Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Eliminarea festivitatilor de premiere

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Din comentariile de pe facebook se observa ca majoritatea romanilor sunt convinsi ca sistemul de premiere la scoala este bun si trebuie sa ramana.

Un sistem de recompense pentru cei buni la toate: pentru ca sa ai premiul I trebuie sa fii bun la toate. Evident ca nimeni nu este talentat la toate si toti cei cu premiul I memoreaza o parte din ce invata.
Toti, fara exceptie din cei cu 10 pe linie memoreaza cea mai mare parte pentru ca altfel nu ar avea fizic timp sa inteleaga logic totul in detaliu, este prea multa materie si creierul omului are nevoie de timp sa inteleaga in detaliu, asa cum se cere la scoala.

Profesori, parintii, neamurile si elevii se multumesc sa recite definitii si formule pentru a avea coronita, nu ii intereseaza ce au inteles de acolo. Important este ca la sfarsit de an  sa ai diploma, chiar daca ai uitat 90% din ce ai memorat.

https://www.facebook...QPtcC5FZk7jm1xl

Edited by PlatonX, 18 June 2022 - 11:49.


#2
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Păi să participe premianții și aia e.

#3
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,744
  • Înscris: 08.10.2004
practica premierii tuturor e comuna in zilele astea, nici macar nu tre sa participi si primesti diploma, doar ca ai ajuns la locul evenimentului. o idiotenie.  ar trebui sa existe permanent de-a lungul anului metode de recunoastere a unor merite deosebite, ca sunt la o materie, sau o fapta buna..sau orice. si asa nu se aduna toata energia asta de cine e primu la sfarsit de an. si nu e nimeni discriminat..faci bine..esti recunoscut..

#4
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,951
  • Înscris: 15.04.2019
Programa (încă) impune din pacate memorarea. Dar ca sa iei 10 la matematică, fizica, chimie iti trebuie si logica. Gramada chiar. Chiar si pentru gramatica. Apropo, atunci se pun bazele pentru ortografie si exprimare corectă. Am luat premiul intai din clasa 1 pana-ntr-a 8, deci scriu din experiență. N-am fost meditat (pe intervalul asta...) însă nici mingea n-am prea batut-o. Mie mi-e indiferent daca desfiinteaza premierile. Intr-adevar, relatiile mamelor cu invatatoarele și diriginții conteaza. Premierile sunt (ca si cheltuielile asociate) pentru parinti, nu pentru copii.

Edited by __Dan__, 18 June 2022 - 12:20.


#5
nico99900

nico99900

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,068
  • Înscris: 09.09.2010

View Post__Dan__, on 18 iunie 2022 - 12:08, said:

Programa (încă) impune din pacate memorarea. Dar ca sa iei 10 la matematică, fizica, chimie iti trebuie si logica. Gramada chiar. Am luat premiul intai din clasa 1 pana-ntr-a 8, deci scriu din experiență. N-am fost meditat (pe intervalul asta...) însă nici mingea n-am prea batut-o. Mie mi-e indiferent daca desfiinteaza premierile. Intr-adevar, relatiile mamelor cu invatatoarele și diriginții conteaza. Premierile sunt (ca si cheltuielile asociate) pentru parinti, nu pentru copii.
Foarte ciudat ca zici ca scrii din experienta unuia care a luat 8 ani la rand premiul 1 dar afirmi ca doar parinti au fost mandrii. Sau faptul ca dupa clasa a 8-a nu ai mai putut tine pasul si au fost altii mai buni ca tine te-au facut invidios, si ai inventat aceasta scuza, cum ca premiul este pentru parinti.

#6
horhescu

horhescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 14.05.2018
in 5-8 nu am luat vreun premiu dar poate meritam macar un "felicitari", nici pe ala nu l-am primit. profesorii ramasi sub bolovanul comunist dadeau doar acide de genul "nu vei face nimic", "vai de tine", etc. asta doar pentru ca nu eram un "varf".

printr-a 5-a jucam handbal dupa scoala, organizat, la un club. din pacate m-am si lasat repede cand am vazut ca dupa scoala nu poti avea timp liber. trebuia sa trag la muntele de teme pentru a doua zi. nici in liceu si nici macar in facultate nu am fost asa privat de timpul liber cum am fost in 5-8. de la 3 dupa-amiaza pana la 10 seara trageam pentru portofolii si teme la romana si mate, singurele discipline care conteaza in ochii tuturor. daca aveai o alta pasiune erai rapid pus la punct.

cum sa dezvolti vreo alta pasiune in afara turmei in conditiile astea? iar de ghiozdan nu mai zic, rupea coloana.

am terminat 5-8 cu 8.90, nu am fost varf dar nici ultimul nu am fost, dar nici asa nu am fost vreodata sustinut de profesori. varfurile ale caror parinti aduceau cadouri contau.

Edited by horhescu, 18 June 2022 - 12:31.


#7
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,951
  • Înscris: 15.04.2019

View Postnico99900, on 18 iunie 2022 - 12:16, said:

Foarte ciudat ca zici ca scrii din experienta unuia care a luat 8 ani la rand premiul 1 dar afirmi ca doar parinti au fost mandrii. Sau faptul ca dupa clasa a 8-a nu ai mai putut tine pasul si au fost altii mai buni ca tine te-au facut invidios, si ai inventat aceasta scuza, cum ca premiul este pentru parinti.
În liceu am rămas în prima treime dar am descoperit și viata. Prieteniile (in generala n-am avut aproape nici una) si viciile (fumat, bere - pe vremea aia drogurile erau doar in filme). Invatatura n-a mai fost o prioritate. Asta nu m-a impiedicat sa intru la (si sa termin) cea mai buna facultate din Politehnica (comparandu-ma cu colegii din liceu). Totul e relativ, si nu trebuie sa te gandesti doar la munca/invatat in viata. Anii aceia nu ti-i da nimeni inapoi.

Edited by __Dan__, 18 June 2022 - 12:36.


#8
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Daca ai luat premiul I pana in clasa a VIII-a nu ai memorat, ai inteles?

Cati absolventi de clasa a VIII-a cu premiul I au inteles ca electronii nu se invart injurul nucleului precum planetele si nimeni nu a vazut ce este acolo?

Cati au inteles ca starea naturala in Univers este miscarea si nu repaosul si ar putea sa explice de ce Pamantul se invarte in jurul Soarelui (intertia + gravitatia)?

Cati fac deosebirea dintre sunete si litere si nu confunda literele A, E, I, O, U cu vocalale si inteleg ca vocalele exista in toate limbile dar literele nu? Cati inteleg ca vocala este un sunet format din deschiderea maxilarului,  pozitia limbii  si rotunjirea buzelor si nu are legutura cu semnele grafice A, E, I, O, U, Ă, Î - poti avea vocale fara litere?

Fac elevii premianti conexiunea intre viteza luminii si timp? Isi dau seama ca cu cat privim mai departe in Univers cu atat vedem evenimente din trecut sau cred ca Universul are 6000 de ani chiar daca noi vedem la milioane de ani lumina?

Am dat cateva exemple, pot scrie zeci de pagini. Da-mi voie sa ma indoiesc de faptul ca inteleg tot si nu memoreaza mare parte fara sa inteleaga. Modul de predare, canitatea enorma de informatie,  lipsa de exemple concrete (totul este prea abstract) - ma duce la concluzia ca nu ai cum sa intelegi tot ce inveti.

Edited by PlatonX, 18 June 2022 - 12:37.


#9
Cronos1

Cronos1

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 680
  • Înscris: 27.08.2021
Eu cred ca e una din multele INEPTII "scoase pe piata" in ultimii ani, iar "pupulimea" "sare dupa fenta" de te intrebi daca bataia de joc care s-a abatut asupra lor e suficienta sau nu. Eu cred ca nu e suficienta, mai trebuie! O zi buna!

#10
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,487
  • Înscris: 06.01.2014
Auzi, plantoane  câți ani ai ? Și de ce ceri unui copil de 5-8 sa înțeleagă teoria relativității?  Doar ca să poți " scrie zeci de pagini". Cred ca ești "nemangaiat" ca nu ai avut coronițe, probabil niciodata.

#11
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Eu nici măcar menţiune nu am luat. Sau poate doar în clasa 1. Sora (cea de sânge), verişoar-mea, care au învăţat la aceiaşi şcoală cu mine au luat premiu. Sincer, pe vremea aia nici că-mi păsa, abia aşteptam să scap de sistemul educaţional, chiar dacă nu am fost în vreo şcoală naşpa (dovada că şi acum are 3 ture) şi cadrele didactice au fost în general o.k. (excepţie de exemplu: imbecila aia de Engleză din clasa a 2-a care se lăuda cum lasă corigenţi şi era s-o păţesc şi eu; la mate în 7-8 am avut o profă despre care zicea că nu predă prea bine). Acum sunt frustrat din cauza asta.
Măcar ăştia de acum au nişte manuale mai atractive.
Cât despre eliminare, nu cred că ar trebui să se elimine aceste festivităţi. Doar să fie ceva separat, unde să vii dacă vrei, nu să fie ceva aproape obligatoriu. Cine nu vrea să se ducă, să nu se ducă. Poate unii se simt naşpa. Numa' să nu se laude părinţii şi elevii pe internet cu premiile, dar precis o fac. Ieri când am fost să-mi iau shoezi (şi nu am găsit ceva potrivit) a rulat pentru scurt timp o cretinătate de piesă pentru (de)Generaţia Z sau cum s-o numi tinerii de azi, cu versuri absolut (trebuie să folosesc cuvântul ăsta) cretine de genul: vreau să fac postări în trend pe instagram,
Mama zice să învăţ, că nu mai ştiu cum viaţa.
Trendurile astea cu lăudat copii sunt uneori la fel de cretine ca versurile de mai sus.

#12
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,474
  • Înscris: 19.03.2022
Romania e plina de premianti. Realitatea arata ca e de bascalie treaba cu premierea.
Conteaza enorm selectia pe baza de capacitate si caracter. Am avut coleg fiu de profesor, primea la sfarsit de an diploma de merit locul unu, acu e boschetar incapabil sa socializeze sau sa fie capabil de ceva pentru care lua premii.
Uneori parintii isi pot nenoroci copii pe viata. Alteori acestia pot nenoroci pe viata o tara intreaga.

#13
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013

View PostPlatonX, on 18 iunie 2022 - 11:47, said:

Din comentariile de pe facebook se observa ca majoritatea romanilor sunt convinsi ca sistemul de premiere la scoala este bun si trebuie sa ramana.
Se vede cat de bun e.

#14
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postcristobob, on 18 iunie 2022 - 12:58, said:

Auzi, plantoane  câți ani ai ? Și de ce ceri unui copil de 5-8 sa înțeleagă teoria relativității?
Teoria reliativitatii se face la liceu, exemplele pe care le-am scris eu se fac in clasele I-VIII.

Cand un elev crede ca vocala este litera A inseamna ca a memorat, nu a inteles.
Cand crede ca eletronii se invart in jurul nucelului inseamna ca nu a inteles. El a vazut acolo cuvantul model atomic dar crede ca este realitatea.

Atat timp cat societatea nu are o problema cu asta, elevii vor memora defintii si formule spre bucuria profesorilor si a parintilor.

Edited by PlatonX, 18 June 2022 - 14:10.


#15
Sucre_revenitorul

Sucre_revenitorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 462
  • Înscris: 21.07.2020
Ii ok da se face mai mult pentru vanitatea parintilor nu pentru copii, asa cum sa scris si mai sus.

#16
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,897
  • Înscris: 14.08.2007

View PostPlatonX, on 18 iunie 2022 - 11:47, said:

Evident ca nimeni nu este talentat la toate si toti cei cu premiul I memoreaza o parte din ce invata.
Toti, fara exceptie din cei cu 10 pe linie memoreaza cea mai mare parte pentru ca altfel nu ar avea fizic timp sa inteleaga logic totul in detaliu, este prea multa materie si creierul omului are nevoie de timp sa inteleaga in detaliu, asa cum se cere la scoala.
Ca sa memorezi trebuie sa fii dispus sa inveti. Cei care iau 10 sunt dispusi sa aloce mai mult timp invatatului/temelor, iar munca lor merita rasplatita, pentru ca ei fac ce le cere sistemul sa faca. Daca vor si altii premii dintre cei care acum nu au, nu ii opreste nimeni sa munceasca mai mult. Fiica-mea a luat 6 ani la rand premiul 1 si probabil va lua in continuare pana la sfarsitul clasei a VIII-a. Dar munceste pentru asta, e atenta la ore, e activa, isi face temele, isi face proiectele cu seriozitate. Altii se joaca pe telefon in timpul orelor, nu scriu in caiet ce le preda profesorul, nu sunt activi, nu isi fac temele, chiulesc la proiecte ... ce ai vrea, ca sistemul sa nu ii rasplateasca in nici un fel pe primii ca sa nu se simta ceilalti prost? In viata lucrurile asa functioneaza, si la o firma privata sunt recompensati cei care muncesc mai serios, nu toata lumea are aceleasi salarii/beneficii.

Cel care persevereaza/e harnic e recompensat, cel care chiuleste e ignorat/abandonat, cam asa functioneaza si selectia naturala.

Eu in gimnaziu nu mai luam premiul I, ci premiul II, dar nu m-am plans niciodata, la materiile unde era de "tocit" nu imi bateam capul prea mult, asa ca luam 8-9. Nu mi se pare nimic incorect in asta.

#17
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Important este sa inteleaga tot ce invata, ceea ce este imposibil avand in vedere cantitatea enorma de informatie, modul de predare si programa.

Elevul isi face partea, dar intr-un mod gresit pentru ca parintii, profesorii si societatea il obliga sa faca asta.
Este imposibil sa ai premiu si sa intelegi tot. Fie memorezi si uiti 90% cu premiu, fie intelegi logic ceva dar nu ai premiu.
Din motivele expuse mai sus: timp, programa, mod de predare.

Si eu am luat premii la scoala, daca as putea intoarce timpul m-ar interesa sa raman cu ceva, nu sa memorez zeci de pagini pentru ca apoi sa uit aproape tot.

Edited by PlatonX, 18 June 2022 - 15:30.


#18
ccf_cristi

ccf_cristi

    Asa si?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,497
  • Înscris: 13.10.2010
Si nu e mai bine pentru copii sa se modifice programa?
De ce sa fie invatati de mici ca indiferent de rezultate tot acelasi drac e?!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate