Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București
 nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin
 MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro
 Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta
 

Impozitare salarii IT - opinii pro & contra

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
109 replies to this topic

#73
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,909
  • Înscris: 14.08.2007

View Postcarturarulobosit, on 15 ianuarie 2022 - 13:46, said:

Cartier muncitoresc facut din banii STATULUI, scoli si facultati facute tot pe banii STATULUI.  Care parte din banii statului nu intelegi? Daca nu erau ceilalti din jur  sa te tina pe la scoala, ajungeai si tu pa Germania, asa cum au patit aia care n-au avut sansa ta.
Banii statului sunt de fapt banii mei, ai lui tioopedi, ai lui bv01 si ai tai. Bine, ceva mai mult ai mei si ai lui bv01 decat ai altora care sunt prin alte domenii mai prost platite, dar na, asta e situatia...

Statul ar trebui sa se asigure ca daca eu ii dau bani mai multi, imi da si el ceva mai mult inapoi. Nu stiu, o asigurare de sanatate premium, posibilitatea de a imi alege oficial o scoala mai buna pentru copil, ceva acolo, care sa ma convinga ca am un beneficiu daca platesc taxe mai mari ... momentan singurul lucru pe care mi-l ofera in plus e o pensie mai mare (insa, sa fim seriosi, daca banii aia i-as baga intr-o pensie privata sau pe bursa, as avea la pensie de 2-3 ori mai mult decat imi ofera statul).

#74
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003

View Postbv01, on 15 ianuarie 2022 - 14:03, said:

1. OK, PROCENTUAL. Adunăm tot ce se strânge și VEDEM, PROCENTUAL DA, cât a contribuit @carturarulobosit, apoi la spital, PROCENTUAL, vei primi cât ai dat. Ce zici? E OK așa? Să beneficiezi și de cât dai, păi nu? Ce plm e aici, ori suntem golani ori nu mai suntem.
Auzi la el... procentual. Că serviciile costă în procente. ��
Uite acia sistem echitabil, zic:

Quote

Healthcare insurance is mandatory in Switzerland and it is every resident’s duty to contract with an approved private company. There are exemptions for diplomatic workers.
According to the Federal Act on Health Insurance, the Swiss cantons must provide a list of approved private insurance companies (eg, there are 37 approved companies in the canton of Geneva in 2017) which will provide basic healthcare insurance to anyone residing in the canton. Basic healthcare covers the costs of any medical treatment which is prescribed by a doctor and listed by the Federal Act on Health Insurance.
The insured must pay a monthly fee (eg, the average fee in Geneva in 2017 is Sfr553.53 per month) and an annually deductible fee which ranges between Sfr300 and Sfr2,500. Once the deductible fee has been paid, the insured must pay 10% of the medical costs up to Sfr700.
In addition to basic healthcare, the insured may affiliate with an additional health insurance plan, which will cover extra benefits (eg, a private room in case of hospitalisation).
E simplu: contributie fixa cu costuri deductibile si 10% fransiza daca depasesti costurile alea.
Tot sistemul e privat, face suficient profit si nu merge toata lumea la urgenta ca a umflat matzu de craciun.

Dar ce sa vezi, cam greu sa sifonezi bani asa. In Romania ai cheltuiala medie per capita la 900+ USD iar in Elvetia vreo 7000+ USD. Deci contributia ar trebui sa fie undeva la cca 80 USD pe luna de persoana ca sa pastrezi proportionalitatea.

View Postutopium, on 15 ianuarie 2022 - 14:28, said:

Banii statului sunt de fapt banii mei, ai lui tioopedi, ai lui bv01 si ai tai...

Statul ar trebui sa se asigure ca daca eu ii dau bani mai multi, imi da si el ceva mai mult inapoi.
Nu chiar, ca depasesti oarecum limita socialismului... dar ar trebui sa isi dea interesul sa te tina in viata si platitor cat mai mult, ca sa tina sistemul in viata.
Si atunci ar trebui aplicat ca la asigurare auto: vrei sa iti faci reparatia in "regie proprie" nu sa stai la coada 6 luni sa iti faci niste analize sau sa astepti sa incepi un tratament, ti-l platesti si ti-l deconteaza. Ca e in interesul lui sa te intorci si sa sustii in continuare un sistem care creaza deficit si din care se hraneste o intreaga camarila transpartinica. Sa nu uitam cat de repede l-au mazilit pe Voiculescu ca le cam strica socotelile pe la CNAS incercand sa puna oameni capabili si focusati pe pacient, nu sifoane.

Edited by danX, 15 January 2022 - 14:57.


#75
migaci83

migaci83

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 05.06.2021

View PostAlexEn, on 15 ianuarie 2022 - 08:42, said:

Dai mai mut fiindca (pur teoretic, da?) aia e contributia ta la societate, nu o faci exclusiv pentru tine, ca sa beneficiezi tu deacele servicii.
Deci esti de acord ca cei cu salarii mai mari contribuie mai mult la societate, corect? Atunci de ce sa nu primeasca mai mult de la societate?
Eu vad 2 solutii:
1. sa mentinem situatia actuala, unde, pe de o parte, IT-ul e scutit de impozit, dar pe de alta parte primeste aceleasi servicii medicale desi contribuie mai mult la CASS
2. sa plateasca toti acelasi tip & numar de taxe (deci eliminarea scutirii pentr IT, dar cand spun toti, ma refer la TOTI, inclusiv MJ, MAI, MAPN, demnitari etc) si in acelasi timp beneficierea diferentiata (ca valoare sau numar, la alegere) de servicii medicale.
Personal, dpdv echitabil si moral, agreez varianta a 2-a.

View Postcarturarulobosit, on 15 ianuarie 2022 - 12:09, said:

Platesti mai mult in termeni absoluti.
Procentual, platesti fix cat plateste toata lumea.
De ce platesti mai mult in termeni absoluti? Ca sa ii ajuti si pe aia care n-au avut sansa ta.
Partial sunt de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu cred ca faptul ca am un salariu bun, care imi "permite" sa contribui mai mult la societate primind inapoi aceleasi servicii ca toata lumea, tine DOAR de sansa.
Da, poate ca am avut sansa sa ma nasc sanatos, sa raman sanatos pana la varsta asta, sa am o inteligenta peste medie(n-am gasit alta formulare, sper sa nu sune ofensator), sa imi placa IT-ul, dar "sansa" cred ca se opreste aici.
Nimeni nu ma intreaba de:
  - timpul petrecut/"pierdut" educandu-ma singur (pentru ca scoala a fost buna pana la un anumit nivel; incepand cu facultatea, m-am cam educat singur, majoritatea profesorilor limitandu-se la "intrati pe Google" )
   - emotiile prin care am trecut dand examenele pentru a accede la educatie de nivel inalt
   - sacrificiile pe care le-am facut(de exemplu, pentru a isi permite parintii sa faca economii din cumparaturile la alimente, si sa imi ia un calculator, ma duceam in vacanta la bunici si ii ajutam la muncile campului, asta in timp ce alti colegi din clasa - profile mate&info - se duceau in vacanta in excursii)
   - timpul si energia pe care o consum pentru a ma educa in continuare si a nu ramane in urma dpdv profesional. Multi nu isi dau seama, dar IT-ul e un domeniu foarte dinamic. Tehnologiile se schimba in cel mai fericit caz o data la 5 ani, spre deosebire de alte domenii unde cunostintele/informatiile nu se schimba si nu trebuie actualizate poate nici 30 ani.
   - este o munca de creativitate nu te rutina, pe de o parte, si un domeniu competitiv, pe de alta parte. Si o data cu varsta, sansele sa dai acelasi randament si sa ramai competitiv se diminueaza accentuat. Multi din IT isi dau un demisiile la 40-45 ani (suntem si noi un fel de politisti :) ), sau isi iau ani sabatici, nu pentru ca au prea multi bani, ci pentru ca se simt burn-out/extenuati.

Si inca ceva, apropo de ceea ce ziceai in alt comentariu. Nici eu nu am mai mers la spital de vreo 15 ani (singurele analize pe care le-am facut sunt atunci cand am donat sange pentru un coleg). Si nu ma compatimesc pentru asta. A fost alegerea mea. Poate si dintr-o comoditate. Dar ghici ce? Daca voi avea nevoie de vreun serviciu medical, nu voi beneficia de banii platiti si pe care nu i-am folosit in acesti ani.

Din acest motiv cred ca solutia a 2-a de mai sus e cea corecta.

#76
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,115
  • Înscris: 06.12.2012
@danX, frumos în CH. 👍

#77
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003
nu-s acolo, as vrea insa

#78
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,909
  • Înscris: 14.08.2007

View PostdanX, on 15 ianuarie 2022 - 14:57, said:

Nu chiar, ca depasesti oarecum limita socialismului...
Socialismul e o utopie si pana la urma un sistem inechitabil. Pentru ca nu te incurajeaza sa contribui la binele societatii, ci, dimpotriva, te "incurajeaza" sa contribui cat mai putin, pentru ca sistemul te va ajuta oricum.

E ca in povestea aia cu profesorul care ii invata pe elevi despre socialism:
"Un profesor de economie de la o universitate din Suedia a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat o data o grupă întreagă. Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, toată lumea EGALĂ!

Profesorul le-a spus:
– OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât nici unul nu va pica și nici unul nu va primi nota 10.

După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți, toți primind nota 8. Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură.

Cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o pomană, așa că și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6. Nimeni nu mai era fericit.

La al treilea test media notelor a fost 4. Notele nu au fost crescătoare deoarece nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Astfel, toți studenții au picat.

Profesorul le-a spus că socialismul va pica deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va vrea să aibă succes."

#79
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,998
  • Înscris: 18.12.2007

View Postutopium, on 16 ianuarie 2022 - 08:04, said:

Socialismul e o utopie si pana la urma un sistem inechitabil. Pentru ca nu te incurajeaza sa contribui la binele societatii, ci, dimpotriva, te "incurajeaza" sa contribui cat mai putin, pentru ca sistemul te va ajuta oricum.


Uite ca in tarile nordice functioneaza. Dar pentru asta ai nevoie si de o alta mentalitate.

View Postmigaci83, on 15 ianuarie 2022 - 16:50, said:

Deci esti de acord ca cei cu salarii mai mari contribuie mai mult la societate, corect? Atunci de ce sa nu primeasca mai mult de la societate?
Eu vad 2 solutii:
1. sa mentinem situatia actuala, unde, pe de o parte, IT-ul e scutit de impozit, dar pe de alta parte primeste aceleasi servicii medicale desi contribuie mai mult la CASS
2. sa plateasca toti acelasi tip & numar de taxe (deci eliminarea scutirii pentr IT, dar cand spun toti, ma refer la TOTI, inclusiv MJ, MAI, MAPN, demnitari etc) si in acelasi timp beneficierea diferentiata (ca valoare sau numar, la alegere) de servicii medicale.
Personal, dpdv echitabil si moral, agreez varianta a 2-a.


Partial sunt de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu cred ca faptul ca am un salariu bun, care imi "permite" sa contribui mai mult la societate primind inapoi aceleasi servicii ca toata lumea, tine DOAR de sansa.
Da, poate ca am avut sansa sa ma nasc sanatos, sa raman sanatos pana la varsta asta, sa am o inteligenta peste medie(n-am gasit alta formulare, sper sa nu sune ofensator), sa imi placa IT-ul, dar "sansa" cred ca se opreste aici.
Nimeni nu ma intreaba de:
  - timpul petrecut/"pierdut" educandu-ma singur (pentru ca scoala a fost buna pana la un anumit nivel; incepand cu facultatea, m-am cam educat singur, majoritatea profesorilor limitandu-se la "intrati pe Google" )
   - emotiile prin care am trecut dand examenele pentru a accede la educatie de nivel inalt
   - sacrificiile pe care le-am facut(de exemplu, pentru a isi permite parintii sa faca economii din cumparaturile la alimente, si sa imi ia un calculator, ma duceam in vacanta la bunici si ii ajutam la muncile campului, asta in timp ce alti colegi din clasa - profile mate&info - se duceau in vacanta in excursii)
   - timpul si energia pe care o consum pentru a ma educa in continuare si a nu ramane in urma dpdv profesional. Multi nu isi dau seama, dar IT-ul e un domeniu foarte dinamic. Tehnologiile se schimba in cel mai fericit caz o data la 5 ani, spre deosebire de alte domenii unde cunostintele/informatiile nu se schimba si nu trebuie actualizate poate nici 30 ani.
   - este o munca de creativitate nu te rutina, pe de o parte, si un domeniu competitiv, pe de alta parte. Si o data cu varsta, sansele sa dai acelasi randament si sa ramai competitiv se diminueaza accentuat. Multi din IT isi dau un demisiile la 40-45 ani (suntem si noi un fel de politisti Posted Image ), sau isi iau ani sabatici, nu pentru ca au prea multi bani, ci pentru ca se simt burn-out/extenuati.

Si inca ceva, apropo de ceea ce ziceai in alt comentariu. Nici eu nu am mai mers la spital de vreo 15 ani (singurele analize pe care le-am facut sunt atunci cand am donat sange pentru un coleg). Si nu ma compatimesc pentru asta. A fost alegerea mea. Poate si dintr-o comoditate. Dar ghici ce? Daca voi avea nevoie de vreun serviciu medical, nu voi beneficia de banii platiti si pe care nu i-am folosit in acesti ani.

Din acest motiv cred ca solutia a 2-a de mai sus e cea corecta.

Ghici ce, viata nu e corecta.
Prin ce ai trecut tu au trecut  in copilarie au trecut multi, inclusiv eu. Nu te face cu nimic deosebit sau special si aici te rog sa nu ma intelegi gresit, nu vreau sa o iei ca pe o jignire.
De calatorit am inceput sa calatoresc la 20+, dupa ce am avut proprii bani. Pana atunci nici la noi la mare nu fusesem.
Am avut ghinion din punctul asta de vedere: da si nu. Da, fata de copiii care au avut parte de toate aceste lucruri in copilarie, nu fata de copiii care nu primeau ancare de 3 ori pe zi, care tremurau fiindca parintii nu isi permiteau o casa cu caldura si apa calda.
Am avut ghinion ca am o boala neurologica (epilepsie) care ma limiteaza din anumite puncte de vedere: da si nu. Da, din motive evidente, nu fiindca altii au boli mult mai grave.
Am avut ghinion ca m-am nascut in Romania: da si nu. Da fata de elvetieni, ca tot ii dadea exemplu colegul, nu fata de afgani, africani din multe tari de pe continentul negru sau alte tari care au trecut si trec prin razboaie majore.

IT nu inseamna exclusiv programare, mai sunt si alte ramuri pentru care se aplica scutirea de impozit, cu toate ca majoritatea echivaleaza 100% IT-ul cu programarea.

Ca idee, MAI, MAPN si altii din zona asta au spitale proprii, nu ajung la spitalele de stat.

View PostdanX, on 15 ianuarie 2022 - 14:57, said:

Uite acia sistem echitabil, zic:

E simplu: contributie fixa cu costuri deductibile si 10% fransiza daca depasesti costurile alea.
Tot sistemul e privat, face suficient profit si nu merge toata lumea la urgenta ca a umflat matzu de craciun.


Bravo mai, compari Romania cu Elvetia Posted Image

Edited by AlexEn, 16 January 2022 - 09:31.


#80
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,909
  • Înscris: 14.08.2007
Sau poate succesul "socialismului" nordic e doar un mit si de fapt succesul acelor tari tine strict de mentalitate/cultura:
https://www.goodread...k/show/29737964

Edited by utopium, 16 January 2022 - 09:40.


#81
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,998
  • Înscris: 18.12.2007
Succesul oricarei ideologii si organizari sociale tine de mentalitate/cultura.

#82
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,115
  • Înscris: 06.12.2012
@AlexEn, problema aici, pe acest subiect, cum e pusă pe tapet de unii e cam așa: Nu contează că IT-stii plătesc zeci de mii de lei la CAS / CASS și astfel beneficiem și noi, ăștia mai săraci, NOI VREM să-i jupuim complet, să mai dea și 600-700 lei impozit pe venit.
Păi cum vine asta?
Și da, comparația cu Elveția e una cât se poate de corectă. Eu am învățat să mă compar tot timpul cu oameni mai buni decât mine. Ca la școală, la ce bun să te compari cu colegii de la urma clasamentului?

#83
Alka10

Alka10

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 682
  • Înscris: 21.04.2012
N-am stat sa buchisesc 5 pagini de flame, Posted Image dar nu stiu daca a pus cineva problema asa:
1. scutire 10% impozit pe venit - OK, nu e  OK, e un fapt.
2. Platesti CAS, CASS de te rupe, PLUS abonament la sistem medical privat (pentru tine si eventual familie, ca nu ai chef si poate nici timp sa zaci pe la usile spitalelor de stat, cu nosocomiale bonus).
3. In ceea ce ma priveste, platesc si pensie privata, ca mi-e clar cu ce o sa ma aleg de la statul roman Posted Image
4. Majoritatea au copiii la gradinite private, posibil si scoli private - sistemul de invatamant e asa cum e.

Deci nu primim servicii de la stat nici macar de banii aia pe care ii dam, ca sa nu mai spun ca platim inca o data servicii care ar trebui asigurate de stat. La ce ni se ofera, se mai mira cineva ca toata lumea cauta sa dea cat mai putin impozit ? N-as avea nimic impotriva ca banii platiti de mine sa se duca la pensia unui amarat, dar de unde stiu ca nu se duc intr-o pensie speciala...

Edited by Alka10, 16 January 2022 - 12:09.


#84
carturarulobosit

carturarulobosit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,395
  • Înscris: 07.05.2018

View Postutopium, on 16 ianuarie 2022 - 08:04, said:

Socialismul  comunismul e o utopie si pana la urma un sistem inechitabil.
Am corectat eu in locul tau.

#85
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,998
  • Înscris: 18.12.2007

View Postbv01, on 16 ianuarie 2022 - 11:50, said:

Și da, comparația cu Elveția e una cât se poate de corectă. Eu am învățat să mă compar tot timpul cu oameni mai buni decât mine. Ca la școală, la ce bun să te compari cu colegii de la urma clasamentului?

Radeam de comparati cu Elvetia fiindca e la ani lumina fata de noi.
E ca si cum ai compara repetentul cu premiul 1.

View Postbv01, on 16 ianuarie 2022 - 11:50, said:

@AlexEn, problema aici, pe acest subiect, cum e pusă pe tapet de unii e cam așa: Nu contează că IT-stii plătesc zeci de mii de lei la CAS / CASS și astfel beneficiem și noi, ăștia mai săraci, NOI VREM să-i jupuim complet, să mai dea și 600-700 lei impozit pe venit.
Păi cum vine asta?

Stiu care e problema. Si e pusa de unii care nu inteleg mai nimic in afara de ce au in fata ochilor.

Edited by AlexEn, 16 January 2022 - 13:07.


#86
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,909
  • Înscris: 14.08.2007

View Postcarturarulobosit, on 16 ianuarie 2022 - 12:20, said:

Am corectat eu in locul tau.
Same shit. Are si socialismul meritele lui pana la un punct, dar un sistem pur socialist nu e niciodata performant (adica sa genereze si dezvoltare sanatoasa, si nivel de trai bun). In momentul in care descurajezi competitia sau existenta elitelor, ajungi la stagnare foarte rapid. Si apoi ajungi ca in Romania socialista unde muncitorii se faceau ca lucreaza, directorii raportau cresteri de productie din pix, etc. Singurele elite apareau atunci in domeniile care incurajau competitia, gen sportiv sau artistic, si tocmai pentru ca respectivii aveau pozitii privilegiate daca deveneau vedete.

#87
__-__

__-__

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 30.11.2021
Asta cu impozitul la aitisti e ca subventia la eoliene. A fost buna la inceput si justificata prin faptul ca tehnologia era la inceput insa acum nu mai are decat rolul de a da bani nejustificati.
Mie mi se pare dissriminare !
De ce nu se acorda subventie sxculer-matriterilor ca aia sunt o categorie in dezvoltare .
Subventiile se acorda unor categorii si industrii aflate in dezvoltare, odata ajunse la maturitate orice industrie trebuie sa se autosustina, nu sa fie sustinuta artificial !

#88
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,115
  • Înscris: 06.12.2012
Păi cu cât contribuie la PIB-ul țării comunitatea de sculeri matrițeri? Poate rezolvăm ceva.

#89
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,909
  • Înscris: 14.08.2007

View Post__-__, on 16 ianuarie 2022 - 20:37, said:

Asta cu impozitul la aitisti e ca subventia la eoliene. A fost buna la inceput si justificata prin faptul ca tehnologia era la inceput insa acum nu mai are decat rolul de a da bani nejustificati.
Nu se dau bani, se iau :)

"Riscul" e ca, daca statul devine prea lacom, va incasa mai putin in final.

#90
migaci83

migaci83

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 05.06.2021

View PostAlexEn, on 16 ianuarie 2022 - 09:28, said:

Ghici ce, viata nu e corecta.
(...)
Ca idee, MAI, MAPN si altii din zona asta au spitale proprii, nu ajung la spitalele de stat.

Nu incercam sa mai plan de viata pe care o am. Sunt foarte multumit si recunoscator pentru ea.
Doar am vrut sa raspund la remarca lui @carturarulobosit: "De ce platesti mai mult in termeni absoluti? Ca sa ii ajuti si pe aia care n-au avut sansa ta."
De ajutat pe cei care nu au avut sansa mea ii ajut prin donatii, nu trebuie neaparat sa vina statul sa imi ia bani si sa imi spuna ca sunt pentru cei mai nefericiti decat mine. Pentru ca statul roman nu prea este un bun garant al folosirii eficiente a banilor. Si de multe ori, prea multe ori, banii mei se duc la cei care au avut aceiasi sansa ca si mine, poate chiar mai multa ca mine, dar carora nu le-a placut/le place munca.
Aici este "o lupta" in capul/sufletul meu. Pe de o parte i-as da bucuros cei 10%, dar pe de alta parte, stiind cum sunt cheltuiti, prefer sa nu-i dau, si sa ii folosesc eu cum stiu.


Legat de MAI/MAPN, vrei sa spui ca nu sunt finantate din bugetul de sanatate ci din bugetul armatei? Posibil sa fie asa, auzisem si eu ceva de genul acesta.
Dar eu ma legam mai mult de contributia la pensie.
Si chiar pentru sanatate, ce ar fi gresit ca cei de la MAI/MAPN sa aiba un salariu X din care sa plateasca CAS si CASS ca si ceilalti angajati, aceleasi procente, si doar surplusul necesar (pentru ca au nevoie poate de spitale mai bune, teste mai bune, verificari mai dese etc) sa fie bugetat de la ministerul apararii/interne. Pana la urma, inainte de a fi aparatori ai patriei si ordinii publice, MAI/MAPN sunt cetateni ai acestei tari.
Ce ar fi gresit in a incerca sa uniformizam pe cat posibil procedurile de contributie la CAS/CASS pentru toate ramurile de activitate?
Avem tot felul de exceptii pentru tot felul de ramuri de activitate.
Eu cred ca si din cauza acestor exceptii, si a lipsei omogenitatii (legilor/regulilor) in administratie nu putem face o digitalizare si o sincronizare a bazelor de date, pentru ca nu poti face un soft care sa aiba 1000 de exceptii. Nu e fezabil.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate