Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 

Impozitare salarii IT - opinii pro & contra

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
109 replies to this topic

#37
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,114
  • Înscris: 06.12.2012
SJW 😂😂😂
Tu înțelegi mister că IT-istii sunt scutiți doar de impozitul pe venit, nu de plata CAS/CASS???

Edited by bv01, 14 January 2022 - 19:55.


#38
migaci83

migaci83

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 05.06.2021

View Postdani.user, on 14 ianuarie 2022 - 16:03, said:

Explica inainte care e situatia actuala ca multi inca cred ca pentru ITst brut = net.

Da, am uitat sa clarific situatia actuala. M-am bazat pe faptul ca multi de aici vor fi IT-isti.
Deci DA, se plateste si CAS si CASS. Am pus o poza pentru a se vedea diferenta. Am luat ca exemplu salariu brut de 10k ron DOAR pentru simplitatea calculelor.

View Postkopac, on 14 ianuarie 2022 - 16:03, said:

chestiunea cu contributivitatea are niste limite. nu e rea, dar spre exemplu judecatorii si alte tipuri de slujbasi(nu multe) nu pot fi actionari in societati comerciale. ei chiar sunt soldati ai statului.
Nu sunt de acord.
1. Nu ii obliga nimeni sa lucreze in meseriile respective. Ori vrei sa fii judecator, sa aperi dreptatea etc., ori vrei sa fii business man. Trebuie sa te hotarasti.
2. Deja primesc salarii mult mai mari fata de medie. Nu cred ca e ok sa nu contribuie la CAS si CASS, servicii de care beneficiaza, fara sa contribuie deloc la el.
Ar fi 2 solutii
1. Sa se calculeze o medie a castigurilor (ipotetice) pe care le-ar putea avea daca ar fi actionari sau ar putea intreprinde alte activitati care acum sunt interzise si sa se mareasca salariul cu acea valoare. Dar, la fel sa se plateasca CAS si CASS pentru ele.
2. Legat de actionariat, ar putea sa le dea o derogare sa poata investi in fonduri mutuale, indecsi. Teoretic, pot influenta prin deciziile lor anumite companii, poate si sectoare ale economiei, dar nu cred ca pot influenta o intreaga economie. Deci sa poata investi global sau pe sectoare unde nu activeaza/judeca.

View Postmarius.bunu, on 14 ianuarie 2022 - 16:04, said:

Nu se renunta la impozit zero pe salariu pentru IT-sti, fii linistit.
Au tot fluturat marota asta diversi de-a lungul anilor, a ramas si va ramane la nivel de discutie.

Eu cred ca o sa se cam renunte. E prins, cred, acest lucru si in PNRR. Si ca sa primim bani, cred ca guvernul va fi nevoit sa ia o masura in acest sens.
De asemenea, am citit si declaratia ministrului finantelor care zicea cam asa:
„Nu considerăm că la acest moment facilitățile din construcții (nu se plătesc impozit pe venit, contribuții la sănătate și la Pilonul II n.r.) și IT (nu se plătește impozit pe venit n.r.) trebuie eliminate. Sunt unele facilități care vor fi adaptate și ajustate. Ar trebui ca valoarea adăugată rezultată din IT să fie valorificată din România în străinătate sau din România în România și nu doar să fim forță de muncă pentru ceea ce înseamnă companiile IT din afară. Aici ar trebui o ajustare. Nu înseamnă eliminarea facilității, ci o ajustare”
Deci cred ca se pregateste ceva. Poate o conditionare a scutirii de ceva ce trebuie sa faca firmele angajatoare. Nu stiu. De asta am deschis threadul. Poate stie cineva mai multe :)


View Postadisz, on 14 ianuarie 2022 - 16:09, said:

Io am doar doua intrebari:
- care este logica neimpozitarii IT-ului?
- derivand din prima intrebare,de ce nu se elimina impozitarea si a celorlalte categorii de angajati?
Au dat mai multi colegi raspunsuri foarte bune, si la obiect.
Eu cred ca per total logica e ca: daca vezi ca un domeniu are performante, e competitiv la nivel mondial (din pacate, cam singurul din Romania) si creste de la an la an, inclusiv prin aportul pe care il aduce la PIB (vreo 7%; 100k IT-sti reprezinta 2.22% din 4.5 mil. salariati; deci 7% > ca 2%, deocamdata), asta in timp ce altor domenii le scade performanta si competitivitatea (comparat cu aceleasi domenii la nivel mondial), nu cred ca are sens sa "ii dai in cap".
Oricum, nu ziceam ca sunt 100% impotriva impozitarii, dar cum foarte bine zicea un coleg, ar trebui impozitate si taxate TOATE domeniile de activitate.


View Postmarius.bunu, on 14 ianuarie 2022 - 16:51, said:

Corect.
Poti sa fii si programator, daca esti intr-o banca NU vei fi scutit, chiar daca ai terminat facultatea potrivita
Din ce stiu, scutirea e doar pentru cei care "creeaza software". Posibil sa fie si conditia "software care se comercializeaza", adica nu software pentru firma la care esti angajat. Nu stiu exact legea.
Nici cei de la departamentul IT (care au terminat facultate de profil) sau secretarele de la companiile care dezvolta software nu sunt scutiti de impozit.
Poate cunoaste vreun coleg mai in detaliu legea.

View Postmarius.bunu, on 14 ianuarie 2022 - 17:17, said:

Nu e simplu, dar e realizabil.
Stiu pe cineva care face asta, chiar fara sa fie IT-st.
Lucreaza aici ca inginer in aeronautica, ia vreo 9000 de iepurasi intr-un cont de afara si nu plateste 1 leu la stat.
Pentru fiscul romanesc, practic el nu exista.
Nu il intreaba banca/statul/ANAF, cand ajung banii in tara (intr-un fel sau altul), de unde sunt banii?

View Postgeorge_alexandru, on 14 ianuarie 2022 - 17:17, said:

Sunt unul dintre cei care nu beneficiaza, ca nu se califica angajatorul. Dar votez pentru mentinerea scutirii de la plata impozitului.
In ce sens nu se califica angajatorul? Daca din pozitia pe care o ai, dezvolti software care se poate comercializa, atunci cred ca te-ai putea incadra.

View Postblitz09, on 14 ianuarie 2022 - 17:55, said:

Tot IT-st care beneficiaza de scutire de impozit si eu. Da, as fi de acord, dar cu alte "conditii". Sa se mai inchida si alte portite:
  • plata pe drepturi de autor pentru jurnalisti si altele asemenea
  • casa de pensii separata pentru anumite categorii (exemplu, avocati). Noi restul suntem solidari cu cei mai defavorizati. De ce altii nu ar fi?
  • angajare mascata prin PFA/micro.
  • in general, sa nu mai conteze atat de mult din ce ai obtinut venitul. Salariu, dividende, chirie, arenda, drept de autor, PFA. Toate sa se cumuleze si sa se impoziteze
    • aici s-ar putea reveni la o plafonare a contributiilor medicale, si eventual si a celor pentru pensii
Am pus "conditii" intre ghilimele pentru ca nu cred ca ma va intreba cineva.
Exact. Si din acest motiv am deschis acest thread. Mi se pare ca doar noi IT-istii suntem blamati, cand de fapt exista atatea alte domenii de activitate (si nu putine) care au beneficii/scutiri si mai mari.

Attached Files



#39
migaci83

migaci83

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 05.06.2021

View Posttioopedi, on 14 ianuarie 2022 - 19:52, said:

Stii ca EU , ti-am platit tie scoala?
Si primul vaccin anti tbc? Sau pe ala polio??
Acum cand mie mi-este greu, vrei sa traiesti numai tu? Ca esti "productiv", iar eu mai putin?
Platim toate celelalte taxe, mai putin impozitul de 10%. Am pus mai sus o poza cu diferenta intre cele 2 cazuri, cu si fara impozit, pentru un salariu BRUT de 10.000 RON (un salariu destul de binisor peste media din IT). Asta in conditiile in care judecatorii, procurorii, parlamentarii au salarii mult mai mari, dar la ei se numesc "indemnizatii", si primesc totul in mana, dar in acelasi timp beneficiaza de servicii medicale si pensii de la stat (unele dintre ele depasind salariul brut din timpul activitatii)

Legat de "platirea scolii", sunt de acord doar partial. Din acest motiv consider ca nu e foarte morala aceasta scutire, dar recunosc ca imi convine. Dar nu as fi deranjat daca s-ar scoate scutirea, decat daca celelalte domenii mentionate de mine, si care consider ca nu sunt la fel de productive si competitive cum este IT-ul (nu toti care lucreaza acolo, dar majoritatea), ar ramane in continuare cu beneficiile actuale.
De ce am zis "partial"? Pentru ca spre deosebire de alte domenii, in IT:
1. scoala nu te scoate pregatit pentru a produce plus valoare din prima luna de munca. E un domeniu foarte dinamic, si scoala, in domeniul IT, e demult depasita.
2. e un domeniu unde tot timpul trebuie sa te pregatesti, sa fii la curent cu ultimele noutati ca sa fii competitiv.
      2.1 sunt si alte domenii care necesita o continua pregatire/studiu, cum ar fi educatia, medicina (poate si altele), dar diferenta intre IT si acestea doua e ca performanta nu prea se poate masura si contoriza. Daca s-ar masura performanta si in aceste 2 domenii, poate si ele ar trebui scutite de impozit. Oricum eu cred ca si ele au niste beneficii, doar ca din alt punct de vedere, dar prefer sa ma opresc aici, pentru ca nu stapanesc zona.

#40
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,114
  • Înscris: 06.12.2012
Păi chiar sunt speciali. Ce e greșit aici?

#41
rex

rex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 16.06.2004

View Postmigaci83, on 14 ianuarie 2022 - 19:56, said:


Au dat mai multi colegi raspunsuri foarte bune, si la obiect.
Eu cred ca per total logica e ca: daca vezi ca un domeniu are performante, e competitiv la nivel mondial (din pacate, cam singurul din Romania) si creste de la an la an, inclusiv prin aportul pe care il aduce la PIB (vreo 7%; 100k IT-sti reprezinta 2.22% din 4.5 mil. salariati; deci 7% > ca 2%, deocamdata), asta in timp ce altor domenii le scade performanta si competitivitatea (comparat cu aceleasi domenii la nivel mondial), nu cred ca are sens sa "ii dai in cap".
Oricum, nu ziceam ca sunt 100% impotriva impozitarii, dar cum foarte bine zicea un coleg, ar trebui impozitate si taxate TOATE domeniile de activitate.



Din ce stiu, scutirea e doar pentru cei care "creeaza software". Posibil sa fie si conditia "software care se comercializeaza", adica nu software pentru firma la care esti angajat. Nu stiu exact legea.
Nici cei de la departamentul IT (care au terminat facultate de profil) sau secretarele de la companiile care dezvolta software nu sunt scutiti de impozit.
Poate cunoaste vreun coleg mai in detaliu legea.



am gasit un raport undeva si sunt afectati doar vreo 70k de it-isti care beneficiaza de scutirea de impozit.
restul fie nu au facut una din facultatile ptr care se ofera scutire, fie nu lucreaza pe pozitie de generare software, fie firma nu se califica la scutire (are alt domeniu de activitate decat generarea de software)

#42
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,690
  • Înscris: 22.11.2007

View Postbv01, on 14 ianuarie 2022 - 20:40, said:

@tioopedi, oamenii au încercat să-ți explice ce și cum. Dar din câte văd, cuvintele tale mustesc de frustrări nejustificate. Mai ai o problemă și în a înțelege ce ți se explică.
Simplu spus, dacă se scoate facilitatea asta de 10% din venit, probabil 60-70% din IT-isiti pleacă din țară. Să vedem atunci cum vor sta încasările la CAS/CASS.

tu esti serios? asta ii tine pe itistii din tara, aia 10% scutire? nu o sa plece nimeni din tara, ba mai mult probabil ca marea majoritate vor primii mariri de salarii astfel incat sa nu simta scaderea datorata de introducerea impozitului.

de parca doar it istii castiga mult in tara asta restul ce conteaza ca sunt ingineri chimisti, industria petrolului, ingineri constructori, avocati, arhitecti aia sa plateasca domnule, numa noi itistii nu. ti-e greata de asemenea idei precum si vrajeli de genul ca gata pleaca 70% MAINE doar ca li se termina o SCUTIRE FISCALA. ca asta este, o scutire fiscala, la fel de speciali ca si aia cu pensii speciale.

cat despre faptul ca ei oricum platesc mult cas si cass, omule asta e sistemul de taxare din tara asta. care castiga mai mult plateste mai mult cas si cass. inclusiv unul care castiga cu 100 lei mai mult decat altul. stii tu alt sistem mai bun? e valabil pt toata lumea.

Edited by bossake, 14 January 2022 - 21:19.


#43
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007

View Postbossake, on 14 ianuarie 2022 - 21:17, said:

tu esti serios? asta ii tine pe itistii din tara, aia 10% scutire? nu o sa plece nimeni din tara, ba mai mult probabil ca marea majoritate vor primii mariri de salarii astfel incat sa nu simta scaderea datorata de introducerea impozitului.

de parca doar it istii castiga mult in tara asta restul ce conteaza ca sunt ingineri chimisti, industria petrolului, ingineri constructori, avocati, arhitecti aia sa plateasca domnule, numa noi itistii nu. ti-e greata de asemenea idei precum si vrajeli de genul ca gata pleaca 70% MAINE doar ca li se termina o SCUTIRE FISCALA. ca asta este, o scutire fiscala, la fel de speciali ca si aia cu pensii speciale.
Vezi ca inginerii constructori platesc acum mai putine taxe si contributii decat ITstii.
Diferenta e ca cei din IT pot pleca din tara mult mai usor decat restul. Singurii cat de cat comparabili sunt medicii.

#44
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,114
  • Înscris: 06.12.2012
@bossake, Bine bre, nu pleacă, dar vor lucra remote, cu conturi în alte țări. Hai să vedem și restul categoriilor făcând la fel. ��
Nu prea merge, așa-i? Eu pot lucra (MAI ALES ACUM) pentru orice companie din lume. Pot sta relax 6 luni pe o insulă în Spania până îmi fac rezidență și apoi mucles taxe la românica. Doar așa, de-al dracu' ce sunt. Pentru că pot.
Și se va întâmpla, ORICUM e un deficit imens de programatori în România. Dar bănuiesc că nu știi datele problemei, vorbește invidiamdin tine doar.

@tioopedi, înduioșător până la lacrimi. Ai empatie cât cuprinde, de la cei care au rămas aici și contribuie la pensia și medicamentele tale. Dar costă puțin, nu merge chiar gratis. Ăia fără empatie au plecat demult sau își fac bagajele.

#45
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,690
  • Înscris: 22.11.2007
Da tu crezi ca eu sunt genul sa imi traiesc viata avand invidii? :)

E pur si simplu vorba de o echitate. Da, daca poti face asta foarte bine, din partea mea plecati cu totii, lucrati cu totii remote si din Kyrgistan daca vreti. Discutia este despre ceea ce iti asigura statul iar statul are ca datorie sa creeze un mediu echitabil. Scutirile fiscale isi au rostul dar pe perioade limitate de timp, la it isti a avut un rol in trecut dar acum a ramas prevederea asta doar pt ca ...se face lobby la politicieni sa nu o schimbe. Cum aratam si mai sus, daca s-ar scoate prevederea asta, o imensa parte din it isti vor primi in secunda2 marire de salariu incat sa nu simta nimic. Dar asta se traduce in cheltuieli mai mari pentru firmele de it. Si de aia e mai usor sa bage ceva spagi - "lobby" pe la mediul politic si gata, mai trece un an. Si daca apare vreunu gen Dragnea baga niste stiri din astea prin presa aservita, se creeaza un pic de haos si gata, mai trece un an.

#46
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,887
  • Înscris: 14.08.2007

View Posttioopedi, on 14 ianuarie 2022 - 19:26, said:

Eu am salariul minim pe economie, dexci taxele platite CAS/CASS sunt foarte mici ( eu dau taxe cat o trotineta ieftina la fiecare 10 ani).
Acum explica-mi :
daca  se imbolnaveste   ( MARIA-VOASTRA)  de cancer la ficat, de ce trebuie sa vand "trotineta" mea pentru spitalizarea dumneacvoastra???
Tu intelegi ca eu platesc la sanatate de 10 ori mai mult decat cel cu salariul minim, nu? Pentru fix aceeasi asigurare si servicii? Deci momentan e cam invers, eu platesc spitalizarea pentru 10 cu salariul minim (care de fapt nu isi acopera costurile), nu ei pentru mine

#47
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,690
  • Înscris: 22.11.2007
Pai si e normal asta sa platesti. Ca asa este sistemul din Romania. Asa face toata lumea, ce e asa deosebit? De ce altul din alt domeniu daca are un salariu ca al tau ala plateste 10% impozit si tu nu? Unde e echitatea?

Edited by bossake, 14 January 2022 - 21:31.


#48
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,114
  • Înscris: 06.12.2012
@utopium Unde mai pui că IT-istii nici nu beneficiază prea mult de sistemul public de sănătate. Au chestii private plătite de corporații, pachete, abonamente avantajoase etc.

Edited by bv01, 14 January 2022 - 21:33.


#49
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,887
  • Înscris: 14.08.2007

View Posttioopedi, on 14 ianuarie 2022 - 20:34, said:

Prin urmare si asa deci, IT-stii sunt speciali, competitivi?
Ceilalti povara societatii?
Pai cifrele ce zic? Cata valuta aduci tu in tara fata de un IT-ist? Cat de mare e contributia ta la bugetul tarii? Despre asta e vorba.

De obicei cei nemultumiti de scutirea din IT sunt cei care au taxe salariale care sunt incomparabil mai mici decat are IT-istul mediu.

Vrei sistem echitabil? Atunci incepe de luna viitoare sa platesti la sanatate si pensie cat mine, iar eu platesc impozit pe salariu cat tine ... ce zici? Posted Image

Edited by utopium, 14 January 2022 - 21:34.


#50
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,114
  • Înscris: 06.12.2012

View Postbossake, on 14 ianuarie 2022 - 21:31, said:

Pai si e normal asta sa platesti. Ca asa este sistemul din Romania. Asa face toata lumea, ce e asa deosebit? De ce altul din alt domeniu daca are un salariu ca al tau ala plateste 10% impozit si tu nu? Unde e echitatea?

Ca să o spunem onest, statul câștiga mai mult cu scutirea asta de 10% decât dacă nu ar fi.

#51
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,887
  • Înscris: 14.08.2007

View Postbv01, on 14 ianuarie 2022 - 21:33, said:

@utopium Unde mai pui că IT-istii nici nu beneficiază prea mult de sistemul public de sănătate. Au chestii private plătite de corporații, pachete, abonamente avantajoase etc.
Trec peste faptul ca am asigurare privata si n-am fost la un spital de stat de peste 20 de ani.

#52
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,690
  • Înscris: 22.11.2007

View Postbv01, on 14 ianuarie 2022 - 21:35, said:

Ca să o spunem onest, statul câștiga mai mult cu scutirea asta de 10% decât dacă nu ar fi.

sunt N domenii in care se castiga mult, ti se pare normal ca TOATE domeniile sa plateasca si doar it istii nu ?!?!

#53
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,887
  • Înscris: 14.08.2007

View Postbossake, on 14 ianuarie 2022 - 21:31, said:

Pai si e normal asta sa platesti. Ca asa este sistemul din Romania. Asa face toata lumea, ce e asa deosebit? De ce altul din alt domeniu daca are un salariu ca al tau ala plateste 10% impozit si tu nu? Unde e echitatea?
Ti-am spus ce inseamna echitate: sa platesti aceleasi sume pentru aceleasi servicii. Cand o sa-mi plafoneze asigurarea de sanatate/pensie in mod corespunzator, nu o sa ma deranjeze sa-mi bage impozitul la loc. Acum platesc taxe salariale mai mari decat 99% din angajatii din Romania, cu toata scutirea pe care o am.

In concluzie sistemul e din start inechitabil, pentru ca te pune sa platesti pentru acelasi serviciu de 2 lei de sanatate de 10 ori mai mult decat colegul tioopedi, care zice ca are salariul minim. Hai sa incepem sa corectam inechitatea asta mai intai ...

#54
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003

View Posttioopedi, on 14 ianuarie 2022 - 21:22, said:

Lipsa de empatie cu cellalti indivizi , parte asocietatii.
Daca de maine nu mai pot lucra, nu se va uita nici dracu cu empatie la mine. Supravietuirea e individuala oricat ar da unii masuri sociale.

Edited by neagu_laurentiu, 14 January 2022 - 21:40.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate