Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Banii...eterna problema!

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#55
WhimsicalPeanut

WhimsicalPeanut

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 14.05.2008
Banii sunt o problema doar daca ii facem noi sa fie o problema (nu discutam de cazuri unde banii nu ajung pentru un trai decent). Din prezentarea initiatoarei deduc ca ea, deoarece castiga ceva mai mult decat sotul, si-ar dori sa controleze destinatia tuturor banilor familiei, si cum ea a mentionat, limitarea achizitiilor care ei i se par inutile. Asta e strict din mentiunea ca ea castiga ceva mai mult decat sotul, mentiune care nu era neaparat necesara dar imi cer scuze daca gresesc in estimare.

Ca sotul cumpara oale si cratiti nu mi se pare deloc anormal, inteleg ca este pasionat si gateste foarte mult deci foloseste toate oalele/ ustensilele. Pentru un pasionat de bucatarie nu e anormal sa cumpere diverse ustensile (Initiatoarea ar trebi sa citeasca subiectuldespre cutide din rubrica Gastronomicus Posted Image ) era acelasi lucru daca ar fi colectionat ceasuri de ex (spatiu ocupat in casa) si mult mai costisitor, iar partea cu haine/ incaltaminte isi are cu siguranta radacinile in perioada copilariei cand nu avea tot ce isi dorea si posibil avea haine de la fratii/ verisorii mai mari. La fel daca e pasionat de gatit automat va dori sa si experimenteze gusturi/mancaruri noi si atunci va avea tendinta sa puna in cos chestii care "ii fac cu ochiul" ca sa le incerce.

Un alt aspect de luat in seama este si situatia actuala de pandemie, oamenii isi creeaza propriile mecanisme de adaptare la/ gestionare a perioadei de restrictii si e posibil ca asta sa fie al lui (sentimentul ca e liber sa faca ce vrea) iar al initiatoarei sa se transpuna in nevoia de a controla fiecare banut (sentimentul ca detine controlul). Ar fi interesant de aflat daca aceste manifestari si de o parte si de alta s-au exacerbat in ultimul an sau au fost la fel dintotdeauna.

Cat despre separarea bugetelor  ar fi intersant de aflat daca aceeasi parere ar avea-o initiatoarea daca sotul ar castiga "putin mai mult"

Nu consider normal si nici benefic relatiei nici ceea ce au spus unii colegi (sau poate colege Posted Image ) ca sotia sa ia banii sotului si sa-i dea o "alocatie" pentru cheltuieli. Omul castiga proprii bani si e normal ca o parte din ei sa ii cheltuie cum considera el, atat vreme cat nu e pe droguri si nici nu cheltuie toti banii castigati lasand doar sotia cu cheltuielile casei. Cu siguranta si initiatoarea cumpara farduri, lac de unghii, merge la coafor/ cosmetica, lucruri pe care sotul le-ar putea considera inutile Posted Image

O discutie serioasa despre motivul lui de a cumpara "nimicuri" si totodata si al ei de a controla orice banut nu ar strica. Ati mai putea stabili de comun acord o suma lunara (cateva sute de lei) pentru fiecare de cheltuit cum vrea sufletelul lui fara ca sa dea socoteala celuilalt.

#56
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,337
  • Înscris: 24.05.2010

View PostIoanaPopescu000, on 01 martie 2021 - 15:02, said:

... Probabil pe undeva e și vina mea, pentru că am tendința să controlez tot ce tine de bani ...

Plecand de la ipoteza dumneavoastra, experienta mea este urmatoarea:

Tinand cont ca eu am crescut mai mult singur si am invatat sa administrez banii avuti la dispozitie, iar sotia mea niciodata nu a stiut unde se platesc facturile sau care sunt toate cheltuielile intr-o casa, eu am ajuns sa "administrez casa". Si a fost o chestie naturala, nu a fost discutie pe tema asta ci pur si simplu ne-am dat seama ca ne simtim bine in scenariul asta. Acum, plecand de la veniturile noastre, mie imi place sa zic ca administrez bugetul familiei nu cheltuielile (ca intr-o companie - eu avand experienta manageriala si de aici raportarea). Astfel dupa ce alocat buget pe costuri fixe (lumina, gaze, intretinere, etc), aloc buget de consum (mancare, haine, etc), buget de relaxare (restaurant, plimbari, etc), buget de investitii (fond de urgenta, fond de siguranta, fond de investitii la bursa), am observat ca pot sa obtin o marja de 200-300-400 RON pentru cheltuieli de placere (fetisurile fiecaruia). Adica eu mai cumpar hub usb, un router mai "smecher", sotia isi ia o crema nu stiu de care, o bluzita, un pantofior. Is bani cu care ne ungem orgoliile. Bani cu care sa simtim pentru ce muncim.

Eh, ultimele din urma sunt cheltuieli de care nu ne intereseaza, e o vorba pe bursa cand vorbim de investitii riscante doar puternic potentiale - "bani pe care ne permitem sa ii pierdem". Primul pas pentru voi asta vad, creati un buget dummy in care fiecare face ce simte. Chestia asta am vazut-o la maicamea cu taicameo vitreg, la inceput tot timpul il vedeai ca cumpara un flex, luna urmatoare un set de burghie, urmatoarea luna nu stiu ce surubelnite. Initial maicamea a fost enervata, mai ales ca el nu are vreun job partime unde sa foloseasca acele scule, i se pareau irelevante achizitiile si a incercat sa estompeze fenomenul. Lucru care a crescut anxietatea in relatie. Atunci maicamea a zis: "ok, ne permitem bugetul asta lunar pentru orice prostie, foloseste-l". Ehh si uite asa i s-a schimbat mentalitaea lui taicameo vitreg. De la cumparam orice prostie sa ma simt bine a ajuns la "daca tot am un buget, ia sa strang 2-3-6 luni sa cumpar un set nou de boxe (ca cel vechi deja gajaie) sau sa schimb TV-ul cu unul smart, etc"

Cu sotia mea la fel a fost, la inceput cand ii ziceam - "uite banii astia, nu ma intereseaza ce faci cu ei" - ii spargea efectiv. De la un timp vine la mine si ma intreaba - "Uite de banii aia as vrea sa luam un mixer nu stiu care, tu care zici ca e mai ok?" Si uite asa banii aia dummy care oricum erau pentru ars incep sa produca lucruri utile. Acuma mancam clatite in fiecare weekend, nu mai dam comanda. Si tot asa.

Incercati eventual cateva luni chestia asta cu buget la discretie si eventual spuneti-ne cum s-au schimbat lucrurile.

#57
thalia

thalia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,934
  • Înscris: 07.11.2007
Ba, eu sunt de acord cu tine. Dar poti sa faci lucrurile altfel, in excel. Oh, cat ne-a ajutat pe noi excelu' asta, daca n-ar fi fost azi am fi fost ingropati in datorii.
Va stiti veniturile si cheltuielile, (nu neprevazutele) , dupa plata facturilor lunare stabiliti de comun acord ce suma o puteti pune la saving lunar si de restul , musai sa ramana ceva nu iti mai bati sotul la cap cu si pe ce ai cheltuit.Are o suma de bani in care sa se incadreze. Cu conditia sa nu intre in carduri de credit, ca n-a facut nimic.

E o planificare care pentru unii inseamna zgarcenie, pentru altii e un stil de viata.
Eu si pe fii-mio l-am invatat asa si sunt tare mandra de el cand vad ca isi pune deoparte bani de vacanta (inca nu-i pe salariu).

#58
IoanaPopescu000

IoanaPopescu000

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 28.02.2021
Cumva... problema s-a rezolvat. După mulți ani de încercari (peste 15), multe sarcini pierdute, multe tratamente, am făcut o fetiță, cu ultimul embrion de la ultimul FIV făcut la 40 de ani. Am născut la 42, soțul 46. Acum ne canalizam banii, vrând-nevrand, pentru că trebuie să creștem copilul și să ne și păstrăm cât de cât sănătoși având în vedere că am făcut copilul atât de târziu (a fost un miracol în care nu mai credeam).

#59
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011

View PostIoanaPopescu000, on 28 februarie 2021 - 21:24, said:

Se da un cuplu de varsta mijlocie (ea 41, el 45), fara copii, casatoriti de ani buni (15+)...a caror principala problema sunt gestionarea banilor. Ambii parteneri sunt salariati, ea castiga mai mult (cam cu 1000 ron, deci nu e o diferenta majora, in general au castigat oarecum similar, plus minus cateva sute de lei). Nu au vicii (tigari, bautura, jocuri de noroc), se inteleg bine, cu aceasta exceptie legata de bani...el e cheltuitor, ea zgarcita, ea cu tendinte de plantificare excesiva, el de chetuire...ok, nu la modul sa intre in datorii, insa cand intra in magazin...e tentat sa cumpere multe si marunte (de la chestii alimentare, pana la chestii de bucatarie si haine), ea merge cu lista si cumpara strict ce e nevoie...exista si o rata la casa, dar care e 10% din veniturile comune si cam atat la modulul de datorii...evident au fost diverse discutii de-a lungul anilor, certuri...care nu au dus la nimic. Ea vrea bugete, planificare, face crize cand el vine mereu cu alte cumparaturi...pentru el nu e un subiect care conteaza, nu e rea vointa, cam asta e materialul din care e construit. Evident au luat-o de la 0, se cunosc din tinerete, nu a venit niciunul cu avere (acum exista un apartament, 2 terenuri, o masina, luate impreuna cu credite achitate integral intre timp, mai putin apartamentul). Ce e de facut? Separarea bugetelor? Discutiile sunt interminabile pe subiectul asta...se vede si in dulap, ea are 5 perechi de pantofi, el 20, ea 3 geci, el 20, plus ca el a umplut bucataria si casa de orice...de la oale de toate felurile, tacamuri, servicii pana la nspe mii de gadgeturi...ea e mai pe minimalism, asa, el pe strans lucruri. Cum reconciliem acest lucru?

Pare exact situația de aici, dar pe invers: https://forum.softpe...u-sot-sau-fara/

View PostIoanaPopescu000, on 28 februarie 2021 - 23:02, said:

Barbatul a investit si in scule si da, face treaba in casa, deci le si foloseste, si da, si gateste, mai putin ca sotia, dar gateste si in general e un barbat harnic. Diferenta e ca el vine dintr-o familie foarte saraca, in care banii au fost intotdeauna o problema, iar ea dintr-o familie cu venituri medii, in care desi banii nu au fost neaparat multi, nu au lipsit niciodata. Studentia ei si a lui a fost diferite...el a muncit si s-a descurcat foarte greu, vorbim de anii 90, cand era saracia maxima, pe cand ei nu i-a lipsit nimic, pentru ca parintii ei au avut intotdeauna venituri suficiente sa ii plateasca chiria si utilitatile si sa ii dea si bani de buzunar. Si da, femeia, din motive medicale (nu intram in amanunte) nu mai poate face copii dupa pierderea a numeroase sarcini. Insa niciodata barbatul nu i-a reprosat asa ceva (ca nu poate face copii).
O idee ar fi să divorțeze și să se căsătorească cu o femeie care poate face copii.

#60
IoanaPopescu000

IoanaPopescu000

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 28.02.2021
@neurO

Foarte inteligenta ultima remarca, tocmai spuneam cu o replica mai sus ca am reusit intre timp
sa avem un copil biologic impreuna, o fetita. Bine ca barbata-miu n-a gandit ca masculii astia feroce, pun pariu ca daca ei erau aia sterili (desi pana la urma s-a dovedit ca nu sunt sterila), aveau alte pretentii.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate