Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O mostenire cu (o mica )problema

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus
 Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane
 Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i

Caut sugestii pentru achizitionar...
 Acest LNB......

Salarii compensatorii?

Recomandare service in Slatina pe...

De unde cumparati piese de schimb...
 

Distanta optima de vizionare versus marime ecran tv / proiector FullHD, 4k, 8k

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#19
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,640
  • Înscris: 07.10.2005
Te putem ajuta cu ceva, Fane? Macar din respect pentru munca depusa cred ca nu e cazul sa faci bascalie. Daca ai ceva de spus despre subiect suntem interesati, chiar daca ne spui despre ce crt-uri ai avut si tu. Multumesc.

Am deschis acest topic pentru ca nu exista ceva de acest gen pe aria video, consider ca poate ajuta cu informatii reale multi colegi.

P.S. Rog frumos colegii care nu au ceva concret de spus despre subiectul de fata sa se abtina de la comentarii si mistouri. Multumesc.

Edited by Mr. Incredible, 02 May 2020 - 19:24.


#20
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,288
  • Înscris: 05.06.2002
Un rezumat, daca se poate. Multumesc foarte frumos pt munca depusa, dar ai un pic de respect si pt timpul meu. Chiar n-am chef sa parcurg atata scris ca la urma sa constat ca toata informatia care ma interesa era de fapt o fraza, doua.

Edited by Fane, 02 May 2020 - 19:27.


#21
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,640
  • Înscris: 07.10.2005
In general se poate observa din recomandari ca distanta recomandata pentru ecranele 4k este cuprinsa intre cca 0,8 si 1,5 ori diagonala ecranului, la ecranele FulHD de la cca 1,5 ori pana la 2,5 ori diagonala ecranului.

Este alegerea fiecaruia dintre noi daca vrem si putem sa urmam aceste recomandari.

Edited by Mr. Incredible, 02 May 2020 - 19:37.


#22
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,288
  • Înscris: 05.06.2002
Multumesc mult! Sincer.

#23
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View PostJean-Luc_Picard, on 02 mai 2020 - 18:34, said:

Am dat cifre pentru vedere optimă și imagini statice. Pentru vedere mai puțin bună sau imagini în mișcare, deja am precizat că ecranul poate fi liniștit mai mare.
Vederea de tip 20/20 corespunde unei capacități de percepție a unui detaliu 0,6 minute de arc (sau 36 secunde de arc). Maximul limitat de difracție este la nivelul a 28 secunde de arc (am găsit și valori de 20 secunde, dar din surse în care nu am prea mare încredere). Calculele sunt bazate pe prima valoare.
Am mai menționat și faptul că cifra este valabilă strict în unghiul de câmp vizual de 1 grad corespunzător zonei celei mai sensibile din ochi; aspectul de ansamblu a unei imagini la care te uiți ca la un întreg (adică nu te concentrezi pe un mic detaliu din ea) nu va perceput ca diferit încă de la acestă limită.
Cifrele sunt extreme, la limita capacității de percepție, din cauza condițiilor speciale în care sunt determinate. Ele doar garantează când sigur nu mai percepi vreo diferență, nu când sigur începi să simți clar că imaginea e altfel. Trebuie să diferențiem între cele două.

Mai bine ma retrag din discutie, pentru ca altfel iar ia loc o polemica fara sens. Tu o sa ma iei cu date, cu arcuri de cerc, cu anatomia ochiului, cu perceptii, cu radiatiile luminii, samd, iar eu, cu toate astea, iti spun, la modul ciobanesc si taranesc (si sint sigur pe ce afirm) ca la o distanta de 1.3 ori diagonala ecranului, nu vei vedea toate detaliile. Ele vor fi afisate (mai mult sau mai putin, depinde de sursa), dar tu nu le vei vedea. Ochiul uman pur si simplu are o limita in a percepe detaliile. De la 1.6 ori diagonala ecranului distanta de vizionare, ma aventurez in a afirma ca omul nu face distinctia intre 4K si FHD.

#24
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,640
  • Înscris: 07.10.2005

View PostFane, on 02 mai 2020 - 19:36, said:

Multumesc mult! Sincer.
Cu placere!

Am scris mult si inca nu am scris tot ce as mai fi avut de spus pentru ca am vrut sa ofer de la bun inceput o imagine de ansamblu asupra acestui subiect din prisma mea si a experientei mele, am facut trecerea si ma bucur acum de ceva ce mi-as fi dorit sa am de acum 10-20 ani.
Majoritatea celor care trec la un ecran cu diagonala mai mare sau stau la o distanta corecta fata de ecran sunt mai multumiti de ce obtin in felul asta si nu s-ar mai intoarce la ceva mai mic.

Sa stai acum foarte departe de ecran conform unor recomandari de pe timpul CRT-urilor nu ajuta cu adevarat pe nimeni.

Edited by Mr. Incredible, 02 May 2020 - 19:48.


#25
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,817
  • Înscris: 04.10.2014

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 19:42, said:

la modul ciobanesc si taranesc (si sint sigur pe ce afirm)
Crezi că e corect să generalizezi ceea ce poate e valabil în cazul tău particular? (Iar reacția ta de respingere la adresa științei nu e ceva cu care să te lauzi.)
În plus observ că tot n-ai înțeles că am dat niște cifre limită, care trebuie interpretate în sensul că, de exemplu, pentru 4k de la 3m nicio diagonală de sub 90" (2,286 m) nu poate fi declarată prea mare, în sensul că doar eventualul strămoș Ochi-de-Șoim din tribul Sioux ar distinge pixelul. La 1,3 ori diagonala numai unii cu vederea binișor peste medie pot vedea structura digitală a imaginii, la distanțe mai mari nu o mai vede nimeni. Evident că cine nu mai are 20 de ani și nu este piele roșie poate sta liniștit mai aproape. Aș putea calcula și cât de aproape se poate duce unul cu vederea mai slabă, să zicem 20/40 (considerată acceptabilă de exemplu pentru permisul de conducere în alte părți, nu știu normativul de la noi) sau 20/80. (La o verificare sumară, pentru 20/40 distanțele de vizionare se pot înjumătăți.)
Nu toate detaliile din imagine sunt la nivel de pixel, aia e o extremă, mai important e să nu vezi margini zimțate sau alte asemenea distorsiuni.

Edited by Jean-Luc_Picard, 02 May 2020 - 20:44.


#26
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Imi pare rau capitane Picard ca nu pot sa pun doua citate la semnatura, as avea unul si de la tine.

Ai dat minim 1.3 x diagonala. Minim inseamna o valoare sub care nu se poate cobori. Eu afirm ca, la orice diagonala ai avea, orice formule stiintifice si termeni ai aplica, nu vei vedea nici macar la 1.3 x diagonala (daramite mai mult) 4K, in sensul ca nu vei sesiza claritatea unei portiuni a ecranului la fel de bine ca si cum ai fi mai aproape, sa zicem la 0.5 x diagonala. Pur si simplu, nu poti distinge detalii fine de la o anumita distanta, anatomic. Evident, sarim peste HDR si alte briz-brizuri, strict referitor la rezolutie. Pe test in blind, nu putem sa ne intalnim, dar eu iti spun ca la > 1.6 x diagonala, pe niciun televizor, nu se disting diferente intre 4K si FullHD. Pe imagini aleator FHD si 4K nu vei stii care sint care.

De curiozitate, incearca micul test de care pomeneam la postul #7.

#27
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,179
  • Înscris: 16.10.2008

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 19:42, said:

Mai bine ma retrag din discutie,  cu toate astea, iti spun, la modul ciobanesc si taranesc (si sint sigur pe ce afirm)...

View Postedigee, on 28 martie 2020 - 00:41, said:

Ramai tu in lumea ta mica .


#28
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Cu ce contribuie postul de mai sus la discutie ?

#29
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,817
  • Înscris: 04.10.2014

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 21:13, said:

Ai dat minim 1.3 x diagonala.
Am zis că sub 1,3 x diagonala, dacă ai vederea foarte bună, ai putea să începi să distingi că imaginea nu este continuă, ci formată din pixeli. N-am zis că sub nicio formă să nu stai mai aproape. Eu stau, cum am precizat deja, la 2,8 m de ecran de 100" FullHD (adică 1,1 diagonala, mult sub cei 2,6 pe care i-am calculat mai sus) și nu pot să zic că observ pixelii la un film tipic, poate doar pe imagini fixe generate digital, ca un logo de proiector, de exemplu.
Special pentru tine am făcut următorul experiment: am micșorat imaginea pe celălalt proiector la un echivalent de 79" (circa 2 m) și am pus stop cadru pe care am ales un detaliu de ordinul de mărime al unui pixel (un fir de păr); nu pot să mă duc mai departe de ecran de 3,8 m, că atât e camera, dar din felul în care se modifică imaginea pe măsură ce mă depărtez, estimez că nu voi mai distinge acel fir de păr pe la o distanță de 4,5-5 m. Ajungem la circa o valoare 2,25-2,5, foarte aproape de cei 2,6 pe care i-am calculat și care, repet, reprezintă o distanță peste care n-are rost să te depărtezi, pentru că într-adevăr vei începe să pierzi detalii, nu distanța optimă, care depinde de mai mulți factori.
Discuția începută de colegul a pornit de faptul că antica recomandare de 6 ori diagonala nu mai este sub nicio formă aplicabilă în ziua de azi.
L.E. Până la urmă am „păcălit-o” și cu distanță, m-am dus mai departe în altă cameră, privind prin ușa deschisă. Detaliul cu pricina, care este ceva mai mare decât un pixel și nici nu are contrast de culoare și luminozitate foarte bun (adică nu e negru pe fond alb, de exemplu), se pierde, devin imperceptibil cam pe la 7 m distanță, adică de 3,5 ori diagonala și este foarte clar vizibil de la 5,4 m, adică de 2,7 ori diagonala. Nu e chiar cât un pixel, e un pic mai mare.

Edited by Jean-Luc_Picard, 02 May 2020 - 23:29.


#30
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
La proiectoare e si mai rau, ai o carpa de care se reflecta lumina. Acolo nici nu stiu cum mai putem vorbi de pixeli.

#31
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,640
  • Înscris: 07.10.2005
Cum sa nu vorbim, vorbim si acolo de pixeli. Sunt curios, ai avut ocazia sa vezi undeva o proiectie de calitate minim FullHD?

#32
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,817
  • Înscris: 04.10.2014

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 23:18, said:

La proiectoare e si mai rau, ai o carpa de care se reflecta lumina. Acolo nici nu stiu cum mai putem vorbi de pixeli.
Nu e chiar cârpă, iar la DLP single chip mai ales putem vorbi foarte bine despre pixeli. Se disting bine și la alte tehnologii, dar asta e cea mai bună la claritate.

Edited by Jean-Luc_Picard, 02 May 2020 - 23:35.


#33
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,071
  • Înscris: 20.06.2009

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 23:18, said:

(...) o carpa de care se reflecta lumina. (...)
Un exemplu perfect pentru nivelul de înțelegere al onor stimabilului...

#34
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View PostMr. Incredible, on 02 mai 2020 - 23:27, said:

Cum sa nu vorbim, vorbim si acolo de pixeli. Sunt curios, ai avut ocazia sa vezi undeva o proiectie de calitate minim FullHD?

Nu. Proiectoare am vazut doar la cinema. Si nu-mi place cum se vede.

View Postcrislacor, on 02 mai 2020 - 23:49, said:

Un exemplu perfect pentru nivelul de înțelegere al onor stimabilului...

Ma, tu erai pe ignore. Cum dracu ai scapat de filtru ?

View PostJean-Luc_Picard, on 02 mai 2020 - 23:31, said:

Nu e chiar cârpă, iar la DLP single chip mai ales putem vorbi foarte bine despre pixeli. Se disting bine și la alte tehnologii, dar asta e cea mai bună la claritate.

Nu proiectezi de undeva din spate pe o panza ?

#35
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,179
  • Înscris: 16.10.2008

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 23:13, said:

Cu ce contribuie postul de mai sus la discutie ?
Cu un usor advertisment : a nu se cadea in obisnuitele capcane troll-istice, lansate  la fiecare aparitie, de catre porcusorul din avatar.

View PostIon_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 19:42, said:

, iti spun, la modul ciobanesc si taranesc (si sint sigur pe ce afirm)

View PostIon_de_la_Raion, on 28 martie 2020 - 00:02, said:

"esti prost gramada", "du-te si te culca".   Faci parte dintr-un grup de oameni care stiu totul, detin adevarul absolut si vai de cei care nu spun ca tine.

View Postedigee, on 28 martie 2020 - 00:41, said:

Ramai tu in lumea ta mica .

Edited by edigee, 03 May 2020 - 00:07.


#36
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,817
  • Înscris: 04.10.2014
Ei, dacă nici un experiment concret pe aparatură reală, că la cinema nu puteam să mă duc la ora asta, fiind oricum închise, nu te convinge, rămâi cu părerea ta, iar informația pe care am pus-o rămâne pentru cei care au un pic de încredere în semenii lor.
Singurul lucru pe care îl putem dezbate este faptul că am pus stop cadru, dar și dacă imaginea nu are deplasări rapide ale conținutului, cum e la prim planuri pe fețele actorilor pentru a surprinde o expresie facială, nu suntem foarte departe de un stop cadru.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate