Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Mâncare în zona Bucovinei, in urma cu 500 de ani.
Last Updated: Feb 27 2019 16:14, Started by
redbotos
, Feb 19 2019 21:56
·
0
#1
Posted 19 February 2019 - 21:56
Buna.
Sunt din zona Bucovinei și mă interesează ce mâncau străbunii mei. Vreau sa mă documentez, sa citesc și să cultivăm acasă produsele dinainte de a apărea porumbul sau cartoful. Și pentru că se apropie timpul pt a săpa și cultiva, vreau sa dedic o parte din timpul meu pt a procura din resurse proprii , ceea ce mâncau strămoșii noștri în urma cu 500 de ani. Acum carnea de oaie și vita sau porc și păstrăv , deja o am . Mai greu cu vânatul. Cas sau brânză și produse lactate, iar nu-i problema. Găini și ouă sunt. Grau se poate procura , la fel și faina. Se știe că începând cu luna octombrie, bucovinenii coborau cu plute de lemn sau care cu scândură tăiată la trașcă și o schimbau pe saci cu faina pt iarna. Sau grau pt găini . Doar marii gospodari țineau porci. Oaia era la mare căutare, și mai puțin vaca. Apoi mierea era mai in toate satele. Fructele de pădure puse la uscat, și "bureții" că hribul și altele . Ce altceva mai cultivau? Ce puneau în pământ? In locul cartofului , ce mâncau? Pt că într-o lume în care mănânci mâncare din capătul celălalt al lumii , organismul nostru nu sa obișnuit cu explozia de calorii, și vitamine in plus . Știm că țăranul român , era obișnuit cu mâncare sărăcăcioasă. Am căutat , dar nu am găsit mare lucru. Foarte multe relatări despre cei de la câmpie. Însă nu și cei din zona montană gen cei din Vatra Dornei, sau Câmpul Lung Moldovenesc. |
#2
Posted 19 February 2019 - 22:33
Una peste alta, speranta medie de viata acum 500 de ani era de vreo 40 de ani (pentru cei norocosi).
Asa ca, sa-i dam inainte cu ceafa de porc Romaneste! |
#3
Posted 19 February 2019 - 22:46
pai in primul rand, cred ca trebuie sa renunti la sare. pe vremea aia sarea cred ca era mai rara decat carnea, pt populatia obisnuita.
|
#4
Posted 19 February 2019 - 23:23
Probabil napi, morcovi, ceva terci din ovăz, varză, sfeclă.
Edited by iladi, 19 February 2019 - 23:23. |
#6
Posted 19 February 2019 - 23:53
Uite o reteta de sarmale mai deosebita:
Sarmale cu urdă În fiecare anotimp, Bucovina are specificul şi frumuseţea ei care atrage turişti din toată lumea, iar specificul culinar ţine cont de momentul din an deoarece unele reţete se pot pregăti doar într-o anumită perioadă. Ei bine, la sfârşitul primăverii, după 15 mai, atunci când ciobanii adună oile sătenilor, îmbracă straie populare şi păşesc în sunetul trâmbiţei către munţii ce le vor deveni casă până la sfârşitul toamnei, se fac primele sarmale cu urdă din an. Nu mică este mirarea turiştilor când află ce au pe masă, mulţi dintre ei cunoscând reţete de sarmale diversificate - cu carne, peşte, ciuperci sau legume, însă nu şi reţeta cu urdă. Gospodine desăvârşite, bucovinencele fac „din ochi“ bucatele şi nu ţin cu stricteţe cont de gramaje, însă ne-au împărtăşit reţeta sarmalelor cu urdă garantându-ne că vor ieşi gustoase: orez – o căniţă – aproximativ 250 g urdă – 500 g, ceapă – 4 buc. (mai mari), ulei – 200 ml, morcov – 3 buc., bulion – 1 lingură, mărar – o legătură, varză/foi de sfeclă şi condimente – piper şi sare după gust sunt ingredientele necesare pentru a realiza sarmale de poveste. |
#7
Posted 20 February 2019 - 00:18
Eu nu stiu cum traiau oamenii din trecut fara ciocolata. Eu fac urat daca nu mananc. Si am o burta ca o minge de plaja.
|
#8
Posted 20 February 2019 - 01:28
Daca au 500 de ani, inseamna ca sunt expirate de mult
Sunt unii care nu pricep ca gastronomia, ca si limba, e un organism in continua schimbare, supus variatelor influente. Asa cum nu se mai vorbeste ca acum 500 de ani, nici nu se mai mananca la fel ca atunci. Treziti-va si lasati prostiile! |
#10
Posted 20 February 2019 - 06:40
Probabil nu mancau mare lucru. Este adevarat ca la 1600, la Versailles deja se inventase croissantul.
Ai putea să încerci să cultivi un grau antic. Se numeste Einkorn, și mai sunt si alte specii antice, probabil asemanatoare cu ce mancau strabunii nostri. Din pacate exista foarte putine documentari gastronomice din acea perioada, dar daca gasesti ceva inscrisuri, sa ne anunti si pe noi. Klaudio, on 19 februarie 2019 - 22:33, said:
Una peste alta, speranta medie de viata acum 500 de ani era de vreo 40 de ani (pentru cei norocosi). Asa ca, sa-i dam inainte cu ceafa de porc Romaneste! Asta nu inseamna nimic. Speranța de viață era mică din cauza mortalității infantile ridicate. Motiv pentru care făceau foarte mulți copii. Însă dacă treceai de 10-15 ani, și dacă nu aveai de mers la vreun război, era destul de probabil să trăiești 70 de ani, sau poate mai mult. |
|
#11
Posted 20 February 2019 - 08:02
redbotos, on 19 februarie 2019 - 21:56, said:
... vreau sa dedic o parte din timpul meu pt a procura din resurse proprii , ceea ce mâncau strămoșii noștri în urma cu 500 de ani. Acum carnea de oaie și vita sau porc și păstrăv , deja o am . Mancau un porc cu mai multa grasime, in genul Mangalitza ori Stocli. Chestia interesanta e ca de prin 2010 medicina o realizat ca nivelul lipidelor serice (in plasma sanguina) depinde foarte putin de regimul alimentar, si foarte mult de "tiparul" activitatii hepatice, si ca grasimea animala cu acizi grasi saturati este sanatoasa, fiind o sursa pentru sinteza de HDL. Oamenii din zona montana aveau o alimentatie bazata pe lactate, carne, fructe de padure. Uita-te la bucataria bavareza, de exemplu: friptura de mistret cu gem de afine si coacaze... Cereala consumata in general de taranime in perioada respectiva era meiul. born2lose, on 19 februarie 2019 - 22:46, said:
pai in primul rand, cred ca trebuie sa renunti la sare. pe vremea aia sarea cred ca era mai rara decat carnea, pt populatia obisnuita. Freddy12, on 19 februarie 2019 - 23:53, said:
Uite o reteta de sarmale mai deosebita: Sarmale cu urdă |
#12
Posted 20 February 2019 - 08:54
totdeauna in zona de deal si munte s-a trait mai bine ca la campie.
si sa spui ca speranta de viata era de 40 de ani, e cea mai mare gogoasa. |
#14
Posted 20 February 2019 - 09:25
rich1974, on 20 februarie 2019 - 08:54, said:
totdeauna in zona de deal si munte s-a trait mai bine ca la campie. si sa spui ca speranta de viata era de 40 de ani, e cea mai mare gogoasa. Cu prima afirmatie sunt de acord cu tine. Referitor la a doua, informeaza-te un pic, inainte sa emiti judecati de valoare. Vezi ca ai niste grafice mai pe la mijlocul paginii. https://ourworldinda...life-expectancy Edited by Klaudio, 20 February 2019 - 09:26. |
#15
Posted 20 February 2019 - 09:35
In urma cu 500 de ani ?
De ce nu cu 5000 ... Am citit o carte - nu mai stiu cum se numea - dar era vorba despre alimentatia la romani acum 100 de ani Din memorie; Se manca mamaliga cu mamaliga. Paine rar de tot si numai la sarbatori In rest - la greu - ştir, podbal, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă, jufă (se obtine din sămânţă de cânepă), ciuperci, pastai, ceapa, usturoi. Carne - mai rar - regimul era aproape exclusiv vegetarian Pentru un aport de calorii se consumau melci, raci, scoici. Doar boierii consumau carne mai des restul, care erau mai rasariti, cresteau animale sa le vanda. Nu le mancau decat foarte rar - la sarbatori |
|
#16
Posted 20 February 2019 - 09:41
regimul asta de viata vegetarian a venit pe fondul dezvoltarii agriculturii comerciale, in momentul in care taranii isi vindeau ce produceau mai bun pentru o bruma de bani.
daca am avea documente ar trebui sa facem comparatie cum a evoluat situatia pe cel putin 1000 de ani in urma. probabil ca vom avea niste surprize. |
#17
Posted 20 February 2019 - 09:44
Cred ca asta confunda mincatul ca la tara cu mincatul din evul mediu.
In evul mediu se minca cam ca in lumea a 3 a acum. O data da, de doua ori nu. Era mizerie, ciuma, scorbut si alte boli de care noi nici nu stim. Nu exista aproape nici un aliment vegetal cultivat in forma pe care o stim noi. Nu existau rosia, cartoful, ardeii iuti, porumbul, mai toate mirodeniile. Fructele nu aratau deloc similar cu ce avem noi, erau mici si acre. rich1974, on 20 februarie 2019 - 09:41, said:
regimul asta de viata vegetarian a venit pe fondul dezvoltarii agriculturii comerciale, in momentul in care taranii isi vindeau ce produceau mai bun pentru o bruma de bani. daca am avea documente ar trebui sa facem comparatie cum a evoluat situatia pe cel putin 1000 de ani in urma. probabil ca vom avea niste surprize. Exista documente. Se cheama cimitire. De altfel la populatiile germanice exista documente pe bune. |
#18
Posted 20 February 2019 - 09:48
rich1974, on 20 februarie 2019 - 08:54, said:
si sa spui ca speranta de viata era de 40 de ani, e cea mai mare gogoasa. Infectiile nu prea aveau tratament, traumatismele erau la ordinea zilei etc. Plus ca nu aveai nici ambulanta. Naijax, on 20 februarie 2019 - 09:35, said:
In urma cu 500 de ani ? De ce nu cu 5000 ... Am citit o carte - nu mai stiu cum se numea - dar era vorba despre alimentatia la romani acum 100 de ani Din memorie; Se manca mamaliga cu mamaliga. Paine rar de tot si numai la sarbatori In rest - la greu - ştir, podbal, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă, jufă (se obtine din sămânţă de cânepă), ciuperci, pastai, ceapa, usturoi. Carne - mai rar - regimul era aproape exclusiv vegetarian Pentru un aport de calorii se consumau melci, raci, scoici. Doar boierii consumau carne mai des restul, care erau mai rasariti, cresteau animale sa le vanda. Nu le mancau decat foarte rar - la sarbatori |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users