Reteta celor mai pufoase gogosi
Last Updated: Oct 30 2018 21:35, Started by
Bursul
, Oct 22 2018 13:51
·
0
#55
Posted 26 October 2018 - 08:02
crisstonne, on 25 octombrie 2018 - 22:00, said: Daca pui drojdie uscata de la noi, o sa ai un mare eșec Chiar daca folosesti firma aia cunoscuta. Pai, credeam ca in "Vremuri Noi" se vinde si in Romania marfuri straine in marile magazine franceze Auchan, Carrefour ca-s considerati frati sau surori cu romanii? Acum inteleg de ce am de trimis drojdie uscata de aici pentru 1 an intreg pentru o brutarie mica de peste drum la rudele mele ... ca sa aibe paine/franzela proaspata zilnic. A venit o mama din Romania si copii i-au cerut gogosi ... a pus la dospit intr-un mare lighian pe pat intre perne si plapumi sa fie la caldura ca mama gogosilor este temperatura camerei/incaperii in timpul dospitului si pana la sfarsitul procedurii. A uitat sa inchida usa si cainele s-a aruncat oala cu coca si i-a convenit sa doarma acolo ore intregi cand si-a adus aminte mama ca era inca sub fusul orar de 9 ore si nu stia de ea. A coborit de pe pat coca si in toata camera era plin ca a primit caldura mai mult decat necesar. Era de aruncat si carpetul de pe jos ca nu se poate curata de asa ceva pe langa totul de pe pat si nu stiu daca au mai facut gogosi. Dupa ce se intinde coca dispita si se decupeaza in forma dorita, se mai lasa pe o alta planseta la dospit inca un timp, iar cand se vede ca a mai crescut coca, se pune in uleiul fierbinte unde vizibil mai creste, cel putin la mine. Eu folosesc drojdie proaspata si n-am avut probleme niciodata, iar faina este "Blue Bird Flour" de la americani nativi. |
#57
Posted 26 October 2018 - 08:23
r_murphy, on 22 octombrie 2018 - 19:40, said: În planul îndepărtat se vede Hala Obor. Am locuit in acea zona pe Dimitrov la capatul strazii, mai jos de Foisor aproape de Izvorul Rece, cand inca nu erau darimate mahalalele din Pantelimon, Colentina, Ferentari, etc. Bursul, on 26 octombrie 2018 - 08:12, said: Deci tu faci gogoase indiene Fac si indienii un fel de gogosi numiti "Indian Fry Bread" si se vand in fiecare loc unde exista Food Court, au si diferite decoratii daca cineva vrea mai consistent, dar nu l-am gustat niciodata. Eu insa fac gogosi cum le facea bunica cu 100 de ani in urma. De 3 ori pe an maxim dar imi plac cel mai mult cand s-au racit. Nu intra in frigider niciodata, se termina pe loc, abia ascund cateva in cuptor la invechit pentru mine. N-am nevoie nici de zahar pudra sau gem, doar natur le mananc. |
#58
Posted 26 October 2018 - 08:25
pai chiar nu am vazut asa, prajite in baie de ulei. Facem si noi, dar nu dulci si in tigaie sau pe plita
Si se formau cu mana, nu cu ... forma aia (mumuletz) Edited by irina2014, 26 October 2018 - 08:27. |
#59
Posted 26 October 2018 - 08:40
Acolo unde am mancat, femeia prajea in baie de ulei. Nu stiu cum iese la tigaie si nu vreau sa stric o litra de ulei pentru 10 gogosi
|
#60
Posted 26 October 2018 - 09:00
da, normal - sa ne spui ce si cum, grad de pufosenie etc
de fapt, eu nici nu vorbeam de gogosi, ci de placinte/scovergi - ca ale dnei din clip, chiar nu am vazut, asa subtiri |
#61
Posted 26 October 2018 - 09:12
Bursul, on 26 octombrie 2018 - 08:40, said: Acolo unde am mancat, femeia prajea in baie de ulei. Nu stiu cum iese la tigaie si nu vreau sa stric o litra de ulei pentru 10 gogosi Nu strici uliul ca-l poti folosi la clatite, insa la tigaie nu stiu cum ar iesi ca noi am mai facut din coca de paine pe gratar un fel de lipie rapida cand faceam paine. Il mancam cu supa de fasole uscata, era specialitatea zilei ca fierbea deodata cu incalzirea cuptorului mare unde coceam 7-8 paini mari. Bunica in iarna prajea gogosii in untura de gâscă, atunci se taiau numai si erau foarte grasi. |
#63
Posted 26 October 2018 - 09:22
Eu am zis sa nu va mai faceti griji de limba romana. Vor fi tot mai multi romani plecati in strainatate, influentati de limba locala, plus ca vor vorbi si vor citi tot mai putin in limba romana, vor face tot mai multe greseli gramaticale.
|
#64
Posted 26 October 2018 - 11:23
Bursule, ce-ai mancat tu acolo sunt Auszogne - bayerische Krapfen (gogosi bavareze). Uite aici o reteta clasica... https://www.bayerisc...gne-krapfen.php
La mine in regiune incepe acum timpul gogosilor - al 5-lea anotimp, Fastnacht/Fasching/Karneval. Aici o reteta de Meenzer Kreppel pe care am testat-o de multe ori si ies bune si pufoase. Este reteta de baza, se mai poate aromatiza cu ceba vanilie sau coaja rasa de lamaie. - 2x cubulete de drojdie proaspata (2x 42 gr.) - 160 gr. zahar - 160 gr. margarina sau unt, lichid (eu folosesc unt) - 1/2 litru lapte caldut - 1 kg faina - 6 oua intregi - o priza de sare Incepi sfaramitand drojdia, se amesteca cu zaharul si o gura de lapte caldut pana se face ca o pasta mai lichida. Dapa asta urmeaza restul ingredientelor, in ordinea de la lichid la solid: lapte -> unt/margarina -> oua -> sare -> faina. Se amesteca totul, apoi se lasa acoperit 1 ora la dospit. Apoi se intinde aluatul de circa 1 deget grosime. Daca nu ai falatet poti intinde cu o sticla sau cu un pahar mai inalt. Acum decupezi cu un pahar rondele din aluatul intins, pecare le mai lasi vreo 30 min la dospit. Apoi se prajesc pe ambele partii in baie de ulei pana au culoarea dorita. Edited by Passenger001, 26 October 2018 - 11:33. |
|
#65
Posted 26 October 2018 - 11:33
De fapt ii zicea "Schmalzmuld" (cred) ca nu gasesc cuvantul pe net deloc.
|
#66
Posted 26 October 2018 - 11:50
Foarte posibil sa fie o denumire regionala care provine de la cuvantul "Schmalzgebaeck".
Cu siguranta prajitul/coptul traditional in Butterschmalz (habar nu am cum se numeste pe romaneste, untura de unt?) le da si putin alt gust decat celor facute in ulei. Bursul, on 26 octombrie 2018 - 11:33, said:
De fapt ii zicea "Schmalzmuld" (cred) ca nu gasesc cuvantul pe net deloc. Ia vezi ce zice acum net-ul Edited by Passenger001, 26 October 2018 - 11:38. |
#67
Posted 26 October 2018 - 11:54
Mi-ati facut pofta
Diseara fac gogosi! Revin mai tarziu sau maine cu poza si reteta, daca imi ies bune. Am o reteta de la bunica scrisa pe undeva, trebuie sa o caut. Din cate imi amintesc era cu lapte batut si ieseau foarte pufoase. Cred ca pufosenia vine din experienta, nu neaparat din cele mai calitative ingrediente... Bunica in ultimii ani din viata era nevazatoare si tot ii ieseau foarte gustoase si pufoase, folosind masuri ca 'un praf de sare', 'o cana de lapte'. |
#68
Posted 26 October 2018 - 11:57
Cand eram copil facea mama niste gogoși foarte bune. Daca vreti, o intreb, numai sa-si aducă aminte ca are 95 de ani. Am intrebat-o anul trecut de o reteta de Musaca de dovleac cu nuca pe care a facut-o acum zeci de ani si nu mai ținea minte.
Din cate imi amintesc eu, era un aluat de cozonac pe care il întindea si il tăia cu paharul( parte asta intra in atribuțiunile mele) |
#69
Posted 26 October 2018 - 11:59
Passenger001, on 26 octombrie 2018 - 11:50, said:
Schmalznudel Oricum danke! costinthebest, on 26 octombrie 2018 - 11:54, said:
Diseara fac gogosi! Edited by Bursul, 26 October 2018 - 12:00. |
|
#70
Posted 26 October 2018 - 12:18
Am vorbit cu mama la telefon dar nu-si mai amintește reteta de gogoși. In schimb si-a adus aminte cum facea musacaua de dovleac.
|
#71
Posted 26 October 2018 - 12:19
Pai da, problema la noi nu este lipsa de ingrediente de calitate sau aparate de bucatarie. Noua ne lipseste bunica, mainile si experienta ei...
Noi ne tinem strict de o reteta, fie ea si a bunicii. De unde sa stie saracu Kitch.en Aidu' ca mai lipseste ceva faina sau ceva lapte in aluat Stiu, arata ciudat mai sus, dar fara punct imi traduce automat: bucatarieAid |
#72
Posted 26 October 2018 - 12:36
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users