Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Recomandare camera foto compacta!

- - - - -
  • Please log in to reply
110 replies to this topic

#37
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,222
  • Înscris: 28.04.2003
aparatele care le-am recomandat eu panasonic lx... si sony rx... au zoom mic, 3x dar sunt bune pentru facut fotografii la lumina slaba, defapt asta conteaza si pentru asta se bat toti producatorii.
Trebuie sa sti ce vrei. zoom mare inseamna calitate slaba in lumina proasta, e ok in lumina buna.
Aparatele alea te incadrezi in 1000 lei doar sh, noi ajungi la pretul unui dslr. Diferenta e ca doar atat investesti, nu mai bagi bani in obiective si altele.
Cum am mai zis si la altii recomand DSLR doar daca scoti bani din fotografie sau esti un entuziast cu multi bani si iti face placere sa privesti arta fotografiei direct prin obiectiv. Plus ca la DSLR gama entry e cam varza. As prefera un DLSR middle class SH decat unul entry si nou.
Eu in vacanta m-am saturat sa ma car cu ditamai dslr-ul de gat si fac poze ori cu telefonul, ori cu un Panasonic LX7. Investitia in el a fost o baterie in plus, o husa de piele gen clasica si o folie de protectie pt ecran. Atat. Plus ca l-am prins la promotie inainte sa il delisteze.
Ori mai astepti pana de black friday si iei un bridge bun nou si bun ori te bagi la un sh si te bucuri de el de acum.

#38
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Ca o paranteza:

View PostAdrexx, on 10 august 2018 - 08:16, said:

Chiar  si  Leica  entry  level sunt  peste  Sony, Canon, Nikon.
La pret sigur sunt peste :)

Vezi aici ce coma si aberatii are un banal 50mm Leica de 2500$:
https://www.lenstip....stigmatism.html
https://www.lenstip....aberration.html

#39
maladetz

maladetz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,167
  • Înscris: 06.02.2011

View Postbaloo2009, on 09 august 2018 - 23:49, said:

Nu conteaza daca senzorul e CMOS sau CCD. CMOS e chiar mai zgomotos decat CCD dar e mai ieftin si consuma mai putina energie. In plus merge sa bagi o rezolutie mai mare.
Tu ai un aparat de 22,5-585 mm varza de tot. 22,5 mm e util in orasele europene care au strazi inguste. La altceva e cam greu de folosit.
Daca gasesti 24 mm este OK pentru multe ocazii, 585 mm nu prea ai ce face cu ei daca nu esti ahtiat dupa pasari sau faci poze la luna pana nu mai poti. Ar mai fi utilizarea voieristica dar nu cred ca e cazul.
Ai simtit pe pielea ta ce inseamna un senzor mic.
Ca sa fie compact un parat trebuie sa taie fie din senzor, fie din obiectiv sau din ambele.
Deoarece ai un aparat cu o plaja focala mare poti sa-ti faci o histograma a focalelor utilizate. Asa o sa-ti dai seama ce folosesti. S-ar putea ca 90% sa fie la 4 mm (22,5 mm in echivalent), 9 % sa fie la 104 mm (585 mm in echivalent) si 1% intre cele doua. Sau 5% la 4 mm si 80% la 104 mm. Nu stim asta asa ca numai tu vei putea afla o valoare reala a utilizarii.
Foloseste informatia pentru o noua camera. 585 mm echivalent la o calitate mult mai buna ar fi cam greu sa obtii cu putin peste 200 € asa ca poti sa-ti pasterzi Nikon-ul L120 pentru asa ceva.
Daca vrei calitate buna ia cel mai mare senzor cu obiectivul cel mai luminos care se incadreaza in buget.
Camerele actuale sunt destul de bune in categoria lor. Nu te uita la ce scrie Sony sau Panasonic pe obiectivele lor. Nu sunt Carl Zeiss sau, respectiv, Leica. Sunt Sony sau Panasonic cu eticheta respectiva. De obicei Panasonic are obiective bunicele. Oricum obiectivele de pe camerele compacte la care te uiti tu sunt destul de jalnice dar nu ele sunt cele care dau calitatea slaba a imaginii ci senzorii minusculi.
Am prin obiective de la Nikon, Canon, Pentax, Sony, Panasonic si Olympus. Nikon a avut cele mai putine obiective dezastroase in timp ce Sony are destul de multe. Celelalte au fost intre. O ierarhie a obiectivelor pe care l-am folosit macar o luna ar fi Nikon, Panasonic, Canon, Olympus, Pentax si Sony. Canon, Olympus si Pentax au fost destul de apropiate. panasonic m-a surprin placut desi n-are calitatea la nivel Nikon nu e departe deloc. Pe semne ca au colaborat mai mult cu Leica decat sa puna eticheta. Si unele obiective Sony care erau etichetate Carl Zeiss erau foarte bune asa ca nu se poate spune otova ca un producator este net inferior altuia.
Revenind la problema ta obiectivul va fi fix (nu-l vei putea schimba). Ar fi recomandabil sa porneasca de pe la 24 mm echivalent (care e la limita ultrawide) si sa aiba cat mai mare diafragma maxima atat la wide cat si la tele. O diafragma wide ar fi f/1,8. Unele camere comapcte au o diafragma maxima de f/3,2 sau chiar f/3,5 la wide. Avand in vedere marimea senzorului extrem de putina lumina ajunge la acesta si atunci e bine ca sa ai o difragma de f/1,8 ca sa mai reduci un pic zgomotul care-ti ruineaza pozele in lumina slaba.
Prucatorii sunt destul de smechei si spun ca 4-104 mm este echivalent cu 22,5-585 mm dar nu anunta ca si diafragma se modifica si nu e f/3.1-f/5.9 daca folosesti 22,5-585 mm. In notatia diafragmei vezi litera f. Ea inseamna lunigimea focala si intr-adevar obiectivul e 4-104 mm f/3,1-f/5,9 dar este echivalent cu 22,5-585 mm f/17-f/33.
Sfatul meu este sa nu cheltuiiesti cam cei 200 € pe care-i ai si sa mai adaugi cam tot pe atata. Second hand e cam riscant (poti castiga dar mai probabil poti pierde). Daca iei SH macar ia de la un magazin de consignatie care iti da o anumita garantie. Daca deziteratul este sa fie mic atunci trebuie sa faci compromis la marimea senzorului si la zoom. Optimul il poti gasi numai tu.
Multumesc de explicațiile detaliate, deci singura diferența dintre CCD și CMOS e doar consumul de energie?  Citisem pe net ca senzorii CCD sunt mult mai slabi decât cei CMOS. .... Cam de aici mi-a venit tentația sa cumpãr un alt bridge dar cu senzor CMOS sperând ca nu o sa întâmpin aceleași probleme ca la Nikon L320.
Spre exemplu acest canon  SX540 HS nu ar un upgrade mult mai bun decât acel Nikon, sau va fi o diferențã aproape insesizabila fãcând abstracție de zoom-ul mult mai mare al aparatului  canon.
Nu vreau sa investesc mai mult de 10mil în aparatul foto doar pt câteva vacante pe an.
Ce am observat la Nikon e dacã folosesc zoom-ul cat de puțin chiar de nu e nevoie,  fotografia iese mai clara dar singura lui mare meteahna sunt fotografiile la interior cu lumina artificiala,  sunt sub orice critica,  trebuie sa fac 4-5 ca sa aleg una cât de cât bunã. ...

Edited by maladetz, 11 August 2018 - 11:16.


#40
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,238
  • Înscris: 24.02.2007
N-are sens sa compari senzorii la modul general. Vezi imagini captate cu diverse modele care ti-au atras atentia si compari strict modelele acelea.

#41
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Unde lumina nu e nimic nu e....orice ai face. Foloseste blitz daca ai, sau mai aprinde niste becuri.

Un cat de cat buna din 4-5 e un procent de invidiat pt multi ;)

Edited by crokodilu, 11 August 2018 - 11:22.


#42
maladetz

maladetz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,167
  • Înscris: 06.02.2011

View Postcrokodilu, on 11 august 2018 - 11:20, said:

Unde lumina nu e nimic nu e....orice ai face. Foloseste blitz daca ai, sau mai aprinde niste becuri.

Un cat de cat buna din 4-5 e un procent de invidiat pt multi ;)
Cat de cât bună nu la nivel profesional, dar sa se vadă bine. Folosesc blițul tot timpul la interior plus toate becurile aprinse însă cu toate astea tot da rateuri , iar eu mă gândeam ca e senzorul CCD de vina pentru ca am un S4 mini cu senzor CMOS dar la interior pozele ies mai bune decât cu Nikon-ul, problema e ca nu are o "raza" mai mare de cuprindere în fotografie.

View Postdani.user, on 11 august 2018 - 11:18, said:

N-are sens sa compari senzorii la modul general. Vezi imagini captate cu diverse modele care ti-au atras atentia si compari strict modelele acelea.
Probabil așa voi face,  măcar sa-mi lămuresc curiozitatea vis a vis de cele doua tipuri de senzori. Ideea e ca în categoria asta de preț senzorii sunt la fel de mari , însă am observat ca aparatele cu senzor CMOS sunt o idee mai scumpe. ...

#43
baloo2009

baloo2009

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,306
  • Înscris: 25.05.2009

View Postmaladetz, on 11 august 2018 - 11:01, said:

Multumesc de explicațiile detaliate, deci singura diferența dintre CCD și CMOS e doar consumul de energie?  Citisem pe net ca senzorii CCD sunt mult mai slabi decât cei CMOS. .... Cam de aici mi-a venit tentația sa cumpăr un alt bridge dar cu senzor CMOS sperând ca nu o sa întâmpin aceleași probleme ca la Nikon L320.
Spre exemplu acest canon  SX540 HS nu ar un upgrade mult mai bun decât acel Nikon, sau va fi o diferență aproape insesizabila făcând abstracție de zoom-ul mult mai mare al aparatului  canon.
Nu vreau sa investesc mai mult de 10mil în aparatul foto doar pt câteva vacante pe an.
Ce am observat la Nikon e dacă folosesc zoom-ul cat de puțin chiar de nu e nevoie,  fotografia iese mai clara dar singura lui mare meteahna sunt fotografiile la interior cu lumina artificiala,  sunt sub orice critica,  trebuie sa fac 4-5 ca sa aleg una cât de cât bună. ...
Am aparate cu senzori CMOS si CCD. Cele cu CCD sunt mult mai vechi de aceea au zgomot un pic mai mare de la circuitele de procesare a semnalului 8care s-au imbunatatit mult in ultimii 10 ani).
Daca aio calitate semnificativ mai buna la 4,1 mm decat la 4,0 mm inseamna ca obiectivul este defect. Mi s-a intamplat si mi cu un obiectiv care a cazut pe granit. I-a sarit o lentilade pe ghidaje si la capatul larg nu focaliza.deloc (s-a rezolvat la service)
Am si eu un S4 Mini si pozele sunt execrabile in orice conditii.
La ce trebuie sa te uiti (acum e cam greu sa gasesti senzori CCD).
1. Marime senzor
2. Diafragma maxima
Daca din cele doua nu rezulta o diferenta de minim 1 stop nu merita sa te agiti.
Daca vrei sa ai poze bune in interior fixeaza ISO la ISO 80 si pune cat mai multa lumina pe subiect (fie cu blitz sau cu timp de expunere daca se poate). In cazul al doilea foloseste trepied.

Edited by baloo2009, 11 August 2018 - 17:37.


#44
maladetz

maladetz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,167
  • Înscris: 06.02.2011

View Postbaloo2009, on 11 august 2018 - 17:35, said:

Am aparate cu senzori CMOS si CCD. Cele cu CCD sunt mult mai vechi de aceea au zgomot un pic mai mare de la circuitele de procesare a semnalului 8care s-au imbunatatit mult in ultimii 10 ani).
Daca aio calitate semnificativ mai buna la 4,1 mm decat la 4,0 mm inseamna ca obiectivul este defect. Mi s-a intamplat si mi cu un obiectiv care a cazut pe granit. I-a sarit o lentilade pe ghidaje si la capatul larg nu focaliza.deloc (s-a rezolvat la service)
Am si eu un S4 Mini si pozele sunt execrabile in orice conditii.
La ce trebuie sa te uiti (acum e cam greu sa gasesti senzori CCD).
1. Marime senzor
2. Diafragma maxima
Daca din cele doua nu rezulta o diferenta de minim 1 stop nu merita sa te agiti.
Daca vrei sa ai poze bune in interior fixeaza ISO la ISO 80 si pune cat mai multa lumina pe subiect (fie cu blitz sau cu timp de expunere daca se poate). In cazul al doilea foloseste trepied.
Multumesc de informatii. Nikon-ul L320 are mai mult optiuni presetate nu am prea multe cu care sa jonglez , dar din ce imi amintesc ISO il pot seta manual si mai este o setare cu care ma pot juca. Scuze de limbajul meu de balta dar nu prea am studiat fotografia si aparatele, inainte de nikon-ul asta am avut un Benq de 6Mp mic de intra in buzunar, culmea ala avea senzor mai mare decat Nikon-ul si chiar facea poze mai clare chiar daca era un aparat f ieftin, doar culorile parca erau ceva mai estompate iar la capitolul filmare era praf....
Daca ai timp poate poti sa dai un ochi pe cele doua link-uri si sa-mi spui cam care ar fi diferenta intre ele si daca ar merita sa fac upgrade pe Canon sau e doar o idee mai bun, eu ma uit ca o curca'n lemne la toate informatiile alea chiar nu pot sa-mi dau seama ce si cum.

Nikon: https://www.nikonusa...tTabs-TechSpecs
Canon:  https://www.imaging-...on-sx540DAT.HTM

Multumesc anticipat!
Stima!

#45
sys

sys

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 27.03.2010

View Postmaladetz, on 11 august 2018 - 11:01, said:

Multumesc de explicațiile detaliate, deci singura diferența dintre CCD și CMOS e doar consumul de energie?  Citisem pe net ca senzorii CCD sunt mult mai slabi decât cei CMOS. ....
Ai citit gresit. Din punct de vedere al calitatii imaginii, senzorii CCD sunt cei mai buni apoi urmeaza senzorii CMOS si dupa ei BSI-CMOS, Tu cand spui compacta cu senzor CMOS te referi la BSI-CMOS. Senzorii BSI-CMOS au performante mai bune in lumina slaba, dar principalul lor avantaj este viteza de extragere a imaginii. Daca aparatele foto cu senzori CCD pot filma la rezolutia de 1280*720, aparatele foto cu senzori BSI-CMOS pot duce 4k. dar pentru 4K este nevoie si de un procesor de imagine capabil. Camerele astea ieftine de generatie mai noua sunt dotate in general cu senzori BSI-CMOS si pot filma la 1920*1080 cu 60 fps. Tu ai putea sa ramai tot la Nikon, dar sa mergi pe o generatie mai noua spre exemplu Nikon Coolpix B500 https://www.f64.ro/n...b500-negru.html care este mai bun decat acel Canon SX540 HS.



#46
maladetz

maladetz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,167
  • Înscris: 06.02.2011

View Postsys, on 11 august 2018 - 20:22, said:

Ai citit gresit. Din punct de vedere al calitatii imaginii, senzorii CCD sunt cei mai buni apoi urmeaza senzorii CMOS si dupa ei BSI-CMOS, Tu cand spui compacta cu senzor CMOS te referi la BSI-CMOS. Senzorii BSI-CMOS au performante mai bune in lumina slaba, dar principalul lor avantaj este viteza de extragere a imaginii. Daca aparatele foto cu senzori CCD pot filma la rezolutia de 1280*720, aparatele foto cu senzori BSI-CMOS pot duce 4k. dar pentru 4K este nevoie si de un procesor de imagine capabil. Camerele astea ieftine de generatie mai noua sunt dotate in general cu senzori BSI-CMOS si pot filma la 1920*1080 cu 60 fps. Tu ai putea sa ramai tot la Nikon, dar sa mergi pe o generatie mai noua spre exemplu Nikon Coolpix B500 https://www.f64.ro/n...b500-negru.html care este mai bun decat acel Canon SX540 HS.


Multumesc de lamurire, vad ca B500 s-ar incadra in bugetul meu,  pe f64 arata ca vine cu senzor CMOS si nu BSI-CMOS.... Sunt ceva diferente intre SX540 HS si B500 la viteza obturatorului, acum nu stiu daca asta are un impact foarte mare sau nu....

#47
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Vezi domle poze reale nu specificarii seci, nu alea fac pozele.

Si pune aici o poza dasta de-a ta care zici ca e naspa sa vedem ce si cum.

#48
sys

sys

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 27.03.2010

View Postmaladetz, on 11 august 2018 - 22:54, said:

...pe f64 arata ca vine cu senzor CMOS si nu BSI-CMOS....
Scrie la descriere " senzor CMOS cu iluminare din spate" adica BSI-CMOS.

#49
maladetz

maladetz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,167
  • Înscris: 06.02.2011

View Postcrokodilu, on 12 august 2018 - 09:30, said:

Vezi domle poze reale nu specificarii seci, nu alea fac pozele.

Si pune aici o poza dasta de-a ta care zici ca e naspa sa vedem ce si cum.
Am gasit cateva ca sa-ti faci o idee, nu toate ies asa naspa dar culmea e ca la evenimente cand ai nevoie mai mare atunci da buleli de astea mai multe, in urmatoarele link-uri le poti vedea:

http://i955.photobuc...zpsw2qxf2rl.jpg
http://i955.photobuc...zpswp0cbaho.jpg
http://i955.photobuc...zps6x6ltd0n.jpg
http://i955.photobuc...zps6v5ycqjx.jpg

#50
baloo2009

baloo2009

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,306
  • Înscris: 25.05.2009
Lasa si EXIF in ele. In primele doua pe care le-am vazut ai dat-o in bara rau de tot cu focalizarea ceea ce este o performanta pentru un senzor asa de mic. Poate ai folosit un mod auto de focalizare fara sa controlezi pe ce focalizezi.

#51
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Mai trebuia sa pozezi cu capacul pus si sa zici ca aparatul face poze naspa Posted Image

Uite o poza cu telefonul, pe intuneric:

Attached File  IMG_20180812_214254.jpg   958.93K   38 downloads

Edited by crokodilu, 12 August 2018 - 23:14.


#52
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Din ce vad eu, toate 4 pozele postate sunt complet defocalizate. Daca de regula ies asa, asta tine mai putin de marimea / calitatea senzorului etc, mai degraba sugereaza o problema tehnica la mecanismul de auto focus. Sigur nu era setat pe "macro" sau pe focus manual? Daca nu, atunci cum zicea si Baloo, ai observat cumva daca e o anumita distanta focala (=o anumita "pozitie" in plaja de zoom) unde face preponderent figura?

In alta ordine de idei, din cate vad, asa cum (nu stiu de ce) banuiam, pozele de care ai nevoie la interior sunt cu familia si in special copiii - deci e vorba de subiecti care se misca (de regula repede). Din proprie experienta - ORICE bridge ai lua, poze de calitate in interior / lumina slaba o sa poti face DOAR (eventual) folosind blitz-ul. Pur si simplu nu exista bridge cu o combinatie de senzor / obiectiv suficient de "rapida" incat sa permita un timp de expunere suficient de scurt ca sa surprinda fara blitz subiecte in genul copiilor la joaca in lumina de interior.

Am trecut prin aceeasi dilema acum vreo 5 ani... ma rog, eu pana la urma m-am decis sa trec la dslr (desi mai folosesc si "sapuniera" ca backup din cand in cand).

Te intereseaza doar capatul wide al plajei focale? (sa "cuprinda" cat mai mult din campul vizual) Sau vrei neaparat si "tele" / zoom optic mare?

Daca vrei zoom mare, atunci trebuie sa accepti ca in interior n-o sa te poti descurca decat cu blitz, vezi mai sus. Cat de "frumoase" sau "urate" sunt pozele fiecarei camere cu blitz-ul, depinde fie de priceperea fotografului (daca ai mod manual si esti dispus sa-l folosesti... insa pierzi viteza si spontaneitatea cadrelor), fie de cat de bine stie camera sa "gandeasca" expunerea - iar aici n-o sa te lamureasca nici toate specificatiile din lume. Cum zice crokodilu, singura sansa e sa cauti pe net mostre de imagini. Sau, daca te uiti la un model care e inca in productie / vanzare de nou, sa-l cauti fizic intr-un magazin/showroom si sa faci cateva cadre de proba.

Daca crezi ca te poti lipsi de zoom... sunt optiuni interesante de mirrorless, vezi ce au sugerat anterior alti colegi. Sau, pentru comoditate / dimensiuni mici / sa incapa in buzunar, in 1000 RON (+/-) te poti uita la un Sony RX100 din primele 2 generatii. Intr-adevar capatul wide merge numai pana la 28 mm echivalent FF, nu 22,5 ca la Nikon-ul tau, dar nu stiu daca diferenta se simte asa rau. La calitatea pozelor in schimb, probabil ca "saltul" va fi semnificativ.

Edited by Mircea_jr, 13 August 2018 - 07:06.


#53
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Nemaiputand sa editez, vin cu doua completari: ar fi o posibila varianta care sa imbine zoom-ul maricel (16x) cu senzor maricel (1")... doar ca incepe de pe la 2000 RON SH: Panasonic FZ1000.

Pe de alta parte, daca te-ai descurca initial si cu un zoom mic... te poti uita dupa un mirrorless in jurul a 1000 RON SH (vezi recomandarile colegilor), initial cu un obiectiv de kit, apoi ai optiunea sa "vanezi" ulterior, cu rabdare, pe olx / okazii / ebay / amazon etc un teleobiectiv pe montura respectiva, la pret rezonabil. Astfel, chiar daca pana la urma suma depaseste bugetul initial, macar ai ceva de buna calitate si poate efortul financiar nu se simte asa tare, fiind impartit in doua transe...

#54
maladetz

maladetz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,167
  • Înscris: 06.02.2011

View Postbaloo2009, on 12 august 2018 - 22:59, said:

Lasa si EXIF in ele. In primele doua pe care le-am vazut ai dat-o in bara rau de tot cu focalizarea ceea ce este o performanta pentru un senzor asa de mic. Poate ai folosit un mod auto de focalizare fara sa controlezi pe ce focalizezi.
Are doar moduri presetate, iar ca focalizare trebuie sa tin apasat butonul la jumatate pana imi face un bip prin care confirma ca a focalizat avand un dreptunghi pe mijloc care din rosu devine verde.... Scuze de limbaj dar nu sunt foarte experimentat in arta aparatelor foto Posted Image

View PostMircea_jr, on 13 august 2018 - 07:05, said:

Din ce vad eu, toate 4 pozele postate sunt complet defocalizate. Daca de regula ies asa, asta tine mai putin de marimea / calitatea senzorului etc, mai degraba sugereaza o problema tehnica la mecanismul de auto focus. Sigur nu era setat pe "macro" sau pe focus manual? Daca nu, atunci cum zicea si Baloo, ai observat cumva daca e o anumita distanta focala (=o anumita "pozitie" in plaja de zoom) unde face preponderent figura?

In alta ordine de idei, din cate vad, asa cum (nu stiu de ce) banuiam, pozele de care ai nevoie la interior sunt cu familia si in special copiii - deci e vorba de subiecti care se misca (de regula repede). Din proprie experienta - ORICE bridge ai lua, poze de calitate in interior / lumina slaba o sa poti face DOAR (eventual) folosind blitz-ul. Pur si simplu nu exista bridge cu o combinatie de senzor / obiectiv suficient de "rapida" incat sa permita un timp de expunere suficient de scurt ca sa surprinda fara blitz subiecte in genul copiilor la joaca in lumina de interior.

Am trecut prin aceeasi dilema acum vreo 5 ani... ma rog, eu pana la urma m-am decis sa trec la dslr (desi mai folosesc si "sapuniera" ca backup din cand in cand).

Te intereseaza doar capatul wide al plajei focale? (sa "cuprinda" cat mai mult din campul vizual) Sau vrei neaparat si "tele" / zoom optic mare?

Daca vrei zoom mare, atunci trebuie sa accepti ca in interior n-o sa te poti descurca decat cu blitz, vezi mai sus. Cat de "frumoase" sau "urate" sunt pozele fiecarei camere cu blitz-ul, depinde fie de priceperea fotografului (daca ai mod manual si esti dispus sa-l folosesti... insa pierzi viteza si spontaneitatea cadrelor), fie de cat de bine stie camera sa "gandeasca" expunerea - iar aici n-o sa te lamureasca nici toate specificatiile din lume. Cum zice crokodilu, singura sansa e sa cauti pe net mostre de imagini. Sau, daca te uiti la un model care e inca in productie / vanzare de nou, sa-l cauti fizic intr-un magazin/showroom si sa faci cateva cadre de proba.

Daca crezi ca te poti lipsi de zoom... sunt optiuni interesante de mirrorless, vezi ce au sugerat anterior alti colegi. Sau, pentru comoditate / dimensiuni mici / sa incapa in buzunar, in 1000 RON (+/-) te poti uita la un Sony RX100 din primele 2 generatii. Intr-adevar capatul wide merge numai pana la 28 mm echivalent FF, nu 22,5 ca la Nikon-ul tau, dar nu stiu daca diferenta se simte asa rau. La calitatea pozelor in schimb, probabil ca "saltul" va fi semnificativ.
Astea sunt cele mai naspa, in general ies ceva mai bune de atat, iar daca dau zoom iese clar nu chiar in toate cazurile dar majoritatea, insa in casa nu am nevoie de zoom, vreau sa cuprinda cat mai mult in fotografie.
Nu cred ca are focalizare manuala sau poate nu stiu eu de ea, dar intr-adevar gasisem ceva prin meniu cu privire la macro si mai era o optiune dar nu mai tin minte cum se cheama. Deci e mai bine sa fie tinut pe macro?
Am pus mai jos niste fotografii facute afara in lumina naturala si una reusita in casa cu blit dar cu zoom ca sa iasa clar....:

http://i955.photobuc...zps24ohr6sd.jpg
http://s955.photobuc...ukuilr.jpg.html
http://s955.photobuc...qo5ezp.jpg.html
http://i955.photobuc...zpsigtrnquy.jpg
http://i955.photobuc...zpsdtypyzvh.jpg
http://i955.photobuc...zpspxgp9wdf.jpg

Edited by maladetz, 13 August 2018 - 19:38.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate