Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Istoria Bulgariei

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
90 replies to this topic

#19
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009

View PostSucre-Bolivar, on 01 iunie 2018 - 08:28, said:

Mult timp, bulgarilor le a fost închis accesul la sud de Mii Balcani de către imperiul roman de răsărit. Asa ca sau întins între Balcani si Carpații sudici.
Ca fapt divers povestea pe care am citit o pe vremea clasei 1 în abecedar despre omul care chemase pe fiii lui  înainte să moară și le-a dat o nuia să o rupa după care le-a dat noua si nu au putut să o rupă este o legendă onogura. :)
Ok, deci suntem bulgari, sau care-i morala? Cu legenda babei Dochia ce facem? Dar cu pilda lui Duras/ Diurpaneus, cu câinii care se luptau și se aliază când apare un lup?

Concepte precum stat, naționalitate, etnie fac parte din realitatea ”fictivă”, nu din cea obiectivă, sunt fluide, se schimbă dramatic în timp. Identitatea e o chestie asumată, eu mă consider român, dacă strămoșii mei luau alte decizii politice azi m-aș fi considerat dac sau moldovean, până și termenul moldovean putând însemna urmaș al dacilor liberi corciți cu romani (plus slavi, cumani, pecenegi, și mulți, mulți alții, asemănător concepției actuale din România) sau slav romanizat (conform teoriei la modă din Republica Moldova)... Asta în pofida faptului că genetic aș fi fost același individ, că foarte probabil mediul ar fi fost foarte similar, educația cam la fel.

Am prieteni plecați în Italia, acum au cetățenie italiană, dar ei se consideră români, fata unuia dintre ei e născută în România, au luat-o acolo când avea vreo 3-4 ani, nu prea știe româna, se consideră italiancă, nu doar prin cetățenie, se consideră etnic italian... Cine are dreptate, părinții ”români” sau copilul ”italian”?

Ungurii din România, dacă le-ai putea aplica metodele practicate de ei în trecut contra altor etnii, ar dispărea în ceață, în 100, hai 200 de ani se consideră toți români, ei având de fapt același fond genetic, nu le înlocuiești genele de azi, combinația de gene de român, slav, germanic, turc, ungur, șamd cu altele 100% de român, doar le schimbi forțat percepția, îi faci să-și ”schimbe” identitatea etnică...

#20
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 17:41, said:

De la 570, teritoriul  Romaniei de azi era ocupata de Avari, un popor turanic venit din Asia Centrala.

Cum stii tu ca Avarii erau un "popor turanic", sunt fff curios? si te rog nu ma trimete sa "citesc pe google", zi-mi tu te rog, cum stii tu ca Avarii erau turanici, si nu negri africani.

Edited by criztu, 01 June 2018 - 10:09.


#21
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,495
  • Înscris: 15.09.2010
Un articol despre avari
http://www.descopera...luentat-istoria
Interesant ca datorita lor, triburile slave au fost împinse la sud de Dunare si de aceea acum vorbim limba romana si nu bulgara sa sârbo-croata.
Si alt articol :
http://politeia.org....7-avarii/10529/

Edited by Freddy12, 01 June 2018 - 22:49.


#22
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017

View Postioana1973, on 31 mai 2018 - 18:25, said:

Asta o spunem noi bulgarii stiu ca a fost Taratul Bulgar, habar n-au ca la nord de Dunare se cheama Vlaho-Bulgar. Apropos daca ajungeti prin Bulgaria sa nu le dezvaluiti ca se trag din slavi ca se simt jigniti. Pe ei i-a invatat Jivcov ca se trag din traci. Cam cum e la noi cu dacopatii:
http://adevarul.ro/l...teoriile-dacopa
Măi, ei chiar se trag genetic din traci, adică nu e nici o vrăjeală. E probat şi răsprobat genetic.
Bulgarii sint genetic foarte aproape de munteni şi de olteni.
Jivcov nu s-a ocupat cu istoria, dar a dat voie savanţilor să spună ce vor ei!

View Postandreic, on 31 mai 2018 - 19:13, said:

Fara documente scrise, continuitatea nu se poate atesta.
Aiureală!Posted Image Atestarea se face cu probe din arheologie, genetică, studii de folclor.
Plăcile dacice de plumb sint documente scrise. Dacă te uiţi la ele ca pisica in calendar şi zici că sint false atunci...nu ai documente scrise.
Ia, zi tu: care dintre savanţi le-a studiat? Îţi spun eu, că eu le-am studiat şi am căutat material despre ele: NICI UN SAVANT ROMÂN NU LE-A STUDIAT, lucru care aratîă că sint nepricepuţi şi le e frică să nu descopere că ei s-au înşelat şi marii istorici au scris tîmpenii.

#23
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,209
  • Înscris: 03.03.2007
Norocul nostru e ca nu vei publica nimic si tot ce zici pe aici se va pierde in neant ;)

#24
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,627
  • Înscris: 07.02.2003

View Postshogun1, on 01 iunie 2018 - 08:17, said:

Atestare? Dovezile istorice nu sunt doar cele scrise, ci și cele nescrise (arheologice, lingvistice, etnografice),
Da obiecte si de toate insa atestarea se face in scris, obiectele zboara stii vorba aia.

View Postshogun1, on 01 iunie 2018 - 08:17, said:

E simplu când gândești simplist, când ignori cadrul general, când nu ai un punct de vedere holistic, când ții morțiș să susții un anume punct de vedere, un interes!
Tu ce înțelegi prin continuitate?
Prezenta fizica constanta (continua) atestata administrativ/teritorial. Nimic holistic...

Edited by andreic, 02 June 2018 - 21:04.


#25
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009

View Postandreic, on 02 iunie 2018 - 21:03, said:

Prezenta fizica constanta (continua) atestata administrativ/teritorial. Nimic holistic...
In mod ideal. Se știe când au ajuns Sapiens in Americi, se stiu traseele, se stiu armele, uneltele, credintele religioase, se cunosc mutațiile genetice, perioada când s-au produs chiar daca nu cunoșteau scrisul. La fel in cazul aborigenilor australieni. După argumentația ta aia au apărut odată cu James Cook sau cine-o fi descoperit Australia, Sapiens a ajuns in Eurasia la apariția cuneiformelor, înainte nu erau atestați, bine ca n-au pretins englezii sau conquistadorii spanioli ca era pustiu pe acolo ca susțineau unii c-au migrat aia acum 100 de ani de prin Siberia sau China... Știința e una si interesele politice alta!

LE: tu te referi la organizare administrativă, eu la populație, sunt aspecte diferite, prima nu poate exista fără a doua, a doua nu are neapărat nevoie de prima! Muuult timp în istorie oamenii n-au avut nevoie de organizare administrativă, de formațiuni statale, nu înseamnă că nu populau teritoriile. Puteau diferi numele, ei își spuneau într-un fel, alții le spuneau altfel, erau aceeași populație, ceva gen german, neamț, tedesco, allemand, deutsch. Uneori alte populații preluau un alt nume, din diferite motive, cazul ”noilor avari” care nu erau de fapt avari! Își schimbau pe parcurs numele, bizantinii se numeau romani inițial, l-au schimbat în romei/ romaioi, limba latină fiind înlocuită de greacă, în condițiile în care populația imperiului a rămas aceeași, pe același teritoriu. Populațiile pot fi asimilate, absorbite, au făcut-o temeinic ungurii în Transilvania și Panonia, mulți unguri actuali sunt genetic români sau slavi magharizați, forțat sau de bună voie! Genetic nu-s urmașii ungurilor, dacă ei se consideră unguri e treaba lor, fiecare dintre noi își asumă o identitate, dar nu e o dovadă științifică în defavoarea continuității românești acolo, dimpotrivă...
Documentele scrise sunt pline de exagerări, omisiuni, minciuni, după interesul celor ce le-au scris, gândește-te la scrierile evreilor. Până și-n timpurile moderne 2 tabere prezintă același eveniment în mod diferit, partizan, dacă peste secole un urmaș citește doar ce scrie o tabără nu știe de fapt adevărul, ci o versiune idealizată, mincinoasă. Azi, în condițiile globalizării, ale circulației libere a informației, câtă relevanță crezi că aveau scrierile de acum câteva sute sau mii de ani???

Adevăratele dovezi, cele imbatabile, indiscutabile sunt studiile genetice, restu-i abureală!

Edited by shogun1, 02 June 2018 - 21:42.


#26
Sucre-Bolivar

Sucre-Bolivar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,652
  • Înscris: 06.09.2017
Shogun@ chiar despre populația aia nu avem date. Eu nu inteleg cei asa de greu. Vlahii sunt menționați pe la 900 si ceva în Macedonia bizantină. În actele lui Ștefan Milutin apoi încep să fie menționați cam în Tara romaneasca si Ardeal. De aici logica ne spune că sunt din Bizanț si au migrat la nord după 1200 când apar în documente.

#27
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Alexandru Madgearu: „The duchy ruled by Gelou was located in the basin of the Someșul Mic River. Its exact surface cannot be established, but it was not very large. Most probably, it included the present Cluj County and some parts of the neighboring counties Sălaj, Bistrița-Năsăud, and Mureș. The fortress from Șirioara was perhaps on the north-eastern limit of the duchy, if it really belonged to it. The borders of the duchy are defined by the place-names coming from the linear fortifications made of wood, earth and stone called indagines, inherited and developed by the Hungarians after the conquest. Access through these lines was possible via defended gates, called kapu (Vaskapu, Copus) in Hungarian, or, in Romanian porți. The power of the duke was exerted not only over the people, but also over the salt mines from Turda, Ocna Dejului, Cojocna, and Sic. The salt was transported by road to Pannonia, along the Someș valley and through the Meseș Gates. No residence and no church that could be ascribed to this duchy were yet found. The fortified settlement of Dăbâca was initially a refuge place that acquired the status of a residence only in the second stage.

According to Gesta Hungarorum, the duchy was peopled by Romanians and Slavs. This assertion was not repeated for the polities from Banat and Crișana. The Anonymous Notary did so because he was aware that only this duchy was ruled by a Romanian. Radu Popa remarked that only for Gelou ”we find in this source a reason for the discussion about the existence of a Romanian polity around 900”.

Which were the circumstances that made possible the emergence of this duchy? The victories of the Frankish armies over the Avars in the late 8th century opened a new era in the history of Central Europe. The qaganate was divided between the Frankish Empire and Bulgaria; new Slavic peoples and polities came into being in the peripheral regions free from Avarian control (Moravia, Croatia and Serbia). The history of the Middle Danubian basin in the 9th century will be the history of the shifting power balance between the Frankish Empire, Bulgaria, and Moravia.

The subjection of the local sedentary population of Slavic and Romance origin by the Avarian masters meant the payment of a tribute, but not only. There are some indications that a local military force appeared in 8th century Transylvania within the Avarian qaganate. The cooperation of Slavic chieftains with the Avars is attested elsewhere (especially in Slovakia). In Transylvania, two spurs dated in the 8th century (found at Șura Mică and Medișoru Mare) could testify to the existence of a military force that was not of Avarian origin (the Avars did not use spurs), but still under Avarian control. Both sites are located near salt mines (Ocna Sibiului and Praid). The end of the Avarian domination brought freedom to these small local chieftains, but for a short time, because southern Transylvania entered under another domination, the Bulgarian one.

The same Bulgarian domination was extended in the lower Tisza basin and in Banat, after the end of the Avarian qaganate. Downstream the Danube, Bulgaria occupied another region. The precise date when an area from Wallachia came under the Bulgarian domination is not known, but it certainly happened before 813, when Krum deported there thousands of prisoners taken from Adrianople and Macedonia. The Byzantine sources recorded that they were settled in the so-called ”Bulgaria beyond the Dannube”. (...) The North-Danubian territories from Wallachia and southern Moldavia were conquered for the salt resources (vital for any medieval society), but also for strategic reasons (defence against the Khazars, and later against the Hungarians and the Byzantine outpost installed at the Danube's mouths). The Byzantine sources show that this North-Danubian region was ruled by its own commanders, but their control was not very strong. The prisoners escaped quite easily in 838, beacause the Bulgarian forces were weak.

This westward expansion implies that Transylvania was also at the core of the Bulgarian interests at least since the reign of Omurtag. Bulgaria had the same reasons as the Avars to master the territory: the salt (and perhaps gold) resources. An extension of the Bulgarian control over Transylvania, a land so rich in salt, was the natural continuation of this expansionist policy. (...)

It results that the Bulgarian domination was not extended to the region ascribed by Gesta Hungarorum to the Romanian ruler Gelou. It was remarked that Gelou ”has no master and no relation with somebody else, and he did not come from elsewhere”. This results from Gesta Hungarorum, c. 24-27, and there is no reason to doubt this conclusion, which is corroborated by what we know about the limits of the territory dominated by Bulgaria. As we pointed out in chapter III.1, the Anonymous Notary said that Gelou was a dominus (dominium tenebat). This can be interpreted as sovereignity over the people and territory. (Only Arpad is also referred to as dominus.) The author of Gesta Hungarorum wished to give thus some legitimacy to Tuhutum, considered by him the rightful successor of Gelou. The title dominus was used for sovereign rulers, but we cannot assume that it also reflected the medieval Romanian institution (domn, derived from Lat. dominus), although it is possible that Gelou was indeed called domn by his subjects. Under these circumstances , the assertion that Gelou had no good fighters could mean that his vassals abandoned him, and that the army remained only with the common peasants, less equipped with weapons.

The analysis of the data recorded by Gesta Hungarorum in comparison to other sources and with archaeological finds allowed us to prove that a Romanian and Slavic polity emerged in the region of the Someșul Mic valley, around Cluj, sometimes in the 9th century. Its birth and development were made possible by the salt traffic. This free territory was perhaps inhabited by what Alfred the Great called ”D a c i a n s”, in his geographical description written in 890: ”east of the country of Carinthia, beyond the wilderness is Bulgaria, and east of it is Greece; and east of Moravia is the Vistula country, and east of it are the D a c i a n s, who were formerly called Goths”. Of course, this population was not the same with the ancient D a c i a n one. The name was geographic, and it was given by the author according to its source, Orosius. The existence of a distinct ”D a c i a n” polity results from the explanation provided by Alfred: ”the D a c i a n s, who were formerly Goths”. For the early medieval authors, such ethnic labels reflect the rule over a territory and not the population itself. (...)

The Anonymous Notary stated that the population of the duchy ruled by Gelou consisted of Romanians and Slavs. There is no reason to doubt this. (...)”

(Alexandru Madgearu, The Romanians in the Anonoymous Gesta Hungarorum: Truth and fiction, translated from the Romanian by the author, Romanian Cultural Institute, Center for Transylvanian Studies, Cluj-Napoca, 2005)

#28
C18

C18

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 23.01.2018

View PostSucre-Bolivar, on 01 iunie 2018 - 08:28, said:


Ca fapt divers povestea pe care am citit o pe vremea clasei 1 în abecedar despre omul care chemase pe fiii lui  înainte să moară și le-a dat o nuia să o rupa după care le-a dat noua si nu au putut să o rupă este o legendă onogura. :)

Nu-ș ce ai citit tu "pe vremea clasei 1", dar "cultura" maghiarozaurilor ajunge la genunchiul broaștei. Stră-stră-strămoșii onogurilor se târau prin bârlogurile Siberiei când Esop punea în scris fabula Mănunchiul de nuiele.

#29
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

View PostIochanan, on 07 iunie 2018 - 11:46, said:

The Anonymous Notary stated that the population of the duchy ruled by Gelou consisted of Romanians and Slavs. There is no reason to doubt this. (...)”
de fapt anonimus ne vorbeste de un conducator militar, Gelou,
in subordinea caruia se aflau militari vlahi si slavi.

Anonimus nu face nici o analiza sociologica, demografica,
sau o analiza a raporturilor de clasa in teritoriul unde Gelou era "duce", adica conducator militar.
Nu stim nimic despre rolul lui in acel teritoriu.

Se poate insa presupune ca e vorba de vechea structura morava,
a exploatarii si transportului sarii in Moravia Mare.

Probabil Gelou era seful/bastanul/voievodul/etc al unei intarituri
ce pazeaza drumul sarii. La randul lui o fi fost in slujba
unui bastan mai important, localizat undeva mai departe.

#30
C18

C18

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 23.01.2018
Nope, Anonimul scrie despre Terra Ultrasilvana, adică despre țara de peste păduri, LOCUITĂ de vlahi și slavi și al cărei conducător era Gelu, un vlah.

#31
Sucre-Bolivar

Sucre-Bolivar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,652
  • Înscris: 06.09.2017
Pardon. Anonim vb de blaci nu de vlahi.

#32
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010

View PostSucre-Bolivar, on 10 iunie 2018 - 20:55, said:

Pardon. Anonim vb de blaci nu de vlahi.
nu vrei sa termini cu timpenia asta?

#33
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,627
  • Înscris: 07.02.2003

View Postshogun1, on 02 iunie 2018 - 21:17, said:

Adevăratele dovezi, cele imbatabile, indiscutabile sunt studiile genetice, restu-i abureală!
Nu au treaba cu atestarea continuitatii aceste teste, au treaba cu evolutia si migratia omului.
Cand populezi si stapanesti constant un teritoriu nu are cum sa nu apara si inscrisuri atestate. Exemple sint in lume in general ca doar nu suntem noi mai speciali...

Edited by andreic, 10 June 2018 - 22:07.


#34
C18

C18

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 23.01.2018

View PostSucre-Bolivar, on 10 iunie 2018 - 20:55, said:

Pardon. Anonim vb de blaci nu de vlahi.

Nu doar că nu vorbește de vlahi, dar nici de slavi nu zice nimic, ci zice de sclaui, care nu erau slavi, ci tot un fel de bulaci. Ba mai grav, nici de unguri nu pomenește, ci de hungari, care nu erau unguri, ci cei mai bulaci dintre bulaci.

Asta urmând logica maghiarozaură până la capăt, nu doar până unde convine maghiaropaților.

#35
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

View PostC18, on 10 iunie 2018 - 20:51, said:

Nope, Anonimul scrie despre Terra Ultrasilvana, adică despre țara de peste păduri, LOCUITĂ de vlahi și slavi și al cărei conducător era Gelu, un vlah.

Quote

et dum ibi diutius morarentur, tunc tuhutum pater horca, sicut erat vir astutus, dum
cepisset audire ab incolis bonitatem terre ultrasilvane, ubi gelou quidam blacus dominium tenebat,

cepit ad hoc hanelare, quod, si posse esset, per gratiam duces arpad domini sui terram ultrasilvanam sibi et suis posteris acquireret.

uite ce traduce google translate:


Quote

Și au rămas acolo unele în timp, și apoi Tuhutum, tatăl lui Horka, la fel cum a fost omul care este subtil, atât timp cât
  ultrasilvane bunătatea țării lui, el a învățat de locuitori, în cazul în care există o anumită Blacus Gelou a avut

loc stăpânirea de ea, și a luat hanelare în acest sens, că, dacă ar putea, de stăpânul său
prin harul Ducilor Árpád țara urmașilor lor ar fi de a obține pentru ei înșiși, cât și pentru ultrasilvanam.

te pricepi mai bine sa traduci?

#36
C18

C18

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 23.01.2018
Tu numești aia traducere?

Oricum, pasajele care interesează sunt din capitolele De terra ultra siluana și De prudentia tuhutj. E vorba de

"bonitatem terre ultra siluane, ubi gelou quidam blacus dominium tenebat."

"et habitatores terre illius uiliores homines essent tocius mundi. Quia essent blasij et sclaui".

Nu trebuie să știi latinește să înțelegi punctele esențiale și anume că în țara Transilvaniei domnea vlahul Gelou "gelou quidam blacus dominium tenebat". iar locuitorii acelei țări erau vlahii și slavii. "Habitatores terre ... quia essent blasij et sclaui".

Edited by C18, 11 June 2018 - 20:37.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate