Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Istoria Bulgariei

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
90 replies to this topic

#1
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018
De la 570, teritoriul  Romaniei de azi era ocupata de Avari, un popor turanic venit din Asia Centrala. Tot niste calareti nomazi si razboinici fiorosi care deformau craniile copiilor si se ocupau cu pasunatul si cu jaful.   Totodata, au patruns si slavii, nomazi blonzi care luptau goi si inarmati cu topoare in batalii, iar in restul timpului se ocupau cu agricultura, fiind sedentarizati si ulteriori convertiti la crestinism si alfabetizati de catre bizantini.   Slavii au ocupat in mare parte Moldova.
Intre timp, avarii au  stat timp de 100 de ani pe teritoriul Romaniei si Ungariei , pana cand prin 670 au venit Bulgarii .
Bulgarii erau un popor asiatic nomad inrudit cu tribul Oghur  sau slavi stabiliti pe stepele nord-pontice.
In 680 au patruns in Balcani sub conducerea hanului Asparuh, la sud si la nord de Dunare, ocupand teritoriul Thraciei antice/Bulgariei de azi si sudul Munteniei si Dobrogea, creandu-si primul imperiu in 681. De atunci au devenit o mare bataie de cap pentru bizantini.   Cateodata erau buni prieteni cu bizantinii, adica mai il ajutasera pe imparatul Iustinian al II-lea sa-si recapete tronul  (nu si nasul ca i l-au taiat dusmanii si a trebuit sa poarte toata viata nas din aur) in schimbul regiunii Zagore sau cand hanul Tervel a trimis Constantinopolului 50 000 de ostasi cat era sub asediul arabilor.
Si cateodata erau dusmani de moarte cum s-a intamplat dupa 770 cand au inceput sa se extinda.   Krum a fost cel mai bataios han al Bulgariei fiindca i-a alungat pe avari impreuna cu franci si chiar l-a ucis pe imparatul bizantin Nechifor I al carui craniu a fost folosit drept cupa personala.
Hanul Omurtag a incheiat pace cu bizantinii si s-a apucat sa construiasca  un templu, un palat, o fortareata, o baie si i-a persecutat pe crestini.
In 810, cand Carol cel Mare era inca imparat al francilor, bulgarii au creat un vast imperiu ce cuprindea toata Romania , Macedonia,  Moldova si estul Ungariei.
Hanul Boris I s-a batut intre timp cu bizantinii, cu croatii si sarbii. Pe la 864 au fost oficial convertiti la ortodoxie, iar din secolul X aveau ca alfabet cel chirilic.  
Fiind botezat si convertit,  Boris a primit numele de Mihai dupa nasul sau de botez, imparatul bizantin Mihail al III-lea si a primit titlul de cneaz.   Bulgaria, ditamai imperiul, avea deja si biserica ortodoxa autonoma, o scoala la Pliska. Mai tarziu aveau deja si Patriarhie.
Simeon I a dus un alt razboi comercial cu bizantinii , doriind sa cucereasca Constantinopolul . Si-a luat titlul de Tar al Bulgarilor si Autokrat al grecilor". In 917 bulgarii i-au batut bine pe bizantini la  Anchilaus, fiind ucisi 70 000 de ostasi bizantini.
Dupa moartea Tarului Simeon I, Imperiul Bulgariei a intrat in declin, invadata de pecenegi si maghiari si rusi.  In 1014, bizantinii condusi de Imparatul  Vasile al II-lea, i-au batut zdravan pe bulgari si le-au scos ochii la fiecare 99 dintr-o 100 de ostasi bulgari, pe ultimul lasandu-l cu un singur ochi ca sa-i conduca inapoi acasa.
Un al doilea imperiu bulgar a fost fondat in  1185 de Petru si  Ivan  Asan  care au fost asasinat.
Ioan Calaian s-a batut cu ungurii , sarbii si bizantinii si aspira la coroana imperiala corespondand cu papalitatea.  A profitat enorm de pe urma celei de-a patra cruciade si cuceririi Constantinopolului de catre cruciati, capturand fortarete din Macedonia si  Thracia, l-a batut personal pe imparatul latin Baldwin I pe care l-a si capturat si a condus numeroase asedii impotriva cruciatilor.  
In 1218, tarul uzurpator, Borila, a fost prins si orbit de Ioan Asan al II-lea ce fusese mostenitorul legitim al lui Ioniță Caloian. Sub domnia tarului Ioan Asan al II-lea, imperiul a fost extins, insa din cauza ca era nehotarat privind convertirea la ortodoxie sau catolicism,  a pierdut teritorii, cucerite de unguri cu voia Papei.  Atunci,  regele Ungariei a creat banatul Severinului în Oltenia.
In timpul asta, teritoriul Romaniei de azi era ocupat de Pecenegi si Cumani.  
In 1241 cnezatele vlahe si Bulgaria au fost ocupate de Mongoli sub conducerea lui  Nogai Khan, stra-stra-stra nepotul lui Genghis Han, caruia i-au platit tribut.
Pana in 1396 s-au impartit in trei parti in preajma invaziei otomane,   Ivan Sratsimir fiind ultimul imparat al Bulgariei ce a fost capturat de otomani si spanzurat in inchisoare.  


Unde erau Romanii atunci? Ca abia pe la 1330 aveam sa auzim de Walahia si prin 1370 de Moldavia  ca fiind niste voievodate amarate care mai mult luptau pentru a supravietui si a se apara.
Cam asta e povestea scurta a Imperiului Bulgariei in Evul Mediu. Aveau deja orase, o biserica autonoma, o scoala, o patriarhie, o armata recunoscuta inca din secolele VIII-IX.
Erau razboinici redutabili ce se luau la tranta cu bizantinii si ungurii.
Pana sa ajunga cel mai sarac stat membru UE si un binecunoscut producator de muraturi, Bulgaria a fost un imperiu balcanic de renume care a cucerit teritoriile altora.





Bulgaria a reaparut ca natiune dupa vreo 500 de ani de ocupatie otomana ca pasalac turcesc,  in  1878, ca Principat  dupa incheierea razboiului ruso-turc in care a participat Legiunea Bulgara alaturi de rusi si romani impotriva otomanilor, bulgarii luandu-si tara inapoi prin Tratatul de la San Stefano. In 1885, dupa o revolutie sangeroasa, Bulgaria si-a recuperat provincia Rumelia estica printr-o unificare.
Cam tot atunci,   principatele romane s-au unit,  si-au dobandit independenta si s-a format Regatul Romaniei. Ce coincidenta, sa mai spuna haterii ca rusii nu ne iubesc (irony emoticon)

Abia in 1908 , Bulgaria si-a declarat independenta si a devenit Regatul Bulgariei, avand trei regi  germani consecutivi  : Ferdinand I, Boris al III-lea si Simeon de Saxa-Coburg-Gotha.
Ferdinand a condus 10 ani, conducand Bulgaria in timpul primului razboi mondial si a abdicat in 1918 dupa ce a pierdut razboiul, fiind aliat cu Puterile Centrale.  

Boris al III-lea a condus ceva mai mult, din 1918 pana in 1943. A pierdut al doilea  razboi balcanic si a facut compromisuri cu Germania Nazista , dar i  s-a opus cererii lui Hitler  sa deporteze populatia evreiasca din tara sa.

Simeon, fiind copil la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, a fost inlaturat si el si familia regala de la putere de catre comunisti. Dupa prabusirea comunismului in 1989, Simeon a  condus Bulgaria ca prim-ministru  liberal , modernizand-o si integrand-o in NATO si UE in 2001-2005.

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 18:11.


#2
diegodanny

diegodanny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,354
  • Înscris: 01.07.2015
Uite aici romanii inainte de 1330:
https://ro.wikipedia...ia_de_la_Posada
https://ro.wikipedia.../wiki/Basarab_I
https://ro.wikipedia.org/wiki/Thocomer
http://www.descopera...i-ale-romanilor
https://ro.wikipedia...
https://ro.wikipedia...
http://adevarul.ro/l...f234/index.html
https://foaienationa...-romanilor.html
Nu mai pune botul la toate falsurile cum ca dacii au disparut.

Edited by diegodanny, 31 May 2018 - 18:03.


#3
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
”Un al doilea imperiu bulgar a fost fondat in  1185 de Petru si Asan”  Știi ce erau băieții ăia? Bulgari??? Posted Image  Nu cumva trebuia să folosești termenul consacrat de Țarat Vlaho- Bulgar??? Urmașul (și fratele) lor, Ioniță Caloian chiar a primit din partea papei recunoașterea ca Rex Bulgarorum et Valachorum.

#4
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018

View Postshogun1, on 31 mai 2018 - 18:01, said:

”Un al doilea imperiu bulgar a fost fondat in  1185 de Petru si Asan”  Știi ce erau băieții ăia? Bulgari??? Posted Image  Nu cumva trebuia să folosești termenul consacrat de Țarat Vlaho- Bulgar??? Urmașul (și fratele) lor, Ioniță Caloian chiar a primit din partea papei recunoașterea ca Rex Bulgarorum et Valachorum.
Era doar un parteneriat dinastic si atat.
Dar bulgarii conduceau de facto, iar regatul era de etnie bulgar.

Nu erau vlahi cei care mergeau la razboi impotriva bizantinilor. Cel mult mercenari, dar....

Oricum, bulgarii ne-au ocupat toata tara prin secolul al IX-lea!  


Cred ca dupa vreo 300 de ani de ocupatie trebuie sa fi lasat bulgarii  ceva urme genetice inradacinate in ADN-ul romanesc.
S-ar putea sa fim mai inruditi cultural-genetic  decat credem.

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 18:13.


#5
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Vezi-ți bre de treabă, bizantinii spun clar că erau români (vlahi), răscoala a început în numele vlahilor, bulgarii și apoi cumanii s-au alăturat.  Da' ce știau cronicarii bizantini, împărații bizantini, învățații arabi care denumeau regatul/ țaratul Valahia...

#6
diegodanny

diegodanny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,354
  • Înscris: 01.07.2015

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 18:02, said:

Era doar un parteneriat dinastic si atat.
Dar bulgarii conduceau de facto, iar regatul era de etnie bulgar.

Nu erau vlahi cei care mergeau la razboi impotriva bizantinilor. Cel mult mercenari, dar....

Oricum, bulgarii ne-au ocupat toata tara prin secolul al IX-lea!  


Cred ca dupa vreo 300 de ani de ocupatie trebuie sa fi lasat bulgarii  ceva urme genetice inradacinate in ADN-ul romanesc.
S-ar putea sa fim mai inruditi cultural-genetic  decat credem.
Bulgarii tot din neamul tracilor sunt doar ca in timp s-au amestecat cu slavii preluand limba ca si in cazul ungurilor. (au avut conducatori din triburile nomade)

Edited by diegodanny, 31 May 2018 - 18:18.


#7
ioana1973

ioana1973

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,565
  • Înscris: 16.03.2014

View Postshogun1, on 31 mai 2018 - 18:01, said:

”Un al doilea imperiu bulgar a fost fondat in  1185 de Petru si Asan”  Știi ce erau băieții ăia? Bulgari??? Posted Image  Nu cumva trebuia să folosești termenul consacrat de Țarat Vlaho- Bulgar??? Urmașul (și fratele) lor, Ioniță Caloian chiar a primit din partea papei recunoașterea ca Rex Bulgarorum et Valachorum.
Asta o spunem noi bulgarii stiu ca a fost Taratul Bulgar, habar n-au ca la nord de Dunare se cheama Vlaho-Bulgar. Apropos daca ajungeti prin Bulgaria sa nu le dezvaluiti ca se trag din slavi ca se simt jigniti. Pe ei i-a invatat Jivcov ca se trag din traci. Cam cum e la noi cu dacopatii:
http://adevarul.ro/l...teoriile-dacopa

#8
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Omu' nu știe cum funcționa sistemul, ce însemna o stăpânire ”nominală”, cu numele... Venea un grup d-ăsta de nomazi, avari, cumani, bulgari, unguri și care-au mai fost, nu erau milioane sau sute de mii de nomazi, de regula era vorba de mii de oameni, dar erau uniți, organizați, înarmați, nu-și pierdeau timpul cu agricultura, erau războinici, jefuiau, se impuneau populațiilor băștinașe muuuult mai numeroase, dar dezorganizate, neînarmate. Năvălitorii stăpâneau nominal un teritoriu, ”organizau” acel teritoriu (băștinașii le plăteau taxe), se împerecheau cu băștinașii, recrutau soldați dintre băștinași, ușor-ușor se integrau, dispăreau în populația majoritară, în cel mai bun caz pentru ei își impuneau numele, poate limba.
Iote bulgarii ăștia, populație asiatică, azi nu-și păstrează trăsăturile asiatice, vorbesc o limbă slavă, în ultimul timp până și ei se pretind urmașii tracilor, nu au decât numele în comun cu nomazii ăia... Ca și ”ungurii” actuali sunt corcituri de romanici, slavi, turanici, și cine știe ce dracu alții.

View Postioana1973, on 31 mai 2018 - 18:25, said:

Asta o spunem noi bulgarii stiu ca a fost Taratul Bulgar, habar n-au ca la nord de Dunare se cheama Vlaho-Bulgar. Apropos daca ajungeti prin Bulgaria sa nu le dezvaluiti ca se trag din slavi ca se simt jigniti. Pe ei i-a invatat Jivcov ca se trag din traci. Cam cum e la noi cu dacopatii:
http://adevarul.ro/l...teoriile-dacopa
Eu mă refer la cronici contemporane evenimentelor, la ce și cum erau de fapt conducătorii, la factorul determinant din țarat. Că altfel pot să-i spună și imperiul galactic al măreților bulgăroi, mi se fâlfâie. Și normal că se trag din traci, populațiile nu dispar în neant, genele sunt acolo chiar dacă conștiința națională se pierde.

#9
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,293
  • Înscris: 07.02.2003
Fara documente scrise, continuitatea nu se poate atesta.

#10
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009

View Postandreic, on 31 mai 2018 - 19:13, said:

Fara documente scrise, continuitatea nu se poate atesta.
Serios? Da' înainte de înventarea scrisului nu erau oameni, nu există studii? Da' studiile genetice la ce-s bune? Da' dovezile arheologice? Locuințe, ceramică, unelte, arme? Cele lingvistice, etnografice, cele transmise pe cale orală? Da' bunul simț?
Și ce te faci cu sursele scrise mincinoase? Biblia e dovada existenței lui mnezău și-ale minunilor, ai? Mergea unu' pe apă că scrie în biblie... E atestat...

#11
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Doamne, cate porcarii s-au intamplat prin istorie. Ma intreb la  ce dracu ne ajuta istoria asta. O serie de bolnavi pshihic facandu-si de cap.

#12
diegodanny

diegodanny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,354
  • Înscris: 01.07.2015

View Postshogun1, on 31 mai 2018 - 19:27, said:

Serios? Da' înainte de înventarea scrisului nu erau oameni, nu există studii? Da' studiile genetice la ce-s bune? Da' dovezile arheologice? Locuințe, ceramică, unelte, arme? Cele lingvistice, etnografice, cele transmise pe cale orală? Da' bunul simț?
Și ce te faci cu sursele scrise mincinoase? Biblia e dovada existenței lui mnezău și-ale minunilor, ai? Mergea unu' pe apă că scrie în biblie... E atestat...
Continuitatea a existat doar ca scrierile s-au pierdut in timp sau au fost distruse, Mihai Viteazul era numit dacul cel rau, el a fost primul care a reunificat tara dupa razboaiele daco-romane.
http://www.cunoastel...ta-de-un-roman/
https://istoriesinum...ografice-harta/
https://cersipamantr...burilor-dacice/

Edited by diegodanny, 31 May 2018 - 22:25.


#13
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 18:02, said:

Oricum, bulgarii ne-au ocupat toata tara prin secolul al IX-lea!  

Si acuma avem plin de masini pe bulgaria Posted Image

#14
diegodanny

diegodanny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,354
  • Înscris: 01.07.2015

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 18:02, said:

Oricum, bulgarii ne-au ocupat toata tara prin secolul al IX-lea!  

Aia a fost alianta valaho-bulgara si culmea ca majoritatea conducatorilor au fost valahi Posted Image : https://ro.wikipedia...ul_Vlaho-Bulgar
Bulgarii au fost tot din neamul tracilor dar in timp s-au amestecat cu slavii adoptand limba slavona la fel si dacii din Ungaria amestecandu-se cu nomazii huni adoptand limba hunilor.
https://ro.pinterest...?autologin=true
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/olGLix8L_2M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by diegodanny, 31 May 2018 - 22:56.


#15
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Continuitatea e un concept ”complicat”, sigur nu suntem daci, cum nici italienii nu-s romani, nici germanii actuali germani antici. Suntem toți metiși, corcituri, amestecătură din diverse populații. Populațiile/ popoarele nu se păstrează pure genetic, nici nu dispar în neant la apariția unor cuceritori/ migratori, cei din urmă au nevoie de băștinași, inițial doar de munca acestora ("Semănaţi şi seceraţi; noi o să vă luăm numai o parte din produse"), pe parcurs apare un soi de integrare, de asimilare în masa indigenă, chiar dacă uneori alogenii își impun obiceiurile, numele, limba. Egiptenii actuali se pretind a fi arabi, e o prostie din punct de vedere genetic, au adoptat limba arabă, religia musulmană, dar populația egipteană antică, cea greacă, romană, bizantină nu a dispărut în ceață, nu a fost înlocuită peste noapte de arabi, doar deturnată. Turcii au cucerit imperiul bizantin, dar nu au ucis populația, doar au ”convins-o” să adopte limba, religia, convingerea că acum sunt turci, nu bizantini, sirieni, greci cuceriți. Dacă mergem mai departe în timp nici alte popoare/ populații anatoliene (triburi tracice, hitiți, luviți, etc) nu s-au sinucis în masă, doar au căpătat altă identitate etnică, religioasă, șamd.
Atât timp cât nu se fac studii genetice populației în totalitate e dificil de atribuit procente, dar cu siguranță suntem urmași ai dacilor, romanilor, sciților, celților, germanicilor, cumanilor, slavilor, ungurilor, șamd care au trăit în zonă sau doar au trecut pe aici, chiar și ”trecerea” e un termen relativ, dura perioade destul de importante uneori, zeci de ani, generații întregi mixate, chiar dacă nu semnificativ la momentul respectiv, în timp mixarea continua cu alți migratori, apoi cu alții. La momentul năvălirii ungurilor populația Transilvaniei era formată din români și slavi, în 1241 (invazia mongolă, tătară) erau pomeniți doar românii, slavii fuseseră asimilați. Asta afirmă sursele istorice, slavii respectivi nu muriseră subit, nu migraseră în America, fuseseră absorbiți, își pierduseră identitatea, chiar dacă urmașii lor bântuiau în continuare pe acolo își spuneau români sau unguri.

Bulgar, slav, român, rus, sunt doar nume arbitrare! Bulgarii antici, protobulgarii erau un popor turcic sau iranian, cu o limbă turcică, bulgarii actuali sunt un popor slav, cu o limbă slavă, care se recunosc/ pretind și ca urmași ai tracilor...
Rușii, cei mai cunoscuți slavi, creatorii pan-slavismului, cică genetic nu prea ar fi slavi, ci fino-ugrici, nu o spun dujmanii, ci chiar savanții ruși... https://www.timpul.m...deze-45272.html

#16
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,293
  • Înscris: 07.02.2003

View Postshogun1, on 31 mai 2018 - 19:27, said:

Serios?
Da. Vorbim de atestare nu de impresii si teorii conspirationiste. E valabil pentru orice natiune... scrisul este cunoscut inca de la primele civilizatii umane deci bad argument.

View Postshogun1, on 01 iunie 2018 - 07:10, said:

Continuitatea e un concept ”complicat”, sigur nu suntem daci, cum nici italienii nu-s romani, nici germanii actuali germani antici.
E simplu cand il intelegi, inscrisuri de natura istorica, administrativa, referinte la locuri si spatii geografice si temporale pot atesta continuitatea.

Edited by andreic, 01 June 2018 - 07:54.


#17
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009

View Postandreic, on 01 iunie 2018 - 07:55, said:

Da. Vorbim de atestare nu de impresii si teorii conspirationiste.
E valabil pentru orice natiune... scrisul este cunoscut inca de la primele civilizatii umane deci bad argument.
Atestare? Dovezile istorice nu sunt doar cele scrise, ci și cele nescrise (arheologice, lingvistice, etnografice), și uneori sunt mai serioase, obiective, istoria e scrisă de învingători, își prezintă punctul lor de vedere, care nu-i neapărat corect, dimpotrivă.
Da, da, d-aia s-au transmis pe cale orală Iliada, Biblia și multe altele, că se inventase scrisul. Că 100% din populația lumii folosea scrisul, așa de dragul scrisului, că n-aveau altele mai bune de făcut. Că dovezile scrise nu se pot pierde, deteriora, ascunde sau interpreta, că nu se bat cap în cap sursele, că nu apar informații contradictorii.

View Postandreic, on 01 iunie 2018 - 07:55, said:

E simplu cand il intelegi, inscrisuri de natura istorica, administrativa, referinte la locuri si spatii geografice si temporale pot atesta continuitatea.
E simplu când gândești simplist, când ignori cadrul general, când nu ai un punct de vedere holistic, când ții morțiș să susții un anume punct de vedere, un interes!
Tu ce înțelegi prin continuitate? Tu ești 100% ungur, sau maghiar sau cum pana mea se numeau ei înșiși ăia de-al lui Arpad, pur genetic? Ăia nu s-au corcit cu turci, kazari, slavi, germanici, români? Nu ești mixat genetic? Poate nici mutațiile genetice nu există?

Edited by shogun1, 01 June 2018 - 08:26.


#18
Sucre-Bolivar

Sucre-Bolivar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,652
  • Înscris: 06.09.2017
Mult timp, bulgarilor le a fost închis accesul la sud de Mii Balcani de către imperiul roman de răsărit. Asa ca sau întins între Balcani si Carpații sudici.
Ca fapt divers povestea pe care am citit o pe vremea clasei 1 în abecedar despre omul care chemase pe fiii lui  înainte să moară și le-a dat o nuia să o rupa după care le-a dat noua si nu au putut să o rupă este o legendă onogura. :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate