Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Acte cumparare auto Germania

FTTH DIGI

Sunteti membri ai masoneriei?

Purificator aer
 Wifi pentru desktop

Cum atrag sectele oamenii?

Recomandare aer conditionat

Pozele bune pot fi facute doar cu...
 Cumparare casa de la banca, aflat...

"Pedophilia is a natural sexu...

HDD - Probleme formatare !

VERIFICARE AER CONDITIONAT DACA E...
 pierdere sharing retea locala

Recomandare tableta copil 10 ani,...

Dureri de cap 2 zile dupa extract...

GoPro Hero 5 Session "Hot Pix...
 

Armata, la ordinul Guvernului, i-a hranit si echipat pe mineri la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* * * * * 5 votes
 • This topic is locked This topic is locked
121 replies to this topic

#1
vanitty

vanitty

  Ala negru de respira greu

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 41,597
 • Înscris: 05.11.2009
Au inceput sa iasa la iveala dedesubturile implicarii statului in reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii din iunie 1990. Sunt documente care arata ca armata a hranit si a dat haine minerilor, desi aia venea ilegal sa inabuse o miscare civila..


Quote

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziția Guvernului, Armata i-a hrănit și echipat pe minerii implicați în evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General și anunțată în Monitorul Oficial. Documentul are 5 file și a ajuns în posesia PressOne ca urmare a unei solicitări trimise MApN în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.
Este vorba despre o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării" între 14 și 17 iunie 1990.
Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să "curețe" Piața Universității: aceștia au primit conserve de carne, cârnați, slănină, unt, ouă, biscuiți și alte alimente.
În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloți și ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei.

Ce spune documentul declasificat
Adresa internă a MApN din 18 iunie 1990 a fost desecretizată printr-o Hotărâre de Guvern (566/4 august 2017), semnată de premierul Mihai Tudose și de ministrul Apărării Naționale Adrian Țuțuianu.
Documentul consemnează cantitățile de alimente și produsele de igienă oferite muncitorilor și minerilor care au participat la înăbușirea protestelor din iunie 1990.
"Potrivit dispozițiilor primite din partea Guvernului României în perioada 14-19 iunie 1990, Ministrul Apărării Naționale a asigurat hrănirea unor forțe civile ce au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării. În acest scop, au fost distribuite și consumate cantitățile de produse specificate în Anexa nr. 1", consemnează comandantul Serviciilor Armatei.
Anexa 1, care face parte dintre filele declasificate, arată că minerii au primit, între altele, 5.484 de pâini, 4.200 de conserve cu carne de vită și tot atâtea cu carne de porc, dar și 57 de kilograme de cârnăciori oltenești.

Din documentul declasificat reiese că, în iunie 1990, conducerea Serviciilor Armatei s-a gândit și la nevoile neprevăzute ale civililor duși în Capitală.
Potrivit Anexei 2, acestora le-au fost distribuite materiale de echipament și de igienă personală, printre care peste 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloți sau 750 de periuțe de dinți.

Cine erau semnatarul și destinatarul adresei
Semnatarul documentului, comandantul Serviciilor Armatei, era general-maior Ioniță Botoș. Acesta a fost unchiul generalului Ilie Botoș (52 de ani), procuror general al României între 2003 și 2006, actualmente director general adjunct al Direcției Generale de Informații a Armatei.
Destinatarul adresei era prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel.
Școlit la Academia de Artilerie și Rachete de la Moscova între 1949 și 1954, Vasile Ionel (foto) a ajuns șef al Direcției de Înzestrare a Armatei, funcție ocupată timp de 17 ani, din 1963 în 1980.
În 1980, pe baza unui dosar întocmit de Direcția de Contrainformații Militare a Securității, Nicolae Ceaușescu l-a trecut pe Vasile Ionel în rezervă, pe motiv că era agent sovietic.
La câteva zile după Revoluție, Vasile Ionel a fost numit șef al Marelui Stat Major al Armatei, calitate în care a cumulat și funcția de prim-adjunct al ministrului Apărării. La 1 mai 1991, Ion Iliescu l-a numit șef al Administrației Prezidențiale, poziție pe care a deținut-o până în 1994.
În mărturia sa din dosarul mineriadei, consemnată de ziarul România liberă, Vasile Ionel (care a murit în 2005) susținea că i-ar fi cerut președintelui Ion Iliescu "să nu implice Armata în această acțiune de restabilire a ordinii în Piața Universității, deoarece legea interzice acest lucru, iar Ministerul de Interne are efective suficiente, de peste 11.000 de militari".
Într-un interviu difuzat de B1 TV, generalul Victor Atanasie Stănculescu, care era ministru al Apărării în iunie 1990, spunea că este foarte probabil ca Vasile Ionel să fi fost adevăratul șef al rețelei KGB-GRU în România.
"Cei 27 de ani nu au făcut decât să păstreze o stare de confuzie"
Cu ajutorul profesorului universitar de economie Bogdan Glăvan, am actualizat suma de 860.000 de lei cheltuită de MApN în iunie '90 pentru a hrăni și echipa "forțele de ordine civile".
Astfel, în banii de azi, valoarea ar fi de aproximativ 670.000 de euro.
Documentul desecretizat de MApN mai arată că alocarea acestor resurse s-a făcut "potrivit dispozițiilor Guvernului". În vara lui 1990, prim-ministru era Petre Roman. De-a lungul acestor ani, și el a negat că ar avea vreo culpă legată de mineriada din iunie 1990.
În 1992, Petre Roman a câștigat alegerile pentru conducerea FSN, ceea ce i-a determinat pe Ion Iliescu și pe susținătorii săi, "aripa dură" a partidului, să se desprindă într-o nouă formațiune: Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN).
După numai câteva luni, Iliescu și FDSN au câștigat alegerile prezidențiale și, respectiv parlamentare din acel an. Ulterior, FDSN avea să fie redenumit Partidul Democrației Sociale din România, iar astăzi îl cunoaștem ca Partidul Social-Democrat − PSD.
Sub conducerea lui Petre Roman și în urma unor fuziuni cu tot felul de partide mai mici, FSN a ajuns să se numească Partidul Democrat − predecesorul fostului PDL, care a fuzionat cu PNL în 2014.
Istoricul Cosmin Budeancă, de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a explicat pentru PressOne că secretizarea unor documente precum adresa prezentată mai sus a dus la menținerea unei stări de confuzie în societatea românească.
"Declasificarea (desecretizarea) unor astfel de documente este importantă în contextul audierilor privind mineriada din iunie 1990. Apreciez că astfel de demersuri ar fi trebuit să se facă mai demult, și că unele similare, care să permită accesul și la alte documente clasificate, ar fi mai mult decât necesare, atât pentru procurorii care sunt implicați în anchetă, cât și pentru opinia publică, interesată să afle ce s-a întâmplat atunci.
Din păcate, cei 27 de ani care au trecut de la evenimentele din iunie 1990, și în care astfel de documente au fost protejate, nu au făcut altceva decât să păstreze o stare de confuzie în societatea românească, de care au profitat unii dintre cei care au fost implicați direct în atunci.
Clarificarea unor astfel de momente traumatice din istoria noastră recentă (și aici am în vedere și perioada comunistă, nu doar pe cea de după 1990) ne-ar ajuta pe toți să înțelegem mai ușor realitățile din prezent", a declarat Cosmin Budeancă pentru PressOne.
sursa: https://pressone.ro/...a-in-bucuresti/


[ https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2017/09/12184015/fila-85.jpeg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2017/09/11233619/fila-86v.jpeg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2017/09/11234111/fila-87.jpeg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#2
mihnearau1

mihnearau1

  Mandru ca sunt barbat alb, crestin si heterosexual si pesedist

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,238
 • Înscris: 20.09.2016
noooooo, brava armata romana?

#3
dragne2017

dragne2017

  Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 560
 • Înscris: 11.08.2017
nu cred așa ceva.
armata a tras în noi?

păi?

#4
Assur

Assur

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 844
 • Înscris: 14.07.2017
99% din generalii si coloneii de atunci erau comunisti infocati, dar pusi pe jaf si capatuiala. Niste canalii si scursori fara pereche.Deci, nimic surprinzator!

#5
barbosa

barbosa

  Serious Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,560
 • Înscris: 04.03.2006
Pai nu trebuia si gura lor sa manance ceva dupa atata drum? Cum naiba sa bati la intelectuali cand ai burta goala?

#6
mihnearau1

mihnearau1

  Mandru ca sunt barbat alb, crestin si heterosexual si pesedist

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,238
 • Înscris: 20.09.2016
si chilotii?
asa curajosi erau minerii ca s-au rahatit pe ei?

#7
barbosa

barbosa

  Serious Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,560
 • Înscris: 04.03.2006
Mai mult ma uimeste cantitatea mare de sapun si pasta de dinti distribuita. Ca nici unul nu parea spalat printre ei. Toti aratau ca iesiti din mina.

#8
vanitty

vanitty

  Ala negru de respira greu

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 41,597
 • Înscris: 05.11.2009

View Postbarbosa, on 13 septembrie 2017 - 09:50, said:

Mai mult ma uimeste cantitatea mare de sapun si pasta de dinti distribuita. Ca nici unul nu parea spalat printre ei. Toti aratau ca iesiti din mina.
o fi fost pentru minerii aia de tip nou, pesedist, care aveau maini de domnisoara si vazusera subteranul numai prin beciurile securitatii ?

#9
adisz

adisz

  Targu Mures

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 12,917
 • Înscris: 07.11.2006

View Postvanitty, on 13 septembrie 2017 - 09:29, said:

Au inceput sa iasa la iveala dedesubturile implicarii statului in reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii din iunie 1990.

Suntem in 2017.
Petre Mihai Bacanu,de exemplu,scria despre aceste lucruri in RL inca din 1990,imediat dupa evenimente.
Cum adica incep sa iasa la iveala?Mai bine zis iar s-a pus placa cu mineriada,placa care apare cam odata la trei-cinci ani,imediat dupa placa cu ungurii.

#10
Arlekhinn

Arlekhinn

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 387
 • Înscris: 28.06.2017
Sa mai citim inceputul articolului!

Quote

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Poate ca acum se intelege mai clar. Nu Armata i-a chemat, nu Armata le-a multumit...

Quote

Mai bine zis iar s-a pus placa cu mineriada,placa care apare cam odata la trei-cinci ani,imediat dupa placa cu ungurii.

Edited by Arlekhinn, 13 September 2017 - 10:05.


#11
vanitty

vanitty

  Ala negru de respira greu

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 41,597
 • Înscris: 05.11.2009

View PostArlekhinn, on 13 septembrie 2017 - 10:03, said:

Sa mai citim inceputul articolului!Poate ca acum se poate intelege mai clar. Nu Armata i-a chemat, nu Armata le-a multumit...
pai cel care i-o chemat o fost iliescu , armata actionand la ordinul guvernului. Nu  o zis nimeni ca armata i-o chemat sau le-o multumit ci ca i-au echipat si le-au dat minerilor de mancare.

#12
barbosa

barbosa

  Serious Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,560
 • Înscris: 04.03.2006

Quote

din dispoziţia Guvernului

Adica Iliescu saracul e nevinovat. O victima a manipularilor. :D

#13
Valmont43

Valmont43

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,118
 • Înscris: 22.01.2013
conserva aia kgb-ista de ilici trebuia sa faca puscarie pt.ce a facut ca si ceilalti care au dat dispozitii aberante la acea vreme...
niste putregaiuri comuniste care ne-au facut viata un calvar

#14
argonaut

argonaut

  Beware of the bird

 • Grup: Moderators
 • Posts: 16,062
 • Înscris: 29.07.2013
Nu va este mila de saracii uameni, fosti cetateni de nadejde activi ai patriei, generali, colonei, toti aflati acum la pensie (probabil si speciala) ?!

Si-au facut doar datoria, au executat ordinele.
Faptul ca s-au tinut la secret toate documentele astea si sa- trecut peste ele in timpul nenumaratelor anchete, este doar o intamplare nesemnificativa, o bagatela. Posted Image

Edited by argonaut, 13 September 2017 - 10:24.


#15
mihnearau1

mihnearau1

  Mandru ca sunt barbat alb, crestin si heterosexual si pesedist

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,238
 • Înscris: 20.09.2016
curios ca niciun "militar" nu apare pe topicul asta
ar fi interesanta opinia lor
ordine, datorie, shit
mai greu e cu "in slujba poporului"

Edited by mihnearau1, 13 September 2017 - 10:25.


#16
high_energy

high_energy

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,366
 • Înscris: 18.05.2017
Maxim un racan din ala de jos poate sa spuna ca executa ordine. Restul de mai sus mai au si imaginea de amploare a evenimentelor , ca d'aia ii duce capul, deci n-au scuze.

#17
ioppo

ioppo

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,054
 • Înscris: 20.02.2008
Muncesc de zor ca sa iasa la pensie la 46 ani.

#18
JurasikMan

JurasikMan

  Adevarata balanta a dreptatii

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,673
 • Înscris: 30.10.2006
Pai nu pricepeti anvergura sacrificiului armatei. Daca nu le dadeau de mancare la mineri ..aia pradau Bucurestenii . Era mai nasol . In aceasta situatie , armata a facut ceva bun .

Edited by JurasikMan, 13 September 2017 - 10:35.


Anunturi


Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate