Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
System data 100GB din 256GB

Pot sa schimb routerul?

Taxa pod " Sold peaje neexpir...

Problema stabilizator tensiune cu...
 VENTILATOR

Comunicare cu animale moarte ?

Convertit sistem de navigați...

Nu am sunet pe hdmi
 Întrebare alunita

Schimbare tabla acoperis

Trotineta Bolt cu reducere de 3 lei

Aragaz cu plita pe gaz si cuptor ...
 Cablu FFC

Poco F6/F6 Pro

Scurgere catre hazna

De la 24V la 5V DC?
 

Al Doilea Război Mondial

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
7424 replies to this topic

#5185
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View PostMusic-Box, on 23 martie 2017 - 16:38, said:


Victor Suvorov Ultima Republica (se gaseste pe net)


Capitolul 11   CUM  AM  LUPTAT CU  MARŢIENII
Toti am fost martorii acestei campanii finlandeze rusinoase si lipsite de har, când uriasa noastra tara a tot batut la poarta liniei Mannerheim. Tuturor li se parea ca noi ne luptam... iar adversarii nostri vedeau ca nu sîntem gata sa purtam razboi.
Alexandr Soljenitîn, Ostankino, 15 mai 1995



Ma cheama seful cel mare la serviciu si-mi da o sarcina: sa-i ajut pe ingineri sa puna la punct computerul. "Eu la computere, - zic - nu prea..."
Dar seful îmi raspunde ca nu mi se cere sa ma pricep; sânt deja sase experti care îl descânta si-l mesteresc de doua luni: au chemat unul din Japonia si doi au venit din SUA. Cu mine, formam un "sapte" redutabil. Internationalisti, cum s-ar zice. Computerul trebuie reprogramat si au mai ramas doua saptamâni pâna la termenul final. Inginerii îsi cunosc bine meseria, însa le trebuia cineva sa inventeze situatii de lupta fantastice, ceva în genul razboiului lumilor: ai nostri împotriva martienilor. Computerul este creat în special pentru programarea unor operatii de lupta. În întreaga Mare Britanic daca sânt doua de o asemenea putere. Mai exista unul undeva, într-un adapost subteran, pentru planificarea operatiunilor de razboi; este pentru pregatirea operatorilor, a autorilor de programe si a corpului superior de comanda. Sincer sa fiu, nu stiu exact câte computere din acestea sânt în Marea Britanic. Doar presupun. În întreaga lume (dupa opinia mea de diletant) pot fi maximum zece.
"Tu - îmi spune seful - esti un tip ciudat si îti vin tot felul de idei extravagante si paradoxale. Nu-ti putem pricepe ideile, dar îti vom folosi capacitatea de a face lucruri ciudate. Du-te la expertii în electronica si inventeaza.  Pentru  ca ideile tale sa nu se piarda degeaba, mergi si razboieste-te cu martieni." M-am dus.
Aici trebuie sa ma departez putin de la subiect.
Mi se pun uneori întrebari pe tema activitatii mele de pedagog; la fel, sânt întrebat în privinta participarii la instalarea unui computer militar de o putere de neimaginat, simulând un razboi nuclear... Întrebarile nu mi se pun direct, doar mi se sugereaza: tii prelegeri, îi înveti pe ofiterii inamici, dar constiinta, dar patria abandonata...
Raspunsul meu este ca daca scumpa mea patrie nu va renunta nici în noul mileniu la ideea Revolutiei mondiale si va sari sa instaureze ordinea comunista în întreaga lume, nu numai ca-i voi învata pe ofiterii inamici si voi lua parte la instalarea computerelor militare, ci voi merge si cu automatul în mâna sa lupt împotriva comunismului.
Dar daca Revolutia mondiala nu va avea loc, daca minunata mea patrie nu se va arunca într-un acces de turbare asupra tuturor vecinilor sai, prelegerile mele nu vor face rau nimanui. Iar computerul acela va bolborosi pasnic într-un buncar întunecos.
Asadar, ajung eu la acei corifei ai electronicii. Pe drum, m-am gândit ca este putin probabil ca în secolul 20 vreun alt istoric sa aiba acces la un computer atât de performant. Placerea se plateste scump. Nu sânt istoric, sânt pur si simplu un amator de istorie militara. Dar s-a întâmplat ca dintre toti istoricii profesionisti sau amatori, eu singur sa am acces la o asemenea minune. Peste doua saptamâni, când va fi reprogramat si pus la punct, un "neica-nimeni" ca mine nu va mai avea acces la el. Computerul se va ocupa de niste chestiuni serioase pe care le pot doar banui. Dar deocamdata...
Am primit un geamantan cu lucrari de specialitate, le-am studiat si am început: programam un fel de razboi fantastic.
- Pot sa programez o operatiune militara ofensiva ?
- Poftim - mi se raspunde. Chiar si de front.
Bine. Începem. Cer sa se introduca temperatura aerului: - 4l°C.
Am simtit cum computerul m-a fulgerat cu ura, s-a înrosit tot si a urlat de indignare. Raspunsul a venit într-o clipa: s-a pus o conditie irealizabila, la o astfel de temperatura desfasurarea de operatiuni ofensive este imposibila. Insist. Computerul îmi refuza cererea. Expertii încep sa se supere, îmi explica faptul ca masina este inteligenta si nu accepta informatii inexacte.
Eu ma încapatânez. Dar a purta dispute cu computerul este o treaba sortita esecului, ca si cum ai ataca Rusia. Cer, insist sa se introduca minus 41°C. Expertii cauta în dictionare: daca nu înteleg pe englezeste, atunci citeste pe ruseste. Computerul nu accepta, nu primeste, nu suporta. Asa ceva nu înghite, nu mistuie, nu digera, nu îngurgiteaza, nu devoreaza.
Bine. M-au convins, înteleg: nu mistuie!
"Rusule, îmi zic expertii, ai o imaginatie prea bogata. Pune probleme, dar gândeste cu capul. Fantezia e o treaba buna, dar pune-i si frâu."
Dar eu nu visam, nu ma jucam de-a razboiul imaginar, ci de-a nefericitul Razboi de iarna: la 30 noiembrie 1939, Armata Rosie a intrat pe teritoriul Finlandei. Ziua a fost suportabila, noaptea însa, spre dimineata, erau - 4l°C. În zilele si noptile urmatoare a fost si mai rau.
Dar acesti copii ai timpului lor n-au treaba, n-ai ce sa le explici. Ei apasa pe butoane si atât.
Am tras astfel prima concluzie: în toamna târzie a anului 1939, tovarasul Stalin a dat Armatei Rosii o misiune irealizabila: sa strapunga "Linia Mannerheim" pe istmul carelian.
ARMATA ROsIE A EXECUTAT O MISIUNE IREALIZABILA.
Recunosc, si mai înainte am avut aceeasi convingere. În Finlanda, Armata Rosie s-a facut de rusine în fata întregii lumi. Gândul meu era simplu: a pierde razboiul în Finlanda n-a fost treaba unor generali neghiobi, ci a fost un act constient. Nici o armata din lume n-ar purta operatii militare la - 4l°C.
Dar cum de s-au aparat finlandezii?
Apararea este cu totul altceva. Timp de douazeci de ani, întregul  buget militar al Finlandei a fost practic repartizat pentru fortificarea istmului karelian. S-a construit o linie defensiva cu o lungime de 135 kilometri si o adâncime de pâna la 90 kilometri. Flancurile erau aparate de Golful Finic si de lacul Ladoga. Dincolo de nesfârsitele câmpuri de mine, de santuri antitanc si obstacole anticar din stâlpi de granit, dincolo de tetraedre din fier-beton si îngradiri din sârma de câte zece, douazeci sau treizeci de rânduri,  asadar dincolo de  aceste  obstacole se aflau cazemate din fier-beton: câte trei, patru, cinci nivele sub pamânt, acoperisul era format din fier-beton fortificat, cu o grosime de doi metri si jumatate, zidurile erau acoperite cu placi de blindare, iar toate acestea erau îngropate în mii de tone de blocuri de granit peste care era pus pamânt. Totul era mascat. Deasupra acestor cazemate se înaltau   paduri   dese   de   brad,   acoperite   de   zapada. Mitralierii, lunetistii, artileristii stau dupa blindaj, dupa beton, ambrazurile profunde atenueaza exploziile detunaturilor,  deformeaza si  amortizeaza sunetul tragerii:  se trage de aproape, dar noua ni se pare ca de undeva de departe, din padure... Iar în interiorul fiecarei cazemate exista depozit de munitie si de combustibil, dormitoare calduroase, camere de odihna, bucatarie, sufragerie, toaleta, centrala electrica si apa curata. Punctele de comanda, centrele de transmisiuni, spitalele sânt tot sub pamânt, sub beton, sub desis de padure si sub zapada. Totul este încalzit. Lunetistul care îsi asteapta zile întregi victima, luptatorii din detasamentele pe schiuri usoare, care actioneaza în spatele Armatei Rosii, sânt îmbracati calduros si bine echipati. Soldatii Finlandei sânt nascuti, educati si pregatiti tocmai pentru actiuni în astfel de conditii. Ei stiu ca, dupa câteva zile de serviciu militar sau de raid pe schiuri, vor mânca o supa calda si vor dormi într-un pat comod în buncarul subteran, înainte de a primi o noua sarcina. Ei stiu ca în caz de ranire îi asteapta un salon de operatii în adâncul pamântului, iar acolo este curat si cald. .   încercati însa sa atacati în aceste conditii, încercati sa amputati un picior unui  ranit,  când dincolo de pânza subtire a cortului de infirmerie sânt - 40°C, iar înauntru
Asadar, la -40°C numai armata sovietica a fost capabila sa atace. Numai ea a fost capabila sa faca minuni, sa faca imposibilul.
Pe scurt, computerul n-a acceptat temperatura de -41°C. N-a înghitit. N-a mistuit. N-a digerat.
-  Bine, zic, sa admitem ca nici n-a existat o astfel de temperatura. N-a existat nici un fel de temperatura.
Geniile electronicii încep sa zâmbeasca: asa e mai bine, e mai aproape de viata reala... N-am putut sa mint, n-am putut sa introduc în creierul electronic - 25°C, daca în realitate au fost -- 4l°C. De aceea am facut un compromis : nu exista temperatura. Nu exista si basta.
Introduc al doilea parametru: adâncimea stratului de zapada - unu si jumatate.
- Unu si jumatate? De centimetri, toli, picioare?
- Metri, raspund. Computerul "scrâsneste" din nou.
Draga cititorule, sa nu spui la nimeni, dar am sa-ti dezvalui un secret militar. În general, în Occident toate computerele militare stau prost cu nervii.
Cu cât sânt mai inteligente, cu atât mai prost stau cu nervii. Invers proportional. Mi s-a dat unul dintre cele mai puternice si mai inteligente, de aceea sistemul sau nervos era precar, peste limitele admise. De aceea a si izbucnit: nu se poate lupta în asemenea conditii.
Eu precizez ca sub zapada se afla mlastini, care nu îngheata, zapada le apara de ger. Explic faptul ca sub stratul de zapada se afla lacuri. Lacurile sânt acoperite cu un strat subtire de gheata. Cauza este aceeasi: zapada groasa este un izolator termic. Acolo unde nu exista zapada, apa îngheata pâna la fund, iar acolo unde zapada e groasa, gheata e subtire, iar tancul se scufunda. Finlanda este tara celor o mie de lacuri. Stai si verifica: unde e lac si unde e câmp? Totul în jur este alb, când mantie de zapada, când sclipiri de gheata. Sub zapada poti întâlni si blocuri de granit. Câmpul este neted, dar tancurile se poticnesc pe neasteptate, senilele se rup. si aceasta înainte de a ajunge în câmpul minat. Pe scurt, locul este antitanc, ca sa ne exprimam asa. Tancurile nu au ce face aici: ori câmp cu blocuri de granit, ori lac, ori desis de nepatruns. Iar peste tot, milioanele de mine instalate. Poti gresi, dar numai o data în viata.
Computerul n-a vrut sa asculte amanuntele. Chiar daca n-ar fi fost mlastini si lacuri, chiar daca n-ar fi fost uriasele stane de granit, chiar daca..., nu se putea lupta în conditiile unui asemenea strat de zapada.
Asadar, tovarasul Stalin a pus în fata Armatei Rosii o sarcina de doua ori irealizabila.
Introduc informatia ca ziua-lumina este foarte scurta în decembrie. La ora patru dupa amiaza este deja întuneric. Iar încolo, spre nord, ziua este si mai scurta sau nici nu mai este zi.
Introduc apoi o informatie privind padurile: înaltimea arborilor, distanta medie între trunchiuri, grosimea trunchiurilor. Raspunsul este acelasi: nu se poate ataca.
Tancurile nu au ce face în paduri, focul de artilerie nu se poate corecta. Padure. Padure de nepatruns. Taiga. Nu se vede linia orizontului. Artileristul nu vede unde cad proiectilele. Deasupra capului artileristului observator suiera obuzele, clar unde cad nu poate sti. Iar de la baterie i se urla în receptor: mai sus? mai jos? La dracu! Exploziile pot fi vazute numai în câmp deschis, însa artileria finlandeza se afla dintotdeauna aici; fiecare baterie a facut trageri în timp de pace, ani la rând. Ochitorii-tragatori, cei ce regleaza tragerea, comandantii cunosc-datele tragerii pe de rost.
Asadar artileria le este de prea putin folos sovieticilor, tancurile sânt nefolositoare, nici aviatia nu vede nimic de sus. Manualul de tactica spune: "De sus, padurea apare ca o suprafata uniforma, iar a descoperi trupele în padure se întâmpla numai în cazuri exceptionale", în conditii normale, trupele nu pot fi descoperite în padure, în Finlanda însa nici n-ai ce descoperi. Trupele nu se afla în padure, ci sub zapada, sub pamânt. Chiar si în timpul zilei, fumul de la sobe se poate observa numai acolo unde se doreste, în pseudo-raioanele defensive, în plus, cât timp este lumina?
Cel ce ataca n-are cum sa se ascunda în pamânt pentru ca, în decembrie, în Finlanda pamântul nu se deosebeste prea mult de granit. Iar pe raniti nu mai are rost sa-i cari pâna la spital: pe un asemenea ger, ranitul îngheata la cea mai mica pierdere de sânge.
I-am comunicat computerului toate acestea.
Computerul nu doreste sa accepte nimic, ma cert cu operatorii. Ne-am certat si iar ne-am certat. Am recurs la un compromis: n-a existat temperatura, zapada, n-au fost mlastini si paduri, ziua-lumina nu se mai termina. Am hotarât fie o lupta în care natura sa nu deranjeze. S-a presupus ca exista numai baraje antiinfanterie si antitanc, explozive si neexplozive, si ca exista fortificatii defensive. Introduc informatii privind fâsia barajelor cu o adâncime de la 15 la 60 kilometri: câmpuri de mine, escarpe si contraescarpe, înfundaturi silvice, coridoare înguste în zapada (sapate în padurile seculare de brad). Barajele artificiale sânt grefate pe terenul taiat de râuri si pâraie cu maluri râpoase. Malurile sânt escarpate. Toate podurile aruncate în aer. Caile de acces spre poduri sânt minate si supravegheate de lunetisti. În spate se afla fâsia principala de aparare, cu o adâncime de 7-12 kilometri. Eu cunosc acum acest lucru, însa pe atunci, comandamentul sovietic n-avea stiinta de el, si nici de configuratia terenului clin fata. Dupa fâsia principala urmau din nou baraje si înca o fâsie defensiva, iarasi câmpuri de mine, baraje si iarasi o fâsie defensiva.
- Ce fel de beton? se intereseaza computerul. Raspund: ciment marca "600", armatura de otel, 95 kilograme armatura la un metru cub de beton.
Ma gândeam ca i-am pus computerului o problema la care sa cugete trei zile. Dar m-am înselat. Computerul mi-a raspuns repede si hotarât: directia loviturii principale -Lintula-Viipuri; înainte de ofensiva - pregatire de artilerie: prima detonatie aeriana, epicentrul la Kanneliarvi, echivalentul a 50 kilotone, înaltimea 300; a doua detonatie aeriana, epicentrul la Lounatioki, echivalentul a... a treia detonatie... a patra...
Spun operatorilor: stop masina, înapoi!
- Nu se poate fara arma atomica ?
- Nu se poate, raspunde computerul.
Îl iau cu binisorul, dar computerul e încapatînat ca un catâr: ESTE IMPOSIBIL FĂRĂ ARMA ATOMICĂ.
Orice computer, orice capacitate ar avea, îti va raspunde la fel: fara arma atomica nu se poate. NIMENI NU POATE!
Concluzia: Armata Rosie a rupt "Linia Mannerheim", deci a facut imposibilul. Asa ceva li se poate întâmpla numai sovieticilor. si numai în timpul tovarasului Stalin. si numai dupa marile epurari din armata: nu executi ordinul - esti împuscat pe loc. Asa a fost executat corpul de comanda al diviziei 44 infanterie în fata trupei.
Nu se putea sparge acea aparare. Chiar daca n-ar fi fost nici un fel de temperatura. Chiar daca n-ar fi fost zapada. Chiar daca ar fi fost lumina douazeci si patru de ore din douazeci si patru. Nu se putea.
În general, în secolul douazeci, daca o armata asteapta într-o aparare închisa, nu e deloc simplu sa-i spargi frontul. În primul razboi mondial nici germanii, nici britanicii, nici americanii, nici francezii n-au reusit sa rupa vreodata frontul defensiv al inamicului. Pe parcursul întregului razboi mondial a existat o singura asemenea operatiune (care nu poarta numele locului, ci al comandantului, generalul de cavalerie Alexei Alexeevici Brusilov): strapungerea lui Brusilov.
Daca o armata ia pozitia defensiva, daca se ascunde sub pamânt, adica sapa transee, santuri, înalta baraje blindate, se încercuieste cu sârma ghimpata, atunci nu va putea fi strapunsa nici macar dupa o pregatire de artilerie de mai multe luni, nici dupa administrarea repetata de gaze toxice, nici dupa nenumarate atacuri de infanterie.
Dara apararea va spori prin lucrari de fortificatie permanenta, adica prin baraje construite înca din timp de pace (transee antitanc, obstacole din stâlpi de fier sau lemn, escarpe si contraescarpe, dispozitive de foc din fier-beton), toate ascunse adânc sub pamânt, este foarte posibil sa devina inexpugnabila. Asa considerau si expertii militari occidentali, printre care si marele B.H. Liddel Hait. Asa s-a considerat pâna în 1940, când Armata Rosie a demonstrat contrariul.
Strapungerea "Liniei Mannerheim" este primul exemplu în istorie de rupere a unei zone defensive permanente. Numai dupa ce Armata Rosie a înfaptuit ceva ce iese din limitele imaginabilului, expertii au început sa admita ca strapungerea este teoretic posibila.
Armata germana n-a strapuns niciodata asemenea fortificatii. "Linia Maginot" putea fi ocolita, asa cum a procedat armata germana. In Uniunea Sovietica, "Linia Molotov" n-a fost construita, n-a fost asigurata cu o fâsie de securitate si practic n-a fost aparata de trupe. "Linia Stalin" a fost dezafectata, abandonata si neocupata de trupe. Acolo unde a fost aparata de trupe (UR -ui Kiev) n-a putut fi strapunsa de inamic. Celelalte portiuni ale frontului au putut fi rupte, dar UR-ul Kiev a fost ocolit prin ambele parti.
În 1943, armata germana, concentrând forte uriase, n-a putut rupe defensiva sovietica din raionul Kursk. La Kursk nu erau nici DOT-uri, nici tetraedre din fier-beton, nici obstacole antitanc din granit. Nici gerul nu "deranja" prea mult.
Chiar fara zapada si ger, chiar fara mlastini, lacuri, râuri si paduri, "Linia Mannerheim" luata în sine era de necucerit. Asadar, în iarna 1939/1940, Armata Rosie a savârsit o minune. Inutila, neroada, dar o minune. Sângeroasa, înfricosatoare, clar mareata.
Nu se pot strapunge astfel de fortificatii nici în cinci, nici în opt ani. Armata Rosie a facut-o în trei luni.
Armata Rosie a demonstrat în Finlanda ca poate îndeplini orice misiune. Chiar si una irealizabila. De trei si de patru ori irealizabila.
Recunosc, nu mi-au dat voie sa ma joc mult timp de-a operatiunile militare. A doua zi chiar, inginerii electronisti s-au plâns sefului cel mare: avem nevoie de un tip realist, nu de un aiurit.
si au trimis în locul meu un realist.
Dar nu m-am întristat. Principalul fusese facut. Iar daca nu voi mai avea acces la un computer atât de performant, voi face niste experimente stiintifice. Le-am si facut. Nu în Finlanda, ci în Norvegia vecina, ceea ce în principiu este acelasi lucru. Minunate locuri sânt în Norvegia: zapada scârtâie sub picioare, pretutindeni brazi. Mai bine ca în Elvetia. Pentru experiment, am cumparat la Poarta branderburgica de la Berlin cizme din piele, o manta si o cascheta din postav ascutita la vârf, numita de propaganda "budionovka", iar în popor "bogatîrkâ". La Poarta brandenburgica se gasesc astfel de marfuri fara cautare. Am ajuns în Norvegia, am schiat o saptamâna. În fiecare seara îmi promiteam sa încep experimentul istorico-stiintific, dar amânam mereu. Apoi m-am hotarât. Am încaltat cizmele, am îmbracat mantaua, mi-am pus cascheta-budionovka-bogatîrka având stea rosie în frunte (lumea din holul hotelului sarea ca arsa într-o parte când ma vedea), am luat o sticla de "Stalicinaia", o conserva de carne si o bulca si am iesit în ger. Am hotarât sa dorm o noapte în zapada. Pe cetina de brad. Teoretic este posibil: lunetistii nu ma observa. Nu exista riscul de a calca pe vreun explozibil: s-a verificat - nu sânt mine. Nu sânt asteptate atacuri prin suprindere ale puscasilor pe schiuri. Ma intereseaza un singur lucru: sa dorm o noapte. Tremur o ora în ger. A doua. A treia. Am început experimentul la temperatura de -34°C. Nu prea ma tragea la somn. Vodca din sticla a început sa-si piarda limpezimea. E alba ca laptele. Bulca a început sa semene cu un con de brad. Nici conserva nu arata mai bine. Plus ca aceste conserve de carne n-ajungeau la fiecare soldat. Mai sar într-un picior înca o ora. Iar temperatura coboara neîncetat. A ajuns la -39°C... Nu mai simt degetele de la picioare. Nu mai pot sa respir, îmi ard maruntaiele...
Pe scurt, n-am putut rezista pâna la rasaritul soarelui. Regret, însa rezultatul negativ al experimentului înseamna tot un rezultat pentru stiinta. Tuturor celor care povestesc istorii captivante precum ca URSS nu era gata de lupta, tuturor celor care raspândesc legende privind calitatile de lupta inferioare ale Armatei Rosii le recomand insistent sa repete experimentul meu. E placut sa sezi într-un birou la Lubianka si sa scrii articole stiintifice; când WC-ul e alaturi, uiti ca soldatii au luptat în Finlanda fara WC-uri.
De nepregatirea Armatei Rosii de razboi sa râda asadar numai acel istoric care, în manta si cizme, a petrecut în decembrie o noapte la Sormula sau la Vîborg. si eu as fi bucuros sa iau în zeflemea calitatile de lupta inferioare ale Armatei Rosii, dar consider ca nu am acest drept.
Ce s-a petrecut în Finlanda ?
S-a petrecut o tragedie. În birourile sus-puse de la Kremlin s-a luat hotarârea de a taia Germaniei posibilitatea de aprovizionare cu materii prime strategice din Suedia. Suedia înseamna cupru, plumb, zinc si, fireste, minereu de fier de înalta concentratie. Planul era de a pune mâna pe aceste bogatii sau, în cel mai râu caz, de a fi mai aproape de ele. Drumul trece prin Finlanda, în acelasi timp se mai adauga o republica la indestructibila uniune. S-a înfiintat un "guvern" format din ofiteri N.K.V.D. si GRU "Presedinte" a fost numit Otto Kuusinen (în acel timp, sotia sa lucra la rezidentura ilegala a lui Richard Sorge), ministrii erau comunisti sovietici de origine finlandeza. A fost creata "Armata Rosie a Finlandei", care trebuia sa intre victorioasa în Helsinki si sa sustina "proletariatul rasculat", iar Armata Rosie sovietica trebuia sa-i ajute pe "fratii de clasa".
Întreaga populatie a Finlandei fusese deja împartita în albi si rosii. Asa-numitii "finlandezi albi" urmau sa fie izolati si lichidati, îi astepta soarta ofiterilor polonezi. Apropo, împartirea în albi si rosii s-a facut în toate teritoriile limitrofe frontierei sovietice: în 1920, am luptat împotriva "polonezilor albi", în 1921 - împotriva "finlandezilor albi" si "karelilor albi", în 1927 - împotriva "generalilor chinezi albi", înca de atunci se întocmeau planuri de "ajutor proletar" pentru popoarele Etiopiei, înca din anii '30 a existat notiunea de "albi negri". Nu e de râs. Expresia nu este mai caraghioasa decât "chinezii albi". Toata viata am cautat un chinez alb, dar pâna acum n-am gasit decât galbeni. Iar când întâlnesc la organul central al Ministerului Apararii al Federatiei Ruse referiri la "finlandezii albi", ma întreb întotdeauna de ce redactorul-sef si corespondentii de la "Steaua Rosie" nu se numesc "rusi rosii"? Sau brun-rosii? Când va înceta Ministerul Apararii din Rusia sa-i împarta pe oameni în proletari si burghezi, în partizani si adversari ai Revolutiei comuniste mondiale? în sfârsit, când "Steaua Rosie" va înceta sa repete lozinca lui Marx "Proletari din toate tarile, uniti-va!"? E timpul sa întelegem ca nimeni nu vrea sa se uneasca cu noi de buna voie.
Însasi sintagma "finlandezi albi" este o dovada ca scopul sovieticilor era de a-i transforma în rosii. Iar în toamna lui 1939 aceasta sarcina a fost data. În biroul de la Kremlin nu se sta pe gânduri în privinta temperaturii de -40°C. A petrece o noapte de decembrie în asemenea conditii nu-i pune pe înduri pe cei de la Kremlin. Nu mediteaza ei la asemenea fleacuri. Mai important este ca s-a hotarât sa se dea ajutor fratilor de clasa. S-a presupus ca "finlandezii albi" vor abandona drapelul alb. Fara nici o rezistenta. Pur si simplu s-a dat ordin: sa intre trupele!
Dar finlandezii tineau mortis la tara lor. N-au abandonat flamura alba. Au întâmpinat pe "eliberatorii" sovietici cu lunetisti experimentati. Timp de douazeci de ani s-au asteptat la acest pas al sovieticilor. si s-au pregatit.
A început razboiul. Dar, dupa cum stim acum, "Linia Mannerheim" nu putea fi strapunsa. Indiferent de conditii. Nu putea fi nici ocolita: la nord de lacul Ladoga se afla paduri inaccesibile, mlastini, tundra, lacuri uriase. Armata Rosie nu facuse nici un fel de pregatire de razboi. Credea ca va fi o capitulare neconditionata. Un mars triumfal.
Or, viteazul popor finlandez n-a capitulat, încât Armata Rosie a primit ordinul: sa fie zdrobit.
Am auzit adesea urmatoarea opinie: cine sa-si mai bata capul si cu Finlanda asta! Era la degetul cel mic! Aceasta opinie a fost enuntata de strategi si politicieni, de ziaristi, generali, amirali si de oameni simpli de pe strada...
Haideti sa fim de acord pe moment cu aceasta opinie. Daca într-adevar nu merita sa-ti bati capul, atunci l-am prins în flagrant pe Stalin. S-a gândit astfel: la ce bun sa-mi mai pierd vremea cu Finlanda! Tocmai de aceea n-a facut pregatiri. Stare de spirit era stralucita. Aceasta stare de spirit este de înteles, îndeosebi dupa victoria rasunatoare de la Halhin-Gol: în vara lui 1939, Jukov a nimicit o întreaga armata japoneza, iar în toamna Meretkov a dat ordin de intrare a trupelor în Finlanda... Se întelege, dupa înfrângerea japonezilor nimeni nu mai lua în serios pregatirea operatiunilor în Finlanda... si au dat-o peste cap.
si-au revenit însa repede si au facut totul cum se cuvine.
Imediat dupa primele lupte, Armata Rosie a renuntat la starea de spirit triumfalista. Luptatorii si comandantii Armatei Rosii au înteles ca au în fata un adversar puternic, disciplinat, inteligent si curajos. Soldatul finlandez este bun tragator si un schior experimentat. Birocratia militara nu-l apasa, i se da initiativa, iar el actioneaza: prin surprindere, hotarât, navalnic, refuza luptele prelungite, ataca numai atunci când este convins de succes, apoi dispare în taiga. Un astfel de inamic trebuie respectat, mai ales ca în asemenea conditii tehnica de lupta a Armatei Rosii nu foloseste la nimic. A folosi tehnica moderna împotriva micilor grupuri de schiori finlandezi este ca si cum ai ucide purici cu proiectile de tanc.
Ma uimeste faptul ca exista oameni foarte inteligenti care repeta de ani si ani: exista acolo o Finlanda, o "Linie Mannerheim", un gerulet de vreo -40°C, un mic strat de zapada de un metru si jumatate... Cine sa-si bata capul cu Finlanda asta?!
Poate vorbi astfel numai acela care n-a renuntat înca la starea de spirit triumfalista.
Este uimitor si modul de abordare a problemei de catre unii strategi renumiti. "Linia Mannerheim" s-a construit ca o limita absoluta de invincibilitate. L-a constructia ei au luat parte cei mai buni ingineri de fortificatii din lume (bineînteles cu exceptia celor sovietici). S-a recunoscut la toate nivelurile (rasfoiti revistele militare din anii '30) ca "Linia Mannerheim" nu poate fi strapunsa nici în cinci, nici în zece ani. În general, nu poate fi strapunsa. Niciodata. Cu nici un fel de forte. A fost construita cu un singur scop: sa faca fata Armatei Rosii. Dar Armata Rosie a rupt "Linia Mannerheim". A rupt-o iarna. A rupt-o fara pregatirea operatiunii. Pe nepregatite. Nu în zece ani, nici în cinci, ci în trei luni.
Cei care pronosticau ca Armata Rosie nu va rupe niciodata "Linia Mannerheim" s-au facut de rusine. Armata Rosie a întors pe dos toata istoria stiintei militare privind invincibilitatea unor asemenea fâsii fortificate.
Expertii militari occidentali au trebuit sa-i recunoasca uimitoarele calitati de lupta si caracterul eronat al prognozelor lor. În urma actiunilor militare din Finlanda se poate trage o concluzie: pentru Armata Rosie nimic nu este imposibil. Daca ea este capabila sa atace în astfel de conditii, înseamna ca este capabila sa atace în orice conditii. Mai rau de atât nu se poate. Daca Armata Rosie a învins "Linia Mannerheim", înseamna ca este gata sa striveasca întreaga Europa si, în general, pe oricine pofteste.
URSS a savârsit ceea ce strategii Occidentului considerau a fi imposibil, însa strategii nu si-au recunoscut erorile. Au declarat în schimb ca Armata Rosie nu era pregatita de razboi.
Iar noi am luat-o de buna

#5186
Music-Box

Music-Box

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,113
  • Înscris: 16.02.2017
Sunt totusi cateva lucruri discutabile,nimic de zis...lucrarea este fenomenala dar...

https://mateiudrea.w...-a-propagandei/

Totusi unde sunt cele zeci de mii de tancuri de care pomeneste  Suvorov ....toate astea in conditiile in care sovieticii stiau exact unde va avea loc operatiunea Citadela si si-au facut planurile defensive pe 5 linii si au avut mult timp la dispozitie pt planificarea operatiunilor.

http://www.globi.ro/finlanda/clima
Cred ca a fost mult mai greu prin stepele urss unde adevarat erau -25 grade.

#5187
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,032
  • Înscris: 09.12.2015
Rușii erau prea mulți, mult prea mulți, atacau în valuri, la disperare, de altfel singura alternativa pe care o aveau la atacurile în valuri Posted Image era :skull: condamnarea la moarte :bye: , cu NKVD-ul și GRU-ul nu era de glumit Posted Image  
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/NvxhXLIiZwQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by TheStarkestTruthMatters, 25 March 2017 - 14:47.


#5188
elef

elef

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,756
  • Înscris: 03.10.2014

Quote

Rușii erau prea mulți, mult prea mulți, atacau în valuri, la disperare, de altfel singura alternativa pe care o aveau la atacurile în valuri Imagine publicată era :skull: condamnarea la moarte :bye: , cu NKVD-ul și GRU-ul nu era de glumit Imagine publicată.
Au fost nemtii mult prea prosti .... in frunte cu grofaz.

#5189
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View PostMusic-Box, on 25 martie 2017 - 13:35, said:

Sunt totusi cateva lucruri discutabile,nimic de zis...lucrarea este fenomenala dar...

https://mateiudrea.w...-a-propagandei/

Totusi unde sunt cele zeci de mii de tancuri de care pomeneste  Suvorov ....toate astea in conditiile in care sovieticii stiau exact unde va avea loc operatiunea Citadela si si-au facut planurile defensive pe 5 linii si au avut mult timp la dispozitie pt planificarea operatiunilor.

http://www.globi.ro/finlanda/clima
Cred ca a fost mult mai greu prin stepele urss unde adevarat erau -25 grade.

Ma muzicuta esti mai batut in cap decat un neamtz. Macar aia au stiut cadn sa ridice labele si sa faca mumos.
Sa incep :
1) De acord Kursk nu a fost marea batalie homerica tanc contra tanc ci ceva mia putin spctaculos ... de acord ca la "numaratoare" sovoetcii au iesiut cam "ciocananito" insa cum se face ca dupa o victorie nemteasca urmeaza o ofensiva ruseasca? Ma baiete sa stii ceva ca tot facand pe prosti "pe bune" chiar ajungi ... Ma tu nu intelegi ca dupoa o victorioe "pe bune" nu te retragi? Il urmaresti pe ala sau ii jeui cadavrele (vecfigete, dinti de aur, ceasuri, cizme ce mai se gaeste inclus poze porno)  si te imbeti .
Insa dupa Kursk ... am mai apucat sa auz o gluma cenzurabil (4 ani!) din 43 " Draga mama , draga tata pe aici totu este bine, Noi inainte rusii dupa noi pana de Paste suntem inapoi!"
2 ) "prin stepele urss unde adevarat erau -25 grade"  Ba! - 25 de grade iarna in zona spepei la latitudinea Moscivei se cheama ca e cald! Nu "kalt"  ci ca nu este chiar asa de frug! ma io la regoentui din Botsani am apucat s afac garda la - 21-23 grade .. suba (pusa peste manta, suba avamnd bal;ana de 5-7 cm) mi se parea usoara .. paslarii (niste "bracui" in care bagai bocancii ) purtabile , fuman numa o tigara pe ora (ma rog neregulamentar ... dar toti preferau ca eu sa fumez in post .. ca sa nu devin prea nervos!!!) si injuram caiula prea subtire... in timop ce marsaluiam catputeam de iute ca sa ma incalzesc La Moscova se prea poa ca absiolity normal sa fie - 40 grade. Asta in oras !!! Iti dai seama ca in afara...  In Istmul karelian la cca 1000 km mai la nord ... scuze nu mai ce beli ca de frig se retrage si preputzu . Nitel mai la Sud adica la Skt Petersburg /Petrigard/Leuningrad/Skt Petersbeurg  ziua 30 de grade sub zero este normal. Aoa considera ca mionus 20 de grade sunt "invioratoare" (mie la Bucuresti - am prins de vreo 3 ori mi s-au parut cam altfel si inca nu sufeream de inima)
Bre! Cand iti zic de - 40 de grade in Moscova sau Piter e "pe bune"* .  Sa zic asa xcoversatie telefonica Bucureti-Moscova cu ocazia Anului Nou .. dupa urari de bine  cum e la voi in Bucuresti? "oh foarte frig ! Minus 20 de grade!!!"  De la Moscova " A la noi sunt doar 40!" 40 sub minus!!!
Hai sa repet cestie scadaloasa rau - in iarna 41 langa Mocova unii germani au fots taiati artisitic cu sabia de cavalerie ... La minus 40 de grade vaselina normala ingheta si bloca si metralera si Lugerul ba chiar si tzapina Mauser!!! (Idem Nagantu si Moisin Nahantu) Insa cavaleristu incalzit cu spirt si calul cu cravasa nu se blocau .. (trupele din Extremu Orient prefetau spirtu de + 70 .... nevolnicii din Moscova tuseau la fel ca si romanii ...)
3) Zecile de mii de tancuri ... fa bine si cauta pe wiki. Ies cam spre 18-20.000 mii. Insa .. insa nu se specifica cate  nu functioanu din lipsa de piese de schimb (povestea tragica a lagaurluisocialits :lipsa si inaccesibiliattea piesei de schimb. Si idiotii pretindeau ca fac "planificare"?!) Cate erau retinute in Extremu Oairnt. Cate in alte zone ptr pastrarea ordinii (atea eau de fapt alea mai rable. V ca si Franta avea vreo 3000 de FT 17 in 1940) A<> uitatsa iti zic :URSS era nitel cam intinsa...
Insa fii nu nu ne-bun (adica nu bun) tousi Adolf a zis ca daca ar fi crezut ca Stalkin are 10.000 ..
Unde au fost?
Poate Dracu stie (desi contesta ca a stat sa numere!) cate au fots ditruse la inceputul atacului. Cadn multe au fots prinse "in pregatire" (schimbat senile, cutii transmisie, motoare) , fara echipaje (erau "pe vine" in trne la 300-2000 km distanta) sau pur si simplu nu aveau munitie ..
Oricum cf datelor MStM Roman in Basarabia erau "numai" 1050 de tancuri ( de acord .. T 26 majoritatea si restui BT. Da vezi ce aveam noi - 120 Skopda R 2 si 76 Renault R 35)
Pirucm cauta si t ciferel de productie T 26 numai 10 300 ... T 34 a fopts depasit ca numar numa de Sherman . Vezu si restu. De ex in iarma lu 40/41 la Moscova se pare ca ua fots foloste un numar de T-40 (usoare de fapt tanchete) insa ... fata de alea nemtesti ... functionau!!!
In niste "stenograme" ale intanirilor Hitler-Antomescu se zice ca rusii prodic 10.000 de tancuri pe an.. adica prea multe ca sa poata fi distruse in conditii normale.
Compara  insa cu cifrele de productie nemtesti ....
A.. mai este o diferenta. Pe Stalin nu il mintea NIMENI! ABSOLUT NIMENI! Pe Adolf cam toata lumea ...
Stii povestea cu tunul de pe Panzer III ? Hitler a cerut ca pe sa se puna un tun AT de 60 calibre lungime. Si au pus unu de 42 calibre lungime... Adolf face scandal amenintaa, se da cu curu de pamant si obtine satisfactie ....
In anii aia cand Stalin zicea "de 60 calibre"  nu mai trebuia sa verifice . Cal mult sa zica " unu mai tare? Sa ateptam sa vedem daca este cazul" ...
A .. si sa stii ca NIMENI nu a auzat URSS mai "urat" decat Suvorov..
Inca o cestie persoanala.. In armata de cateva pri mpma mirat cum in cazul unor palicatii mu[p-au "dispus in aparare" . Cimplet ivers decat ma imvatau . SI odata favema mist cu alti 2 caporali .. si pretenu MIhai Ardeleanu se intoarce  cu 190 de grade (crez ca dorea sa urineze fara sa ne prezinte "dotarea" ) si zice "ba da dincolo der paraul asta (in care urina) ce este?"  WEra granita cu URSS!!! Neopma uotat intre npi si apoi am urlat la al 3lea recunoscutca betivu principal la regimentului "ba da tu ce ai pus in tuica?!!"
Exact sentimetu asta de "luminare" am avut cand am citit Spargatorul de Gheata. Nu erau prosti ci doar "mascau" un adevar inavuabil politic ...

#5190
Music-Box

Music-Box

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,113
  • Înscris: 16.02.2017
Of ma nea ghita,gat de rus,comunistii astia jegosi nu te-au scolit si pe tine despre influenta curentilor marini in ce priveste clima.
Nu compara ma omule locatia Moskovei cu locatia peninsulei Karelia.(daca mi-o livrezi paia cu incalzirea globala si ca in 70 ani a crescut temperatura in medie cu 10 grade...iti bat obrazul)...nu compara cu stepa rusa intinsa in care iti ia vantul si chilotii de pe tine...

Chestia cu tancurile,trebuie facuta o paralele pt ca rusii produceau lunar mult mai multe tancuri decat produceau nemtii DAR pierdeau si mai multe (situatia sa schimbat cand aliatii au inceput sa bombardeze masiv zonele industriale din germania).
T34 depasit de M4 ca numar construite in total ...(per total T34 este dublu si cred ca fare replicile poloneze si chineze) sau in perioada razboiului ?(o mica paralela ..cel mai produs tank din istoria a fost T55 cu aproape 100.000 bucati facute)

Contraofensiva lui Jukov a inceput dupa 1 luna la inceputul lui august,banuiesc ca iti poti inchipuii cata tehnica militara si cati soldati poti aduce pe front in zona respectiva ...in 1 luna.Te pot intreba si eu...de ce rusii nu au inceput contraofensiva imediat daca in manualele de istorie apara ca mari castigatori  al duelului de la Kursk si in conditiile in care aveau avantaj ?
CITEZ:ĂŽntre anii 1942 și 1943, Armata Roșie s-a concentrat pe refacerea pierderilor din 1941 și ĂŽmbunătățirea tacticii. Producția a crescut rapid, ajungând la 1300 de tancuri T-34 pe lună.
Deci in 1 luna rusii puteau comasa spre vest sa zicem in jur de 800-900 tancuri la data aia.

http://www.accuweath...?monyr=1/1/2017
https://ro.wikipedia...rg/wiki/Vîborg
http://hikersbay.com...ersburg?lang=ro

Edited by Music-Box, 25 March 2017 - 21:05.


#5191
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View PostMusic-Box, on 25 martie 2017 - 21:02, said:

Of ma nea ghita,gat de rus,comunistii astia jegosi nu te-au scolit si pe tine despre influenta curentilor marini in ce priveste clima.
Nu compara ma omule locatia Moskovei cu locatia peninsulei Karelia.(daca mi-o livrezi paia cu incalzirea globala si ca in 70 ani a crescut temperatura in medie cu 10 grade...iti bat obrazul)...nu compara cu stepa rusa intinsa in care iti ia vantul si chilotii de pe tine...

Chestia cu tancurile,trebuie facuta o paralele pt ca rusii produceau lunar mult mai multe tancuri decat produceau nemtii DAR pierdeau si mai multe (situatia sa schimbat cand aliatii au inceput sa bombardeze masiv zonele industriale din germania).
T34 depasit de M4 ca numar construite in total ...(per total T34 este dublu si cred ca fare replicile poloneze si chineze) sau in perioada razboiului ?(o mica paralela ..cel mai produs tank din istoria a fost T55 cu aproape 100.000 bucati facute)

Contraofensiva lui Jukov a inceput dupa 1 luna la inceputul lui august,banuiesc ca iti poti inchipuii cata tehnica militara si cati soldati poti aduce pe front in zona respectiva ...in 1 luna.Te pot intreba si eu...de ce rusii nu au inceput contraofensiva imediat daca in manualele de istorie apara ca mari castigatori  al duelului de la Kursk si in conditiile in care aveau avantaj ?
CITEZ:ĂŽntre anii 1942 și 1943, Armata Roșie s-a concentrat pe refacerea pierderilor din 1941 și ĂŽmbunătățirea tacticii. Producția a crescut rapid, ajungând la 1300 de tancuri T-34 pe lună.
Deci in 1 luna rusii puteau comasa spre vest sa zicem in jur de 800-900 tancuri la data aia.

http://www.accuweath...?monyr=1/1/2017
https://ro.wikipedia...
http://hikersbay.com...ersburg?lang=ro



[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/a/a0/Fluviul_Neva.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

harta este e a golfului Finic. in partea de S a dokgukui Finic se afla Skr Petersburgmubde uboeri mai sunt si geruri de - 40 de grade. Ocazional. Nitel mai la B se afla insula Insula Kotlin pe care se afala orasul si portul Kirnstadt. Ocazuinal incate o iarna trebuie saprgatior de ghetata sau ajubu al Krbstatd cu sania. Acu nu prea as crede ca marea ingeata la un flecustet de - 7 grade.
Mia la nord se afala tranmul Kareliei.
Distanta nu este chiar atat de mare incat sa se justifice ca la Slt Pte4rsburg sa fioe - 40 frade si pe tarmul Kareliei numa - 7 grade.
In plus te rog ftrunos zi-mi si mie ce curent treece pe acolo? Unu cu apa calda .. Din cate tin minte Curentul Gofului trece pe langa Norvegia si moare la Murmansk (mai cauta tu harti) si nu are treaba su Kromstadtu ... A si vezi ca mai sunt si curenti reci - de ex curentu Hudson care explica de ce la aceiasilatitudine in Irlanda nu prea e zapada insa pe cpasta talantica a SUA ... sunt ierni  uneori cam "rusesti" .

Apoi stii ce e aia in medie ? Hia sa va exemplific tot cu clima "Iernile în București sunt destul de blânde cu puține zăpezi și temperaturi relativ ridicate," Scroe [pe undeva de gr de -17 -20 grade? Ntz ca asa este statistica!!!

INsa ia zi cum se face ca din victorie in victorie germana au ajuns  rusii la Berlin? Ca dpr dsitigeau ma mu,te tnaucri rusesti decatperdeau! (nu cintest ... insa insa e ceva aici .. bnu distrugeau chiar destule ca sa isi scape pielea!

Edited by Ghita_Bizonu, 26 March 2017 - 00:02.


#5192
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Ma muzicuta cu multe pagini in urma mai era unu asa ca tine .. Ahile .. si care scira asqa de frumos... mai ceva ca Sandraa Brown!
Insa nici el nu reusea sa convinga ca de fapt gemrnaii au castigat!

ma omule de acord ca sovoeticii aveau o [pr[aganda de batea  si pisicui pas de defilare mergand in mustati ,ca Kursk ;ucurile au stata cam altrfle insa ia expolica tu cum din victorie in vioctorie s=a ajubs aiciL


Bubn, accept (de fpat am mari bauieili) ca poza este regizata (adica au "reconstituit" momentu) , ca dar tu estiin stare sa ciontetsi Berlinukl a fots ocupat de sovoetici!

Mai astepati naiobii vrep 3 deceni cadn toti o sa fotio popstmoderni si nici in hemrozizi nu o s ava dopara ca ce vedeti e altfle decat ziceti ... da deocamdata e mai greu cu aia doar moerni.

Edited by Ghita_Bizonu, 26 March 2017 - 00:25.


#5193
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Ca iontrebai de tancuri sovoetcioe de dinante de 1941>

Au construit :
960 de MS 1 intre 1929 -1931,
T 26 : 10 300
503 de T 28
400 de BT-2
2 108  de Bt 5
4 965 de BT 7 intre  1935 à 1940
790 de BT-7M  (BT7 cumotor diesel v12)
Tanccuri amfibii :
t 37 A : 1,200
T 38 - 1300

2,540  de tanchete T-27  de 2.7 tonnes . Folosite si in batalia ptr Moscova.

Aduna si tu cifrele astea.
Ma rog in 1941 cum recunosteau si maresalii rusi pe care i-am citit multe erau inutile din lipsa de piese de schimb
Destule  T 26 au fost trimise in Spania .. destule distruse de japonezi si finlandezi . F m multe distrise in prima zi a atacului .. f muk5te distrse in lupetele cu germanii ....

Dar oricum intre 1930-41 au fots contruite peste 18.000 tancuri plus 2500 tancuri amfibii ( f usoare) si  2.540 tanchtete

Nu ma mai pus la numar diferitele modele construite in serie de "prototip" adica 3- 80 bucati
La care se adauga nu mai cauta cate T 34 si KV 1 (in jur de 3000 bucati)
Zic daor ca KV a fots castigatorul unui concurs de 3 prototipuri KV, SMK si T-100 .

#5194
Music-Box

Music-Box

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,113
  • Înscris: 16.02.2017
REPET,nu am pus niciodata la indoiala castigarea razboiului de catre rusi,nu contest capabilitatile de lupta ale armatei rosii,nu contest ca hitler nu avea capabilitati sa conduca operatiuni militare si unde a intervenit el sa cam ales praful,nu contest ca stalin asa nenorocit cu a fost are un mare merit la castigarea razboiului...etc.
Dar totusi...tu acuzi Germania ca a pornit ww2 si ei sunt principali vinovati.
America iesise din marea criza economica si avea nevoie de un bum economic.
Japonia sa trezit ca vrea sa devina un mare imperiu exact la sfarsitul epocii coloniale in lume...si ca vrea sa stapaneasca jumatate de Pacific si jumatate din Asia doar pentru resursele necesare construirii marelui imperiu nipon.Au plecat la lupta cu gandul ca ei sunt urmasii samurailor si sunt prea demni sa poata fi infranti.
Razboiul civil din Spania,ce draq au cautat rusi sa trimita ,,ajutoare'' la capatul celalalt al europei...sau il duce sau ,,condorii'' germani.Asta a fost cu adevarat preambulul la ce o sa urmeze in Europa.
Germania abia isi tresese chilotii din vine,aparuse la putere un personaj care a redat nemtilor increderea in puterile lor ca natie.Adevarat,o mare parte din conducerea armatea nu a fost niciodata de acord cu pacea de la Versailles si spiritul razboinic saxon a aparut iar pe interval.
A mai aparul si Il Duce care a mai bagat si el batul in cacat prin Africa si prin Spania.
URSS cu nenorocitul de stalin era peste tot dar ,,nicaieri'',pregatea armata,avea specialisti si consilieri militari trimisi peste tot in tarile industrializate (inclusiv America si Germania) sa ,,fure'' meserie de la aia mai industrializati,nenorocea tarile aflate in componenta urss (foametea din ukraina 1932-1933),mai o pretentie de teritoriu,mai un mic razboi cu Japonia.
Imperiul Britanic isi vedea in continuare de treaba cu coloniile.
Franta era boema si singura grija a lor era calitatea vinului si cat au cotizat coloniile...
Polonia prin 1938 participa si ea la impartirea Cehoslovaciei
Noi eram un fel de minge de ping-pong Bratienii-Garda de Fier-Carol
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/h-7YCcZUXmw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Cum draq cu toate nebuniile astea pe cap sa mai dureze pacea mult in Europa si in lume ?


LE edit,sa fim seriosi...nu imi pune la socoteala toata pleava si toate tanchetele in categoria TANCURI.
Inca o chestie,sa mai strecurat o greseala referitoare la Tiger(lucrarea lu nea Victor)...din cele 2 proiecte (Porsche si Hanshel ) sa aprobat proiectul celor de la Hanschel si Porsche doar la produrs.
Proiectul lui Ferdinand Porsche era un hibrid electric prea avansat pt vremea lui..a luat foc la prezentare.

Edited by Music-Box, 26 March 2017 - 11:34.


#5195
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Ma Muzicuta
cum sa explic asa ca sa nu mai ai loc sa zici ca nu intelegi?!
HAI SA INCERC

View PostMusic-Box, on 26 martie 2017 - 11:09, said:

Dar totusi...tu acuzi Germania ca a pornit ww2 si ei sunt principali vinovati.
Deci suntem la masa la bufet dupa o etapa de fotbalt nesatisfacatoare . Unu ca echipa lui a perdut, altu ca echipa lui nu a facut destul golaveraj, altu ca sotul amantei nu s-a dus pe stadion ci a stat .. acasa la televizor!! samd
Eu dupa a doua bere cu intaritor ma apuc sa urlu ca sunt ala mai are din parcare, ca eu as da gol si de la poarta stadiionului , ca sunt cel mai viril -  unii dintre voi  "da vezi sa nu!" si eu atunci declar si ca sunt amantul nevestelor, ficelor  si mamelor voastre.  La care tu imi zici ca nici sa ma masturbez nu mai sunt in stare.
La care eu apuc bastonu te troznesc peste cap si in "trecere" il julesc pe sa zicem  TheStarkestTruthMatters si sparg paharu lu Elef.
Drept care voi sariti pe  mine ..

Deci cine a inceput bataia ? "Doamna judecator da si Muzicuta injura pe arbitru , da si  TheStarkestTruthMatters zicea ca asta nu e campionat e de c@@@t de ce ma judecati numa pa mine?! EU sunt victima ei sunt batausii!!!"

Stupid? Nesimtit? Mincinos?
Germanic as zice eu ...

Asa facura Adolf si Nemtzica lui...

PS . Scuze ca an folosit numele unora dintre voi. Exempli gratia . Stiu voi v-ati scula de la masa si ati pleca. Numa ca Polonia, Belgia, Cehoslovacia samd nu aveau unde pleca.
Inca nu am nevoie de baston. Desi de vreo 2 ori la ceas intunecat am luat unu cu mine din cauza maidanezeilor (capitala UE a maidanezilor!!! ) Nu sunt microbist si de cand cu stentu nu ma mai dau viril. Da tot asa exempli gratia.

View PostMusic-Box, on 26 martie 2017 - 11:09, said:

Cum draq cu toate nebuniile astea pe cap sa mai dureze pacea mult in Europa si in lume ?
Hihi hi ..
Tu obsinuiesti sa cetesti ziarili?

1991 Croatia-Serbia  si tot asa pana in 2001!
2010 - inceputul Primaveri Arabe. Continua si azi cu DAESH samd
2014 - Crimeea.
Si iti recomand o lectura interesanta (care iti va creste libidoul ..."pe el si mama lui!!")
http://www.contribut...-international/
Cetindu-l pe domn doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Americane, fost consul general al României la Toronto secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe  mi-am adus aminte cu nostlagioe de plt adj Ion Cerbiceanu zis Jenica Una Mica care nu excela prin  inteligenta si mai ales scolarizare. Dom'le Jenica Una Mica  avea o gandire logica, clara si impecabila si taioasa ca o coasa (manevra f bine coasa .. find seful gopspodariri auxiliare a regimentlui Botisani in 1970-74 si mai tarliu)

Adica plange-ti tie de  mila nu lu Adolf!

#5196
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,338
  • Înscris: 05.08.2015

View PostMusic-Box, on 26 martie 2017 - 11:09, said:

Dar totusi...tu acuzi Germania ca a pornit ww2 si ei sunt principali vinovati.

O opinie contrara acesteia nu poate fi explicata decat printr-o patologie psihiatrica.

#5197
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

View PostMusic-Box, on 26 martie 2017 - 11:09, said:

Dar totusi...tu acuzi Germania ca a pornit ww2 si ei sunt principali vinovati.
Păcat de munca ta. Îmi pare sincer rău că vin unii să dea cu zoaiele gîndirii lor.Ăștia nu gîndesc mai nimic afară de ceea ce au văzut prin filme, li s-a spus la șxcoală, la radio sau au citit prin  cărți. Pînă să cadă socialismul comunist îți împuiau capul cu tăria socialismului. După ce a căzut proștii ăștia afirmă continuu că a fost o societate slabă și proastă iar comuniștii ultimele javre.

View PostMount_Yerrmom, on 26 martie 2017 - 13:59, said:

O opinie contrara acesteia nu poate fi explicata decat printr-o patologie psihiatrica.
Nu mai face pe intelectualul că ești departe! Expresia „patologie psihiatrică” este greșită.Corect ar fi „...printr-o boală a psihicului”.
Nu ar fi nimeni bolnav psihic dacă ar spune că nu Germania a declanșat al 2-lea Război Mondial. Bolnav ești tu că nu ai înțeles argumentele lui.

View PostGhita_Bizonu, on 26 martie 2017 - 13:25, said:

Ma Muzicuta
cum sa explic asa ca sa nu mai ai loc sa zici ca nu intelegi?!
HAI SA INCERC
Mai încearcă, că acum nu ai reușit.

#5198
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postneafloricadinobor, on 26 martie 2017 - 16:10, said:

Păcat de munca ta. Îmi pare sincer rău că vin unii să dea cu zoaiele gîndirii lor.Ăștia nu gîndesc mai nimic afară de ceea ce au văzut prin filme, li s-a spus la șxcoală, la radio sau au citit prin  cărți. Pînă să cadă socialismul comunist îți împuiau capul cu tăria socialismului. După ce a căzut proștii ăștia afirmă continuu că a fost o societate slabă și proastă iar comuniștii ultimele javre.


Nu mai face pe intelectualul că ești departe! Expresia „patologie psihiatrică” este greșită.Corect ar fi „...printr-o boală a psihicului”.
Nu ar fi nimeni bolnav psihic dacă ar spune că nu Germania a declanșat al 2-lea Război Mondial. Bolnav ești tu că nu ai înțeles argumentele lui.


Mai încearcă, că acum nu ai reușit.

Bravis natiune hakla sa iti fie.
Deci e naormla sa fii tampit si porc da?!

#5199
evreul

evreul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 20.02.2016

View PostGhita_Bizonu, on 20 martie 2017 - 11:55, said:

In anii 20-30 URSS era din "grupa" tarilor revizioniste.
S-a prgeatit de razboi si l=a dorit. D'aia a semnat si pactu cu Germania., Si sub acopeirea acelui pact a atacat Finlanda si dat uotimatum Romaniei, a anexat cele 3 tari baltice. Numa a dorinta de  parce nu seamana asta.
Si neuitata azi - URSS a atacat Polonia... cu o intraziere de 3 saptani miscare care a lasat Gemania singura cu bina agresiunii .

Si sa  nu imi ziceti ca pactu ala a fopts semnat de dragul pacii.
Ntz.
Ca daca sa zicem URSS se temea de nemtua .. atunci nutyrebuia sa semneze pactul.
Sa zicem ca germnaia ataca Polonia.. imdediat IRSS putea declansa mobilizarea (dintai pe sest ) si cand in fine nemtii doborau ultimu polonez combatant hopa! URSSSS ataca .. ataca o armata care era deja cam obosita si mai ales trebuia sa isi repare amsinile (dela tancuri l;a camioane. Fiabiolitatea motoarelor in ani 30 nu era chiar asa de mare ca azi) {ytea sa se vuzuie si pe ;polonezi .. sa captureze lagae de prozonieri polonezi si sa ii inarmeze pronto si mama ce bataie ar fi luat nemntii

Situatoa asta era valabila si in cazul unui atac sovoetioc asupra Poloniei . Adica nwemtii asteotau sa se uzeze sovietcicii si ... mama ce caflt le trageau!

Difernta este ca Adolf zbiera cat il tineau plamanii (si il tineau) ca el vrea razboi pe cand siretu de Stalin zicea "pace voi pace" da ascutea toporu'
Ma ghitza,eu am scuza buna ca am greseli de ortografie ca nu am facut uz de limba romana mai mult de 50 de ani dar tu ? Ce scuza ai ca scrii alan-dalea?

View PostTheStarkestTruthMatters, on 25 martie 2017 - 14:46, said:

Rușii erau prea mulți, mult prea mulți, atacau în valuri, la disperare, de altfel singura alternativa pe care o aveau la atacurile în valuri Posted Image era Posted Image condamnarea la moarte Posted Image , cu NKVD-ul și GRU-ul nu era de glumit Posted Image  
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/NvxhXLIiZwQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
In razboi nu conteaza  ce si cum si care ci care invinge  dusmanul. in WWII germanii au luptat mult mai bine decat rusii insa  nu au fost antrenati sa traiasca intr-un mediu rus in iarna rusa si  contra soldatilor rusi care au fost prefacuti in soldati automati de Armata Rosie.

#5200
Music-Box

Music-Box

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,113
  • Înscris: 16.02.2017
**Hai ma nea ghita,intram in off topic cu razboiul din Iugoslavia..cu 3 religii,6 natiuni diferite,sarbi si croatii care sunt SUPERNATIONALISTI si rai,enclave si miscari separatiste.Cand ti-am spus ca Tito a fost un SMECHER ai ras de mine.

**Primavara araba este clar ca face parte din agenda de lucru a CIA care a incercat ca America sa isi sporeasca puterea in zona respectiva.
Hafez al Assad (tacsu lui Bashar)a avut un vis maret,a vrut sa uneasca politic si economic si sa faca zona araba o putere sa poata sta de vorba de la egal la egal cu Urss si America.Pentru asta a cautat sa destabilizeze lumea occidentala pt ca a realizat ca din vorba buna nu prea merge.
1983 atentatul din liban,2 camioane pline cu tnt,baza americana din liban 241 soldati americani morti.America isi retrage trupele din forta de sustinere a pacii din Liban.
1988 Pan Am 103 Lockerbie.
Prietenia Siria-Iran-Hezbollah
1973 razboiul de Iom Kipur cu Siria in prin plan
Razboiul din Liban
etc..etc
Primele 3 exemple i-au fost puse in carca lui Gaddafi care era vazut de occident ca principalul finantator al teroristilor de pretutindeni.
Gaddafi sa complacut in situatia asta cu toate ca el era doar un dictaror guraliv si avid de atentie dar realitatea era ca pur si simplu era o sageata a sirienilor.
Atentatorii care au atacat baza americana din Liban erau sirieni sinucigasi,un sirian (serviciul de informatii al armatei siriene) a reusit sa introduca o valiza bomba in cala Pan Am -ului 103 dupa ce a spaguit un lucrator al aeroportului.
Pe vremea lui Hafez a aparut prima generatie de atentarori sinucigasi indoctrinati religios si politic si tot in vremea aia Iranul trimitea pusti de pana in 18 ani sa curete campurile de mine lasate in urma de Irakieni in razboiul Iranului....martiri ai revolutiei islamice.
Unde sa ajuns in zilele noastre,urmasul la putere a lui Hafez fisu  Bashar sta cu frica ca oricand un atentator sinucigasi poate navalii peste el,toata Siria e plina de atentate sinucigase  si mai rau nebunia sa extins in toata lumea.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/o3tHYGB7MVA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Minutul 2.30.

Sa revenim la subiect..adevarat ca Germania a avut una din cele mai mari contributii la inceperea ostilitatilor militare in ww2,dar inainte sa dam vina pe germani trebuie sa cautam cauzele reale  si sa impartim vina frateste si impartial.



La 23 octombrie 1983 două camioane încărcate cu explozibili au lovit clădiri care adăposteau soldaţi americani şi francezi în Beirut care făceau parte din Forţa Internaţională din Liban.

Citeste mai mult: adev.ro/nqlv84
La 23 octombrie 1983 două camioane încărcate cu explozibili au lovit clădiri care adăposteau soldaţi americani şi francezi în Beirut care făceau parte din Forţa Internaţională din Liban.

Citeste mai mult: adev.ro/nqlv84
La 23 octombrie 1983 două camioane încărcate cu explozibili au lovit clădiri care adăposteau soldaţi americani şi francezi în Beirut care făceau parte din Forţa Internaţională din Liban.

Citeste mai mult: adev.ro/nqlv84

#5201
Music-Box

Music-Box

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,113
  • Înscris: 16.02.2017
OFF topic:
https://www.sri.ro/f...rt de secol.pdf

2 documentare foarte bine realizate despre ww2.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Nn01ZjNlLC8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
6 episoade
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GDu1bOFF62A?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
13 episoade

#5202
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postevreul, on 26 martie 2017 - 18:01, said:

Ma ghitza,eu am scuza buna ca am greseli de ortografie ca nu am facut uz de limba romana mai mult de 50 de ani dar tu ? Ce scuza ai ca scrii alan-dalea?


In razboi nu conteaza  ce si cum si care ci care invinge  dusmanul. in WWII germanii au luptat mult mai bine decat rusii insa  nu au fost antrenati sa traiasca intr-un mediu rus in iarna rusa si  contra soldatilor rusi care au fost prefacuti in soldati automati de Armata Rosie.

Ca orice ins cu putina minte si scioala faci confuzia intre ortografie si dcatilografie
Vaz prost, am deste groase, si niste ramsite ale unor puseee de tensiune
In rsst se pare ca ti0a plact de nemti. De ani d ezile va banui de masochism .. cti crez ca ai vise homoerotice cu SS isti blonzi si cravase

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate