Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 

Constructie casa la rosu d+p+e 325mp - preturi

- - - - -
  • Please log in to reply
58 replies to this topic

#19
brawnie

brawnie

    Ing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,395
  • Înscris: 25.09.2008
Buna ziua
Casa este intradevar foarte frumoasa....DAR sunt cateva chestiuni care nu respecta normativul !!!! Bine ca esti inca in faza de proiect si nu ai trecut la executie (cum a patit o alta colega de pe forum...i-am vazut planurile prea tarziu si acum are parterul gata, executat dupa un proiect prost)
Daca discutatm de o casa cu structura portanta din zidarie atunci trebuie sa ne raportam la CR6-2013 (normativul de zidarie) si P100:1-2013 (normativul de proiectare seismica)
Vad aici in planurile atasate cateva abateri de la normativ si anume:

Nu se respecta distantele maxime intre stalpisori de 4 metri - structuri cu pereti rari, respectiv 5 metri - structuri cu pereti desi
  • la peretele din ax 5 stalpisorii de beton intre axele A si C - avem 5,65
  • la peretele din ax 4 stalpisorii de beton intre axele A si C - avem 5,65
  • ax B stalpisor de beton doar in ax 2  - lipsesc stalpisorii in axele 3, 4 si 5 !!!
Nu se respecta lungimile minime ale spaletilor de zidarie 1 metru fata de colt, respectiv 0.8 metri intre 2 geamuri:
  • la peretele din Ax E intre axele 3 si 4 ferestrele F05 au 60 cm, respectiv 80 cm de la colt si 55 intre ele !
  • la peretele din Ax D intre axele 5 si 4 fereastra F06 are 80 cm in loc de 1 metru fata de colt
  • la peretele din Ax 4 intre axele C si D fereastra F06 are 60 cm de la colt in loc de 1 metru
  • la peretele din Ax 2 intre axele C si D usa U10 are 95 cm de la colt in loc de 1 metru
Nu se respecta prevederile normativelor referitoare la golurile > 2.5 mp si anume ca se dispun stalpisori de ambele parti ale unui gol mai mare de 2,5 mp
  • cele 2 usi de 1.4 x 2.4 = 3.36 mp - e nevoie de stalpisori de ambele parti ale usilor - sau se muta usa in dreptului unui stalpisor existent si se mai pune unul singur.

Atentie din experienta acestea sunt cele mai frecvente greseli de proiectare:
  • stalpisorii de beton armat trebuie sa fie continuu pe toata  inaltimea constructiei ! (nu poti face un stalpisor doar la parter - trebuie corespondent si la etaj)
  • distantele maxime intre etrieri la stalpisori si centuri sunt de 15 cm in camp si 10 in reazem (uzual am vazut ca mai toti proiectantii pun 20cm si 15cm - dar normativul spune altceva)
  • fundatiile continue de sub peretii portanti trebuie sa fie mai late cu cel putin 50 mm de o parte si de alta a peretelui portant (deci daca peretele este de 30 cm atunci fundatia va fi de minim 40cm, la perete de 25cm minim 35 cm)
Cam atat imi trece prin cap...Fa o vizita inapoi la arhitect si cere sa se respecte normativele in vigoare in specta CR6-2013, respectiv P100:1-2013. Cand ai niste planse de structura posteaza-le. Pune si studiu geo si un plan de fundare.
Spor !

Edited by brawnie, 26 August 2015 - 16:24.


#20
oanaboldureanu

oanaboldureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 05.04.2014
Multumesc de observatii brawnie, am trimis un mail arhitectului sa vedem ce zice. :)

#21
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,044
  • Înscris: 09.08.2005
OFF topic dar ...

Sugestii:
1. grupul sanitar din parter - are 3 m adîncime; sugerez cã se pot face douã încãperi prima cu chiuveta, a doua pentru vasul de WC; așa obții douã avantaje:  e posibilã folosirea simultanã de douã persoane și, mai important, un spațiu tampon între încãperea cu "arome" neplãcute și restul casei.

2. man cave - dacã tot faci o scarã directa între birou și subsol, mutã crama și eventualele alte spații de petrecere în partea din dreapta a subsolului lãsînd partea din stînga pentru depozitare; separarea funcțiunilor e beneficã.

3. dormitorul mic de sus - poți da impresia de mai mare mutînd ușa vizavi de ușa dormitorului mare; trebuie însã sã renunți la debara.

4. scara interioarã pare cam îngustã; nu atît pentru oameni cît pentru obiectele care vor fi cãrate sus gen cadã de baie, șifonier, pat etc.; din 1,10 rãmîi cu maximum 1 utilizabil și mai este un unghi drept pe parcurs; dacã terenul și bugetul permit ar fi bine de adãugat mãcar încã 10 centimetri, optim încã 15.

5. roagã-l pe arhitect sã îți facã o secțiune prin scãri - +1,925 m la cota finitã a scãrii înseamnã mai puțin de 1,80 liber sub scarã, scara spre subsol va fi foarte neplãcutã la utilizare, asta ca sã nu zic cã normativul prevede minimum 1,90 m înãlțime liberã; de asemenea sã facã o vedere dinspre intrare a rampei care duce de la palierul intermediar la etaj - ai și acolo aceeeași problemã; în plus ușa care dã din holul de intrare în bucãtãrie e marcatã ca avînd 2,10 m înãlțime - e imposibil avînd în vedere cã scara are 1,925 la partea superioarã a palierului, în timp ce treapta 12 abia ajunge la cota +2,10 din care se scade înãlțimea treptei și grosimea rampei de scarã.  Nu e bine...

4. De unde vine lumina în holul de intrare? Dinspre camera de zi nu vine prea multã, din etaj nici atît. Holul e mare și va fi întunecos. Sugerez fie un luminator în planșeul podului (eventual cu tunel de luminã) fie, mai spectaculos, întreruperea planșeului podului pe suprafața holului, lãsarea șarpantei la vedere (fãcutã sã arate bine, firește) și un luminator în învelitoare sau poate țiglã de sticlã.

#22
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postoanaboldureanu, on 10 iulie 2015 - 19:56, said:

Buna,

Ma apropii de definitivarea proiectului pentru o noua casa si caut mester (echipa) constructor(i). As fi foarte recunoscatoare pentru niste oferte de pret.

Casa este pe langa Oradea (Hidisesu de Sus), are 325 mp demisol, parter plus etaj. S-a facut studiul geo , s0a tras current si apa si am autorizatia de constructive.

Apreciez si orice fel de opinii. Va rog sa tineti cont ca ferestrele nu sunt definitivate si inca astept niste modificari din partea arhitectului.

Va multumesc!

Odata ce apreciezi si alte opinii, voi incerca sa ma dau si eu cu parerea.. Proiectul intradevar este unul frumos, dar ar fi pacat sa nu oferi atentia cuvenita eficientei energetice. Eu consider ca proiectul nu respecta normele in vigoare cu privire la aceasta eficienta. Din punctul meu de vedere ar mai trebui lucrat la detalii. Nu ar strica sa prezinti sectiunile A, B si C, ca sa vedem si cum au fost gandite:
- anveloparea planseului de peste Locul de luat masa, a planseului de peste etaj si a planseului de peste camera tehnica+depozitare;
- protectia termica a placii de pe sol.
Deoarece elementele structurii de rezistenta al suprastructurii sunt de 25cm grosime (ceea ce chiar apreziez) - consider inoportun sa folosesti zidarie de 30cm + 10 cm termosistem. Eu as fi recomandat 25cm de zidarie si minim 15cm termosistem (s-ar putea din calcule sa fie necesari chiar 20cm).
Nu sunt structurist dar nu am inteles rostul a 30cm de beton pe perimetrul exterior, daca restul, totul, e de 25cm grosime. Si peste aceasta s-a venit cu doar 5cm de termoizolant si doar pe alocuri. Eu as cere minim 10cm.
Tamplaria ce valoarea medie a coeficientului de transfer termic va avea?
Cu ce veti incalzi casa? Am vazut o centrala de pardoseala in subsol si se pare ca e pe combustibil solid.. Cati bani credeti ca va va costa incalzirea pe an?

Chiar imi va parea rau daca se va construi o casa atat de frumoasa astfel incat sa ajungeti sa nu o puteti intretine..

Edited by andreilesan, 28 August 2015 - 18:24.


#23
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,798
  • Înscris: 25.07.2004

View Postandreilesan, on 28 august 2015 - 18:22, said:


Nu sunt structurist dar nu am inteles rostul a 30cm de beton pe perimetrul exterior, daca restul, totul, e de 25cm grosime. Si peste aceasta s-a venit cu doar 5cm de termoizolant si doar pe alocuri. Eu as cere minim 10cm.


De obicei, la structurile pe zidarie portanta, stalpisorii au grosimea zidariei, sa poata inrama foarte bine zidaria. S-ar putea acei stalpisori de 30, proiectantul sa-i fi considerat stalpi de cadru si atunci era obligat sa-i faca de minim 30 cm :)

#24
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postmicutu82, on 28 august 2015 - 19:20, said:


De obicei, la structurile pe zidarie portanta, stalpisorii au grosimea zidariei, sa poata inrama foarte bine zidaria..
Tocmai ca toti stalpisorii sunt de 25x25, iar zidaria este de 30cm grosime.

View Postmicutu82, on 28 august 2015 - 19:20, said:

S-ar putea acei stalpisori de 30, proiectantul sa-i fi considerat stalpi de cadru si atunci era obligat sa-i faca de minim 30 cm Posted Image
Dupa cum am spus stalpii sunt de 25x25 - uite-te si d-ta, caci eu asa i-am vazut. Dar, intrebarea mea se referea la altceva, probabil nu m-am exprimat bine. Peretii din beton al subsolului sunt de 25cm grosime, si doar cei de pe perimetru exterior sunt de 30cm grosime. Asta nu am inteles-o eu.Posted Image

#25
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,798
  • Înscris: 25.07.2004

View Postandreilesan, on 28 august 2015 - 20:09, said:

Tocmai ca toti stalpisorii sunt de 25x25, iar zidaria este de 30cm grosime.

Asta n-am observat-o Posted Image.  Oricum sunt planuri de arhitectura...

Dupa cum am spus stalpii sunt de 25x25 - uite-te si d-ta, caci eu asa i-am vazut. Dar, intrebarea mea se referea la altceva, probabil nu m-am exprimat bine. Peretii din beton al subsolului sunt de 25cm grosime, si doar cei de pe perimetru exterior sunt de 30cm grosime. Asta nu am inteles-o eu.Posted Image
Cei perimetrali sunt supusi la impingerea pamantului si de aceea sunt mai grosi. Se face sapatura, se face radierul sau fundatia, se fac peretii de subsol, se face umplutura pe exterior si in acest moment, peretii perimetrali lucreaza ca niste console, la impingerea pamantului, pana se toarna placa. Plus de asta, peretii perimetrali au acoperirea mai mare (5cm) si e nevoie de brat de parghie si atunci se mareste grosimea peretilor

Edited by micutu82, 28 August 2015 - 20:17.


#26
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postmicutu82, on 28 august 2015 - 20:13, said:

Cei perimetrali sunt supusi la impingerea pamantului si de aceea sunt mai grosi. Se face sapatura, se face radierul sau fundatia, se fac peretii de subsol, se face umplutura pe exterior si in acest moment, peretii perimetrali lucreaza ca niste console, la impingerea pamantului, pana se toarna placa. Plus de asta, peretii perimetrali au acoperirea mai mare (5cm) si e nevoie de brat de parghie si atunci se mareste grosimea peretilor
Adica in alte parti unde s-au executat subsolurile cu peretii exteriori  din beton armat de 25cm e gresit? In Bucuresti, in zona Regia prin 2009 am participat la un proiect de S+P+2E+M unde toata infrastructura nu a fost mai groasa de 25cm.. Poate ai dreptate, dar eu ma indoiesc ca peretii Oanei de la subsol trebuie sa aiba 30cm grosime..Posted Image

#27
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,798
  • Înscris: 25.07.2004
Esti fenomenal Posted Image. Cele doua proiecte sunt facute de doi proiectanti diferiti. Niciodata aceeasi casa nu va fi la fel conformata de doi proiectanti diferiti Posted Image. De ex., poate cel care a pus pereti de 25 a pus si mai mult armatura. Celalalt a preferat sa puna peretele mai gros si armatura mai putina Posted Image. In ceea ce priveste peretii de subsol, conteaza foarte mult terenul care ":impinge", Depinde daca terenul este coeziv sau  necoeziv, daca este umplutura bine compactat sau nu Posted Image. Sunt multe variabile, te rog, nu mai minimiza astfel de lucruri, dupa bunul tau plac Posted Image Indoieste-te de ceea ce cunosti Posted Image

Edited by micutu82, 28 August 2015 - 20:33.


#28
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postmicutu82, on 28 august 2015 - 20:30, said:

.. De ex., poate cel care a pus pereti de 25 a pus si mai mult armatura. Celalalt a preferat sa puna peretele mai gros si armatura mai putine Posted Image.
Atunci ma voi exprima mai direct - consider mult mai rational sa folosesc elemente de structura de 25cm grosime si sa folosesc materiale termoizolante eficiente, decat sa fac pereti de 30 cm de beton si sa nu termoizolez deloc... E mai bine asa?Posted Image

Si inca una: Cu preferatul. Eu prefer sa lucrez cu proiectanti care sunt atenti si cu alte aspecte de proiectare, inclusiv ce tin cont de performanta energetica..

Edited by andreilesan, 28 August 2015 - 20:41.


#29
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,798
  • Înscris: 25.07.2004
N-are rost sa-ti raspund, e pur si simplu inutil Posted Image

#30
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postmicutu82, on 28 august 2015 - 20:43, said:

N-are rost sa-ti raspund, e pur si simplu inutil Posted Image
Este inutil pentru noi doi, dar poate nu si pentru initiatoare topicului. Eu am deschis subiectul, acum ramane dansa sa analizeze, sa intrebe pe plan local si in functie de ce specialisti va da - asa casa va avea.. Nu mi-am pus scopul sa te contrazic, la fel cu nici d-ta nu ai sanse sa-mi schimbi opinia.. Cum spun rusii : ""Pe cel cocosat doar mormantul il mai indreapta..'"Posted Image

#31
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,798
  • Înscris: 25.07.2004
Este pur si simplu inutila si fara rost discutia cu tine Posted Image. Punct Posted Image

Promit ca nu mai intru cu tine intr-o discutie :)

Edited by micutu82, 28 August 2015 - 20:58.


#32
oanaboldureanu

oanaboldureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 05.04.2014
Buna ,
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi. Le-am supus atentie arhitectului si astept sa-mi raspunda.

Radu,
In legatura cu scara, apreciez ceea ce ai sugerat si sunt de aceeasi parere, dar mi-e teama ca avand scara mai late, holul va devein prea ingust. Nu?

View Postradunic, on 27 august 2015 - 15:45, said:

OFF topic dar ...



4. scara interioară pare cam îngustă; nu atît pentru oameni cît pentru obiectele care vor fi cărate sus gen cadă de baie, șifonier, pat etc.; din 1,10 rămîi cu maximum 1 utilizabil și mai este un unghi drept pe parcurs; dacă terenul și bugetul permit ar fi bine de adăugat măcar încă 10 centimetri, optim încă 15.




#33
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postoanaboldureanu, on 30 august 2015 - 11:20, said:

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi. Le-am supus atentie arhitectului si astept sa-mi raspunda..
Oana, la intrebarile de mai jos nu este nevoie sa raspunda arhitectul, ai putea sa raspunzi chiar d-ta.Posted Image

View Postandreilesan, on 28 august 2015 - 18:22, said:

...Cu ce veti incalzi casa? Am vazut o centrala de pardoseala in subsol si se pare ca e pe combustibil solid.. Cati bani credeti ca va va costa incalzirea pe an?..

Edited by andreilesan, 30 August 2015 - 14:16.


#34
oanaboldureanu

oanaboldureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 05.04.2014
Andrei,
O sa fie o centrala pe lemn cred. Asta avem in plan acum.

Sincer, nu stiu cat va costa incalzirea pe an. :)

Legat de incalzire sub podea in pivnita, nu stiu ce ai vazut in planuri, dar eu nu am discutata cu arhitectul asta si nu aveam de gand sa pun incalzire in pardoseala in pivnita.

#35
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postoanaboldureanu, on 30 august 2015 - 16:20, said:

Andrei,
O sa fie o centrala pe lemn cred. Asta avem in plan acum.

Sincer, nu stiu cat va costa incalzirea pe an. Posted Image
Dar, nu ai vrea sa stii? Ca sa stii la ce va angajati? La ce cheltuieli anuale, la ce cantitati de manipulat anual? Si cum acestea ar putea fi reduse la rezonabil?
Daca nu vei anvelopa casa cum ar cere normele, si tinand cont de dimensiunile casei, incalzirea cu lemne ar putea deveni un calvar..Posted Image

View Postoanaboldureanu, on 30 august 2015 - 16:20, said:

Legat de incalzire sub podea in pivnita, nu stiu ce ai vazut in planuri, dar eu nu am discutata cu arhitectul asta si nu aveam de gand sa pun incalzire in pardoseala in pivnita.
Nu, nu, Posted Image eu am vazut ca centrala e de pardoseala , nu am zis ca incalzirea e in pardoseala..

#36
oanaboldureanu

oanaboldureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 05.04.2014

View Postandreilesan, on 30 august 2015 - 16:31, said:

Dar, nu ai vrea sa stii? Ca sa stii la ce va angajati? La ce cheltuieli anuale, la ce cantitati de manipulat anual? Si cum acestea ar putea fi reduse la rezonabil?


Da, as vrea sa stiu :) , dar nu stiu cum as putea sa aflu.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate