Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Mancare in vas roman
Last Updated: Jan 25 2019 22:56, Started by
Bebeluska
, Mar 17 2008 14:32
·
0
#55
Posted 17 December 2013 - 13:56
Asa e, cam astea erau singurele recipiente disponibile.
(Se mai faceau bărbînțe din lemn, dar acolo e un dezavantaj: tre sa le folosesti una-ntr-una, cand nu le-ai folosit se usuca doagele si se desfac, apoi e greu sa le mai refaci sa nu curga. Asta pe langa faptul ca nu poti gati in ele ) Sa stii ca si acum mai sint batrani care le folosesc in acelasi fel, ba mai sint si din tineri care au reluat traditiile. Sint cateva avantaje clare, de exemplu sarmalele nu numai ca sint foarte bune in oala de lut, dar ramin calde multa vreme. Daca le-ai treminat la maiaza in ajun de Craciun, noaptea sint inca calde. La fel vinul, sau apa, ramine rece in ulcior pentru multa vreme. Laptele se prinde mai bine in oale de lut, cand vrei sa faci lapte prins si apoi branza. Daca-ti si plac, cu apectul lor rustic, e si mai bine. Edited by Morosanul, 17 December 2013 - 13:58. |
#56
Posted 18 December 2013 - 13:56
Morosanul, on 17 decembrie 2013 - 13:56, said:
Laptele se prinde mai bine in oale de lut, cand vrei sa faci lapte prins si apoi branza. Poate-ar trebui sa-mi iau si eu niste ulcele. |
#57
Posted 19 December 2013 - 16:25
Te si incurajez sa-ti iei, eu le folosesc de cativa ani si e o experienta placuta.
La noi in Maremures se face un fel de iaurt cu miere: se amesteca cateva liguri de miere in lapte crud in niste ulcele mai mici. (Nu trebuie pusa miere multa ca nu se mai prinde, oricum se va prinde putin mai lent) Rezultatul e un iaurt aromat si dulciu, incomparabil cu variantele din comert. Din pacate aici nu am lapte crud, dar daca ma intorc am sa reiau bunele obiceiuri |
#58
Posted 07 March 2014 - 17:52
Salutare tuturor!
Recent am facut cadou un asemenea vas tatalui meu, ca tot ii place sa gateasca. L-am cumparat din Auchan (poate are vreo improtanta). Problema este ca mucegaieste, desi inainte de fiecare folosire a fost imersat in apa, impreuna cu capacul, destul timp, ferit de umezeala cand a fost depozitat. Se pare ca dupa fiecare foloisre trebuie imbibat cu otet pentru a scoate mucegaiala. Ce anume se intampla si cum poate fi rezolvata problema? Multumesc! |
#59
Posted 07 March 2014 - 21:46
richelieu, on 19 martie 2008 - 10:17, said:
Sa nu uitati sa muiati vasul in apa minim 20 minute inainte de utilizare. E foarte important atat pentru integritatea vasului cat si pentru gustul mancarii. Se poate face in el ....practic orice mancare, care se preteaza a se face la cuptor: Fripturi, legume, sarmale, etc. Diferenta e la gust, care....in general e incomparabil mai bogat decat la mancarea gatita intr-un vas de tabla. |
#60
Posted 08 March 2014 - 11:29
Trebuie spalat bine bine de tot dupa folosire.
Mucegaiurile nu vor mai avea hrana atunci, asta e cheia. |
#61
Posted 08 March 2014 - 12:32
Faza este ca a fost spalat bine si inainte, dar si dupa folosire.
|
#62
Posted 10 March 2014 - 09:28
Lucrurile stau cam asa: mucegaiul are nevoie de hrana si de apa.
Oricare unul din aceste elemente lipseste, mucegaiul nu se poate dezvolta. Daca tu spui ca vasul e si foarte curat si uscat la pastrare, e greu de dat un raspuns de la distanta. Probabil numai daca te pui tu sa cauti cauzele si sa vezi de unde provin cele 2 elemente care permit formarea mucegaiului. |
#63
Posted 11 March 2014 - 14:25
Folosesc de 15 ani oale de pamant-vasul roman de la unguri si diverse oale oltenesti pentru cuptor.
Niciodata nu au mucegait. |
#64
Posted 11 March 2014 - 18:02
Asa e. La noi se folosesc se sute de ani oale de Sacel care sint nesmaltuite si pana recent nici nu erau detergenti pentru a le spala.
Se mai frecau cu cenusa inaintea postului Nici acum nu se recomanda mult detergent la ele, dr in principiu trebuie tinute curate si uscate si nu se intampla nimic. |
|
#65
Posted 26 March 2017 - 21:36
Fratilor lamuritima si pe mine . Tocmai ce mi-am cumparat un vas roman din Germanica, fabricatie Scheurich keramik, smaltuit.
Am citit thread-ul cu mare atentie si nu m-am prins : cum sa-l folosesc? sa-l mai moi in apa? ce particularitati de folosire au vasele ceramice smaltuite ? |
#66
Posted 27 March 2017 - 11:51
Nu ti-au dat instrucțiuni de folosire? Acolo ar trebui sa scrie dacă e nevoie de vreo Operațiune pregătitoare.
Dacă nu, atunci probabil poate fi folosit direct, fiind smălțuit. Dar nu sunt sigur ca rezista la Flacăra deschisă. |
#67
Posted 27 March 2017 - 14:03
Nu mai gasesc fituica, dar cred ca era mai mult un disclaimer. Oricun nu îl voi folosi decat în cuptor cu precautiile care se impun. Deci trebuie muiat în apa sau nu? Ca pacul este nesmaltuit pe interior. Vasul este facut din ceramica alba daca ajuta cu ceva...
|
#68
Posted 27 March 2017 - 20:15
Eu nu am înmuiat niciodată vasele smălțuite. Da' eu știu ce sa zic?
|
#69
Posted 03 April 2017 - 12:22
johnysibiu, on 27 martie 2017 - 14:03, said:
Nu mai gasesc fituica, dar cred ca era mai mult un disclaimer. Oricun nu îl voi folosi decat în cuptor cu precautiile care se impun. Deci trebuie muiat în apa sau nu? Ca pacul este nesmaltuit pe interior. Vasul este facut din ceramica alba daca ajuta cu ceva... https://toquetips.fa.../schlemmertopf/ |
|
#70
Posted 04 April 2017 - 08:39
Mii de multumiri! Am facut cartofi franzuzesti si varza a la Cluj.Delicios.
|
#71
Posted 25 January 2019 - 22:56
Astazi am facut cholent (ciulent).
Intre timp m-am prins cum se foloseste .Scufund in apa doar capacul care este nesmaltuit pe interior. Se curata foarte bine si usor. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users