Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Curațare disc vinil

Display cu culori neuniforme

Despre Laborator Defectoscopie Ca...

Mama Clopoțel
 Windows 11 si boxa portabila - de...

Angajarea unei persoane de 18 ani...

Depunere declaratie unica PFA - i...

Situatie mostenire
 Inlocuit/upgrade placa video Nvid...

Google tv si open vpn

Vot europarlamentare

Sfat reparatii Golf 5
 Jurnal de bord Tesla M3SR 2024 Hi...

Acostament sosele comune Romania

AI-ul Google cartografiaza 1 mili...

De ce nu se fac profesori doar ol...
 

inginer proiectant

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
28 replies to this topic

#1
ronin0ro

ronin0ro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 473
  • Înscris: 25.10.2008
Salut,
Am si eu 2 intrebari. Sunt student in anul 1, la o facultate tehnica, specializarea AR (autovehicule rutiere).
Cred ca mi-ar placea sa devin inginer proiectant, sau sa lucrez in proiectare, dar nu stiu exact ce inseamna asta.As fi recunoscator daca m-ar putea lamuri cineva.

Si a doua chestie,cum ajungi inginer proiectant? Eu momentan in anul 1 fac geometrie descriptiva-sem 1(care imi place,sunt foarte putine materii care imi plac) si desen tehnic pe sem 2. Astea sunt materiile care au legatura cu proiectarea,nu? M-ar interesa pe ce materii ar trebui sa ma concentrez in principal.

Edited by ronin0ro, 28 January 2012 - 22:31.


#2
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006

 ronin0ro, on 28th January 2012, 22:30, said:

Astea sunt materiile care au legatura cu proiectarea,nu? M-ar interesa pe ce materii ar trebui sa ma concentrez in principal.

Nu așa se pune problema. Tu vei învăța o grămadă de materii care au legătură cu automobilul acolo... inclusiv dinamica autovehicolului, combustibili, etc etc... Nu ai opțiunea să te concentrezi pe una sau pe alta ignorîndu-le pe celelate pt că nu mai termini facultatea ! Desenul tehnic îți formează un pic "disciplina" în desen, nu e însă așa important la nivel de detaliu, căci fiecare soft de desen tehnic e altfel, tu trebuie să înțelegi lucrurile la nivel de principiu, să nu te sperii cînd vei fi pus în fața unui soft anume. Pt domeniul auto, sînt nenumărate alte lucruri de făcut, în afară de simpla desenare a unor piese.

După ce termini, poți alege să aplici pt joburi în domeniul proiectării (care în Ro sînt cam puține, afară sînt mult mai multe), și va trebui să te specializezi în subdomeniul ales. Proiectarea azi presupune folosirea extensivă a unor programe de calculator cu care se simulează "obiectul" proiectat înainte de a-l construi fizic.

#3
eug3n92

eug3n92

    Mechanical Engineer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,376
  • Înscris: 28.09.2009
Unde esti la facultate la sectia AR?
Si eu sunt tot la AR. :D

#4
dawin45

dawin45

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 850
  • Înscris: 06.01.2007
Si eu sunt la AR,depinde de facultate,rugati-va(de profesori) ca la voi sa inceapa proiectul FORMULA STUDENT.
La noi abia anu' asta a inceput(neoficial)( pana nu-i poriectu' gata,nu putem incepe fabricarea pieselor)
Eu zic ca acest proiect e locu' unde iti poti arata talentele dobandite,si mai sunt si "olimpiadele" de desen tehnic.

#5
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,679
  • Înscris: 02.10.2009
1. Inveti foarte constiincios Desenul Tehnic si partea cu tolerantele.
2. Cauta sa intelegi cat mai mult din geometria descriptiva
3. Notiunile de fizca si chimie care inca se mai fac la facultate trebuie stiute bine (atentie la formulele fundamentale si mai ales unitati de masura).
4. Programele ce calculator ajuta foarte mult in proiectare, dar trenuie intelese in primul rand ca simple unelte de lucru (mai ales cele de desenare). Cu ajutorul lor orice idiot poate prealiza un proiect complex
fara sa stie cum si de ce functioneaza. Cu toate astea in general fiecare formula, principiu si rezultat trebuie verificat inainte de predarea proiectului final. Responsabilitatea cade INTOTDEAUNA
asupra proiectantului, nu asupra celui care a facut prost programul! N-aveai decat sa verifici inainte!
Tineti bine minte regula asta, nu peste multa vreme, cand se vor mai reglementa lucrurile in Ro va trebui sa va luati in serios raspunderea pentru ceea ce puneti pe hartie. In alte tari asta exista de mult.
5. Fii pregatit sa accepti faptul ca societatea de acum are nevoie de tot mai putini proiectanti, datorita tocmai programelor de calculator disponibile si a bagajului de cunostinte si realizari. Trebuie sa stii bine meseria daca vrei sa o practici mai multa vreme.
6. Fii de asemenea pregatit sa lucrezi in cu totul alt domeniu decat AR, poate tot in ingineria mecanica, tot in proiectare. Pentru asta ai nevoie de un bagaj de cunostinte mai larg decat iti pot oferi materiile de specialitate facute in facultate. Socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ; domeniul auto este foarte schimbator.
7. Foarte probabil ca de-a lungul timpului salariul ca proiectant sa fie inferior unui inginer cu sarcini manageriale, chiar daca acela stie mult mai putin despre detaliile proiectarii. Fiecare cu treaba lui, cu responsabilitatea lui si cu aportul la mersul companiei.
8. Daca vrei sa lucrezi in vest, atentie ca acolo randuiala poate fi schimbata, partea de proiecatre (calcule, materiale, idei, principii, etc) sa fie facuta de ingineri certificati (nu ajungi usor la nivelul acela) iar partea de desenare sau mici detalii de proiectare sa fie facute exclusiv de tehnicieni sau persoane cu mai putina scoala (pentru ca nu e nevoie). Diferenta de salarizare si posibilitatilede avans in cariera sunt f. diferite.
Concluzia: pune mana pe carte si nu risipi timpul. :thumbup:

#6
ronin0ro

ronin0ro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 473
  • Înscris: 25.10.2008

 Rosebud09, on 29th January 2012, 01:14, said:

Concluzia: pune mana pe carte si nu risipi timpul. :thumbup:

La concluzia asta ajunsesem si eu,mai vroiam sa-mi confirme cineva.

Referitor la pasul 3, cu chimia este o problema,n-am stiut-o niciodata si nici nu mai am cand sa o invat( + ca e materia pe care o detest cel mai mult). E chiar asa de importanta? Si fizica?

Edited by ronin0ro, 29 January 2012 - 11:59.


#7
fezo

fezo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,765
  • Înscris: 16.07.2007

 ronin0ro, on 28th January 2012, 22:30, said:

Am si eu 2 intrebari. Sunt student in anul 1, la o facultate tehnica, specializarea AR (autovehicule rutiere).

Am facut AR, sunt inginer proiectant. Recomand acest job numai daca de mic copil ti-a placut sa mesteresti si sa strici lucruri. De exemplu eu desfaceam toate jucariile mele cum le-am primit sa vad ce este in interiorul lor si cum functioneaza, cind m-am facut mai mare am reparat singur ani buni masina lui tata. Daca esti mazochist atunci esti tot bun pentru jobul de proiectant. La mine la fabrica de exemplu situatia este urmatoare: avem "manager de produs" un fel de om care discuta cu clientul, om care este paralel cu tehnica si foamea de bani fiind mare accepta orice idiotenie, lucruri imposibil de facut care pica pe capul tau sa le inventezi. Din partea celalta e acolo seful si cei care raspund de productie si calitate. Astia vin tot timpul ca lipseste o cota, ca trebuie facuta revizie, cind dai desenele, cind e gata, etc. Deci esti cumva la mijloc. Si daca mai ai parte si de colegi (eu am trei la numar din care unul este si sef de birou) care nu fac nimic, doar dau din umeri, fug de raspundere totul pica pe umerii tai.
Eu de exemplu sunt al doilea angajat, dupa secretara, la firma unde lucrez. In patru ani am avut o gramada de colegi care cum au prins ceva meserie (nu neaparat proiectare) au plecat din cauza stresului. Acum am doi colegi noi, care nu prea au habar (ei au impresia ca se pricep la proiectare fiindca stiu sa lucreze cu softul) si o putoare de oltean, care a venit acasa din strainatate si s-a facut sef la noi. Bineinteles sefia lui se rezuma la a raporta orele lucrate la director.
Si in afara de astea salariul nu e cu nimic mai mare decit al celor care ocupa functii cu mult mai putin stres si fara raspundere.
Legat de partea cu strainatatea. Se poate face bani frumosi afara, insa devii sclavul strainilor. Adica tu vei fi cel care trage greul, iar cu munca ta se va lauda altcineva. Bani poti sa faci, insa sunt foarte putine firme in vest care angajeaza pe perioada nedeterminata. Majoritatea inginerilor plecati de la noi sunt angajati pe la birouri de proiectare, cu contracte pe 3-6 luni, care pot fi sau nu prelungite cind expira. Daca nu se prelungesc ai doua sanse: ori te duci in alta locatie, la alt client ori vii acasa. Ia-ti adio sa duci acolo familia sau sa emigrezi (nu stiu pe alte continente cum este dar in Europa de vest asa e). Eu am trecut prin toate astea, as pleca din nou insa cum am scris, numai cu contract direct, pe perioada nedeterminata la un angajator (macar sa stiu ca am si eu un viitor mai sigur), nu la birou de proiectare care te paseaza ca pe o minge de tenis ici-colo.

Mai sus ti-am scris ce se va intimpla cu tine cind vei termina scoala. Sfatul meu este urmatorul, daca vrei un viitor cit de cit bun si o sursa de venit mai putin stresanta sa incerci sa te transferi la o facultate de electronica, automatica ori la constructii. Deschide pagina ejobs si vezi ce joburi se cauta si orienteaza-te dupa asta. Inca nu e nimic de pierdut, ai facut doar un an, eu daca as fi cu 15 ani mai tinar sigur n-as mai face incaodata greseala sa ma ghidez dupa inima, dupa ceea ce mi-a placut sa fac, ci dupa niste criterii rezonabile.

Edited by fezo, 29 January 2012 - 12:12.


#8
ronin0ro

ronin0ro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 473
  • Înscris: 25.10.2008
Chestia cu jucariile o faceam si eu :lol:
Daca nu te deranjeaza,imi poti spune si mie ce salariu ai? Pe pm daca vrei.

Si practic ce faci, vine cineva, iti spune "uite ai de facut "obiectul" asta " si tu te gandesti cum sa-l faci si il proiectezi?

M-am gandit sa fac asta tocmai pentru ca am crezut ca salariile sunt destul de bune,si pentru ca cel putin pana acum geometria descriptiva e singura materie care imi place.

#9
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,679
  • Înscris: 02.10.2009

 ronin0ro, on 29th January 2012, 13:34, said:

Daca nu te deranjeaza,imi poti spune si mie ce salariu ai? Pe pm daca vrei.

Si practic ce faci, vine cineva, iti spune "uite ai de facut "obiectul" asta " si tu te gandesti cum sa-l faci si il proiectezi?

Exact asa, te gandesti la ce foloseste, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca (rezistenta, forme, etc), cum sa se fabrice (tinand cont de posibilitatile fabricantului), cat costa fabricarea comparativ cu alte produse asemanatoare sau alte criterii, si apoi de apuci de schitat ideea, ales materialele, calculul de dimensionare, alte proprietati care trebuie asigurate, dupa ce ai toate datele astea te poti apuca de desenat, facut specificatia tehnica, etc. Simplu. :D Te duci la sefu' la aprobat, daca ai noroc sa priceapa ceva, e bine, daca ai ne-norocul sa se priceapa f. bine, te poti duce inapoi sa iei de la inceput. In general proiectarea presupune colaborare. Proiectarea nu inseamna numai desen; de fapt poate sa nu fie nici un desen de facut, acela il fac altii, dupa datele date de proiectant. In general trebuie aplicate si respectate foarte multe standarde si cerinte stabilite de client sau de ramura, hartiile ocupa destul de mult din timp.

M-am gandit sa fac asta tocmai pentru ca am crezut ca salariile sunt destul de bune,si pentru ca cel putin pana acum geometria descriptiva e singura materie care imi place.

Salariile pot fi undeva in media salariilor pentru cei care lucreaza in inginerie (adica toti cei implicati: tehnicieni, tehnologi, proiectanti, ingineri de sectie, sefi de atelier). Pe la mijloc. In alte tari e un pic mai complicat, exista si ingineri consultanti, in general pe cont propriu si care castiga mai mult dar pe baza de contracte. Depinde foarte mult de angajator si domeniu. In general companiile mai mari platesc mai mult, la fel in domeniile unde se fac bani grei sau se "lucreaza" cu guvernul. Exista slujbe in care proiectantul are tot timpul ceva de facut si slujbe in care este mai putin de lucru (de ex in productia de serie) iar salariul este corespunzator volumului si importantei muncii.


#10
fezo

fezo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,765
  • Înscris: 16.07.2007
"Proiectarea nu inseamna numai desen;"

Asta asa este. Unii au impresia ca daca cunosc softul sunt si proiectanti. Softul este doar o unealta. Poti sa cunosti softul nemaipomenit de bine, daca clachezi la prima problema, unde ar trebui sa-ti pui si capul la contributie, sa inventezi ceva. Vad asta zilnic, oameni care se lauda tot timpul cu cunostiinte de Catia, ProE, SW, insa cind sunt pusi in situatia de a creea ceva nou, pur si simplu se fac nevazuti.

Edited by ploiesteanu, 30 January 2012 - 07:57.


#11
ronin0ro

ronin0ro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 473
  • Înscris: 25.10.2008
Ok,va multumesc pentru raspunsuri. Pana la urma o sa incerc sa invat cat mai mult din tot,nu doar ceva anume. In felul asta,dupa ce termin pot sa-mi aleg ce vreau sa fac si daca nu-mi place sa ma reorientez oricand. Proiectarea vad ca nu inseamna ce credeam eu,adica doar desen. La creat lucruri nu ma prea pricep.

Edited by ronin0ro, 29 January 2012 - 19:38.


#12
ploiesteanu

ploiesteanu

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 02.10.2006
Sunt firme al caror compartiment de proiectare se numeste compartimentul proiectare-dezvoltare (in industria de aparare, de exemplu). Tocmai in asta consta frumusetea profesiei, in a crea lucruri noi, utile, gandite, care sa duca tehnica inainte. Bazandu-te pe ce-i deja facut, sa concepi lucruri superioare tehnologic, cu un proces de fabricatie mai ieftin sau mai scurt. Invata putina franceza si te primesc cei de la Renault fara sa sti mult soft (Catia). Ai facut bine ca ai ales AR-ul. E o profesie de viitor. Ca esti un student foarte bun, asta nu-ti va garanta ca vei fi si un proiectant foarte bun. Poti ajunge in schimb "sef", director , manager, etc. daca nu-ti prea place aceasta meserie. Vorba unui profesor universitar, invata, tot timpul inavata, altfel vei ajunge director! Rezistenta materialelor e o materie foarte importanta pentru tine. Pentru partea de proiectare si vizualizare a mecanismului (daca e cazul) axeaza-te pe ProE, Catia, Ug. Pentru prelucrare (dar si pentru proiectare), Siemensul a dezvoltat un soft performant SOLID Edge ST4 PLM. Vezi unde gasesti o varianta "studenteasca" de invatare. Pentru simularea eforturilor foloseste Ansys si Nastran, daca esti inteligent si ai putina rabdare (nu te dai repede batut de multitudinea datelor si etapelor), le inveti destul de usor. Mai poti face treaba asta si cu ProE, Catia sau Unigraphics dar precizia nu e buna si nu te poti baza prea mult pe rezultate. Iti trebuie un calculator performant, simularea poate dura ore. E bine sa inveti de-acum (sa te distrezi cu) un soft. Orice fel de proiectare e frumoasa, indiferent ca proiectezi masini agricole sau nave spatiale. Bine ai venit pe drumul asta al proiectarii, o meserie extraordinara, care iti va da multe satisfactii, daca pui suflet si nu te gandesti neaparat la bani. Altfel, puteai sa-ti propui sa devi om de afaceri, bancher sau parlamentar.

Edited by ploiesteanu, 30 January 2012 - 10:06.


#13
Engineer_xxl

Engineer_xxl

    Fara glie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,354
  • Înscris: 14.04.2010
Chiar daca unii colegi spun ca un soft CAD este doar o unealta asta sa nu crezi ca trebuie sa minimalizezi importanta lui. Un soft CAD este ca un stetoscop pt un medic. Poti fi tu cel mai tare in cunostinte de materiale, prelucrari etc daca nu vei sti sa-ti "expui" ideile in 3D sau 2D (masinilor CNC in ziua de azi le trebuie modelel 3D, in special pt piese cu suprafete complexe). Intr-un final este de ajuns sa faci o facultate cu profil mecanic... eu am facut Inginerie Tehnologica si lucrez in domeniul proiectarii auto, nu mi-a trebuit sa fac AR-ul sa ma pot angaja in domeniul asta. Deci tot ce trebuie este sa stii ce vrei si sa te interesezi cam cu ce se mananca, in facultate vei face chestii destul de generale care te vor ghida pe tine ca individ spre o anumita ramura...

Edited by ploiesteanu, 30 January 2012 - 12:45.


#14
ecoa

ecoa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 10.06.2009
Vei invata multe ce nu te ajuta, daca 20 la suta vei folosi dupa ce termini, sper daca ajungi sa proiectezi ceva sa nu fi arogant si rupt de realitate ca multi designeri din prezent si sa proiectezi un obiect in primul rand din puct de vedere al intretinerii (igiena corporala a obiectului) :D sa fie cat mai usor de facut...

Edited by ecoa, 30 January 2012 - 15:53.


#15
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,679
  • Înscris: 02.10.2009

 fezo, on 29th January 2012, 20:08, said:

"Proiectarea nu inseamna numai desen;"

Asta asa este. Unii au impresia ca daca cunosc softul sunt si proiectanti. Softul este doar o unealta. Poti sa cunosti softul nemaipomenit de bine, daca clachezi la prima problema, unde ar trebui sa-ti pui si capul la contributie, sa inventezi ceva. Vad asta zilnic, oameni care se lauda tot timpul cu cunostiinte de Catia, ProE, SW, insa cind sunt pusi in situatia de a creea ceva nou, pur si simplu se fac nevazuti.

Am intalnit si eu cateva persoane care erau asi in folosirea programelor de calculator de desenare, mult peste "nivelul" meu dar nu au fost in stare sa deseneze si sa coteze un scaun... Stiau cum dar nu stiau de ce. Ceea ce le lipsea: cunostinte practice, spirit practic, spirit de observatie. Exact cum spunea cineva mai inainte, sa stie sa "desurubeze", sa folosesaca unelte simple sau masinarii. Eu nu dau nici o sansa de reusita in meseria asta celor care nu au cunostinte practice in domeniul respectiv.

Inca multe din lucrurile care va inconjoara si functioneaza, fie ele automobile, trenuri, poduri si rachete spatiale au fost de la inceput proiectate FARA calculatoare ca cele din ziua de azi, unle dintre ele nici macar cu calculator de buzunar si totusi au fost facute bine. Calculat cu creionul, desenat manual pe planseta. Nu ne mai puem intoarce la zilele acelea dar sa ne gandim ce pregatire, ce munca si ce calitati au avut acei proiectanti. Doar simpla folosire a programelor, oricat de bine ar fi stiute nu va asigura succesul.
Intaresc si eu ideea din postarea de mai sus: nu va bazati cu totul pe programe, ca ele fac tot, doar trebuie sa le stii bine. Ele doar executa, voi ganditi. Ele pot gresi si nu pot fi trase la raspundere. Stiu ca pentru multi tineri e de neconceput viata fara toate electronicele din ziua de azi dar atentie ca ele nu pot suplini lipsa de idei, viziune si nu pot fi decat simple accesorii.
Succes! :peacefingers:

Edited by ploiesteanu, 31 January 2012 - 14:43.


#16
Carrman

Carrman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,107
  • Înscris: 06.08.2010

 ecoa, on 30th January 2012, 15:50, said:

Vei invata multe ce nu te ajuta, daca 20 la suta vei folosi dupa ce termini, sper daca ajungi sa proiectezi ceva sa nu fi arogant si rupt de realitate ca multi designeri din prezent si sa proiectezi un obiect in primul rand din puct de vedere al intretinerii (igiena corporala a obiectului) :D sa fie cat mai usor de facut...
cel mai bun sfat de la cineva care  a studiat 2 ani la anefs si cateva luni la 8+1!

poate inventiile sale il recoamnda: batatorul de snitele silentios, parasuta pentru avioanele de pasageri, protectia anti-praf pentru pc-uri etc.

#17
ecoa

ecoa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 10.06.2009
cat folosesti din 12 clase in viata , sa scrii si sa socotesti, mergi ca mine la fiecare curs , invata fiecare virgula si nu mai termini studile, recomand sa studiezi cei m important

#18
ecoa

ecoa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 10.06.2009

 Carrman, on 30th January 2012, 17:58, said:

cel mai bun sfat de la cineva care  a studiat 2 ani la anefs si cateva luni la 8+1!

poate inventiile sale il recoamnda: batatorul de snitele silentios, parasuta pentru avioanele de pasageri, protectia anti-praf pentru pc-uri etc.

ce fan esti tu daca nu sti inventiile mele una se refera la zona anala de care esti tu interesat http://inventword.wo...timate-hygiene/

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate