Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Pe afara umbla cainii cu covrigi in coada?

- - - - -
  • Please log in to reply
366 replies to this topic

#37
Bibulus

Bibulus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 05.08.2014

View Postvladdy99, on 28 august 2014 - 13:45, said:

@Bibulus: SI cu ce este diferit fata de Bucuresti spre exemplu ?
Brie este o branza comerciala care o gasesti peste tot in zona asta de pret. De Gruyere nu ma pronunt.
Ce spui cu ambalajele, liste, m-ai pierdut. Cu ce este diferit un supermarket din RO cu unul din strainatate, la capitolul asta ?
Eu unul am facut ceva vreme cumpaturile la mega image, din lipsa de timp. SI nu realizez diferenta pe care incerci sa o expui.
In primul rand in supermarketurile noastre poti sa iei salam, cascaval, carnati, kaizer si tot ce doresti in cantitatea care vrei. Daca vrei sa iei doar cate un carnat din 4 sau 5 sortimente poti lua. sau cateva felii de cascaval. Cand esti la inceput de drum astfel de lucruri conteaza. Am vrut si sa expun ca hrana este peste tot la fel .. cea buna este scumpa , cea proasta este ieftina.  Diferenta este la modul de vanzare. Si multi romani stabiliti in vest spun ca e ieftina mancarea la ei .....este ieftina ,dar nu cea buna.

View Postadipelcz, on 28 august 2014 - 13:54, said:

Pai n-ai vazut ce zice Bibulus: 3 felii de parizer si doua de paine. Si se plange ca nu poti cumpara asa putin din super-market. E normal, supermarket-ul e gandit pt alt gen de cumparator: ala care vine odata pe saptamana, isi umple cosul cu cele necesare pt toata saptamana si aia e.
Este gandit asa pentru francezi sau italieni dar emigrantii nu au puterea de cumparare a lor mai ales la inceput. Si adaug ca sistemul de comert civilizat e doar o mica parte , sint foarte multi negri, marocani, arabi care fac un mic comert la negru si vind acolo tot ce doresti la pret mai mic.

Edited by Bibulus, 28 August 2014 - 14:07.


#38
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View PostBibulus, on 28 august 2014 - 14:00, said:

Si multi romani stabiliti in vest spun ca e ieftina mancarea la ei .....este ieftina ,dar nu cea buna.
Depinde mult de obiceiurile alimentare.
Comparativ, un kilogram de file de pui e mai ieftin in Suedia decat in Romania. Nu vorbim despre pui ecologic, vorbim despre ce exista in mod normal in galantar.
Farafastacurile culinare sunt scumpe oriunde in lume. Credeam ca discutam despre produsele de baza pe care le cumpara orice om saptamanal.

#39
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
S-au mai discutat astea pe topicul cu "Romanii plecati in strainatate". Concluzia e aceeasi: daca esti muncitor, ai o calificare cat de cat ok si reusesti sa obtii un job bun, ai sanse mari sa-ti fie mai bine financiar decat in RO. Dincolo de aspectul financiar care este doar una din componentele vietii (si as zice ca nu cea mai importanta), vin restul de lucruri care nu se pot masura la fel de usor precum pretul la kilogramul de carne. Si alea sunt pana la urma subiective.

Ca exemplu, degeaba zic eu ce frumos este in Germania ca de un an de zile n-am dat nicio atentie la vreun doctor, n-am platit de fapt nimic din buzunar dar am beneficiar de consulatii si tratament pentru diverse otite si raceli la copii si nu m-am simtit deloc "vinovat" ca n-am dat. Astea decurg din faptul ca am un job bun, ca am o asigurare de sanatate care acopera si familia. Pentru un roman care lucreaza la negru, astea nu se vor intampla si probabil experienta lui o sa fie alta. Daca va avea o problema si or sa i se inchida usi in nas sau va trebui sa dea mii de euro, o sa scrie pe net ca sistemul e prost, ca te lasa aia sa mori cu zile. Cum ziceam, depinde mult de la un caz la altul, dar sunt mult mai bune sansele sa vezi cainii aia cu covrigi in coada daca se urmeaza calea legala si fireasca, adica: Obtinerea unui job cu contract legal -> gasirea locuintei -> mutarea familiei si inregistrarea domiciliului -> integrarea in comunitate, societate, invatarea limbii, etc. Altfel, daca mergi cu 1000 Euro de imprumut din tara "la plesneala" ca poate ai noroc si gasesti de lucru "pe afara" in conditiile in care nu stii nimic sa faci, nu cunosti limba si nici nu te-ai documentat inainte despre cum merg treburile...ai mari sanse sa te intorci in tara si sa vezi ca "tot mai bine e in tara mea, decat sa sclavagesc la neonazistii aia de vestici".

#40
maria_an

maria_an

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 178
  • Înscris: 27.06.2014

View Posttoto_riina, on 27 august 2014 - 15:09, said:

Totu-i vis si armonie, v-a mers bine din prima, ati avut numai succese, sau ati intampinat si greutati? Daca da care ar fi ele, de acomodare, gasirea unui loc de munca, obisnuirea cu oamenii dimprejur etc.? Care ar fi principalele dezamagiri privind in urma?
Ca am observat pe diferite forumuri ca multi se tem sa recunoasca ca le merge prost, si incearca sa mascheze problemele, fie de rusine sau alte motive. Cate romance nu s-au casatorit cu straini pt. viza si odate ajunse acolo plangeau ca vor acasa, ca n-au ce face acolo, ca nu se descurca etc...

Eu am spus mereu adevarul celor ramasi in tara (si bune si rele) si mi-am luat-o. Mi s-a spus ca sunt praf, pentru ca: n-am gasit locuinta de inchiriat si job din prima zi in care am aterizat pe meleaguri straine, nu am salariu de top 5%, nu stau in buricul targului etc.
Asa ca am renuntat efectiv sa mai discut cu cei ramasi in tara, inafara de parinti. Nu ai cu cine discuta, zici ca oamenii aia traiesc pe alta planeta. Plus ca efectiv m-am saturat de intrebari legate de pretul painii si al carnatilor. De parca emigrarea se masoara in cantitatea de carnati pe care iti permiti sa o cumperi lunar!

Nu am nici un fel de regrete ca am emigrat! Absolut nici unele. Ajunge sa primesc mesaje pe facebook cu intrebari de la cei ramasi in Ro, ca sa ma apuce greata.

#41
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View PostBibulus, on 28 august 2014 - 14:00, said:

Si multi romani stabiliti in vest spun ca e ieftina mancarea la ei .....este ieftina ,dar nu cea buna.
E ieftina raportat la salarii, din salariul pe o zi cumperi mult mai multa mancare fie ca e vorba de banalele paste sau pui rotisat, fie ca e vorba de somon afumat, branza Roquefort sau cognac Martell.

#42
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
Nu stiu cum e in alte parti, dar la supermarket-ul de la coltul strazii unde locuiesc eu este si o vitrina d-aia de unde iti taie angajatul la feliator ce vrei tu. Nu am luat de acolo ca nu m-a interesat, dar optiunea exista. Si chiar si la pre-ambalate, intr-adevar sunt cate 3-4 carnati sau ce vrei intr-o tipla d-aia de plastic, dar nu trec de 400-500g ambalajele mici. Asta nu e motiv, fie si la inceput de drum. Adica totusi, cu 100 Euro umpli un cos d-ala de supermarket cu varf. Mie imi ajunge ala pentru 1 saptamana, la 2 adulti si 2 copii. Facand o simpla analogie, chiar daca vrei sa cumperi mai des si esti singur, mergi sa zicem de 2 ori la cumparaturi pe saptamana si iei de fiecare data de 15 euro. Adica te costa cam 120 pe luna mancarea. Cum un kg. de carne se invarte pe la 4-7 euro, pot sa zic ca de 7 euro iti iei 2 feluri de carne (sa zicem 3 carnati ambalati, si niste cotlet). Si de restul pana la 15 iti mai iei altele gen niste paine, un iarut, niste felii de cascaval (care se gasesc in ambalaje de pe la 150g in sus).

Sa inteleg ca vorbim de faptul ca vrei sa cumperi mancare zilnic a cate 5 euro (respectiv 3 felii de paine, 1 carnat, 150g de cotlet de porc, un iaurt mic) in loc sa iei de 15 euro odata la 3 zile, si ca in cazul asta devine o problema ca nu poti sa iei cascaval la 50g si carne la 150, ca cel mai mic ambalaj de cascaval e 150g si cel mai mic de carne e 400g?

Eu credeam ca aici vorbim de lucruri mai importante, nu de astfel de bazaconii.

#43
Bibulus

Bibulus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 05.08.2014
Daca ai salariu de 5000 de euro  nu ti se mai pare nimic scump cu banii astia traiesti bine oriunde. Da ce fac cei mai multi care castiga 1000 sau 2000 de euros din care trebuie sa plateasca chirie , mancare, telefon,transport, haine si multe alte? mai iesi la o bere sau la un restaurant bun din banii astia... nu cred. Si eu auzisem nenumarate povesti despre cat de frumos si de bine e in vest ca asa zice mereu romanul stabilit afara : unde traieste el e raiul. Si cand am vazut cu ochii mei cum stau lucrurile am inteles ca sint multe aspecte identice cu Romania nu vreau sa plec cu asteptari prea mari.

#44
maria_an

maria_an

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 178
  • Înscris: 27.06.2014

View PostBibulus, on 28 august 2014 - 14:21, said:

Daca ai salariu de 5000 de euro  nu ti se mai pare nimic scump cu banii astia traiesti bine oriunde. Da ce fac cei mai multi care castiga 1000 sau 2000 de euros din care trebuie sa plateasca chirie , mancare, telefon,transport, haine si multe alte? mai iesi la o bere sau la un restaurant bun din banii astia... nu cred. Si eu auzisem nenumarate povesti despre cat de frumos si de bine e in vest ca asa zice mereu romanul stabilit afara : unde traieste el e raiul. Si cand am vazut cu ochii mei cum stau lucrurile am inteles ca sint multe aspecte identice cu Romania nu vreau sa plec cu asteptari prea mari.

Cei care castiga salariul minim pe economie in orice tara din Vest, traiesc oricum mai bine decat traiau in Romania, pentru ca in Ro aveau tot in jur de salariul minim romanesc. Iar daca in Vest traiesti din salariul minim(nu prea bine dar macar traiesti), in Ro faci efectiv foamea cu salariul minim romanesc. Asta e diferenta majora. Saracia nu se masoara la fel in Vest ca in Est.

#45
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Posttoto_riina, on 28 august 2014 - 13:45, said:

Uitati-va si voi pe net in ce cascioare stau aia, facute din lemn sau plastic, gen modulele muncitorilor de la noi suprapuse.
Da, uitati-va..
http://forum.softped...8#entry13238667
Mult mai nashpa decat ghenele de beton in care se inghesuie majoritatea romanilor de la oras :lol:

#46
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
De fiecare data cand intru pe cate un topic d-asta, indiferent de intrebarea initiala, parca e un facut sa se ajunga la aceleasi eterne discutii despre bani. Bani bani si iarasi bani. Cat costa aia, cat e salariul, cat iti ramane, cat e chiria.

Inteleg ca astea sunt importante pentru a evalua oportunitatea unui job si cam atat. Adica e util sa discutam despre ele in termeni concreti de genul "Am primit o oferta de lucru la 40.000 Euro pe an, in orasul X si vreau sa ma mut acolo cu sotia/sotul care nu o sa aiba servici si cu un copil de x ani. Stie cineva cat e chiria in zona aia, cam cat e un abonament la transportul in comun, daca se plateste scoala, ce costuri "surpriza" mai sunt, imi ramane ceva de pus deoparte sau o sa fac foamea?". Astea sunt genul de discutii care pot intr-adevar sa ajute pe cel interesat de o posibila emigrare. Si chiar si asta, nu poate da decat o componenta din tot ce inseamna viata ca emigrant in alta tara, adica acea componenta financiara.

Pentru cine deschide subiecte "E mai bine in tara X decat in RO?", nu exista raspuns, sau singurul raspuns e "depinde".

#47
maria_an

maria_an

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 178
  • Înscris: 27.06.2014

View Postadipelcz, on 28 august 2014 - 14:19, said:

Eu credeam ca aici vorbim de lucruri mai importante, nu de astfel de bazaconii.

Corect! Doar ca foamea e mare la multi dintre conationalii nostri ...

#48
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View PostBibulus, on 28 august 2014 - 14:21, said:

mai iesi la o bere sau la un restaurant bun din banii astia... nu cred.
A iesi la restaurant nu e o conditie sine qua non a traiului bun.
Multi nordici prefera sa se intalneasca cu prietenii la un gratar, nu sa mearga la restaurant. Si pentru ei e scump, sa stii.
Biletele la concert au de asemenea preturi destul de mari, la fel si cele de cinematograf. In schimb, bibliotecile au acces liber, inclusiv la videoteca proprie.
Cred ca ne invartim in jurul cozii si pana la urma ajungem la aceeasi concluzie: depinde ce apreciezi in viata, depinde cum vrei sa traiesti, depinde ce fel de om esti.

Edited by AntilopaBongo, 28 August 2014 - 14:28.


#49
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Postadipelcz, on 28 august 2014 - 14:26, said:

De fiecare data cand intru pe cate un topic d-asta, indiferent de intrebarea initiala, parca e un facut sa se ajunga la aceleasi eterne discutii despre bani. Bani bani si iarasi bani. Cat costa aia, cat e salariul, cat iti ramane, cat e chiria.
Sunt importante si astea, de exemplu poti sa apreciezi daca banii cu care vii din Romania iti ajung pana cand vorbesti limba suficient de bine pt a-ti gasi un job in domeniul tau.

#50
Bibulus

Bibulus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 05.08.2014
Mi se pare ca ati uitat majoritatea dintre voi ca puneati exact acelasi intrebari inainte sa plecati. Atunci orice ajutor era buuun. Acum nu mai vrei sa auziti de carnati si abonamente transport. Dragi romani.... romani o sa ramaneti unde va duceti si orice ati face. Exact ca zicala cea cu sacii si caruta.       :)

#51
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
Bibulus, daca cineva castiga 1000 Euro pe luna in vest, inseamna ca probabil castiga 1000 RON in Romania. Cine are 1000 ron salariu in RO merge des prin restaurante si berarii? Eu zic ca nu merge, ca la fel ca si in Vest, nu-si permite. Daca intr-o familie lucreaza ambii soti si fiecare are 1000 Euro pe luna, cu 2000 se poate trai chiar decent. Mai decent decat cu 2000 ron in Romania. Nu e bogatie in niciun caz, insa in primul caz vorbim de un trai ok in timp ce in al doilea caz vorbim de un trai mizer. O familie care avea in Romania 2000 Euro venit lunar si in Vest are 5000 Euro traia bine si intr-o parte si in alta.

Ce trebuie sa inteleaga toata lumea e ca nu simpla mutare in alta tara iti aduce un trai mai bun. O calificare mai buna, un curs de specializare, dorinta de munca, ambitia, seriozitatea si dedicarea pentru meserie iti aduc un trai mai bun.

#52
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View PostAntilopaBongo, on 28 august 2014 - 14:27, said:

A iesi la restaurant nu e o conditie sine qua non a traiului bun.
Multi nordici prefera sa se intalneasca cu prietenii la un gratar, nu sa mearga la restaurant. Si pentru ei e scump, sa stii.
Biletele la concert au de asemenea preturi destul de mari, la fel si cele de cinematograf.
Nu chiar...
Am mai zis si prin alte locuri, merita plecat daca poti face saltul de la un salariu de x lei la x euro (deci aceeasi cifra).
Si vei observa ca, cu rare exceptii, un produs sau serviciu care in romania costa y lei, in vest nu costa y euro ci mai putin, deci dpdv al puterii de cumparare e mai ieftin, fie ca vorbim de alimentele de care se tot pomeneste, fie ca vorbim de bilete la cinema sau haine de firma, de diverse servicii etc.

#53
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
Bibulus, citeste ce-am scris. Nu intrebarea e problema, ci faptul ca e pusa la modul general. Am zis ca e ok sa intrebe lumea de preturi si alte cele, insa pentru cazuri particulare, pentru ca diferentele sunt foarte mari si nu se poate raspunde la modul general. Cat despre ultima ta remarca...nu stiu ce sa zic, dar ai dreptate. Romanii raman romani. Asa cum sunt asa raman. Noroc ca printre ei sunt si oameni civilizati, educati care fac cinste tarii asteia peste hotare. Restul ne fac de rusine si e pacat, dar ce putem face, asta-i natia, cu asta inaintam.

Si pe mine m-a interesat cand am plecat care ar fi salariul minim pentru care sa fiu tentat sa plec. Pentru asta am consultat Google si am cautat cam care sunt costurile vietii. Am batut site-urile de anunturi imobiliare sa vad cam cat m-ar costa o chirie. Mi-am facut niste calcule si pot sa spun ca mi le-am facut destul de bine. De fapt, la fata locului am constatat ca am niste costuri mai mici decat estimam initial.

#54
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Postadipelcz, on 28 august 2014 - 14:34, said:

O calificare mai buna
Aici sunt de parere ca fiecare ar dori sa lucreze in meseria pe care o cunoaste, mai greu in acelasi timp si sa faci si recalificare, si sa inveti limba, si sa te adaptezi noului mediu.
Cam asa si intreaba multi useri: Sunt sofer categoria cutare, as gasi oare servici acolo? Si cam la ce salariu? Nu incep cu sunt sofer insa vreau sa gasesc un job de maseur, sau sunt sudor insa vreau sa gasesc job de postas.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate