Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...
 Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...
 smart switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.

Smecher de talie grea

PH apa plata
 Recomandare Mocheta -pe suport pa...

ram upgrade asus rog strix

Alegere memorie USB

Manere clasice mobila sau push to...
 

Cablu boxe mufat

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#37
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011

View PostIon_de_la_Raion, on 22 aprilie 2014 - 17:31, said:

E simplu. Cablul e la metru. Tai din el, tai izolatia pe cativa milimetri si am firele libere (acele lite, popular vorbind). Acele lite le bag cum se prezinta in gaura din filet si insurubez capacul pana sint stranse de surub, sau le cositoresc in prealabil (adica pun cu pistolul de lipit fludor pe ele sa le tina impreuna) si APOI, dupa ce s-a racit, bag in filet si strang.

Atunci ți-am răspuns mai sus. Nu le cositori. Cablul lițat se poate strânge foarte frumos în bornă. Dacă îl cositorești o să faci o chestie rigidă care va face contact în puncte.

#38
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postmotanu44, on 22 aprilie 2014 - 17:26, said:

PS:

Daca vrei cabluri argintate, mai am niste Eagle Cable Silverline 2 bucati x 0.75m (de 2.5mm2), le donez, mi-au ramas ca resturi, le poti folosi la interior pe tweetere daca vrei.

Merci, dar nu ma bag. Pentru mine, ar fi niste boxe operate, nu ar mai fi cine-verite. Daca asa i-au dus capul pe cei de la JBL, asa sa fie. Niciodata nu am facut tweaking, overclocking, modding, chip tuning si altele de genul asta. Am lasat totul stock.

View Postbibiaudiofil, on 22 aprilie 2014 - 17:34, said:


Atunci ți-am răspuns mai sus. Nu le cositori. Cablul lițat se poate strânge foarte frumos în bornă. Dacă îl cositorești o să faci o chestie rigidă care va face contact în puncte.

Merci, asa ramane. Sper ca surubul sa le prinda pe toate. E bine sa le rasucesc inainte de la le baga in surub insa ?

#39
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011

View PostIon_de_la_Raion, on 22 aprilie 2014 - 17:35, said:

E bine sa le rasucesc inainte de la le baga in surub insa ?

Da, e bine, o să intre mai ușor și o să stea adunat. Nu vrei să atârne mustăți pe afară care să se poată atinge între ele. :D

#40
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,524
  • Înscris: 08.12.2006

View PostIon_de_la_Raion, on 22 aprilie 2014 - 17:35, said:

Sper ca surubul sa le prinda pe toate. E bine sa le rasucesc inainte de la le baga in surub insa ?
Atât  la boxe cât şi la receiver (amplificator) ar trebui să fie atât găuri transversale cât şi găuri pe axa şurubului (la receiver sunt nişte căpăcele de plastic, se scot cu un ac/agrafă sau ceva asemănător dacă foloseşti mufe tip banană) cu diametrul de 4 mm, deci un conector de 2,5 mmp dezizolat ar trebui să intre destul de uşor (chiar şi în condiţiile "aglomerării" de mufe de la receiver).
După cum s-a spus, e mai ok să laşi cablul necositorit, însă răsuceşti uşor liţele pentru a nu-ţi rămâne "mustăţi" în afară.

Totuşi, ai putea să arunci un ochi la mufele în chestiune, orice e posibil. Posted Image (cu toate că şansele ca la acele mufe să nu existe găurile transversale sunt foarte mici spre nule).

PS Vezi la pag 4, prima imagine din stânga (cred că acela este manualul potrivit)

#41
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Nu ma mai complic cu mufe atunci, pentru ce sa am 2 suprafete de contact cand pot avea doar una ? Si e si gratis. Merci de raspunsuri tuturor.

#42
alexx20alexx

alexx20alexx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,506
  • Înscris: 13.03.2009
Eu am impresia ca aţi luat-o prea in serios cu "înnăditul" prin lipire sau mufare , in interiorul amplificatorului sunt cateva sute de astfel de " înnădituri " prin lipire ...

La iesirea de "semnal mare" mufarea firelor nu afectează în nici un fel calitatea sunetului ( atat timp cat calitatea mufelor este decenta si fac bine contact ) , cine zice ca a simtit diferenta de sunet prin scoaterea a doua mufe ori zice la "misto" , ori nu stie ce vorbeste . Aaa , ca nu vrei sa pui mufe din motive financiare ... asta este altceva .

Mult mai importanta este conectica pentru "semnal de nivel mic" Posted Image

#43
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

View Postalexx20alexx, on 22 aprilie 2014 - 21:41, said:

Eu am impresia ca aţi luat-o prea in serios cu "înnăditul" prin lipire sau mufare ... ( atat timp cat calitatea mufelor este decenta si fac bine contact )

Poate ai dreptate. Recunosc ca NU STIU daca si cat se pierde la fiecare innadire.

Dar mi-ai dat o idee: ce-ar fi sa incerc extrema cealalta, sa ciopartesc cablurile din 10cm in 10cm, si sa le innadesc la loc. :D

glumesc...

#44
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Poate reusim sa facem un amplificator dintr-o bucata. :D

#45
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Tinerete, e bine sa cositoresti cablurile pentru ca sa nu aiba mustati. Oricum cand strangi surubul, cilindrul initial se deformeaza, dar datorita presiunii surubului face contact pe toata suprafata conectorului. Nu doar intr-un punct sau 2. Acuma daca strangi in dorul.p, [pardon al lelii, da..
Despre cat de urat arata un termo bine pus, ce sa zic. Eu si echipa din "fabrica" "mea" folosim aceste tuburi de foarte multi ani. In instalatii profesionale, ca doar asta suntem, nu amatori..Si la ciubucuri, ca doar avem o "firma" , adica un nume si nu vrem sa il stricam...
Altfel, 3 pagini despre cum sa pui un rahat de cablu intr-un conector banal..
Da, nu mi-e somn...

#46
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Nu inteleg de unde sarcasmul....

Nu toti ne-am nascut invatati, iar forumul exista ca sa putem dezbate in cate feluri poti folosi bananele. Da, e un exces de informatie, dar pentru cine cauta pe google, poate ii e de folos si mai tarziu.

Personal multe lucruri le-am invatat citind topicuri VECHI de pe arie, inainte de a trece la cele curente si de a "indrazni" sa dau un sfat, oricat de mic. Mai bine sa abunde in detalii modul in care pui "un rahat de cablu intr-un conector banal" ...nu ?

In incheiere, va doresc somn usor.

__________
LE:

View Postmotanu44, on 22 aprilie 2014 - 13:32, said:

Apropo, unele magazine (parca avstore si aoy) iti mufeaza cablurile cumparate la metru de la ei, cu conectori cumparati tot de la ei. Mufarea e si ea contra-cost, foarte probabil. Posted Image Eu zic ca scapi pana in 3 milioane cu "afacerea" asta.

Ironia e ca mi-ati dat Like tocmai la postarea asta, citata mai sus.
Tocmai de aia am revenit cu poze si filmulet si detalii despre cum se poate face asta si in regim DIY, de catre cei cu ezitari in a mufa un cablu. Ca sa faca o "afacere" mai buna decat cu 3 milioane. Posted Image
Si eu ma temeam sa desfac o mufa TRS, de frica "sa nu stric ceva".
Tocmai de asta exista si topicuri ca acesta: Tipuri de mufe, adaptoare şi cabluri folosite în audio , unde e explicat pe intelesul tuturor celor care nu "au firma". Unii ne ocupam si cu altele in viata de zi cu zi, si ne place si muzica. Posted Image

Edited by motanu44, 23 April 2014 - 03:27.


#47
atanatizante

atanatizante

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 344
  • Înscris: 05.06.2009
Si totusi trebuiesc clarificate niste aspecte lasate putin in suspensie sau insuficient lamurite, IMHO.
Astfel, daca e sa facem tinem o mica lectie de chimie, cablul de cupru sufera in timp un proces de oxidare, formandu-se o pelicula superficiala de oxid cupros sau cuprit - Cu2O - si acest lucru se distinge prin faptul ca el capata o culoare rosiatica mai intensa spre maro inchis sau negru.
(In paranteza fie spus, functie de unde este expus si cu ce substante intra in contact, cuprul poate deveni si verzui (cocleala) atunci cand se formeaza cloruri de cupru sau poate deveni albastru cand formeaza sulfuri de cupru)
Acest oxid este in proportie de 88-89% Cu si deci in final duce la schimbarea proprietatilor electrice ale acestuia, cum ar fi rezistenta, capacitanta si conductibilitatea electrica, cu efecte relativ notabile pe distante medii chiar si in conditiile de semnal de nivel mare dupa unele studii.
Insa cel mai important aspect in cazul nostru este conductibilitatea electrica, aceasta scazand când cuprul este impur.
Astfel în momentul în care el conține doar 0,1 % impurități ca sulf, vanadiu, fosfor, arsen, siliciu sau fier, valoarea conductibilității poate scădea chiar cu 20%.
De aceea, în electrotehnică se utilizează numai cupru pur electrolitic - 99,9% Cu - sau ultrapur - 99,999% extras prin topire zonala si folosit in aplicatii speciale.
Cablurile de Cu folosite in domeniul audio Hi-End si Ultra Hi-End sunt de tip OFC - oxygen-free copper - si au puritatea 99,9% Cu
De aceea, in primul rand pt. evitarea acestui efect, la nivel profesional se prefera adoptarea unor conectori ce limiteaza la maxim acest fenomen de oxidare si de regula sunt "auriti", atat pt. a nu oxida cat si pt. a avea o conductibilitate electrica cat mai buna.
In al doilea rand (dar poate chiar primul) conectorii specializati se utilizeaza la nivel profesional din ratiuni practice (fiabilitate, usurinta si rapiditate in montare etc.), dar si aspectul ce tine de eticheta ...

Dar ca sa revin la oile noastre, in cazul nostru al home user-ilor, este suficient sa folosim si un cablu de Cu folosit in aplicatii electrotehnice, mai jos expunand si motivele acestei alegeri (printre ele omitindu-l pe acela  care spune sa nu cadem (cum se intampla adesea) in capcana de marketing cand cumparam mai mult un brand si nu calitatea) :
1. In procesul industrial de fabricatie a cuprului se obtine o puritate ce variaza intre 95-98%, fiindca mai contine impuritati mentionate mai sus si care nu s-au evaporat in cuptor fiindca au temperatura de topire superioara cuprului.
Cuprul fiind impur acesta isi pierde substantial conductibilitatea electrica (dupa cum am spus mai sus) si de aceea se trece ulterior printr-o noua topire intr-un conveior cu temperatura superioara fabricarii cuptorului initial, in final obtinandu-se un cupru rafinat avand o puritate de 99,6-99,8% suficienta pt. aplicatiile electrotehnice, insa pt. electronica se prefera cupru electrolitic avand puritatea de 99,9%.
2. Aceasta pierdere de conductibilitate electrica nu este atat de importanta pe distantele si semnalele de nivel mic folosite de catre un home user si oricum sunt compensate de catre sectiunea marita conductorului, rezolvandu-se in acest fel si problema puterilor/watt-ajelor device-urilor cat si a pierderilor de putere ce tin de lungimea cablului folosit etc.
3. Capetele de conductor ce intra in device daca sunt cositorite confera avantajul unui contact mecanic mai bun, insa in schimb dauneaza in sensul ca staniul si plumbul folosit in acel cositor actioneaza ca impuritati si deci scad conductibilitatea electrica a conductorului.
In plus de asta sunt de acord cu Ion care spune sa nu ne bagam pe treaba producatorului, mai ales daca e de prestigiu.
In primul rand putem prin conductie termica sa supraincalzim si sa modificam proprietatile sau chiar stricam filtrele boxelor, iar in al doilea rand nu cred ca avem sau ne permitem sa avem tehnologia profesionala de lipire a unui producator consacrat, chiar daca acesta si-a externalizat toata productia in China, si spun asta fiindca el si-a adus toata tehnologia si know-how-ul acolo, chinezul venind doar cu mana de lucru (bineinteles ca vorbesc de mainland nu de vapor si asta ca sa nu starnesc un sir interminabil de polemici Posted Image)
4. De aceea sustin si eu parerea unora de aici ca este suficient dar si mai ieftin pt. un home user sa rasucesti conductorul de cupru ca sa nu aibe "mustati" si sa-l strangi cat mai bine in mufa dedicata a device-ului.
5. Insa pt. a combate fenomenul mai sus amintit de oxidare exista urmatoarele solutii practice, totul tinand de costuri:
a. Sa insertizezi niste conectori speciali in asa fel incat sa fie totul etans ca sa nu patrunda aerul si deci sa apara fenomenul de oxidare
b. Sa tai capatul de conductor la intervale regulate de timp
c. Sa cureti/razui capatul de conductor
d. (o varianta pt. care cer drepturi de autor Posted Image ) dupa ce ai facut legatura sa emailezi tot ansamblu surub-conductor (acesta din urma taiat cat mai scurt) cu o solutie speciala, cea mai simpla si ieftina fiind lacul de unghii, insa acesta prezentand dezavantajul ca este casant daca sunt solicitari mecanice relativ mici, adica daca tragi de fir ...

Edited by atanatizante, 25 April 2014 - 17:23.


#48
missionnad

missionnad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,496
  • Înscris: 13.11.2011
"C" mi se pare cea mai buna solutie...nah,sa numai scurtezi periodic cablul.

#49
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Valeu, daca ma apuc sa razui cu briceagul FIECARE lița in parte.... ma apuca Pastele (celalalt) Posted Image

Glumesc Posted Image, dar mie nu mi se pare o idee buna. Mai repede si simplu il scurtez cu cate 3cm de 3 ori pe an. (adica il iau cu 50cm mai lung/boxa de la bun inceput). La mine nu e cazul, ca-i OFC cositorit, ...just saying...

Edited by motanu44, 25 April 2014 - 20:28.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate