Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Ce putem face cu legumele din gradina
Last Updated: Oct 06 2017 21:18, Started by
vladislav25
, Mar 27 2014 12:14
·
0
#469
Posted 19 October 2016 - 14:53
Noi facem 5% sare in apa (2-3 linguri la litru). Deci nu cantarim gogonelele sau ce punem. Ceea ce e cam aproximativ, va depinde gustul de cat de inghesuite sunt muraturile (deci marimea mai mult) dar e mai simplu. Nu iesa deloc prea sarate asa, dupa gustul meu.
pg-soare, on 19 octombrie 2016 - 14:40, said:
La mine au facut floare deasupra. Le voi adauga 1-2 pliculete de conservant per bidonas...sa ma fac sfant cand voi crapa . Floarea aia e drojdie, si va da oarece gust ciudat, mai ales la cele de deasupra. Temperatura maricica e una din cauze. Mai multa sare ar putea ajuta. Dar cel mai mult ajuta conditii anaerobice. Luati oale de muraturi cu cerc de apa (stiti voi de care), in care dioxidul va inlocui aerul de deasupra cand incepe murarea si adio drojdii sau mucegaiuri. (evident pana cand se ridica capacul, dar asta trebuie facut dupa ce suntem siguri ca e murat, dupa care aciditatea formata va tine problemele la oarece distanta). |
#470
Posted 19 October 2016 - 16:44
Eu pun un linguroi cu varf de sare neiodata (~40g) per litrul de apa. Nu pun nici un conservant insa le tin intr-un locsor cu temperatura relativ constanta unde te ia cu tremurici si in miezul verii Daca in recipientul respectiv se asaza totul cu precizie de contabil plictisit de pe vremea creionului chimic asa incat mai are loc doar putina saramura maresc cantitatea de sare dar asta o fac ochiometric si mi se intampla de obicei cand asez felii de harbuz in borcanele de 4,2 sau 5 L.
|
#471
Posted 19 October 2016 - 17:44
eu pun o lingura mare se sare calculat la volumul de apa al recipicientului. chiar daca in butoi intra mai putin apa datorita aranjarii legumelor.
|
#472
Posted 19 October 2016 - 18:58
Logica imi zice ca sarea se pune in functie de volumul recipientului,sa zicem 30g sare/litru.Poti avea in recipientul respectiv doua kg de gogonele si 98 de litri de saramura,sau viceversa...tot trei kg de sare pui,si astfel gogoneaua va fi la fel de sarata...
|
#473
Posted 19 October 2016 - 19:07
Regula - una Lingura cu sare la un litru apa, ptr gogonele asortate cu ce doriti si ptr varza.
|
#474
Posted 19 October 2016 - 19:10
cate case atatea obiceiuri! am aplicat si metoda cu sarea calculata la cata apa intra dar nu au fost pe gustul meu si nici nu au tinut mult.
Edited by bilti, 19 October 2016 - 19:12. |
#475
Posted 19 October 2016 - 19:36
Urma sa mai spun ceva,dar "la famiglia"m-a invitat la cina:in zece litri de apa cu zece linguri de sare,ca sa aplici regula,poti scalda si cinci kile de oarece,si douazeci de kile de acelasi oarece...acuma,na! fiecare cu papilele sale!
|
#476
Posted 20 October 2016 - 19:54
scuzele mele, era vorba de 5 linguri de sare la 2 litri de apa. asa e, nu conteaza gogonelele. unde lingura = una de lemn de 1 m cu o cupa pe masura.
eu mananc nesarat si chiar nu m-am putut atinge de ele, vreau anul asta sa fac un borcanas pentru mine. Edited by fr0ggybv, 20 October 2016 - 19:57. |
#477
Posted 23 October 2016 - 04:12
Cum dracu sa nu conteze daca pui in borcan 10kile de apa si unul de gogonele sau 10 kile de gofonele si unul de apa?
nu stiu ce logica va e voua clara dar treaba e simpla, 10 kile de gogonele sunt nesarate si cele 11 kile de muraturi vor avea in total de impartit o lingura de sare... cand pui invers, 10 litri de saramura di doar 1 de gogonele, concentratia de sare e cam ca a saramurii, adica relativ maricica.... lingura de sare la litru de apa e orientativa, daca le indesi sau pui tocatura cabla carza rosie samd....se pube ceva mai multa sare, daca pui verze mari, care intra mukt mai putine decat cele mici....pui ceva mai putina sare... Lingura la litru e o valoare orientativa si muraturile se mai si gusta ca si varza, sr corecteaza pe parcurs, muraturile se fac prin fermentatie si nu e o crima daca la 10-14 zile gusti saramura si arunci pt a completa cu apa sau mai adaugi sare..de regula se adauga... Daca nici varza si muraturi nu mai stim sa punem... |
#478
Posted 26 October 2016 - 20:44
eu is inginer si ma enerveaza la culme retetele care specifica "xxx se pune dupa gust".
spune domnle cat sa pun, nu ma pune sa pun o lingurita, sa gust, inca o lingurita samd pana ajung la 5 kile de xxx puse la lingurita. Edited by fr0ggybv, 26 October 2016 - 20:45. |
|
#479
Posted 26 October 2016 - 21:22
E totuși cum nu se poate mai normal sa fie asa și nu contează profesia.
Percepția mea despre Sărat, amar, iute sau dulce nu corespunde cu a ta sa a altcuiva. De aceea, condimentele se pun numai și numai după gust. La fel cum unii se fac praf după doua pahare de vin și alții ca mine îți golesc pivnița și pleacă de acolo drepți. Nu sint lucruri care se pot standardiza. |
#480
Posted 26 October 2016 - 21:28
fr0ggybv, on 26 octombrie 2016 - 20:44, said:
eu is inginer si ma enerveaza la culme retetele care specifica "xxx se pune dupa gust". Dom` inginer, nu te mai "inerva" asa usor! ... ca gusturile nu se discuta! In functie de gustul fiecaruia si in functie de leguma bagata in saramura se pun cam 1,0-1,5 linguri cu varf de sare grunjoasa la litru de saramura ... varza si ardeiul cer mai multa sare ... depinde mult si soiul/hibridul de leguma ... unele soiuri/hibrizi se preteaza la murare altele sunt recomandate pentru consum curent (in stare proaspata) ... depinde si de temperatura de conservare ... Pe limba inginerilor: 30 gr sare la litru de saramura ... da` se merge pana la 45 gr de sare daca se prefera mai sarat! Numai bine! |
#481
Posted 27 October 2016 - 03:06
heh, era o gluma, am omis un dupa text.
pana la urma am facut la ureche, fara sare. bagat gogonelele, ~2l de apa, ceva otet, niste zahar, usturoi, morcov, ceapa, hrean si un plic de pikant fix. vedem ce iese, nu ar fi primul an in care nu am parte de gogonele. oricum, nu sunt apreciate prea mult vs varza/castravetzi/capia/gogosari/conopida. Edited by fr0ggybv, 27 October 2016 - 03:09. |
#482
Posted 27 October 2016 - 11:09
Pai sarea aia are si rolul de a conserva, nu numai de a da gust. Poate contine acel pikant fix sare, nu stiu, eu porcarii din astea la plic nu pun in muraturi si chiar nu am probleme, muraturile puse an de an in octombrie au tinut pana in vara urmatoare. Dar fiecare face cum stie si cum poate ca mai e si beciul important in toata treaba asta....
Edited by cotzi, 27 October 2016 - 11:10. |
#483
Posted 27 October 2016 - 12:26
este si beci, aproape la fel de mare ca amprenta la sol a casei.
nici eu nu pun, folosesc hrean pe post de conservant. am zis sa incerc cu un plic comercial pentru ca am mai pus chestii la butoias de plastic si intotdeauna au facut floare iar anul asta chiar nu am mai avut borcane de sticla mari pentru gogonele. Attached FilesEdited by fr0ggybv, 27 October 2016 - 12:26. |
|
#484
Posted 27 October 2016 - 13:03
cotzi, on 27 octombrie 2016 - 11:09, said:
Poate contine acel pikant fix sare, nu stiu, eu porcarii din astea la plic nu pun in muraturi. De exemplu, la Vegeta Podravka scrie pe plic: "adaugati sare daca e necesar", desi plicul contine deja 58% sare. In acest fel, noi cumparam sarea cu un pret muuult mai mare, numai pentru ca e ambalata la pliculete. Iată si cum se fac conservele de sezon! (sursa: romanialibera.ro, 14 septembrie 2016). |
#485
Posted 27 October 2016 - 13:41
Pai la ce contine plicul ala mai pui metol sau hidrochinona si faci revelator foto
|
#486
Posted 27 October 2016 - 18:44
fr0ggybv, on 27 octombrie 2016 - 03:06, said:
si un plic de pikant fix. E o mizerie, eu am pus acum cativa ani vreo 4 borcane 800 cu Pikant fix, ca imi parea rau de castravetii care ii aveam si am sfarsit prin a arunca muratura dupa ce am si muncit la ea, n-am suportat gustul. Ma rog, eu sunt mai sucita la muraturi, nu-mi plac castravetii murati dulci, gen reteta bulgaresca...dar oricum aveau si un gust naspa, pe langa ca erau prea dulci. Daca pui suficient hrean si sare n-ai nevoie de altceva, sarea "dupa gust la muraturi eu o pun astfel incat zeama aia care o pun sa fie putintel mai sarata decat ar fi o chestie sarata in mod normal. Chestie insemnand ceva mancare normala, nu chipsuri ) |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users