Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vand Proiect AI cu ChatGPT 4(Gene...

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Ce putem face cu legumele din gradina

- - - - -
  • Please log in to reply
497 replies to this topic

#1
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
Salutare tuturor, deschid acest topic pentru retete care le putem face cu legumele din gradina noastra asa ca asteptam cu drag retetele care le-ati incercat si v-au placut!

Reteta cu kapia, gogosari sau ardel gras:
Punem kapia\gogosarii\ardeii la copt si dupa asta ii cojim de pielita si ii lasam intr-un vas acoperit.Punem o tigaie cu putin ulei la incins si cand s-a incins punem ceapa la calit taiata marunt iar dupa ce ceapa se caleste (cateva minute timp in care mestecam incontinuu) adaugam 1-2- rosii la care le luam pielita si le taiem cubulete mici si lasam la foc mic compozitia pana se omogenizeaza(mie imi place sa simt si cubuletele de rosii asa ca nu las prea mult la foc) apoi adaugam putina sare si putin vegeta\delikat.Dupa asta , adaugam si kapia\gogosarii\ardeii in tigaie si lasam toata compozitia cam 1-2 minute la foc mic dupa care punem totul intr-un vas\casatron\farfurie si adaugam otet dupa gust iar apoi se da la racorit(se serveste cald asa ca nu lasati prea mult la racit).
Pentru 4 gogosari se foloseste o ceapa mare si 2 rosii medii!
Va doresc pofta buna!!!

Edited by vladislav25, 27 March 2014 - 12:15.


#2
prisonbreak

prisonbreak

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,209
  • Înscris: 15.05.2007
Un coleg a deschis deja un topic pe tema asta: http://forum.softped...radina-proprie/

#3
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Si pentru mine este mai bine sa fie aici. Preluând un termen al unui bun observator de printre noi aici sunt mai putini "guralivi" :)

Cu prima ocazie "Cooking Specialist"-ul meu va gati reteta ta Vlad

#4
almadan

almadan

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 348
  • Înscris: 09.04.2013
Ce-i bre ăla "cooking specialist" ?

#5
zepar

zepar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 24.06.2010
n-as prea manca ce ai scris tu acolo, crude ar merge dar coapte nush ce sa zic.. poate daca as arunca si ceva branza sau ceva. Oricum mi se pare prea multa munca calitul, coptul, curatatul de pielite.. cand as putea sa le amestec intr-o salata cruda. Ardei-ul gras copt se face pe la mine fie umplut cu branza, fie copt si pus intr-o saramura de usturoi si otet (asta nush exact cum se face sau cum se numeste)

#6
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006

View Postalmadan, on 27 martie 2014 - 13:02, said:

Ce-i bre ăla "cooking specialist" ?

Nevasta-mea! Posted Image

#7
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,811
  • Înscris: 18.12.2007

View Postzepar, on 27 martie 2014 - 13:03, said:

... fie copt si pus intr-o saramura de usturoi si otet (asta nush exact cum se face sau cum se numeste)

Salata de ardei copti ;)

#8
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
Pentru zepar: nu esti obligat taticule sa faci reteta mea, mie mi-a placut foarte mult si e mancarea mea preferata de vara!\

Stiu ca mai este un topic asemanator deschis(doar a postat pe pagina mea: totul despre gradina mea...) dar din ce am observat e mai bine sa fie aici acest topic pentru noi si am vazut ca suntem mai multi deacord cu asta (Confirmati si voi colegilor)!
Ca o ultima completare la descrierea topicului va rog sa postati doar ceea ce ati facut si gustat\mancat nu faceti copy paste din carti de bucate pentru ca atunci garantat trebuie mutat la gastronomie! va multumesc

#9
kzitz

kzitz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 131
  • Înscris: 02.11.2011
Salut.
Adevarat ca este mai comod aici topical.
Deci, Vlade, confirm si io. Hai si mai postati, ca deja mi s-a facut pofta.
Spor.

#10
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Topicul acesta este necesar aici asa ca si eu salut initiativa. Ar trebui sa rugam pe Scaiba sa ni-l faca sticky pentru ca tot aici putem sa punem si retete pentru conserve cu diverse legume din gradina
Revenind la ardei copti, mie imi plac ardeii dulci, adica cei rosii gen kapia sau gogosar..
Ardeii se pot coace pe gratar, evident, sau, pentru cei mai lenesi si care prefera ardeii doar putin copti, cu aroma de fum dar crocanti, "al dente", se poate folosi o lampa pentru flambat.
eu folosesc parlitorul pentru porc, la butelie, pielea se scoate foarte usor si astfel se pot coace /depela foarte usor si ardeii cu pulpa mai subtire, cum sunt cei iuti.

SImilar cu ce propune Vlad, mie imi place vara un sos de legume coapte.
Se coc bine cateva rosii si cateva cepe fragede, de asemenea daca aveti ceapa verde puteti folosi si cateva fire de ceapa verde.
De asemenea se coc si cativa ardei rosii dulci, urechea de elefant e tipul meu de ardei favorit. Pentru un gust usor picant puteti folosi si ardei iuti.
Pentru o diversitate a aromelor eu pun si ardei gras verde, are o cu totul alta aroma fata de kapia sau gogosar, tot pentru aroma se adauga si 1-2 catei de usturoi sau si mai bine, pentru cei care nu doresc o aroma pregnanta de usturoi coaceti 1-2 capatani de usturoi intregi, pentru a nu se arde le puteti tine anterior la inmuiat in apa daca foile sunt uscate sau le ungeti cu putin ulei daca foile nu sunt uscate, vara usturoiul recent recoltat nu are inca foile bine uscate si nu se vor arde.

totul se toaca la cutit, mie nu-mi place sosul ca un piure ci imi place sa aiba textura, o parte din rosii se vor transforma oricum in pasta, mai ales daca folositi si rosii de tip sa marzano , mai seci si mai malaioase.

CA si ierburi aromate eu folosesc patrunjelul in price combinatie, in rest, in functie de mancarea cu care asociem acest sos, putem folosi salvie, rozmarin, cimbru samd...Mie salvia imi place cu peste, cumbrul imi place cu orice si nu prea lipseste dar unora nu le place, etc...Merge si putin tarhon proaspat daca va place aroma.

Sosul e bun si cald, e si mai bun dupa cateva ore la rece ...

Ca un sfat, nu incercati sa lucrati hiper corect si curat...cateva bucati.coji mai carbonizate, legumele mai arse ori afumate, tocate mai grosier/neingrijit, etc....fac sosul asta parca si mai bun...
Evident se asezoneaza cu sare, piper proaspat macinat sau si mai bine, spart in mojar... Daca rosiile nu sunt suficient de acide se adauga s o picatura de otet si evident ca sa nu scartaie se adauga ulei....

#11
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,614
  • Înscris: 25.11.2007
Pe mine sa nu contati la topicul asta, salivez prea mult.

#12
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Ah, abia astept sa vad cat mai multe retete cu legume, eu incep sa nu mai suport carnea, asa ca dati inainte!

Salata  de dovlecei cu rosii

Se iau niste dovlecei cruzi, care inca n-au format samburi, se taie rondele sau pe lung, dupa preferinte, grosime felie cam 4-5 mm, nu mai mult. Se sareaza putin ca sa lase din suc, se zvanta cu un stergar dupa care se prajesc in putin ulei. Se taie felii subtiri rosiile si se face si un mujdei de usturoi. Se aseaza in castron un strat de dovlecei, un strat de felii de rosii, se stropeste cu mujdei de usturoi dupa gust si tot asa, se cladesc straturi dupa straturi de dovlecel si rosii, cam 4-5 straturi din fiecare.
Mujdeiul de usturoi: eu il fac cu ulei de masline, zdrobesc bine-bine usturoiul si torn cate putin ulei si frec cu o lingura, ca si cum as face o maioneza. Se face o crema pe care o lungesc cat doresc cu ulei de masline.  Nu adaug apa pentru ca oricum tomatele lasa sos si atunci salata devine prea apoasa daca si mujdeiul e cu apa.

Edited by claudia313, 27 March 2014 - 21:52.


#13
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
@jumbo:
Foloseşte pluralul, nu greşeşti Posted Image

View Postparintele, on 27 martie 2014 - 21:28, said:

...sa ni-l faca sticky pentru ca tot aici putem sa punem si retete pentru conserve cu diverse legume din gradina...
Cetesc şi mă supun cu bucurie.
Da' să nu-l laşi de izbelişte parinte, că ne sfădim.
Rău.

#14
prisonbreak

prisonbreak

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,209
  • Înscris: 15.05.2007
Din punctul meu de vedere, scrise asa cum ati facut-o mai sus, retetele se vor pierde printre randuri pt ca nu ies cu nimic in evidenta. Sunt doar niste mesaje pe un topic si deocamdata e relativ simplu, ca nu s-a umplut nici macar o pagina. Cand se vor aduna mai multe pagini insa va fi mai greu de cautat o reteta.
Ce propun: sa scrieti retetele cu italic sau bold, in asa fel incat sa se poata diferentia foarte usor de mesajele normale. N-ar strica si o lista a ingredientelor scrise sub denumirea retetei.

#15
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Da, lista ingredientelor ar fi utila, asa vezi dintr-o privire tot ce contine poreparatul, in rest nu cred ca e o problema, pana la urma cred ca fiecare va da un copy-paste rapid la reteta care il intereseaza si o va salva intr-un document propriu ca sa-i fie mai usor de accesat la nevoie.

#16
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Bun , asa sa facem. Le dam titluri si bilduim ca sa iasa mai usor in evidenta.

Revenim cu ceva ce nu e din gradina musai dar e de sezon si e ceva ce mie imi place extraordinar de mult...as manca intr-una.....

Mancare de urzici

Ingrediente:
Urzici (si stevie), leustean
Ceapa, 2-3 linguri de faina sau cateva linguri de orez
cativa catei de usturoi, sare, piper. patrunjel


Se curata/spala bine urzicile, de asemenea se poate adauga si o alta verzitura la fel de salbatica, de sezon, si anume stevia.
Ierburile se fierb in apa cu foarte putina sare, se scurge supa/ceaiul dupa ce frunzele au fiert la foc mic 5-10 minute. Partea solida se toaca sau se paseaza cu ajutorul unui blender, impreuna cu putin  lichid. Pentru aroma odata cu cu frunzele de urzica si stevie se fierb si cateva cotoare de leustean iar spre finalul fierberii se adauga si frunzele de leustean.
Separat se caleste/soteaza ceapa in putin ulei. Cu cat mai multa ceapa, tocata marunt, cu atat mai gustoasa va fi mancarea. Ceapa se soteaza pana cand incepe sa devina aramie, NU se abureste. Cand ceapa este aramie se adauga 2-3 linguri de faina care se caleste, de asemenea.... Cand faina s-a prajit putin se adauga supa de urzici , putin cate putin, si se omogenizeaza incet, obtinanduse o ciulama. Se adauga piureul de urzici si supa de urzici apoi se fierbe pana cand faina este bine fiarta.
Inainte cu 2-3 minute ca faina sa fie fiarta se piseaza cativa catei de usturoi si se face un mujdei cu o mica parte din supa de urzici, se adauga peste ciulama.
  La final se drege de sare si se adauga piper proapat macinat si patrunjel proaspat, eventual cateva frunze de leustean proaspat daca va place o aroma ceva mai tare de leustean.
Se mananca cu mamaliga calda si optional cu raci din ardei uscati stropiti cu mujdei.

Se poate prepara si cu orez in loc de rantas de faina, practic se prepara un rizotto cu supa de urzici si spre final se adauga piureul de urzici, in acest caz usturoiul se adauga la inceputul prepararii rizottoului, se caleste impreuna cu ceapa pt a aroma usor uleiul.
In aceasta varianta nu se consuma cu mamaliga ci cu paine, proaspata de casa sau crutoane/paine prajita in cuptor, simpla sau stropita cu putin ulei , frecata cu usturoi sau folosind ulei aromat de usturoi .

A treia versiune este similara primeia doar ca se face ca o supa crema si nu ca o ciulama, se mananca impreuna cu crutoane sau paine prajita samd...

Prima este retata "originala" din zona de sud, celelalte sunt variatiuni mai "soft", mai boieresti, mai sanatoase, etc... originalul cu usturoi este pentru mine cea mai buna mancare de primavara si nu numai.
Strabunica-mea usca urzicile si facea o astfel de ciulama in toiul iernii, folosind 2-3 linguri de pudra de urzici...

Astea sunt mancarurile alea simple cu care am crescut si pe masura ca mancam treburi mai exotice sau mai soficsticate, ne dam seama cat de buna e mancarea aia simpla, facuta cu minimum de ingrediente....

Edited by parintele, 27 March 2014 - 22:57.


#17
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Macarea de stevie

Stevie, ceapa, optional morcov,orez, bulion/suc de rosii, leustean, etc...


Se curata stevia, se indeparteaza stemul frunzei si se fierbe putin, se scurge si se paseaza sau se toaca partea solida.
Separat se caleste ceapa impreauna cu morcovul ras fin (daca se foloseste si morcov), se adauga orezul care se caleste putin, apoi sucul de rosii sau pasta de rosii....
Se adauga treptat supa de stevie si cand orezul este pe jumatate fiert se adauga si piureul de stevie...
Este practic un rizotto ca si mod de preparare, diferenta este ca se foloseste si suc de rosii sau bulion plus piureul de funze de stevie iar supa este cea obtinuta prin fierberea steviei...

Se adauga piper si se drege de sare , verdeata folosita in sud este patrunjelul. De asemenea se foloseste si telina sau leustean dar rar , in general cel mult o crenguta frageda de leustean fiarta odata cu stevia, aroma de leustean este una EXTREM de slaba/discreta, mult mai discreta decat la mancarea de urzici sau, spre exemplu, mult mai discreta decat aroma telinei in unele mancaruri de vara cum ar fi mancarea de rosii.

Este cea de-a doua mancare de primavara dupa cea de urzici si in opinia mea, stevia este 2 clase peste fratele nobil, spanacul...gustul este mult mai fin si faptul ca frunzele de stevie sunt usor acrisoare face ca gustul final sa fie unul mult mai echilibrat fata de mancarea de spanac.

View Postclaudia313, on 27 martie 2014 - 21:51, said:

Ah, abia astept sa vad cat mai multe retete cu legume, eu incep sa nu mai suport carnea, asa ca dati inainte!

Mujdeiul de usturoi: eu il fac cu ulei de masline, zdrobesc bine-bine usturoiul si torn cate putin ulei si frec cu o lingura, ca si cum as face o maioneza. Se face o crema pe care o lungesc cat doresc cu ulei de masline.  Nu adaug apa pentru ca oricum tomatele lasa sos si atunci salata devine prea apoasa daca si mujdeiul e cu apa.

Apai asta nu e mujdei de usturoi mai doamna, asta e maioneza de usturoi...mujdeiul e ala simplu, usturoi pisat cu sare si apa.
Maioneza asta de usturoi se face mai ales prin delta, e cam specifica lipovenilor si ukrainilor de acolo...
In loc de ou baza e usturoiul pisat si se mai adauga ceva acid, otetul sau zeama de lamaie plus optional si putina apa pentru a obtine fix textura dorita, mai tzapana sau mai fluida iar aciditatea cea potrivita pentru mancarea la care se asociaza....
Unele mancaruri merg bine cu lamaie, in special pestele, alteori otetul desi e mai brutal si mai putin boieresc este mult mai potrivit, bunaoara la ciorba de peste nu prea merge neam cu lamaie...
Eu la carasul prajit "ca-n delta" pun multa zeama de lamaie, in delta la ciorba obligatoriu se pune maioneza cu otet iar la un lighean de raci parca tot sosul cu otet e mai bun.... As manca niste raci de n-am servetele sa sterg tastatura... Posted Image Posted Image

Edited by parintele, 27 March 2014 - 23:10.


#18
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Părinte...m-ai dat gata. :)
Tineototasa!

PS. Cred ca are dreptate prisonbreak, expertul meu bucatar simte nevoia sa vada distinct urmatoarele:
1_Numele retetei - bine font bold
2_Lista de ingrediente cu cantitatile corespunzătoare - bine font bold
3_Descrierea actiunilor de gătire propriu-zise - font italic este o idee buna
4_observatii&comentarii care nu sunt elemente demne de a face parte din punctele 2 sau 3 - font normal este

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate