Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Invatamantul in Romania este infloritor !

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
57 replies to this topic

#37
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
"problema este telefonul,adidasii,femeia vecinului,Mirc-ul flood-ul , scandalul, nemaivorbind de faptul ca unicul lor "citat" este "just do it" - wrong...n-ai auzit de "whateva"....spus cu au aer de mare om :):):)

exista urmatorul adevar: copii si adolescentii din ziua de azi nu mai vad lumea cu ochii cu care o vedeam noi acu' 5-8 ani sa zicem....ispitele sunt altele la ora actuala....mult mai numeroase....pe vremea mea singuru' loc de pierzanie era baru', biliardu' si discoteca la sfarsit de saptamana. si oricum se gandea mai restrictiv. oricat mergeai in bar, tot aveai ceva tragere sa mergi si la scoala. nu va suparati, scoala care se facea acu' 5 ani nu se mai face acum si cea care se face acuma n-o sa se mai faca peste 2 ani samd. la un moment dat se va ajunge la un plafon. scoala era scoala cand mergeam. io ma uit la vara-mea intr-a 9a a carei singura preocupare e cum sa-si mai bage cercei in ureche si cum sa-si faca tatuaj. super marfa preocupari. are 2 ore de mate, o ora de fiz si une de chimie pe sapt si tot se plange. ca ea sunt majoritatea. multumiti-va cu ce aveti, astia care mai vreti ceva de la scoala, ca in curand o sa vi se ia si asta. INCA este bun invatamantu' in romania.

#38
strangelove91

strangelove91

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 22.01.2003
Din pacate, trebuie sa fiu de acord cu DeathRipple.

Fac parte dintr-o generatie de mijloc - decembrie 1989 m-a prins imediat dupa treapta a 2-a (pentru cei mai tineri, asta e un examen care se dadea intre clasa a X-a si a XI-a, si care determina daca vei continua la zi sau la seral/scoala profesionala).

De atunci incoace, am fost fascinat de schimbarile produse in invatamint. Am facut parte din Consiliul National al Elevilor din Romania, care a eliminat obligativitatea uniformelor. Am vazut cum anumite cerinte dispar din programa de invatamint, si cum totul devcine elastic...  Trebuie sa marturisesc ca nu am facut un liceu "cu renume" - erau toate mult prea departe de casa, si oricum, ultimii ani din deceniul noua adusesera cam totul la acelasi nivel de lehamite. Prietena mea, fiind mai mica de virsta, a avut nesansa (desi mergea la un liceu "cu vaza") sa prinda intreaga perioada dintre clasele a IX-a si a XII-a in noua formula. Stiti voi de cite ori m-am mirat de cit de putine lucruri a invatat, in comparatie cu mine, la un liceu industrial?

Nu prea stiam ce voi face concret in viata, dar 1989 mi-a adus - la propriu schimbarea.

Apoi a urmat facultatea, masterul, al doilea master, doctoratul... ma rog, nu de mine e vorba aici.

De la un anumit nivel incolo, am inceput sa predau in Romania, la Universitatea Bucuresti. Si am vazut, in putinii ani petrecuti astfel, cum s-au schimbat - in rau - generatiile. Citeva vizite la fostul meu liceu mi-au intarit impresia de ruina. Nimanui nu-i mai pasa de scoala.

Am detestat si eu o gramada de materii - la mine gogoritele cele mai mari erau desenul tehnic si matematica. M-am gindit adeseori ca vreau sa invat altceva, mai putin, si nu in mod papagalicesc.  Nu cred ca voi avea vreodata nevoie de ele. Dar ce a contat a fost faptul ca, asa timpit cum era sistemul de invatamint vechi din licee (de pe vremea lui Ceausescu), a creat in mod mai mult sau mai putin uniform un stil de acumulare a cunostintelor care ne-a permis sa lepadam mai mult sau mai putin vadit tot ce nu ne interesa, odata ce nu-l mai aveam in fata. Dar marele avantaj a fost  ca am luat cel putin la cunostinta ca toate aceste materii existau. Si cit de folositor a fost sentimentul asta!

De cind m-am mutat in partea cealalta de lume, am vazut in amanuntime si sistemul pe care vrem sa-l emulam cu atita nesat. Nu stiu inca daca e bun - sint diferente enorme in rezultatele obtinute in Canada si SUA, care merg, totsi, pe aceleasi principii. Nu cred insa ca ar trebui aplicat in Romania la momentul de fata. Eliminarea examenelor de admitere, scurtarea programelor de invatamint, limitarea orelor la anumite materii, producerea de manuale alternative si adoptarea fara discernamint a sistemului de credite sint greseli extraordinar de mari, si au reprezentat momente de criza in educatia nationala. Din pacate, nu vad cistiguri care sa contrabalanseze tot ce s-a pierdut.

#39
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
strangelove91: tu stai in USA sau CAN ?

#40
nirolf

nirolf

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 29.10.2002
Ce m-a deranjat pe mine cu adevarat a fost atitudinea profesorilor care nu sunt intersati sa invete ceva pe cineva ... adica sa dea bani pe pregatire daca nu au inteles ... prosti dreq. Adica vreau sa spun ca daca 80% din clasa NU A INTELES nimic, e posibil sa fie si vina profesorului ....

#41
TheNTmAx

TheNTmAx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 407
  • Înscris: 21.09.2002
nirolf....sau lasa.... daca 80% din clasa NU AU inteles nimik inseamna poate ca is derbei sau nu si-au pus silinta?

ce drek poporul roman e incapabil?

#42
bibicu

bibicu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,341
  • Înscris: 28.11.2001

Quote

Originally posted by nirolf
Ce m-a deranjat pe mine cu adevarat a fost atitudinea profesorilor care nu sunt intersati sa invete ceva pe cineva ... adica sa dea bani pe pregatire daca nu au inteles ... prosti dreq. Adica vreau sa spun ca daca 80% din clasa NU A INTELES nimic, e posibil sa fie si vina profesorului ....

Da, dar MAXIM 10%... :drac: Restul e al elevilor  :P :moo: Si crede-ma ca STIU ce spun... :)

#43
AIWAMAN

AIWAMAN

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 4,532
  • Înscris: 26.11.2001
Cit a fost al batrin bolnav va pot spune din experientza personala....ca bibicu...e marinimos cind spune 10%

#44
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,277
  • Înscris: 24.11.2002
Ieri s-a dat BAC-ul si la Istoria romanilor as vrea sa cunosc si raspunsul care il considerati corect la intrebarea a 2-a.
Am sa vin mai tarziu si cu varianta considerata de minister ca fiind corecta. Rog sa va si motivati alegerea.
Am atasat o imagine cu prima pagina scanatata.
Asta e de 200k si sper sa intelegeti ceva.
--------------
Edited by Monitox:

Daca doresti sa pui o imagine incearca pe viitor sa pui una decenta ca marime... ~ 600 Kb pt o imagine mi se pare enorm... Sorry !

Attached Files



#45
Monitoxus

Monitoxus

    Back!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,184
  • Înscris: 26.11.2001
Editorialul de astazi din Libertatea... (Adrian Halpert  :oK: )

Quote

Zilele trecute, presa s-a intrecut in a reda "perlele" elevilor la examenul de Capacitate. Unele gogonate rau de tot.  

Am ras cu pofta, cand, de fapt, era de plans. A venit, apoi, randul colegilor mai mari ai celor care au dat Capacitatea, absolventii de liceu. Nici prestatia lor la Bacalaureat n-a scapat presei.  

Si da-i si razi! Ba chiar un post de televiziune a inserat, dupa fiecare "perla", niste hohote pe banda de parca urmaream nu stirile, pompos numite "nationale", ci un fragment din "Familia Bundy".  

De ce n-ar trebui sa radem? Pentru ca, intr-adevar, criza scolii romanesti e grava. Unul din responsabilii domeniului spunea ca, an de an, procentul celor care vin "bata" la examene creste, apropiindu-se de 80%!  

Degeaba ne mandrim, spunea el, cu olimpicii si cu elevii eminenti, care inseamna cel mult 3% din total. Ceilalti sunt din ce in ce mai multi si din ce in ce mai prost pregatiti. Ce vor face acesti oameni in viata?  

E vina lor? Sau a scolii romanesti, care a devenit un fel de talmes-balmes, un amestec intre metodele occidentale de pregatire si de examinare si cele "clasice", pe care le stim de pe vremea lui Ceausescu?  

Un fel de nici cal, nici magar... Miercuri, am fost socat de o emisiune radiofonica de dedicatii muzicale. Un grup de pusti era foarte incantat ca a picat, in corpore, "bac-ul" si mergea la o bere ca sa sarbatoreasca!  

Doamne! Daca asta a ajuns o mandrie, inseamna ca "viitorul suna rau", ca sa parafrazez o reclama a unei firme de telefonie.  

Ca daca citezi din clasici, nu te mai intelege nimeni!...


#46
TryCatch

TryCatch

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 12.06.2003
In urma cu cativa ani un diplomat francez afirma la Bucuresti:"80% dintre romani vorbesc franceza".Asta stia el, asa il informasera  ai nostri baieti patrioti...clar ca 80% dintre romani nu vorbeste corect romaneste care este mancati-as...Olimpicii nu sunt o dovada a nivelului invatamantului dintr-o tara...sunt oameni care au un talent deosebit , nativ, intr-un domeniu sau altul.Dar media este slaba, dovada rezultatele alegerilor , in timp, dovada succesul manelelor la public...
In plus, invatamantul universitar, cel putin cel tehnic pe care l-am absolvit este pur teoretic, depasit, dinozaurii ceausisti din facultati nu isi aduc materiile la zi, prea putini fac traduceri, prea putini se documenteaza la modul serios.Este mai comod sa predea aceleasi lucruri depasite, dar care ei le stiu pe de rost de zeci de ani.A intrat deja in folclor, meseria de inginer se invata ori pe cont propriu, prin camine, ori dupa absolvire, "in productie" , din facultate iesi tufa de Venetia, doar cateva franturi de formule care eventual le mai retii...de exemplu la materia "Sisteme de Operare", in politehnica din Cluj si acum se preda "puternicul sistem MS-DOS"...

#47
root

root

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 832
  • Înscris: 06.05.2002
Din pacate foarte multi dintre cei care se plang ca sunt obligati sa invete prea multe lucruri inutile in scoala/liceu/facultate nu stiu nici macar sa scrie corect romaneste. Si asta se poate vedea si aici pe forum... Dar au aspiratii inalte, toti se vor experti in IT. :ciocan:

#48
TryCatch

TryCatch

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 12.06.2003
frate...exprimarea : "80% dintre romani nu vorbeste corect romaneste care este mancati-as..." era parodie...vezi cazul Daniel Marian Vanghelie...

#49
root

root

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 832
  • Înscris: 06.05.2002
Relax, ca nu m-am referit la postul tau sau la tine. Coincidenta nefasta in succesiunea posturilor. :(
Vezi ca mai sunt threaduri despre subiectul admitere in facultati, automatica/calculatoare etc. si ai sa gasesti acolo exemplare ce se incadreaza in categoria mai sus numita...

#50
wargod

wargod

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 145
  • Înscris: 29.05.2003
Ce ma enerveaza pe mine cel mai tare este faptul ca sistemul de invatamant nu este unul stabil. Se schimba cate ceva in fiecare an. Devine enervant.Eu am fost prima generatie care a dat capacitatea, iar acum am dat bac-ul car este destul de diferit fata de alti ani.In fiecare an mai apare cate un ministru al invatamantului paranoic care vrea sa fie deosebit fata de ceilalti ministri si shimba si el ceva.
Ar trebui sa investeasca si ceva bani in dotarea liceelor. Eu, de exemplu  invat intr-un liceu care sta sa se prabuseasca in orice moment. Au inceput sa construiasca un liceu nou langa cel vechi dar lucrarile au fost sistate de 10 ani. Anul trecut acest liceu a luat notele cele mai mari din tara la bac.
Ministrii invatamantului sunt indiferenti la problemele scolilor. Nu le pasa daca in orice moment se poate prabusi un liceu intreg si pot muri sute de elevi.

#51
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
dumnezeule! asa arata un test la istorie? 2000 de ani de istorie inghesuiti in 10 randuri? unde e relavanta pt prof. care corecteaza ca elevu' stie intr-adevar isotrie? pe-ni-bil. bine c-am apucat sa termin liceu' cand nu erau manuale alternative si istoria era la fel de groasa ca si romana. sunt de acord sa nu stii mate, sa nu-ti placa economia, fizica, chimia, sa urasti sportu' (!?!), da' sa nu-ti stii limba, geografia patriei si istoria neamului mi se pare inacceptabil. inseamna ca te dezici de origini, de tine insuti. dupa umila mea parere astea ar fi materiile de baza la bac (desi profilul meu a fost si va fi de "real").

#52
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003
Cu romana si istoria pot fi de acord; dar geografia? Poate s-a schimbat geografia de cind am facut-o eu, dar cui crezi ca-i pasa cite centre de morarit si panificatie sint in tara si unde sint asezate? Daca dadeam bacul la geografie asta m-ar fi intrebat, si nu cum se numesc Muntii Bucegi ;)

#53
BlindGirl

BlindGirl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 514
  • Înscris: 06.07.2003
Ce va mira domnii mei de testul de la bac la istorie?... va zic eu unele mai grave.. Am facut Facultatea de Litere intr-un centru universitar mai mic, aproape de casa, subventionata de stat.. cum am putut mai bine in vremurile astea ce parca nu se mai termina de socotit "tranzitie".. Imaginati-va ca in anul cand am intrat eu s-a intrat cu mediile de la bac si din liceu.. Ce e mai curios e ca, dupa ce conditia era sa ai peste 5 intre bac si notele din liceu.. si s-au bulucit cu totii in regim cu taxa (locuri nelimitate!) s-a mai facut o sesiune si in toamna, doar de "cu taxa" cu acelasi criteriu de admitere.. sau inscriere cum vreti sa-i zicem. Asa se face ca era fff multi studenti. Din aia 20 subventionati au mai fost si "cu spaga". Bun. Acum, sincer, nu exagerez deloc cand afirm ca am ramas 3 studenti din mai bine de 200 care sa fim intr-adevar buni si pasionati de materiile si profilul ales, 3 hai 4 care nu am dat din intamplare, de "ochii lumii.. ca sa faca o facultate" ..etc. In anul I multi profesori si-au dat silinta sa aduca multimea la un standard cat de cat al cunostintelor. Apoi au renuntat. Am multi colegi care au terminat la profil Franceza sau Romana si nu stiu sa conjuge verbul "etre" la prezent ( zic: j'ai, tu ai... nu numai ca le confunda... dar o forma e de ajuns la toate... si asta in examenul de licenta la LFC, examen pe care l-au luat cu brio!!!) . Intr-o zi asteptand sa inceapa un seminar , plina de entuziasm dupa o raita de librarii si biblioteci ma trezesc exclamand: " -A aparut integrala operei lui Nichita Stanescu!" Fetze nedumerite, triste ma inconjoara... Una intreaba curioasa, vrand sa se dea bine pe langa mine ca a vazut ca nu mi-e "frica" sa discut cu profii : "Da'... Stonescu a scris si integrame? " Sa nu va zic.. a propos de ce zicea dot cu profele de franceza=isterice... Una, dupa ce o prinsese copiind iesise f nervoasa si urla pe hol ca... sa vezi.. ce-o sa le faca ea la copii cand o sa ajunga profesoara ca ii mananca nervii profesorii de la facultate.. Ce-o sa mai dea cu ei de pamant!"
So... concluziile le trageti singuri care cum credeti de cuviinta.. Eu am expus cateva fapte.. as putea da o carte intreaga de "monstruozitati" din astea acumulate pe parcursul celor 4 ani de facultate... Eu chiar nu mai incerc sa inteleg cursul invatamantului... cursul tranzitiei sau orice altceva.. Mi-a pierit cheful de filosofie precum si cel de poezie.

#54
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
WhoAmI: nu neaparat; desi nu strica sa stii si ceva despre industrie etc.....stii resursele solului si subsolului, stii si industrie...in fine. la geografie, ca si la istorie si romana...un subiect de sinteza....de ex: iti da o zona si tu scrii tot ce stii despre ea dpdv geografic...munti, ape, resurse, mod de formare, tipul campiei etc....industrie....ce-mi mai amintesc si io din liceu.....macar ramai cu ceva....e geografia patriei. pai am avut surpriza sa-mi zica un coleg de faculta (care fie vorba intre noi e bazat, fiind dintre aia f buni) ca deva e in banat pe undeva...prin locu' resitei p-acolo.....sa nu stii sa spui care-s punctele cardinale, sa nu ai o reprezentare cat de cat aproximativa a oraselor importante, mi se pare de prost gust.....nu zice nimeni sa stii cu cate mii de ani inaintea carpatilor s-au format muntii dobrogei si nici cati km are dunarea de la portile de fier la tulcea....da' oricum sunt chestii de baza care nu sunt stapanite de majoritatea...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate