Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baterie externa solara vs baterie...

recomandare placa captura video

Trecere apartament pe numele meu

Seria 3 - E90 / 91
 LakeSide 11 Straulesti

arii

Sapa peste pardoseala

Smart phone pentru auz deficitar
 Manager transport marfa. Pareri. ...

BIOS F.24 pentru HP Pavilion g7-2...

Meta Quest 3 512 gb

Father's Day
 Clipboard files copy/paste, filen...

Boardgame-uri despre cuvinte

Care-i treaba cu Reddit-ul? (nu m...

Diferente diferentiale
 

cum ma fac ... programator

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
38 replies to this topic

#19
genericuser01

genericuser01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 01.09.2013
Is that one of those "Everybody has his own problems and we shouldn't judge" ?

#20
The0nly0ne

The0nly0ne

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 847
  • Înscris: 16.11.2010

View Postgenericuser01, on 03 februarie 2014 - 16:33, said:

Eram doua semi-grupe de 12 oameni. Un semestru intreg ne-am intalnit cate o data pe saptamana la unul si la altul. Ne-am ales rolurile si faceam proiectarea aplicatiei. Nu are rost sa spun ca a venit saptamana a XI-a (din 12) si nimeni nu a facut nimic. Asa ca eu si cu un coleg de grupa ne-am pus cu o noapte inainte, am lucrat toata noaptea si am terminat aplicatia.

Bai da-o dracu' ca tu esti de fapt o corcitura intre Torvalds, Ritchie si Kernighan. Sau stai ca de vreme ce voi deja aveati partitionata aplicatia inseamna ca aveati deja toata arhitectura programului si toate interfetele dintre module gandite. Sau tu esti de parere ca tot ce conteaza e codingul?

Pentru initiator: ai citit asta ?

Edited by The0nly0ne, 03 February 2014 - 19:49.


#21
genericuser01

genericuser01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 01.09.2013
Am impartit rolurile, am dat sarcinile, am definit clasele si metodele. Noi doi stiam aplicatia pe dinafara. Trebuia doar munca efectiva facuta. Ceea ce nimeni din semi-grupa nu a facut-o. Ca nu am avut timp, ca am fost acasa, ca nu stiam ca eu trebuie sa fac asta, nenumarate discutii de genul: De ce trebuie facuta asta? Eu cred ca altceva trebuie sa facem.

Munca in echipa aduce numai probleme. O data am explicat 2 ore unui indian ce are de facut si pana seara tot nu a facut nimic. Pentru a munci in echipa in primul rand trebuie sa te descurci sa faci treaba de unul singur.

#22
george90

george90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,014
  • Înscris: 19.08.2006
Prin a face o facultate (si absolvita cu o medie decenta cat de cat) dovedesti ca ai anumite abilitati: anduranta, capacitate de a iti propune un tel pe termen lung, capacitate de a il urmari, nu cauti scurtaturi, te mulezi pe o structura sociala, etc. Eu unul nu as angaja un om pe un proiect de peste 2-3 luni (complex) sau pe un poriect scurt dar foarte complicat. Pur si simplu e prea mare riscul ca ala sa o dea in bara. Daca vrei,e ca s icumai vota cu un neica nimeni fara trecut dar care promite frumos la TV.

#23
genericuser01

genericuser01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 01.09.2013
Ce ne place sa ne complicam viata.

Facultatea nu dureaza acuma doar 3 ani? Am avut colegi lucrand si erau in primul an. Oricum nu-ti prea trebuie prezente la facultate, nu e medicina.

#24
xyv123

xyv123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 01.03.2012
Ce fel de aplicatii faceti ?

#25
wirespot

wirespot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,654
  • Înscris: 23.09.2002

View Postgeorge90, on 03 februarie 2014 - 21:37, said:

Prin a face o facultate [...] dovedesti ca ai anumite abilitati: anduranta, capacitate de a iti propune un tel pe termen lung, capacitate de a il urmari, nu cauti scurtaturi, te mulezi pe o structura sociala, etc.

Da şi nu. De acord că respectiva persoană e capabilă să persevereze 3-4 ani pentru un anumit ţel. Dar nu înseamnă neapărat acel ţel era declarat şi/sau conştientizat. Nu e ca şi cum n-ar fi posibil să treci prin facultate ca gâsca prin apă.

Iar povestea lui @genericuser01 ar trebui să-ţi fi demonstrat că treaba cu structura socială e şi ea discutabilă. Vezi mai jos.

The0nly0ne said:

Bai da-o dracu' ca tu esti de fapt o corcitura intre Torvalds, Ritchie si Kernighan.

Nu cred că a fost neapărat o aplicaţie super-complexă.

genericuser01 said:

Is that one of those "Everybody has his own problems and we shouldn't judge" ?

Nu, am pus întrebarea la propriu. Situaţia asta poate apărea oricând în viaţa reală, în orice context. În special în context profesional: faci parte dintr-o echipă, se dă un proiect, mulţi sunt incompetenţi sau li se rupe sau îi loveşte gripa, tu faci treaba, toţi sunt lăudaţi.

Însă m-aş fi aşteptat să-ţi pui nişte întrebări, nu doar să accepţi rezultatul şi să-ţi creezi impresia că situaţia asta va avea mereu deznodământ identic.

Se dau 10 oameni, se dă o sarcină care trebuie făcută, se dă o evaluare finală care-i va afecta în bloc pe toţi 10, indiferent de aportul individual.

Dacă ai fi avut noţiuni de game theory (sau experienţă) ai fi putut intuit de la bun început cum se va sfârşi, înghiţeai găluşca din vreme şi n-ai mai fi lasat-o pe ultima zi. (Bine, ăsta e oricum sport tradiţional pentru studenţi, aşa că nu te ascunde după degete.)

Sincer, nu ştiu dacă profesorii care formulează situaţiile de genul ăsta o fac intenţionat sau nu. Dacă da, e o capcană destul de rafinată, pentru că dublează valoarea/cunoştinţele/experienţa celor care ajung să facă treaba, şi le permite leneşilor să se complacă în lene fără să-şi dea seama că tocmai au primit un handicap major.

Însă în carieră vor apărea tot felul de variaţii pe temă. Participanţii la experiment s-ar putea să fie mult mai vicleni. Zi mersi că te-ai ales cu un rezultat ok în cazul ăsta. Pot apărea cazuri în care un singur individ îşi arogă tot meritul. Poate fi un individ care nici măcar nu face parte din echipa originală (deci rămâi şi f... şi cu banii luaţi). Mai rău, îşi arogă meritul şi te şi scoate pe tine vinovat că a fost făcută treaba la limită.

Sau, la extrema cealaltă, poţi face parte dintr-o echipă în care ceilalţi membri nu pot să te ajute din motive obiective, şi tu faci un tur de forţă din motive altruiste; care lucru poate fi apreciat sau nu.

Lucrurile NU sunt albe sau negre, sunt foarte multe nuanţe de gri. Învaţă să evaluezi o situaţie cât mai devreme şi să decizi ce-o să faci. Unii au chef şi talent să manevreze în situaţii din astea, şi atunci trebuie să exersezi. Unii nu au, şi atunci trebuie să get out cât mai devreme, sau să minimizezi repercusiunile.

Edited by wirespot, 03 February 2014 - 23:38.


#26
genericuser01

genericuser01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 01.09.2013
Detest aceasta "drama de la birou".

Dar ma face sa ma intreb, de ce atata grija pentru mine, un necunoscut pe ceva forum?

Buna remarca cu "game theory". Imi plac dialogurile peste medie.

#27
misu183

misu183

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,954
  • Înscris: 21.12.2008

View Postneagu_laurentiu, on 03 februarie 2014 - 15:18, said:

Tu m-ai angaja doar ca iti arat o diploma sau ma testezi mai intai ?
Sa inveti meserie. Dureaza cativa ani.

Ar fi bine sa faci.
La orice selectie primul lucru se uita in cv-uri. Unul de la Resurse Umane ti-l va da deoparte din prima daca n-ai studii. Aia nu stau sa analizeze in detaliu. Poate daca faci o lista clara cu ce limbaje de programare stii sau cu ce fel de sisteme depanezi ai sanse sa fii chemat la o proba. Dar tine cont ca intotdeauna vei fi pe un loc secund la salarizare doarece la incadrarea pe grile se va tine cont si de studii.


Edited by misu183, 04 February 2014 - 05:40.


#28
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,632
  • Înscris: 30.07.2003

View Postmisu183, on 04 februarie 2014 - 05:34, said:

Unul de la Resurse Umane ti-l va da deoparte din prima daca n-ai studii. Aia nu stau sa analizeze in detaliu. Poate daca faci o lista clara cu ce limbaje de programare stii sau cu ce fel de sisteme depanezi ai sanse sa fii chemat la o proba.
Treaba e relativa. Cat timp stii sa-ti scoti CV-ul in evidenta cu proiecte (fie si demo) pe domeniul vizat de angajator nu va mai conta asa mult studiile. Doar ca asta e problema multor incepatori, nu stiu sa-si faca un CV (in sensul bun al cuvantului).

View Postmisu183, on 04 februarie 2014 - 05:34, said:

Dar tine cont ca intotdeauna vei fi pe un loc secund la salarizare doarece la incadrarea pe grile se va tine cont si de studii.
Si da si nu. Am vazut oameni buni ce erau platiti pt. munca lor si nu alte chestiuni birocratice.


Din punctul meu de vedere, daca tot inveti cativa ani programare (mai repede inseama ca te amagesti) de ce sa nu urmezi aceste studii ?

Edited by neagu_laurentiu, 04 February 2014 - 07:43.


#29
xyv123

xyv123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 01.03.2012
@wirespot, iti dai seama ca a fost vreo trivialitate de aplicatie din moment ce au scris-o intr-o noapte.
In privinta firmelor care nu se complica cu oameni avand studii superiorare si isi scriu aplicatiile cu studenti de anul 1, bleah ... de evitat.

#30
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003

View Postblue_ikks, on 03 februarie 2014 - 15:54, said:

Nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar facultatea nu a fost facuta sa tina umbra. Acasa n-o sa puteti, spre exemplu, sa lucrati in echipa, avantaj pe care vi-l ofera facultatea si un detaliu pe care angajatorii pun mare pret. Si, in sensul asta sunt multe de zis, pentru ca un programator, la locul de munca, programeaza sub 50% din timp. Restul sunt discutii, dezbateri, analize, estimari, samd, dar intram in detalii care nu tin de subiectul nostru.

Asta se intampla la nivel de junior? E cumva vreo firma mica? Sa faci meeting-uri peste meeting-uri in care nu se decide nimic e boala corporatiilor, dar atunci asta nu ar trebui sa-i afecteze in asa hal pe developeri.

Cat priveste titlul topic-ului, stiu oameni care nu au terminat facultate de programare si sunt buni, chiar f buni. Daca as avea in fata doi candidati apropiati ca si skill-uri dovedite la test, dar cu unul care a facut facultate si unul care a invatat toate lucrurile singur, l-as lua fara remuscari pe cel de-al doilea. De ce? Pentru ca a invata singur, nemanat de examene si profesori, ci doar de dorinta de a stii mai mult, este infinit mai greu si este baza oricarei cariere de programator.

#31
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Adica l-ai alege pe cel ce a invatat de capul lui doar franturi "interesante", si-n rest n-are habar? Posted Image
Cine-l opreste pe cel ce urmeaza o facultate de profil sa studieze in plus, de unul singur sau chiar sub indrumarea unui profesor? Eu as fi tare interesat sa stiu de ce persoana cealalta nu a facut facultate - daca raspunsul e lipsa chefului sau lenea...

Edited by TS030, 04 February 2014 - 17:04.


#32
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,632
  • Înscris: 30.07.2003

View Postfigo1988, on 04 februarie 2014 - 13:48, said:

nemanat de examene si profesori
E o discutie aici, ambii daca au trecut testul (si nu unul banal) inseamna ca au invatat extrascolar. Cursurile din facultate sunt doar introducere.

View PostTS030, on 04 februarie 2014 - 16:56, said:

Eu as fi tare interesat sa stiu de ce persoana cealalta nu a facut facultate - daca raspunsul e lipsa chefului sau lenea...
Pai cam aici indica cele mai multe, ca nu-i place matematica, fizica, ca studiaza materii inutile (zic ei) ca vor sa fie impotriva sistemului s.a.m.d. ori de cele mai multe ori firma nu vrea astfel de caractere.

#33
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003

View PostTS030, on 04 februarie 2014 - 16:56, said:

Adica l-ai alege pe cel ce a invatat de capul lui doar franturi "interesante", si-n rest n-are habar? Posted Image
Cine-l opreste pe cel ce urmeaza o facultate de profil sa studieze in plus, de unul singur sau chiar sub indrumarea unui profesor? Eu as fi tare interesat sa stiu de ce persoana cealalta nu a facut facultate - daca raspunsul e lipsa chefului sau lenea...

Ambii pot sa fie in situatia asta. Cunosc oameni care au terminat facultatea si au invatat mecanic o multime de lucruri, doar pentru a lua o nota. Pun pariu ca nu mai stiu nimic acum. Mai departe, nu e foarte greu ca la interviu sa il plimbi prin mai multe lucruri, macar la nivel de discutie. Cei care au invatat franturi se vor bloca, fie ca sunt absolventi, fie ca nu. Ce vreau sa subliniez este ca trebuie judecat fiecare caz in parte si in niciun caz aruncat un CV deoparte doar pentru ca nu are o diploma.

#34
MrReason

MrReason

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,266
  • Înscris: 08.10.2010

View Postgeorge90, on 03 februarie 2014 - 21:37, said:

Prin a face o facultate (si absolvita cu o medie decenta cat de cat) dovedesti ca ai anumite abilitati: anduranta, capacitate de a iti propune un tel pe termen lung, capacitate de a il urmari, nu cauti scurtaturi, te mulezi pe o structura sociala, etc. Eu unul nu as angaja un om pe un proiect de peste 2-3 luni (complex) sau pe un poriect scurt dar foarte complicat. Pur si simplu e prea mare riscul ca ala sa o dea in bara. Daca vrei,e ca s icumai vota cu un neica nimeni fara trecut dar care promite frumos la TV.
Demonstrezi fix nimic. Facultatile tind sa favorizeze anumite tipare, in special tocilari care o freaca obsesiv cu anumite materii (de ex. matematica) dar care-s cozi de topor in rest. Mai ales ca in faculatati nu se preda informatica la nivel profesional, ci doar se prezinta un ghiveci stupid de subiecte, adesea cu caracter prea abtract/matematic, cu utilitate spre zero si care exista doar ca sa tina niste folosile angajate.


View PostTS030, on 04 februarie 2014 - 16:56, said:

Adica l-ai alege pe cel ce a invatat de capul lui doar franturi "interesante", si-n rest n-are habar? Posted Image
Cine-l opreste pe cel ce urmeaza o facultate de profil sa studieze in plus, de unul singur sau chiar sub indrumarea unui profesor? Eu as fi tare interesat sa stiu de ce persoana cealalta nu a facut facultate - daca raspunsul e lipsa chefului sau lenea...
Ce vorbesti nenicule? Pai tocmai cei care se bazeaza pe facultati se aleg cu franturi (de aceasta data nici macar interesante). E extrem de evident ca tu ori nu stii ce se face in facultati, ori nu stii ce-i aia software egineering in scop comercial. Cine se bazeaza catusi de putin pe facultate - si aici ma refer in special la cele romanesti(chiar si pt. chestiile mai teoretice precum algoritmi) risca sa ramana un handicapat comparativ cu un programator profesionist instruit corespunzator, din surse serioase (manuale/cursuri straine scrise de profesori extrem de buni, specialisti, etc). Cine are de invatat la modul serios, se intereseaza despre domeniu, vede cam ce subdomenii sunt, se intereseaza de cartile cele mai bune din fiecare subdomeniu, vede care se muleaza mai bine pe stilul sau, isi face un plan de invatare etc. Nu cu penibilitatile din facultati, ca ajungi la sapa de lemn...

#35
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,632
  • Înscris: 30.07.2003
Dar nu cred ca sustine cineva ca doar prin cursurile in cauza ajungi meserias. De asta se si indica o bibliografie, tocmai ca sa fie studiata si nici sa nu se limiteze doar la ea.
Apoi facultatea nu spune ca te invata meseria din campul muncii, iti preda din toate sa ai un habar, specializarea tot tu o faci extrascolar.

Edited by neagu_laurentiu, 04 February 2014 - 19:42.


#36
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012

View Postfigo1988, on 04 februarie 2014 - 19:20, said:

Ce vreau sa subliniez este ca trebuie judecat fiecare caz in parte si in niciun caz aruncat un CV deoparte doar pentru ca nu are o diploma.
Nu asta ai spus, ci ca-l preferi pe cel fara diploma ;)

View PostMrReason, on 04 februarie 2014 - 19:20, said:

Ce vorbesti nenicule? Pai tocmai cei care se bazeaza pe facultati se aleg cu franturi (de aceasta data nici macar interesante). E extrem de evident ca tu ori nu stii ce se face in facultati, ori nu stii ce-i aia software egineering in scop comercial. Cine se bazeaza catusi de putin pe facultate - si aici ma refer in special la cele romanesti(chiar si pt. chestiile mai teoretice precum algoritmi) risca sa ramana un handicapat comparativ cu un programator profesionist instruit corespunzator, din surse serioase (manuale/cursuri straine scrise de profesori extrem de buni, specialisti, etc). Cine are de invatat la modul serios, se intereseaza despre domeniu, vede cam ce subdomenii sunt, se intereseaza de cartile cele mai bune din fiecare subdomeniu, vede care se muleaza mai bine pe stilul sau, isi face un plan de invatare etc. Nu cu penibilitatile din facultati, ca ajungi la sapa de lemn...

"Nenicule", vezi ca nu ne tragem de sireturi, si nici nu esti tu al' mai batran si experimentat de pe forum ca sa-mi vorbesti de sus.
Aia cu "cine se bazeaza catusi de putin pe facultate" e o prostie imensa. Pai sa te bazezi, ca d-aia ai facut-o! Te bazezi ca iti faciliteaza obtinerea unui job, un salariu mai bun, contacte cu diverse companii, un mediu in care poti invata dincolo de nota 5. Ce vrei tu sa faci e sa inveti pana la un nivel bun pentru un incepator, apoi sa-ti gasesti un job corespunzator - in care sa te pui cu adevarat pe invatat.
Si extrem de evident ca nimeni nu spune sa te bazezi exclusiv pe facultate (asta ca sa facem diferenta intre "catusi de putin" si "exclusiv", OK?).

Ia spune-mi, cum stie un incepator care-i este stilul, cum isi poate face singur un plan de invatare? Pai, nu poate. Cine-l instruieste "corespunzator"? Cum se face ca doar cei fara facultate au parte de "surse serioase" si "profesori extrem de buni"?
Iar daca are parte de chestiile astea, se termina cu invatatul?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate