Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

consolidare casa batraneasca

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
m_adi

m_adi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 05.12.2013
am o casa batraneasca facuta din caramida de pamant(CHIRPICI).
am deschis inaintea acestui topic un altul in care concluzionasem ca o sa fac una noua in locul ei insa cineva m-a sfatuit de curand sa ma interesez si daca pot face o consolidare cu extindere.
extinderea ar fi o sala peste toate camerele. Camerele ar ramane exact asa cum sunt si acum.
acum as vrea sa intreb --cei care stiti care sunt pasii de urmat ca sa fac o consolidare-- ajutati-ma si pe mine spunandu-mi ce sa fac si daca aveti sfaturi utile va rog sa imi scrieti aici.
casa arata cam in felul urmator
e ca un sir formata din urmatoarele incaperi
1-camera de 3/3 , 2-camera de 2/3 , apoi vine o alta camera de 3/3 langa ea una de 2/3 cu un hol de 2/2 in fata ei iar ultima camera e de 4/3.

se poate face o consolidare fara proiect sau e nevoie si la asa ceva de proiect?
la consolidare am inteles ca e obligatoriu sa pastrezi doar un perete , pot sa las acel perete din chirpici si sa fac restul din BCA?
pe teren e tras curent electric iar apa e la strada

Edited by m_adi, 26 December 2013 - 22:02.


#2
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Tu esti? [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/twAwUVE6xYA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Cum dracu sa ridici un etaj, la o casa de carpici, fara un studiu si-un calcul, doar dupa ureche? La fundatie te-ai gandit?

#3
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
Să adaugi un etaj nu este consolidare, este cu totul altă construcţie şi deci da, îţi trebuie proiect. Consolidare înseamnă să întăreşti structura unei construcţii existente. Cît despre chirpici, să fim serioşi, tu chiar crezi că poate susţine încă un etaj ?

#4
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Pe casa starbunilor mei scrie 1914. Si e tot din chirpici. Acum cativa ani i-am schimbat instalatia electrica, asa ca nu vorbesc din hartii..
Sincer, eu nu i-as mai incarca cu nimic peretii. Pt ca nu cred ca ar rezista...
Adevarul e ca nu sunt inginer constructor, dar mai bine ai consulta unul..Si ala sa calculeze cu creionul pe hartie, sau cu un program de CAD noile greutati care vor apare, cum va lucra structura de rezistenta, etc..Si sa iti dea in scris ca isi asuma raspunderea..La o adica de aia a facut cursuri de rezistenta materialelor..

#5
lil debul

lil debul

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,662
  • Înscris: 29.09.2005
Personal nu asi ridica un etaj peste chirpici , e aberant , toata sandramaua sta pe niste stilpi de lemn , desi chirpiciul este oarecum dur si cred ca si portant , ideea e ca aia care faceau casele alea de pamint le faceau pt. nevoile lor , nu pt. extinderi pe verticala.
In fine , e multa inginerie la mijloc si am impresia ca nici macar nu prea merita sa discuti despre asta , casa aia e bina ca mai sta in picioare si daca ar fi sa vreau o extindere , asi face-o in jos , gen subsol , desi si aicea apar N discutii.

#6
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
Spui ceva despre o consolidare dar nu spui nimic despre cum se prezinta acum casa; ceva poze ar folosi.

Casa fiind de chirpici poate fi 1 - afectata superficial de fisuri in zidarie/tencuiala si asta se repara tot cu chirpici nu cu altceva sau 2 - a fost afectata sever de apa si atunci ai zidurile umflate, colturi lasate, tavanele inclinate, pereti care o iau la vale etc; in acest caz nu prea mai ai ce consolida, mai bine o dai jos (functie si de amploarea degradarilor, un singur colt lasat se mai poate repara...)

Consolidarea/reparatia unei case de chirpici presupune sa o feresti de apa asadar: acoperisul bun, streasina lata, sant de drenaj in jurul casei. Apoi dai jos toata tencuiala deslipita, umflata, crapata si o retencuiesti tot cu chirpici. O zugravesti cu var sau huma si ca masura suplimentara de precautie poti da un strat de ulei de in pe 50-70 cm de la soclu in sus, doar pe exterior, acolo unde o stropeste ploaia. Si o tot repari la fiecare 2 ani cu costurile astea mici (3 roabe de lut, 2 baloti de paie, 15 tigle si o galeata de var stins).

Daca bagi ciment in tencuiala, lavabile, gleturi aditivate, polistiren si orice altceva impermeabil strici totul.

In faza asta nu ai nevoie de nici un fel de avize si autorizatii. Sunt reparatii curente de intretinere la constructie existenta.

Daca vrei extindere iti trebuie autorizatie de construire cu tot de inseamna: CU, avizele cerute in CU, studiu sau aviz geo, proiect de arhitectura, de rezistenta, de instalatii. Si certificat energetic la final.

Daca vrei sa dai jos casa veche iti trebuie autorizatie de demolare si apoi te apuci de casa noua unde se repeta pasii de la autorizatia de construire.

.

 m_adi, on 26 decembrie 2013 - 21:57, said:

..daca pot face o consolidare cu extindere...se poate face o consolidare fara proiect sau e nevoie si la asa ceva de proiect?


La o casa de chirpici consolidarea inseamna reparatie curenta deci nu ai nevoie de autorizatie de construire daca nu modifici structura, nu schimbi materialele, nu schimbi forma si/sau amprenta casei. Pentru extindere ai nevoie de autorizatie dar poti sa iti faci "sala" aia mai simplu daca zici ca e terasa exterioara adosata constructiei si o lasi asa vreo 2 ani dupa care o inchizi ca pe balcoane in termopan; insa iti omori casa de chirpici daca pui termopane ca nu mai are umezeala unde sa se duca si iti mucegaiesc paiele din pereti.

Chestii marunte:

 m_adi, on 26 decembrie 2013 - 21:57, said:

extinderea ar fi o sala peste toate camerele...la consolidare am inteles ca e obligatoriu sa pastrezi doar un perete , pot sa las acel perete din chirpici si sa fac restul din BCA?

Sala cred ca este o extensie, lipita camerelor existente nu peste ele (adica deasupra lor). La consolidare era vorba (fortand un pic lucrurile) de macar un perete, nu de doar un perete. Sa faci totul de BCA si sa pastrezi un perete de chirpici parca nu prea face sens chiar si in conditiile astea in care vrei sa fentezi legea.

#7
lestad_25

lestad_25

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,317
  • Înscris: 28.07.2010
Teoretic se poate mansardarea de fapt , nu e nici extindere nici reparatie. La nivel de interventie la fiecare colt al peretilor trebuie sa inserezi un stalp / sambure de beton pentru a turna o centura si o placa de beton aramt, asta daca fundatia suporta incarcari si nu se prezinta deja rau.
-La "extinderea" ta trebuie sa ai o expertiza tehnica dupa ce ai C.U, care nu e tocmai ieftina  (costa cam cat un proiect de arhitectura ieftin) pe urma partea de ahitectura si rezistenta.
-La demolare, penru a face ceva nou daca faci proiectul la acelasi om poti sa stabilesti sa platesti doar costul de releveu ~ 1 euro mp + aviz plus autorizatia. Nu e chiar atat de scump depinde cat de mare e casa deoarece trebuie sa operezi in CF sa scoti casa veche de la impozit altfel iti iese o aiureala pe impozit , fara demolare platesti impozit in plus daca vrei sa vinzi nu o sa poti dovedii ca ai exstent cu CF si cu vanzatorul la notat nu vrei sa faci o aiureala legislativa .
Dar cu risul unor amenzi poti face ce vrei tu

#8
Lucian_M

Lucian_M

    - membru glumeț -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,408
  • Înscris: 09.09.2006
Nu am citit decat primul mesaj, dar mi-a venit in minte raspunsul de cum am vazut titlul topicului.
Am un vecin in FIX aceeasi situatie. Omul munceste in Italia, strange ban la ban si vine in Ro (fraier, sa-mi dau palme) sa ingrase firmele de aici. Ce a facut romanul? Simplu, are casa batraneasca, era o semi-darapanatura, pereti crapati pe diagonala, acoperis vechi etc. Ce ii vine lui in minte: sapa sub temelie, baga betoane cu nemiluita, face acoperisul, pune usi noi, finiseaza peretii, construieste fel de fel de copertine si alte minuni. Am intrat la el in casa, era sa ma iau cu mainile de cap: camere stramte, intri dintr-o soapra in alta, geamuri mici etc. Isi mai face romanul o bucatarie in curtel, la cca 5 m de casa veche. Ati mai vazut pe undeva c aimediat ce era ridicat zidul de BCA sa vina altul in urma cu tencuiala?! Si la nici doua zile sa il dea cu lavabil?! Eu sincer nu am vazut. I-a mai trantit si un roz de te ia durerea de dinti, nu alta. Vine de cateva ori pe an acolo, sta cateva saptamani si pleaca. Eu nu-l inteleg, am vorbit cu tatal meu si i-am zis ca, in locul lui nea Mircea, cautam un buldozer, NIVELAM tot ce era vechi si faceam o casa moderna. De 3 ani tot repara si repara la ea, firma de constructii lucreaza cu maaaaaaxim de spor, era sa cad pe spate cand am vazut ce "consolidari" au trantit acolo. Vrei o casa mai ca lumea?! Rade tot, apuca-te si fa-ti una la standarde cat de cat recente. Da, or sa spuna unii ca tine cald. Nimic de zis, dar nu vrei c ain loc s apui rigips si alte minuni ca sa indrept la interior peretii si sa micsorezi spatiul din camere, sa faci o casa cu pereti drepti, iar la experior sa poti pune macar 10 cm de polistiren si sa ai o casa intr-adevar calduroasa? De ce va incapatanati unii sa pastrati vechiturile?!
Mai stiu unii ca si eu stau intr-o casa oarecum similara, insa bucata de casa in care locuiesc are peretii destul de drepti, au stalpi de sustinere din stejar si salcam (am incercat sa pun un suport de TV si am nimerit cu surubul intr-un stalp, nu stiam de ce iese fum din bormasina). Peretii sunt din sipca, iar intre acestea e lut batut cu paie, asa se facea pe atunci. Nu mi-e rusina sa recunosc. Momentan nu ii trebuie consolidari, nu mai anexez nimc constructiei, a trecut fara probleme prin cutremurul din 1977 si inca se prezinta ok. Ce vrei sa faci tu- torni temelie- sa ii spui lui Mutu (Adi Mutu sau carui mut vrei) ca nu o sa ai crapaturi prin pereti dupa "lipeala". Nu te mai complica, mai bine niveleaza totul, toarna temelie zdravana, fa un nivel si mansarda si ai rezolvat.
Dar ma rog, daca vrei MUSAI sa faci ca nea Mircea- baga mare! Sunt curios in vara ce modificari mai face, echipa lui Nicu o sa aiba iar de treaba, ca banii trebuie sa circule. Inutil sa va spun ca peretii "consolidati" au din nou fisuri...

#9
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Rumegus in postul doi a postat un film. Vizionati cu atentie ...

#10
Lucian_M

Lucian_M

    - membru glumeț -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,408
  • Înscris: 09.09.2006
Stim clipul, foarte sugestiv!

#11
onlyone

onlyone

    - - - GAME MASTER - - -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,845
  • Înscris: 08.10.2005
daca vrei sa mori si sa para accident, fa etaj peste chirpic si dormi la parter.
nu ar trebui sa dureze prea mult.

si revenind la realitate, rade tot si construieste de la zero

#12
m_adi

m_adi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 05.12.2013
se pare ca m-am exprimat gresit eu-NU VREAU SA FAC ETAJ SAU MANSARDA

ma intereseaza sa aflu daca e posibil sa fac o alta constructie exact pe anplasamentul celei existente fara a avea cheltuieli mari cu avize si proiecte .
am intrebat daca sparg tot si las doar un perete in picioare pentru a face in acte consolidare iar in realitate cand ajung la acel perete il dau si pe ala jos , nu stiu daca e legal sau nu ,
e posibil ca pentru ceea ce vreau eu sa iau autorizatii doar de la primarie? fara a fi nevoit sa merg la proiectanti?

ADICA  in acte sa fac consolidare dar in realitate sa fac o alta casa de la 0 insa o voi face exact cum era si cea veche doar ca ii voi face un hol langa camere

Edited by m_adi, 27 December 2013 - 10:00.


#13
bicosu

bicosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,034
  • Înscris: 03.01.2007
Daca vrei sa faci o casa de la 0, si vei baga atatia bani in ea, ce mai conteaza cateva sute de euro dati pe un proiect in urma caruia iti vei face o casa care sa respecte normele din constructii?
Ai tu cunostintele necesare construirii unei case astfel incat sa reziste la cutremure, inundatii, fara sa ii crape peretii sau sa o ia la vale?
De ce ai face de la 0 o casa urmand dimensiunele celei vechi, care era construita ca un c.u.r? Camerele de 6 sau 9 metri erau bune pe vremea cand cel mai rapid mijloc de transport era caruta cu vele Posted Image

Dac tot vrei sa faci ceva, fa-o cu cap. Cumpara un proiect tip (destul de ieftin), obtine o autorizatie de constructie (la fel de ieftina la tara) si fa casa cum trebuie. Vei fi multumit la final si nu vei trai cu frica asa cum probabil o faci acum.

L.E. Costurile cu proiectul si cu autorizatiile necesare nu cred ca se ridica la mai mult de 2-3% din valoarea constructiei. Dai si tu o lavabila Danke in loc de Savana si ti-ai scos banii.

Edited by bicosu, 27 December 2013 - 10:21.


#14
m_adi

m_adi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 05.12.2013

 bicosu, on 27 decembrie 2013 - 10:20, said:

Daca vrei sa faci o casa de la 0, si vei baga atatia bani in ea, ce mai conteaza cateva sute de euro dati pe un proiect in urma caruia iti vei face o casa care sa respecte normele din constructii?
Ai tu cunostintele necesare construirii unei case astfel incat sa reziste la cutremure, inundatii, fara sa ii crape peretii sau sa o ia la vale?
De ce ai face de la 0 o casa urmand dimensiunele celei vechi, care era construita ca un c.u.r? Camerele de 6 sau 9 metri erau bune pe vremea cand cel mai rapid mijloc de transport era caruta cu vele Posted Image

Dac tot vrei sa faci ceva, fa-o cu cap. Cumpara un proiect tip (destul de ieftin), obtine o autorizatie de constructie (la fel de ieftina la tara) si fa casa cum trebuie. Vei fi multumit la final si nu vei trai cu frica asa cum probabil o faci acum.

L.E. Costurile cu proiectul si cu autorizatiile necesare nu cred ca se ridica la mai mult de 2-3% din valoarea constructiei. Dai si tu o lavabila Danke in loc de Savana si ti-ai scos banii.

am deschis si acest topic deoarece vreau ca in primavara cand ma voi apuca de treaba sa stiu cum e mai ieftin.
daca era fondu mai mare .......

#15
m_adi

m_adi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 05.12.2013
deoarece dispun de o suma de bani cam mica zic eu de aproximativ 27-28.000 Lei , o sa incerc sa aflu care e cea mai buna solutie pentru banii mei.
Daca as avea mai multi bani as putea foarte usor sa angajez o echipa de meseriasi si nu m-as mai stresa atat , insa trebuie sa fac in asa fel incat sa ma incadrez in mai putini banuti.
anul asta am sa ma pot folosi doar de acesti bani -NU STIU INCA CE POT FACE CU EI- insa sper ca la final sa aleg o solutie IEFTINA si BUNA.

tin sa precizez ca din acesti bani o sa fac anul asta doar ceea ce se poate face cu ei , ce ramane de facut o sa fac si in anul urmator cand sper sa o termin de ridicat la rosu si acoperita , si de ce nu sa termin o camera in care sa se poata locui  restul pe parcurs

ma intereseza daca exista si vreo solutie in care sa nu am nevoie sa dau asa multi bani la proiectant pentru demolare si constructie noua.

Edited by m_adi, 27 December 2013 - 13:52.


#16
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
@ m-adi: ai deja o casa de chirpici intr-o stare acceptabila si ai bani foarte putini aprox. 6000 euro; visezi sa ridici o casa noua la rosu in urmatorul an (restul pe parcurs) dar nu iei in considerare ce iti spune mai toata lumea aici: daca vrei sa faci lucrurile legal nu ai cum sa scoti mai ieftin de 1500-2000 euro autorizatia de construire+detalii de executie  (indiferent ca e consolidare sau casa noua).

Daca faci lucrurile fara autorizatie poti/e foarte probabil sa ai surprize si sa te trezesti la poarta cu inspectorii ISC sau ai primariei si sa te alegi cu o amenda care sa te "vindece" de ideea ca merge fentata legea; dupa amenda tot in legalitate trebuie sa intri cu C.U., avize, autorizatie de construire etc.

Daca as fi vecinul tau si as fi umblat 6 luni+as fi platit o gramada de bani ca sa imi fac legal un garaj de BCA acoperit cu tabla sigur m-as supara ca tu iti faci de cap in curtea ta asa ca te-as reclama pentru lucrari fara autorizatie. Asa e vecinul, are grija de caprele altora.

Asa ca de banii tai mai bine faci o reparatie generala la casa de chirpici si bagi o buda in casa plus o chiuveta la bucatarie; pt. fosa septica nu e obligatoriu sa bagi un butoi mare de plastic in pamant, gasesti variante DIY pe topicul de fose septice. Pt. reparatii la casele de chirpici sunt topicuri dedicate aici pe forum sau oriunde altundeva pe net. Un hidrofor nu e o avere.

Fentatul legii, improvizatiile, necunoasterea chestiunilor juridice si tehnice pot costa o avere.

L.E. avere pe care nu o ai...

Edited by NewFolder, 27 December 2013 - 18:37.


#17
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Hai sa facem abstractie de "caile legale". Ce garantii ai ca va rezista constructia ta, facuta "dupa ureche"? Vrei sa faci economie, sa nu apelezi la profesionisti, dar s-ar putea s-arunci banii de pomana, apoi sa fi nevoit sa demolezi tot. Fiind o "casa batraneasca", ma tem ca fundatia nu va face fata, se va lasa cand iti va fi lumea mai draga. Ce te faci, cand dupa ce-ai bagat o gramada de bani, crapa peretii? Nu mai bine apelezi la specialisti, care sa vada daca fundatia rezista la ce vrei tu sa faci? Daca nu rezista, sa-ti spuna ce-i de facut, sa reziste.

#18
peter_memo4

peter_memo4

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 482
  • Înscris: 31.12.2009
ai 2 variante:
1. lasi casa asa. mai tragi neste plasa sudata si tencuiala peste, niste termopane si alte spoieli. o mai intareste putin si arata decent . lungessti declinul

2. razi cu totul si o faci de la zero. varianta asta o recomand daca esti cardiac si nu vrei sa mori de infarct la cel mai mic cutremur sau poate trece o raba de 20t pe drum si iti trepideaza casa. fundatia garantat nu rezista la cerintele unei case moderne. variante cu consolidare, subturnare samd - bani multi rezultat submediocru(vezi ca in cluj s-a prabusit o casa p+1 la 200m de mine si nu era din chirpici)
http://www.stiridecl...ntentionat-foto

http://www.ziare.com...andrei muresanu

mai gindeste tePosted Image

Edited by peter_memo4, 27 December 2013 - 23:15.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate