Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...
 Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 

Cum alegem un NAS?

- - - - -
  • Please log in to reply
352 replies to this topic

#253
coseceleste

coseceleste

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 412
  • Înscris: 21.08.2005
Salut,
Ma intereseaza un server NAS pt stocarea fisierelor lucrate de elevi, accesibil cu user si parola de fiecare copil. Este posibil asa ceva in Linux? Multumesc!

#254
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,379
  • Înscris: 08.01.2009
@coseceleste Nu este clar , sau cel putin nu-mi e mie clar , ce doresti exact ; doresti sa refolosesti un PC/server existent cu o distributie Linux optimizata NAS ( FreeNAS/OpenMediaVault/Amahi/Unraid fiind cam cele mai des utilizate si cu un nivel de suport mai ridicat din pareta dezvoltatorilor , dintre ele FreeNAS fiind poate cel mai puternic insa si cel mai anevoios de pus in functiune ) sa functioneze pe post de NAS sau doresti un echipament NAS dedicat ?
In ceea ce priveste partea de AAA ( authentication, autorization , audit ) pt. fiecare client/copil in parte pe baza de username/parola cu drepturi individuale pt. fiecare in parte acesta functie de baza e posibila in oricare din optiunile anterior mentionate .

#255
rotarumarius

rotarumarius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 341
  • Înscris: 11.12.2019

View Postcoseceleste, on 10 decembrie 2019 - 21:05, said:

Salut,
Ma intereseaza un server NAS pt stocarea fisierelor lucrate de elevi, accesibil cu user si parola de fiecare copil. Este posibil asa ceva in Linux? Multumesc!

Amahi.

#256
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,641
  • Înscris: 26.03.2008
Va salut,

Imi recomandati ceva software NAS care sa poata face cateva lucrusoare. In primul rand hardware-ul pe care va functiona:

HP Elite 8000 - Small Form Factor
Ajustat ca sa permita un flow de aer mai bun. Adica scos DVD-ul si pus o masca gaurita.
Procesor Core2 Quad Q9400 @ 2.66 GHz, 8 GB RAM
Un SSD de 125 GB
2 x HDD 1 TB

Si de aici incep problemele. Intrucat, da, recunosc, sunt un calic, am luat HDD-urile de server (seria HP MB1000 la 7200 RPM) sunt al naibi de zgomotoase. As cauta ceva care sa poata face un management bun al discurilor. Sa le opreasca cand nu sunt folosite. Pe de alta parte m-ar ajuta sa faca oglinda la discuri pastrand sistemul de fisiere NTFS (nu de alta, dar daca pica conserva cine mai recupereaza o oglida mai complexa cum e ZFS-ul!?). Din ce am citit mai toate se bucura de media stream, nu asta ar fi esential; mai important ar fi sa suporte un antivirus chiar platit (Bit Defender ar fi grozav; mi-as lua o licenta de familie).

Puteti sa-mi recomandati ceva?

#257
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,379
  • Înscris: 08.01.2009
Optiunile cele mai bune sunt mentionate cateva post-uri mai sus .
ZFS-ul este un file system ca oricare altul (intr-adevar mai robust si gandit initial pt. array-uri masive insa nu te opreste nimeni sa-l folosesti desi cu cei 8 GB RAM esti la limita ) iar in ceea ce priveste matricea RAID ( banuiesc ca vorbim de RAID 1 mirroring ) cu pastrarea datelor actuale asta depinde de optiunea aleasa insa nu inteleg neaparat de ce vrei sa pastrezi FS-ul NTFS ceea ce practic te limiteaza la Windows Storage Spaces .
Parerea mea e ca optiunile dedicate NAS ar fi mult mai bune insa vei pierde datele . Ai putea incerca Unraid cu SSD-ul folosit pt. caching ceea ce ti-ar oferi best of both wordls (capacitatea HDD-urilor cu latenta+IOPS-ul SSD-ului) . In cazul tau nu ai avea cine stie ce beneficii din varianta aleasa de Unraid de data parrity vs. o matrice RAID conventionala insa si in cazul acesteia ai fi peirdut la fel un disk pt. redundanta .
Acum ca te-ai lamurit de ce NAS-urile au in general disk-uri dedicate 5400 RPM teoretic poti returna HDD-urile daca le-ai achizitionat online ; in principiu oricare din optiuni se vor comporta la fel pt. ca vorbim de HDD-uri "Device managed" nu de HDD-uri "Host managed" (o optiunie noua dar prezenta in lumea enterprise unde activitatea HDD-urilor e controlata de storage-ul in care sunt atasate vs de controlul din firmware-ul propriu cum a fost situatia pana acum ). Capetele de scriere vor fi parcate in caz de lipsa de activitate insa spin-down al platanelor foarte putin probabil (device-ul host trebuie sa intre intr-o stare de low power usage ceea ce nu se intampla decat in cazul device-urilor mobile)

#258
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,641
  • Înscris: 26.03.2008
Multumesc de lamuriri.

HDD-urile de 1T le-am luat acum multi ani (vreo 3, chiar 4). Nici o sansa sa le dau inapoi. Ele raman ca suport de incredere pentru date personale de importanta.

Am tot analizat si nu cred ca hartanirea HDD-urilor de incredere pe filme si torrente nu e solutia cea mai buna. Pana la urma nu merita nevestele disperate ale consoartei asa rasfat... Am sa fac un test drive unRAID cu ce gasesc in casa (mai am un HDD de laptop de 500 GB). Daca lucreaza frumos bag unul din hardiscuri in NAS (doar sharing pentru documente importante) si al doilea intr-o cutie USB. Daca gasesc un task automat de sincronizare m-am scos.

Edited by Patefon, 30 April 2020 - 11:34.


#259
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,379
  • Înscris: 08.01.2009
Nu prea cred ca poti Unraid doar cu un singur HDD ( sau doar cu HDD-ul + SSD ) pt. ca are nevoie de disk dedicat de paritate (cel putin asa stiu ).
Fiind disk-uri enterprise activitatea legata de torrente si eventual local streaming (PLEX/DLNA) e o bagatela fata de intended use case ; de asemenea fiind vorba de HDD-uri de 3,5" (presupun) o sa ai nevoie de enclosure USB dedicat cu alimentare separata deoarece slabe sanse sa ai destul curent de la portul USB .
Recomandarea mea e trecerea datelor importante pe acel HDD de 500 GB si in acelasi timp urcarea lor intr-unul sau mai multe  din multiplele optiuni cloud gratuite ( asa ai garantia adevarata a sigurantei datelor pt. ca nivelul de redundanta din aceste sisteme este absolut incredibil) ; daca cumva ai reticente in privinta sigurantei datelor le poti urca criptate/arhivate cu parola , etc. a.i. sa fie doar o insiruire de biti inutili pt. MS OneDrive/G Drive/ Box / etc. (mai pe larg aici)
Atentie totusi ca Unraid e pe bani ; daca vrei ceva gratuit non-ZFS as spune ca OpenMediaVault e optiunea mai buna ( desi Amahi cred ca e mai usor de pus pe picioare OMV are mai mult suport si mai multe integrari/plug-inuri) .
In legatura cu "task-ul automat de sincronizare" ar trebui sa fii mai explicit in leatura cu functia dorita (desi probabil OMV o are ori integrata ori via plug-in)

#260
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,641
  • Înscris: 26.03.2008
Frumos OpenMediaVault. L-am pus in functiune. Urca la peste 110 MB transfer in retea locala. Dar cand am ajuns la masinute virtuale pentru fiecare "plugin" ... am zis sa incerc si altceva. Sa vad ce zice Amahi. Revin cu impresii.

P.S. Mi-a raspuns Bitdefender. Nu au produse care sa ruleze pe NAS.

Edited by Patefon, 30 April 2020 - 21:40.


#261
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,379
  • Înscris: 08.01.2009
Pt. plug-in-uri nu e nevoie de masini virtuale ci de instante Docker (ai aicila sectiunea intermediate instructiuni pt. cele mai des utilizate gen Transmission/PLEX(pt. streaming nativ PLEX si/sau DLNA)/etc.)
In ceea ce priveste nevoia de AV recunosc ca nu prea o inteleg ( in special pe NAS ) ; daca iei fisierele de la surse de incredere ( aici intra inclusiv trackere serioase ) nu prea ai nevoie de altceva in afara de Windows Defender/Security activ pe statii/clientii desktop .
OS-ul NAS-ului si plug-in-urile de rigoare poti avea incredere ca au fost inspectate de sute/mii de dezvoltatori/beta testeri inaintea ta si atata timp cat le iei de la sursele oficiale  poti considera la o utilizare normala ca nu e nevoie sa ai grija lor din pct asta de vedere .
Oricum bafta !

#262
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,641
  • Înscris: 26.03.2008
Dupa ce am testat Amahi si FreeNAS m-am intors la OpenMediaVault. Amahi ar fi vrut sa preia controlul DHCP in retea. Frumusel la interfata dar slabut la managementul discurilor. FreeNAS a dat in gat la un transfer mai mare. Am incercat sa transfer un fisier de 500 MB (un installer de placa video) si pe la 350-400 MB a cazut rata de transfer de la 90 MB/s la 1,2 MB/s. Banuiesc ca ZFS-ul a incercat compresia si a dat cu botul in gard din lipsa de resurse.

Pe OMV am instalat PLEX-ul, si qBittorent. In cutiutele lor. PLEX-ul functioneaza OK. Doar ca in momentul in care a inceput transcodingul a bagat procesorul in draci. Asa ca ca a fost dezinstalat. Am instalat miniDLNA ca serviciu de servit media catre device-uri. Pana acum totul OK. Am vazut ca OMV are si serviciu de sincronizare pentru fisierele pe care le gazduieste. Poate fi pornit ca task automat periodic. Ceea ce e foarte bine intrucat am de gand sa-i adaug un HDD pe USB unde sa pun la adapost fisierele importante.

#263
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,379
  • Înscris: 08.01.2009
PLEX-ul depinde mult de clienti si de ce anunta acestia ca sunt capabili sa ruleze nativ (DirectPlay) ; cateodata din pacate aceste raportari nu sunt neapaat complete si se ajunge la transcoding chiar daca nu e neaparat nevoie .
Poti incerca sa remediezi problema foosind optiunea "Disable video stream transcoding" (din meniul Settings>Transcoder al server-ului PLEX) care teoretic va trimite fluxul video intact insa va incerca in continuare transcoding-ul celui audio (ceea ce e oarecum OK tinand cont ca de obicei aici sunt mai multe limitari reale din cauza diferitelor licente ce trebuie platite pt. un format sau altul si pe care unii producatori TV aleg sa nu le includa) . Poti de asemenea sa activezi server-ul DLNA inclus in PLEX pt. a putea beneficia de "eye candy"-ul PLEX-ului vs. DLNA simplu cand nu sunt probleme si sa ai optiune de fallback la stream DLNA cand nu ai de ales .
O limitare intr-adevar idioata de care m-am lovit si eu e refuzul PLEX de a oferi optiunea Direct Play pentru sursele 4K in cazul clientilor care au tehnologii web app la baza ; indiferent ca acel client ar avea nativ posibilitatea de a rula fisierul in formatul original PLEX server-ul va face transcoding .
Poti arunca o privire aici legat de accelerare hardware la transcoding ; cum procesorul nu e capabil de asa ceva ai putea pune o placa video nVidia , minim 950 sau mai noua pt. suport HEVC , (daca gasesti una half height compatibila) dar rezultatele sunt hit&miss .

Poti testa si Emby si JellyFin ca Media Server ; sunt fork-uri ale PLEX-ului in mom. in care PLEX-ul a ince[ut sa perceapa bani pt. anumite feature-uri .

Edited by me_iauras, 03 May 2020 - 20:53.


#264
tmihai20

tmihai20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,142
  • Înscris: 11.12.2007
Salutare, nu am știu că există un astfel de topic pe aici. Am și eu un NAS acasă. Am început cu oDroid XU4 (cu un HDD conectat pe USB 3.0) și acum am trecut la un oDroid H2. Softul este OpenMediaVault. Dacă există suficient interes pot crea un topic aici pentru că nu am încredere în NAS-urile gen Synology și pentru că un server e prea scump pentru mine. Prefer să am controlul asupra OS-ului și să nu depind de un producător. Pentru cine nu știe, oDroid H2 e un SBC cu chipset x86 de la HardKernel (XU4 are chipset ARM). Eu am oDroid H2 din prima generație (revision B are niște mici adăugiri care sunt binevenite).

#265
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006

View Posttmihai20, on 28 mai 2020 - 11:29, said:

Dacă există suficient interes pot crea un topic aici pentru că nu am încredere în NAS-urile gen Synology și pentru că un server e prea scump pentru mine. Prefer să am controlul asupra OS-ului și să nu depind de un producător.

..rili?
Poti te rog dezvolta chestia cu neincrederea in synology? In afara de faptul ca hardware-ul e scump...

PS
sa-nteleg ca nici windows nu folosesti....

#266
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Un HDD conectat prin USB la ceva "smart" e cel mult un media player, nu "NAS".

#267
tmihai20

tmihai20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,142
  • Înscris: 11.12.2007
@ogo: really. Nu folosesc Windows pentru server. Poate acum poți instala ce vrei pe un NAS de la Synology, dar la un moment dat vei rămâne cu firmware vechi. De prețul unui NAS bun de la Synology iau ceva mult mai flexibil pe care pot pune ce vreau. Pe când aveam XU4 am trecut prin 2 versiuni de OpenMediaVault. Așa non-smart cum îl puteți considera a făcut față cu brio la tot ce i-am dat. oDroid H2 a fost un upgrade binemeritat mai ales pentru că e x86 și nu trebuie să fac prea multe artificii pentru a instala ce vreau. Să mai vorbesc despre consumul de curent la XU4? Mulți au nevoie de ceva care nu consumă curent și care e mereu online. Visul meu este să am un server serios de la HP (poate nu e chiar atât de departe acel vis, am văzut pe OLX servere HP la preț decent).

PS: oDroid H2 are porturi SATA native și posibilitatea de extindere prin adaptor PCI-Express la SATA.

#268
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
Te plangi/uiti la consum dar tanjesti la un server “serios” de la hp care “arde” de la min 500W/h in sus...
In alta ordine de idei, am (si) un Synology DS112+ (model de acum 8 ani) care merge non-stop de vreo 5 ani si limitarea apare doar din cauza de componente hardaware (proc marwell vechi de 12 ani) - dar pt file sharing/dns/back-up instant poze telefoane/log server/+ alte chestii light pt acasa merge ca si “uns”. Si are si ultima varianta de firmware DSM cu toate ca e antic si depasit dpdv moral/tehnic, deci suport la zi.
Revenind in zilele noastre (oarecum) pe un ds718+ ruleaza 2 vm si 2 containere si zburda nestigherit deci atata timp cat ds-ul are un proc intel totul e posibil.


#269
tmihai20

tmihai20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,142
  • Înscris: 11.12.2007
Da, știu că un server serios vine cu multe costuri (o dată ale lui, dar și factura la curent). Văd multe setupuri pe subreddit-ul DataHoarder și apreciez așa ceva. Nu aș avea unde să-l pun, poate doar dacă m-aș muta la casă. Iar legat de NAS-urile gen Synology, a costat mult la vremea lui și e bine că încă i se mai oferă suport, dar o să prefer mereu să îmi fac eu setupul cu un OS deschis asupra căruia am control mai bun. E o meteahnă de-a mea, îmi place să lucrez la el.

Am vrut doar să spun că există și alternative de unde se poate învăța ceva. Pentru OpenMediaVault e plin Youtube-ul de sfaturi (cum e TechnoDadLife).

Edited by tmihai20, 28 May 2020 - 23:43.


#270
fantastykmen

fantastykmen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 593
  • Înscris: 23.10.2007
O intrebare pun si eu...vreau sa achizitionez un NAS pt a putea accesa si edita din afara retelei,de pe dispozitive mobile cat si de pe pc fara download si upload o baza de date in acces, adica un fisier accdb.
Se poate asta si ce model de NAS imi recomandati,ma gandeam la un synology.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate