Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Limba romana, origine, evolutie si asemanari cu celelalti limbi europene

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6790 replies to this topic

#1045
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postego_zenovius, on 20 noiembrie 2013 - 21:55, said:

Initial ai spus "crestinismul s-a raspandit dupa caderea Imperiului". Vad ca nu faci diferenta intre raspandire si generalizare.
Europa este mare.
Creștinismul la 476 nu era răspîndit decît într-o mică parte a Europei.
Deci în Europa toată (pe cea mai mare parte )s-a răspîndit după 476.
E așa ori ba?

#1046
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
Tracii şi vindeau copii ca sclavi? Se poate. Probabil fiindcă nu erau atât de civilizaţi ca romanii care-i aruncau la gunoi.

Cum erau trataţi copii în Roma antică?

„Well it depended a lot on their class and their gender. New-born children were laid before the feet of their fathers and the fathers then decided whether to keep them or not; unwanted children were put in the garbage (literally, the were abandoned at the garbage dumps of the city). Children with deformities were usually thrown away and girl infants were more likely to be discarded than boys.
Even when girls were allowed to live they were usually treated a lot worse than boys; they were given less food for example because it was believd that girls needed less nutrition than boys.

Tracii erau analfabeţi? Aşa o fi, însă egiptenii şi sumerienii scriau cu cel puţin 2000 de ani înainte ca grecii să descopere ce-i chestia aia. De altfel, alfabetul grecesc este o adaptare a alfabetului fenician care prin căi întortocheate, se trage tot de la egipteni. Nu grecii au inventat civilizaţia. De fapt au trecut mii de ani de la apariţia primelor civilizaţii şi până ce grecii au ieşit din peşteri.

#1047
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postflorincroitoru, on 20 noiembrie 2013 - 22:24, said:

Europa este mare.
Creştinismul la 476 nu era răspîndit decît într-o mică parte a Europei.
Deci în Europa toată (pe cea mai mare parte )s-a răspîndit după 476.
E aşa ori ba?

Da.. ERRORpa este mai mare decat era Imperiul Roman. (Da nu chiar asa de mare mai ales daca prin ORRORpa nu intelegi si terotoriul ocupat azi de rusi)
Insa ce sa vezi si sa nu crezi ?!
Careva - nu8 zic cine !  a scris :

View Postflorincroitoru, on 20 noiembrie 2013 - 17:14, said:

baza civilizaţiei europene nu sînt grecia şi roma. Ea este de origine barbară.barbarii şi una dintre religiile lor,creştinismul, au triumfat asupra civilizaţiei romane.Creştinismul şi barbarii au distrus Roma şi civilizaţia romană, nu au clăcdit pe temelia ei.Societăţile barbare aveau alte temelii. Tu repeţi ceea ce ai auzit pe la şcoală, prin filmuleţele de la TV, sau ai citit prin enciclopedii.
CREŞTINISMUL S-A RĂSPÎNDIT ÎN EUROPA DUPĂ CE A CĂZUT IMPERIUL ROMAN, aşa că ce spui tu e fals.

Hm .. "normal" (daca o maio fi ceva normla in Nemtia .) cestia scrisa cu majuscule (CREŞTINISMUL S-A RĂSPÎNDIT ÎN EUROPA DUPĂ CE A CĂZUT IMPERIUL ROMAN,) ar trebui sa fie concluzia de la randurile precedente. In care randuri precedente citesc cu oaresce stupoare ca barbarii şi una dintre religiile lor,creştinismul, au triumfat asupra civilizaţiei romane. Adictelea crestinsuml era un din religiile popualtiilor barbare?A cui ? A iutilor? A francilor?
Ntz draCul meu dacoman sin secta Slaveasca  crestinismula  fots o religie a partii orientale a Imperiului Roman. Mai precis la origine una din religiile orientale ... ale Imperiului Roman. A ca gotii ai fots cretuinati in   varianta ariana (de la Arie) , ca si lati germanici au fots arieni (cestini arieni) e una. Insa crestinsul lor era de provenineta romana!!!! (Ca si evreul Saul din Tars devenit sf Paul era de fpat cives romanus. Josefus Flavianus era chiar cavaler roman (e\memnru al ordinului equit adica nu un paresce parlit de roman italic a cauri stramosi luopatsera sub comanda lu Marius sau Grachi) )
Mai rau tu susti ca crestinsmul a distris imperiul Ma rog stou ca prin bestika e unii (ca or fi mai multi de 50 da minte alor de e\de un morron) care sustin ca decadera Imperiului Roman de PAus se datoreaza mai ales crestginismului. Idiitii aia uita insa ca desi ceva mai crestin Imperiul Roaman de Rasarit , devenit de la caderea Romei singurul si unicul Imperiu Roman se tginea bine mersoa si c aoarsele sale au mai prosperat in timpo ce jegul germanic se latea asupra vestului Europei . Mia ciudata ar fi ca caum se ridica ala Carol Magnul imdediat a incercat s arefacsa Imperiul.

Asa ca aseriunea ta de fpat  ca crestinismul s-a ras[-pandit datorita prabusirii imperiului roman. Totusi uiti un mic amanunt "nesemnificativ" - in Apus limba liturgica a fots latina. Chiar si in Irlanda sau Scandinavia. Stii latina aia care era limba Imperiului Roman .

#1048
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Rusia nu e in Evropa???? Du-te la școală!!
matale ești cam greu de cap. Ai impresia că e o mare contradicție în ceea ce eu am spus.
Creștinismul venit la Roma a fost mai întîi în Pen Balcanică, la traci și la greci.Nu ziceți că tracii erau barbari? Nu au distrus barbarii imperiul? Goți, huni....Subminat din interior de creștinism și lovit din interior și din afară de diverși, dintre care unii se creștinaseră, imperiul a căzut.Ce contradicție e în ce spun eu?
Și ce dacă a fost latina limba liturgică? Cînd se răspîndea creștinismul în Irlanda, Britania, Franța, Germania,Polonia,Scandinavia etc impoeriul NU MAI ERA!!!!!!!Posted Image

View Postcstrife, on 21 noiembrie 2013 - 00:18, said:

Tracii și vindeau copii ca sclavi? Se poate. Probabil fiindcă nu erau atât de civilizați ca romanii care-i aruncau la gunoi.
E total greșit ce spui tu.Șmecheria asta de a a răta că și celălalt e murdar e una prea slabă.
Tracii NU își vindeau copiii de regulă, adică  poate unii își dădeau copiii ca să slujească în casele unor nobili, dare nu se poate ca asta să fi fost ceva răspîndit.neamurile trace așa de numeroase unde ar fi putut vinde atîția copii?
Romanii nu aruncau copiii la gunoi.Asta e o afirmație la fel de eronată cum este aceea despre copiii aruncați de daci în sulițe.S-a descoperit un loc în care au fost aruncați prunci.Erau numai schelete de băieți.Pruncii proveneau de la prostituate.Deci aceasta a fost o excepție în lumea roimană așa că nu putem spune că romanii își aruncau la gunoi unii copii.
Latinomania nu se poate combate cu naivități.

#1049
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postflorincroitoru, on 20 noiembrie 2013 - 17:14, said:

1baza civilizaţiei europene nu sînt grecia şi roma. Ea este de origine barbară.barbarii şi una dintre religiile lor,creştinismul, au triumfat asupra civilizaţiei romane.Creştinismul şi barbarii au distrus Roma şi civilizaţia romană, nu au clăcdit pe temelia ei.Societăţile barbare aveau alte temelii. Tu repeţi ceea ce ai auzit pe la şcoală, prin filmuleţele de la TV, sau ai citit prin enciclopedii.
CREŞTINISMUL S-A RĂSPÎNDIT ÎN EUROPA DUPĂ CE A CĂZUT IMPERIUL ROMAN, aşa că ce spui tu e fals.

2Tu de unde ştii aşa bine ce amestec şi în ce proporţie era acolo?
macedonenii s-au grecizat? Am spus şi eu că unii s-ai grecizat. Cei mai mulţi au rămas însă: sînt aromînii. S-au grecizat mulţi în sec 20 şi o fac şi azi.
1Exagerezi.
Cultura romana urbana si a elitei a disparut in APUS, dar a ramas in mare masura in Bizant (sa zicem, ca e mult mai complicat), iar Bizantul a influentat masiv Estul si chiar Italia.
Chiar si-n Vest, o gramada de valori greco-romane au fost salvate si apoi re-raspandite prin biserica Catolica, o organizatie eminamente dupa calapod roman.
Odata re-adoptate, au redevenit surse de inspiratie pentru publicul larg. De aia avem Casa Alba care seamana cu o cladire romana si nu germanica sau tracica.
De altfel si distrugerile barbare sunt a se relativiza, de pilda in Franta se poate observa pana azi mostenirea cadastrului roman.
2Nu stiu procentajele dar dupa nume triburile pot fi trasate fie la sud fie la nord. Sunt care s-au ocupat si-au gasit denumiri tracice, insulare, chiar anatoliene, siriene...

View PostDaDanuca, on 20 noiembrie 2013 - 19:27, said:


Mai degraba de stramb decat de drept. Normal ca existau norme si obiceiuri dar erau aberante si constituiau o piedica in dezvoltarea civilizatiei, tocmai de aia au si fost abandonate. Intr-un final si salbaticii vikingi s-au convins, odata cu crestinarea, de valorile civilizatiei iar azi sunt printre cele mai pasnice si de treaba popoare din Europa.

Exagerezi si tu foarte tare, elitele nobiliare germanice sunt cele care i-au re-invatat parlamentarismul pe regii care, DUPA MODEL ROMAN TARDIV, imitau despotismul asiatic.
Dreptul maritim britanic e aproape integral dreptul viking, la baza.
Raidurile vikinge n-aveau mare lucru a face cu religia lor. Bine, ii ajuta sa fie cruzi in masura in care nu le inducea scrupule umaniste. Dar nu ea ii impingea la lupta. De fapt majoritatea celor care praduiau erau nobili si asociati ai lor izgoniti din Scandinavia de inceputurile centralizarii monarhiilor de acolo. Nu pradau cat isi cautau un nou rost sub soare. Erau si pradatori din interes nu din necesitate dar erau o minoritate.

Edited by searcher-star, 21 November 2013 - 09:25.


#1050
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Domnul nu stie ca orasul in sine nu disparuse complet in europa apuseana, mai ales in Italia unde centrele urbane nu si-au incetat existenta nici chiar in primele secole ale evului mediu datorita amprentei pe care romanii o lasasera in peninsula.
Cat despre latina, daca se mai vorbeste, este merit muncii pe care o desfasurasera copistii medievali, calugari marunti din occident, care copiau operele autorilor antici pentru a face exercitii in limba latina.
Operele lui Cato, ale lui Cezar si ale altor poeti si filosofi latini uneori erau folosite in acest scop: sunt cunoscute adnotari pe la marginea cartilor cu exercitii de analiza gramaticala etc.

#1051
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postflorincroitoru, on 21 noiembrie 2013 - 08:32, said:

1Şi ce dacă a fost latina limba liturgică? Cînd se răspîndea creştinismul în Irlanda, Britania, Franţa, Germania,Polonia,Scandinavia etc impoeriul NU MAI ERA!!!!!!!Posted Image

2E total greşit ce spui tu.Şmecheria asta de a a răta că şi celălalt e murdar e una prea slabă.
Tracii NU îşi vindeau copiii de regulă
Romanii nu aruncau copiii la gunoi.
1Ba era.
2Ba se cam faceau din astea in colectivitatile de atunci. Nu neaparat masiv dar notabil. Oamenii erau mai putin atasati de copiii mici pe vremea aia.

View Postmarcuzzzo, on 21 noiembrie 2013 - 09:24, said:

Domnul nu stie ca orasul in sine nu disparuse complet in europa apuseana
Bine, in realitate cateva orase italiene au supravietuit mai bine decat cele bizantine secolelor negre, dar deja intram in detalii foarte mici si chiar nu e topicul.

Edited by searcher-star, 21 November 2013 - 09:29.


#1052
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postmarcuzzzo, on 21 noiembrie 2013 - 09:24, said:

Domnul nu stie ca orasul in sine nu disparuse complet in europa apuseana, mai ales in Italia unde centrele urbane nu si-au incetat existenta nici chiar in primele secole ale evului mediu datorita amprentei pe care romanii o lasasera in peninsula.
Cat despre latina, daca se mai vorbeste, este merit muncii pe care o desfasurasera copistii medievali, calugari marunti din occident, care copiau operele autorilor antici pentru a face exercitii in limba latina.
Operele lui Cato, ale lui Cezar si ale altor poeti si filosofi latini uneori erau folosite in acest scop: sunt cunoscute adnotari pe la marginea cartilor cu exercitii de analiza gramaticala etc.
Te trezeşti vorbind. Am spus eu că au dispărut toate oraşele complet? Am spus că s-a depopulat Roma; nu de tot. mai erau vreo 20.000 pe acolo.
Păi, dacă erau doar texte copiate,cum se mai vorbea latina???Posted Image

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 09:31, said:

1Ba era.
2Ba se cam faceau din astea in colectivitatile de atunci. Nu neaparat masiv dar notabil. Oamenii erau mai putin atasati de copiii mici pe vremea aia.
ERa imperiul în sec 6 cind apare creştinismul în Irlanda?Vezi prin enciclopedii în ce secole a ajuns cereştinismul prin Germania,Scandinavia, Britania,Polonia, Cehia şim altele şi nu mai debita  prostii aici.
Numărul 2 altă prostie; că oamenii în trecut nu erau aşa legaţi de copiii mici (?????). Cu asta vrei să demonstreuzi că tracii îşi vindeau copiii? Ce gîndiţi voi? Numai prostii de acest fel!

Pînă şi maimuţa  şi alte animale sînt legate tare de noii născuţi, de pui.CE tîmpenii poţi să scoţi!!

Edited by florincroitoru, 21 November 2013 - 10:08.


#1053
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
Despre copiii din Roma antică:

www.mariamilani.com/ancient_rome/ancient_roman_children.htm

Erau plebei care-și vindeau copiii în sclavie? Noooo, Dandanache va fi devastat de acest lucru. Nu are cum să fie adevărat.  Dandanache știe că romanii erau oameni minunați care se ocupau cu literatura și arhitectura, asta când nu erau obligați să se apere de atacurile mișelești ale barbarilor.

Edited by cstrife, 21 November 2013 - 10:50.


#1054
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postflorincroitoru, on 21 noiembrie 2013 - 10:07, said:

1ERa imperiul în sec 6 cind apare creştinismul în Irlanda?Vezi prin enciclopedii în ce secole a ajuns cereştinismul prin Germania,Scandinavia, Britania,Polonia, Cehia şim altele şi nu mai debita  prostii aici.
2Numărul 2 altă prostie; că oamenii în trecut nu erau aşa legaţi de copiii mici (?????). Cu asta vrei să demonstreuzi că tracii îşi vindeau copiii? Ce gîndiţi voi? Numai prostii de acest fel!

&Pîn#259; şi maimuţa  şi alte animale sînt legate tare de noii născuţi, de pui.CE tîmpenii poţi să scoţi!!
1Prostii debitezi tu cand negi evidenta.
Ierarhia catolica a folosit mereu latina, mai mult sau mai putin corect, pana in anii 1870.
N-a existat pauza de secole dupa care sa se reapuce de ea.
Daca tu nu stii, nu inseamna ca nu exista.
Am mai vorbit pe tema si nici macar nu stiai de munca copistilor irlandezi si faptul ca stiau si greaca nu doar latina.
2Supraestimezi mult oamenii.
Animalele au grija de pui dar, daca cumva mor, si-s animale carnivore, ii mananca imediat.
Omul trecutului era un amestec de inteligenta si brutalitate cum ne e greu sa ne inchipuim noua acum.
Dar daca ne e greu nu inseamna ca nu se poate sa fi fost asa.
Ce, acuma nu exista oameni care-si abuzeaza copiii? Si se pare ca-s catre 10% sau asa.
Nu e o remarca indreptata contra tracilor in general ci una despre oamenii vremii.
Cum dracu' sa tii la copii ca acuma, cand majoritatea mureau oricum in primii ani de viata? Pai ar fi fost toata lumea sinucigasa, depresiva etc.
Tocmai ca oamenii erau adaptati psihic vremii si cel putin pana pe la 8-9 ani nu prea erau atasati de copii decat asa, la un mod mai detasat. Daca ii vindeau, ii vindeau atunci, cat erau inca mici.
Desigur, nu inseamna ca toti actionau la fel, normal ca erau unii mai rai si mai abrutizati ca altii care isi abuzau copiii mai mult, altii mai putin.

Odata cu adoptarea crestinismului copiii au inceput sa fie valorizati mai tare ca inainte si incet-incet si infanticidul si vanzarea celor nedoriti au diminuat.

Edited by searcher-star, 21 November 2013 - 12:20.


#1055
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 09:22, said:

Exagerezi si tu foarte tare, elitele nobiliare germanice sunt cele care i-au re-invatat parlamentarismul

Elitele alea nobiliare nu erau cu nimic deosebite de niste borfasi de cartier din ziua de azi, decat in sensul ca faceau incomparabil mai mult rau populatiilor pasnice de oameni legati de o casa si o brazda de pamant.

Barbarii erau atrasi ca bondarii la miere de bogatiile sudului civilizat. Vorbesc de germanicii de dinainte de crestinare, pe urma dupa crestinare, au inceput sa preia notiuni de drept si civilizatie romana, au inceput sa isi munceasca pamantul si au devenit mai legati de el si de civilizatie.

Deci nu vorbesc aici de Anglia sec. XIII cand deja e cu totul alta mancare de peste.

View Postcstrife, on 21 noiembrie 2013 - 00:18, said:

Nu grecii au inventat civilizaţia.

Ba da. Ma refer la civilizatia asta a noastra, nu la civilizatiile disparute ale orientului antic sau cele orientale. Asta a noastra europeana este urmasa directa a celei greco-romane.

Confruntarea dintre orasele grecesti si imperiul persan din sec. V i. Hs. a fost prima mare ciocnire intre civilizatia europeana si cea orientala. Desi grecii erau mai slabi din punct de vedere militar, in ciuda tuturor pronosticurilor, i-au invins pe persi.

Inteligenta si dorinta de libertate invinsese forta bruta si despotismul oriental.

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 09:22, said:

Raidurile vikinge n-aveau mare lucru a face cu religia lor.

Pai avea de a face cu morala lor, sau mai corect spus cu lipsa ei.

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 09:22, said:

Nu pradau cat isi cautau un nou rost sub soare.

Pradau in fiecare an, iarna planificau campaniile de primavara "unde jefuim acum, in est sau in vest?"

View Postcstrife, on 21 noiembrie 2013 - 10:46, said:

Dandanache știe că romanii erau oameni minunați care se ocupau cu literatura și arhitectura, asta când nu erau obligați să se apere de atacurile mișelești ale barbarilor.

Aproape toate razboaiele purtate de romani au fost incepute de adversarii lor. Iar cuceririle romane au adus pace si prosperitate in acele tinuturi. Astea sunt faptele, restul sunt povesti nemuritoare.

#1056
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostDaDanuca, on 21 noiembrie 2013 - 12:36, said:

1Elitele alea nobiliare nu erau cu nimic deosebite de niste borfasi de cartier din ziua de azi, decat in sensul ca faceau incomparabil mai mult rau populatiilor pasnice de oameni legati de o casa si o brazda de pamant.

2Pradau in fiecare an, iarna planificau campaniile de primavara "unde jefuim acum, in est sau in vest?"
1Nobilii care-l acuzau pe Carol cel Mare ca ia prea multe decizii singur nu erau tocmai de secol 13.
Altfel, idealizezi mult prea tare romanii si innegresti mult prea tare barbarii.
2Simplifici foarte tare istoria.

Edited by searcher-star, 21 November 2013 - 12:42.


#1057
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 12:14, said:

2Supraestimezi mult oamenii.

Si azi tiganii isi vand copiii, cel putin unii dintre ei.

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 12:14, said:

Odata cu adoptarea crestinismului copiii au inceput sa fie valorizati mai tare ca inainte si incet-incet si infanticidul si vanzarea celor nedoriti au diminuat.

Nu doar ca s-a diminuat dar in imperiul roman crestin s-au dat legi clare in aceasta privinta, nici macar pe proprii sclavi nu mai aveai voie sa ii omori si multe infractiuni care in trecut se pedepseau cu moarte, acum au fost comutate in pedepse corporale.

De exemplu imparatii nu isi mai ucideau rivalii pentru tron (decat foarte rar, cazuri exceptionale) ca inainte de crestinare, doar le taiau nasul, ii calugareau fortat sau ii orbeau. E un pas inainte fata de epoca anterioara.

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 12:41, said:

1Nobilii care-l acuzau pe Carol cel Mare ca ia prea multe decizii singur nu erau tocmai de secol 13.

Aia erau deja crestini bre. Eu vorbeam de germanicii barbari, gen gotii lui Athaulf (insusi Athaulf asta recunoaste ca din moment ce nu poate inlocui Roma cu Gothia din pricina barbariei gotilor, prefera sa fie restauratorul Romei) , vikingii si altii ca ei (huni, unguri, mongoli etc.).

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 12:41, said:

Altfel, idealizezi mult prea tare romanii si innegresti mult prea tare barbarii.
2Simplifici foarte tare istoria.

Pai punctez esentialul, nu ma pierd in detalii. Detaliile sunt pentru tocilari...

Edited by DaDanuca, 21 November 2013 - 12:51.


#1058
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostDaDanuca, on 21 noiembrie 2013 - 12:47, said:

1Aia erau deja crestini bre. Eu vorbeam de germanicii barbari

2Pai punctez esentialul, nu ma pierd in detalii. Detaliile sunt pentru tocilari...
1Nici aia nu erau asa de neanderthali, ti-am zis ca si romanii aveau umbre si barbarii aveau lumini.
2Esentialul se puncteaza in cartile de istorie pentru clasele 1-4.
Aici vorbim detalii, tocmai.

#1059
Boshaft_Sylvester

Boshaft_Sylvester

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,558
  • Înscris: 01.10.2013

View PostGhita_Bizonu, on 20 noiembrie 2013 - 17:05, said:

Hm … se intreaba si ei … Autorii antici nu e buni. Cetitu autorilor mai recenti le provoaca dureri de cap… INSA ei stiu.  Le lumina Al de Sus mintile pe firu’ scurt cf metodologiei zen.
Padurare nu am chef sa scotz din raft cartulia aia si sa o recitesc . mai citeste si tu ca nu face rau la sanatate!!
Si inca ceva : crezul niceano-constantinopolitan nu cuprinde si filioque . Asta este o “novatie” catolica. Mai rau sunt acuze ca de fpat Carolmagnul a impus-o ptr a facilita integrarea in biserica catolica apuseana a arienilor (ca erau cam  multi in apus. Printre care si longonbarzii). Decio catolicii sunt crestini sau nu?!
Inca ceva – dogma este una. Insa dogmei I se mai adauga reprezentari tipice . Tu zici folclor insa acests folclor este definiotoriu ptr celel mai multe culte crestine. Si aici vine sincretismul. Cultul crestin a preluat manifestri ale a;ltor culte concurente le-a adaptat si a zis ca sunt ale lui.

Bai nea Caisa, tu ai un talent deosebit de a spune cu alte cuvinte ce s-a spus deja, de a repeta locuri comune, cu aerul ca ai descoperit apa calda si mersul pe jos, intr-un diluviu de cuvinte si idei amestecate si greu inteligibile.

View Postflorincroitoru, on 20 noiembrie 2013 - 17:14, said:

Tre să caut acu pă Gogăl ca să îţi pui ţie un citat! bate şi tu pe Gogăl: generali Alexandru tălmaci greci macedoneni.

Ia cauta!

#1060
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 13:21, said:

1Nici aia nu erau asa de neanderthali

Nu am spus ca erau neanderthali, doar ca erau salbatici insetati de sange si trai din avutul altora.

Asa nici aia de omoara civili neinarmati si mananca din cadavre prin Siria, nu sunt neanderthali....

#1061
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostDaDanuca, on 21 noiembrie 2013 - 15:09, said:

Nu am spus ca erau neanderthali, doar ca erau salbatici insetati de sange si trai din avutul altora.
Daca erau asa de sangerosi, de ce au interzis luptele in circuri?
Si de aia ii vorbeau de rau pe romani ca prefera circul mai degraba decat familia?

Edited by searcher-star, 21 November 2013 - 15:35.


#1062
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postsearcher-star, on 21 noiembrie 2013 - 15:34, said:

Daca erau asa de sangerosi, de ce au interzis luptele in circuri?

Vikingii au interzis luptele in circuri? Posted Image

Cred ca ai uitat despre ce vorbeam...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate