Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Struțocămila - orășeni în agricultură

- - - - -
  • Please log in to reply
605 replies to this topic

#1
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011
Deschid acest subiect pentru cei care nu se mai incadreaza in categoria celor care isi doresc sa se mute la tara (cafengii), dar care s-au apucat de agricultura desi nu s-au stabilit la tara asa cum a facut Cristina.
Sunt bineveniti toti care desi nu s-au mutat, au investit in agricultura, au primit o mostenire de care se ocupa de la distanta, sau orice alta situatie intermediara.
In acelasi timp sunt bineveniti tori cei care fac aceasta agricultura pe baze clasice, cu ingrasaminte pesticide, cat si cei care vor sa o faca in alt mod - permacultura, policultura, ecologic etc.
Imi doresc sa fie un loc in care sa ne povestim pataniile, reusitele, sa ne putem sfatui intre noi cu privire la diverse aspecte legate de managementul de la distanta al mosiei.
Si daca tot e strutocamila, sunt bineveniti cei care pot sa dea un sfat, o mana de ajutor, sau cei care deja au in plan o astfel de investitie/afacere si au nevoie de ajutor pentru a pune pe picioare masinaria. Nu conteaza motivele pentru care o fac, poate fi vorba de o necesitate, de o dorinta a unui loc de refugiu, de o afacere sau altceva.
O sa incep prin a povesti cum am ajuns eu sa ma ocup de acest domeniu.
Sunt nascut in Curtea de Arges si am trait o parte din timp la tara (unde am si pus mana in gradina si la crescut animale). Dupa terminarea facultatii am ajuns in Slatina. O priveliste total diferita de ce am avut pana atunci.
De ceva vreme a inceput sa imi fie dor de aerul curat de munte, de verdeata padurilor, de linistea pa care o ai in padure, de ciripitul pasarilor. Ma credeti deja poet sau putin dus? Nici vorba: sunt inginer si lucrez intr-un domeniu destul de murdar si zgomotos, deci acum intelegeti de unde vin aceste dorinte.
Anul trecut in toamna mi s-a oferit posibilitatea sa iau un credit. Dupa ce m-am gandit ceva timp si m-am sfatuit cu sotia, am hotarat sa investim intr-un teren al socrilor, situat la marginea orasului. Asa ca a aparut o livada. Acum a trebuit sa incep studiul, cu ce sa stropesc, cand, taieri si tot ce inseamna o livada. Acum a venit partea dureroasa. Nu pot sa neg ca stiam ca se fac tot felul de stropiri, dar acum am aflat si dimensiunea dezastrului care se desfasoara in livezi, cate chimicale se folosesc, cate din ele ajung sa fie consumate de noi, cat rau se face naturii prin distrugerea TUTUROR insectelor si plantelor, nu doar celor daunatoare. Acum am inceput sa studiez despre metodele alternative care sa ma ajute sa mentin sanatatea livezii, apoi a aparut ideea de a pune ceva legume, si tot asa.
De la idee pana astazi a fost o cale luuuuunga presarata cu multe piedici.
Primele probleme au aparut chiar de la inceput.
Odata ce ne-am hotarat ce vom face, a aparut si prima problema: dupa cum stiti, anul trecut a fost foarte secetos, deci pamantul beton. Terenul nefiind cultivat de peste 10 ani era foarte inierbat si foarte bine batatorit. Am alergat vreo saptamana pana am reusit sa gasim un tractorist care s-a incumetat sa intre sa are, dar si asta abia dupa o bura de ploaie care a mai inmuiat putin pamantul. Nu intelegeam de ce. Dar am aflat in timpul araturii, din fericire chiar la sfarsit. Datotita faptului ca terenul era puternic inierbat si foarte uscat, tractoristul a reusit performanta sa isi rupa plugul, chiar daca s-a petrecut la o sudura anterioara, tot neplacut a fost. Dar a respectat intelegerea si a venit sa si discuie.
Acum vine a doua buba: terenul este in camp, deci trebuia ingradit. Iarna fiind aproape, a trebuit ca totul sa se desfasoare pe repede inainte. Gasit oameni sa sape gropile, cautat materiale necesare. Initial ne gandisem sa facem gardul cu spalier de beton. Problema nu a fost gasirea spalierilor in sine, ci a calitatii acestora. Stiind ca nu este decat un gard temporar, ne trebuiau din cei folositi, care se gasesc mult mai greu. Dar, din pacate, nu am reusit sa ii gasim, asa ca am trecut la varianta a doua care a fost sugerata de un cunoscut. Am cumparat 5 mc de stejar, i-am taiat la lungime, am trecut la smolit partea care trebuia sa intre in pamant, au trecut vreo cateva zile, care ar fi putut fi folosite in cu totul alt scop daca am fi gasit acei spalieri.  Din pacate, desi am reusit sa cumparam lemnul, tot era insuficient, ne ajungea doar pentru a inchide o singura latura. Dar  cel putin puteam incepe. Acum hai sa vedem cu cine sapam gropile pentru pomi si apoi pe cele pentru gard. Si am inceput sa cautam prin satele vecine. Prima data am incercat in satul de unde urma sa cumparam puietii, cu ajutorul celui care urma sa ii planteze. Din pacate, pretentii foarte mari: bani multi, mancare si mai multa, dar pana la urma am reusit sa gasim doi. Cam putin, ne mai trebuiau inca cel putin doi. Am inceput sa cautam prin alte sate si pana la urma am reusit cu greu (dupa vreo doua zile) sa gasim inca doi.
Momentan  ma opresc aici, dar voi continua.

#2
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Succes :). Imi plac inceputurile :)

#3
Fumez_Vodca

Fumez_Vodca

    I'm so mean I make medicine sick

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,460
  • Înscris: 04.11.2012
Ma simt mai bun astazi,in zi sfanta:Pomicultura-Ecologica

Edited by Fumez_Vodca, 25 March 2013 - 23:05.


#4
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
@andidani, succes...si asteptam continuarea povestii...

@Fumez_vodca  Posted Image

#5
gondurasul

gondurasul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 946
  • Înscris: 27.02.2012
si cate hectare are terenul?

#6
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011
Multumesc pentru incurajari. Sper sa putem si sa ne putem ajuta.
@gondurasul jumatate, dar sper sa creasca.

Edited by andidani, 26 March 2013 - 02:15.


#7
sandel_u

sandel_u

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,663
  • Înscris: 21.11.2009
Ce pomi ai plantat? Ai tinut cont de studiile care spun ce plantatii merg in zona respectiva? Ai tinut cont de ce aveau altii plantat si a mers? Ai cumparat puieti si la ce pret?

Edited by sandel_u, 26 March 2013 - 02:47.


#8
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011

 sandel_u, on 26 martie 2013 - 02:39, said:

Ce pomi ai plantat? Ai tinut cont de studiile care spun ce plantatii merg in zona respectiva? Ai tinut cont de ce aveau altii plantat si a mers? Ai cumparat puieti si la ce pret?
In principal meri, cam 350. Am urmarit ce au plantat vecinii si am vazut ca le merge bine merilor, prunilor, mai au si caisi, gutui si piersici. Eu am mai pus in plus cativa peri, nectarini si gutui. In zona sunt plantatii de zeci de hectare cu meri, asa ca nu cred ca am dat gres. Puietii i-am luat de la o pepiniera din zona. Pretul obisnuit este de 15 lei dar avand in vedere cantitatea de aproape 500 (am plantat 100 si in Curtea de Arges) m-am inteles la 12 lei. Cu exceptia merilor, ceilalti deja au inmugurit. Acum astept sa intre in vegetatie si voi vedea daca mai cumpar din aceeasi sursa, imi mai trebuie inca vreo 10. Soiurile plantate la meri sunt Golden, Florina si Jonared, adica sunt fertilizatori unul pentru altul. Trebuie avut grija cand se aleg soiurile la acest aspect, am citit in mai multe carti ca e bine sa pui cel putin doua soiuri compatibile, dar se zice ca optimul este trei. Acum vreau sa plantez pe langa gardul nordic si ceva salcami.
Acum, daca tot am putin timp o sa va arat si cateva imagini: inainte sa ne apucam si dupa ce am plantat. In prima se vede cum arata campul (zona arata e a noastra), apoi dupa aratura din toamna, o imagine de ansamblu dupa plantare (cred ca acum o luna), apoi o zona in care dupa o ploaie foarte serioasa de saptamana trecuta baltea apa (aici voi avea de lucru cu vecinul, dar se rezolva destul de usor - voi detalia mai incolo) si o poza de noaptea trecuta cu zapada care se pare ca ne va strica planurile.

Attached Files



#9
cxd

cxd

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.10.2008
Gardul e chiar pe hotar ? Stii cumva ce prevede legea in cazul imprejmuirii terenurilor agricole ?

#10
cflorin32

cflorin32

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 860
  • Înscris: 18.11.2011
Ce distante ai lasat intre puieti? Ai consultat un specialist?

#11
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011
Gardul l-am facut chiar pe hotar, stiam exact latimea din cartea funciara, deci nu a fost o problema cu stabilirea locului exact, mai ales ca vecinul de la nord avea deja gard de beton pe care l-am folosit ca referinta. Apoi am refacut cadastrul si nu a fost nicio problema. Terenul deja era trecut de cativa ani in intravilan si avea toate actele in regula, cred ca toti vecinii l-au trecut in intravilan, fiind la marginea orasului multi sperau sa se umple de bani, dar a venit criza si nu se mai vinde nimic. Deja sunt pe acolo destul de multe case. Noi o vom face cand vor fi bani. Nu stiu cum e cu terenurile agricole, la noi era deja in intravilan, imi pare rau ca nu te pot ajuta.

#12
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011

 cflorin32, on 26 martie 2013 - 14:04, said:

Ce distante ai lasat intre puieti? Ai consultat un specialist?
3mx3m. Am citit nenumarate surse, am si discutat cu cel de la care am cumparat (a iesit la pensie dintr-o ferma unde aveau zeci de hectare cu meri, piersici, pruni si capsuni). L-am intrebat daca e in regula si el a pus doar o intrebare: cu ce vreau sa ii lucrez. Cand i-am spus ca motosapa, a spus ca e in regula. In sistemul intensiv se merge cu minim 2,5 metri intre pomi pe rand, iar intre randuri se tine cont de utilajele pe care le vei folosi. Cei care au tractor trebuie sa aibe minim 4 metri intre randuri, daca este prea mare se poate merge si cu 5 metri. In sistem intensiv se respecta aceasi regula intre randuri, iar pe randuri se poate cobora pana la 1,5 metri, sau chiar la 0,8 metri pentru anumite tipuri de coroana.

#13
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011
Hai sa va povestesc mai departe.
In ziua stabilita, au venit oamenii, dar din pacate ritmul de lucru era cel la care ma asteptam - foarte lent. Ma intelesesem cu ei la 40 lei pe zi plus mancarea care ma costa 12 lei la o firma de catering. Au avut la dispozitie generatorul si pompa ca sa scoata apa din fantana pe care o facusem cu cateva zile inainte. Asta fiindca stiam ca pamantul era destul de tare. Aveam acolo un unchi care teoretic trebuia sa fie cu gura pe ei, dar din pacate nu prea are calitati de sef. Seara cand am dus doi dintre ei acasa, in masina unul dintre ei, care dealtfel venise fara sa il cunosc, in locul altuia, a inceput cu vaicarerile: ca le cer sa munceasca prea mult, ca e prea greu, ca la el in sat se munceste pe 70 lei pe zi (inginerul de la care luasem pomii imi spusese clar- pretul la ei in sat e 40 lei plus o masa), la care i-am spus verde in fata ca  nu mai are ce cauta, chiar daca ar veni cu pretul pe care il hotarasem. Norocul a fost ca dupa ce am dat telefon unuia din ceilalti doi care venisera din alt sat, acestia au mai gasit inca doi baieti la fel de tineri, dar cu acelasi chef de munca dupa cum aveam sa constat ziua urmatoare. Dar cum iarna batea la usa nu am avut de ales. Am mai adus inca un unchi si pe un cunoscut care in primele zile smolisera bulumacii care trebuiau folositi la gard si asa, in 6 oameni care in ultimele 2 zile se facusera 8, am reusit sa termin gropile in 6 zile, din care in ultima zi unchiul meu a plantat pomii impreuna cu un angajat al celui care imi vanduse pomii. Foarte dezamagit, dupa ce am auzit ca se pot gasi tot felul de utilaje pentru facut gropi mai inguste, am fost la piata si am reusit sa gasesc o foreza cu motor 2T si burghiu de 100 mm, pe care am dat 900 lei si am mai comandat si un burghiu de 200 mm care m-a costat inca 200 lei plus transportul. Acum trebuia sa ma bazez doar pe acel cunoscut pentru a face gardul, intrucat unchiul meu a plecat in Curtea de Arges sa planteze ceilalti 100 puieti. Am stabilit cu respectivul un pret prin care urma sa faca gardul. Dar din pacate, la controlul pe care l-am facut seara am constatat ca nu e deloc firma serioasa: pusese toti stalpii asa cum ii venisera la mana, astfel ca la drum aveam niste strambaturi de stalpi de iti venea sa urli. Nu am urlat dar am ridicat tonul destul de mult. Si asa ne-am despartit si am ajuns sa continui gardul cu altcineva. A trebuit sa ii chem iar pe baietii harnicuti si sa incep sa intind plasa sudata pe care o cumparasem, desi initial cumparasem sarma ghimpata (noroc ca doamna de unde am cumparat a acceptat sa o schimbe). In acelasi timp a trebuit sa ma apuc sa fac eu gaurile pe cealalta parte a gardului. Lucru care mi-a dat destule emotii intrucat in vara suferisem o operatie de peritonita care ma lasase cu o gaura foarte mare. Intre timp am reusit sa gasesc si spalieri folositi la o podgorie din zona, pentru care am platit 6 lei. Cat timp credeti ca am avut nevoie sa sap 120 de gauri, in conditiile in care la mana cu harnicutii mi-ar fi trebuit vreo 3 zile cu 4 insi? Maxim o zi. Cateva ore in prima zi pana la jumatate, am bagat apa in ele ca sa fie mai usor a doua zi iar apoi ziua urmatoare inca vreo cateva ore. Deci cu banii pe care i-as fi dat pe cei 4 baieti ca sa imi sape toate cele 280 de gauri, am platit foreza, cu care de altfel am si ramas. Asa ca cine e din zona si are nevoie stie unde sa caute. Dupa inca vreo 2 zile aveam totul imprejmuit. Din acest moment am mai avut doar de facut un mic mal pe langa gard pentru a impiedica iepurii sa intre, lucru facut de socrul meu. Acum cred ca se intelege de ce sunt asa pornit impotriva multor tinere sperante de la taraPosted Image . Cei din oras sunt mult mai rauPosted Image . Nici nu am reusit sa gasesc decat unul pentru vreo doua zile.
In tot acest timp, eu  am stat la shopingPosted Image . Doar sunt patron nu?Posted Image Ce am reusit sa cumpar: numai jucarii pentru baieti. Adica o motosapa, un atomizor, pompa si generatorul pe care le-am mentionat deja, la fel burghiul pentru gropi. Plus aproape 200 metri furtun, cazmale, lopeti, ciocane si alte jucarele pentru copii mari. Acum va las, voi continua mai pe seara.

#14
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
La noi, cand am avut de plantat cei 100 pomi fructiferi pe marginea drumului am procedat asa : am tocmit 2 baieti din sat cu 50+ mancare , au venit dimineata de la 7 , I..... al meu (baiatul angajat) s-a luat in vb cu ei care cum cat sunt de buni la sapat si s-au pus sa sape fiecare cate o groapa ca sa vada care sapa mai repede. Sotul meu i-a cronometrat si dupa ce au sapat le-a micsorat ritmul (normal, ca nu puteau sapa in ritmul aceala toate gropile) si au facut calculul ca trebuie pana in 17.00 sa le termine. Nu le-au terminat pt ca din loc in loc dadeau de un drum pietruit care ducea fie spre beci fie spre alte acareturi care au fost pe mosie, dar la sf zilei mai ramasesera numai 3 gropi de sapat. A 2-a zi au plantat toti pomii , dar a venit unul singur. Toata lumea multumita Posted Image

Si la prinsoare, sa-l laud pe al meu, a fost cel mai rapid (dar avea experienta a sute de metri de sant sapate in Bucuresti )
Depinde de ce oameni dai din pacate. Iar daca ai bani sa poti cumpara o scula, un utilaj ca sa inlocuiasca zilierul , e cel mai corect asa. Toata lumea e si multumita, dar mai ales linistita :)

Edited by cristinaptudor, 26 March 2013 - 18:57.


#15
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 cristinaptudor, on 26 martie 2013 - 18:34, said:

Sotul meu i-a cronometrat si dupa ce au sapat le-a micsorat ritmul (normal, ca nu puteau sapa in ritmul aceala toate gropile) si au facut calculul ca trebuie pana in 17.00 sa le termine.
Am facut si eu asa si cand i-am verificat dupa cateva ore, gaurile erau mai mici si o luasera si hais cu randu'!

#16
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Acum nu i-am lasat si noi de izbeliste sa faca ce vor...

#17
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011

 dorel232004, on 26 martie 2013 - 21:28, said:

Am facut si eu asa si cand i-am verificat dupa cateva ore, gaurile erau mai mici si o luasera si hais cu randu'!
No, ca prima data a venit omul cu plantatul si a facut pichetarea, asa ca nu au fost probleme majore, doar 2-3 gauri facute pe partea opusa a pichetului, dar s-a remediat.

#18
cflorin32

cflorin32

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 860
  • Înscris: 18.11.2011
In toamna lui 2011 (foarte secetoasa) am sapat la gropi pt pomi, de m-a durut spatele vreo 2 saptamani.

Si eu am vreo jumatate de ha de pomi in camp, la vreo 3 km de casa.
Am dus spalieri (tot la 6 lei de la o fosta podgorie) si, fiindca io's mai zgarcit, n-am angajat pe nimeni.
Am facut gropi singur cu un motoburghiu si am plantat o parte din spalieri.
N-am reusit sa-i pun pe toti pana in toamna, asa ca au ramas o parte gramada.
In primavara cand am mers, am vazut ca se furasera din ei (inca nu i-am contorizat).
Am gasit urme de caruta si cal.
Deocamdata am mers si am mutat gramada de spalieri undeva mai in mijlocul parcelei, la vreo 100 m, sper sa la fie mai greu sa-i fure de acolo.
Anul trecut intentionam sa cumpar plasa de sarma sa imprejmuiesc, dar mai multi vecini m-au sfatuit sa nu pun plasa ca sigur o fura.
Asa ca probabil o sa pun doar cateva randuri de sarma ghimpata, asa doar de intimidare, macar daca fura sa fure doar pomi si spalieri.

Cat te-a costat plasa? E din aceea cu ochiuri patrate?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate