Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Cel mai puternic L.A.S.E.R. va fi construit în România

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#1
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
UE va cheltui 700 milioane € pentru a construi cel mai puternic LASER. Scopul va fi "distrugerea" deşeurilor nucleare şi tratarea cancerului. Proiectul Extreme Light Infrastructure a obţinut fonduri pentru construirea a două asemenea dispozitive, arme (sau cum vreţi să le numiţi) LASER în Republica Cehă şi România, spune Shirin Wheeler înt-un interviu.

Laserul va fi de 10 ori mai puternic decât cele de astăzi şi va fi suficient de puternic pentru crearea particulelor subatomice în vacuum.

Nicolae-Victor Zamfir spune că nu putem găsi în natură ceva cu o putere la fel de mare ca a laserului ce va fi construit şi mai spune:

Quote

Laserul de la Măgurele” este o sintagmă generică. De fapt, este vorba de un nou centru de cercetări științifice european. Laserul va fi doar un mijloc pentru a putea face cercetări. Vor fi două echipamente majore: un sistem format din doi laseri de mare putere și un sistem de fascicule gamma extrem de performant. Parametrii acestor echipamente sunt cu mult peste parametrii oricăror echipamente similare din lume. Laserii de la Măgurele vor fi de zece ori mai puternici decât cei din ziua de astăzi și de o sută de ori mai puternici decât cei de acum șase ani, când proiectul ELI a fost propus.

Centrul de cercetare Măgurele, unde va fi laserul românesc, va consuma 10 megawatt-ţi de energie, suficient să ţină 2,500 de case în SUA. Majoritatea energiei va fi generată de pompe geotermale instalate în Măgurele unde se aşteaptă ca laserul să fie operaţional în 2017.

Sursa 1.

Sursa 2.

Puţin scepticism.

Edited by jazzu, 27 October 2012 - 11:21.


#2
Nemesis-

Nemesis-

    Zeitsă

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,253
  • Înscris: 23.05.2011
hmm nu-mi place cum suna ""distrugerea" deşeurilor nucleare".
sa inteleg ca toti isi vor cara deseurile in groapa de gunoi "romania" ?

#3
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

 Nemesis-, on 27 octombrie 2012 - 11:26, said:

sa inteleg ca toti isi vor cara deseurile in groapa de gunoi "romania" ?
Eggzact!

#4
underrated

underrated

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,206
  • Înscris: 03.08.2010
da, dar sunt si avantaje: vom fi singurul popor cu 4 maini, 2 capete si 3 picioare. :))

#5
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

 underrated, on 27 octombrie 2012 - 11:52, said:

da, dar sunt si avantaje: vom fi singurul popor cu 4 maini, 2 capete si 3 picioare. Posted Image)
Nu-i bai, ne-a călit Cernobîlul suficient.

#6
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,134
  • Înscris: 04.02.2011
Hmm, 4 coaie, fate!

#7
tzibman

tzibman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 18.06.2011
Si 2 p**i ca rechinii.

#8
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
To be built in Bucharest-Magurele, ELI-NP will be one of the three pillars of ELI - THE EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE, along with the facilities dedicated to the study of secondary sources (Dolni Brezany, near Prague) and attosecond pulses (Szeged). ELI-NP is a very complex facility since, unlike the other other two pillars, it will host not one, but two machines:

- A very high intensity laser, where beams from two 10 PW Apollon type lasers are coherently added to get intensities of the order of 1023 - 1024 W/cm2 and electrical fields of 1015 V/m;

- A very intense (1013 γ/s), brilliant γ beam, 0.1 % bandwidth, with Ev = 19 MeV, which is obtained by incoherent Compton back scattering of a laser light off a very brilliant, intense, classical electron beam (Ee = 600 MeV). The brilliant bunched electron beam will be produced by a warm linac using the X-band technology.

ELI-NP will create a new European laboratory to consistently investigate for the first time a new frontier of physics: the laser - nucleus frontier. A very broad range of science domains will thus open for highly advanced research, from new fields of fundamental physics, new nuclear physics and astrophysics, to applications in nuclear materials, nuclear materials management, material science and life sciences.
At the unprecedented parameters of the ELI-NP machines, important breakthroughs can be expected: • the study of new fundamental processes in high field QED • major progress in nuclear physics and the understanding of element synthesis in astrophysics • first catalysed pair creation from the quantum vacuum • performing parity violation experiments • developing techniques for remote characterization of nuclear materials or radioactive waste • advances in materials and life sciences due to new types of neutron and positron sources.

#9
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009

 Nemesis-, on 27 octombrie 2012 - 11:26, said:

hmm nu-mi place cum suna ""distrugerea" deşeurilor nucleare".
sa inteleg ca toti isi vor cara deseurile in groapa de gunoi "romania" ?

Si cu deseurile noastre de la Cernavoda ce facem? Platim (sume enorme) pe altcineva sa se ocupe de ele? Distrugerea deseurilor nucleare "suna" foarte bine, cea ce ar putea sa nu "sune" bine e implemnatarea, si pt ca (inca) nu exista asa, orice discutie pe marginea acestui subiect nu isi are rostul (cel putin nu deocamdata).

Edited by tavitu, 27 October 2012 - 13:11.


#10
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/10105411/2/lasarul-magurele.jpg?height=328&width=600 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Suprafața pe care se va construi laserul gigant se află în spatele reactorului nuclear, unde acum sunt arbuști. "Locul arată părăsit, dar totul va fi aranjat cu parcări, cu clădiri de birouri. Sunt 10 hectare care vor fi amenajate efectiv cu clădiri. Laboratorul ELI- NP va fi noul CERN în lume", spune fizicianul arătându-ne suprafața cu mulți arbuști.

Primii zece cercetători vor fi angajați până la sfârșitul anului

În prezent, sunt deschise licitațiile pentru construcții, iar în curând se vor face primele angajări. Până la finalul anului, vor fi angajați zece cercetători, studenți și cercetători seniori deopotrivă.

"În total, aici vor lucra 200 de cercetători angajați permanent și alți 50 care vor face parte din personalul administrativ", a spus Ovidiu Teșileanu.

Interviurile de angajare se vor da în fața unei comisii internaționale formată din experți recunoscuți în domeniile de cercetare. Salariile cu care vor plătiți cercetătorii de aici vor fi comparabile cu cele din marile instituții de cercetare din lume și vor porni de la 2.000 de euro lunar.


Clădirea va fi alimentată cu energie geotermală

Laboratorul gigant de la Măgurele va face parte dintr-o infrastructură europeană de cercetare de vârf care va implica 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre. Alături de ELI NP vor fi construite alte două laboratoare în Cehia și Ungaria.

Centrul din România va fi cel mai important din proiect. În Ungaria, cercetările se vor axa pe pulsuri ale laserului, în Cehia, se vor capta radiațiile secundare, care apoi vor fi utilizate pentru experimente, iar în România va fi cea mai importantă parte din proiect.

"În România vor fi trei categorii mari de experimente, unele în care vor fi folosite fasciculele de radiație gamma, experimente în care va fi folosit doar laserul și experimente în care se vor combina fascicului gamma cu fasciculul laser, care sunt tehnic cele mai grele și vor avea cele mai profunde implicații de fizică teoretică", explică fizicianul Teșileanu.

Clădirea care va adăposti laserul din România va fi ecologică. Va fi indepedentă energetic pentru că va fi alimentată cu energie geotermală produsă de 1.000 de puțuri de apă ce vor fi montate simetric pe terenul din spatele reactorului nuclear.

"Va fi o forță electrică enormă. Aici vom crea particule din vid"

Oamenii de știință arată că laboratorul de la Măgurele va produce rezultate importante atât în cercetarea de bază, unde vor apărea fenomene noi, cât și în medicină și radiofarmacie, unde se vor obține noi radioizotopi folosiți în tratamentul bolilor grave precum cancerul.

"De asta noi spunem că va fi un CERN în sensul de centru de cercetări științifice. Va fi o forță electrică enormă. Aici vom crea particule din vid. Câmpul electromagnetic se va tranforma în materie", a explicat Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI NP.

Radioterapia nu va mai fi atât de invazivă

Unele dintre cele mai importante rezultate se vor obține în medicină și radiofarmacie." Se vor obține noi radioizotopi radioactivi care se folosesc în medicină. Radioterapia este în prezent mult mai invazivă. Problema acum este că dacă avem o tumoare și trimitem radiația într-o parte a corpului, iar acea tumoare e în interiorul corpului absorbția cea mai mare de radiație se face la intrarea în corp și noi iradiem mult mai mult decât ar trebui", explică Ovidiu Teșileanu.

Cercetătorii spun că în prezent foarte puțini pacienți au parte de tratament cu radioizotopi, dar dacă s-ar reuși accelerarea cu ajutorul laserului a particulelor, atunci procedura ar fi accesibilă mult mai multor oameni bolnavi de cancer.

Directorul Nicolae Zamfir susține că în privința radiofarmaciei pot fi obținute rezultate foarte bune în privința obținerii de noi izotopi. "Să vă dau un exemplu: ionul radioactiv pentru tiroidă, folosit și pentru diagnostic, și pentru tratamentul cancerului la glanda tiroidă. Se intrevede ca prin folosirea acestor fascicule gamma să se poata crea noi radioizotopi. Prin folosirea acestor fascicule gamma se poate crea așa-numitul

Molibden-99 care provine din Technetiu 99 și este cunoscut ca fiind un radiofarmaceutic foarte folosit la bolile cardiovasculare, însă în prezent este extrem de scump. Producerea lui în ziua de astăzi se face numai in reactoarele nucleare, ca produs de fisiune", a precizat Nicolae Zamfir, directorul de la Eli-NP.

Silicon Valley de România

El susține că după construirea acestui laborator toată zona se va dezvolta, asemeni Silicon Valley din America de Nord. "În general, toate parcurile științifice din lume s-au dezvoltat în jurul unor centre de cercetare. Până acum orașul Măgurele era un oraș al fizicii, pentru că s-a dezvoltat în jurul institutului de fizică. Dar în câțiva an va fi un oraș al tehnologiei, un fel de Silicon Valley de lângă București", a arătat Nicolae Zamfir. El spune că aici vor fi înregistrate foarte multe patente.

Directorul susține că orașul are nevoie de mult mai multe hoteluri și case care să-i găzduiască pe cercetători. "În prezent există un singur hotel de categoria a doua. E nevoie de decizie politică pentru ca zona să se dezvolte în ceea ce privește turismul și mai ales pe partea de construcție civilă. Noi le-am explicat lucrul acesta autorităților și sperăm că devoltarea va începe cât de curând", a spus Nicolae Zamfir.

În total, investiția de la Măgurele va fi de 293 de milioane de euro, bani proveniți din fondurile structurale. Laboratorul de la Măgurele va fi dat în funcțiune în 2017, odată cu celelalte două laboratoare din Cehia și Ungaria.

sursa

#11
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,134
  • Înscris: 04.02.2011
Io cred că teoria conspirativă a deșeurilor ucigașe produse la intitut Posted Image  e doar un bullshit și echivalează din punct de vedere al miturilor urbane cu teoria conform căreia din LHC o să iasă o gaură neagră să ne pape pe toți. [ http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-toilet05.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Așadar, numai bine, luați-vă gheighere pentru orice eventualitate să dormiți mai bine. Posted Image

#12
real32

real32

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,747
  • Înscris: 02.07.2006

 jazzu, on 14 noiembrie 2012 - 01:00, said:

Prin folosirea acestor fascicule gamma se poate crea așa-numitul

Molibden-99 care provine din Technetiu 99 și este cunoscut ca fiind un radiofarmaceutic ...


Izotopul folosit in medicina este Technetiu-99m (un izomer al Technetiu-99) care se obtine din izotopul Moilbden-99. Technetiu-99m ( cu timpul de injumatatire de ~6 ore) emite radiatii gamma cu energia de 140 de keV, transformandu-se in Technetiu-99 (cu timp de injumatatire de 211.000 de ani).

Wikipedia:
[ http://upload.wikimedia.org/math/7/3/1/731e5435176c47e8fdec6d4704ea8d95.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
Bluebrain

Bluebrain

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 820
  • Înscris: 22.11.2012

 jazzu, on 27 octombrie 2012 - 11:13, said:

UE va cheltui 700 milioane € pentru a construi cel mai puternic LASER. Scopul va fi "distrugerea" deşeurilor nucleare şi tratarea cancerului. Proiectul Extreme Light Infrastructure a obţinut fonduri pentru construirea a două asemenea dispozitive, arme (sau cum vreţi să le numiţi) LASER în Republica Cehă şi România, spune Shirin Wheeler înt-un interviu.

Laserul va fi de 10 ori mai puternic decât cele de astăzi şi va fi suficient de puternic pentru crearea particulelor subatomice în vacuum.


Daca radiezi un bolnav de cancer cu 10 Mw crezi ca scapa cu viata?

crearea particulelor subatomice în vacuum? Din ce? In vacum nu este materie, ci numai energie.

#14
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

 Bluebrain, on 02 decembrie 2012 - 19:17, said:

crearea particulelor subatomice în vacuum? Din ce? In vacum nu este materie, ci numai energie.
Ai auzit de particule virtuale, de Efectul Casimir?

 Bluebrain, on 02 decembrie 2012 - 19:17, said:

Daca radiezi un bolnav de cancer cu 10 Mw crezi ca scapa cu viata?
Prietene, vorbim de LASER.
Cine a zis că, în medicină, se folosesc lasere de 10Mw direct pe pacient?

Quote

Se vor obţine noi radioizotopi radioactivi care se folosesc în medicină. Radioterapia este în prezent mult mai invazivă. Problema acum este că dacă avem o tumoare şi trimitem radiaţia într-o parte a corpului, iar acea tumoare e în interiorul corpului absorbţia cea mai mare de radiaţie se face la intrarea în corp şi noi iradiem mult mai mult decât ar trebui", explică Ovidiu Teşileanu.

Cercetătorii spun că în prezent foarte puţini pacienţi au parte de tratament cu radioizotopi, dar dacă s-ar reuşi accelerarea cu ajutorul laserului a particulelor, atunci procedura ar fi accesibilă mult mai multor oameni bolnavi de cancer.
Directorul Nicolae Zamfir susţine că în privinţa radiofarmaciei pot fi obţinute rezultate foarte bune în privinţa obţinerii de noi izotopi. "Să vă dau un exemplu: ionul radioactiv pentru tiroidă, folosit şi pentru diagnostic, şi pentru tratamentul cancerului la glanda tiroidă. Se intrevede ca prin folosirea acestor fascicule gamma să se poata crea noi radioizotopi. Prin folosirea acestor fascicule gamma se poate crea aşa-numitul
Molibden-99 care provine din Technetiu 99 şi este cunoscut ca fiind un radiofarmaceutic foarte folosit la bolile cardiovasculare, însă în prezent este extrem de scump. Producerea lui în ziua de astăzi se face numai in reactoarele nucleare, ca produs de fisiune", a precizat Nicolae Zamfir, directorul de la Eli-NP.


Edited by jazzu, 02 December 2012 - 20:01.


#15
Bluebrain

Bluebrain

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 820
  • Înscris: 22.11.2012

 jazzu, on 02 decembrie 2012 - 19:33, said:

Ai auzit de particule virtuale, de Efectul Casimir?

Chapeau. Da. Efectul Casimir - Asta am vrut sa aud.
Eu cred ca acele particule sunt denumite virtuala din motive istorice, insa ele sunt reale.
Lipsa materiei nu implica lipsa de energie.

#16
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
particulele acelea chiar exista, altfel nu ar genera acea presiune asupra placutelor. In schimb descrierea fizica a fenomenului face apel la cvasi-particule

#17
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9icX-Y3ES-M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#18
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,134
  • Înscris: 04.02.2011
Bănuiesc că au mai reparat din infrastructură pe acolo.. Era jale!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate