Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Cel mai puternic L.A.S.E.R. va fi construit în România

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#37
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 04 ianuarie 2014 - 13:29, said:

Exact ce spuneam de la început, va fi nevoie de accelerare de particule.

Eu la inceput am vazut totusi aceasta afirmatie: cel mai puternic laser din lume este mai degrabă un accelerator de particule.
In limba romana pe care o utilizez regulat, "este mai degraba" nu este nici pe departe sinonim cu "va fi nevoie de".
Micul accelerator liniar necesar producerii de radiatii gamma este stiintific vorbind aproape la fel de "interesant" la ora actuala precum detaliile constructive ale termocentralelor din sistemul energetic national care furnizeaza putere in retea, sau ale transformatorului local de la Reactor cu care va fi alimentat laserul.

#38
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View Postmdionis, on 04 ianuarie 2014 - 15:08, said:

Singura legatura intre laserul in constructie de la Magurele si accelerarea particulelor e ca in padurea de la Magurele se gaseste un accelerator de particule.
Dacă este să fim atât de tipicari, nici dumneavoastră nu ați  fost prea exact. Să nu mai despicăm firul, zic.

#39
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 04 ianuarie 2014 - 17:58, said:

Dacă este să fim atât de tipicari, nici dumneavoastră nu ați  fost prea exact. Să nu mai despicăm firul, zic.

Afirmatia mea este facuta in contextul observatiei inexacte cum ca laserul ar fi mai curand un accelerator de particule. Evident, este o afirmatie justa: pentru a functiona, laserul in constructie nu are nevoie de niciun accelerator de particule incorporat sau nu, este un dispozitiv complex de sine-statator care constituie partea centrala si esentiala a intregii structuri ELI. Exista intr-adevar un accelerator de particule in padurice, insa acesta este un modul separat si irelevant pentru functionalitatea laserului in sine. Afirmatia mea descrie exact acest aspect din perspectiva legaturii functionale ipotetice dintre laser si accelerator: nu exista niciuna. Acceleratorul de particule serveste la pregatirea experientelor din cadrul proiectului centrat pe laser fara a deveni prin aceasta o componenta a laserului propriu-zis. Iata o analogie simpla: in experientele de la inceputul secolului 20 din laboratorul lui Rutherford, particulele alfa emise de o sursa radioactiva erau trimise pe diverse tinte metalice pentru a urmari distributia lor unghiulara dupa imprastiere. Evident, pentru a realiza experimentul e nevoie atat de sursa radioactiva (elementul esential) cat si de tintele metalice pe care sa se imprastie nucleele de heliu. Totusi nimeni nu va sustine ca sursa radioactiva e mai degraba o foita de metal si nici nu se va interesa excesiv de tehnologia folosita pentru crearea foitelor ci se va orienta de exemplu inspre analiza spectrala a sursei radioactive.

#40
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Iată ce se reușește cu accelerarea:

Quote

Undressing the Atom: Imaging its Wave Function


[ http://www.fromquarkstoquasars.com/wp-content/uploads/2013/09/atom-wave-function-1-300x168.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Image Credit: APS/Alan Stonebraker

That blue, pixilated image, ladies and gentlemen, is the very first image of an atom’s electron orbital structure. In other words, you’re looking at the first picture of an atom’s wave function.

Here, scientists are gazing into the structure of a hydrogen atom, the simplest atom in existence. Until very recently, scientists have been restricted to using mathematical equations and formulas to describe the wave functions of atoms – after all, when you’re dealing with something that small (super-microscopic?), simply sticking a conventional microscope on it won’t work. This is why an international team of physicists turned to a quantum microscope, which is a rather simple name for a device that uses photoinization microscopy to directly measure the atom’s structure.


[ http://www.fromquarkstoquasars.com/wp-content/uploads/2013/09/wave-function1.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Examples of four atomic hydrogen states. The middle column shows the experimental
measurements, while the column at right shows the time-dependent Schrödinger
equation calculations — and they match up rather nicely.
Image Credit: APS/Alan Stonebraker
As the name suggests, scientists fired laser pulses at the hydrogen atom. This process ionizes electrons forcing them to follow a particular path. From here, a detector plotted these electrons. The team took a large number of measurements and averaged out the disturbance patterns of the data they collected. The end result is a very ‘crisp’ image of a hydrogen atom’s wave function magnified more than 20,000 times.

You’ve been scienced.
SURSA

#41
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 05 ianuarie 2014 - 03:58, said:

Iată ce se reușește cu accelerarea:

?
Nu imi dau seama care este legatura acestui experiment cu topicul de fata si nici cu acceleratoarele de particule incarcate. Microscopia cu fotoionizare este o tehnica de investigatie relativ recenta in care este folosit un camp laser pentru producerea de fotoelectroni care urmeaza niste traiectorii anumite intr-un camp electric extern nu foarte intens, pe o distanta macroscopica. Intregul procedeu este descris in articolul introductiv atasat aici si in care nu am gasit nicio referinta la accelerare.
Attached File  fotoioniz3878.pdf   406.89K   2 downloads
Pe de alta parte, nu cred ca e cazul sa incerci sa convingi pe cineva ca acceleratoarele de particule sunt si ele utile la casa fizicianului :) banuiesc ca nimeni nu se indoieste de multitudinea de rezultate si aplicatii ale lor in stiinta si tehnologie. Faptul ca acceleratoarele de particule sunt utile nu le face totusi elementul central de interes al oricarui experiment din stiinta si, in particular, al laserului in constructie in cadrul ELI si, cu atat mai putin, in context de microscopie cu fotoionizare.

#42
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

Quote

As the name suggests, scientists fired laser pulses at the hydrogen atom. This process ionizes electrons forcing them to follow a particular path.

Pentru acest proces, electronii sunt accelerați.

Dacă nu mă înșel, au folosit accelerare în plasmă. (LWFA)
[ http://upload.wikimedia.org/math/6/d/3/6d304f656b9158389feb9333ba59e604.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by jazzu, 05 January 2014 - 13:03.


#43
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 05 ianuarie 2014 - 12:55, said:

Pentru acest proces, electronii sunt accelerați.

Procesul de fotoionizare nu este altceva decat efectul fotoelectric la nivel de atom izolat si nu are de-a face cu accelerarea ci cu mecanica cuantica. Campul electric extern nu este acolo pentru a accelera electronii rezultati la energii mari ci pentru a dirija electronii inspre un detector dupa traiectori semiclasic calculabile, astfel incat dupa procesarea rezultatelor multor evenimente individuale sa putem reconstitui pe baza acestora o distributie de probabilitate de localizare a punctelor din spatiu din care au plecat electronii si deci modulul patrat al functiei de unda. Daca articolul ti se pare prea tehnic, poate aceasta prezentare ceva mai accesibila va lamuri ce anume se petrece acolo (si de ce cuvantul "accelerare" nu are relevanta aici).

Edited by mdionis, 05 January 2014 - 13:27.


#44
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Eu vă recomand să citiți sursa științifică și descrierea procesului de unde citez:

Quote

Next, they were ionized by a Fourier-limited, tunable (365–367 nm), UV laser. By applying a voltage difference across the repeller ( b ) and extractor ( c ) electrodes, the photoelectrons were accelerated towards a two-dimensional detector (d), consisting of a set of microchannel plates (MCPs), a phosphor screen and a CCD camera

De la Wikipedia

Quote

In an EI ion source, electrons are produced through thermionic emission by heating a wire filament that has electric current running through it. The electrons are accelerated to 70 eV in the region between the filament and the entrance to the ion source block. The accelerated electrons are then concentrated into a beam by being attracted to the trap electrode.

Edited by jazzu, 05 January 2014 - 14:00.


#45
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 05 ianuarie 2014 - 13:33, said:

Eu vă recomand să citiți sursa științifică și descrierea procesului de unde citez

Vad ca nu ne intelegem. Am facut deja mentiune explicita si repetata la ceea ce face campul extern: trimite fotoelectronii (i.e. electronii emisi in urma procesului esentialmente cuantic de fotoionizare si care pleaca aprioric pe 4*pi de unghi solid) in zona detectorului. Evident, in cursul deplasarii lor intr-un camp extern, electronii au o miscare accelerata. Totusi aceasta nu constituie ceea ce noi, fizicienii, numim indeobste un accelerator de particule. Un accelerator de particule este un dispozitiv construit cu scopul specific de a imprima o viteza importanta acestor particule si de a observa sau utiliza efecte, fenomene, procese nemijlocit legate de energia cinetica acumulata de acestea. Acceleratorul liniar de la Magurele care va genera fotoni gamma este un astfel de dispozitiv fiindca obtinerea de fotoni este nemijlocit legata de energia cinetica a particulelor accelerate. Dispozitivul care produce campul electric extern in cazul propus de dumneata mai sus nu face asa ceva: nu accelereaza electronii la energii inalte si nu are drept scop folosirea energiei cinetice a electronilor respectivi pentru a observa un proces specific. Campul electric extern redirectioneaza electronii acolo unde vrem noi (i.e. acolo unde se afla detectorul) iar ceea ce masuram este pozitia acestora, nu ne intereseaza direct vreun proces generat de energia lor cinetica. In acest context, sa vorbesti exclamativ despre accelerare are tot atata semnificatie cu a spune "iata ce se poate obtine urmarind miscarea controlata a electronilor" (o frumoasa figura de interferenta) si nu are legatura cu accelerarea de particule. Cu aceeasi relevanta apropiata de zero se poate descrie aproape orice proces fizic interesant ca fiind legat de acceleratie: in momentul in care cel putin unul din corpurile implicate in proces nu are o miscare rectilinie si uniforma in cursul functionarii, inseamna ca pe parcurs are o miscare accelerata, deci este accelerat de cineva: majoritatea covarsitoare a proceselor fizice demne de interes contin miscari neuniforme, deci acceleratii.
Tot nu vad ce anume doresti sa demonstrezi aici: microscopia cu fotoionizare nu pare a fi printre obiectivele primare ale laserului de la Magurele iar asa-zisa "legatura" a acestei tehnici cu accelerarea este oricum irelevanta pe acest topic.

LE Ceva in sensul corect legat de laseri si accelerare este ceea ce fac niste nemti la Garching, langa Munchen. Nici acest tip de experiment nu pare insa a se gasi printre proiectele de implementat in viitorul apropiat pe laserul de la Magurele.

Edited by mdionis, 05 January 2014 - 15:01.


#46
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View Postmdionis, on 05 ianuarie 2014 - 14:42, said:

Tot nu vad ce anume doresti sa demonstrezi aici
Nu încerc să demonstrez nimic, am citat numai la ce făceam referință și anume accelerarea fotoelectronilor către detectorul bidimensional.

#47
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 05 ianuarie 2014 - 16:51, said:

Nu încerc să demonstrez nimic, am citat numai la ce făceam referință și anume accelerarea fotoelectronilor către detectorul bidimensional.

Acest aspect era evident de la bun inceput, de cand am vorbitde "camp extern". Accelerare apare in mod banal oriunde ai un camp electric aplicat: conductia electronilor in metale este rezultatul miscarii lor accelerate sub influenta campului extern combinata cu imprastierea lor repetata pe nodurile retelei cristaline care le "reseteaza" vitezele si limiteaza efectele acceleratiei la o viteza de deriva (drift) nesemnificativa fata de vitezele macroscopice cu care suntem noi obisnuiti. Un caz perfect analog cu propunerea dumitale este cunoscut de peste 100 de ani, si anume tuburile vidate in care catodul incalzit emite electroni, iar acestia in loc sa formeze un norisor static in jurul electrodului sunt colectati de un camp electric extern obtinut prin diferenta de potential aplicata intre catod si anod. ( Un bun exercitiu de calcul ar fi deducerea legii 3/2 (Child-Langmuir) pentru caracteristica curent-tensiune a diodei cu vid, ma mai gandesc daca sa il propun la examen studentilor in sesiunea de iarna. :) ) Si in acest caz avem de-a face cu o miscare accelerata a electronilor inspre anod. Nu am auzit insa pe nimeni sa spuna "iata ce se reuseste cu accelerarea" cu referire la dioda cu vid: actiunea campului electric consta esentialmente in imprimarea unei miscari dirijate norului de electroni dinspre catod spre anod (se arata ca viteza variaza spatial ca distanta la puterea 2/3), faptul ca viteza variaza in decursul miscarii este o simpla constatare banala de interes cu totul nesemnificativ. In general, campul electric (de unul singur sau in combinatie cu un camp magnetic) poate servi pentru colectarea si dirijarea miscarii particulelor incarcate, caz in care e lipsit de sens sa ne referim la el ca "accelerator" fiindca nu acesta este scopul utilizarii sale.
Pe acelasi calapod de analiza legata exclusiv de cuvinte fara analiza intelesului lor, putem spune ca bombele lansate in primul razboi mondial erau si ele atomice fiindca erau compuse din atomi. :)

#48
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Și, totuși, greșește wikipedia când descrie principiul de operație al ionizării?

Quote

The following gas phase reaction describes the electron ionization process:[2] where M is the analyte molecule being ionized, e is the electron and M+• is the resulting ion.

In an EI ion source, electrons are produced through thermionic emission by heating a wire filament that has electric current running through it. The electrons are accelerated to 70 eV in the region between the filament and the entrance to the ion source block. The accelerated electrons are then concentrated into a beam by being attracted to the trap electrode. The sample under investigation which contains the neutral molecules is introduced to the ion source in a perpendicular direction to the electron beam. Close passage of highly energetic electrons, referred to as a hard ionization source, causes large fluctuations in the electric field around the neutral molecules and induces ionization and fragmentation.[3] The radical cation products are then directed towards the mass analyzer by a repeller electrode. The ionization process often follows predictable cleavage reactions that give rise to fragment ions which, following detection and signal processing, convey structural information about the analyte.

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Schematic_diagram_of_an_EI_ion_source.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#49
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 05 ianuarie 2014 - 17:43, said:

Și, totuși, greșește wikipedia când descrie principiul de operație al ionizării?

Nu greseste, insa fenomenul descris acolo nu este fotoionizare ci ionizarea prin impact datorata electronilor accelerati (si aici acceleratia lor este demna de mentionat intrucat energia necesara ionizarii este preluata din energia cinetica a electronilor respectivi). Acest tip de ionizare este cel relevant pentru experimentul Frank-Hertz. Pe de alta parte, asa cum ii spune si numele, fotoionizarea reprezinta ionizarea unor atomi ca rezultat al fotonilor incidenti: in cazul mentionat mai inainte, fotonii sunt cei produsi de un laser iar energia lor cuantificata este cea utilizata pentru ionizare.

Edited by mdionis, 05 January 2014 - 18:03.


#50
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View Postmdionis, on 05 ianuarie 2014 - 18:03, said:

Nu greseste, insa fenomenul descris acolo nu este fotoionizare ci ionizarea prin impact datorata electronilor accelerati (si aici acceleratia lor este demna de mentionat intrucat energia necesara ionizarii este preluata din energia cinetica a electronilor respectivi). Acest tip de ionizare este cel relevant pentru experimentul Frank-Hertz. Pe de alta parte, asa cum ii spune si numele, fotoionizarea reprezinta ionizarea unor atomi ca rezultat al fotonilor incidenti: in cazul mentionat mai inainte, fotonii sunt cei produsi de un laser iar energia lor cuantificata este cea utilizata pentru ionizare.
Mulțumesc pentru lămurire.

#51
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008

View Postjazzu, on 02 ianuarie 2014 - 15:11, said:

Ca fapt divers, cel mai puternic laser din lume este mai degrabă un accelerator de particule.
Vor sa construiasca un FEL la Magurele ?

#52
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
S-a discutat până acum.

Quote

Coordonatorul acceleratorului de particule de la Institutul de Fizică Nucleară Horia Hulubei, Dan Gabriel Ghiţă, explică modul de funcţionare a unui asemenea dispozitiv. Acceleratorul de la Măgurele a fost construit după tehnologie americană şi a fost renovat acum câţiva ani. El este o variantă mult mai mică a unui accelerator de particule uriaş, prezent la CERN (Geneva).

Vezi aici: http://adevarul.ro/t...fb58/index.html

PS: Credeam că va ține loc și de accelerator de particule cu plasmă, se pare că nu.

Edited by jazzu, 09 January 2014 - 01:36.


#53
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Ce frecventa (rafala de pulsuri ) are multi-petawattLASER-ul asta ?

Poate daca si frecventa asta are o valoare respectabila, nu o sa mai para asa penibile femtosecundele alea cat dureaza un puls.

#54
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Se stie ceva legat de frecventa de rafala a pulsurilor ?

La un petahertz ar fi cel mai fain Posted Image, dar am fi incantati si cu ceva infipt bine in zona terahertz.

Sunt ironic desigur, cu ambele valori, si cel mai probabil performantele sunt minuscule d.a.p.d.v.

Edited by loock, 09 January 2014 - 16:19.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate