Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Cel mai puternic L.A.S.E.R. va fi construit în România

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#19
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Era, acum majoritatea drumurilor sunt asfaltate proaspat, drumul de acces principal se lateste la 4 benzi, se vor construi sali de sport si facilitati de cazare si multe altele, doar vor lucra si vor experimenta scientisti din toata lumea.

E ceva ciudat despre perceptia orasului Magurele in mentalul colectiv, toata lumea crede despre Magurele si institutele de pe platforma ca sunt o adunatura de darmaturi. Au venit deunazi niste studenti de la Electronica dornici sa faca practica si credeau ca o sa dea in IFIN numai peste dinozauri, praf si rugina. Au plecat dupa o vizita de aprox 1h cu zambetul pe buze cand au vazut ca lucrurile nu stau deloc asa.

Am impresia ca romanii au o impresie foarte proasta despre gradul de civilizatie si nivelul stiintei noastre (ma refer la nivel national) si se asteapta doar ca lucrurile sa mearga prost si sa vada un marasm generalizat. Eu cred ca avem un handicap.

#20
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Mâine începe, la Măgurele, construcţia celui mai mare LASER din lume! Puterea lui ar putea duce, teoretic, la teleportare

Quote

Clădirea celui mai mare laser din lume va fi construită la Măgurele pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibraţii, iar corpul dedicat fasciculului gama va avea nu mai puţin de 12 niveluri subterane.

Proiectul european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), dedicat celui mai mare laser din lume, va demara prin construirea unui complex la care lucrările sunt programate să se încheie în 2014.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică a declarat că realizarea ansamblului de clădiri este, practic, prima dintre cele trei componente ale proiectului, celelalte fiind legate de două lasere şi de un fascicul gama.

"Ce este important pentru acest ansamblu de clădiri este că principala clădire va fi unică, în sensul în care va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibraţie. Este pusă toată pe un set de amortizoare. Deci este decuplată de sol, totul stă pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru că la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor funcţiona în interior - n.r.) s-ar produce un dezastru dacă s-ar simţi şi tocurile unei femei. Ca vibraţie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care să fie o masă critică foarte mare, iar această masă va sta suspendată de sol prin acest amortizor seismic", a explicat Mihnea Costoiu, citat de Mediafax.

Clădirea va avea două corpuri solidare - unul pentru lasere şi unul pentru fasiculul gama, suprafaţa primului fiind de 4.406 metri pătraţi, iar a celui de-al doilea, de 6.604 metri pătraţi. În aceaşi clădire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafaţă de 2.396 de metri pătraţi.

La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane, iar la cel al fasiculului gama, 12 niveluri sub pământ, în prezent realizându-se escavările necesare pe terenul ce va fi ocupat de clădire.

Inaugurarea lucrărilor la infrastructura proiectului va avea loc vineri, de la ora 14.00, în prezenţa comisarului european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn.

La eveniment vor participa premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Tudor Prisecaru şi directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Victor Zamfir.

Puterea laserelor ar putea duce, teoretic, la "mutarea materiei"

Puterea laserelor de la ELI-NP va fi impresionantă - 10PW fiecare, adică 10 milioane de miliarde de waţi, sau puterea echivalentă a 100.000 de miliarde de becuri de 100W.

"Dacă pulsul laser de o asemenea putere ar dura o secundă, ar fi necesară toată energia electrică produsă în lume timp de aproape două săptămâni pentru a-l alimenta. 10PW înseamnă de peste 1000 de ori mai mult decât puterea instalată a tuturor centralelor electrice din lume, dar datorită faptului că durata pulsului laser este extem de scurtă (de ordinul zecilor de femtosecunde, adică milionimi de miliardime de secundă), consumul mediu de energie în timpul funcţionării este unul rezonabil. Soarele emite radiaţie cu puterea de 4 ori 10 la puterea 26W. Daca acesta ar avea o suprafaţă echivalentă cu doar patru foi format A4 (în loc de peste un miliard de miliarde de metri pătraţi cum are în realitate), puterea emisă pe centimetru pătrat ar fi apropiată de cea concentrată de laserul de la Măgurele în punctul de focalizare", spun responsabilii proiectului ELI-NP.

Ambele echipamente mari de la ELI-NP, sistemul laser şi cel de producere a fasciculului gama, depăşesc cu mult cele mai performante astfel de echipamente existente în momentul de faţă. "Astfel, cele mai puternice lasere date în funcţiune în lume până în prezent, respectiv la Rutherford Appleton Laboratory - Marea Britanie, University of Texas şi Lawrence Livermore National Laboratory - SUA şi mai sunt încă două-trei în lume abia au atins pragul de 1PW. ELI-NP va aduce, aşadar, o creştere de putere de 10 ori", spune Mihnea Costoiu.

Potrivit specialiştilor, puterea laserelor care vor funcţiona la Măgurele va fi atât de mare încât ar putea duce, teoretic, la "mutarea materiei".

"Mai există un laser de acelaşi gen în SUA, dar nu de asemenea putere. Şi nu are în niciun caz asemenea aplicaţii, adică asocierea între laser şi fasciculul gama. Practic, dacă o să forţez nota, numai din dorinţa de a fi plastic, specialiştii spun că, în momentul în care acţionezi cu o forţă atât de mare pe o unitate foarte mică de suprafaţă, există posibilitatea de a mişca inclusiv masa, adică de a crea teoretic astăzi, în fantezie, ceea ce vorbim noi de Star Trek, acele engage, acea teleportare. Teoretic, astăzi, prin forţe de asemenea putere, specialiştii spun că s-ar putea crea inclusiv mutarea masei, a materiei, odată cu mutarea forţelor", a mai spus Costoiu.

Edited by jazzu, 13 June 2013 - 17:18.


#21
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

[ https://player.vimeo.com/video/66819684 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.pnlmagurele.ro/wp-content/uploads/2013/06/DSC_1123.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Edited by jazzu, 20 September 2013 - 02:33.


#22
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005

View Postjazzu, on 14 noiembrie 2012 - 01:00, said:

Primii zece cercetători vor fi angajați până la sfârșitul anului

Ai scris asta in tomana lui 2012. Sunt curios cine sunt cei zece care lucreaza acum ?


View Postaccelerator, on 24 mai 2013 - 20:10, said:

Am impresia ca romanii au o impresie foarte proasta despre gradul de civilizatie si nivelul stiintei noastre (ma refer la nivel national) si se asteapta doar ca lucrurile sa mearga prost si sa vada un marasm generalizat. Eu cred ca avem un handicap.

Pe ce loc este stiinta romaneasca printre tarile Uniunii Europene  ?
Locul, atata vreau !

De ce credem noi ca cei care "ne lauda artificial" ne vor binele ?

View Postjazzu, on 14 noiembrie 2012 - 01:00, said:

Clădirea va fi alimentată cu energie geotermală

Va fi indepedentă energetic pentru că va fi alimentată cu energie geotermală produsă de 1.000 de puțuri de apă ce vor fi montate simetric pe terenul din spatele reactorului nuclear.

"Va fi o forță electrică enormă. Aici vom crea particule din vid"

Oamenii de știință arată că laboratorul de la Măgurele va produce rezultate importante atât în cercetarea de bază, unde vor apărea fenomene noi, cât și în medicină și radiofarmacie, unde se vor obține noi radioizotopi folosiți în tratamentul bolilor grave precum cancerul.
"De asta noi spunem că va fi un CERN în sensul de centru de cercetări științifice. Va fi o forță electrică enormă. Aici vom crea particule din vid. Câmpul electromagnetic se va tranforma în materie", a explicat Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI NP.

Cladirea va fi alimetata doar cu energie geotermala ? De ne-ar auzi cautatorii de free energy. Sa trec si Nicolae Testea ca il gasesca la search?!


Despre "campul magnetic care se transforma in materie", aici putem discuta pentru ca suntem la forumul "Stiina".

De ce ? Pentru ca intr-o alta discutie am explicat cum se obtin aceste pulsuri laser.
Se va mari intensitatea pulsului nu se va schimba cromatica lui !

Iar daca ne referim la efectul fotoelectric, energia electronilor extrasi depinde doar de frecventa (cromatica) luminii si nu de instensitatea ei.
La fel, fenomene gen generarea de perechi. Doar peste o anumita frecveta a radiatiei 'incidente' vorbim de acest feneomen.
Nu are mai nimc de a face cu intensitatea facicolului luminos. Si noi exact asta obtinem la ELI, intensitate mare.

A nu se confunda "energia radiatiei" cu "intensitatea radiatiei". Nu au mai nicio legatura matematica una cu alta.

#23
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View PostGurban_Dan, on 02 ianuarie 2014 - 14:06, said:

Despre "campul magnetic care se transforma in materie", aici putem discuta pentru ca suntem la forumul "Stiina".

De ce ? Pentru ca intr-o alta discutie am explicat cum se obtin aceste pulsuri laser.
Se va mari intensitatea pulsului nu se va schimba cromatica lui !

Iar daca ne referim la efectul fotoelectric, energia electronilor extrasi depinde doar de frecventa (cromatica) luminii si nu de instensitatea ei.
La fel, fenomene gen generarea de perechi. Doar peste o anumita frecveta a radiatiei 'incidente' vorbim de acest feneomen.
Nu are mai nimc de a face cu intensitatea facicolului luminos. Si noi exact asta obtinem la ELI, intensitate mare.

A nu se confunda "energia radiatiei" cu "intensitatea radiatiei". Nu au mai nicio legatura matematica una cu alta.
Easy mister.

Ce cromatică visezi?

Deși mi-ar prinde bine, acum n-am timp să stau la discuții dar îți las câteva cuvinte cheie cu ajutorur cărora te-ai putea documenta.

Vacuum (Vid)
Materie-Antimaterie
Efectul Casimir
Particule Virtuale
Radiații gamma

Ca fapt divers, cel mai puternic laser din lume este mai degrabă un accelerator de particule.

Edited by jazzu, 02 January 2014 - 15:15.


#24
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005
Ca fapt divers.. ai zis o prostie. Posted Image

#25
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View PostGurban_Dan, on 02 ianuarie 2014 - 22:35, said:

Ca fapt divers.. ai zis o prostie.
Și, mă rog, cum argumentezi afirmația?

Eu zic să te întorci la pseudoștiință, ești puf. Posted Image

Edited by jazzu, 02 January 2014 - 22:50.


#26
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 02 ianuarie 2014 - 15:11, said:

Ca fapt divers, cel mai puternic laser din lume este mai degrabă un accelerator de particule.

Erm, nu. LASER inseamna Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation adica amplificarea luminii prin emisie stimulata. Amplificarea luminii nu inseamna accelerarea ei (viteza luminii nu se schimba daca intensitatea undei creste).
Singura legatura intre laserul in constructie de la Magurele si accelerarea particulelor e ca in padurea de la Magurele se gaseste un accelerator de particule.

#27
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Cine a zis că se va accelera lumina?

Domnilor, avem de-a face cu un laser de ~200 PW(petawatt). Cu acest laser se vor putea obține câmpuri electrice foarte intense cu ajutorul cărora, spune Mircea Penița, se vor putea realiza acceleratoare de particule la dimensiuni mici. El explică:

Quote

Hai să vedem despre ce este vorba (vezi Figura de mai jos)

[ http://static2.voxpublica.ro/wp-content/uploads/2011/05/figura.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

  • Plasma este alcătuită din ioni pozitivi și electroni liberi.

  • Un pachet de electroni, obținut cu ajutorul unui puls laser ultra-scurt și ultra-intens, este injectat în plasmă. Ca urmare, acest pachet de electroni în mișcare, va îndepărta electronii liberi din plasmă, aceștia fiind mult mai ușori și mai mobili decât ionii pozitivi.

  • Ionii pozitivi pe de altă parte, sunt atrași în vecinătatea pachetului de electroni, rezultând în acest fel un siaj de ioni pozitivi în urma pachetului de electroni în mișcare prin plasmă. Electronii liberi nu sunt lăsați să se depărteze prea mult. Ei sunt atrași de data asta de masa de ioni pozitivi grupată în urma pachetului de electroni.

  • Electronii  liberi venind în spatele pachetului, ajung să împingă acest pachet de electroni, imprimându-i o viteză suplimentară, adică îi accelerează.

Edited by jazzu, 03 January 2014 - 13:20.


#28
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005

View Postjazzu, on 03 ianuarie 2014 - 13:16, said:

Cine a zis că se va accelera lumina?


Deci, ELI, cel mai puternic laser din lume este mai degrabă un accelerator de particule, cu care se va trata cancerul.
Am inteles corect ?

View Postjazzu, on 03 ianuarie 2014 - 13:16, said:

spune Mircea Penița, se vor putea realiza acceleratoare de particule la dimensiuni mici. El explică:

Vreau sursa citata. Exista unii oameni seriosi, care nu vorbesc aiurea.

#29
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005
Am gasit sursa:
http://voxpublica.re...tare-63322.html

http://cuos.engin.um...d-acceleration/
"In the laser-produced plasma electrons can pick up energy from the waves in plasma just as a surfer picks up energy from an ocean wave."

Suna foarte bine. Oameni seriosi.

Eu ma gandeam la ceva mult mai simplu gen:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/V89qvy8whxY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Gurban_Dan, 03 January 2014 - 23:21.


#30
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 03 ianuarie 2014 - 13:16, said:

Domnilor, avem de-a face cu un laser de ~200 PW(petawatt).

Stiu ce anume se construieste la Magurele in padurea de langa Reactor.

Quote

Cu acest laser se vor putea obține câmpuri electrice foarte intense cu ajutorul cărora, spune Mircea Penița, se vor putea realiza acceleratoare de particule la dimensiuni mici.

Daca tot citezi din articolul lui Mircea, macar scrie-i numele corect: de peste 20 de ani de cand ne stim, tot Penția e numele lui de familie. :)
Venind la ceea ce spune el in articol: nu se refera la utilitatea principala a sistemului ELI ci la o posibila investigatie a realizabilitatii unor sisteme de accelerare de dimensiuni reduse bazate pe fenomene in plasma. E firesc sa se refere la asa ceva intrucat articolul lui nu este o descriere completa a ceea ce va face ELI ci o clarificare a unei confuzii de presa centrata pe un subiect marginal. In acest cadru, ar trebui sa fie evident ca rolul preconizat al laserului nu este atat de accelerare (in descrierea oferita acest rol fiind jucat de electronii din plasma) cat de creare a pachetului initial de electroni.
Trecand la lucruri serioase, laserul de la Magurele va fi folosit in scopuri esentialmente stiintifice, obiectivele fundamentale declarate sunt:

Fundamental physics of perturbative and non-perturbative high-field QED: – pair creation, high energy γ rays, birefringence
of the quantum vacuum
Developing nuclear resonance fluorescence (NRF) for nuclear materials and radioactive waste management: – 235U,239Pu, minor actinides, neutron poisson

High-resolution nuclear spectroscopy: (γ, γ′), (γ, n), (γ, p), (γ, α), (e, e′), (e, e′γ), (γ, f) – neutron halo isomers, chaotic properties of nuclear states, nuclear potential landscape, parity-violating meson-nucleon coupling, pygmy dipole resonance
Brilliant γ, X, n, e+, e− micro beams in material science and life science: – (γ, n) reaction at threshold for low energy neutrons, (γ, e+e−) reaction at 2-3 MeV for cold positrons

Astrophysics of the r-, s-, p-processes in nucleosynthesis: – masses of waiting point nuclei, pygmy resonance
Developing techniques of laser acceleration and of a brilliant γ beam for nuclear physics: – relativistic mirrors

Ca aplicatii (cele in cursiv) apare intr-adevar o referire la accelerare, insa nu este vorba de ceea ce spune Mircea ci de o tehnica diferita de accelerare a ionilor. Chestiunea fundamentala nu este atat energia cat luminozitatea (i.e. numarul de particule ce trec printr-o sectiune data in unitatea de timp) fasciculului. Pe de alta parte este usor de inteles ca, daca scopul fundamental urmarit ar fi miniaturizarea unui sistem de accelerare a electronilor bazat eminamente pe impulsurile ultraintense ale unui laser, laserul insusi nu se poate miniaturiza fara a scadea in mod dramatic si puterea pe care o poate dezvolta si deci aplicabilitatea presupusei metode.
In sfarsit, pentru asigurarea unui fascicul γ decent cu care sa interactioneze pulsul laser, se va construi un mic accelerator liniar de electroni; evident, este vorba de un modul cu totul diferit de cel al laserului propriu-zis.
In rest, ceea ce se construieste acolo este totusi esentialmente un laser foarte puternic care va functiona in impulsuri foarte scurte, nu un accelerator.

#31
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Greșeala numelui este irelevantă.

În rest, cercetarea are la bază accelerare de particule și dau un singur exemplu:

QED, pe care ați introdus-o în text cu copy-paste (despre electrodinamică cuantică este vorba), presupune câteva procese fundamentale ce vor fi studiate folosindu-se accelerarea de electroni.

Eu nu am spus că este esențialmente un accelerator ci că se va folosi accelerare de particule în cercetare.

Edited by jazzu, 04 January 2014 - 00:28.


#32
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 04 ianuarie 2014 - 00:25, said:

Greșeala numelui este irelevantă.

Nu e relevanta pentru chestiune, insa e o informatie incorecta care trebuia remediata.

Quote

În rest, cercetarea are la bază accelerare de particule și dau un singur exemplu:

QED, pe care ați introdus-o în text cu copy-paste (despre electrodinamică cuantică este vorba), presupune câteva procese fundamentale ce vor fi studiate folosindu-se accelerarea de electroni.

Nu. Procesele respective au la baza interactia fotonilor γ cu campul ultraintens generat de laser. Acest proces este descris in cadrul electrodinamicii cuantice (cu generare de perechi particula/antiparticula, sau cu alte diagrame similare). Accelerarea electronilor serveste exclusiv producerii de fotoni, nu face parte din procesele investigate (la fel cum la radiografie, procesul esential nu este franarea electronilor pe anod ci interactia razelor X generate de franare cu materialul de investigat).

Quote

Eu nu am spus că este esențialmente un accelerator ci că se va folosi accelerare de particule în cercetare.

Eu cred ca am citit un pic altceva decat ai scris mai sus: "cel mai puternic laser din lume este mai degrabă un accelerator de particule". Aceasta din urma afirmatie citata este esentialmente incorecta. Afirmatia corectata citata mai sus se apropie de adevar.

Edited by mdionis, 04 January 2014 - 01:11.


#33
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View Postmdionis, on 04 ianuarie 2014 - 00:57, said:

Nu.
Vă citez din documentația ELI-NP:
  • Componentă ELI-NP:

Un fascicul de radiatie γ foarte intens si stralucitor (1013γ/s) ), cu o latime de banda de 0.1 %, si energie regalbila pana la Eγ > 19 MeV, obtinut prin retroimprastiere incoerenta prin efect Compton a unei radiatii laser pe un fascicul intens de electroni accelerati (Ee > 700 MeV) produs de un accelerator cu tehnologie clasica.  

  • Laserul de mare putere va putea atinge intensitati de pana la 1024W/cm2. Prin experimente combinate cu fasciculul γ si cel de electroni accelerati se vor putea studia noi procese fundamentale in electrodinamica cuantica (QED)

Edited by jazzu, 04 January 2014 - 01:09.


#34
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postjazzu, on 04 ianuarie 2014 - 01:05, said:

Vă citez din documentația ELI-NP:

Componentă ELI-NP:

Un fascicul de radiatie γ foarte intens si stralucitor (1013γ/s) ), cu o latime de banda de 0.1 %, si energie regalbila pana la Eγ > 19 MeV, obtinut prin retroimprastiere incoerenta prin efect Compton a unei radiatii laser pe un fascicul intens de electroni accelerati (Ee > 700 MeV) produs de un accelerator cu tehnologie clasica.  


Exact ceea ce am spus: "pentru asigurarea unui fascicul γ decent cu care sa interactioneze pulsul laser, se va construi un mic accelerator liniar de electroni; evident, este vorba de un modul cu totul diferit de cel al laserului propriu-zis" si "Accelerarea electronilor serveste exclusiv producerii de fotoni".



Quote

Laserul de mare putere va putea atinge intensitati de pana la 1024W/cm2. Prin experimente combinate cu fasciculul γ si cel de electroni accelerati se vor putea studia noi procese fundamentale in electrodinamica cuantica (QED)

Exact. Daca vorbim de procese noi, in mod sigur nu ne referim in principal la electroni in camp laser (asta studiam eu la nivel teoretic in urma cu niste ani buni, altii faceau experimentele) ci la interactia luminii (γ) cu campul electromagnetic intens. Fotonii γ sunt produsi de electronii accelerati. Ideea esentiala este ca imprastierea luminii pe lumina este un proces mai greu observabil fiindca e nevoie de camp cu adevarat foarte intens pentru a genera evenimente masurabile in numar decent, nu e un proces perturbativ de ordin intai precum interactia campului electromagnetic cu fermionii incarcati. Scopul fundamental al intregii infrastructuri este tocmai observarea acestor procese de ordin mai inalt.
Pe de alta parte, ar trebui sa fie clar ca 700 MeV nu reprezinta niste energii excesiv de inalte chiar si pentru electroni: deja la Stanford se fac de decenii experimente la energii pentru electroni cu doua ordine de marime in plus, nu mai vorbesc de fostul LEP de la CERN.

#35
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Exact ce spuneam de la început, va fi nevoie de accelerare de particule.

Acum, un articol din "Știință și Tehnică":

Quote

În Marea Britanie s-ar putea construi un laser destul de puternic încât să „rupă țesătura spațiului”, ca parte a proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI), la care participă și România prin laserul de la Măgurele.


Importantul proiect științific paneuropean va  “călca pe urmele” gigantului Large Hadron Collider (LHC), având ca misiune principală să descifreze misterele Universului. Laserul va putea produce un fascicul de lumină atât de intens încât să se compare cu lumina primită de Pământ de la Soare, dar concentrată pe o suprafață cât o împunsătură de ac.

Savanții implicați spun că laserul va fi atât de puternic încât vor fi capabili să “fiarbă” chiar țesătura spațiului și a vidului. Se crede, mai nou, că vidul mustește de particule misterioase care se formează și se distrug, dar fenomenul se manifestă instantaneu și nimeni nu l-a putut dovedi concret, cu atât mai puțin observa.

Se speră, de aceea, că sistemul ELI Ultra-High Field (ELI-UHF) le va permite cercetătorilor să demonstreze, prin sfâșierea țesăturii vidului, că aceste particule sunt reale. De fapt, oamenii de știință se așteaptă chiar ca inițiativa să îi ajute să verifice și existența altor dimensiuni.
Profesorul John Collier, lider de cercetare în cadrul proiectului ELI și director al sistemului Central Laser din cadrul Laboratorului Rutherford Appleton, din Didcot, Oxfordshire, susține că laserul va fi cel mai puternic de pe planetă. „La acest nivel de intensitate începem să penetrăm un teritoriu complet neexplorat de fizică”, a declarat cercetătorul.

Laserul ELI-UHF, a cărui asamblare se va completa până la sfârșitul decadei, va costa un milliard de lire sterline (1,15 miliarde de euro), iar Marea Britanie se numără printre cele câteva țări europene care îl vor găzdui și opera. Savanții speră ca laserul să le permită să afle și modul în care particulele dintr-un atom se comportă, dar și să contribuire la rezolvarea misterului materiei întunecate.

Ultra-High Field va fi compus din 10 fascicule, ceea ce va produce 200 petawatti putere – de peste 100.000 de ori mai mult decat producția mondială de electricitate combinată, dar pentru mai puțin de o trilionime de secundă.

Cantitatea uriașă de energie necesară pentru a alimenta unui asemenea laser va fi prestocată și apoi folosită pentru a produce fascicule laser de câțiva metri lățime care se vor combina apoi pentru a se concentra într-un punct minuscul. În punctul focal, intensitatea luminii obținute va crea condiții extreme care nu se întâlnesc nici măcar în centrul Soarelui.

Edited by jazzu, 04 January 2014 - 13:31.


#36
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005
"Cipurile, de exemplu, dacă sunt tratate cu radiații, sunt mai eficiente și mai folositoare." N. Zamfir

Eu imi voi putea cumpara tableta cu procesor tratat cu radiatii ? Inteleg ca este "mai folositor" ?
Sau la cel fel de cipuri se refera ? Si ? Ge ?
Mai eficient adica consuma mai putin ?

Sursa citatata "Ne asteptam la un premui Nobel:
http://adevarul.ro/t...d9c1/index.html

Edited by Gurban_Dan, 04 January 2014 - 14:31.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate