Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani @Lieutenant!

La multi ani @xmanyacs77!

Tableta office

Comanda Mobexpert - o zi inainte ...
 Ocolirea limitatoarelor de viteza...

Recomandare adeziv - pt pervaz PVC

Sfat achizitie, Xiaomi 14 Ultra s...

Priza contorizare consum energie
 Cat timp purtați o pereche d...

Problema Makita PLM 4628n

Nelamurire sunet navigatie auto

Ma bate gandul la primul bmw
 Cum rezolv o incompatibilitate in...

Despre instaurarea normalitã...

De cate ori purtati o pereche de ...

"Releu" comandat de la di...
 

VELIKO TARNOVO (inclusiv Arbanassi si imprejurimi)

- - - - -
  • Please log in to reply
208 replies to this topic

#109
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,611
  • Înscris: 17.08.2007
@raluca2005- sunt o groaza de exchange-uri  pe strada principala din Veliko Tarnovo. De asemenea este exchange si la tonetele din dreapta cum treci de frontiera unde au si vignete. Nu ai ptr ce sa-ti faci probleme. Ptr cheltuielil numerar schimbi euro iar ptr benzinarie cardul. E f simplu.

#110
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,585
  • Înscris: 14.04.2008
ovidiu, n-am mai vazut curs euro-leva la 1,95 de nici nu mai stiu cand. spun asta ca sa nu creada ca a luat teapa la un curs mai mic. in general e 1,93/1,94.  iar sa ajungi la gara din ruse e chiar peste mana. cel mai bine isi ia vigneta cum intra, in euro sau leva. sau de la luk oil, chiar inainte de metro (la metro poate gasi sa schimbe cu siguranta).
in ceea ce priveste retragerea de la bancomat, depinde de ce comisioane are fiecare la cardurile pe care le detine. eu, de ex, ar trebui sa platesc un comision de retragere + unul de conversie.pe cel de conversie il platesc si daca fac doar plati. deci...
sfatul meu e sa plece cu ceva leva la ei, ca nu se stie niciodata ce apare.

Edited by dariuscha, 24 March 2015 - 22:42.


#111
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,887
  • Înscris: 04.07.2010

View Postdariuscha, on 24 martie 2015 - 22:38, said:

ovidiu, n-am mai vazut curs euro-leva la 1,95 de nici nu mai stiu cand ...

... sfatul meu e sa plece cu ceva leva la ei, ca nu se stie niciodata ce apare.

Pe 29 noiembrie 2014 am schimbat ultima dată (1,95 la case, 1,945 la bancă), dar reţine, nu în Veliko Târnovo, ci în Plovdiv şi nu în centrul istoric, deşi şi acolo era acelaşi curs. Normal că n-ai mai văzut curs atât de bun, pentru că probabil n-ai avut treabă decât în locuri turistice. Din acest motiv i-am indicat OMV-ul din Ruse, unde nu prea calcă picior de turist, tocmai pt. că e mai peste mână. Iar cursul leva/euro e acelaşi de ani de zile în toată Bulgaria: 1,95, crede-mă. N-am văzut mai jos nici în centrul Plovdivului, nici în centrul Kazanlâcului şi nici în Sofia. Aaaa, dacă vrei să cumperi leva în Nesebâr, atunci daaaaa ...

În altă ordine de idei, e adevărat că e ideal să ai leva cu tine de acasă, şi mie îmi rămân de fiecare dată. Dar Raluca va fi prima dată în Bulgaria, şi să cumperi din România e cea mai dezavantajoasă variantă, orice calcul ai face şi cu tot respectul. Eu am renunţat de câţiva ani la varianta asta. Cel mai bine e să pleci cu euro, iar în Bulgaria să schimbi în leva în zonă "neturistică". Foarte aproape ("pe locul 2") este să scoţi leva de la bancomat, dar trebuie studiate apriori condiţiile (cum zice şi @mdt).

@atupi: cât era cursul ultima dată (la cumpărat leva cu euro pe strada principală din VT) ? Ceva îmi spune că nu găseşti cu 1,95 ...


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 25 March 2015 - 14:28.


#112
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,585
  • Înscris: 14.04.2008
ovidiu, din punctul tau de vedere ai dreptate, insa ... . n-as vrea sa fi parut  ''gica contra'' , asa ca vin cu detalii despre cum vad eu lucrurile: vor fi pt prima oara in bg, fara gps si cel mai probabil fara harta localitatilor. in plus, nu cunosc nici alfabetul chirilic. deja sta in cumpana daca sa se abata cu un drum de cca 7 km/sens ca sa viziteze chilia de la basarabovo. s-o mai trimiti sa schimbe (weekend fiind si dimineata presupun) prin zona garii, ca sa caute pe stradute posibile schimburi valutare cred ca e deja prea mare pierdere de timp. in plus, o asigur ca in ruse nu va gasi nici pe unde i-ai recomandat tu curs mai mare de 1,45.
eu zic ca sa aiba macar 10-20 leva la drum nu strica, iar platile sa le faca cand poate cu cardul (daca are conversie fara comision) sau sa schimbe euro (ar fi de preferat de la 1,93 in sus). cred ca n-ar trebui sa se agite prea mult pt 1-2 leva, sunt plecati la plimbare, starea de spirit trebuie sa fie pozitiva.

Edited by dariuscha, 25 March 2015 - 16:37.


#113
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,887
  • Înscris: 04.07.2010
Ok, scopul primului meu post a fost o informare obiectivă şi corectă pentru @raluca2005 şi pentru cine se mai informează de aici. Fiecare va proceda cum crede de cuviinţă.

Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 25 March 2015 - 20:49.


#114
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,611
  • Înscris: 17.08.2007

View PostOvidiuNS, on 25 martie 2015 - 14:24, said:


Pe 29 noiembrie 2014 am schimbat ultima dată (1,95 la case, 1,945 la bancă), dar reține, nu în Veliko Târnovo, ci în Plovdiv și nu în centrul istoric, deși și acolo era același curs. Normal că n-ai mai văzut curs atât de bun, pentru că probabil n-ai avut treabă decât în locuri turistice. Din acest motiv i-am indicat OMV-ul din Ruse, unde nu prea calcă picior de turist, tocmai pt. că e mai peste mână. Iar cursul leva/euro e același de ani de zile în toată Bulgaria: 1,95, crede-mă. N-am văzut mai jos nici în centrul Plovdivului, nici în centrul Kazanlâcului și nici în Sofia. Aaaa, dacă vrei să cumperi leva în Nesebâr, atunci daaaaa ...

În altă ordine de idei, e adevărat că e ideal să ai leva cu tine de acasă, și mie îmi rămân de fiecare dată. Dar Raluca va fi prima dată în Bulgaria, și să cumperi din România e cea mai dezavantajoasă variantă, orice calcul ai face și cu tot respectul. Eu am renunțat de câțiva ani la varianta asta. Cel mai bine e să pleci cu euro, iar în Bulgaria să schimbi în leva în zonă "neturistică". Foarte aproape ("pe locul 2") este să scoți leva de la bancomat, dar trebuie studiate apriori condițiile (cum zice și @mdt).

@atupi: cât era cursul ultima dată (la cumpărat leva cu euro pe strada principală din VT) ? Ceva îmi spune că nu găsești cu 1,95 ...


Sănătate și tcb !
Intradevar in Vt am schimbat cu 1.93 dar mi se pare nesemnificativa diferența. La 100 euro ar fi o diferență de 2-3 leva.

#115
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,611
  • Înscris: 17.08.2007
Fusei weekendul asta iarasi o tura pe la Veliko Tarnovo/Arbanassi. Frumos ca de obicei cazarea a fost la http://www.arbanashkihan.com/ unde spre deosebire de alte locatii din zona calitatea serviciilor oferite este constanta sau chiar creste.
Vreau sa va recomand un restaurant care noua ne-a placut f mult: http://shtastliveca.com/ daca nu l-ati incercat deja, este chiar in centru.

Vreau sa subliniez totusi ceva: drumul s-a deteriorat destul de raul anul acesta si a fost fff aglomerat cu tiruri. Nu stiu daca pasul Republika sau alte motive au facut sa creasca traficul in asemenea hal dar asfaltul s-a spart destul de rau si unde nu e spart este in valuri devenind chiar periculos pentru ca la o franare mai brusca m-am pomentit ca masina incepe sa topaie pe acel asfalt valurit. Deci mare grija!
Tot ieri am observat o camera fixa (nu stiu sa spun acum pozitia exacta) pe la jumatatea drumului de intoarcere spre Ruse care nu era in localitate dar era o zona populata si care a facut poza unor masini cu cativa metri in fata mea. Din ce am mai citit pe Softpedia inteleg ca trimit amenzile si in Ro de ceva timp.
Am observat de asemenea ca la intrare in Bg in dreapta din multimea de tonete cu exchange si vignete a ramas numai una si construiesc de zor in zona.

Edited by atupi, 06 April 2015 - 10:08.


#116
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
Weekendul acesta am fost două zile la Veliko Târnovo și voi încerca să fac o recenzie rapidă.

Dacă locuiți în București și doriți o escapadă rapidă de weekend fără prea mult timp petrecut pe drum și v-ați plictisit de Valea Prahovei sau zona Bran-Moeciu, merită de luat în considerare și Veliko Târnovo + satul Arbanassi.

Citind părerile de pe net, mă așteptam să văd un oraș de 5 ori mai frumos decât Sighișoara și prețuri de 2 ori mai mici decât pe Valea Prahovei.

Sâmbătă, când ne-am plimbat cu umbrela pe ploaie pe lângă monumentul asanilor și pe strada principală din centru, orașul avea ceva de atmosferă ireală, de poveste. Totul părea fermecat, căsuțele așezate în șiruri concentrice păreau că fac parte dintr-un orășel de basm. Părea un orășel scos dintr-o carte poștală.
Luminile, agitația, efervescența din centru, șirurile de români care se plimbau pe trotuarele înguste, oamenii zâmbitori care se ospătau la mese, casele vechi, turlele bisericilor, magazinasele mici cu suveniruri, galeriile de artă, restaurantele cochete, ne făceau impresia unui loc plăcut, primitor, agitat dar și relaxant.

Duminică, pe un soare puternic, am observat și imperfecțiunile (nu poate fi totul perfect): casele abandonate, pereți coșcoviți, o biserică frumoasă de piatră abandonată și ea, faptul că majoritatea suvenirurilor cu mici excepții erau fie kitschuri fie chinezării, că arta din galerii era kitsch. Cetatea Tsarevets, deși frumoasă nu mai avea nimic original, totul este reconstruit începând cu zidurile și terminând cu monumentul din vârf.

Trecând peste imperfecțiuni, chiar mi-a plăcut. În special pentru faptul că păstrează arhitectura autentică, nu prea am văzut cotețe dreptunghiulare de beton, construcții din sticlă și inox. Nu prea am văzut termopane și tâmplărie de PVC. Satul Arbanassi este ce ar fi trebuit să fie satele din zona Bran Moeciu: un sat cu case construite în stil tradițional, fără arhitectură de prost gust sau de-a dreptul țigănească, cu curți pline de verdeață și nu de beton, restaurante și pensiuni cochete. Parcul de lângă statuia asanilor, mi-a plăcut și el, era pe cât posibil îngrijit, băncile în stil rustic din lemn, sau cioplite din piatră, o fântână cioplită din piatră, copacii cu coroana intactă și nu ciopârțiți mi-u dovedit că un parc se poate amenaja foarte frumos dacă nu este lăsat la mâna unuia ca Oprescu sau Piedone.

Din păcate ne-am cazat la un hotel cam urâțel, departe de centru și pe o stradă nu tocmai frumoasă. Camerele erau cam sărăcioase, mobilierul cam uzat. Totuși, era curat. Plecasem la drum cu o listă de hoteluri și pensiuni, dar ne depărtasem de centru, era după amiază și întrebasem deja la două alte hoteluri și nu mai aveau camere. Data viitoare vom face rezervare din timp sau vom veni mai devreme să avem timp să căutăm.

Ca și prețuri, în Veliko sunt ceva mai mici decât la noi, în Arbanassi sunt la fel sau ceva mai mari.

Arbanassi e bun dacă vrei să te odihnești în sânul naturii, să lenevești, Veliko e bun dacă vrei să faci și altceva decât să admiri natura, să faci baie în piscină și să te îndopi.

Mi-a plăcut și sumedenia de pisici blânde care torceau peste tot, care la umbră, care la soare și care veneau dacă le chemai sau stăteau să pui mâna pe ele. Probabil că pe acolo nu aruncă oamenii cu ceva după ele și nu le gonesc.

Ca impresie generală: au încercat să repare și să întrețină casele și monumentele pe cât s-a putut, peisajul este plăcut, sunt destul de primitori, mâncarea pare destul de apetisantă.

Vom mai merge probabil pe acolo, să vedem ce este de văzut și să ne relaxăm la sfârșit de săptămână.

Concluzie: nu este neapărat ceva care să te dea pe spate, nu este mai frumos sau mai urât ca la noi, este o altă experiență, merită să te duci într-o scurtă excursie dacă nu ai altă destinație interesantă în plan, locul este destul de frumos și relativ aproape.

#117
um2802

um2802

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 89
  • Înscris: 15.12.2001
Dau si eu o fuga la VT in acest weekend.
Nu stiu ce sa fac, sa schimb de aici direct leva  (la casa de schimb din romana e 2.38), sa merg acolo cu euro si sa schimb acolo, sau sa scot direct de pe card acolo?
Un sfat, va rog :)

Multumesc si numai bine.

#118
blue74lion

blue74lion

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,952
  • Înscris: 24.04.2007
Nu cred ca va fi prea mare diferenta, banuiesc ca n-o sa schimbi mii de euro ca sa se simta ceva. Eu am schimbat euro la Metro in Ruse 1.94 leva /euro, tot acolo iti schimba si lei, dar nu m-am uitat cit este cursul.

Edited by blue74lion, 27 May 2015 - 18:57.


#119
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,611
  • Înscris: 17.08.2007

View Postum2802, on 27 mai 2015 - 16:38, said:

Dau si eu o fuga la VT in acest weekend.
Nu stiu ce sa fac, sa schimb de aici direct leva  (la casa de schimb din romana e 2.38), sa merg acolo cu euro si sa schimb acolo, sau sa scot direct de pe card acolo?
Un sfat, va rog Posted Image

Multumesc si numai bine.

Ia fa si tu un calcul aproximand suma de cheltuit in VT cu cursul din Romana, cursul euro-leva din Bg si cursul de pe cardul tau si vezi daca merita sa te agiti sa schimbi la un curs sau altul.

#120
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,126
  • Înscris: 28.02.2006
sa ai 100-200 de leva in buzunar si in rest plateste cu cardul si gata. La sumele cheltuite intr-un we, de ordinul pana in 500 leva nu are sens sa te agiti.

#121
papone

papone

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,058
  • Înscris: 12.11.2008

View PostMirceaDWC, on 02 iunie 2015 - 16:11, said:

sa ai 100-200 de leva in buzunar si in rest plateste cu cardul si gata. La sumele cheltuite intr-un we, de ordinul pana in 500 leva nu are sens sa te agiti.

Wow! 500 leva? Adica peste 250 E? Intr-un weekend in Veliko? Poate doar daca te duci la un shopping puternic, pentru ca altfel nu ai cum sa ajungi la suma asta in 2 zile, oricat te-ai chinui.

#122
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,771
  • Înscris: 26.08.2008
Cum se mai ajunge in Arbanasi?
S-a dat in folosinta drumul pe langa intrarea in Tsarevets? Sau trebuie inconjurat Tsarevetsul ca acum cativa ani?

#123
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,611
  • Înscris: 17.08.2007
S-au terminat demult lucrarile.

#124
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,126
  • Înscris: 28.02.2006

View Postpapone, on 02 iunie 2015 - 18:45, said:


Wow! 500 leva? Adica peste 250 E? Intr-un weekend in Veliko? Poate doar daca te duci la un shopping puternic, pentru ca altfel nu ai cum sa ajungi la suma asta in 2 zile, oricat te-ai chinui.

Ideea era ca si la 500 leva nu merita sa te canonesti sa schimbi cu 0,1% mai mult sau mai putin.

#125
daniel_LNC

daniel_LNC

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 07.03.2010
hello,

ai sa reinviem un pic topicul asta :)  care ai mai fost prin Veliko Tarnovo de curand, ma reped in acest weekend si ar fi bine venite sfaturile voastre in ceea ce priveste eventuale puncte de vizitat ( stiu ca sunt multe,dar as prefera sa le fac pe cele mai importante ) ,costuri cu masa,taxi,etc :) .

ms

#126
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,771
  • Înscris: 26.08.2008
"Costurile cu masa" - neglijabile  Posted Image
"Obiective": Tsarevets, satul Arbanassi (peisaje, case traditionale, biserici cu icoane deosebite, taverne (ca sa ma exprim asa, mai ales ca esti proaspat intors din GR)), ulita Samovodska Charshia (faina mai ales seara), umblat putin pe strazi (mai ales cele laturalnice adapostesc comori aflate bine in umbra) si... deja este prea mult pentru o singura zi / un singur weekend.
"Taxi"... pentru ce?

La intoarcere, daca mai aveti energie (si timp), neaparat o halta la manastirea Preobrazhensky (acum cativa ani  era in plin proces de restaurare).

Edited by BlueKing-69, 26 July 2016 - 21:51.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate