Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

RCS&RDS are 900MHz!

- - - - -
  • Please log in to reply
236 replies to this topic

#37
Bukovina

Bukovina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,139
  • Înscris: 24.09.2009
Rezultatul licitaţiei 4G a mulţumit operatorii şi statul, contra a peste 682 milione euro

Operatorii Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, suma fiind sub valoarea teoretică de pornire a licitaţiei, de 726,8 milioane euro. Asta denotă un calcul temeinic din partea operatorilor dar şi faptul că pe piaţa autohtonă mai este şi spectru, deci şi potenţial pentru un nou operator. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) estimează că operatorii telecom care au participat la licitaţia de spectru vor investi, în următorii ani, peste un miliard de euro în licenţe de telecomunicaţii mobile şi reţele. Orange România este primul operator mobil care a anunţat oficial, la numai câteva ore de la anunţul rezultatelor licitaţiei de către ANCOM că va lansa comercial, până la finele anului, servicii telecom 4G (LTE) iniţial în Bucureşti, ce vor fi disponibile clienţilor, într-o primă fază, numai în anumite zone ale Capitalei, prin intermediul unor modemuri şi al unor tablete şi laptopuri cu capabilităţi 4G. Ca apreciere globală, toţi operatorii participanţi la licitaţie au declarat că sunt mulţumiţi de rezultatele acesteia şi că acţiunea ANCOM este una de succes pentru întreaga industrie.
MCSI: Operatorii telecom vor investi peste un miliard de euro în licenţe şi reţele
„Din perspectiva beneficiilor pentru statul român, acesta va încasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licenţelor. Dacă adăugăm la aceasta şi investiţiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste un miliard de euro", susţine ministrul MCSI, Dan Nica. Acesta apreciază că licitaţia de spectru a fost un succes şi, totodată, dovada că România a reuşit să organizeze la standarde internaţionale cea mai mare licitaţie din istoria telecom autohtonă. „Avem patru operatori naţionali şi o creştere de 77% a cantităţii de spectru pentru comunicaţii mobile. Din această perspectivă, putem anticipa că vom vedea o piaţă a telecomunicaţiilor mult mai activă, cu servicii 4G şi servicii în premieră, la o calitate mult ridicată. O altă veste bună este că aproape 700 de sate şi comune nedeservite în prezent vor beneficia de servicii 3G. Sperăm că operatorii nu se vor dezminţi nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum înainte", a pretins Nica.
Filmul unui scenariu cu sfârşit previzibil
Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a anunţat astăzi, alături de echipa care a organizat licitaţia de spectru pentru următorii 15 ani în România, că operatorii Orange, Cosmote, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, chiar dacă după costul de pornire al licenţelor, valoarea licitaţiei se ridica teoretic la cifra de 726,8 milioane de euro. Defalcat pe jucătorii din piaţă, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro. O parte din spectrul achiziţionat vizează şi furnizarea de servicii telecom 4G (LTE). Potrivit ANCOM, spectrul de frecvenţe vândut celor cinci operatori reprezintă 85% din totalul scos la licitaţie şi 94% din valoarea licenţelor scoase la vânzare, deci mai există potenţial pentru apariţia unui jucător major în piaţa noastră şi după această licitaţie. În urma licitaţiei, blocuri de frecvenţă însumând 90 MHz nu au fost vândute. „Aşa s-a întâmplat şi în cazul altor licitaţii similare care au avut loc în alte state din Europa", a susţinut Marinescu.
Ce spectru a închiriat fiecare operator şi de ce
În esenţă, în spatele tacticilor de alegere a blocurilor de frecvenţă se află de fapt strategia de evoluţie a operatorilor telecom de top din România. Conform rezultatelor licitaţiei, putem spune că operatorii trec printr-o perioadă de evoluţie, nicidecum revoluţie, fiecare alegând să-şi dezvolte strategia conform acumulărilor de până acum, cu amprenta fiecărei companii în parte. Astfel, în urma licitaţiei, Cosmote România şi-a adjudecat un bloc în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 5 blocuri în banda de 1.800 MHz şi 2 blocuri în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. Astfel, operatorul şi-a reînnoit drepturile de utilizare asupra portofoliului de spectru deţinut în prezent, majorându-l totodată cu 58%. Orange România a obţinut două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1.800 MHz şi 4 blocuri în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, Orange România a câştigat şi licenţe pe termen scurt în banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv în banda de 1.800 MHz - 3 blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014. Operatorul va beneficia de licenţe pentru un portofoliu de resurse de spectru cu 84% mai mare decât în prezent. La rândul său, RCS&RDS şi-a adjudecat un bloc în banda de 900 MHz, valabil pentru perioada 2014 - 2029. Odată cu intrarea în banda de 900 MHz, RCS&RDS şi-a majorat portofoliul de spectru cu 29%. Vodafone România a câştigat două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 6 blocuri în banda de 1.800 MHz şi un bloc de 15 MHz în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, operatorul a câştigat şi licenţe pe termen scurt în banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv 3 blocuri în banda de 1.800 MHz, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014. Vodafone Romania va beneficia de licenţe pentru un portofoliu de resurse de spectru cu 78% mai mare decât în prezent. Finalmente, noul venit în acest top al operatorilor, compania 2K Telecom a câştigat două blocuri de 15 MHz în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029.
Cum se achită taxele şi când
Taxele de licenţă urmează a fi achitate eşalonat, în funcţie de blocurile de frecvenţe aferente, până la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013, cu excepţia licenţelor valabile până în banda de 900 MHz, respectiv 26 milioane de euro/bloc până la 30 noiembrie 2012, conform specificaţiilor ANCOM. „Comunicaţiile mobile din România intră într-o nouă eră, odată cu această licitaţie: resursele de spectru la dispoziţia operatorilor cresc cu 77% şi permit introducerea tehnologiei 4G, distribuţia benzii de 900 MHz devenind totodată mai eficientă. Pentru operatori, rezultatele licitaţiei deschid oportunităţi suplimentare de afaceri şi inovaţie, asigură securitatea investiţiilor şi o eficienţă excepţională în utilizarea spectrului. Pentru utilizatori, licitaţia aduce acces la patru reţele naţionale, cu acoperire mai bună, viteze mai mari de transfer al datelor, în general servicii mai multe, mai bune şi la preţuri competitive, în contextul unei concurenţe sănătoase. Pentru toate aceste motive pot spune că, la aniversarea de 10 ani a autorităţii de reglementare în comunicaţii, încheiem cu real succes şi prima licitaţie care permite 4G din Europa Centrală şi de Est", susţine preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
MVNO, un alt câştig post licitaţie
Preşedintele Marinescu mai informează că trei dintre operatorii câştigători (Cosmote România, RCS&RDS şi 2K Telecom) şi-au asumat obligaţia găzduirii MVNO, dar şi că, în premieră în România, operatorii a căror acoperire cu propria reţea de acces radio atinge 30% din populaţie pot beneficia de roaming naţional pentru o perioadă de cel puţin trei ani. Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu deţine licenţă de utilizare a frecvenţelor radio, ori întreaga infrastructură proprie de reţea, contractând acorduri cu operatorii deţinători de reţele de comunicaţii mobile, pentru a le cumpăra spre exemplu la nivelul pieţei de gros minute de trafic, în scopul furnizării de servicii de comunicaţii sub propria marca comercială. De asemenea, preşedintele ANCOM a arătat că în urma licitaţiei, 676 localităţi rurale, în prezent nedeservite de reţele de comunicaţii mobile în bandă largă, urmează a beneficia cu prioritate de acoperire cu reţele HSPA, HSPA+ sau LTE. „Anticipez ca în 2013 operatorii vor lansa comercial servicii 4G în mediul urban şi în 2014 în mediul rural, dar, în acelaşi timp, au posibilitatea să vină pe piaţă cu astfel de servicii până la finele acestui an", anticipează liderul ANCOM.
Totul despre agenda unei licitaţii de succes
Ofertele celor cinci operatori au fost depuse în 14 august, iar şase zile mai târziu au fost validate de comisia de specialitate a instituţiei. Licitaţia propriu-zisă pentru spectru a început la 10 septembrie, când au avut loc două runde primare, la finalul cărora ANCOM a anunţat că procesul va continua a doua zi cu noi runde, în condiţiile în care cererea a depăşit oferta în cel puţin una dintre categorii. A doua zi, ANCOM a anunţat că va organiza la 14 septembrie o rundă suplimentară pentru frecvenţele rămase neadjudecate, după ce marţi, în a doua zi de runde primare, cererea nu a mai depăşit oferta în niciuna dintre benzile scoase la licitaţie. Procesul de licitaţie a continuat şi luni, 17 septembrie, cu a doua rundă suplimentară pentru alocarea frecvenţelor rămase neadjudecate. Rundele primare şi cele suplimentare, desfăşurate în intervalul 10-17 septembrie, au permis determinarea numărului de blocuri generice pe care ofertanţii câştigători le-au câştigat în fiecare categorie, precum şi preţurile de bază ale blocurilor de frecvenţe respective, dar nu şi frecvenţele specifice care vor fi alocate ofertanţilor câştigători. După încheierea celei de-a doua runnde suplimentare, ANCOM a anunţat că a stabilit câştigătorii, spectrul adjudecat de fiecare, precum şi sumele pe care le vor achita, fără să nominalizeze însă operatorii. De asemenea, ANCOM a stabilit că licitaţia va continua cu rundele de alocare a frecvenţelor, în număr de şapte, programate pentru vineri, 21septembrie, şi luni, 24 septembrie. În rundele de alocare s-a stabilit poziţia fiecărui bloc de frecvenţă câştigat de operatori în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz. ANCOM a scos la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. În cadrul procedurii, operatorii au putut licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM a scos la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2.600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1.800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange şi Vodafone.
Istoricul unor strategii de dezvoltare
Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 800.000 euro în banda de 1.800 MHz. Benzile de frecvenţe cuprinse între 880 şi 960 MHz sunt utilizate de Cosmote, Orange şi Vodafone pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii de generaţia a doua (2G) prin tehnologia GSM. Primele două licenţe 2G au fost câştigate la finele anului 1996 de companiile care funcţionează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) şi Orange România (fost Mobil Rom) şi au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei în ultimii 15 ani. La finele anului 2011, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licenţelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licenţelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator. A treia licenţă 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) şi expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei. Cei trei operatori furnizează servicii 2G şi în benzile de frecvenţe cuprinse între 1.710 şi 1.840 MHz. Vodafone şi Orange mai deţin drepturi de utilizare a frecvenţelor şi în banda de frecvenţe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS. Cele două licenţe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecţie comparativă şi au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenţă s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator. Celelalte două licenţe 3G în banda de frecvenţe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, pentru o perioadă de 15 ani, tot în urma unei proceduri de selecţie comparative, operatorilor RCS&RDS şi Telemobil.
Fişe participanţi la licitaţie
Controlat de grupul France Telecom, Orange România este liderul pieţei locale de telefonie mobilă, cu 10,05 milioane de clienţi la 30 iunie, iar Vodafone România este parte a grupului britanic de telecomunicaţii mobile Vodafone şi ocupă poziţia a doua în clasament, cu 7,79 milioane de utilizatori. Anul trecut, afacerile Orange România au scãzut cu 4,3%, la 3,98 miliarde de lei, iar profitul net a coborât cu 13,7%, la 805,6 milioane de lei.
În cazul Vodafone România, cifra de afaceri a scăzut cu 2,3%, la 3,39 miliarde de lei, în timp ce profitul net a urcat cu 0,2%, la 487,7 milioane de lei. Al treilea jucător de profil este Cosmote România, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia). Grupul Cosmote controlează în România şi Telemobil. Cu 6,4 milioane de clienţi la 30 iunie, Cosmote România a consemnat afaceri de 1,94 miliarde de lei în 2011, în urcare cu 8,9% faţă de nul precedent, în schimb ce profitul net a coborât cu 78,3%, la 30,8 milioane de lei.
Controlată indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari, RCS&RDS deţine o infrastructură telecom pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe. Anul trecut, afacerile RCS&RDS au urcat cu 15,3%, la 2,03 miliarde de lei şi a trecut pe plus, cu un câştig net de 12,5 milioane de lei, de la pierderi de 70,3 milioane de lei în rumă cu un an. Finalmente, înfiinţată în anul 2000, 2K Telecom şi-a început activitatea în domeniul telecom ca furnizor de bucle locale şi acces la Internet. Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft în 2005. Afacerile 2K Telecom au însumat 59,9 milioane de lei în 2011, de la 46,4 milioane de lei în urmă cu un an. Societatea este controlată de Alexandru Ghiţă - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghiţă), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu - 24,83%.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piaţa de comunicaţii a înregistrat în anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei, în scădere cu 3% în moneda naţională faţă de anul anterior).
Orange România va lansa 4G până la finele anului, în Bucureşti
Orange România va lansa comercial, până la finele anului, servicii telecom 4G (LTE) iniţial în Bucureşti, ce vor disponibile clienţilor, într-o primă fază, numai în anumite zone ale Capitalei, prin intermediul unor modemuri şi al unor tablete şi laptopuri. „Prin lansarea serviciilor 4G îmbunătăţim portofoliul Orange România. Serviciile 4G vor fi disponibile în frecvenţa de 1.800 MHz şi va permite viteze mai ridicate de acces la Internet. Clienţii Orange vor accesa serviciile 4G prin intermediul unor modemuri care se vor conectata la tablete şi laptopuri", a pretins, astăzi, CEO-ul Orange România, Jean-Francois Fallacher. „Este un moment important atât pentru piaţa de telecom, cât şi pentru Orange România, deoarce rezultatele licitaţiei pun bazele evoluţiei pieţei pentru următorii 15 ani. Pentru aceste licenţe obţinute, Orange va plăti 227 milioane de euro, sumă la care se adaugă investiţii de 100 milioane de euro pe parcursul a doi ani pentru eliberarea de spectru în frecvenţa de 900 MHz. Preţul licenţelor nu a fost mic, dar a fost rezonabil pentru piaţa telecom din România", a recunoscut Fallacher. În 2011, investiţiile grupului France Telecom - Orange în subsidiara din România au însumat 110 milioane de euro. Acesta a adăugat că sumele pe care le va aloca Orange în următorii ani confirmă angajamentul pe termen lung al operatorului şi contribuţia la dezvoltarea mediului economic din România. „Din aprilie 2014, Orange România va furniza servicii 4G în frecvenţele de 800 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz", a susţinut liderul Orange. Fallacher a mai precizat că Orange România va începe, din luna octombrie, comercializarea terminalului iPhone 5 şi în România.
Vodafone va lansa la începutul lui 2013 serviciile 4G
Vodafone şi Cosmote au anunţat, astăzi, că rezultatele licitaţiei pentru licenţele telecom vor permite companiilor să-şi dezvolte reţelele de comunicaţii mobile, Vodafone urmând să lanseze serviciile 4G la începutul anului viitor. „Suntem foarte multumiţi de rezultatele licitaţiei telecom, care ne-au adus spectrul necesar pentru a ne dezvolta în continuare strategia de date mobile, bazată pe tehnologia LTE. Vodafone va fi în măsură să lanseze servicii 4G la începutul anului 2013, ceea ce ne va permite să ne menţinem avantajul competitiv de cea mai performantă reţea de date mobile din România. Deja am obţinut o licenţă 4G de teste şi, în perioada imediat următoare, vom începe să efectuăm teste în reţeaua noastră", susţine Inaki Berroeta, CEO Vodafone România. Acesta speră ca autorităţile să asigure şi pe viitor un mediu previzibil, prin care să susţină investiţiile din industria de profil.
De asemenea, operatorul Cosmote a anunţat că spectrul extins al companiei, în urma licitaţiei, va permite operatorului să investească mai departe în dezvoltarea reţelei de comunicaţii mobile. „Am achiziţionat toate blocurile de frecvenţă necesare avansării demersului de extindere a reţelei. (...) Astfel, avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabilă, care să ne permită optimizarea reţelei oriunde nevoile consumatorilor o cer", a informat Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote. Cosmote a precizat că a câştigat prin această licitaţie spectru nou în benzile de 800 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz şi şi-a reînnoit licenţa de spectru existentă în benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz.

#38
boy4ever

boy4ever

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,640
  • Înscris: 21.07.2010

 pamfil nastase, on 25 septembrie 2012 - 01:05, said:

Ok, deci telefoane 2g cu 800, 900, 1800 nexam, dacă am înțeles bine? Mă rog, ce avantaje sînt atunci?
Avantajul ca ai 3G pe 900 MHz. Cu 2100 only e greu (spre imposibil) sa faci acoperire nationala. GSM probabil vor oferi folosind infrastructura Cosmote. Ramane de vazut.

 pamfil nastase, on 25 septembrie 2012 - 01:05, said:

900 e deja implementat (mai mult decît 2100), se propagă mai bine în anumite zone, consumă bateria telefonului mai puțin?
Da,se propaga mult mai bine si consuma si bateria telefonului mai putin.

#39
vasilemadalincristian

vasilemadalincristian

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,391
  • Înscris: 07.12.2006
De ce roaming pe Cosmote si nu pe orange sau Vodafone?

#40
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007

 boy4ever, on 25 septembrie 2012 - 01:29, said:

Avantajul ca ai 3G pe 900 MHz. Cu 2100 only e greu (spre imposibil) sa faci acoperire nationala. GSM probabil vor oferi folosind infrastructura Cosmote. Ramane de vazut.

Da, am dat de multe văgăuni (inclusiv în București) unde semnalul digi era varză spre deloc.

 boy4ever, on 25 septembrie 2012 - 01:29, said:

Da,se propaga mult mai bine si consuma si bateria telefonului mai putin.

Perfect pentru familia mea, cum zicea o reclamă de demult.

Mersi pentru lămuriri.

#41
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
Ideea e ca sunt 2 tehnologii diferite implementate care functioneaza independent, in curand vor fi trei (+LTE). Toate astea sunt profund diferite intre ele. O tehnologie 2G (GSM) implementata in 900/1800 Mhz folosita de tot romanul care duce greul traficului de voce (Orange+Voda+Cosmote) pentru ca GSM ramane si 2012 cea mai folosita tehnologie mobila de voce si o alta tehnologie 3G (WCDMA) care este implementata in 900/2100 Mhz (Orange + Voda + Cosmote + RDS).

RDS nu are decat 3G in 2100 Mhz momentan ... Vor 900 Mhz doar pentru ca sa poata monta ei mai putine NodeB-uri cu care sa acopere aceeasi suprafata acoperita cu 2100 Mhz.E doar un avantaj pentru ei, atat. Pentru tine ca si utilizator era mai bine daca faceau totul in 2100 Mhz pt. ca erau celule mai mici si puteau prelua mai mult trafic.

LE:

Quote

Da,se propaga mult mai bine si consuma si bateria telefonului mai putin.

Partea a II-a e 99% falsa, nu mai stau sa explic de ce ca sincer mi-e lene Posted Image  ...

Edited by adrian001, 25 September 2012 - 01:39.


#42
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007
Eh, m-ai băgat în ceață. Firește că m-am prins și eu, avînd telefon dualsim (cu cartela digi pe slotul 3g wcdma), că netul merge mult mai repede pe 3g decît pe edge. Eu mi-aș fi dorit să pot inversa (din soft, la unele telefoane se poate) de pe ce cartelă/operator se poate intra 3g pe net. Și credeam că dacă digi o să aibă 3g și pe 900 de MHz, ar fi totuna. Dar acum am înțeles.

#43
boy4ever

boy4ever

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,640
  • Înscris: 21.07.2010

 vasilemadalincristian, on 25 septembrie 2012 - 01:30, said:

De ce roaming pe Cosmote si nu pe orange sau Vodafone?
Pentru ca si-au luat angajamentul de a gazdui alte retele doar Cosmote, RDS si 2k telecom.

 pamfil nastase, on 25 septembrie 2012 - 01:34, said:

Da, am dat de multe văgăuni (inclusiv în București) unde semnalul digi era varză spre deloc.
Asa,si? Posted Image

 adrian001, on 25 septembrie 2012 - 01:35, said:

Partea a II-a e 99% falsa, nu mai stau sa explic de ce ca sincer mi-e lene   ...
Asta nu pot s-o cred,chiar daca nu ti-ar fi lene si ai explica pe cuprinsul a 10 pagini. Orice telefon are o autonomie mai mare pe 2G decat pe 3G, la multe din ele diferenta fiind una chiar zdrobitoare.

#44
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007

 boy4ever, on 25 septembrie 2012 - 01:59, said:


Asa,si? Posted Image

Păi nu ziseși taman tu mai sus că acoperirea pe 900 e mai bună (sau mai ușor de realizat)?

#45
boy4ever

boy4ever

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,640
  • Înscris: 21.07.2010
Pai asa e. Nu inteleg ce legatura are cu faptul ca nu ai avut tu semnal in nu stiu ce vagauna?

#46
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006

 boy4ever, on 25 septembrie 2012 - 01:59, said:

Asta nu pot s-o cred,chiar daca nu ti-ar fi lene si ai explica pe cuprinsul a 10 pagini. Orice telefon are o autonomie mai mare pe 2G decat pe 3G, la multe din ele diferenta fiind una chiar zdrobitoare.

Pai stai putin ca nu ne intelegem, ce treaba are GSM-ul in toata discutia asta. Noi vorbim aici de RDS si am mai zis ca RDS nu va implementa GSM in 900 Mhz va implementa 3G in 900 Mhz ... GSM-un ar consuma mai putin decat 3G-ul indifierent de banda in care ar fi implementat ...

#47
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007
Păi de pildă acolo unde nu au 2100, au măcar acoperire pe 900, așa mă gîndeam.

LE: era ptr. boy4ever, văd că s-a intercalat un mesaj.

Edited by pamfil nastase, 25 September 2012 - 02:18.


#48
boy4ever

boy4ever

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,640
  • Înscris: 21.07.2010

 pamfil nastase, on 25 septembrie 2012 - 02:16, said:

Păi de pildă acolo unde nu au 2100, au măcar acoperire pe 900, așa mă gîndeam.
Asta e altceva. Te-ai exprimat gresit la inceput,nu ai spus la ce te referi.

 adrian001, on 25 septembrie 2012 - 02:16, said:

Pai stai putin ca nu ne intelegem, ce treaba are GSM-ul in toata discutia asta. Noi vorbim aici de RDS si am mai zis ca RDS nu va implementa GSM in 900 Mhz va implementa 3G in 900 Mhz ... GSM-un ar consuma mai putin decat 3G-ul indifierent de banda in care ar fi implementat ...
Te referi ca 3G-ul pe 900 MHz solicita acelasi consum de energie ca UMTS 2100? Hmm... intrebarea asta chiar nu mi-am pus-o niciodata. Tind totusi sa cred ca nu. Bine,nu ma astept la diferente vizibile,poate doar un avantaj de 10% pentru banda de 900 sa zicem.

#49
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 boy4ever, on 25 septembrie 2012 - 01:29, said:

Da,se propaga mult mai bine si consuma si bateria telefonului mai putin.
Nu ajuta bateria cu nimic.

 pamfil nastase, on 25 septembrie 2012 - 02:16, said:

Păi de pildă acolo unde nu au 2100, au măcar acoperire pe 900, așa mă gîndeam.
Diferenta de tarie a semnalului intre 2100 si 900MHz la o oarecare distanta e de 7dB, adica acolo unde ai o liniuta in 2.1 o sa ai intre 1 si 2 liniute in 900MHz (oleaca mai mult), in camp deschis. Totusi teoria e una si practica arata ca frecventa mai mare penetreaza unele cladiri ecranante mai bine in plus eficienta antenei mici a telefoanelor e mai scazuta cu cat scade frecventa. Adica asta inseamna mai exact ca exista un echilibru intre benzi in functie de teren, ambele avand diverse avantaje. Din aceste motive 900MHz va fi foolosit in special in mediu rural acolo unde avantajele lui pot fi puse mai bine in practica, in orase este suficient sa densifici 2100 si ai si capacitate mare in final.

 adrian001, on 25 septembrie 2012 - 02:16, said:

Pai stai putin ca nu ne intelegem, ce treaba are GSM-ul in toata discutia asta.
Niciuna Posted Image

Edited by andreic, 25 September 2012 - 07:02.


#50
boy4ever

boy4ever

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,640
  • Înscris: 21.07.2010

 andreic, on 25 septembrie 2012 - 06:59, said:

Totusi teoria e una si practica arata ca frecventa mai mare penetreaza unele cladiri ecranante mai bine in plus eficienta antenei mici a telefoanelor e mai scazuta cu cat scade frecventa. Adica asta inseamna mai exact ca exista un echilibru intre benzi in functie de teren, ambele avand diverse avantaje.
Frecventa mai mica se propaga mai bine! Vezi Zapp!

#51
baducu

baducu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,196
  • Înscris: 21.08.2008
Ma intreb daca au vreo strategie de a oferi acoperire mai buna pina in aprilie 2014 (roaming national)

#52
12trei

12trei

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,328
  • Înscris: 22.07.2011

 Koal, on 24 septembrie 2012 - 22:32, said:

Antescriitorul tau voia sa spuna ca au oricum dificultati in a crea acoperire pentru o retea in frecventa inalta de 2100 Mhz, o retea in 1800Mhz le-ar fi pus aceleasi probleme.
Exact. Daca doreau 4G, mai degraba ar fi luat blocul ramas in 800 MHz. Cel de 1800 MHz nu ar fi rezolvat nimic in domeniul acoperirii, iar acoperirea mi se pare a fi problema principala la RDS, alaturi de birocratia in relatia cu clientul.

#53
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 boy4ever, on 25 septembrie 2012 - 07:11, said:

Frecventa mai mica se propaga mai bine! Vezi Zapp!
Zapp-ul e mai jos de 900 (450) si mai castiga in jur de 6 dB fata de 900, in camp liber.
In blocuri insa regulile sunt altfel, pentru a penetra un ecranaj cu ochiuri de 15cm sa zicem e necesara o lungime de unda mai mica. Si sa nu uitam alt apsect cu cat frecventa este mai mica cu atata creste zgomotul de fond al benzii si posibilitatea de interferente cu alte servicii deci sensibilitatea maxima treptat scade odata cu banda.

Edited by andreic, 25 September 2012 - 07:33.


#54
12trei

12trei

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,328
  • Înscris: 22.07.2011

 anitzei22, on 24 septembrie 2012 - 21:32, said:

RCS cunoaste foarte bine piata, sunt mult mai destepti decat par. Au ei o strategie... Posibil ca in acest moment sa nu fie o avalansa de doritori de LTE, multora le 'ajunge' cat au..
Impresia mea e ca serviciile mobile de la RCS-RDS sunt un bonus pentru serviciile prin cablu, cele din urma aducandu-le profitul. Asa ca maximul la care putem spera de la ei este o retea 3G bine pusa la punct.

 anitzei22, on 24 septembrie 2012 - 21:32, said:

In ceea ce priveste frecventele.. in 15 ani pot aparea multiple schimbari, tehnologia se dezvolta teribil.
Pai, la fel cum (recent) s-a permis implementarea de servicii 3G in 900 MHz, poate asa se va permite peste 10 ani LTE si in benzile de 900 & 2100 MHz. Pana atunci se vor ieftini atat terminalele 4G, cat si echipamentele pentru infrastructura. Posted Image

 andreic, on 25 septembrie 2012 - 06:59, said:

Din aceste motive 900MHz va fi foolosit in special in mediu rural acolo unde avantajele lui pot fi puse mai bine in practica, in orase este suficient sa densifici 2100 si ai si capacitate mare in final.

Densificarea presupune instalarea de situri noi: autorizatii de constructie, incheiate contracte cu proprietarii de cladiri inalte, chirii, montarea de suporti de metal, tras bransament electric, trasa fibra optica... Nu e mai simplu si mai ieftin ca, in orase, sa adauge si echipamente pentru 900 MHz alaturi de cele de 2100 MHz existente deja?

Eu cred ca cei de la RDS vor instala de acum inainte numai si numai echipamente 3G in 900 MHz (probabil vaporul deja a plecat din China :D). Nu vor mai pune nimic pentru 2100 MHz pentru o lunga perioada de timp.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate