Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect
 touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...
 Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO
 Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i

Caut sugestii pentru achizitionar...

Acest LNB......
 

Amenajare si populare helesteu

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
ssf99bv

ssf99bv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 308
  • Înscris: 30.06.2011
sturio ,vad ca esti "tatic" in balti,spune-mi te rog la o balta sapata acum 6 ani  marita si terminata jumate anul acesta cum pot consolida malurile?Le-am taluzat numai pe o parte si cineva mi-a spus sa plantez in primavara salcii.Fundul baltii are cam 4 metri adancime si pe fund e numai pietris.Balta are izvoare foarte bune,si am bagat in ea crap ,caras,lin si ceva rosioare.Ca mancare le dau boabe de porumb,grau ,paine si hrana cumparata.

Attached Files



#20
urmaritul

urmaritul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.08.2012

 sturio, on 01 octombrie 2012 - 15:44, said:

daca izolati fundul (argila/folie) nu mai aveti aport de apa proaspata. Daca introduceti mai mult de 50 kg de peste sa aveti grija sa scoateti periodic apa cu o pompa si sa lasati sa se umple balta la loc...
Luati in calcul un aerator electric.
sturio.eu as vrea sa-mi fac un helesteu in curte de aproximativ 200 mp si o adancume de 2,5 metri.vreau sa mentionez ca stau la marginea unui lac.as face un canal de legatura intre ele,ar fi bine?ma ajuta cu ceva?.as avea posibilitatea sa alimentez helesteul cu apa din balta sau sa fac separat un bazin de 2/2.ce peste ma sfatuiesti sa bag si cam cat la 200mp.mentionez ca vreau doar pentru distractia mea si a catorva prieteni.mercii

#21
urmaritul

urmaritul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.08.2012
la 200 de mp conteaza sa fie mai mult lung si ingust sau nu este o regula?

Edited by urmaritul, 21 February 2013 - 15:38.


#22
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
pt ce sa faceti acel bazin de 2 x 2?
cat despre legatura cu lacul, eu nu as face-o. Exista risc de contaminare, apoi nivelul lacului nu este constant.
Atentie la permeabilitatea solului. Daca nu e lutos, e riscul sa pierdeti apa... Studiati bine problema inainte de a va apuca de treaba asta...

#23
urmaritul

urmaritul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.08.2012

 sturio, on 22 februarie 2013 - 16:48, said:

pt ce sa faceti acel bazin de 2 x 2?
cat despre legatura cu lacul, eu nu as face-o. Exista risc de contaminare, apoi nivelul lacului nu este constant.
Atentie la permeabilitatea solului. Daca nu e lutos, e riscul sa pierdeti apa... Studiati bine problema inainte de a va apuca de treaba asta...
am zis sa fac un bazin de 2x2 gen fantana si cat se poate de adanc ca sa ma alimentez cu apa.mercii de sfat sa nu ma leg de lac.nu m-am gandit la asta.solul nu stiu cum este dar am vazut in apropiere la alt bazin ca este foarte mult calcar(gen creta galbena).

Edited by urmaritul, 26 February 2013 - 02:19.


#24
giorgiangabriel

giorgiangabriel

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 01.02.2014
buna.sunt un impatimit al pescuitului si as vrea sa va adresez o intrebare.as vrea sa-mi fac doua bazine pentru pastrav cam de 7x2.5x2,aveti ideea cam cat m-ar costa pestele si intretinerea lui,la vara o sa cumpar un teren(daca vrea sa-l vanda) si as vrea sa stiu daca merita investitia,pe teren se afla o fantana de de 2x2 care nu a secat niciodata,e exact la baza padurii,bazinele as vrea sa le fac intr-o hala,sa nu aiba acces braconierii,dar cum am zis,ceea ce m-ar interesa,ar fi pestele si intretinerea lui,iar cu timpul,daca merge treaba,inca doua bazine

#25
mihai-hammer

mihai-hammer

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 06.02.2014

 giorgiangabriel, on 02 februarie 2014 - 21:29, said:

as vrea sa-mi fac doua bazine pentru pastrav cam de 7x2.5x2,aveti ideea cam cat m-ar costa pestele si intretinerea lui,la vara o sa cumpar un teren(daca vrea sa-l vanda) si as vrea sa stiu daca merita investitia,pe teren se afla o fantana de de 2x2 care nu a secat niciodata

Din experienta capatata in cativa ani de administrare pastravarie, va pot spune ca la cei 25 m.p. de bazine piscicole nu cred ca puteti obtine, in prima faza, mai mult de 1000 kg de pastrav/an. (Va recomand sa incepeti cu pastrav curcubeu, acesta fiind mai adaptabil).

Dupa cum ati prezentat locatia, consider ca nu aveti suficient debit de apa pentru o pastravarie in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca veti pompa apa din panza freatica.
Am impresia ca nici suprafata de teren pe care ati luat-o in discutie nu este suficienta pentru a obtine profit din piscicultura.

Legat de costul pastravaului, puietul se vinde cu preturi cuprinse intre 30 si 100 lei/kg, in functie de greutate si varsta, cu cat este mai mic, cu atat fiind mai scump.
Intretinerea/cresterea propriuzisa va va costa in jur de 3 euro/kg vandut, cost per kg care va scadea odata cu marirea productiei.

Va incurajez totusi sa incercati, fiind pasionat. Poate dupa ce veti capata experienta in domeniu veti hotara sa renuntati la stadiul de hobby si sa investiti intr-o ferma piscicola care sa produca zeci de tone, abia apoi discutand "daca merita investitia".

Edited by mihai-hammer, 10 February 2014 - 15:59.


#26
adi_ss

adi_ss

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 12.03.2014
salut ! la toata lumea, sturio, da-mi te rog niste lamurii...vad ca te pricepi
1.vreau sa stiu daca pot creste sturioni intr-o balta care are izvoare, dar nu se formeaza o circulatie, apa se evapora, nu apuca sa iasa pe preaplin...
2.daca raspunsul e da, vreau sa stiu daca se pot reproduce natural in acest mediu (iazul are cca.7500mp si o adancime de 0.5-3.5m)
3.e adevarat ca crapul cteno nu se reproduce in asemenea iazuri !?
....mentionez ca in acest iaz am crap, sanger, somn, caras, biban si o stiuca...de vreo 4 ani....ceva incopatibilitati????

Edited by adi_ss, 12 March 2014 - 12:16.


#27
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
salut!
1. nu
2. in niciun caz, chiar daca ai conditii perfecte
3. de regula nu se reproduce in captivitate. Pot fi create insa conditii pt aceasta dar nu in iazul dv.

... in afara ca stiuca manca tot ce ii intra in gura, si somnul cam la fel dar macar are spor mai bun de crestere, nu vad alte incompatibilitati. Depinde acum si de proportiile dintre specii

#28
alexandruflorian

alexandruflorian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 10.04.2014
Salutare, sunt foarte nou in domeniul pisciculturii si de aceea doresc sa va cer sfatul, acum cateva zile m-am hotarat sa realizez un helesteu.  Am fost determinat sa fac acest lucru deoarece am achizionat un teren intr-o zona de deal unde era o portiune de aproximativ 300 mp de mlastina.  In urma unor sondaje am observat ca aceasta mlastina este alimentata printr-un parau care izvoreste la vreo 300 m. in amonte.  M-am interesat in satul respectiv (Drajna de Sus ) si satenii mi-au spus ca acest parau nu a secat niciodata.  Din aceste motive m-am hotarat sa excavez pana la o adancime de 3 m pe toata suprafata.  Am concluzionat ca in cca. 4 ore dupa inceperea excavarilor in urma utilajului balta s-a umplut cu apa.  Chinul soferului de pe utilaj cred ca nu este cazul sa va plictisesc.  Intrebarile mele acum incep sa apara si m-am hotarat sa va cer sfatul:  1. pentru 300 mp x 3 m (h) ce cantitate de peste si ce rase as putea sa populez balta?  2.  prea plin m-am gandit ca este necesar,  dar citind forumurile am vazut pareri ca ar fi bine sa realizez si o scurgere la baza baltii in vederea recircularii apei.  Este corect?  3.  hrana acestor peste este obligatoriu sa se ocupe cineva sau este suficient o data la 3-4 zile?  4.  ce dimensiune este ideal pentru populare??  Si daca considerati ca pe langa aceste intrebari mai sunt si alte sfaturi sa stiti ca le primesc cu cea mai mare placere

#29
mihai-hammer

mihai-hammer

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 06.02.2014
In lipsa unui raspuns de la o persoana mai avizata, va spicuiesc din ceea ce am invatat in cei sapte ani de cand detin astfel de iazuri:
- paraiasul (nu cred ca este un parau in adevaratul sens al cuvantului) care va alimenteaza balta va avea un debit mult mai scazut pe perioada verii - toamnei si de acel debit trebuie sa tineti cont la calculul privind popularea si volumul de peste.
- apreciez ca vreo 30 kg de puiet de doua veri sunt suficiente pentru 300 m.p. luciu apa, incat pestele sa se dezvolte pana la greutatea optima de recoltare, gandindu-ma la crap, cteno si ceva fitofag.
- pe langa supraplin intradevar este deosebit de utila si golirea de fund, in apropierea careia ar trebui sa aveti o zona mai adanca pentru pescuirea mai facila.
- cand apa incepe sa se incalzeasca, pestii trebuie hraniti in fiecare zi, iar la temperatura optima chiar de doua ori pe zi. Va recomand sa folositi furaje extrudate.
- este posibil ca in miezul verii sa fie necesar sa sistati furajarea pentru un numar de zile.

Edited by mihai-hammer, 23 April 2014 - 11:05.


#30
floringugiu

floringugiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 24.04.2014
Va salut, sunt nou pe forum si nou posesor de un mic helesteu cu dimensiuni de 25x10m si o adancimede la 2 mla 0,60m dupa ce i-am dat nivelul de cateva zile am inceput sa bag apa in el din doua fantani cand era cam 2\3 plin au inceput ploile si in momentul cand a crescu foarte mult nivelul la paraul care trece pe 10m distanta de helesteu aproape sa umplut prin infiltrati cred ,dar problema este ca dupa ce sau retras apele si au revenit la normal a scazut si apa in helesteu aproape la cum era inainte, am continuat sa bag apa dar apa a scazut in 24 de ore cam cu 10cm, este normal ? cam in cat timp se satureaza malurile si fundul apei sa nu mai absoarba atata apa?

#31
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
1. Sincer imi este foarte greu sa va urmaresc. Nu folositi punct dupa propozitii. Nu stiu unde incepe si unde se gata o propozitie...
2. Cred ca problema dv este legata de permeabilitatea solului. Daca acest helesteu a mai fost umplut si apa a stat in el, atunci e ok. Altfel, exista riscul ca materialul din ce este construit sa nu fie potrivit pt un bazin acvatic. Un studiu geo ne lamureste daca acest bazin va tine vreodata apa sau nu... In principiu pamantul trebuie sa fie cat mai argilos si cat mai putin nisipos.

#32
floringugiu

floringugiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 24.04.2014
nu a mai fost umplut pentru ca este sapat acum o saptamana ,solul este argilos dar ce nu am scris este ca la jumatatea helesteului unde are o adancime de 1,5m am sapat o groapa de 3x1,5m cu o adancime de 3,5m de la fundul helesteului cu gandul sa dau de izvor si sa i-mi iasa apa de acolo. Dupa ce am terminat de sapat a doua zi groapa aia din mijloc sa umplut cu apa aproape pana sus. Dupa mai multe discutii cu prieteni am ajuns la concluzia ca daca helesteul comunica cu panza freatica prin acea groapa mi se va duce apa in panza freatica asa ca am astupato pana la jumatate din inaltime . Se poate totusi apa sa se infiltreze pe acolo deoarece nu este suficient de compact pamantul cu care am astupato?  Am hotarat ca maine sa mai pun cativa saci de argila in groapa, asta chiar daca apa deasupra gropi este acuma de aproximativ 1,2m. Poate asta sa fie cauza scaderi nivelului apei? Va multumesc.

#33
oil_peak

oil_peak

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 16.08.2011
In 2011 am cumparat un colt de rai in judetul Arges si dupa multe investitii, consider ca a venit si randul iazului. Pe teren, am un colt de cam 10mx 8m care e la baza unui deal si care a fost sapat candva, astfel incat la momentul actual e o groapa cam de 50 de cm in care mi se strange toata apa de pe deal. Apa dispare de la sine pe la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai. Acolo mi-as dori sa fac un iaz care sa produca peste de consum pentru familie.
Mi-as dori ca iazul sa produca cat mai mult peste dar fara furajare (sau fara furajare intensiva). Vreau sa fie policultura. Am posibiliatea de a trage apa de la un izvor care sa reimprospateze apa iazului. Debit estimat al izvorului- 10l/minut. Acum sunt in faza de proiectie (nu vreau sa-l construiesc de doua ori), deci avea niste intrebari catre cei ce se pricep:
1) As vrea ca iazul sa fie in 3 trepte (0,5m; 1m; 1,5m) cu o latime de 8m (atat permite terenul). E okey?
2) Pentru populare m-am gandit numai la specii deosebite. Spaima tuturor, dar care-s comestibile si traiesc bine intr-o balta ce ofera conditii precum balta pe care vreau eu s-o fac. Deci, m-am gandit sa populez cu: somn pitic (american), murgoi baltat si rotan. Stiu ca toate-s specii super invazive. Ma gandesc ca s-ar contrabalansa. Daca stiti si alte specii similare, va rog sa-mi spuneti. De asemenea , toate speciile duc foarte bine lipsa de oxigen.
3) Ce flora/fauna complementara ar fi indicata?
4) Mi-as dori sa-l betonez doar pe peretii laterali, fundul si treptele lasandu-le cu pamant/pietris.
5) Nu mi-as dori ca iazul sa fie foarte mare, ca sa limitez lungimea lui pot lua in considerare si niste pompe de recirculare solare, aeratoare. Oricum imi doresc si-o cascada.
6) Ce proportii de populare ar fi indicate?
7) Ce cantitate de peste as putea obtine?
8) De unde pot procura pestii astia? Va rog, nu ma sfatuiti sa "vorbesc cu pescarii", ma gandesc la o densitate de 20 kg/mc, deci daca-mi vine cu 3 pesti din care unu-i ametit, n-am facut nimic.
Va multumesc.

#34
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,689
  • Înscris: 23.01.2010
Cine imi poate spune cam pina la ce temperatura a apei/perioada a toamnei se poate face hranirea pestilor?Suprafata baltii250mp,pesti: cam 100buc crap oglinda cit palma in primavara,150buc crap singer la 50g.Adincimea intre 0,5 si 2,5m  Am gasit odata pe forum specificat foarte bine dar nu mai gasesc postarea.Multumesc!

Edited by XTH, 18 October 2014 - 18:06.


#35
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
Doar o pagina in spate, postul 10

#36
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,689
  • Înscris: 23.01.2010
Multumesc! intre timp am gasit si postarea pe care o cautam.Posted Image

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate