Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Clipboard files copy/paste, filen...

Care-i treaba cu Reddit-ul? (nu m...

Diferente diferentiale

Finala Eurovision 2024
 De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Back-up box Fronius ?

Router de la Digi nu face fata la...
 Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun

Istoric deplasari - GPS
 Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet

Apometru defect?
 

WAN, LAN & Gigabit headaches

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
OK, sa nu ma luati prea tare, pentru ca nu sunt un specialist in networking deloc.

Vreau sa fac urmatoarea configuratie: un modem cablu conectat la un SMC 7008BR, care sa functioneze ca switch pentru o retea de 3 (si in curand 6 calculatoare), plus sharing-ul legaturii la Internet, ceva protectie firewall si server de imprimare pentru o imprimanta laser. So far so good, din cate am inteles.

Ideea e ca peste cateva luni, 3 dintre calculatoarele din switch-ul de mai sus vreau sa le mut pe un segment Gigabit Ethernet, folosing un SMC 8508T (sau similar) care apoi se va conecta la Broadband Router-ul de mai sus pentru a permite si accesul in Internet a celor 3 calculatoare.

So, intrevedeti ceva probleme potentiale? Performanta in interiorul segmentului Gigabit va avea in vreun fel de suferit din cauza conectarii ulterioare in router-ul 10/100?

Si ca o problema secundara: ce fel de cablarie ar trebui sa cumpar acum in asa fel incat atunci cand doresc sa upgradez la Gigabit sa nu trebuiasca sa o schimb (distantele sunt maxim 20-30 de metri)? Se gasesc cabluri deja prefabricate la lungimi standard cu mufele de rigoare?

Thanks lots,
Andrei

#2
lLIVIU

lLIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 442
  • Înscris: 28.11.2001
Ok, nu te luam deloc tare ....
Configuratia pe care ti-ai propus-o tu ... e functionala. SMC-ul acela e destul de limitat ca functionalitati, insa ... singurul lucru bun al lui SMC 7008BR este kestia cu print server-ul, dar nici aceasta functionalitate nu pot spune ca este implementata f. bine ... un PS serios ar trebui sa aiba si memorie pentru un buffer ... dar "jucarioara" amintita de tine ... nu.
Pentru accesul internet, cel mai indicat echipament pe care ti-l pot recomanda ar fi un router AT-AR320 (doua porturi Ethernet, Firewall inclus), pe care sa-l conectezi intr-un switch ... Print-Serverul de la SMC ... "ma lasa rece" ... Daca tot vorbesti de imprimanta laser, vezi poate achizitionezi una cu optiune de retea ... si ma gindesc aici la un HP cu interfata de retea cu tot ... si ai scapat de probleme ...

Conectarea dintre un switch Gigabit si "o prastie SMC 7008BR" ... performanta conexiunilor Gigabit nu va avea de suferit ... In sensul ca oricum, largimea de banda a conexiunii Internet este MULT mai mica decit conexiunea BroadBand Rounter - Switch.

Ca sa fie clar : nu vad probleme de functionare ale configuratiei propuse de tine, ci doar posibile optimizari ... Adica :

Router + firewall AT-AR320 (pentru acces Internet)
Switch Gigabit AT-9006T / AT-9410GB (pentru LAN-ul local)
Print server --- preferabila o imprimanta cu interfata de retea.

Echipamentele propuse de mine sint net superioare din punct de vedere calitativ si au si facilitati in plus fata de ce ai propus tu ( e drept ... cost si un pic mai mult ...).

Referitor la cablare : ai nevoie de cablare UTP cu (,) componente certificate minim CAT 5 Enhanced. Grija mare la cine-ti face cablarea, pentru ca e bine sa fie verificata fiecare componenta in parte si la final, performantele fiecarui circuit in parte ... Daca la Fast Ethernet (100Base-TX) se folosesc doar doua perechi de fire, pentru 1000Base-T (Gigabit pe cupru), se folosesc toate 4 perechile ... Si cabluri de 20 - 30 metri "prefabricate" pentru Gigabit nu se gasesc, patch-cord-urile standard fiind limitate la 7,5 metri (desi in standard e permis maxim 6 metri si au existat si variante de 15 metri ...).
DAR : daca nu te intereseaza cablare structurata (cabluri, prize, patch-cord-uri, etc ...) ci doar niste "bucati de cablu" de 20-30 metri capabile a functiona OK pe Gigabit Ethernet, atunci exista urmatoarea posibilitate : comanzi la o firma serioasa exact lungimile pe care ti le doresti, sa ti le manufactureze, din componente de calitate. ATENTIE :
- cablurile UTP trebuie sa fie certificate min. CAT 5 Enhanced
- conectorii (mufele) RJ45 trebuie sa fie CAT 5 Enhanced
- sculele folosite pentru sertizare sa fie de buna calitate (exclus tawanisme, chinezarii, etc)
- firma care-ti manufactureaza cablurile sa aiba posibilitatea sa-ti testeze la final cablurile, cu un tester specializat, pentru a verifica calitatea fiecarui tronson de cablu in parte ... e nevoie, pentru asa ceva, de un tester capabil a certifica Gigabit (ca exemplu si recomandare, FLUKE min. DSP 2000 - DSP 4000, 4100, 4300).

In final : Spune de unde esti, pentru a-ti recomanda din zona ta o firma serioasa care te poate ajuta cu cele necesare (cablaraie...)

#3
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
In primul rand, multumesc pentru sfaturi.

Facilitatea de print-server nu era esentiala. Imprimanta Sharp nu are optiune de retea si momentan bugetul nu permite una noua, dar la o adica, pot sa transform unul din calculatoare in print server fara mari probleme. Era doar ceva mai comod cu SMC-ul, plug'n'play kinda thing.

Inteleg ca SMC nu sunt tocmai top-of-the-line (hehe), dar Allied Telesyn-urile pe care mi le-ai recomandat sunt mai mult decat duble ca pret (~$2100 pentru switch-ul Gigabit si ~$400 pentru router), iar in plus as avea nevoie si de un alt switch 10/100 pentru primele luni pana facem tranzitia la Gigabit. E un pic cam scump pentru buzunarele noastre, so to say.

Mai mult de dragul curiozitatii totusi, daca ai timp, care ar fi fost avantajele alegerii AT-ului ca router pt. Internet fata de SMC din punctul nostru de vedere (tinand cont de reteaua mica si nevoile foarte limitate)?

In privinta cablurilor, intradevar, nu doream o solutie de cablare structurata, ci pur si simplu niste bucati de cablu care sa functioneze. Sunt din Bucuresti, deci daca ai ceva recomandari pentru firme serioase care sa faca la comanda cateva astfel de cabluri, ti-as fi recunoscator.

Mersi,
Andrei

#4
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

Quote

Originally posted by Amyd
Inteleg ca SMC nu sunt tocmai top-of-the-line (hehe), dar Allied Telesyn-urile pe care mi le-ai recomandat sunt mai mult decat duble ca pret (~$2100 pentru switch-ul Gigabit si ~$400 pentru router), iar in plus as avea nevoie si de un alt switch 10/100 pentru primele luni pana facem tranzitia la Gigabit. E un pic cam scump pentru buzunarele noastre, so to say.
Desigur, asta nu inseamna ca ATI ar fi cine shtie ce mare shmecherie (chiar daca se foloseshte in draci pe la noi).
Oricum, a mai avut cineva experientze cu Gigabit pe cupru? Cum a mers? Dar in timp ce probleme apar? (shi la 100baseT trebuie facuta calumea mufa... la gigabit trebuie sa fie shi mai mare sensibilitatea la asha ceva)

#5
lLIVIU

lLIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 442
  • Înscris: 28.11.2001
Ok ... s-o luam pe rind ...
Amyd >>
SMC a fost o firma de top in networking ... daca vorbim de LAN. DAR : au simtit si ei nevoie de a se alinia tendintei de pe piata, dorind sa traiasca in continuare ... si s-au apucat si au scos pe piata o familie de produse ieftine ... si nu tocmai grozave ... Seria de produse "Tiger" de la SMC este f. buna. Dar seria "EZ" ... e bazata pe chipset-uri Realtek si nu depaseste in performante un Surecom sau ... alteceva de genul acesta (v. Ruby-Tech, ednet, etc...).
E adevarat ca ATI sint ceva mai scumpe, dar si mai bune decit seria "EZ" de la SMC... Care ar fi avantajele utilizarii unui router AT-AR cu firewall inclus ? Pai poti vedea diferentele daca le vezi pe ambele la lucru. Lasind la o parte faptul ca AT-AR chiar este un router (nu de talia CISCO ... dar OK), spre deosebire de "jucaria" SMC xxxxBR, chiar functioneza firewall-ul pe el ... si chiar bine ... Daca vrei sa faci NAT, vei vedea ca SMC-ul are limitari deranjante ... IP multihoming nu stie ... IP-uri publice (routabile) pe porturile de switch ale SMC-ului ... nu poti sa pui ... firewall-ul este limitat in functionalitati ... si destul de multe altele ...
Pentru cabluri ... Esti din Bucuresti ... OK. Nu fac reclama nimanui, dar am deplina incredere in Genesys. Folosesc AMP, au experienta, scule de test ... fac treaba buna (aviz circotashilor : nu sint din Bucuresti, nu lucrez la Genesys, nu circotiti ... nu-i reclama, e o recomandare !).
mtest >>
Da, ATI nu-i o foarte mare smecherie ... adica nu-i de talia ENTERASYS (v. Cabletron), CISCO, Foundry, etc ... (cei mari...). Dar pentru piata careia ei se adreseaza, sint bunishori ... chiar pot spune ca produsele lor sint utilizate pe scara larga pentru ca nu fac problema (prea mari :) )
Vs. de ATI, pot face citeva observatii : routerele AT-AR sint OK atita timp cit nu ai pretentii prea mari (nu au fost gindite pentru core network, nu pot controla un trafic tipic backbone, nu au memoria upgradabila si facilitatile software-ului nu-l recomanda pentru aplicatii critice), dar se preteaza bine la aplicatii mcii / medii. Daca folosesti intens routere si solutii de comunicatie, vei ajunge sa le vezi limitarile destul de curind ... dar cred eu ca nu e cazul unui user obisnuit ... Si, in fond ... fiecare echipament este recomandat pentru un set de aplicatii ... daca nu-i ceri mai mult decit poate el sa faca ... iti va da satisfactie ... O alta observatie ar fi despre switch-urile administrabile ATI (management in-band si out-of-band) ... Parca ar fi o regula ca primele release-uri de software de administrare de la ATI (cunsocutele sub numele AT-Sxx) sa aiba bug-uri, unele mai ciudate ca altele ... Eu mi-am facut o baza de date cu echipamentele ATI instalate (si sint destule ...) pentru ca, la aparitia unui nou release software, sa updatez software-ul (acolo unde este cazul ... dupa verificarea noului release ... ). In rest ... Raportul pret/performanta le recomanda pentru o anumita clasa de aplicatii ...
Gigabit pe cupru ... da, s-a facut ... Unele cablari care se pretind Gigabit pe cupru chiar merg la 1 Giga, altel nu ... aici nu prea mai este loc de glume si jucarii cu prostii de cabluri si prize, mufe, etc ... Plus ca daca nu ai un tester specializat capabil de teste la frecventa mare (CAT5e, CAT6, etc), parca nu prea am incredere in astfel de cablare ... Cum se comporta in timp ... Prima cablare pe cupru Gigabit am facut-o acum vreo doi ani si merge OK ... In fond, producatorul pasivelor garanta si calitatea si performantele componentelor pentru 15 ani ... si chiar am incredere in acel producator ...

Am atasat un fisier cu ceva specificatii Gigabit Ethernet pe cupru, destul de bun pentru inceput (incepatori).

Attached Files



#6
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002
SMC a fost cumparat de Accton; cel putzin asha zicea Donald Becker.

#7
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
ILIVIU, daca in loc de modelul AT-AR320 as merge pe un AT-AR220E (4 port switch, 1 port WAN), care e la un pret mai mult decat rezonabil (~$100), ce facilitati pierd fata de 320? Partea de firewall? Cat de utila imi este atata timp cat nu va fi necesar decat acces web/email din retea, fara servere, NetMeeting-uri & other stuff?

O sa incerc la Genesys, desi nu stiu daca o firma mare se incurca sa faca 3 cabluri cat am eu nevoie acum. Dar o sa dau un telefon sa intreb. Si nu e reclama atata timp cat eu te-am rugat sa-mi recomanzi pe cineva, nu? ;)

Mersi mult pentru sfaturi,
Andrei

#8
lLIVIU

lLIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 442
  • Înscris: 28.11.2001
mtest >> da, SMC este parte a grupului Accton Technology Group. (din pacate pentru SMC ...).
amyd >> daca Genesys te refuza (ma indoiesc, insa), spune ce lungimi vrei sa aiba cablurile ... si se rezolva ... E OK si AR220E, daca nu te intereseaza facilitatile de firewall, VPN, etc. Este un router Ethernet simplu, pe care ti-l recomand daca iti doresti o conexiune de max. 1 Mbps.

#9
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Right, atunci o sa merg pe calea AR220E, pentru ca accesul exterior e un canal negarantat si ma indoiesc ca metropolitanul RDS mai merge cu mai mult decat 1 Mbps oricum... insa presupun ca partea de switching functioneaza la 100 Mbps in LAN fara probleme, nu?

Revenind la Gigabit un pic, ce viteze reale ai observat in retelele pe care le-ai implementat? Ce am vazut eu facut (pe afara) nu mergeau decat in zona 25-30 MBps, chiar cu placile in sloturi 66Mhz/64bit si switch-uri adevarate. Deci mult sub limita teoretica (~100 MBps). Crezi ca as avea mai mult succes cu o conexiune directa intre 2 calculatoare cu placi Gigabit fara sa trec prin switch? Voi obtine astfel viteze mai mari?

Salutari,
Andrei

#10
lLIVIU

lLIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 442
  • Înscris: 28.11.2001
amyd >> da, partea de switch de pe AR220E este OK, functioneza fara probleme ...
Vs. de Gigabit ... ajungi destul de greu sa vezi transfer de 1 Gbps, nu pentru ca nu ar fi placile de retea OK sau echipamentele de retea, ci pentru ca "gituiturile" apar in alte puncte ... Unde au vazut tu HDD care sa sustina un transfer de 1 Gbps ? Pentru ca banuiesc ca te referi la teste realizate cu transfer de fisiere ... Dar testind cu o "masina" care are bandwidth suficient la nivelul sistemului de discuri, vei vedea adevarata valoare a Gigabitului ...
Ideea este ca Gigabit la nivel de desktop nu are nici un sens in acest moment, ci doar la nivel de server, si acela nu file-server ... pentru un file server ... doar daca ai HDD + CTRL SCSI Ultra320 ... altfel ... poti merge f. bine cu un "team" de cartele Intel 100 PRO si ai 200 Mbps conexiune intr-un switch Fast Ethernet ... Sint multe de discutat la acest capitol ...

#11
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Yep, noi aici facem reteaua asta intre 2 statii de editare video cu array-uri de discuri SCSI care transfera fara probleme sustinut in jur de 100 MBps. Pentru ca o sa transferam intre ele proiecte de zeci de gigabytes, avem nevoie de viteza, pentru ca altfel suntem in downtime si ne uitam la pereti. :)

Solutia care o vazusem eu era tot asa intr-un studio de editare din Germania, unde incercasera din aceleasi motive Gigabit, dar erau destul de dezamagiti de performante (mai ales viz-a-vis de cost). Acum se gandeau sa treaca la un SAN proprietar.

Dar daca pentru preturile de Gigabit obtin doar un spor de 3-4 ori maxim fata de Fast Ethernet, nu prea se justifica investitia (care ca bani e de 8-10 ori mai mare per total). Ne-am gandit si la varianta doua cartele, dar cam ezit pentru ca si asa intr-un workstation sunt probleme cu alocarea sloturilor si IRQ-urilor ca sa nu existe conflicte, daramite daca mai adaug 2 cartele PCI...

Salutari,
Andrei

#12
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

Quote

Originally posted by lLIVIU
mtest >> da, SMC este parte a grupului Accton Technology Group. (din pacate pentru SMC ...).
Chestia cu "din pacate" e discutabila: eu am pe laptop o placa Accton cu chipset copiat dupa DEC 21140. N-am tras eu foarte tare de interfatza, dar nici nu mi-a facut vreodata probleme.
In schimb am vazut (e-adevarat, mai nou) produse SMC de toata jena...

#13
lLIVIU

lLIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 442
  • Înscris: 28.11.2001
mtest >> da ... produsele SMC de toata jena se datoreaza apartenentei la grupul Accton ...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate