Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 

Orasean, ma intorc la tara

- - - - -
  • Please log in to reply
156 replies to this topic

#145
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 cristi_fermierul, on 24 aprilie 2013 - 12:49, said:

ce gandire sa natoasa ai.....
Tu nu ai citit decat postul meu? Pai uita-te sa vezi ce au facut jigodiile alea, cu semintele, inainte sa ma "impusti"!
Adica muncesti cu toata familia de iti asuda coa#ele si ei iti returneaza cativa baloti ca sa nu castigi nimic si, culmea, sa iesi si pe minus si banuiesc ca mai si isi rad in barba ce smecheri sunt si tu sa stai sa faci foamea?
Ei daca prind 100 de "fraieri" intr-un an, s-au scos! Nu au si ei loc sa o mai fure?

#146
cristi_fermierul

cristi_fermierul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 28.08.2012
a fost in sens pozitiv, de apreciere!
am specificat ca partea cu consatenii tai a fost o gluma!

#147
savantu

savantu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,625
  • Înscris: 26.10.2003
3.4 ron/ kg de tutun si un pachet de tigari de 30g ii 12 RON. Asa da marja !

Nu se poate vinde direct la fabrica ? Tutun semiprocesat ? Intreb, nu stiu detaliile insa sunt sigur ca firma din Ungaria nu produce tigari, ei pur si simplu il aduna, poate si macina si-l ambaleaza .

Probabil fabrica nu ar discuta cu fiecare care are 500mp de tutun, insa o asociatie regionala ar putea avea sanse de reusita.

Edited by savantu, 25 April 2013 - 10:24.


#148
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 cristi_fermierul, on 25 aprilie 2013 - 10:12, said:

a fost in sens pozitiv, de apreciere!
Scuze, am avut impresia ca ai fost ironic!Posted Image

#149
poetu2007

poetu2007

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 09.01.2009
Daca pui suprafata mai mare decit ai contractata pierzi subventia de la APIA pe suprafata respectiva. Si apropo in primavara vroiau sa vina sa masoare suprafata cultivata, in sensul ca sa nu cultiv mai mult decit am contractat, dar cred ca si-au dat seama ca chiar daca faceam treaba asta nu le aratam lor ce am in plus. Am facut parte din asociatie  si colegul meu de asociatie a patit la fel doar la alte cantitati.
Primprocesatorul aduna il claseaza il pune in baloti mari pe categorii si il vinde mai departe. Acum astept subventia sa vad cit va fi si sper sa ajung pe zero, oricum acolo la bilant am mai uitat citeceva de la cheltuieli scorul e undeva la 2000 ron cheltuieli.

#150
cristian_e

cristian_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,536
  • Înscris: 05.04.2012

Quote

Avand in vedere munca depusa pentru stropit pomii ( cam 3 stropeli pe an care dureaza 3 zile pentru toti 6 pomii ) si pretul la vanzare consider ca e o afacere foarte profitabila. Eu pe viitor voi planta mai multi ciresi dar deocamdata ma bazez pe viticultura acolo unde nu iau pe un kg de struguri de vin mai mult de 1,2-1,4 lei.

Pai gresesti..viticultura este mult mai profitabila, dar trebuie sa faci vin adevarat ci nu vin de masa ce il vinzi cu 1-2 lei ca vin din acesta isi face toata lumea la tara ptr ca toti au vie....Un vin de calitate necesiita si investitii...vezi multi producatori de la noi Stirbey, davino, Vinarte ce vand sticle de vin de la 50 de lei in sus sticla si nu fac fata. Dac te uiti la ei pe site vinul cel mai scump se termina cel mai repede si au stoc zero.. Din ce discut cu ei la expozitii,  pe acest domeniu nu exista criza ca se cumpara toata productia de multi oameni cu bani si restaurante. Vinurile sunt de calitate, premiate la expozitii interne si internationale..., iar profitul in cazul vinului este urias. Trebuie doar sa existe calitate. In restaurante cel mai profitabil produs este vinul. La fructe este un pic diferit caci consumatorul de fructe nu da mai mult de 3-4 lei pe kg pe cand cel de vin pleaca de la 10 lei in sus pe sticla...Fructele se vand sezonier, iar vinul se vinde tot timpul anului....mai precis vara merge vinul alb bine racit, iar iarna cel rosu..primavara si toamna merge rose-ul...La vin este bine sa mergi pe soiuri autohtone gen Feteasca neagra si alba, tamaioasa, francusa, sarba, plavaie, negru de dragasani, novac, galbena de odobesti etc.. ce merg bine si la export si la intern. Merlot si cabernet produc toti, dar feteasca doar in romania se produce...

#151
subcarpati

subcarpati

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 07.03.2012
ZIUA JUDECATII:

N-am scris de multa vreme si stiu ca sunt destule persoane interesate sa citeasca o poveste reala, cu cifre, cu experiente, cu bilant, cu intamplari, cu pasi, cu tot tacamul, poate prea romaneasca intr-un final.

   Undeva prin luna aprilie am incheiat contractul cu firma Doffer, firma ungureasca, dar cu subsidiara la Arad. Am semnat acel contract, care avea si o anexa de preturi(despre care voi vorbi mai jos), l-am inregistrat la Directia Agricola si APIA si apoi i-am dat bice, cu pregatirea pamantului. De mentionat ca directorul de la APIA m-a sfatuit sa nu fac acest pas pentru ca este foarte anevoios. La peste 60 de ani ai lui el a zis ca a incercat si el si daca el nu a reusit atunci eu nu voi reusi nici atat. Am zis "mosneagul asta comunist vrea sa imi bage bete in roate, asa e mentalitatea lui dusmanoasa" - desi era o cunostinta buna.
   Am inceput lucrarile - arat, discuit, etc - sub indrumarea unui inginer profesionist, o ruda care s-a oferit sa ma ajute voluntar. Am pregatit 1,5 hectare. Desi firma ungureasca oferea semintele gratuit, pentru ca tu sa faci rasaduri, sa le tratezi si sa le cultivi, am mers pe varianta in care am cumparat rasadurile gata de bagat in pamant. Rasadurile m-au costat 1500 de lei, si le-am achizitionat tot de la un fermier din zona.
  La plantat am avut 20 de oameni, plantatul facandu-se manual, ca la rosii, cu chitonagul. Multi dintre ei aveau experienta, asa ca treaba a mers snur. Randurile erau perfect aliniate, am terminat in mai putin de o zi, si dupa a si venit ploaia. Semn divin. Am platit si aici 1000 de lei, dar eram multumit.
  Dupa 2-3 zile plantele s-au ingalbenit, dar imediat dealul si-a revenit, era o oaza de verdeata. Semnele erau perfecte. Cand au mai crescut plantele, a trebuit sa incep prasitul si datul cu prasitoarea. Am cheltuit si aici cam 500 de lei cu muncitorii, dar eram in grafic. Cand au venit in vizita, cei de la DOffer au zis ca sunt in grafic.
   Avea insa sa vina cea mai secetoasa vara din ultimii nu stiu cati ani. Din mai si pana in august nu a cazut strop de ploaie, si in ciuda stropitului cu ingrasamant foliar (recomandat de Doffer) plantele au stat din crescut. In loc sa ajunga la 1,5 m, abia de erau pana la brau. Prin august, la jumatea lunii am inceput sa culeg primele frunze (sunt 3-4 recolte). AIci, alti bani, alta migala. Culese manual, intinse manual pe ata si puse la uscat. Dupa cele trei recolte s-au mai dus cam 1000 de lei cu muncitorii. Dar macar le-am vazut puse pe ata, la uscat.
La sfarsitul lui septembrie am terminat tot ce tinea de recolta. Aveam un ditai hambarul plin de frunze. Atunci de curiozitate am inceput sa fac niste calcule si am vazut ca dupa uscare recolta mea nu cantarea prea multe sute de kilograme. Dar am zis ca ma scot eu cu subventia (1300 si ceva de euro/hectar). Am primit niste saci speciali pentru ambalat si a trebuit sa ma apuc de sortat. Frunzele sa nu fie umede, negre, sa fie asezate pe marime, pe calitate. Si aici 2 zile de munca. Se facuse decembrie si Doffer nu mai venea dupa tutun, Aveau sa vina tocmai prin preajma lui Mos Nicolae.
   Din cativa zeci de baloti de frunze de tutun, multi au fost refuzati si multi trecuti la calitate inferioara. Pretul pe kilogram a variat intre 0,50 euro/kilogram si 1,5 euro/kg. Totul s-a negociat la fata locului, negociat in sensul ca ei iti spuneau ca iti ofera atat si tu nu aveai incotro. Ori livrai, ori plecai cu balotul acasa sa il dai la boschetari sa il fumeze. Nu au zis pe loc cat face marfa si ca ma vor suna cand ajunge transportul la Arad, dupa care banii vor fi livrati in cont. Au sunat la o saptamana si au zis ca am de primit 560 de euro. Atat. Si subventia aia de 1300 de euro/hectar. Aia 560 de euro au intrat repejor, dar in 2 transe, in timp ce subventia a intrat pe bucati toooocmai pana prin mai, dar nici aia nu cred ca intreaga(decat vreo 850 de euro), cica pentru ca nu am realizat norma impusa prin contract.

Calculele le faceti voi.

Concluzie: plantatul tutunului poate fi o cultura profitabila, dar statul habar nu are sa se ocupe de ea si asta e motivul pentru care cultivatorii din tara ii numeri pe degete.
- am dat frunze unui coleg si a inceput sa fumeze doar din asta. Din balotii returnati am facut vanzandu-i lui suficienti bani cat sa ies cateva seri in oras si sa fiu mai implinit decat cand am livrat firmei respective.
- cu cat suprafata cultivata este mai mica cu atat vei obtine rezultate mari. Recomand aceasta cultura ca un hobby tuturor celor care nu vor sa mai dea bani pe Kent. Invatand metode de fermentare poti avea tutun pentru ani buni doar din 5-10 ari.

Edited by subcarpati, 31 January 2014 - 18:12.


#152
mariovrs

mariovrs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,393
  • Înscris: 27.09.2013
Lumea nu a inteles inca faptul ca orice ai cultiva in RO,sub 100 hectare e doar asa...sa traiesti de azi pe maine.. Si daca prinzi un an bun,poate schimbi jaful de tractor cu alt jaf tot SH.
In zona la mine(jud. Iasi),toti arendasii de cartier au vandut celor mari(de la o mie in sus). Intr-adevar astia mari,au scule cu ce lucra si chiar irigatii.
Povestea cu tutunul mi s-a parut de la inceput cusuta cu ata alba. Mii si mii de euro,ba de la stat,ba de la procesator.
In final un FAS mare,ca toate povestile miraculoase cu imbogatire peste noapte.

#153
nicolas68

nicolas68

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.10.2014
Salve tuturor, caut de ce va vreme un sfat, o discutie, o varianta, o povestioara despre cei care (familie) s-au mutat la sat. Ma intereseaza cum au inceput dupa ce au cumparat casa, renovat, aranjat si au inceput sa traiasca in locatia respective (revin la subiect). Am gasit pe acest forum discutia voastra de care am ramas forte placut surprins, de ce? pentru ca ati discutat foarte pe subiect si fara sa se bata campii, sfaturi bune si utile, intrebarea mea; imaginative ca vom pleca sau ne vom muta la sat mult mai multi cu diferite genuri de afaceri (nu dezvolt prea mult sub),ce credeti voi ca va face guvernul Romaniei??? parerea mea, la cat de inteligenti sunt,la cat de ingeniosi sunt, la felul cum ii spala in fund pe cei de la uniunea europeana,etc..etc, vor introduce noi legi de impozitare, noi legi de restrictii si noi legi diverse si iar diverse. Ce faci dupa ce ai muncit de iti vine rau, cu mintea ta, ingeniozitatea ta, entuziasmul tau, familia ta, zile nedormite, etc...?????, nu este foarte vizibil ca nu poti sa faci ceea ce este bun si benefic vieti tale??? nu este vizibil faptul ca ce-a mai buna afacere este de a distruge ceva si a imparti banul??? nu este vizibil ca nici un politician nu conduce si nu va putea conduce aceasta tara???? nu este vizibil ca totul este comandat de uniunea europeana????. OK, ma opresc aici poate am sarit calul un pic,scuze.Revin la subiect, m-am nascut in Bucuresti, vacantele le-am facut in Ardeal, mereu am vreu sa stau in acea zona dar sistemul economic pe vremea lu" CEASCA si dupa revolutie nu imi permitea sa incropesc mare lucru in acea zona, de fapt imi doream (si acum la fel) sa-mi fac treaba in gradina mea, sa pot vinde undeva produsele cat de cat acolo si sa am o viata super modesta langa animalutele mele si tot ceea ce ma inconjoara.Probabil din cauza experientei avute in IUGOSLAVIA inainte de razboi 1999 cand am fost la un tataie super de super om. Acolo presedintele comunist TITO a procedat in felul urmator, a chemat oameni din salasuri (tatae statea de 40 de ani intr-o casa pe deal) si a oferit contracte pe termen lung (20-30 de ani) pentru mini tractoare cu tot ce-I trebuie omului si diverse facilitati pentru a se muta la sat, surplusul de produse agricole plus oua,lapte,carne,etc duceau la un deposit collector si ii scadea din imprumut, traznet parerea mea,eu am ramas uimit de ce a facut TITO in tara lui desi un comunist inflacarat pe extern. Ok, revin la mine, deci imi doresc ceva simplu, ceva modest, defapt ce ma framanta cel mai mult este ca nu stiu ce am sa fac a doua zi dupa ce am cumparat casa, am renovato si am aranjat cat de cat curtea si confortul minim de care am nevoie. De fapt eu cred ca am un blocaj pe tema asta, in general sunt un tip descurcaret, am muncit mult la viata mea chiar foarte mult si exact ce spune-am au dat niste legi de caca si mi-au distrus viata, ce sa fac acum sa ma spanzur??? pe vremea lu" CEASCA multi au intrat in puscarii sau spanzurat sau mai stiu eu ce,NU, ma ridic si merg mai departe cat imi va fi sorocul, nu vreau sa impresionez pe nimeni cu nimic dar cand in viata noastra apare ENTUZIASMUL,explozia aceea din tinerete EU MUT MUNTII, EU cel mai mare si mai bun si intelept si analizez si ma sfatuiesc si etc, eu cred ca nu ai pus in balanta totul, exemplul dat de voi aici este deosebit, chiar foarte deosebit imi place foarte mult, am sa-l pun si fiul meu sa citesca sa vada ce insemna entuziasm si cuiul batut in perete, uni chiar se nasc cu aceasta hiba , trebuie neaparat sa dau cu capul in cuiul de pe perete c-a sa inteleg ca imi trebuie un ciocan.Fiului meu asta am spus ca-I fac cadou, un cui din inox batut pe un blat de lemn si scris -aici sunt cand ai nevoie de mine. Sa revin iar la ce sfaturi vreau de la voi, zona in care imi doresc sa traiesc -SFANTU GHEORGHE, am ceva pus deoparte pentru acest pas, sunt singurel deocamdata, ceea ce cred ca este mai greu de trait la sat, vreau doar ce inseamna viata de subzistenta, ce variante, o poveste, un sfat,sunt dispus chiar sa ma asociez cu cineva daca zona si conditiile sunt ok, cu alte cuvinte trebuie sa ma ridic si sa merg mai departe dar acum vreau sa merg pe barba mea nu pe a lor, chiar si contra nu ma deranjeaza, va pricepeti voi. Astept ceva sfaturi. Cu stima, mult respect din partea mea, viata lunga si frumoasa.

#154
subcarpati

subcarpati

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 07.03.2012
desi cam greoaie lectura, pe alocuri ai spus lucruri foarte faine! Subzistenta poate fi placuta, conteaza mult si comunitatea in care nimeresti. Si aceasta subzistenta poate aduce si profit. nu neaparat cash. despre noi lucruri incercate, despre noi orizonturi si cuie din perete sper sa mai pot reveni.

#155
nicolas68

nicolas68

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.10.2014
Salve,chiar te rog sa mai revi,am scris in graba si ingramadit de o multitudine de intrebari,idei,un amalgam in capul meu.Trebuie sa ma descriu putin pentru a fi cat de cat inteles,cred eu,deci,m-am nascut '68 in Bucuresti-Rahova,un cartier la vremea aceea super ok cu rele si bune,ma jucam descult si zdrentaros prin curtile oamenilor,ii mai lasam si fara cateva flori sau mai stiu eu ce fructe de prin curte, in general faceam boacanele copilariei probabil c-a fiecare dintre noi.Pe la 14 ani in vacanta mare am fost trimis in satul in care MAMA s-a nascut langa lacul sfanta ANA,acolo am cunoscut un var al MAMEI mele,imediat l-am prins de drag pentru ca eu nu am avut tata de la varsta de 4 ani jumatate.De atunci aproape in fiecare an stau minim 2 saptamani in acea zona.O alta lume pentru mine pentru ca nu am fost nicaieri pana atunci plecat din cauza situatiei finaciare precare,o alta lume,un basm,pentru mine OOOAAAUUUU RAI pe pamant,atunci am hotarat ca voi ramane acolo, eram atat de hotarat ca atunci cand venea maica-mea sa ma ia fugeam cate 2-3 zile si dormeam prin vecini (chiar nu stiam o boaba ungureste si nu stiu nici acum). Atunci maica-mea imi spune, atunci cand am venit in Bucuresti in 46 am muncit la evrei (fata in casa) pentru a avea un trai decent si eu acum vreau sa ma intorc inapoi?? Am fost si sunt atras sufleteste,spiritual si nu mai stiu eu ce de acea zona.Un gram mai mult daca sistemul economic ar merge ok a doua zi (ex iugoslavia si alte tari) am si fugit acolo cu toate riscule ce vor veni.Dupa ce am cunoscut si simtit pe pielea mea ce insemna un regim comunist,armata,revolutie,mineriada si democratie (si iar comunisti) nu imi doresc decat acel loc de tara cu un trai minim si modesc,chiar sunt dispus sa gasesc o asociere si sunt dispus la discutii pe aceasta tema.Poate ca inca nu m-am facut destul inteles,este singurul sait in care am gasit o discutie plauzibila pentru mine cu rele si bune dar foarte ok. Imi doresc sfaturi de la voi cu ce voi aface a doua zi intr-o locatie la sat,dupa ce am cumparat casa si aranjat toate cele strict necesare,intradevar si vecini sunt importanti,la acest punct chiar voi fi atent, cred ca ar fi bine sa-mi iau un concediu mai lung plus inca ceva sa stau acolo pentru a vedea ce pot face.Poate cineva imi da o alta idee intr-o alta zona montana,poate cineva are nevoie de un ajutor (cum am si eu),poate cineva doreste o asociere in cresterea de prepelite,iepuri,stiu si eu,NU STI NICI O DATA DE UNDE SARE IEPURELE. Daca nu cautam,nu gaseam acest sait cu discuti pe placul meu. De final, SUNT SCARBIT PANA PESTE FIRUL DE PAR DE BUCUREST SI etc. Daca cei care sunt la guvernare nu au grija de noi atunci noi ROMANI trebuie sa avem grija de noi.chiar am gasit ceva interesant ATITUDINE PUBLICA - Simona Niculescu (nu ridic in slavi pe nimeni daca nu merita),de ceva ani ma lupt in proces cu institutiile statului si nu am gasit nici un sfat,nici o indrumare si iata ca am gasit ceva.Deci mai exista cineva care sa ajute in tara asta. Am sa revin, cu multa stima si respect

#156
Old-Farmer-09

Old-Farmer-09

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 13.03.2013
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, pentru cel ce dorește o întoarcere către sat, către pământ, este foarte important să știe pentru ce vrea să facă acest lucru. Dacă, așa cum spuneai, vrei o evadare din București pentru că ți s-a scârbit, este bine să știi că ți s-ar putea scârbi la fel de mult, foarte repede și foarte ușor de viața din orice punct cardinal din această țară, o țară minunată dealtfel, cu oameni minunați, pe care însă sistemul politic, neajunsurile materiale ale oamenilor, o democrație prost înțeleasă atât de noi oamenii de rând cât mai ales de acei câțiva care cerșesc astăzi votul de încredere al românului pentru ca mâine să se poarte ca și cum ar fi stăpânul acestuia, ei bine acestea toate, voit întreținute de către mai marii clasei politice, cred, repede te-ar putea coborâ cu picioarele pe pământ, făcându-te să înțelegi că nicăieri, în această țară cel puțin, nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Așadar este bine să știi că provincia, așa cum spuneți voi cei de la București, pământul acesta atât de mare și prea răbdător uneori își cere și el, și pe bună dreptate cred, tributul său. În altă ordine de idei, dacă te vei îndrepta către el căutându-ți liniștea, fără a-l face responsabil de neajusurile pe care în mod inevitabil, la un momentdat le vei înfunta, dacă vei putea accepta traiul mai puțin evoluat al pământeanului de rând, dacă te vei putea bucura de natură în adevăratul sens al cuvântului, necondiționat, atunci vom putea vorbi despre un act reușit. Dacă, însă, vei veni către altă zonă, către alt areal pentru a stabili un alt nivel de trai, o stare materială superioară, atunci este bine să mai reflectezi încă, din motivele mai sus arătate, dar și pentru faptul că, eu cel puțin, cunosc oameni, "fără prea multă țiglă pe casă" ce-i drept, cred, care au migrat către București tocmai pentru că aici există încă mai multe oportunități. Iar din mica mea experiență legată de această citadelă pot confirma acest lucru, material vorbind. Sufletește însă...

#157
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
@ nicolas68, desi sunt mai tanar si nu am prins vremuri asa de vechi ca tine, cred ca te inteleg cumva.
Nu semanam ca situatie si ca experiente avute neaparat, dar de Bucuresti si de orase aglomerate in general se pare ca amandoi ne-am cam saturat.

In fine, pentru a putea veni cu mai multe sfaturi, da-ne mai multe detalii despre tine !
Ce venituri ai, ce stii sa faci, unde muncesti sau ai muncit si domeniul, cati bani ai pusi deoparte, unde locuiesti acum si in ce anume exact, ce alte proprietati mai ai etc etc.
Spune tot ce crezi ca ajuta subiectul.

In rest, eu iti urez bafta, si nu te stresa cum facem noi romanii de obicei in cazuri d-astea.
Am observat ca noi ca natie suntem putin flexibili, mobili etc, ne este foarte frica de schimbari majore gen domiciliu, loc de munca, stil de viata, chiar si de o dieta sau de lasatul de fumat.

Edited by tavktm, 05 November 2014 - 11:59.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate