Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

viata din anii '90-2000

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
14690 replies to this topic

#12781
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
Sambata am demontat si scos din casa tevile de fier si cele 22 de calorifere de fonta (mai am inca 3 de otel), se vor inlocui cu Romstal Vision din aluminiu, centrala batrana de 14 ani si defecta va fi inlocuita cand se va finaliza de montat noua instalatie de tevi si calorifere.

Caloriferele de fonta, unele cantarind aproape 100 kg, au fost recuperate de la blocuri in 2000 cand ne-am mutat, aveam centrala pe tiraj natural atunci si preturile la gaze erau altele.

#12782
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Mda, credeam că scumpirile mari le vom lăsa în trecut (era să scriu cu punctele, şi o să vedeţi de ce). O anumită mică creştere a preţurilor cu 10-20 de Bani/an (la produsele ieftine), poate 1-10 Lei la alea ceva mai scumpe, e ceva natural. Dar nu mă aşteptam să revină scumpiri mari. Culmea, într-un manual de la A.S.E. se vorbea de ciclurile Juglar (ce seamănă cu jugular...) şi zicea că în 2007 va fi din nou scădere economică; a ratat cu 1-2 ani. Dar ce e acum e nebunie, politicienii şi companiile au pus la săpat groapa umanităţii (şi nu vor cade ei în ea...) şi boborul a pus botul la prostiile promovate de ei, făcându-se sclavi fără de voie. Nu e vorba numai de Români care au vrut să trăiască mai bine (şi care din cauza sărăciei au ajuns să se drogheze cu credite), e vorba de toată lumea. Eu cumpăr din producţia naţională sau a Lumii 1 şi 2 pentru a fi mai puţin sclav. Cumperi ieftin de pe nu ştiu unde, devi însuţi mai ieftin.
De ce era să zic "cu puncte"? Pentru că pe vremuri cumpăram batonul "Dots" (˝"Dots", e cu puncte˝b era sloganul reclamei). Costa maxim 2 Lei prin 2018... am vrut să cumpăr ieri, 4 Lei în puii mei. Nu am dat 4 Lei. Dacă era 2,5 Lei, poate 3, cumpăram.
Nebunie... nici să facem risipă, dar nici ca acuma.
Puii mei, unele lucruri care erau destul de scumpe în anii '90, au devenit şi mai scumpe.
La A.S.E. am prins nişte calorifere vechi, probabil de când fusese construită clădirea Căderea Bastilei. Dar fireşte că le-au distrus... Cred că aveau şi robineţii de epocă. Piaţa Romană, dar şi partea dintre P-ţa Romană şi Universitate a ajuns să arate mai rău decât în anii '90, deşi per ansamblu Bucureştiul e mai bine îngrijit decât în trecut; dacă te duci în spatele bulevardului, arată mai bine, ceea ce e aiurea-n tramvai (vreau să revăd tramvaie pe Magheru).

Ce am vrut să zic săptămâna trecută, dar am uitat când am postat acum câeva zile: că m-a mirat că în anii '90 se mai tipăreau cărţi în seria "Biblioteca Pentru Toţi" (B.P.T.). Că deja ne invadaseră cărţile de prost gust. Probabil se mai citea prin localităţile unde nu exista prea multă distracţie (în speţă radio şi televiziune), iar oamenii, în special copii, când nu ieşeau pe afară, nu prea aveau ce face, deci probabil mai citeau.
În mediul urban probabil se mai citea literatură populară în rândul tinerilor, precum "Cireşarii".
Eu am citit (că o are soţia actuală a tatălui meu) "Cişmigiu & Company", varianta din 1943. Când au decis s-o retipărească prin jurul anului 2010, din păcate au ales să retipărească versiunea publicată în comunism, care un pic cenzurată.
Pentru copii şi adolescenţi erau populare în marile oraşe şi revistele, cel puţin pe la începutul anilor '90. După aia mai mult pentru adolescenţi, că erau o sursă de evadare din cotidian. Acum "evadează" cu influencerii.     Posted Image

Bre, care juca "Solitaire"    Posted Image

Edited by djl, 02 May 2022 - 11:47.


#12783
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
Orice perioada prelungita fara inflatie ori cu inflatie mica este urmata de alta cu cresteri galopante si tot asa. Totusi criza din 2008-2010 nu s-a resimtit deloc in familia mea, dimpotriva, dar bugetarii au avut de suferit cu cei 25% taiati de tandemul Baseboc.

Imi placea reclama la Dots, in 2004, ce primavara faina cu furtuni din februarie pana in iunie, cu exceptia lui mai.

Dar nu cred ca am incercat, poate nu o fi fost la mine in magazin. Dar in 2007 erau niste napolitane YUP glazurate si cu Finetti in ele. Nu le-am mai vazut din 2009.

Puya, mi-a incantat si perioada 1998-2000 si pe cea din 2009 pana in 2012. Dar a fost prins drogat pe scuter, cu cocaina, a luat-o pe urma lui Sishu cu drogurile :disgust:

Cand incepusem facultatea in toamna 2004, eram initial abatut ca nu stiam cum va fi, Puya prin piesa Foame de Bani m-a mai inveselit.

#12784
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,834
  • Înscris: 15.08.2014
Nu cred ca am mincat asa ceva, acest Dots. S a scumpit energia de orice fel, razboi ul e la doi pasi si unii se necajesc de pretul unui produs nociv pina la urma. Intrun fel mai bine ca nu l ai mincat.

#12785
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Măi-măi, ce răutăcios trebuie să fii.   :)   MDA, preţurile la utilităţi sunt de speriat, dar când vrei să te îndulceşti şi vezi că şi alea au preţuri mari, atunci e nasol.
De ce nu poate să nu fie inflaţie mare timp de juma' de veac, nu pricep.
Mă gândeam la ce chestii au mai dispărut. Că în peregrinările mele din zilele astea prin oraş am mai observat chestii care nu mai sunt. Nu mă refer la clădiri, mă refer la magazine de exemplu. Dar cum am gândit prea mult zilele astea, am uitat. Oare în această clădire mai funcţionează sala de gaming şi interent? https://www.google.r...!7i16384!8i8192

#12786
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Mi-am amintit parte din ce am vrut să zic: ieri am fost în talcioc la Valea Cascadelor. Mai e un vânzător care pune muzică Euro-Disco din anii '80, în special din aia din Germania. Ieri au rulat 2 piese de la Modern Talking cât am fost pe acolo: "With a little love" şi "Brother Louie". Cum Vineri sau Sâmbătă am văzut un "B.M.W." din anii '80, unul mai mare, dar în 2 uşi (nu-s fan al mărcii, dar unele din anii '80 arată super) m-am gândit la cum visam noi în anii '90 să trăiam precum vedeam în afară (în filme, reviste...), dar nu puteam, că nu aveam bani. Acum că unii avem, altele ne sunt visele.
@ petit_christian : până Duminică nu aveam habar că în "cutiile" de sub semiremorca unui camion, TiRiŞtii îţi pot ţine mâncare şi chiar un primus pe gaz. Era Duminică un camionagiu care mânca şi am văzut asta. Mă întreb dacă camioanele de lung parcurs ce erau la noi în anii '90 aveau aşa ceva.


Dacă mai dă prorprietarul "B.M.W."-ului jos husa şi sunt pe acolo, îi fac poză.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/BzDdyy0LFEw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#12787
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Băi, sunt culmea. Tot uit să zic ce am de zis. Probabil trebuie să iau o hârtie să notez pe rând, ca să concentrez totul într-un post.
Am ajuns şi la celebrul complex "Flora". Cam degeaba, că nu am găsit ce căutam - juma din magazine erau deja închise. Celebru în anii '90, azi nu prea mai e frecventat de oamenii obişnuiţi, doar cei care fac revânzare se cam duc pe acolo. Imagine stil clasică de sărăcia anilor '90 şi cam deteriorată "podeau" parcării supraterane. Dar era ceva la vremea lui. @ Neaceaşcă : în faţă la hotelul "Ramada" (fost "Parc") mai sunt 2 x P.V.B. 7B pe un stâlp.
"I.D.M." a fost modernizat, dar în esenţă a rămas acelaşi. Mă bucur că am ajuns, că am găsit ce căutam + am văzut ceva de mai jos.
La staţia de metrou Basarab am mai văzut turnicheţi clasici, inclusiv cu cutia aia mare verde externă unde bagi cartela. Reminescenţă a trecutului care credeam că nu mai există.
Automatul de cartele telefonice din "IDM" nu mai există (apropos, de unde provine "IDM"?, că nu reuşesc să-mi dau seama). Dar la Autogara IDM, aflată între complex şi Gara Basarab mai există o cabină telefonică, fără uşi şi fără telefonul public.
La Muzeul Politehnicii au pus la depozitare echipamentul ex-Sigma Tv...    Posted Image    Nu mai vezi expus echipament tv din anii '90. Traseu ciudat ieri... de la Muzeu m-am dus pe la un magazin, apoi la "Flora", apoi am ajuns la "IDM".
Tot ieri am văzut ceva rar azi: tren internaţional 100% compartimentat (era Viena - Bucureşti); doar vagonul bar-bistro nu era compartimentat, dar bar şi restaurant nu au fost vreodată compartimentate.
Şi o mică maşină de anii '90     Posted Image

Attached File  DSC09978.JPG   405.31K   12 downloads

Edited by djl, 03 May 2022 - 17:08.


#12788
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007

View Postdjl, on 03 mai 2022 - 17:08, said:

Tot ieri am văzut ceva rar azi: tren internaţional 100% compartimentat (era Viena - Bucureşti);

Pe cand o calatorie dintr-un capat in altul?

#12789
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
djl, am zis pe topicul de electricitate, cele 2 PVB-7-B de la fostul Parc, actual Ramada Parc Slatina, au disparut de 2 saptamani, desi cat timp era santier, le reactivasera dupa ani de zile.

#12790
antetokoumpo

antetokoumpo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 25.07.2017

 djl, on 03 mai 2022 - 17:08, said:

Băi, sunt culmea. Tot uit să zic ce am de zis. Probabil trebuie să iau o hârtie să notez pe rând, ca să concentrez totul într-un post.
Am ajuns și la celebrul complex "Flora". Cam degeaba, că nu am găsit ce căutam - juma din magazine erau deja închise. Celebru în anii '90, azi nu prea mai e frecventat de oamenii obișnuiți, doar cei care fac revânzare se cam duc pe acolo. Imagine stil clasică de sărăcia anilor '90 și cam deteriorată "podeau" parcării supraterane. Dar era ceva la vremea lui. @ Neaceașcă : în față la hotelul "Ramada" (fost "Parc") mai sunt 2 x P.V.B. 7B pe un stâlp.
"I.D.M." a fost modernizat, dar în esență a rămas același. Mă bucur că am ajuns, că am găsit ce căutam + am văzut ceva de mai jos.
La stația de metrou Basarab am mai văzut turnicheți clasici, inclusiv cu cutia aia mare verde externă unde bagi cartela. Reminescență a trecutului care credeam că nu mai există.
Automatul de cartele telefonice din "IDM" nu mai există (apropos, de unde provine "IDM"?, că nu reușesc să-mi dau seama). Dar la Autogara IDM, aflată între complex și Gara Basarab mai există o cabină telefonică, fără uși și fără telefonul public.
La Muzeul Politehnicii au pus la depozitare echipamentul ex-Sigma Tv...    Posted Image    Nu mai vezi expus echipament tv din anii '90. Traseu ciudat ieri... de la Muzeu m-am dus pe la un magazin, apoi la "Flora", apoi am ajuns la "IDM".
Tot ieri am văzut ceva rar azi: tren internațional 100% compartimentat (era Viena - București); doar vagonul bar-bistro nu era compartimentat, dar bar și restaurant nu au fost vreodată compartimentate.
Și o mică mașină de anii '90     Posted Image

DSC09978.JPG
In 18 ani de viață văd Peugeot-ul ăsta, cam în fiecare zi. În Grecia încă mai sunt Citroen XSara de poliție.

Edited by DasboyNET, 04 May 2022 - 20:14.


#12791
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
In anii 90 si 2000 Politia avea VW Vento, noi cu Daciile nu am fi avut nicio sansa sa fugim de ei. Posted Image

XSara Picasso. Sunt curios de cand Peugeot & Citroen au introdus balaria aia de Economy Mode ce nu-ti permitea sa asculti radio cu motorul oprit. Singurii practic care au avut asa ceva, in 2005 era deja, daca stiam nu-l lasam pe tata sa ia Peugeot, era muzica buna la Kiss FM pe atunci, acuma nu merita decat Youtube peste tot si Youtube in masina nu-mi merge decat cu motorul pornit, iei contactul, se opreste priza de 12 V. Posted Image

Stiu, se poate lega direct priza, dar chiar e o prostie cand trec pe langa masini parcate ce au modulatorul permanent activ si astfel 50 de metri am blank in loc de muzica. Posted Image

#12792
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
În anii '90 începuseră să apară şi machini străine, aduse la s.h. Alea mai puternice se puteau lua la întrecere cu Poliţia, dar nu viteza era periculoasă, ci gropile. Băgai iuţeală chiar şi prin Bucureşti, era cu gropiţe bulevardul, hop, hovercraft ca în s.f. În afara oraşelor, dacă "nu adaptai viteza la condiţiile de mers" sau dădeai peste vreun şofer cretin, zburai cu maşina într-un copac şi   :(    DeNe 1 era mai bine întreţinut.
La maşinile s.h. s-a introdus la un moment dat limita aia cu 8 ani vechime (cred că spre sfârşitul anilor '90 s-a scos pentru maşinile de epocă). Ce afaceri făceau fundaţiile, că alea aveau excepţie la vechime, deci puteau aduce maşini mai vechi de 8 ani. Cred că şi la autobuze, camioane, autoutilitare era excepţia asta, că mai soseau chestii s.h.
În Bucureşti, pe străzile mai bine întreţinute se făceau "liniuţe", adică curse ilegale de maşini. Mai mult spre '98-2003. Şi şoferii de autobuze "D.A.F." mai făceau curse pe Kiseleff, între P-ţa Presei Libere (P.P.L.) şi Arcul de Triumf, la orele de retragere. Din păcate, la S.T.B. au rămas doar 2 autobuze din astea şi alea în stare vai de ele  :(  
Creşterea traficului produce stres. Inclusiv la S.T.B. (între 1990 şi 2014 R.A.T.B.).
Pe mine mă sperie vatmanii care conduc prea repede pe şine proaste, mai ales seara, la retragere la depou.
În anii '90 erai sigur că nu ai întârziere prea mare la tren. Mai apăreau 1, poate 2 ore pe distanţe mari, dar tot făceai mai puţin decât acuma. Şi mergeau la fel de repede ca maşinile sau mai repede pe unele magistrale. Cât despre mers la Viena cu trenul, bani să fie. Oricum, visez să merg mai departe de Viena... Berlin sau Germania, Paris (că au făcut Căile Ferate Federale Austriece tren Viena - Paris), de la Paris se poate ajunge şi la Londra. În unele ţări găsesc chestii interesante,
chestii care mă pot ajuta la cultura personală.

#12793
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
Nema masini straine pana in 2005, pentru unii pana dupa 2010. Scoala de soferi tot pe Dacie am facut-o, vara, bleah. Intre 2004 si 2015 pot zice ca eram sofer catastrofa.

#12794
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007

View Postdjl, on 05 mai 2022 - 11:24, said:

Paris (că au făcut Căile Ferate Federale Austriece tren Viena - Paris)

Ce sens are sa mergi la Paris cu tren austriac? La Paris se merge cu TGVul...

#12795
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Păi colegule, şi până la Paris cu ce ajung dacă nu mă sui în avion?   :)
@ Neaceaşcă, în Bucureşti deja prin 1998 cam 1/4 din maşini erau de import, dacă nu cumva un pic mai mult. În alte oraşe, da, încă predonimia "Dacia".

#12796
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
Predominau rau de tot. Dacii, aroaie, oltcite, trabante. Nasol intr-un cuvant.

Din 2003 a aparut leasingul financiar si astfel s-au putut lua masini noi de care era nevoie ca de aer. Programele rabla au aparut mai tarziu.

Edited by Neaceasca85, 05 May 2022 - 14:05.


#12797
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007

View Postdjl, on 05 mai 2022 - 13:50, said:

Păi colegule, şi până la Paris cu ce ajung dacă nu mă sui în avion?   Posted Image

Observatia era cu privire la trenul direct din Viena. Nu-ti trebuie tren direct din Viena pentru a merge cu trenul la Paris...

#12798
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Acum am înţeles.
@ Neaceaşcă , 'Trabant' era de import. Şi deşi mai puţin dotat, mai afumător, era mai bine făcut decât maşinile Româneşti post 1982-1984. Am mers destul cu aşa ceva. Asta era marea problemă a maşinilor Româneşti, calitatea slabă; hai că mai strică mecanic, dar măcar cu restul să nu ai probleme.
În Bucureşti era şi un 'Trabant' rar la noi, un P60. Râd unii de maşinuţa asta, dar trebuia să aştepţi la rând pentru ea.
Cam din aceiaşi categorie cu 'Trabi' era şi 'Wartburg', care însă era mai mare. Unul pătrăţos mai văd (acum 1-2 ani l-am şi văzut pornit), dar mie îmi plăceau alea stil "gogoşar", adică 311. Aduceau a la anii '50, de care eram fascinat; mai vedeai maşini care aduceau a la decada aia, chit că erau modele uneori mai noi ("F.I.A.T." 1800 spre exemplu).

Tineri în anii '90.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/vBYu6HU_on4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La Cluj, într-un loc unde unii ce postează pe aici se bucură că nu au ajuns (cazarmă) există un linotip în uz. Acest articol l-am mai menţionat: https://www.digi24.r...-cazarma-234086
, dar mai e unul: http://www.gofree.ro...b-ale-clujului/
Pe un grup de facebook dedicat acestor minunate maşinării, cineva din Lisabona a pus o pagină tipărită anul ăsta cu aşa ceva.
Multe dintre ziarele copilăriei erau tipărite aşa, şi consider, că dacă se va face o lucrare dedicată anilor '90, dacă iese mai scurtă, prin suflet clasic trebuie realizată.

Oh, Bucureşti 1997. Ce nostalgie!    :o

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6K7lKp7z5A8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 05 May 2022 - 15:50.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate