Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

viata din anii '90-2000

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
14634 replies to this topic

#12817
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
Eu tin minte de 100.000 de lei o cartela telefonica Romtelecom, prin 2000-2002 si se ducea repede de tot.

Reclamana asta este si acum, trec aproape zilnic pe langa ea si ma mir cum nu au ras-o.

Attached File  Calea Victorieri 2.PNG   3.97MB   33 downloads

#12818
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Reprezentanta interbelica Citroen de pe str. Baia de Fier în București.
Intre timp clădirea a fost renovata și reclama nu mai exista
https://bucurestiive...a-baia-de-fier/

#12819
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,383
  • Înscris: 14.10.2008
Ce treaba avea Pitestiul cu Slatina? Fiecare oras a avut posturile sale de radio, mai multe sau mai putine, in functie de noroc si interese cu licentele. Slatina s-a ales cu cea mai praf grila FM, intre 1997 si 2002 aveam 1 singur post, adica pe radio puteai zice ca selectezi intre benzile Pro FM-unde medii-unde lungi. Posted Image Din 2002 pana in 2006 2 posturi, din 2006 au inceput sa se inmulteasca.

La tara la Spineni nu se auzeau radiouri FM nici din Pitesti nici din Slatina. In 2006 s-a pus in Slatina Europa FM 98,8 cu emitator mai puternic ce se aude bine si la tara. Pro, Kiss si National au si azi emitatoare de mica putere, dar sunt compensate de cele care emit de pe munti de la releele Radiocom.

Si pana in 2005 neavand masina calumea, implicit si receptia FM pe Dacie era praf, ca si sunetul. Masinile moderne de dupa 2000 au radiouri FM cu receptie foarte sensibila, multe posturi se pot auzi doar pe masina dar nu si in casa, unde se aude numai ce emite din oras.

Iar la releele Radiocom, ca sa se auda FM si in rural, abia in 2005-2006 au intrat posturile comerciale. Info Pro (actual Digi FM) a dat tonul, au urmat Kiss si Trinitas. Huidu enervat ca un emitator de 100 KW de pe muntele Costila a fost dat la Trinitas (95,3 FM) si nu la Kiss l-a facut sa faca sceneta Sf Duh FM. Si in seara difuzarii a fost cutremurul ala de 6 grade R. Posted Image

Cablul TV a aparut la Slatina in 1993 si la Spineni in 2003 odata cu telefonia fixa non-manuala (automata).

La Miesti nu a existat nici cablu nici telefon fix pana in 2021 cand RDS a intrat direct cu fibra optica. Ma gandesc cum e sa ai de la 0 kbps in 2020 la 10 Gbps acum pe RDS acolo :drac:

Am 1 Gbps acasa, si asta e o viteza prea overkill pentru casnic, daramite 10 Gbps, dar exista in oferta Digi-RDS asa ceva, 10 Gbps. Nebunie. La modul pozitiv. Suntem si noi fruntasi la ceva.

Ah, si in Slatina nu a existat Radio Contact. Kiss FM s-a bagat in iunie 2004, el existand din noiembrie 2003, am vazut la Carcotasi trecerea de la Delfinasul Albastru la Buzele Rosii cu dinti albi.

Pana in 2005 pot considera ca banda FM a fost banda de bloc de oras. Se emitea doar de pe blocurile din orase si nu prea bateau in afara oraselor emitatoarele.

Eu in vara 2000 m-am dus din inertie la taranoaia, dar nu am mai suportat si dupa o luna m-am intors la oras ca doar ma mutasem la casa.

Am zis nu mai pot fara Pro FM si nu mai suport sa nu am curent electric cand tuna si fulgera. Si uite asa bunica a trait singura cuc ultimii 9 ani de viata. In 2009 ea a murit, in 2021 am vandut acolo, la Spineni. Am ramas doar cu Miestiul.

#12820
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Reclama aia de pe Str. Baia de Fier se pare că nu era din interbelic, ci din perioada comunistă, fiind folosită ca decor de film.
Reclama de pe Cal. Victoriei, cea cu O.N.T., probabil nu a fost dată jos deoarece ori nu l-a deranjat pe proprietarul clădirii, ori O.N.T. (Oficiul Naţional de Turism) nu a mai apucat s-o dea jos (nu mai există O.N.T.   Posted Image    ) şi acum ar trebui să plătească bani proprietarii s-o dea jos şi nu au bani s-o dea jos.
În schimb, reclama asta de pe Str. Luterană, de unde era şi Discoteca "Salsa", se pare că basorelieful cu maşina e chiar din interbelic: https://www.google.r...!7i16384!8i8192
Basorelieful acela (cred că merită pozat stereoscopic) l-am văzut undeva în anii '90, când nu mai ştiu cu ce ocazie am ajuns cu tatăl + actuala nevastă a lui pe acolo şi mi s-a părut uau!, că mă fascinau de prin 1994 maşinile de epocă.
În stânga clădirii, puţin mai jos era, lângă intersecţia cu Str. Ştirbei Vodă (la parterul unui bloc proiectat de Duiliu Marcu) era asta, pe care fireşte au dat-o jos    Posted Image    https://www.google.r...!7i13312!8i6656
Nici frizeria nu mai funcţionază acolo, că deh, spaţiu comercial din centru. Frizeria era numită după un personaj din trilogia "Figaro" a lui Pierre Beaumarchais. Figaro a devenit şi personaj de operă. Banc:
- Să nu veniţi îmbrăcaţi ca de nuntă, că "Nunta lui Figaro" e operă, nu o nuntă.
- Da' ce şefule, noi am zis ceva când tu ai venit îmbrăcat în vânător la "Lacul Lebedelor"      Posted Image      Posted Image
Singura dată când am fost la balet (anii '90) a fost la "Lacul Lebedelor"
Ceauşescule, Piteştiul e la maxim 70-80 k.m. de Slatina, deci cu o antenă suită mai sus, eventual pe ceva deal, cred că s-ar fi recepţionat radio de la Piteşti la Slatina. Pro F.M. ar fi putut să ofere programe ambelor oraşe. S-ar fi făcut fifty-fifty la ştirile locale.
Mi-am amintit de ceva care a dispărut în Bucureşti: Magazinul "Mario Plaza" de la P-ţa Dorobanţi (Ior). Nu am intrat vreodată acolo, că nu aveam eu bani pentru produsele ce se vindeau pe acolo.

Edited by djl, 12 May 2022 - 13:17.


#12821
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,383
  • Înscris: 14.10.2008
Pro FM a emis in Slatina, intre 1997 si 2002 drept unicul post dintr-o intreaga banda FM Vest, apoi pana in 2006 drept 1 din cele 2 posturi din Slatina. Dar in Craiova niciodata, iar la Pitesti tarziu, prin 2007-2008. '

Nu pricepeam, in 2004, de ce dintre orasele din "provincie" cum zic bucurestenii mereu cu aer superior, doar Cluj Napoca avea toate posturile de radio FM comerciale. Bucurestiul si Clujul le aveau pe toate, Slatina cele mai putine. Ma ofticam. Si mai rau ma ofticam ca nu aveam Radio 21, unde erau Carcotasii, si aveau reclamele alea faine cu Vocea aia, radio twenty one.

Apoi in primavara 2002 pe 94,6 FM (Pro FM era 94,1, iar pe 94,6 a fost Uniplus, Radio Star, apoi Kiss FM, Magic nu a apucat Slatina niciodata) in drum spre scoala, cand in Dacie aveam din 2001 un radio cu tuner digital si niste boxe coaxiale de Doamne Ajuta, era pe Uniplus rubrica Carcotasi Sprite Spirit, si am zis aha, Uniplus asta are de-a face cu Prima TV. Cand coboram cu Dacia pe langa magazinul Oltul, vedeam antena de satelit de la Uniplus, ulterior Kiss FM.

Mai emitea din 2004 Radio Galaxy in Slatina, prima retea de radio provinciala de care am pomenit, cu sediul central in Dr. Tr. Severin. Ei de la inceput au folosit internetul pentru retransmisie in teren, nu satelitul precum ceilalti (acum e satelit cu back-up de internet incepand cu anul 2010, e vreme rea si pica satelitul, statia muta pe internet, exceptand National FM care ramane in "tacere"). Galaxy era un post bunicel in 2004-2008, acum e ceva de groaza, un pirat legal.

Multe licente de radio FM pe Slatina au fost irosite pe posturi de categoria a 3-a, foarte proaste, vreo 2 dintre ele au si plecat de aici dupa cativa ani. Practic in afara de Kiss, Pro, Europa si National, nu avem nimic, Digi se aude doar pe masina, bunicel si el ca playlist, Kiss e doar o umbra a ceea ce a fost candva, o umbra cu muzica foarte proasta si reclame extrem de multe. Pro FM exista si el acolo, emitand cu aceleasi antene dipol FM din 1997, asa cum si la Kiss sunt dipolii din 2002.

Nu se aud posturi din Pitesti in Slatina. Din Craiova se auzeau, mai inteligibil sau mai praf, si acum ZU se aude pe masina doar prin centrul Slatinei unde e deschidere spre Craiova. Craiova e la 50-55 km, Pitesti la 70 km.

Pe masina la Spineni da, prinzi si Pitesti si Slatina, mai bine sau mai prost. Dar oricum Kiss, Digi si Europa FM au emitatoare la releele Radiocom si nu le mai pierzi receptia oriunde te invarti cu masina prin tara sau judet, dar calitatea programelor si a muzicii e problema ce ma face sa prefer Youtube si in masina incepand cu 2021.

In 1999 fratele a legat o sarma lunga de aluminiu de antena Panasonicului ca ii spusese un vecin ca asa se aude Radio Contact Pitesti pe 91,2 FM. De unde, nimic.

In vara 2000 deja unii din Spineni prindeau mai bine sau mai prost, Pro TV Pitesti, si vedeau inima de tiganca.

Ca doar in cele 6 luni de lipsa cablu TV cand m-am mutat la casa, aprilie-octombrie 2000, faptul ca prindeam nu doar TVR 1 ci si PRO TV cu antena de camera, era mult mai suportabil, TVR 1 si PRO TV+PRO FM. Ma enerva ca atunci cand pica curentul in zona blocului Union de unde ma mutasem, nu mai aveam Pro TV si Pro FM, de fapt ma oftica ca nu stiam ca atunci cand locuiam acolo, daca eu nu am curent, restul nu mai au decat Acasa din partea trustului Media Pro.Posted Image

In primavara 2003, antena de satelit de la Pro TV & Pro FM Slatina era prost reglata si receptia era praf daca cerul nu era senin. Intr-o seara era meci pe Pro TV si atunci cei de la RDS au mutat receiverul de Acasa pe Pro TV lasand abonatii fara Acasa cat timp a fost meciul.

In 2002 toamna luasera antena si receiver nou la Pro. Si nu au fost in stare sa regleze corespunzator acea antena pana in 2008. In 2012 s-a desfiintat Pro TV Slatina. Au folosit o antena de satelit intre 1997 si 2002, apoi alta 2002-2012, prima amplasata pe blocul de 10 etaje langa antenele de emisie terestra, apoi a doua pe Casa Sindicatelor.

Satelitul pe care se regaseau trusturile Media Pro(stie) si Discovery dar si Irealitatea TV pe vremuri, se numea Sirius, precum un vechi TV pe lampi.

Edited by Neaceasca85, 12 May 2022 - 16:33.


#12822
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
În Ploieşti, deşi nu oraş cine ştie, se recepţionau în 1996 şi Pro F.M. şi Radio Contact. Dar e mai aproape de Bucureşti şi probabil s-au gândit să pună emiţătoare şi pe acolo. Pro F.M. e posibil să fi putut fi recepţionat în 50% din Prahova. Ca posturi comerciale naţionale, cred că doar cele 2 se recepţionau în toată ţara. Restul nu prea. Ce-i drept, doar la Pro F.M. şi Radio Contact am găsit reclame în care era dată lista frecvenţelor din diverse oraşe. Pro F.M. avea şi pe 66-73 M.Hz. şi special, 1.602 k.Hz. la Tulcea. O să mă uit şi pe cele de la Contact. Restul posturilor nu cred că aveau audienţă, deci nu aveau putere financiară.
Provincie cred că se foloseşte şi în afară de Bucureşti + Ilfov dacă e judeţ mai mare şi o persoană nu e din zona respectivă.
Aflaşi azi ce e aia O.N.T. în sensul tehnic. Optica Network Terminal, adică convertorul fibră optică - cablu normal. Cum nu am aşa ceva, pentru mine O.N.T. era Organizaţia Naţională a Turismului. O.N.T. a dispărut, B.T.T. (Biroul de Turism pentru Tineret) mai există, deşi nu ştiu ce activitate mai are. Almanahuri nu mai scoate de mult. Am filmare din 1992 când am fost să luăm bilete de la B.T.T. Amzei pentru a merge la Lacul Roşu (ăla din Deltă, că mai e cel de baraj natural din HarCov). Episodul ăla cu Olandezul şi "Cola specială". Pe Bd. Magheru, în fostul bloc I.T.B. cred că era o agenţi aeronautică ("Lutfhansa").
Voi la Slatina aveaţi ştrand funcţional. Că nu sunt ignorat să nu cred că aţi avut, dar la nebunia post-1989 e posibil să-l fi închis rapid, din lipsă de interes şi fonduri. Ştiu că nu te prea pasionează ştrandurile, dar probabil ştii dacă a fost sau nu. Magazin universal mişto aveaţi.
În satul ăla unde ziceai că nu era telefon nu era în casele oamenilor sau nu exista deloc oficiu telefonic? La ţară, în Prahova ştiu că era doar ăla din centru, deşi parcă în satul lipit existau fire telefonice. Să nu ai telefon... ce aiurea. Nici în Bucureşti nu aveau unii telefon. Da' măcar la ţară frumuseţea vacanţelor suplinea lipsa lui... La Proviţa am avut telefon înaintea unora din Bucureşti. Alo, aici provincia, am telefon.   :D

#12823
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,783
  • Înscris: 15.08.2014
Lacul Rosu e in Hr sau Cv ? Ca Harcov nu exista in manualele de geografie.

#12824
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
E o dumă mai vechi asta cu Harghita şi Covasna = HarCov. Şi o mai folosesc, mai ales că există şi nenorocirea actuală care se întâmplă. În Harghita e. Nu ştiam că îi mai zice şi Lacul Ucigaş. În mintea mea de copil: lac de baraj natural = s-a format în urma unei prăbuşiri şi stăvilarul, dar şi grupurile generatoare, astfel încât natura îţi dăduse un cadou funcţional.
Mă gândeam, câte nu am af aflat şi realizat fără internet. În 2006-2008, când a început explozia internetului în România, informaţiile internautice despre România erau slabe. Pentru problema de ieri (arteziană fără voie la baie) probabil aş fi putut folosi "Pagini Aurii" începând cu 1998, dacă aveam. Sau vreun alt ghid. Dar să fi avut instalatorul în 2000 telefon mobil... cred că era ceva. Probabil unii aveau, că instalatorii o duceau ceva mai bine + era o investiţie care merita. Idem alţi meşteri. Păcat că unii oameni nu prea pot socializa în afara internetului. De aia prefer telefon normal, nu "inteligent", că măcar când ies pe afară să mai pot admirea lumea şi să mai pot socializa. Nu mă duc pe munţi precum petit_christian , dar măcar în Bucureşti să mai fac "excursii".
Deşi ăsta nu e subiectul cu Generaţia Z, din păcate oamenii, o dată cu apariţia internetului (deci nu numai tinerii) nu mai simt nevoia să memoreze. Nu am pretenţia să fie toţi medii de stocare, dar un minim. Şi mai rău, probabil să digere informaţia (asta cu digeratul cred că e însă de pe vremea televiziunii). Tot fac uneori mişto în gând de părinţii mei (ştiu că nu ar trebui să fac asta) că nu ştiu Bucureştiul, deşi şi ei sunt născuţi şi crescuţi aici. Nu mă aştept să ştie traseele de transport în comun (asta e pasiunea mea), dar un minim de georgrafie ar trebui să ştii; e contra minţii mele să nu şti a te orienta în oraşul în care locuieşti fără a folosi non-stop un G.P.S. Şi eu mă mai informez de pe internet, că nu pot ştii toate străduţele, vreau să aflu unde e mai exact o adresă, informaţii despre transportul în comun, dar încerc ca după aia să mă învăţ să mă descurc fără internet. Ce bine că nu am maşină, ca să pot evita unele sensuri unice (vă mulţumim că v-aţi cumpărat fără cap maşini unii). Doi cocalari în tramvai au rămas miraţi de faptul că ştiu ceva despre traseul unui tramvai.
Se zice că şcoala era şcoală în comunism. Unii ar zice asta şi despre anii '90. Eu, făcând referire la anii '90, aş zice că erau mai mult erau vremurile, că încă erau mentalităţile cu notele (încă mai prelevează asta; poate dacă e materia de specialitate, sunt ceva şanse ca nota să reflecte priceperea), dar probabil şi mai puţine tentaţii. Însă sistemul era deja rigid comparativ cu nevoile elevilor şi încă e rigid. Repet, în anii '90, erau mai puţine tentaţii, chiar dacă aveai posturi private de radio şi televiziune în număr mai mare, poate aveai acces la internet. Aş zice posibil şi în 2000-2003 să mai fi fost aşa. Că tot nu oferau totul şi deci... Dar acum când ai tentaţii şi nu ştii să-l faci (măcar uneori) pe elev să înţeleagă utilitatea informaţiei sau de ce e cool s-o ştii, atunci şcoala devine plictisitoare. Era bancul ăla cu Bulă şi informaţia, pe care ar trebui să-l înveţe unii. Sau chestii de genul "Franceza e o limbă moartă" (deşi nu am găsit explicaţia logică de ce Latina se face în clasa  VIII-a, când ar trebui să înveţi pentru Capacitate). Da' sistemul nostru educaţional e...
Nu e din anii '90, e din anii '80, dar probabil unii o fi auzit-o în anii '90. Dacă aţi auzit de Trans X (lol, ce denumire tendenţioasă ar fi azi) - "Living o video", spuneţi. Eu am auzit mult mai târziu de ea. Dar cred că reflectă un pic şi atsmofera anilor '90.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/b9xBAtCsCTQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#12825
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,383
  • Înscris: 14.10.2008
In satul Miesti nu a existat niciun fel de cablu pe stalpi in afara de curentul electric (5 funii metalice) si fibra optica venita de la RDS din 2021. Tataie (90 ani) spune ca mergea cu bicicleta pana in centrul comunei Cungrea sa dea un telefon. Acum il da din casa cu mobilul. Matusa are TV si net prin fibra RDS, dar fix nu.

ONT da, am ZTE F 625 A din mai 2012, cica anul asta RDS mi-l va inlocui ca nu va mai fi compatibil cu noile OLT-uri ce le vor monta in statie. ONT si OLT adica retea de tip GPON.

In anii 90 cheile de la Caciulata aveau un pietroi metalic rotund pe care scria OJT VALCEA. Cele de la mare aveau breloace mici triunghiulare de plastic.

Pai da, orasul meu, drumurile la taranoaia si la Caciulata le fac fara GPS. Si cand merg spre Pitesti GPS pun de la Albota, doar pe unde nu stiu drumurile si strazile. Ma enerveaza sa am GPS tot timpul, multi il au fiindca aplicatia Waze spune in timp real pe unde e Politie si te ocoleste rutele aglomerate. Eu prefer sa merg drept decat sa tot ocolesc. Chiar de e mai aglomerat.

Evident ca consider ca in Bucuresti e cea mai mare nevoie de GPS. Si in alte orase, dar prin Rm VL spre Caciulata drumul e drept sud nord prin centru, giratorii inainte si gata, traversez si Calimanesti, apoi undeva pe dreapta vor aparea hotelurile rosii si poarta de intrare, cu paznic si cartela, ich.

In continuare nu pot merge Pitesti-Mioveni sau invers fara GPS. Desi am fost de vreo 5 ori. Iesirea din Pitesti spre Mioveni (Pitmiov hahaha) este aglomerata si alambicata. Sa vezi ce te enervezi cand GPS-ul zice virati la dreapta apoi virati la stanga.

#12826
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
În România era prost cu telefonia comparativ cu unele ţări comuniste mai dezvoltate, deşi din 1970 până în 1989 crescuse cam de vreo 3 ori numărul de abonaţi telefonici (până spre 1970 nu prea erau linii telefonice multe în afară de marile oraşe şi şi pe acolo erau probleme).
Este adevărat de asemenea că am plecat de la o fundaţie nedezvoltată, că nici în interbelic nu prea erau mulţi abonaţi telefonici, comparativ cu alte ţări dezvoltate, care nici ele nu aveau aşa de mulţi (în Marea Britanie s-a ajuns la 60-70% dintre locuinţe telefonizate prin 1970, în 1980 fiind cam 80%... tot mai bine decât la noi, care în 2000 cred că aveam maxim 50%).
Mă gândeam cu e să aibă unele rude de la ţară mobil dacă nu au fix, dar asta în anii '90, când erau încă scumpe. În 2000 şi un pic şi-au luat, dar erau scumpe convorbirile (am vrut să-l sun pe tatăl meu, că nu cred că mai aveam mobil, dar dacă intră căsuţa vocală şi ia din credit...).
În cazul internetului, ne-am mişcat mult mai rapid, aici beneficiind însă şi de tehnologii noi, care făceau mai uşoară conectarea la internet. Telefonia fixă clasică e mai stabilă, dar are nevoie de cablu separat pentru fiecare abonat, deci mai costisitoare şi durată mai mare de execuţie a lucrărilor. Aşa, pui pe undeva un router şi de acolo nu e mare distanţă până la abonat dacă e la bloc, deci mai rapid decât la telefonia fixă clasică; dacă e zonă cu P ... P+2, mai greu şi cu internetul, dar tot mai rapid decât să instalezi linie telefonică clasică. În primii ani ai boomului internetului în România (începuturile sunt altceva, anii '90, dar pe atunci nu aveau mulţi acces), internetul era factor de liniştire socială, acum e factor de nelinişte socială... Mai evadam şi noi din cotidian, dacă bani de vacanţe sau altele nu aveam. Călătorie cu supersonicul.
Am mai zis, dacă la infrastrucută de internet stăm bine, la restul nu. Nu pot fi însă cârcotaş să zic că nu s-au schimbat lucrurile în bine faţă de acum 20 de ani, dar mai avem încă mult de lucru, iar la calea ferată stăm în general mai prost.
Unul dintre dezavantajele faptului că nu am avut mult internet în anii '90 e că dacă vrei să cauţi informaţii generealiste despre perioada aia, tot la metode clasice trebuie să apelezi şi găseşte unele informaţii dacă ai cum, că anumite reviste şi ziare nu le au bibliotecile. E bine că au totuşi unele chestii, să nu fim cârcotaşi.

#12827
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,383
  • Înscris: 14.10.2008
Telefonie fixa clasice nu se va mai pune alta in afara de cea care exista, si pana si aia va fi desfiintata treptat treptat, fibra optica va domina la tot ce va fi comunicatie, adica oric cu fibra in casa, ori doar cu latura 4-5 G a acesteia, ori ambele. Unii pot si vor sa ramana doar pe servicii mobile. Eu nu reziliez niciunul din cele 3 servicii pe care le am pe fibra, imi va si parea rau ca imi schimba ONT-ul, nici nu pot sa-l pastrez ca este al RDS-ului.

#12828
Smedmscss

Smedmscss

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 10.02.2022

 djl, on 03 mai 2022 - 16:17, said:


@ petit_christian : până Duminică nu aveam habar că în "cutiile" de sub semiremorca unui camion, TiRiȘtii îți pot ține mâncare și chiar un primus pe gaz. Era Duminică un camionagiu care mânca și am văzut asta. Mă întreb dacă camioanele de lung parcurs ce erau la noi în anii '90 aveau așa ceva.


De pe vremea comuniștilor până prin 2010 99,9% din autotrenurile care făceau transport international aveau lazi "de mâncare" (așa li se ziceau). În ele găseai "obligatoriu": butelie cu arzător, legume, fructe, brânzeturi, mezeluri (din cele uscate sau afumate), cafea, zahar, mirodenii, bere, vin, alcool (diferite, după posibilități), tacâmuri, vase (de gătit și de servit), apă (de băut și de spălat) și altele. Până prin 2010, rar găseai frigidere pe camioane, asta numai dacă își cumpăra șoferul. Acum majoritatea au frigidere montate din fabrică.
Ca fapt divers, mezelurile se țineau (și se uscau) în fața cabinei, sub capotă, legate lângă radiator. Aerul și căldura le uscau, nu se stricau.

#12829
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Eu credeam că mâncau la restaurante din alea de pe marginea drumului şi eventual îşi mai lua ceva sandwichuri la pachet. Cum eşti nou pe forum, probabil nu ştii că pe mine mă pasionează mult trenurile, nefiind un fan al transportului auto, adică consider că T.I.R.-urile ar trebui folosite doar pentru cantităţi mici de marfă sau acolo unde nu există cale ferată, iar în rest, transportul pe mare distanţe să se facă cu trenul sau pe sistem RO-LA. Dacă aş fi şofer de T.I.R., ori aş fenta-o şi aş lua-o pe Valea Prahovei, ori aş renunţa la meserie, că drumul via Cheia spre Braşov... Dar în fine, fără camioane nu am fi putut importa şi exporta în unele cazuri, aşa că sunt curios să aflu şi despre viaţa de pe vremuri a camionagiilor.

Pentru cei care mă cunosc (de pe forum): mă enervează că unii au tras pe casetă video doar filme din alea la modă. Filme difuzate ocazional, anumite emisiuni, reclame, extrem-extrem-extrem de rar. Caut unele chestii şi nu dau de ele.

#12830
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,383
  • Înscris: 14.10.2008
Dumnezeu sa-l ierte pe Vangelis. Ascult intr-una Conquest of Paradise de cand am citit despre decesul sau la 79 de ani. Desi stiam de cativa ani a cui era melodia, nu m-am interesat despre el. Mare artist, desavarsit compozitor. Nu mi-a dat prin cap nici ca era grec.

Dar multe melodii ale lui au fost folosite in anii '90 de catre TVR si RRA ca fundal sonor la diferite emisiuni.

Pana la aparitia cablului in toamna 1993, tot doar TVR 1 aveam pe televizorul color Thomson. Foarte bun televizor la vremea aceea, dupa 2000 trebuia schimbat si nu puteam. Era atat de greu sa iei televizor nou pana sa intram in UE.

Revenind, eram in clasa I si duminica dupa amiaza era o emisiune ce se numea Ora 25 Tranzit TV. Ma gandeam acum oare Tranzit se referea la tranzitie? Tranzitia de la comunism la capitalism care era foarte grea pentru romani.

Nu stiu de ce aveam o teama cand se incheia acea emisiune. Probabil urmau de facut temele pentru luni.

La genericul de final al Ora 25 Tranzit TV se auzea Vangelis-Conquest of Paradise. Thomson avea sunet foarte bun, dar nu era stereo. In mod sigur nici TVR nu emitea stereo atunci. Dar corul acela de voci tot se auzea formidabil.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WYeDsa4Tw0c?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] aici este un TV rip de pe Onyx, cu intreruperi de satelit

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/26dlYEzOtog?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] perfect si versiune extended, cand iti doresti sa dureze mai mult

#12831
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Eu nu o mai ţin minte de la vremea ei. Probabil nu urmăream genericul de sfârşit al emisiunii (denumorea emisiunii este luată după un roman ce a putut fi publicat la noi abia după căderea comunismului şi care are ca subiect omul sub aberaţiile istoriei). Aceiaşi melodie era pusă şi la emisiunea "Atlas"., adică Jeff Wayne - "War of the worlds", prelucrare muzicală după romanul lui H.G. Wells, un scriitor care a aparţinut şi genului futurist. Ah, melodia a fost folosită şi la "Drumuri printre amintiri" a lui Vartan Arachelian.
Când lucram la aia cu dusul revistelor, şeful meu, ştiind că-mi place muzica veche a pus o casetă cu Vangelis, dar nu mi-a plăcut la vremea aceea. Acum cred că îmi place, am şi ceva pe un C.D. cu el, dar nu prea ascult; între timp mi s-au schimbat gusturile muzicale.
De la H.G. Wells am citit "Omul invizibil". Aveau şi cei de la Queen (Regină) o piesă cu "Invisibile man"

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/zKdxd718WXg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Zilele astea am primit mail de răspuns la un subiect de pe un forum de transport în comun (ce activ eram pe vremuri pe acele formuri). Una din poze este cu capătul de la Str. Valea Argeşului (spre Str. Valea Oltului) şi apare un "Saurer" 5DUK-A (caroserie "Hess") în varianta originală, adică autobuz! Poze cu aşa ceva autobuz în România, poze extrem de rare! Reclama de pe el s-ar putea să nu fie din Elveţia, e posibil să fie o reclamă la "T.A.ROM.", mai ales că la un moment dat linia expres 783 avea traseul Valea Argeşului - Bd. Timişoara - P-ţa Unirii - Aerop. Băneasa - Aerop. Otopeni.
Se vede şi un autobuz "Ikarus" 260, nou nouţ pe atunci (sau maxim 1-3 ani vechime).
Pe "Ikarus" reclamă la "GoldStar" (marcă destul de bună în ceea ce priveşte televizoarele), pe toneta de bilete reclamă la ţigările "Camel", marcă populară pe atunci şi care sponzoria şi evenimente.
Tontele alea sunt rare azi.
Ce dischistă era doamna care dă foaia de parcurs şoferului de "Saurer"     Posted Image    , dar nici cea care lua ceva bilet sau abonament de la tonetă nu era urâtă.

Attached File  Capatul Valea Argesului (1993-1994)4647_1652635067.jpg_174.jpg   108.15K   14 downloads

Iar la un eveniment la 20 de ani de transloc (probabil în jur de anul 2010) se văd de la 11:00 şi vehicule R.A.T.B. din anii '90. Apare inclusiv un "Saurer" autobuz în mişcare la Aerop. Otopeni (asta imagine şi mai rară!).
Când au apărut autobuzele "Merecedes" Citaro (Sitaro cum ziceam eu la început) am mers cu ele. 2006. Le-am zis tomberoane scumpe, că nu le iubeam. Tomberoanele de la Soliman sunt însă şi mai şi...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/7rD3thwHi-A?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 23 May 2022 - 16:27.


#12832
baribalu

baribalu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.10.2006
,,Eu nu o mai ţin minte de la vremea ei. Probabil nu urmăream genericul de sfârşit al emisiunii (denumorea emisiunii este luată după un roman ce a putut fi publicat la noi abia după căderea comunismului şi care are ca subiect omul sub aberaţiile istoriei). Aceiaşi melodie era pusă şi la emisiunea "Atlas"., adică Jeff Wayne - "War of the worlds", prelucrare muzicală după romanul lui H.G. Wells, un scriitor care a aparţinut şi genului futurist. Ah, melodia a fost folosită şi la "Drumuri printre amintiri" a lui Vartan Arachelian."
Emisiunea se numea Drumuri Europene si o realiza Aristide Buhoiu. Pe urma a schimbat televiziunea si s-a numit Drumuri printre Amintiri.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/P7-ITAMchxg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#12833
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,450
  • Înscris: 02.09.2006

 Neaceasca85, on 12 mai 2022 - 16:41, said:

..............

In 1999 fratele a legat o sarma lunga de aluminiu de antena Panasonicului ca ii spusese un vecin ca asa se aude Radio Contact Pitesti pe 91,2 FM. De unde, nimic.

In vara 2000 deja unii din Spineni prindeau mai bine sau mai prost, Pro TV Pitesti, si vedeau inima de tiganca.

Ca doar in cele 6 luni de lipsa cablu TV cand m-am mutat la casa, aprilie-octombrie 2000, faptul ca prindeam nu doar TVR 1 ci si PRO TV cu antena de camera, era mult mai suportabil, TVR 1 si PRO TV+PRO FM. Ma enerva ca atunci cand pica curentul in zona blocului Union de unde ma mutasem, nu mai aveam Pro TV si Pro FM, de fapt ma oftica ca nu stiam ca atunci cand locuiam acolo, daca eu nu am curent, restul nu mai au decat Acasa din partea trustului Media Pro.Posted Image

In primavara 2003, antena de satelit de la Pro TV & Pro FM Slatina era prost reglata si receptia era praf daca cerul nu era senin. Intr-o seara era meci pe Pro TV si atunci cei de la RDS au mutat receiverul de Acasa pe Pro TV lasand abonatii fara Acasa cat timp a fost meciul.

In 2002 toamna luasera antena si receiver nou la Pro. Si nu au fost in stare sa regleze corespunzator acea antena pana in 2008. In 2012 s-a desfiintat Pro TV Slatina. Au folosit o antena de satelit intre 1997 si 2002, apoi alta 2002-2012, prima amplasata pe blocul de 10 etaje langa antenele de emisie terestra, apoi a doua pe Casa Sindicatelor.

Satelitul pe care se regaseau trusturile Media Pro(stie) si Discovery dar si Irealitatea TV pe vremuri, se numea Sirius, precum un vechi TV pe lampi.
se pare ca au fost niste evenimente care te-au marcat puternic, daca inca le mai tii minte dupa atitia ani!

si pt. djl: ONT insemna ''Oficiul National de Turism'', nu ''Organizaţia Naţională a Turismului'' si asa cum ti-am mai spus, dar iti bati joc in continuare, nu se separa cu puncte prescurtarile facute denumirilor de firme, institutii si asemenea! deci nu exista ''T.A.ROM''. dar tu ai voie sa-ti bati joc de noi!

Edited by tytysor, 23 May 2022 - 18:37.


#12834
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Nah, are şi baduri memoria mea. Cei de dinaintea mea au dreptate la partea cu greşelile.
La emisiunea lui Aristide Buhoiu mă uitam când era pe Tele 7ABC pentru a mai prinde imagini cu Bucureştii de altădată. Poze mai găseai (pe atunci nici nu ştiam ce publicaţii să caut), dar filmări de unde.
Transportul în comun era ceva mai decent d.p.d.v. al vehiculelor în Bucureşti. În alte oraşe era mai nasol. Transilvania în marile oraşe stătea ceva mai bine. Când mergeai în discotecă aveai cu ce să te duci (pe litoral mai prindeai şi un tren târziu), dar dacă voiai să te întorci pe la orele 1-4, nu aveai cu ce, deci ori taxi dacă aveai bani, ori pe jos. În Bucureşti făcuseră ceva linii de noapte, dar au ţinut puţin... autobuze de noapte trebuiau să existe constant din 1990. La Constanţa, chiar şi vara, programul de circulaţie a transportului în comun era de până la orele 22.00 - 22.30, că deh, să jecmăneşti turiştii.
Nu ştiu când era mai nasol litoralul: atunci sau acuma.
De amintiri muzicale...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/quIju_C5cHs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6rCR7W2F9W0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/lhhhoz1CKi4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mQ102k8W7ok?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/nW_MJRscgHE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/wvUQcnfwUUM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bGshzXIxx6s?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ItNsRWegxDA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/kKqsV3t94PY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate