Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Soiuri de cires si prun
Last Updated: Apr 26 2024 19:11, Started by
mircea11s
, Oct 19 2010 23:39
·
22
#793
Posted 07 November 2021 - 20:29
Cred ca sunt legate cu ata
Cealalta varianta ar fi sa le fi lipit cu superglue |
#794
Posted 05 March 2022 - 17:23
Pun si eu o intrebare care probabil s-a mai tot repetat, primind diferite raspunsuri: Care-s cele mai bune soiuri de prun pentru tuica?
In prezent, cred ca mai am vreo 30-40 de pruni salbatici. Notele lor bune: nu trebuie stropiti; se imbolnavesc greu; PPV nu exista in zona; viespea + paianjenul rosu + monilioza nu reusesc sa distruga mai mult 50% din productie (de regula este mult sub 40%). Notele proaste: nu rodesc anual, ci cam la 4 ani; au spini (cca 6 cm lungime si foarte ascutiti - trec lejer prin pantofii sport); nu pot fi struniti ca si coroana. Oricate taieri ai face nu ai sanse sa scoti un pom din ei. In plus e greu sa ti numarul lor sub control. Ies spontan din samburi (zeci si sute pe an) In concluzie, trebuie inlocuiti. Avand in vedere ca in toamna trebuie neaparat sa fac inlocuirea, comanda pentru pomisorii noi trebuie data in vara. Sa am timp sa tai, sa scot radacini, sa fac gropi. Am vorbit cu un meserias: mi-a recomandat Andreea si Cardinal. Mi-a spus sa ma feresc de Tuleu Gras si Anna Spath. Voi ce parere aveti? Edited by adip1962, 05 March 2022 - 17:24. |
#797
Posted 05 March 2022 - 19:27
Centenar este OK. Andreea am doi, niciunul pe rod, românești, însă parcă există și un Andreea de proveniență germană, dacă nu mă înșeală memoria. Este destul de apreciat soiul, fiind unul cu toleranță la PPV.
|
#798
Posted 06 March 2022 - 07:31
Anna spath e un prun bun
Eu zic sa te ferești de Stanley |
#799
Posted 06 March 2022 - 09:54
Era interesant sa spui si de ce unul e bun iar de altul sa te feresti. Asa nu are nici o valoare postarea. Nu te contrazic, doar iti spun ca genul asta de postari nu ajuta.
|
#800
Posted 06 March 2022 - 10:27
Eu inteleg pana acum ca si voi recomandati Centenar pentru tuica/palinca. Dar un al doilea soi care ar fi?
Andreea cel romanesc sau un altul? Sau ar fi bun si un al treilea soi? Edited by adip1962, 06 March 2022 - 10:27. |
#801
Posted 06 March 2022 - 10:34
Păi stai, am uitat că era vorba despre țuică... Centenar este cam timpuriu, deci cu zaharurile... probabil ceva cu coacere la început de septembrie ar fi mai nimerit. Sau, nu chiar târzii, Renclod Althan, care mi se par foarte potrivite, fiind zemoase și dulci. N-am făcut țuică, să pot confirma, dar sigur sunt ce trebuie.
Edited by fum, 06 March 2022 - 10:40. |
#802
Posted 06 March 2022 - 10:59
Zona mea de la tara este intarziata fata de campie intre 2 si 4 saptamani (la mine de abia au aparut narcisele - probabil vor muri ca vineri minima este estimata la -16 grade!).
Dar ai dreptate, trebuie sa caut si sa-mi aleg soiuri ale caror perioade de coacere sa nu se suprapuna cu alte activitati, dar sa aiba si continutul de zahar necesar. Si nici sa se coaca chiar toate odata, ca am si eu niste limite. Am gasit o lista de soiuri pe horticultorul, le iau la studiat sa vad ce pot alege. Pana la urma mai am timp pana-n vara. |
|
#803
Posted 06 March 2022 - 11:08
Păi asta-i, chiar să se coacă toate odată. Vrei să le pui la fermentat pe rând? De ce?
|
#804
Posted 06 March 2022 - 11:18
Eu am un prun pe rod care face prune relativ mici dar care daca sunt coapte bine sunt foarte dulci si bune. Cred ca e ok pentru tuica. Dupa toate descrierile si stiind ca vecinul meu care l-a plantat in mod sigur l-a cumparat de la vreun magazin de bricolaj cred ca e prun de Bistrita. Singura problema ar fi sa nu cumva sa nu se coaca complet la tine. E cu coacere relativ tarzie, in septembrie la mine chiar ultimele le-am luat in a doua jumatate a lui septembrie. Deja Stanley era de muuult cules la ora aia. In rest e foarte productiv si mi se pare ca se intretine usor.
|
#805
Posted 06 March 2022 - 11:25
fum, on 06 martie 2022 - 11:08, said:
Păi asta-i, chiar să se coacă toate odată. Vrei să le pui la fermentat pe rând? De ce? Oricum de la plantare pana la fructificare vor trece ani. Nu stiu ce se va intampla intre timp. Daca nu voi putea, fizic, sa culeg 30 pomi odata? SI atunci coacerea recoltarea trebuie sa fie intinsa pe 2-3 saptamani. Chestia aia cu fermentarea prunelor intr-o luna e o fantezie in zona mea. Minim 3 luni sunt necesare, iar uneori fierberea se face in februarie-martie, dupa ce se incalzeste. Anul trecut am cules prunele la mijlocul lui septembrie, am fiert in decembrie... O sa cumpar mai multe soiuri cu coacere in august-septembrie, sa le culeg cumva esalonat intre 10-30 septembrie. Probabil primul soi va fi d'Agen, apoi restul soiurilor. Ca vor fi minim 3 soiuri (pe langa celelalte pe care le am deja). PS. Acum, asta-i planul. Parca vad ca se vor coace complet aiurea. Edited by adip1962, 06 March 2022 - 11:36. |
#806
Posted 06 March 2022 - 12:23
Culesul pentru țuică nu se face din pom, ci de pe jos, deci merge mult mai repede. Atunci Renclodul este perfect, și timpuriu, și zemos, și dulce, relativ rezistent, pentru a prinde ceva timp cald. Dacă vorbim despre cules la început de septembrie, zic eu că pe 15 octombrie deja alambicul poate produce, cu fierbere lejeră, la dos.
|
#807
Posted 06 March 2022 - 14:35
Am. Cumparat din Italia sub numele Regina Claudia Gialla. Anul asta ar trebui sa intre pe rod.
La fel si ca si Lepotica. La anul astept Tuleu Timpuriu... O sa am o livada diversificata a.i. sa am fructe mai mereu. Ca e topicul... cirese timpurii nu am. dar nici nu-mi plac. PS. Doar nu-ti inchipuiai ca pana acum am cules prunele de tuica din pom? |
|
#809
Posted 06 March 2022 - 15:48
Ciresele timpurii imi sunt indiferente. Parca nu au savoarea celor care se coc mai tarziu. Oricum la mine se coc dupa o luna de cand au aparut pe piata...
|
#810
Posted 06 March 2022 - 16:00
Eu am Early Red si Valeriu Cikalov dar se coc la timp daca e un an "normal". Alt. 300m dar in lunca raului Suceava, zona relativ umeda si rece, cetoasa... Anul trecut au fost date peste cap de frigul din mai si jumatate din iunie si s-au copt la inceput de iunie. Le dau clasa multor ciresi de iunie din vecini si uneori din piata. Si marime si aspect si gust.... Mai au avantajul ca nu ai de stropit la ele pentru vierme. E drept ca nu egaleaza Summit sau Regina (asta ca sa mentionez doar soiuri pe care le am) dar pentru sfarsit de mai sunt excelente, cu conditia sa fie un inceput de vara cat de cat normal...
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users