Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar
 pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon
 

Blocurile comuniste

* * * * - 6 votes
  • This topic is locked This topic is locked
2169 replies to this topic

#2017
Turnatoriu_de_orza

Turnatoriu_de_orza

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,872
  • Înscris: 14.10.2010

View PostMolnjer, on 13 august 2010 - 23:51, said:

Am si eu o nelamurire.
Existau pana la urma criterii de departajare ? Daca erai comunist autentic ... Daca erai intelectual primeai garsoniera iar daca erai muncitor la combinatul X primeai ap cu 3 camere ?
N-am gasit nicaieri o cercetare pe treaba asta si sunt chiar foarte curios cum era in realitate.
Si eu am o nelamurire: ce a aparut mai intai, oul sau gaina? Stie cineva?!...

Pentru ca vad un interes major pentru subiect(de ce oare?!) incerc sa spun din ceea ce stiu.
Mai intai trebuie zis ca blocurile de locuinte NU sunt o inventie comunista. O cautare privind Spania, de exemplu, poate fi edificatoare.

Asadar: fiecare judet, respectiv oras, primea de la bugetul de stat bani pentru investitii pentru blocuri de locuinte. La nivel de judet existau Ateliere de proiectare. Acestea alegea un tip de bloc tipizat proiectat de ateliere zonale si apoi se facea adaptarea la teren inclusiv la gradul de seismicitate.. Primele proiectau si unele dintre utilitati(apa, canalizare). Celelalte erau proiectate de Electrica si Telecom.

De regula blocurile cu confort ridicat erau ridicate in zonele centrale. Primul apartament primit(si singurul!) a fost cu confort 4(PATRU) sporit. Diferenta fata de confortul 4(simplu) era ca avea...usa la baie!! Dupa 3 ani, mutandu-ma in alt oras si neprimind un apartament a trebuit sa-mi cumpar(cu credit bancar, aka CEC), dupa posibiliti, unul cu trei camere. NOTA: cei care si-au "permis" acest lux(cu sau fara ghilimele) erau de toate categoriile: muncitori, contabili,doctori, ingineri, etc.

NU existau criterii clare privind repartizarile apartamentelor. Cel privind numarul de copii era luat in seama doar daca te zbateai pentru asta. Marea majoritate a repartizarilor  se faceau pe criteriul arhicunoscut:  PileCunostinteRelatii.
Nu existau(eu nu am cunoscut) comunisti autentici: erai simplu membru de partid sau activist(orasenesc sau judetean). DA! Acestia aveau multe facilitati. Despre unii activisti as avea ce povesti. Cel de deasupra mea asculta, si el, Europa libera!

P.S. Ar trebui vorbit si despre blocurile...capitaliste! Am fost in luna mai a.c. intr-un astfel de bloc din zona Pipera. Blocul era locuit dar inca nefinalizat. Lifturille erau ca de santier. Apoi, erau paliere lungi ce aminteau de caminele de nefamilisti. Bucataria avea usa inspre exterior(!?) Intre dormitor si bucatarie era un geam foarte mare!!!! Ca sa vezi plasma din bucatarie?! Si da, avea mai multi senzori de lumina si, desigur, broasca electronica cu cardul aferent. Bineinteles, exista si garajul de la subsol, cel mai de NADEJDE mijloc pentru producerea si mentinerea ruginei la masini(cunoscatorii pot confirma).

Am apreciat existenta portarului de la parter(generos, in care se vor putea tine varii evenimente). La cele cateva zeci de apartamente nu cred ca va fi o plata prea mare.
NU, nu sunt nostalgic sau conservator. Am povestit doar ceea ce am vazut.

#2018
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,634
  • Înscris: 02.10.2009

View Postdjl, on 16 noiembrie 2021 - 12:38, said:

Nici în Braşov nu mai există... Eu în Bucureşti aş vrea să reapară "pe Magheru" (măcar în restul oraşului mai sunt).
Sunt curios dacă existau diferenţe de mărime a apartamentelor între zonele ţării (adică în unele zone sau oraşe erau mai mari, în altele mai mici) sau erau standard peste tot.

Cum spunea colegul inainte, existau proiecte tip care urmau a fi adaptate conform situatiei locale. Deci chiar daca vezi blocuri care arata identic, in diferite orase sau chiar in cartiere ale acelulas oras, exista destule diferente intre ele, nu trebuie sa le vezi imediat.

In orice cartier mai rasarit au existat un mix de constructii si grade de confort. Cele mai superioare, relativ putine, erau totusi in blocuri mai bine plasate fata de strazi sau alei, nu erau deloc la intamplare. Nu stiu blocuri cu apartamente tip confort amestecat, ori erau toate 1, ori 2. Poate ma insel si existau.

O caracteristica comuna a fost si este existenta mai multor “scari” ale blocului, cu putine apartamente pe etaj. Avantaje si dezavantaje in acelasi timp, depinde din ce parte se priveste situatia. In vest nu am vazut niciodata bloc cu mai multe scari principale, chiar daca era de 300-400 apartamente. Oricum, constructii diferite. Ce nu aveau blocurile comuniste mai vechi dar si marea majoritate a celor mai noi: alternativa, iesiri de incendiu, iesiri separate pentru gunoi sau in parcare.

Am locuit multi ani intr-un bloc cu 10 nivele, bloc “turn” cum se zicea :D care avea doua scari, dar cu posibilitatea de a trece din una in alta printr-un culoar ca un balcon lung, la fiecare etaj, in milocul blocului fiind o gaura, un fel de curte interioara de cca 5x10 m unde dadeau ferestrele le la bai. Avantaj: daca un lift nu mergea, puteai merge la cel de la cealalta scara, poate aveai sansa sa mearga. Ale dracului, deseori pareau intelese intre ele: totul sau nimic. Trecerea asta nu prea convenea militienior in goana dupa vreun infractor si uneori nici locatarilor de pe scara la care mergea liftul, tot timpul au fost presiuni de inchidere a accesului intre scari, chiar daca per total era un avantaj pentru toata lumea.

#2019
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,850
  • Înscris: 11.10.2006
Chiar daca aveai doua lifturi pe scara, unul din ele trebuia sa fie neaparat in "concediu pe termen nedefinit". Blocuri cu 2 lifturi pe scara sunt si cele din jurul Garii de Nord - la un moment dat aveam impresia sau am auzit ca unul se folosea pentru etaje impare iar altul pentru cele pare. Mai sunt si prin Drumul Taberei iar unele din blocurile tip 772 au si ele cate 2 pe scara, acolo unde sunt mai mult de 5 apartamente/etaj. Cele 2 blocuri inalte de la Lujerului e posibil sa aibe chiar 3 lifturi pe scara - 2 de persoane si unul de marfa si nu mai stiu daca sunt din cele cu usi automate/manuale.

#2020
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,512
  • Înscris: 02.09.2006
''Chiar daca aveai doua lifturi pe scara, unul din ele trebuia sa fie neaparat in "concediu pe termen nedefinit".''

Povesti cu pesti!

#2021
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,241
  • Înscris: 12.09.2011

View Posttytysor, on 17 noiembrie 2021 - 11:06, said:

''Chiar daca aveai doua lifturi pe scara, unul din ele trebuia sa fie neaparat in "concediu pe termen nedefinit".''

Povesti cu pesti!

Daca nu crezi vino la mine la bloc, 50% sanse ca unul din ele sa fie nefunctional.

#2022
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,512
  • Înscris: 02.09.2006
si de aici tragi concluzia ca era obligatoriu sa se intimple la fel si in perioada comunista?
ia verifica, daca nu este oprit intentionat ca sa nu consume curentul! instalatiile ascensoarelor sint relativ simple si nu se defecteaza asa usor!

#2023
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postasiodf, on 17 noiembrie 2021 - 12:34, said:


Daca nu crezi vino la mine la bloc, 50% sanse ca unul din ele sa fie nefunctional.

Daca domiciliezi in Bucuresti  am eu un specialist .... La mine in bloc intretine 4 lifturi (mai vechi de cate 3 persoane) si nu este prea scump.
Dar va trebuie congtarct cu unu care sa va rezizuiasca, intretine lifturile .
A! Si locatarii sa nu fie nesimtiti ca , atunci preturile cresc daca idi.... le strica cu un entuziasm tembel .

View Postmalmoth, on 17 noiembrie 2021 - 02:14, said:

Chiar daca aveai doua lifturi pe scara, unul din ele trebuia sa fie neaparat in "concediu pe termen nedefinit". Blocuri cu 2 lifturi pe scara sunt si cele din jurul Garii de Nord - la un moment dat aveam impresia sau am auzit ca unul se folosea pentru etaje impare iar altul pentru cele pare.

Ai auzit .. de la Babapress su Radiosant.


Locuiam pe o scara cu 2 lofturi (66 apartamente, cate 6 pe palier) . In mod normal functionau ambele .. ceav de genu 364 de zile/an.
A ma rog au fots si cretinei care doreau sa fac aeconomie adica unu pe pare si unu pe impare. Chiar s-a incercat 1 an , pana cand cretineii s-au trezit ca se injurau singuri de mama

#2024
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,241
  • Înscris: 12.09.2011

View Posttytysor, on 17 noiembrie 2021 - 13:32, said:

si de aici tragi concluzia ca era obligatoriu sa se intimple la fel si in perioada comunista?
ia verifica, daca nu este oprit intentionat ca sa nu consume curentul! instalatiile ascensoarelor sint relativ simple si nu se defecteaza asa usor!

eu n-am zis nimic de perioada comunista, dar este irelevant. Daca AZI se intampla inseamna, LOGIC, ca nu ar fi deloc iesit din comun sa se fii intamplat si atunci. Deci nu sunt povesti "cu pesti".

Nu e dom'le oprit nimic intentionat, suntem 10 apartamente pe etaj nu are nimeni motiv sa faca asa ceva. Sunt ascensoare vechi care nu au fost intretinute bine, nu ultimul tip de Schindler.

#2025
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Am luat ieri cartea "Betonul în arhitectură". Se menţionează şi ceva despre montarea prefabricatelor. Am să scanez pe viitor.
Mai am în colecţie şi "Cartea montatorului de prefabricate".

#2026
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011

View Postdjl, on 18 noiembrie 2021 - 12:14, said:

Am luat ieri cartea "Betonul în arhitectură". Se menționează și ceva despre montarea prefabricatelor. Am să scanez pe viitor.
Mai am în colecție și "Cartea montatorului de prefabricate".
Ai poze cu metode de lipire a plăcilor de beton la blocurile pe cadre?

#2027
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
În cartea cu "Betonul în arhitectură" cu siguranţă nu.
Pe cealaltă trebuie s-o caut. La câte cărţi am, habar nu am pe unde e.

#2028
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Nu despre construcţia blocurilor, dar despre industria materialelor de construcţii am şi în cartea "Industria în Romînia" 1944-1964. Tot ieri cumpărată. În 1964 se scria Romînia.

#2029
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,850
  • Înscris: 11.10.2006

View Postmalmoth, on 21 august 2010 - 02:19, said:

Legat de blocurile comuniste - constructorii mai obisnuiau sa-si semneze operele. Acum doi ani am descoperit sub tencuiala cojita a unul bloc fragmente dintr-o "carte de vizita". Nu-l mai cautati, pentru ca blocul respectiv a fost reabilitat la scurt timp dupa aceea (2008)
Attachment DSC03798.JPG Attachment DSC03799.JPG
Din ceea ce se distinge se poate restaura aproximativ ceea ce scria acolo:
"Trustul de constructii, santierul, codul obiectivului"
"Structura - placi prefabricate" sau o alta notatie specifica
"Maistri: Voicu Ion, Valcu Radu, Rusu Marian/Marin/Marcu"
Data era acoperita de tencuiala, pe care imi venea s-o racai in momentul cand am vazut ramasita de inscriptie. Blocul respectiv are trei tronsoane, dar nu am mai vazut vreo inscriptie in alte locuri. Numai cel din fotografie a fost reabilitat, celelalte sunt in forma originala, cu motive decorative de ceramica la finisaje.

A fost repolistirenizat tot in primavara-vara lui 2020 dupa starea de urgenta. S-a zis cu decoratiunile originale - avea unele insertii de ceramica si vagi motive populare, niste linii

#2030
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
La noi adios originalitate când se face renovare. Când se face ceva frumos, e excepţia, nu regula. Uite cum mai amenajează unii la parterul blocurilor: https://www.google.r...!7i13312!8i6656
Blocul ăla e în diagonală faţă de următorul, pe care datorită formei mult timp l-am crezut unul hotel; curaj mare să ai să locuieşti într-un bloc construit pe faleză: https://www.google.r...!7i13312!8i6656

#2031
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Mai demult ziceam de "Cartea montatorului de prefabricate". Eu am ediţia a II-a (1964). Autori: Ing. F. Tomşa, Ing. I. Gottfried, Ing. T. Sima. Editura Tehnică, Bucureşti.
Redactor reponsabil: Ing. Ilie Emilia
Tehnoredactor: Horowitz Strul
Dat la tipar: 09.10.1964
Bun de tipar: 18.12.1964
Apărut: 1964
Tiparul exectutat sub comanda nr. 40.786 la Combinatul Poligrafic "Casa Scînteii" Piaţa Scînteii nr. 1, Bucureşti - R.P.R.

Din cap. I "Dezvoltarea prefabricatelor în R.P.R." pg. 5-11
Capitolul IX "Lucrări de montaj de locuinţe şi social administrative" pg. 117-139
Pe viitor, dacă mai fac rost de material informativ şi de un scanner bun (că ăsta lasă dâre), mai postez. Cu condiţia să fiţi interesaţi.

Attached File  Cartea Montatorului de Prefabricate (Ed. Tehnica, 1964) cap. I (selectii) si cap. IX.PDF   21.35MB   19 downloads

Edited by djl, 23 January 2022 - 01:02.


#2032
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
V-a plăcut colegilor?   Posted Image
Pentru mobilă de pe vremuri, intraţi aici (ca f.d., parte din mobila de acolo e copiată după modele Germane interbelice   Posted Image      )   https://forum.softpe.../#entry28189446
Când Cooperativa "Scanatul Popular" se va dotat cu un scanner mai bun, va scana şi reviste "Mobila" din anii '80.
Interesant că acest bloc are băi cu geam la balconul de pe colţ, dar la restul de balcoane nu-s geamuri la baie... https://www.google.r...nNpdF9zdGF0aW9u

Edited by djl, 23 January 2022 - 18:30.


#2033
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011
Chiar ar fi bun un topic cu mobila comunistă

#2034
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011

View Postaeon, on 18 octombrie 2021 - 19:39, said:

Dupa ce am vazut prin bucuresti cateva apartamente "noi, capitaliste" de 2-3 camere si pret peste 100-140k eur, am ajuns brusc la concluzia ca apartamentele comuniste sunt cat se poate de ok ca marime, impartire si spatii de depozitare. Nasol..
Am vazut si in tarile cu apa calda apartamente de 600-800k eur. Doar mari, 100+ m pentru "doua dormitoare", insa impartirea lasa de dorit, de regula o incapere mare cu acces direct de afara ca si hol/bucatarie/camera de zi/spatiu de depozitare + un hol mic pentru cele doua dormitoare. Nu birou, nu spatiu intim, nu bucatarie separata sau o camara pentru pungi si borcane.. doar o hala mare in care se amesteca toti, fie ca lucreaza online, fac omleta sau privesc la tv.Eventual adaugi 1-2 copii care trantesc jucarii si alearga printre tigai si laptop-uri Am imbatranit, asa o fi acum..
Singura problema la bucataria deschisa e mirosul. Altfel e foarte, foarte bine pentru viata familiei sa nu fie izolati.

Treaba cu laptopurile pentru munca e altceva si nevoia mult mai noua.

View Postasiodf, on 22 octombrie 2021 - 01:45, said:



Doar pt cei care fac de mancare odata la luna, si atunci e vorba de omleta. Pt o gospodina care face real trebuie bucatarie bucatarie. Fiecare cu contextul sau.
Am o sora care gateste zilnic si are doi copii mici. Este o fericire pentru ea bucataria deschisa si pentru copii la fel.

View Postdjl, on 22 octombrie 2021 - 21:31, said:

Priviți undeva spre stânga sus și o să vedeți.
@ Rosebud : în România majoritatea NU au uscător de rufe. Iar unele rufe nu merg puse la uscător. Eu țin balconul închis că atunci când e mai frig afară le las la zvântat pe acolo și apoi pentru uscarea finală le aduc în casă.
Prefer aragazul clasic. Mașina de gătit electrică nu-mi inspiră încredere la protecția contra unei eventual electrocutări.
Se pot usca rufele pe balcon si iarna bine mersi chiar daca e deschis. Bunica la tara tot afara isi usca rufele iarna.

View Postasiodf, on 22 octombrie 2021 - 23:39, said:


Cea mai importanta camera din casa e bucataria, imho.

Perfect de acord. Tocmai de aia trebuie sa fie camera cea mai importanta pentru TOTI membrii familiei.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate