Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet

Apometru defect?
 Nelamurire legalitate TVA casa noua

Huawei P20 Lite, ecran negru la a...

Bibelorui, macrameuri si altele

Inventia secolului din Afganistan?
 G84 - pro și contra

Masina de familie,buget 11000-120...

In ce situatii cereti o a doua op...

DigiMobil - IP public?
 Glet de finisaj peste chit acrili...

La multi ani @Passenger001!

La multi ani @barbosa1bis!

La multi ani @MikeSpike!
 

Paratrasnete clasice si cu PDA. Ce alegeti?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
527 replies to this topic

#145
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009

View Postpaperkite, on 03 septembrie 2012 - 17:14, said:

Salutare!

Anaki, citind paginile forumului am realizat am o mica mare problema. Impreuna cu rudele ne facem case pe un teren de cca 2000mp, ce au inaltinea maxima de cca 8 m.
Din pacate nici unul nu am montat platbanda perimetrala pe armaturile fundatiilor si acum suntem la stadiul in care s-au turnat elevatiile si placile de la parter, ramanand expuse doar mustatile de la stalpi (structura va fi pe cadre din beton armat P+1-2).
Nu stiu daca acestea sunt sudate sau nu cu restul armaturilor din fundatie (presupun ca nu). Mai mult decat atat, casele vor fi termoizolate cu polistiren. Am citit intr-unul din linkurile puse de tine ca acel conductor ce coboara pe langa casa ar trebui dispus la min. 1 metru de structura metalica a casei daca nu e conectat la aceasta (constructia e cu stalpi si grinzi armate). In cazul asta  este cam dificil tehnic de montat acel fir la distanta asta. Sau nu am inteles bineNu ai inteles bine,sigur ma referam la altceva, se referea la structura metalica expusa?
In plus, solul este loess pana la 1.30m Poti sa faci priza in limita astadupa care calcar degradat, care inteleg ca e slab conducator de electricitate.Acum asta e de bine (nu sunt atrase fulgere?Nu are legatura) sau e de rau, ptr ca nu e destul pamant pentru dispersia electricitatii fulgerelorNu asa se pune problema?

Fiind mai multe case apropiate, ar putea fi cumva o solutie un paratraznet central ptr protectia tuturor Da.Ma doare mana de cand scriu ca protectia are doua componente,exterioara,si interioara,impotriva loviturilor directe si impotriva supratensiunilor atmosfericeTrebuie el sa fie departe de puturi, garduri metalice s.a.?Chiar daca nu se poate face la o distanta mai mare de 20m,instalatiile si partile metalice trebuie legate prin legaturi de echipotentialitate.

Mersi frumos ptr ajutor!
Ti-am dat cateva raspunsuri mai sus,dar daca doresti ceva concret pt situatia ta,posteaza un desen cu terenul,amplasarea cladirilor,in ce zona este,si vei avea o opinie.

#146
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
As dori sa ma lamuriti si pe mine care sunt considerentele de ordin tehnic (nu comercial - adica volum de vanzare) pentru care la o locuinta unifamiliala de 9X9 m amprenta si coama de cca 10m mi s-au recomandat minim  2 coborari (Obo Betterman).  De asemenea mi s-a explicat ca descarcarea trasnetului se face oricum prin traseul cel mai scurt catre pamant. Atunci care este rolul celor doua (ideal patru) coborari? Cu cat sporeste factorul de protectie daca se folosesc 2 (4) coborari in loc de una singura?  Se poate cuantifica in vreun fel? Costurile sunt fix duble (cvadruple) de altfel, lucru de care eu personal tin cont! Cer scuze anticipat pentru necunoasterea aproape totala din pdv tehnic a fenomenului!

Am urmarit cu atentie disputele legate de necesitatea de a interconecta impamantarea instalatiei electrice cu cea a paratraznetului si nu contest ceea ce sustin cunoscatorii si prevad standardele (I20, I7), dar in situatia in care nu pot aduce cele doua impamantari la minimul de 1 ohm (decat plantand un numar foarte mare de electrozi, lucru care nu este intotdeauna posibil din cauza limitarilor legate de suprafata necesara si calitatea solului) care este abordarea mai eficienta: cele doua prize separate la cel 10 m distanta, fiecare cu rezistenta ei (4 respectiv 5 ohm) sau o priza comuna care nu corespunde sau este aproape de standard (1 ohm)?  Care este raul cel mai mic? Va multumesc!

Edited by llaure, 11 September 2012 - 22:34.


#147
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009

View Postllaure, on 11 septembrie 2012 - 22:29, said:

.  De asemenea mi s-a explicat ca descarcarea trasnetului se face oricum nu numai prin traseul cel mai scurt catre pamant. Atunci care este rolul celor doua (ideal patru) coborari?Impartirea curentului de trasnetPosted Image
Am urmarit cu atentie disputele legate de necesitatea de a interconecta impamantarea instalatiei electrice cu cea a paratraznetului si nu contest ceea ce sustin cunoscatorii si prevad standardele (I20, I7)ok, dar in situatia in care nu pot aduce cele doua impamantari la minimul de 1 ohm (decat plantand un numar foarte mare de electrozi, lucru care nu este intotdeauna posibil din cauza limitarilor legate de suprafata necesara si calitatea solului ) care este abordarea mai eficienta:asta nu ar trebui stabilita de proiectant? cele doua prize separate la cel 10 m distanta, fiecare cu rezistenta ei (4 respectiv 5 ohm) sau o priza comuna care nu corespunde sau este aproape de standard (1 ohm)? Sunt convins ca prin legarea celor doua si adaugarea unor electrozi orizontali sau verticali in functie de compozitia solului.se va ajunge la <1ohm.

Edited by anaki, 12 September 2012 - 10:09.


#148
paperkite

paperkite

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 20.06.2006
Multumesc Anaki,

Scuze ptr raspunsul mai tarziu, am calatorit intre timp.
Atasat este planul ce indica aproximativ dispunerea caselor (dreptunghiurile gri). gardul de sarma este de la un teren de sport si nu am vazut sa aiba inpamantare. Casele vor fi mai inalte decat acest gard. Influenteaza gardul asta inalt situatia / solutia de adoptat?
In apropiere nu sunt cladiri mai inalte, iar in dreapta (Est, la vreo 30m) este un lac (Siutghiol, Constanta).

In situatia asta, e ok sa facem ptr fiecare casa inpamantari paratrasnet/priza, sau sa facem doar ptr prize la fiecare casa iar paratrasnetul sa fie unul singur, separat, cu inpamantarea lui? In ambele variante ar fi necesar (sau recomandat?) sa legam toate inpamantarile intre ele (ok cu aceeasi platbanda zincata ?) pentru echipotentializare?

Multumesc frumos pentru ajutor.

Attached Files

  • Attached File  plan.jpg   23.14K   67 downloads

Edited by paperkite, 12 September 2012 - 12:11.


#149
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009
Uite un desen orientativ ,iti recomand sa sudezi de acele mustati de la stalpi un cond olzn care sa fie legat la priza de pamant a casei.

Attached Files

  • Attached File  plan.jpg   40.97K   110 downloads

Edited by anaki, 12 September 2012 - 18:14.


#150
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
Week-end-ul acesta am masurat (folosind metoda celor trei puncte) impamantarea instalatiei electrice trifazate (formata din trei electrozi legati cu platbanda): 1.8 ohmi. De asemenea am sudat  cu platbanda de 4X40 mm cele trei tevi de tubing sonda de cca 5m metri care mi-au ramas batute in pamant de la constructia casei si pe care intentionez sa le folosesc pentru impamantarea paratraznetului. Am masurat priza astfel obtinuta si am obtinut o rezistivitate ce 4.2 Ohmi.  Mentionez faptul ca legarea celor doua prize imi este aproape imposibila (necesita sapaturi si ocolisuri foarte mari, cca 30 m liniari, datorita unor ziduri de sprijin deja construite si a diferentelor de nivel, cca 4m. Casa este plasata intr-un deal avand construit si demisol) si in plus sunt obligat ca o parte din traseul astfel delimitat sa-l am la suprafata acestor ziduri. Am doua potentiale solutii in acest moment:
1. sa folosesc cele doua prize independent (distanta dintre ele este de cca 11 m, fara a pune la socoteala si diferenta de nivel de cca 4 m)  facand una sau doua coborari in priza dedicata paratraznetului  (cea de 4.2 ohmi).
2. sa incerc aducerea prizei de pamant de la inst. electrica la sub 1 ohm (prin adaugarea a inca trei electozi) si in cazul acesta sa fac o singura coborare de pe casa direct in aceasta priza. O a doua coborare o pot realiza in priza deja existenta (cea de 4.2 ohmi) dar pe care nu o pot lega la cealalta priza. Aici am de ales intre o coborare intr-o priza conforma cu standardul si doua coborari in doua prize distincte, independente dintre care una este cf standardului.

Una peste alta cu totul sunt trei optiuni. As dori sa aflu si parerea voastra. Eu as inclina spre ultima varianta, ca tot am sudat si masurat priza! Zic si eu!
Va multumesc anticipat.

Edited by llaure, 16 September 2012 - 20:34.


#151
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009
Cateva accesorii necesare pozarii conductorului olzn pe acoperis si o bara de echipotentialitate de la obo,foarte necesara pt o protectie corecta.

Attached Files



#152
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
Anaki, sa inteleg ca trebuie sa egalizez potentialul celor doua prize indiferent de solutia aleasa? Cum sa fac acest lucru? Care ar fi totusi cea mai buna solutie dintre cele trei?

Edited by llaure, 18 September 2012 - 10:51.


#153
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009
Pune un desen orientativ.

#154
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
Am sa-l postez dupa-amiaza! Multumesc.

#155
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
O alta intrebare ce tine de logistica anaki: rd 10-alu, conductorul de coborare de la OBO este aluminiu pur si poate fi achizitionat si de la alti comercianti sau este vreun aliaj special pe care-l vinde doar OBO. Astia nu vand decat role de 95 m lungime si eu nu am ce face cu restul! Din ce am vazut eu in catalog la OBO acolo scrie ca este aluminiu pur. Am vazut ca recomanzi produse OBO, banuiesc ca le cunosti foarte bine. Iti multumesc.

#156
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009

View Postllaure, on 18 septembrie 2012 - 14:18, said:

O alta intrebare ce tine de logistica anaki: rd 10-alu, conductorul de coborare de la OBO este aluminiu pur si poate fi achizitionat si de la alti comercianti sau este vreun aliaj special pe care-l vinde doar OBO. Astia nu vand decat role de 95 m lungime si eu nu am ce face cu restul! Din ce am vazut eu in catalog la OBO acolo scrie ca este aluminiu pur. Am vazut ca recomanzi produse OBO, banuiesc ca le cunosti foarte bine. Iti multumesc.

Recomand si obo, deoarece au produse de calitate,iar acel aluminiu se gaseste si  la alti distribuitori ,suna la orion electrics si vezi daca au in stoc.

#157
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
Schema Solicitata!
Ups! Poate ma lamureste si pe mine cineva cum atasez un fisier. Multumesc!

Edited by llaure, 18 September 2012 - 19:05.


#158
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009

View Postllaure, on 18 septembrie 2012 - 19:02, said:

Schema Solicitata!
Ups! Poate ma lamureste si pe mine cineva cum atasez un fisier. Multumesc!

Apasa pe butonul,,mai multe optiuni de raspuns' si vezi in stanga jos .




'

#159
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
Schema!

Schema!

Attached Files



#160
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009
Maine ai  o opinie,ca acum incepe meciul.

Edited by anaki, 18 September 2012 - 19:56.


#161
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,289
  • Înscris: 17.03.2009
Cam asa ar trebui sa arate instalatia de captare de pe acoperis,tip retea,iar coborarile pot fi doua sau trei,dar indiferent de ce solutie alegi este obligatorie montarea de protectii interne in tabloul electric general.

Attached Files



#162
llaure

llaure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 29.03.2006
Multumesc Anaki.  Din ratiuni de costuri am comandat materiale doar pentru doua coborari si am sa implementez centura de impamantare doar pe jumatatea trasata initial. Problema cea mai importanta este ca nu prea pot fizic sa leg cele doua impamantari datorita zidurilor de sprijin. Am hotarat sa implementez in prima instanta doar ce ti-am desenat initial, avand posibilitatea de a extinde si completa centurile de impamantare cand am sa mai dau de bani si am sa gasesc solutia tehnica sa traversez zidurile de sprijin sau sa le ocolesc.  Cei de la OBO mi-au spus ca la dimensiunea casei sunt suficiente doua coborari si mi-au recomandat urmatorul combi-controler: CombiController V50, 3 poli + NPE, V50-B+C 3+NPE, 280V. Mi l-au recomandat pe cel de 50 in defavoarea celui de 25 pentru un nivel de protectie suplimentara a instalatiilor de pompare din sistemul de panouri solare si celorlalte de prin casa. Sper sa-si faca treaba ca ma costa o caruta de bani! Lesne de inteles si recomandarea!
Din discutia cu cel de la OBO a reiesit posibilitatea ca legatura dintre cele doua centuri de pamant sa o pot face si prin interiorul casel folosind o bara de echipotentialitate. As vrea sa stiu si parerea ta despre aceasta solutie! De asemenea, in toate configuratiile date de OBO prin pdf-urile de prezentare vad si o astfel de bara. Mie nu mi-au recomandat asa ceva decat ca solutie de interconectare a prizelor. La ce as putea s-o mai folosesc?  Iti multumesc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate