Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Importul de cod extern avantaje v...

Alegere sistem usi glisante\...

Am primit credit in avans desi op...

3 ani dobanda fixa vs 5 ani fixa?
 Sfaturi recuperare cont facebook

Piese pentru trenul de rulare Meyle

o masina legendara, Moskvitch 408

Problema Service - Preturi diferite
 IP Camera HikVision nu o gasesc i...

Cand devine un film clasic?

Cu mașina spre Budapesta ...

Ridicare act de identitate cu pro...
 Calorifere + incalzire in pardose...

Sfat achizitie laptop buget 1500-...

Boxe Devialet

Mai poarta careva papuci prin oras?
 

DIGI.NET - probleme cu serviciile, echipamentele etc.

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
7600 replies to this topic

#7543
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020
Cum adică îți arată 1000 Mb/s dar ai de fapt 85-95 Mb/s? La ce viteza a negociat routerul link-ul cu ONT-ul DIGI? Poți vedea asta in router? Daca nu, baga cablul direct in PC/Laptop cu placa de rețea gigabit și vezi la ce viteza negociază. Ce mai probabil ai o mufa cu probleme la conexiunea router -> ONT care îți cauzează o cădere a linkului pe 100 Mbps in loc de gigabit.

#7544
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 27.03.2024

Vizualizare mesajRares95, pe 27 martie 2024 - 14:52, a scris:

Cum adică îți arată 1000 Mb/s dar ai de fapt 85-95 Mb/s? La ce viteza a negociat routerul link-ul cu ONT-ul DIGI? Poți vedea asta in router? Daca nu, baga cablul direct in PC/Laptop cu placa de rețea gigabit și vezi la ce viteza negociază. Ce mai probabil ai o mufa cu probleme la conexiunea router -> ONT care îți cauzează o cădere a linkului pe 100 Mbps in loc de gigabit.

Imi arata acel interval 0-1000 Mbps dar rezultatul la download si upload este 85-95mbps. O sa incerc sa ma conectez la router sa vad daca reusesc.

[ https://i.ibb.co/hccgNzg/DigiNET.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ont-ul fiind acum trecut in modul bridge ca sa functioneze routerul meu huawei nu afecteaza conexiunea pe cablu, nu? Adica pot conecta direct la PC? Daca da, o sa incerc asa, e mai simplu sa vad ce viteza am pe cablu :)

#7545
catalinman

catalinman

    RCS & RDS

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,578
  • Înscris: 16.12.2006
Daca zice ca are 85-90 MB/s si a scris corect inseamna ca are o viteza de 760 Mbps.

Ceea ce este ok, nu o sa mearga mereu cu 920-930 Mbps.

@initiator, ce viteza obtii de exemplu pe speedtest.net ? https://www.speedtest.net/

#7546
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020

Vizualizare mesajAlinMarius11, pe 27 martie 2024 - 15:32, a scris:

Imi arata acel interval 0-1000 Mbps dar rezultatul la download si upload este 85-95mbps. O sa incerc sa ma conectez la router sa vad daca reusesc.
Ont-ul fiind acum trecut in modul bridge ca sa functioneze routerul meu huawei nu afecteaza conexiunea pe cablu, nu? Adica pot conecta direct la PC? Daca da, o sa incerc asa, e mai simplu sa vad ce viteza am pe cablu Posted image
Intervalul ala nu are legatura cu viteza ta reala, e pus automat cred, chiar daca iti merge netul cu 10 Mbps tot pana la 1000 Mbps apare el.
Problema este intre ONT si router, mai exact, LAN/GbE din ONT pana WAN din Router, acolo e "buba", ai o problema la vreo mufa, pentru 1000 Mbps trebuie ca toate 8 firele din cablul UTP sa faca contact, nu merge unul, pica pe 100 Mbps link.
Eu m-am referit sa scoti cablul din WAN-ul routerului si il bagi intr-un laptop/PC ca sa vezi la ce viteza negociaza, eventual faci si PPPoE-ul incat sa dai un speedtest, scoti astfel din ecuatie routerul tau, dar, la cum se manifesta, e o problema la acel cablu dintre ONT si router.

Edited by Rares95, 27 March 2024 - 18:15.


#7547
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 27.03.2024
Vă mulțumesc de răspunsuri!

Ca să scot cablul din ecuație am cumpărat astăzi un cablu CAT 6 din Altex care are specificații de 1000 Mbps. Am schimbat cablul din ONT către Router WAN dar viteza pe speedtest este tot aia adica 90Mbps Download și 90Mbps Up :)

Fiind în mediul rural poate ca asta e viteza? La router nu pot face prea multe setări din câte se pare sau să văd viteza. Văd doar consumul de date.


#7548
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020
Pe ce anume testezi? Wifi? 2.4Ghz sau 5Ghz? WIFI6? Daca pe cablu, placa de rețea știe gigabit(GbE)? E pe auto la negociere viteza? Ai GPON, nu contează că ești in rural sau urban, trebuia sa îți meargă mult mai rapid, d.p.d.v al incarcarii pe porturile PON eu zic că în rural e mai liberă rețeaua decât în orașe, deci la tine ar trebui sa meargă mai bine.

Edited by Rares95, 28 March 2024 - 12:32.


#7549
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 27.03.2024
Am făcut testul și pe Wifi (5Ghz) pe telefon, și pe laptopul soției tot pe Wifi (5Ghz) dar și pe PC unde am cablul dus din routerul Huawei LAN1 către placa mea de rețea care este Gigabit. Viteza pe speedtest OOKLA sau DIGI speed test este aceeași în intervalul 85-95Mbps. Singurul test nu l-am făcut pe cablu direct din ONT în PC pentru ca nu știu exact să fac setările PPoE la calculator sa ii dau speedtest, dar nu ma astept sa exceleze. Mă gândeam pur și simplu ca poate banda de fibra optica este limitata la 100 fiind infra AKTA la care DIGI nu a schimbat nimic, nici măcar cutiile, acum nu știu ce sa zic. Poate ca sunt singurul care cere mai multă performanță, restul se mulțumesc și cu aia 90MBps (sau chiar cu abonamente mai mici). Să merg prin vecini să văd ei ce viteze au :))


#7550
isr2002

isr2002

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,045
  • Înscris: 06.09.2004
In rural nu exista peste tot Fiberlink 1000.

#7551
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020
Din moment ce are contract pe gigabit rural înseamnă că e GPON acolo. Nu știu să mai existe zone pe anticul EoC... E gigabit peste tot.
Cel mai simplu, face PPPoE pe un laptop/PC cu placa de rețea gigabit și testează.
Nu știu ce ONT i-au pus, sunt unele care au și porturi FE si doar unul GbE.

Edited by Rares95, 28 March 2024 - 14:20.


#7552
catalinman

catalinman

    RCS & RDS

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,578
  • Înscris: 16.12.2006
Cel mai probabil are acest ONT https://www.tp-link..../gpon/xz000-g3/

Doar ca pe culoarea alba.

#7553
ioanradu

ioanradu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 954
  • Înscris: 14.11.2009

Vizualizare mesajcatalinman, pe 27 martie 2024 - 16:19, a scris:

Daca zice ca are 85-90 MB/s si a scris corect inseamna ca are o viteza de 760 Mbps.

Ceea ce este ok, nu o sa mearga mereu cu 920-930 Mbps.

@initiator, ce viteza obtii de exemplu pe speedtest.net ? https://www.speedtest.net/
Cred ca ar trebui sa mearga tot timpul cu viteze de ~900mbps atat timp cat testele facute sunt cu serverele Digi, cel putin asa era in alti ani.
Ce observ in ultimul timp e ca in timpul zilei viteza cu serverele Digi pe speedtest.net e ~650mbps ceea ce e rusinos pentru Digi.

[ https://www.speedtest.net/result/16066047978.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by ioanradu, 28 March 2024 - 14:37.


#7554
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020
Nu e rușinos, ci ce ai semnat, garantat ai doar 200 Mbps download și 100 Mbps upload in rețeaua DIGI.
GPON e shared pana la 1:128 in funcție de bugetul optic și alți factori, deci imparti un port PON din OLT, port capabil de 2.4 Gb/s Down și 1.24 Gb/s UP, cu până la alti 128 de clienți.

Edited by Rares95, 28 March 2024 - 14:43.


#7555
ioanradu

ioanradu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 954
  • Înscris: 14.11.2009
Hmmm, scuze se tot gasesc, in alti ani viteza la orice ora era peste 900 mbps cu orice server Digi din tara. Acum nu mai este. Au marit numarul de clienti dar nu au marit capacitatea retelei. Si da, este rusionos.

Edited by ioanradu, 28 March 2024 - 14:44.


#7556
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020
Asta e, ești un client rezidential, vrei garantat, SLA și alte jucării? Treci pe PJ și pentru o sumă, nu mica, îți oferă DIGI ce și cum vrei, bineînțeles, tot în rețeaua lor, fiindcă niciun ISP-ist de pe lumea asta nu vă garanta in extern, cel puțin nu pentru contracte sub "mia de euro" pe lună.

Edited by Rares95, 28 March 2024 - 14:48.


#7557
ioanradu

ioanradu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 954
  • Înscris: 14.11.2009
Ce spun este ca Digi a neglijat reteaua fixa de internet din Romania si asta a inceput sa se observe, s-a pus accentul doar pe partea financiara prin extinderea retelei de fibra si implicit marirea numarului de clienti pentru ca sumele de bani provenite din Romania sa fie investite in alte state, gen Spania, Belgia, etc..
Am servicii fixe Digi de foarte, foarte multi ani dar niciodata in acesti ani nu a scazut viteza la cat e acum si asta cu serverele proprii, de asta le spun un mare rusinica.
Ar trebui sa investeasca si in reteaua fixa din Romania nu sa o neglijeze aproape total cum fac acum.

Edited by ioanradu, 28 March 2024 - 15:04.


#7558
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 123,257
  • Înscris: 07.02.2003

View PostAlinMarius11, on 27 martie 2024 - 15:32, said:

Imi arata acel interval 0-1000 Mbps dar rezultatul la download si upload este 85-95mbps.
Pai ai net de 100mbit nu de 1Gbe... Posted Image Atata duce echipamentul tau sau routerul.

#7559
isr2002

isr2002

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,045
  • Înscris: 06.09.2004

View PostRares95, on 28 martie 2024 - 14:19, said:

Din moment ce are contract pe gigabit rural înseamnă că e GPON acolo. Nu știu să mai existe zone pe anticul EoC... E gigabit peste tot....
Parintii mei, in rural, au tot Fiberlink Gigabit Popular. Dar NU e disponibila viteza de 1000. Doar 300 sau 500, nu mai stiu sigur.

Attached Files


Edited by isr2002, 28 March 2024 - 17:17.


#7560
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,445
  • Înscris: 18.01.2020
Aparent, la DIGI, e "Fiberlink Gigabit" chiar daca ofera doar 500 Mbps pe EPON sau 940 Mbps pe GPON, asta-i tare Posted image
https://www.digi.ro/oferta-rural

Totusi, la AlinMarius11 pare un link limitat la 100 Mbps, cum atat ONT-ul cat si routerul sau au porturi 10/100/1000 e clar o problema de conectica, din cate stiu DIGI nu practica limitari pe CPE a.i sa te duca cu gandul ca intentionat portul din ONT nu negociaza peste 100 Mbps. Chiar daca routerul nu ar fi capabil, tot ar trebui sa depaseasca 100 Mbps, dar el e limitat.

Edited by Rares95, 28 March 2024 - 18:34.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate