Cresterea vacilor de lapte
Last Updated: Sep 03 2023 20:53, Started by
hunor66
, Jan 08 2010 18:22
·
0
#955
Posted 10 July 2018 - 16:47
Hunor cred că am găsit așa ceva:
"poate crește datorită acțiunii bacteriilor lactice asupra lactozei. În practică aciditatea laptelui se poate determina și prin așa numita probă cu alcool care constă în amestecarea, într-o eprubetă, de părți egale de lapte și alcool etilic de 61% sau 59% și observarea apariției fulgilor de cazeină. Aceștia apar dacă aciditatea depășește 18-19°T (proba cu alcool de 61%) sau 20-21°T (proba cu alcool de 59%)." Așa ceva cred că e problema la mine dar oare rezolvarea ? |
#956
Posted 11 July 2018 - 09:05
Bacteriile lactice NU sunt bacterii patogene.
Bacteriile lactice se dezvolta in lapte, pe vasele de muls, in instalatiile de muls, cand nu sunt bine curatate. Bacteriile lactice fermenteaza lactoza si acresc laptele prin producerea de acid lactic. Datorita lor avem lapte batut, sana, chefir, iaurt, smantana fermentata, branzeturi fermentate. Ne fac bine la flora intestinala, bacteriile lactice. Daca lasi resturi de lapte in vasele de muls si instalatia de muls, se vor dezvolta bacterii lactice. Rezolvarea: curatarea constiincioasa a vaselor de muls si a instalatiei de muls. |
#957
Posted 11 July 2018 - 09:17
Am schimbat galeata de muls....aceiasi problema. Deja ma doare capul. Am productie peste 50 litri la zi si pe care o arunc la porci.
Am vazut lapte murdar vai de mama lui care nu are nimic, tine la proba cu alcool pe cand al meu curat se branzeste. |
#958
Posted 16 July 2018 - 21:23
#959
Posted 17 July 2018 - 04:57
La mana mulg. Voi face si acest test ca am vazut in farmacia veterinara asa ceva.
La mana mulg. Voi face si acest test ca am vazut in farmacia veterinara asa ceva. |
#960
Posted 17 July 2018 - 22:08
mariusr1976, on 17 iulie 2018 - 04:57, said:
La mana mulg...... Edited by ajun, 17 July 2018 - 22:13. |
#961
Posted 18 July 2018 - 10:37
mariusr1976, on 17 iulie 2018 - 04:57, said:
La mana mulg. Voi face si acest test ca am vazut in farmacia veterinara asa ceva. Mulgi complet tot laptele din mamela ??? Sa nu mai ramana absolut nimic ? (la 50 litri pe zi este obositor, stiu...) 1. Multe mastite au la origine mulsul incomplet. 2. majoritatea mastitelor incipiente (nu cele contaminate cu germeni agresivi) se vindeca prin muls complet. Mulsul mecanic asigura golirea intregii cisterne. |
#962
Posted 18 July 2018 - 10:56
Mulg complet tot,nu trag aiurea ci doar când văd că nu mai curge trec la celelalte si revin până curge tot.
Primele jeturi le arunc. Voi încerca să văd la fiecare cu spirt. |
#963
Posted 18 July 2018 - 12:09
ajun, on 17 iulie 2018 - 22:08, said: La o productie de 50 litri la zi , ai cu siguranta 3 vaci . Nu crezi ca ti-ar fi mai usor daca ai mulge mecanizat ?? Ti-ai usura munca si eficientiza totodata (castigi timp!) . Creste si igiena (laptele nu mai intra in contact cu aerul/mediul din grajd, etc). Recomand . Preturi de pe la 1700 lei (atat e unul pe care eu acum 4 ani l-am luat cu 2400 lei). Nu te mai chinui, omule! Personal, pot să Ă®ți spun ca după ce s-a aflat că mulg mecanizat , clienții s-au Ă®nmulțit. :-) |
#964
Posted 25 July 2018 - 12:36
mariusr1976, on 11 iulie 2018 - 09:17, said:
....... Am productie peste 50 litri la zi ........ Intr-un post anterior, il intrebam pe Hunor referitor la ce asteptari (productie) sa am de la o vitica F1 de Fleckvieh / Simmental. Ee, referitor la aceasta vacuta pot sa va spun ca a produs pe lactatie standard (305 zile) o cantitate de 5665 kg lapte , aproape cat mama ei la a 3 lactatie, ceea ce , zic eu , nu e rau. Cantaririle au fost facute de mine dupa fiecare muls. Mama ei a avut urmatoarele productii : lactatia I-4100kg, lactatia 2-4800, iar lactatia 3-6100 si se pare ca lactatia a 4 tot pe la 6000 si ceva se va invarti. Furajare doar pasune (vara ) , fan de lucerna (iarna ) si uruiala (grau/porumb/srot fl. soarelui ) 4-8 kg/zi in 2 tainuri, in functie de luna de lactatie. Totodata, Hunor iti multumesc pentru sugestie pe care ai facut intr-un post de acum , cred, aproape 2 ani. Ai zis ceva d egenul ca "daca in caldarea cu care speli , nu folosesti o solutie de curatat sau sapun , transmiti orice infectie de la o vaca la alta " . Foloseam aceeasi caldare pentru spalatul fiecarei vacute , bineinteles cu apa proaspata la fiecare vacuta, dar fara solutie de curatat sau sapun. Eee, de la acel post al tau am zis sa incerc sa le spal cu sapunel , inainte de fiecare muls. Solutia cu sapunelul ( am folosit de toate felurile : Fa, Dove, Palmolive , etc ) a fost super pentru ca de atunci , deci de aproape 2 ani la niciuna din cele 4 vacute nu am mai avut probleme cu ugerul sau mastitele. Deci : Multumesc ! |
|
#965
Posted 27 July 2018 - 07:09
ajun, on 25 iulie 2018 - 12:36, said:
Totodata, Hunor iti multumesc pentru sugestie pe care ai facut intr-un post de acum , cred, aproape 2 ani. Ai zis ceva d egenul ca "daca in caldarea cu care speli , nu folosesti o solutie de curatat sau sapun , transmiti orice infectie de la o vaca la alta " . Foloseam aceeasi caldare pentru spalatul fiecarei vacute , bineinteles cu apa proaspata la fiecare vacuta, dar fara solutie de curatat sau sapun. Eee, de la acel post al tau am zis sa incerc sa le spal cu sapunel , inainte de fiecare muls. Solutia cu sapunelul ( am folosit de toate felurile : Fa, Dove, Palmolive , etc ) a fost super pentru ca de atunci , deci de aproape 2 ani la niciuna din cele 4 vacute nu am mai avut probleme cu ugerul sau mastitele. Deci : Multumesc ! Nu-i musai sa folosesti sapunuri solide. E mai simplu sa folosesti o solutie de bromocet de exemplu, sau un un sapun antibacterian lichid. |
#966
Posted 30 July 2018 - 07:10
ajun, on 25 iulie 2018 - 12:36, said: Cum stai cu productia de lapte pe cap de animal, colega??? Ce rasa ai si cum o furajezi??? Intr-un post anterior, il intrebam pe Hunor referitor la ce asteptari (productie) sa am de la o vitica F1 de Fleckvieh / Simmental. Ee, referitor la aceasta vacuta pot sa va spun ca a produs pe lactatie standard (305 zile) o cantitate de 5665 kg lapte , aproape cat mama ei la a 3 lactatie, ceea ce , zic eu , nu e rau. Cantaririle au fost facute de mine dupa fiecare muls. Mama ei a avut urmatoarele productii : lactatia I-4100kg, lactatia 2-4800, iar lactatia 3-6100 si se pare ca lactatia a 4 tot pe la 6000 si ceva se va invarti. Furajare doar pasune (vara ) , fan de lucerna (iarna ) si uruiala (grau/porumb/srot fl. soarelui ) 4-8 kg/zi in 2 tainuri, in functie de luna de lactatie. Totodata, Hunor iti multumesc pentru sugestie pe care ai facut intr-un post de acum , cred, aproape 2 ani. Ai zis ceva d egenul ca "daca in caldarea cu care speli , nu folosesti o solutie de curatat sau sapun , transmiti orice infectie de la o vaca la alta " . Foloseam aceeasi caldare pentru spalatul fiecarei vacute , bineinteles cu apa proaspata la fiecare vacuta, dar fara solutie de curatat sau sapun. Eee, de la acel post al tau am zis sa incerc sa le spal cu sapunel , inainte de fiecare muls. Solutia cu sapunelul ( am folosit de toate felurile : Fa, Dove, Palmolive , etc ) a fost super pentru ca de atunci , deci de aproape 2 ani la niciuna din cele 4 vacute nu am mai avut probleme cu ugerul sau mastitele. Deci : Multumesc ! Acum la una am o vitica si am de dus la centru cam 35-38 litri la zi. Hrana.....iarba pe camp iar iarna lucerna de trei ori pe zi o data fan si mai ceva coceni. Hunor sa stii ca are cam efect ceea ce ai zis . |
#967
Posted 30 July 2018 - 10:40
Aveti centru de colectare lapte in localitate ?? Super ! Ce pret ofera si cine e ,, colectorul,, ?
|
#968
Posted 30 July 2018 - 11:01
Pretul e de 90 de bani pe litru. Cine colecteaza ...habar nu am.
|
#969
Posted 30 July 2018 - 16:01
90 de bani e cam putin!
Daca vinzi branza , chiar cu 10-12 lei/kg , iesi dublu. Adica 35kgx0,90lei/litru=32 lei rotunjit , iar la branza, la un raport de 1:7 kg (branza /lapte) , vinzi 5kg branza cu 10-12 lei (in unele zone pretul este chiar mai mare-nu stiu de unde esti tu!) si ai scos 50-60 lei pe zi in loc de 32. . Iar cele aprox. 30 kg/zi de zer sunt bonus cu care poti creste spre vanzare 2-3 grasuni pe care in 10 luni ii faci de cel putin 100kg. Deci bonus inseamna : minim 2 buc grasuni de 100-120 kg de vanzare adica inca cel putin 1200 lei. |
|
#970
Posted 05 August 2018 - 15:47
ajun, on 30 iulie 2018 - 16:01, said:
90 de bani e cam putin! Daca vinzi branza , chiar cu 10-12 lei/kg , iesi dublu. Adica 35kgx0,90lei/litru=32 lei rotunjit , iar la branza, la un raport de 1:7 kg (branza /lapte) , vinzi 5kg branza cu 10-12 lei (in unele zone pretul este chiar mai mare-nu stiu de unde esti tu!) si ai scos 50-60 lei pe zi in loc de 32. . Iar cele aprox. 30 kg/zi de zer sunt bonus cu care poti creste spre vanzare 2-3 grasuni pe care in 10 luni ii faci de cel putin 100kg. Deci bonus inseamna : minim 2 buc grasuni de 100-120 kg de vanzare adica inca cel putin 1200 lei. Chestia este ca cei din Vestul Europei invata de tineri acest mod de calcul, la scolile de fermieri (echivalente cu liceele noastre agricole). Asta duce la procesare, la integrare fermier-procesator, la oferta pe piata a produselor procesate, nu a materiilor prime (macaroane, nu faina sau grau, cascaval, nu lapte, carne, nu cereale). Chestia e simpla, numa' ca trebe invatata. |
#971
Posted 06 August 2018 - 11:35
Numai ca btanza trebuie sa o si vinzi ceea ce nu e chiar simplu.
Trebuie sa o vinzi repede pt ca branza de vaca nu e ca de oaie sa o poti conserva relativ usor, se poate dar nu oricine reuseste treaba asta..cu atat mai putin in multe zone crescatorii stiu sa faca produse si mai procesate gen "cascaval". Sau sa stii foartr foarte bine ce faci , lucru nu usor. Sa zicem ca o faci cat de cat...unde o dai? Vad in fiecare duminica "tone" de branza care nu se vand in targul zonal...mai vine si ANAF, politie si alte oratanii si te faulteaza. Si acolo e totusi o relatie cu clientii, nu prea iei branza de la oameni total necunoscuti, iek odata insa daca nu e ok il gasesti saptamana viitoare si ii bati obrazul. Deci cui? Ca sa vinzi trebuie sa iti faci clienti ceea ce nu e tocmai usor, sa nu vorbim de lucruri si mai complocate gen livrari in oras la vomanda samd ca aia deja e SF... Deci o fi ea branza mai profitabila in principiu dar poate fi la fel de usor paguba si ajungi sa dai laptele la porci dupa ce muncesti sa faci si branza si se strica... Colectarea chiar daca nu aduce un profit la fel de bun e totusi o solutie sigura. Normal ca ideal e sa ajungi sa faci tot lantul insa idealul e de multe ori foarte greu de atins, peste tot..daca nu ar fi asa nu ar exista intermediari, procesatori samd...pe astia nu romanii i-au inventat deci peste tot integrarea completa e mai degraba o exceptie si nu o regula. E drept ca la noi e o exceptie mai rara decat la altii dar ... |
#972
Posted 06 August 2018 - 16:04
parintele, on 06 august 2018 - 11:35, said:
Numai ca btanza trebuie sa o si vinzi ceea ce nu e chiar simplu.............. Deci o fi ea branza mai profitabila in principiu dar poate fi la fel de usor paguba si ajungi sa dai laptele la porci dupa ce muncesti sa faci si branza si se strica... Colectarea chiar daca nu aduce un profit la fel de bun e totusi o solutie sigura................. Eu i-am propus colegului o varianta alternativa față de predarea laptelui la centru de colectare pe un pret mic, predare pe care eu o gasesc in continuare o variantă " comodă". Nu vei reusi niciodată apelând la variante comode, poate doar în cazul în care livrezi zilnic 1000 kg lapte sau mai mult. În fine, cred în continuare că un produs de calitate se vinde bine, fără probleme . Clientii multumiti vin la tine acasa si platesc (oricât) pentru ceva de calitate. De asemenea , clientii ti-i faci,în timp cu rabdare si seriozitate. Totul cu pasi marunti. Asa am ajuns să vând destul de bine de acasă , fără să merg vreodată la târg. Evident că asta nu s-a întâmplat deodată. De asemenea, problemele concrete le rezolvi față de ce specific ai tu în zonă. Spre exemplu , la mine vara vând mai puțin pentru că iese foarte multă brânză de oaie si de capra . Insă ce nu vând vara , păstrez în condiții bune si o vând toamna cu un preț mai bun când dispare "concurența". Deci, solutii sunt. Uite aici un alt exemplu de reusită: https://www.digi24.r...lvetiene-432798 |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users