Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Anii '80 in Romania comunista!

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1007 replies to this topic

#73
g_force

g_force

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 03.08.2004

View Post934, on 23rd August 2009, 13:46, said:

Bancurile, revista Urzica, tiganii la canal, pedeapsa cu moartea, Miaunel si Balanel.
Ce tigani la canal visezi stimabile? Nu era vorba ca Militia era sora lor mai mare?  Bancurile sint bune si acum, atit doar ca sint si multe proaste. Echivalentul bancurilor proaste de acum, era Urzica, ma rog, asta e si o chestie de gust, nu prea poate fi comentata. Pedeapsa cu moartea: ai cumva o statistica a celor condamnati si executati in ultimii 10-15 ani ai regimului? As fi curios...


View Postmaistoru, on 23rd August 2009, 13:48, said:

o intrebare pentru cei ce sustin ca e mai bine acum.
Nu este neaparat mai bine, maistore, este doar diferit! :D

ce e mai bine : sa ai serviciu, casa si bani si sa fii obligat ca pe langa salam sa mai cumperi si 2 adidasi de porc sau sa fie supermarketurile pline, sa cumperi ce vrea sufletelul tau dar sa iti sufle vantul prin buzunare ? ? ? tind sa cred ca daca mai traia ceausescu isi schimba mentalitatea odata cu emanciparea intregii lumi. wtf sa pana si in cuba lui fidel castro s-a dat drumu la telefonia mobila, sa nu mai vorbim despre china comunista ca produc de toate pentru toata lumea.

Lasa-le dreaq de comparatii, tip nuca in perete, un singur lucru era mai bun inainte: ca erai mai tinar!


View Poststalnet1, on 23rd August 2009, 14:15, said:

pai uite ca in 80 nu vedeai cum pe banii tai unii isi fac vile ,masini de lux etc (un exemplu)
Daca nu vedeai tu, asta nu insemna ca nu existau. Erau destui si erau destul de vizibili.


View Postdjl, on 23rd August 2009, 16:58, said:

După vorbele unora de aici am rămas cu impresia că dacă vreau să mă fac istoric (slujbă unde nu o să întorc banii cu lopata), însemană că-s un ... că mi-am ales o asemenea slujbă, și pentru că am o slujbă din asta prost plătită (nu contează că fac ceva bun) nu o să am și eu dreptul la o casă.
Iar piața imobiliară din România este o nesimțire cruntă. Bă, bani să-ți cumperi o casă poate nu ai, dar chiirile sunt nesimțit de scumpe; nu toți au chirii de zonă centrală, dar dacă și în zone mai mărginașe o cameră costă 80-100 euro pe lună, apăi... Da' ce pana mea e asta. Până când să suportăm speculanții? Da, și vreau multe locuințe pentru popor, așa, că îi detest de moarte pe hămesiți și pe imobiliari (imobiliarii sunt la fel de javre ca și puliticenii și ziariștii); vreau să-i văd pe acești hămseiți cum rămân fără profiturile lor scârboase.
Apropos, și în anii '30, când nu era comunism au apărut programe de locuințe. Ce-i drept nu la fel de accesibile și mărețe ca pe vremea comunismului!

Ti-a mai spus cineva, daca slujba este prost platita, nu ti-o alege ca mijloc de procurare pentru cele necesare traiului. Rezerva-ti-o pentru lista de "hobby-uri". Iar chiriile sint atit de mari datorita raportului cerere/oferta. Pe imobiliari nu ai de ce sa-i detesti (daca isi platesc impozitele), mai bine ii detesti pe hamesitii care asteapta mila si pomana de la stat.
Of! Multumescu-ti Doamne!

#74
cap_tepos

cap_tepos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,653
  • Înscris: 08.05.2006
Daca tot veni vorba de vinzari fortate, va voi povesti si eu o intamplare din anii 80 care nu mi-a facut placere. Spre deosebire de altele, legate de mancare, aceasta este legata de un bun de larg consum.

Parintii mei au fost profesori si nu aveau relatii pentru procurarea celor necesare. Ai mei si cu mine am participat si ne-am consumat viata la cozi in anii 80.
Ai mei mi-au promis ca daca intru la facultate, imi vor procura un magnetofon, scula cea mai suparata a acelor vremuri. In 1987 am intrat la facultatea de inginerie (o performanta deosebita a acelor vremuri, fara sa ma laud), dupa care mi-am cerut si eu “drepturile”. Ai mei avand ceva banuti ceausisti pusi deoparte (oricum daca nu aveai relatii, nu prea aveai ce sa cumperi), au acceptat, spunandu-mi sa-mi caut singur aparatul. Din pacate, cautarile mele au fost zadarnice. Un magazin de electrice si electronice din anii aceia, nu avea decat micutele si celebrele mici radiouri de Tehnoton (cele mai proaste aparate pe care le-am vazut, cu difuzoarele dotate cu membrane din sugativa si la care nu se auzea clar) si cateva lanterne fara baterii si becuri. La un astfel de magazin de exemplu, cand se aduceau becuri si baterii se facea coada ca la carne.
Dupa cca 2 ani de cautari, gasesc intr-un magazin local un magnetofon Tesla B115. Bucuria insa a fost foarte scurta pentru ca magnetofonul respectiv se vindea obligatoriu cu boxe autohtone de tip “Meloman” de 100W/canal. Nu neg ca acele boxe facute de Electronica industriala erau reusite, insa erau exagerat de scumpe si mari pentru dormitorul meu si, cu toate ca impedanta lor corespundea cu cea a magnetofonului, micile amplificatoare ale sale de 10W/canal nu reuseau sa puna in miscare eficient membranele difuzoarelor acelor boxe, astfel ca si la volum mic auditia nu era de calitatea unui amplificator ce sa se potriveasca bine cu boxele.
Ca sa scape de gura mea, parintii mei mi l-au luat, insa deziluzia a fost destul de mare pentru ca:
-boxele nu se potriveau bine cu magnetofonul;
-in ciuda prestigiului firmei Tesla, B115 s-a dovedit un aparat destul de slab, ce mi-a creat multe probleme;
-dupa cca 1 an si jumatate a venit revolutia, oprindu-se definitiv in RDG fabicatia de benzi. Incepea era casetofonului.

#75
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Stați voi liniștiți, că nu-mi plac cei care așteaptă totul de la stat. Asta că statul dă tot e o învățătură tare proastă. Dar asta nu înseamnă că statul nu trebuie să dea nimic.
Și în legătură cu slujba de istoric: e bine să nu existe deloc oameni care să ajute la ridicarea culturală a oamenilor (m-am supărat și mi-a venit în minte expersia asta comunistă...) și să ajungem niște inculți; cineva trebuie să facă și educația... dar se pare că vom ajunge mai îndobitociți decât am fost pe vremea comunismului.

Și ca să fiu și on-topic: uram programul de 2 ore de la televizor și așteptatul la I.T.B.

#76
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007

View Postcap_tepos, on 23rd August 2009, 20:58, said:

-dupa cca 1 an si jumatate a venit revolutia, oprindu-se definitiv in RDG fabicatia de benzi. Incepea era casetofonului.
:no:   aveam casetofon din 1979, atunci era moda lor. atata l-am batut la cap pe taica'meu sa-mi ia, ca stransese bani intr-un glob pamantesc pe post de bibelou (nu umbla nimeni cu el, ca altfel am fi observat ca e plin cu sute de lei) si a plecat la Timisoara in talcioc de unde mi-a luat un casetofon japonez stereo. eram cea mai tare din parcare la vremea aia cu cas stereo  :proud:

magnetofonul - Kashtan, si azi il tin drept piesa de muzeu - l-am luat mai tarziu, prin '80-'82, dar l-am folosit putin, vreo cativa ani doar. ca incepuse moda combinelor, aduceau marinarii de afara. si incepuse si era video - ne-am luat video si in weekend veneau toate rudele sa vedem filme.

#77
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

View PostDari@, on 23rd August 2009, 21:13, said:

:no:   aveam casetofon din 1979, atunci era moda lor.
Stereo Trident tot japonez din 1977, foarte bun aparatul, mai functioneaza si azi cu ceva buguri la potentiometre, capul schimbat de 2 ori pana acuma. A fost optinut printr-un amic din nomenclatura care avea acces.

Edited by andreic, 23 August 2009 - 20:21.


#78
maistoru

maistoru

    ex

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,752
  • Înscris: 10.05.2008

View PostDari@, on 23rd August 2009, 21:13, said:

magnetofonul - Kashtan, si azi il tin drept piesa de muzeu - l-am luat mai tarziu, prin '80-'82, dar l-am folosit putin, vreo cativa ani doar.

daca am nevoie de piese stiu unde sa apelez

Attached Files



#79
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

View Postmaistoru, on 23rd August 2009, 21:20, said:

daca am nevoie de piese stiu unde sa apelez
Pai gasesti la anticariate/consignatii daca-ti plac antichitatile.

Edited by andreic, 23 August 2009 - 20:22.


#80
maistoru

maistoru

    ex

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,752
  • Înscris: 10.05.2008

View Postandreic, on 23rd August 2009, 21:22, said:

Pai gasesti la anticariate/consignatii daca-ti plac antichitatile.
nu e vorba de placut il folosesc pe post de sistem audio la pc. am legat cate doua boxe pe fiecare iesire si desi nu e 5+1 am sunet super tare si clar. ma simt mai bine la mine in dormitor decat in sala de cinema.

Edited by maistoru, 23 August 2009 - 20:27.


#81
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007
@andreic: al meu nu mai merge decat ca radio. :))))  // mai exista consignatii?!?!?

@maistoru: :lol: e ruginit... merge, cred. l-am pus sa cante acum vreo cativa ani, si mergea, dar benzile s-au magnetizat si se aude si foarte infundat.

on: pai ce facem? am devenit nostalgici?  :naughty:

Edited by Dari@, 23 August 2009 - 20:30.


#82
maistoru

maistoru

    ex

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,752
  • Înscris: 10.05.2008

View PostDari@, on 23rd August 2009, 21:28, said:

@maistoru: :lol: e ruginit... merge, cred. l-am pus sa cante acum vreo catiova ani, si mergea, dar benzile s-au magnetizat si se aude si foarte infundat.

am si eu cateva benzi aruncate prin pod. oricum e cam belit capul de redare. il folosesc strict pe post de amplificator.

Edited by maistoru, 23 August 2009 - 20:32.


#83
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007

View Postmaistoru, on 23rd August 2009, 21:31, said:

am si eu cateva benzi aruncate prin pod. oricum e cam belit capul de redare. il folosesc strict pe post de amplificator.

al meu e pe post de mobila, cu boxele alaturi, exact ca acum 30 de ani.  :rolleyes:  si benzile sunt puse langa el. nu am cum sa pun poza in clipa asta ca e in sufragerie unde doarme taica'meu. promit sa pun maine dimineata :lol:

si aveam o pila, la un tip care inregistra noaptea benzi - erau unii care aveau muzica tare, ultimu' racnet, si inregistrau pe bani, dar noaptea. azi mergeam sa-i duc benzile si a doua zi mi le aducea gata facute :)))))))))))  se aprovizionau de la Bucuresti, era o retea intreaga. parca alt gust avea viata pe atunci. orice ati zice voi. era naspa regimul, dar altfel simteai toate astea.

#84
maistoru

maistoru

    ex

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,752
  • Înscris: 10.05.2008

View PostDari@, on 23rd August 2009, 21:41, said:

. parca alt gust avea viata pe atunci. orice ati zice voi. era naspa regimul, dar altfel simteai toate astea.

eu din pacate aveam doar 4 ani la revolutie :P

#85
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007

View Postmaistoru, on 23rd August 2009, 21:43, said:

eu din pacate aveam doar 4 ani la revolutie :P
  nu-i nimic, e foarte bine :P fiecare perioada istorica si sociala are frumusetea ei.
din pacate, pe atunci partea urata era in proportie mai mare. dar ceea ce era frumos - si foarte personal, ca nici nu se putea altfel, era trait cu maxima intensitate.

acum nu e mare scofala sa ai un dvd player, acum totul e superfluu, nu te mai bucuri de lucrurile de care te bucurai atunci. dar poate ca asa isi vede oricine adolescenta.

#86
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

View Postmaistoru, on 23rd August 2009, 21:43, said:

eu din pacate aveam doar 4 ani la revolutie :P
Si desi aveai patru ani esti nostalgic dupa era ceausescu! Dumnezeule!  :fear:

Edited by xdaniel, 23 August 2009 - 22:32.


#87
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007

View Postcap_tepos, on 23rd August 2009, 20:58, said:

-dupa cca 1 an si jumatate a venit revolutia, oprindu-se definitiv in RDG fabicatia de benzi. Incepea era casetofonului.

Eu am avut radio-casetofon-recorder  "Sony - cfs 71 s" si unul "Toshiba" inca din 1981 , tata lucrase in Libia !

Casete "Sony" , "Maxell" si "TDK" cu muzica din top 100 BBC !  Ascultam muzica la casca "Philips" .

Ma enerva faptul ca stateam la coada de dimineata de la 5:30 lapte si paine , apoi scoala , apoi odata iesit de la programul zilnic de la scoala urmau alte cozi pentru ca mama si tata lucrau de la 7 la 19 zi de zi , 6 zile pe saptamana , uneori chiar si  2 duminici la fiecare 30 de zile !

Vanzarea conditionata nu ma afectat foarte mult  .

Edited by Teophileos, 23 August 2009 - 22:50.


#88
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006
oamenii sunt nostalgici dintr-un singur motiv
stabilitatea locului de munca

#89
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,028
  • Înscris: 31.07.2007

View Postsoka norman, on 24th August 2009, 09:02, said:

oamenii sunt nostalgici dintr-un singur motiv
stabilitatea locului de munca

... plus case moca.

#90
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007

View PostDari@, on 23rd August 2009, 21:41, said:

al meu e pe post de mobila, cu boxele alaturi, exact ca acum 30 de ani.  :rolleyes:  si benzile sunt puse langa el. nu am cum sa pun poza in clipa asta ca e in sufragerie unde doarme taica'meu. promit sa pun maine dimineata :lol:

ce inseamna amintirile si cat de puternice pot fi !  :D  :lol:  Kashtanul meu e de mult intr-o debara - am facut poza, totusi - insa eu il "vedeam" mereu la locul lui, unde acum este un pickup, boxele acestuia si niste benzi video.

on: cat despre regim niciodata nu as mai vrea sa retraiesc ceea ce am trait atunci, ca si lipsuri, limite, interdictii. Insa este ceva ce am pierdut - desi nu sunt sigura ca din cauza regimului e asta, poate si faptul ca eram eleva, nu stiam ce inseamna viata, mancatoria de la serviciu, etc - nu ma mai bucur de nimic asa cum ma bucuram inainte. atunci cand aveam ceva ce era interzis sau nu exista in comertul socialist, era o chestie deosebita si ne facea placere sa o impartasim intre noi. era bucuria aia pe care numai fructul oprit ti-o da. acum, desi imi pot permite mult mai multe decat inainte, nu ma bucur. acum nu am nimic insa care sa-mi produca bucurie, in afara de faptul ca pot calatori si ca ma simt extraordinar cand nu sunt in tara.

acum este mult mai mult individualism, egoism si rautate decat atunci. asa percep eu lucrurile. dar repet, poate fi diferenta dintre adolescenta si maturitate.

edit: @edy_wheazel: nu erau moca, erau repartizate de stat dar stateai cu chirie in ele. cel putin din '80 incolo extrem de rar se mai faceau blocuri proprietate particulara. insa chiria aia era de 200 de lei pe luna - o nimica toata. gandeste-te ca salariile de sub 1500-2000 de lei erau putine, ca stagiara in '89 cand am terminat facultatea aveam 2525 si imi prisoseau, 1000 de lei puteam sa-i pun deoparte. plateam 1000 de lei gazda cu tot cu mancare - din fericire excelenta, ca lucra la cantina Midia Navodari si aducea de acolo numai bunatati de nu mai avzusem io de ani de zile- iar restul de 525 de lei erau bani de cheltuiala. 10 lei era abonamentul lunar de autobuz, vreo 10-15 km.

Attached Files


Edited by Dari@, 24 August 2009 - 10:03.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate