Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrala Ariston Cares Premium 24...

La multi ani @Klasse!

La multi ani @shmecherul!

pareri ipad 6-2018- flip
 Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat
 bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard
 Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11952 replies to this topic

#4573
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004

View Postleny29, on 19 aprilie 2015 - 09:07, said:

De ce as avea nevoie de un reductor de presiune? ca sa nu fie presiunea maxima? Asta se regleaza totusi si din robinet nu? pentru ca cel putin la udatul prin curte bunicul vrea sa conecteze pompa la circuitul existent din curte si sa opreasca apa de pe retea (din oras) ori de cate ori uda trotoarele. Asa ca ma gandesc ca, chiar daca pompa merge la maxim pentru 30 min cat uda el, max o ora pe zi, poate sa deschida robinetul cat are el nevoie si atunci are presiunea pe care o vrea.
Presiunea si debitul sunt doua chestiuni diferite. Este ca la curent, intensitatea si tensiunea.
Din robinet reglezi debitul.

Nu stiu ce pompa folosesti. Depinde de pompa aleasa in raport cu adancimea de pompare (coloana de apa).
Daca presiunea este prea mare ai nevoie de un reductor de presiune. Costa ceva dar pune la adapost instalatiile mai firave gen furtune legate fara colier sau mufa de racord.
Pentru udatul prin curte chiar daca presiunea e o idee mai mare nu as monta reductor. As cauta sa ud cu un pistol cu dispersie.

View Postleny29, on 19 aprilie 2015 - 09:07, said:

Pentru partea cu udatul prin picurare, de ce are nevoie de un vas intermediar? asta ca sa nu tina pompa sub presiune tot timpul nu? pt ca asta ar consuma curent si ar uza pompa mai repede? (eu asa inteleg). Nu e un motiv tehnic, pentru ca in teorie pompa ar merge la udatul prin picurare nu? din cate am citit udatul prin presiune are un fel de reductor de presiune care tempereaza presiunea din retea si lasa cat are nevoie circuitul acela de tevi perforate care uda cu picatura.
Reductorul de presiune iti regleaza presiunea pentru instalatia de picurare si aceasta va fi protejata.
Dar pompa va functiona la puterea ei normala si cel mai probabil i se va opune rezistenta reductorului de presiune. E ceva de genul tu incercand sa impingi o masina cu frana apasata.
Cand o pompa e folosita in sistem hidrofor ea pompeaza pentru scurt timp cat poate pana cand presostatul ii spune ca s-a atins presiunea dupa care o opreste. La gradina pompa ta functioneaza non stop daca nu e nimic care sa-i mai dea pauze.
Pentru gradini irigate prin picurare eu recomand folosirea unui vas tampon instalat la inaltime. Vezi pe aria dedicata ca sunt multe detalii.
In final totul tine de calcule. Pe ghicite avem putine sanse sa nimerim pompa cu consumatorii.

View Postleny29, on 19 aprilie 2015 - 09:07, said:

Vasul acela la inaltime, ar fi sub presiune? presupun ca nu, ca de aia e la inaltime, ca prin gravitatie sa curga in sistemul de picurare... astea inseamna ca daca nu e sub presiune ca sa se incarce automat trebuie un fel de sistem gen flotor care sa declanseze pompa cand se mai goleste rezervorul?...
Vasul se monteaza la inaltime tocmai pentru a crea o diferenta de presiune utila mai ales daca folosesti un robinet cu electrovana care nu se deschide la mai putin de 1 bar. Prin gravitatie ajunge unde trebuie.
Pentru umplerea vasului ori o faci manual si dureaza poate 10 minute in functie de capacitatea vasului si debitul pompei la acea inaltime ori faci automat cu un plutitor/flotor.
Ideea e ca ai nevoie de apa calduta la plante, nu rece direct din fantana.

Edited by kpk1, 19 April 2015 - 10:40.


#4574
leny29

leny29

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 438
  • Înscris: 17.06.2013
Mersi kpk1,

Alternativa la ce am discutat mai sus fiind un hidrofor care sa se poata cupla la pompa submersibila (nu stiu daca in definitia termenului "hidrofoul" se intelege tot timpul ca are si o pompa in el, eu ma refer la rezervorul acela care tine apa sub presiune).

Presupun ca un hidrofor (in aceptiunea termenului de mai sus, poate gresita..) stie sa elibereze apa in instalatie la o anumita preiune constanta, si cand ajunge sa consume un procent din rezervor, atunci da comanda si reincarca recipientul. Astfel rezervorul se incarca din cand in cand. Presupun ca si in cazul asta trebuie un presostat electronic, ca sa preia comanda de la pompa...

In cazul asta, ar fi un pic echivalent cu sistemul actual de apa din oras.

Incerc sa inteleg de ce e mai bine cum ai spus mai sus, pentru ca trebuie sa-l fac pe bunicul sa se razgandeasca, ceea ce e mai greu uneori, pt ca lui i-a spus nenea ala care o sa foreze putul ca sa puna hidrofor...

Incerc sa adun argumente sa-l conving.

Varianta asta cu vasul acela, dar fara hidrofor e totusi echivalenta cand ne uitam la buget nu? stiu ca e greu de comparat, dar sa zicem ca ce caut eu nu e cel mai ieftin, sa i se strice bunicului si apoi sa se supere si sa ma sune in fiecare saptamana... eu caut ceva cat mai rezistent in timp, si pot sa platesc un pic mai mult daca e nevoie.

Poti sa-mi spui la care arie te refereai sa gasesc detaliile vasului respectiv. M-am uitat aici la Instalatii / Centrale Termice / Lucrari practice si nu mi-am dat seama unde ar putea fi? in threadul cu Instalatiile sanitare? Un exemplu ar fi binevenit.

Multumesc frumos

#4575
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Hidrofor e un sistem pompa - vas de expansiune - presostat.
Perina de aer la care faci referire este vasul de expansiune.
Cand presiunea din vas scade, presostatul detecteaza si da drumul la pompa care umple vasul pana cand atinge presiunea de maxim.
In felul acesta pompa porneste numai cand presiunea a scazut in vasul de expansiune, adica nu mai prea e apa.
Cand deschizi robinetul primesti apa din vasul de expansiune la presiunea vasului.

Presostatul electronic elimina vasul de expansiune si practic ori de cate ori exista cerere de apa acesta da drumul la pompa.
Cand deschizi robinetul primesti apa din pompa direct la presiunea acesteia.
Posted Image

#4576
mr_ady_bmw

mr_ady_bmw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 789
  • Înscris: 06.06.2006
Buna,
Doresc sa achiziționez pentru acasă un hidrofor si as dori sa va cer părerea in legătura cu niște caracteristicile care ar trebui sa le iau in calcul având in vedere ca Vreau sa il folosesc pentru irigat in grădina. Puțul este la o distanța de 30m de gradina, plus încă 30-35m pana in cel mai îndepărtat punct. Doresc sa montez si vreo 3-4 aspersoare pe furtun sa funcționeze si când nu sunt eu acolo. Am cumpărat o priza din aceea la care pot sa setez orele de funcționare si cât timp sa meargă si cât timp sa nu meargă.
Nu doresc sa investesc foarte mult in el. Am văzut pe la Brico/Praktiker undeva la 2-3 sute lei. O fi ceva de ele?
Multumesc.

#4577
iahim_namor

iahim_namor

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 298
  • Înscris: 27.12.2013
Din auzite: aspersoarele necesita presiune ceva mai mare ca sa functioneze corect. Cred ca niste hidrofoare (pompa + vas hidrofor) la 2-300 RON nu ar fi o alegere prea buna. Dar cel mai bine e sa astepti sfaturile specialistilor de pe aici (sau de la un magazin de profil).

#4578
costelmarius

costelmarius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 03.10.2004
Salut,
Am instalat o pompa submersibila tricomserv jar 4 x85 intr-o fantana, la tara( adancime totala 16m/2m apa ) dar cand o  alimentez  se aude un bazait (ca un motor trifazat in 2 faze) si nu urca apa. Dupa 2-3 cuplari/ decuplari de la retea, functioneaza.
Pompa este noua. Sa fie din cauza unei supape de sens montata deasupra pompei cu toate ca pompa are deja una incorporata? Citisem pe aici ca cele incorporate nu sunt eficiente.

#4579
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Poate ai scufundat-o prea mult si a tras ceva nisip.

#4580
costelmarius

costelmarius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 03.10.2004
Daca ar fi tras nisip, nu s-ar fi vazut in apa scoasa? E curata. Supapa de sens montata in plus ii dauneaza cu ceva? E suficienta cea incorporata? Cand voi fi sigur ca functioneaza o sa montez si un vas de hidrofor.
In momentul in care bazaie cablurile de alimentare se incalzesc...

#4581
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Pompa poate sa nu se roteasca decat din doua motive, ori e blocata mecanic la un moment dat, ori pe partea electrica are o problema, cel mai suspect ar putea fi condensatorul.
Faptul ca nu porneste decat cand vrea ea nu are legatura cu supapa de sens suplimentara.
Daca mai este in garantie te sfatuiesc sa o duci la service.

Poti sa o scoti din apa si sa o incerci la suprafata daca functioneaza, fara apa. Poti incerca sa vezi daca porneste de fiecare data si nu da rateuri.

Edited by keta, 27 April 2015 - 11:59.


#4582
thalia

thalia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,934
  • Înscris: 07.11.2007
Buna

Am urmatorul sistem: pompa submersibila+hidrofor si cred ca avem problema la presostat se pare. Din cauza umezelii din camin se umezesc contactele presostatului si pompa nu mai porneste. Ne-am dat seama ca este presostatul ca dupa o lovire usoara a luat-o fara probleme.
Ce presostat sa folosim pentru conditii de umezeala?

Tot sistemul (hidrofor si presostat) este nou  are o saptamana, mai putin pompa care functioneaza ok.

#4583
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,573
  • Înscris: 31.12.2006
@costelmarius: exact asa face cand e condensatorul dus (sau neconectat). Daca pompa e noua, ala de la CTC dormea. Du-o la garantie in cazul asta.
@thalia: doar intr-o saptamana nu cred ca avea cum sa afecteze asa de tare presostatul. Daca nu e plin de rugina/oxid, du-l la garantie. Daca e, va trebuie rezolvata problema umezelii excesive, ca altfel nici restul pieselor nu vor avea viata lunga.

#4584
thalia

thalia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,934
  • Înscris: 07.11.2007
bcristian- dar asa e la noi in camin, e umezeala excesiva, nu stiu cum sa inlatur aceasta umezeala. E condens ca la balamuc.
Si totusi, ce e de facut?
Exista presostat conceput sa fie ok si in conditii sa umezeala excesiva?

Edited by thalia, 27 April 2015 - 15:19.


#4585
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

View Postthalia, on 27 aprilie 2015 - 15:15, said:

[...] ce e de facut? [...]
Mutați în camera tehnică elementele din căminul hidroforului. Posted Image

#4586
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,197
  • Înscris: 09.01.2008
Sau WD40 din belsug pe termostatul scos de sub tensiune, lasat sa se scurga bine 5-10 min si repus la treaba. Condensul in buna parte se elimina prin termoizolarea tavanului caminului si a usii de acces.
Exista si presostat etans dar costa cat pompa probabil.

Edited by camsonat, 28 April 2015 - 09:44.


#4587
thalia

thalia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,934
  • Înscris: 07.11.2007
camsonat ce este WD40?
Unde gasesc un presostat etans?

Nu se mai pune problema sa mai investesc in acest camin, ma credeti sa nu am bagat bani in nemiluita in hidroizolatie. Am rezolvat-o , dar nu am rezolvat problema condensului.

#4588
radu_bog_cocorin

radu_bog_cocorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 08.08.2008
Sistem de ventilatie. Doua guri pe diagonala pt ventilatie.

#4589
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,197
  • Înscris: 09.01.2008
WD40 este o solutie imbuteliata in spray si e buna la toate fiarele de prin gospodarie. Un model de presostat de incredere ar fi asta: Presostat RT116 1. Daca-l cauti exact asa pe google vei gasi si preturi si vanzatori.

Eu ziceam de termoizolatie si nu de hidroizolatie. Placa de sus se incalzeste de la soare si aerul cald de afara, in interiorul caminului aerul e rece si apare condensul. Nu mai vorbesc de bruma permanenta de pe vasul de expansiune.

Edited by camsonat, 28 April 2015 - 10:18.


#4590
iahim_namor

iahim_namor

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 298
  • Înscris: 27.12.2013

View Postthalia, on 27 aprilie 2015 - 11:58, said:

...Ne-am dat seama ca este presostatul ca dupa o lovire usoara a luat-o fara probleme...
L-ai desfacut si este ruginit in interior? Ma gandesc sa nu fie din reglaje ceva... Am si eu hidrofor intr-un camin mic in care este condens foarte mult. Presostatul a inceput sa faca probleme abia dupa doi ani. L-am schimbat (30 RON), dar probabil ca nu a fost defect, chiar daca mai avea si rugina.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate