Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Balans la ridicare picior dupa ac...

Izolatie intre OSB si placa de be...

instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...
 Hyperos consum excesiv baterie?

Contractul pentru Salubrizare est...

Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...
 Permis de conducere nou

Packet Loss la Digi

Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?
 Internet Archive - adauga item la...

Electrica Furnizare + Poșta ...

Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere
 

Vita de vie

* * * * * 8 voturi
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
6983 răspunsuri în acest subiect

#6877
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007

View Postlicap, on 07 aprilie 2024 - 17:04, said:

analfabeții funcționali cu doctorate.
Funcțional, doar funcționalPosted Image ! Așa e când te zgârmă-n cur să te legi de lipsa masteratelor altora, care apropo, pot fi pe oricare domeniu sau pot lipsi chiar, acolo unde schema de studiu a fost completă, că nu se face masteratul de la Spiru Haret încoace.

View PostOtineu, on 07 aprilie 2024 - 17:40, said:

Chiar și via poate fi afectată de secetă. Eu am o parcelă aproape de un vârf de deal pe teren nisipos-lutos și au fost doi ani când strugurii au început să se stafidească înainte de coacerea lor. Acolo nu se poate pune problema de irigare, deci a trebuit să mă repliez. Pe de altă parte, strugurii de masă au neapărat nevoie de apă, de irigare. Chiar și-n via din fața casei am avut nevoie de așa ceva. În lipsa apei strugurii sunt debili, cu caracteristici sub standard. Iar cu schimbările astea climatice cu atât mai mult este nevoie. De vreo 10 ani vara este caniculară, iar irigarea aș zice că se impune de la sine, indiferent e forma aleasă.
Desigur, mai ales în timpurile astea, cu specificația că mai bine merge la secetă decât în an ploios. Da nu mă refer la secetă pedologică, ce afectează viața plantei, ci doar la acel deficit care o scutește pe de o parte de anumite boli, iar pe de alta vine cu un plus de calitate. Ultimii ani au fost de secetă cruntă, incompatibilă cu creșterea plantelor, incluzând aici pomii.

#6878
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.337
  • Înscris: 08.02.2015
Eu m-am adaptat cât de cât la aceste schimbări. Prefer să mă rezum doar la arătura de primăvară urmată de freză. După aia urmează înierbarea care are avantaje deloc de neglijat. La exces pluvial absoarbe relativ repede apa și, lucru foarte important, poți intra cu tractorul ca să stropești via. Când vine seceta, stratul înierbat menține destul de bine umiditatea în sol. De anul acesta folosesc metoda la toate plantațiile mele pentru că avantajele sunt foarte clare.

#6879
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007
Referitor la arătura de primăvară, ca să vezi cum e și cu vremea și cu socoteala de acasă... Acum ceva timp, un client din zona Buzăului, agricultor, îmi zice că a trecut experimental la cultura fără arătură, care în condițiile de iarnă și primăvară uscată ar da rezultate mai bune, protejând solul mai bine de deshidratare... Posted Image Ei, a plouat în primăvara aia, ceva mai târziu, dar a plouat bine. OK, renunțăm... nu plouăPosted Image

#6880
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.337
  • Înscris: 08.02.2015
Eu am luat-o cu binișorul. Am încercat întâi pe o plantație de 0,25 ha, apoi pe cea de 0,75 ha și de anul acesta pe toate. Am avut ca reper una de 0,2 ha la care am făcut întreținerea solului standard, cum se făcea înainte. Pe cea din urmă am ajuns la performanța de a elimina 99,9% din bălării fără erbicide. Doar din lucrări. Efectul? Strugurii au fost frumoși, nimic de zis, dar am identificat și câteva vițe care au fost afectate de secetă. Am colaborat neoficial cu un producător din zonă la care a venit un specialist din Africa de Sud și când lua vara frunze pentru analize de la el, îi dădeam și eu de la mine. Am primit mesaje că trebuie să am grijă de vie pentru că imunitatea ei este scăzută și că probabilitatea de apariție a bolilor criptogamice este mai ridicată decât la viile înierbate. Ca să nu mai spun de calitatea finală a strugurilor. Deci, e cu dus și-ntors. La aceasta am de gând să fac înierbare cu combinație de ierburi, dar aștept persoana specializată în așa ceva ca să-mi stabilească proporțiile dintre aceste ierburi. Dacă merge bine, trec după aia la toate plantațiile pe care le dețin.

Editat de Otineu, 07 aprilie 2024 - 18:16.


#6881
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 14.094
  • Înscris: 17.03.2005

View PostOtineu, on 07 aprilie 2024 - 16:24, said:

Personal, nu am folosit până acum irigarea prin picurare, dar având în vedere că via din fața casei trece printr-un proces de transformare din soiuri de vin în soiuri de masă este nevoie de irigare. Până acum am folosit irigarea cu furtunul. Fie pe șanț, fie prin stropire propriu-zisă. Dar anul acesta voi instala un sistem de picurare cu programare pentru că prefer irigarea pe timpul nopții.


Omul avea programator de irigare, nu curgea apa-n continuu. De regulă, sistemul pornea pe timpul nopții. Să înțeleg că voi udați zi și noapte? Adică, dați drumul la apă și ziua-n amiaza mare, când este caniculă?

Eu am suprafață reletiv mare, în sud unde în ultimii ani a fost seceta severa, ultimele doua ierni înaintea acesteia din care tocmai am ieșit au fost crâncene, am înlocuit, scos pt înlocuire șamd și am săpat ca în mina....
Irig când pot, pe rand, nu se pune problema de mofturi, apa sa fie.
Oricum la pomi nu conteaza atât de mult, as spune ca dpmdv e irelevant, nu am cercetat.

Nu știu la vita de vie cum e povestea.

Ca fapt divers, la legume care sunt mult mai sensibile am irigat și eu și am prieteni care cultiva suprafețe mari, pt comercializare, direct din ouț, ziua....
Nu sunt probleme semnificative deși la legume intr-adevar nu e rău dacă poți sa eviți sa irigi ziua în amiaza mare.


Problemele de natura fiziologica, legate de diferența de temperatura în sol, provocata de apa rece în solul cald, exista dar influenta lor este relativa și destul de complicat de cuantificat, practic pt fermier sunt multe probleme în ecuație.. Apa, timp, munca,etc... Eventualele pierderi în majoritatea cazurilor, dacă apar, sunt acceptabile.

Problema cu udatul ziua și ideea asta ca nu e bine sa uzi ziua provin din metoda folosita în trecut, adică prin metode tradiționale, pe șanțuri sau inundarea șamd..

Acolo ai intrgadevar problema "oparirii" plantelor și implicit problema provocata de umiditatea mare care favorizează sever bolile fungice.

La picurare însă nu e cazul pentru ca la suprafața zona umeda e infima și oricum nu ck teaza când curge apa, banda umeda de sol e acooo și a doua zi după ce tu ai terminat irigatul.... Tot vei avea umiditate dinspre sol și odată cu ea problema bolilor criptogamice.

Cam asta e opinia mea, fiecare le știe pe ale lui și mai ales ca e cum poate.

Evident ca metoda fool proof este sa iei de buna ideea împământenita și sa uzi pe răcoare, cu apa nu foarte rece, etc.. Dacă poți face asta, și la câteva plante sau când ai suprafață relativ mica și apa la discreție, cu instalație optimizata șamd... E excelent.


Referitor la folosirea unei instalații de irigare prin picurare asa cum vrei tu sa faci, deși merge și cu banda în cazul asta, as spune ca e mai indicat sa pui direct țeavă cu picuratoare dedicate. E mai trainica, eventual se pot curata, înlocui în caz ca vrei alt tip/model/specificații diferite șamd.

Oricum, rămâne concluzia ca se poate iriga și în profunzime folosind picurarea, se poate ca orice, difera doar circumstanțele și cum ajustezi instrumentele folosite sa obții ce îți trebuie.
Asta nu înseamnă însă că plantarea cu inundarea gropii, plantare în noroi șamd nu e o chestie bună... Când poți, dacă poți, e super. E, rpobabil, cea mai buna/sigura metoda... Numai sa poți... Și eu am făcut și asa...
Nu înseamnă însă că aia care plantează hectare pe zi, cu mașina, aruncantotul în șanț uscat, "țărână", acoperă și apoi dau drumul la apa nu fac bine. Dacă ar sta aia cu furtunul la fiecare planta i-ar apuca toamna și nu ar termina.
Știu plantație făcută în iulie, cu plante refrigerate, mecanizat... Nu mi-a venit sa cred cum arătau plantele în primăvara următoare...



#6882
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.337
  • Înscris: 08.02.2015
Și la mine seceta a fost din ce în ce mai pronunțată. Până acum vreo 2 ani pânza freatică era la 0,5-0,75 m. Acum este la 3,5 m!
La mine acasă, am și vie (cam 90% soiuri de masă, cu tendință de a ajunge la 100%), am și un mic spațiu pentru legume. Ultimele au fost irigate an de an pe șanț. Anul acesta o să fac o instalație de picurare cu care vreau să acopăr tot (vie + legume). Apă am destulă, este relativ aproape de nivelul solului, deci nu-mi fac probleme.
Mă gândesc că e doar o chestie de reglaj a programatorului de irigare astfel încât să fie OK și pentru legume, și pentru strugurii de masă. Eu aș pune accent în continuare pe irigarea în timpul nopții, mai ales că nu întotdeauna sunt acasă. Când sunt, nu-i o problemă să fac și o irigare clasică cu furtunul sau chiar pe șanț la legume, atunci când situația impune.
La plantat via e altceva. Gropile le fac cu motoburghiul. Prefer să-mi pun câteva bidoane cu apă în mașină ca să asigur măcar 5 litri de apă la fiecare viță plantată. Când am făcut așa am avut randament ridicat la prindere (98-99%). Anul acesta mai am de pus vreo 400 și ceva de vițe. O să văd la toamnă câte s-au prins, dar sunt foarte optimist.

#6883
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.522
  • Înscris: 28.12.2010
La mine in gradina am instalatie de picurare numai la legume. Bolta de vita de vie vad ca se descurca admirabil in conditii de seceta. Pomii par ca rezista si ei destul de bine fara apa, mai putin merii care anul trecut au avut problema aia cu pittingul care se pare ca e o carenta de calciu datorata probabil unui deficit de apa. Anul asta vreau sa am mai multa grija cu udatul pomilr. Panza freatica cica ar fi aproape la vreo 3 metri. Poate de aia vita de vie se descurca fara apa, in special butucii mai in varsta. Dar pana nu imi fac putul meu in curte e destul de greu sa ud de la retea la preturile astea de 15 lei metrul cub. Inca nu m-am invrednicit sa fac o gaura in curte si sa vad ce si cum reusesc.

#6884
MareleIntelept

MareleIntelept

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.743
  • Înscris: 26.07.2023

View PostMareleIntelept, on 02 martie 2024 - 08:59, said:

Cu vreo doua saptamani in urma am facut un antrenament de altoire uscat-in-uscat, cu doi altoi intr-o despicatura. Ieri am constatat ca in capatul unuia a aparut seva, in celalalt nu (inca). E posibil sa fi reusit o prindere?
Tentativa de altoire din februarie arata ca in poza "Altoi". Fișier atașat  Altoi.jpg   207,75K   17 download-uri Ala e un mugure de Muscat de Hamburg. Trag sperante ca s-a prins, dupa cum se prezinta.
Portaltoiul (cred ca-i zaibar) are stadiul din poza "Portaltoi". Fișier atașat  Portaltoi.jpg   312,73K   19 download-uriRevin la o intrebare mai veche: pot sa am doua soiuri de struguri pe un singur butuc? Sau trebuie sa "ucid" zaibarul ca sa-i dau Hamburgului toata forta de care are nevoie? Ma gandesc ca daca altoiul moare, raman si fara must la toamna Posted Image

Inca ceva. Am un strugure alb, foarte bun - dar nu muscat - care a intrat in vegetatie cu multi lastari dubli: Fișier atașat  Dubluri.jpg   164,61K   17 download-uri. Asa arata majoritatea lastarilor de pe butuc.
Cum se procedeaza in situatia asta? Se lasa amandoi? Daca se suprima unul din ei, cum se face alegerea?

#6885
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.522
  • Înscris: 28.12.2010
Il lasi pe cel care are o pozitie mai convenabila. Care te avantajeaza ulterior la palisat. Unul il elimini. Doar daca cumva ai mare lipsa de lastari prin zona atunci poti sa lasi probabil si 2 dar eu niciodata nu am lasat 2 asa de aproape. La altoire inca nu poti sa zici "hop". Mai asteapta sa o ia mai serios din loc, eu am avut lastarel de 2-3 cm care apoi s-a uscat. Dar oricum sperante sunt :)))

Editat de gabiroa, 08 aprilie 2024 - 10:17.


#6886
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.337
  • Înscris: 08.02.2015

View PostMareleIntelept, on 08 aprilie 2024 - 08:09, said:

Revin la o intrebare mai veche: pot sa am doua soiuri de struguri pe un singur butuc? Sau trebuie sa "ucid" zaibarul ca sa-i dau Hamburgului toata forta de care are nevoie? Ma gandesc ca daca altoiul moare, raman si fara must la toamna Posted Image
Da. Dar dacă ar fi după mine aș ucide fără nici cel mai mic regret Zaibărul.

View PostMareleIntelept, on 08 aprilie 2024 - 08:09, said:

Inca ceva. Am un strugure alb, foarte bun - dar nu muscat - care a intrat in vegetatie cu multi lastari dubli: Attachment Dubluri.jpg. Asa arata majoritatea lastarilor de pe butuc.
Cum se procedeaza in situatia asta? Se lasa amandoi? Daca se suprima unul din ei, cum se face alegerea?
Lăsați-i pe amândoi acum și când ajung pe la 25 cm eliminați pe cel mai slab dintre ei.

#6887
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Mesaje: 219
  • Înscris: 30.03.2024
Azi m-am bagat in seama...
Am facut 5 l solutie din 80 ml glifosat (am uitat ce marca e... oricum e diluat) si 1 g Chikara (adica 6 lei. Plicul are 2 g, 12 lei). Ultimul trebuind, cf.colegilor, sa-mi asigure 4-5 luni de liniste, adica fara sapat, fara scos buruieni ca nu mai creste nimic. Am dat spalierele de vita de vie si aleea de acces auto, sa nu ma mai innebuneasa senzorii de parcare...
Ca un facut, ca de fiecare data cand dau cu erbicid, taman atunci cand apas, incepe vantul sa bata. Sper ca trandafirii sotiei sa nu fi fost atinsi, dar daca da... Voi ce scuza aveti pentru moartea subita?

#6888
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007
Scuza e universală, morții cu morții, vii cu viile.

#6889
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.593
  • Înscris: 10.01.2019
Era bine sa-i fi spalat cu furtunul imediat ce ai avut suspiciunea ca i-ai stropit cu erbicid

#6890
MareleIntelept

MareleIntelept

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.743
  • Înscris: 26.07.2023

View Postadip62, on 08 aprilie 2024 - 13:40, said:

Azi m-am bagat in seama...
Am facut 5 l solutie din 80 ml glifosat (am uitat ce marca e... oricum e diluat) si 1 g Chikara (adica 6 lei. Plicul are 2 g, 12 lei). Ultimul trebuind, cf.colegilor, sa-mi asigure 4-5 luni de liniste, adica fara sapat, fara scos buruieni ca nu mai creste nimic. Am dat spalierele de vita de vie si aleea de acces auto, sa nu ma mai innebuneasa senzorii de parcare...
Ca un facut, ca de fiecare data cand dau cu erbicid, taman atunci cand apas, incepe vantul sa bata. Sper ca trandafirii sotiei sa nu fi fost atinsi, dar daca da... Voi ce scuza aveti pentru moartea subita?
Draga mea, astia s-au uscat, cred ca au fost defecti. La anul punem altii, mai frumosi si mai parfumati.

#6891
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.350
  • Înscris: 26.02.2006
Am câțiva butasi plantati în curte, în anul 2, si pe care as vrea sa ii pun pe araci, deoarece ii am plantati pe lângă gard, la distanta între ei, nu unul lângă altul. Acum în primăvara i-am tăiat la 4 ochi, nu stiu daca am făcut bine. Cum trebuie sa ii curat pe viitor pt arac?

#6892
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.337
  • Înscris: 08.02.2015
Care a fost logica de i-ați tăiat la 4 ochi? Dacă au fost corzi prea subțiri atunci se lasă un cep de 2-3 ochi. Dacă a rezultat o coardă dezvoltată normal atunci se lasă până la 50-70 cm în funcție de ce și cum vreți s-o formați pe arac. Nu încurajez acest fel de tăiere, dar anul viitor puteți să faceți cerc ardelenesc sau tăiere de Drăgășani dacă chiar țineți să folosiți aracul ca mijloc de susținere a viței.

#6893
nanpeter

nanpeter

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Mesaje: 44
  • Înscris: 28.11.2020
Am infintat  si eu o mica vie , 100 butasi de feteasca regala si 50 de feteasca neagra ,butasi cumparati de la DaBacco , de forarte buna calitate ,au pornit in vegetatie .Intrebarea mea pentru cunoscatori este ,cand incep tratamentele si cu ce substante ?

#6894
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.337
  • Înscris: 08.02.2015
Până apare ediția a treia din care vor fi scoase tratamentele care au fost scoase de la omologare și în care vor fi menționate noile tratamente, inclusiv cele bio, luați ca reper ediția a doua a Ghidului fitosanitar. Vă ajută pe termen lung, nu doar pentru cazul de față.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate