Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rostschreck Lidl

Si noi suntem Florin Piersic? / J...

Rascumparare euroobligatiuni (pri...

Detartraj partial slatina
 Cu ce pot izola fonic peretii pen...

Telefon cu senzor compass BUN

Blocare google chrome cu master p...

Instalare Siemens NX pe macbook
 sfat achizitie telefon pana in 20...

Stoc Smart CAM TV

Ce corzi de chitara sa cumpar?

Galaxy A54 compass defect?
 Cum conectez un switch WIFI la 60...

Cumparare AC Gree [Buget maxim 30...

Telekom

Ce e aratarea asta ?
 

Vita de vie

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
6975 replies to this topic

#6859
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 30.03.2024
Iar o luati la vale...
Imi cer scuze ca am inteles gresit ce-a scris Fane si am dat apa la moara unora...
Hai sa revenim la vitele (de vie) noastre. Am vazut ca in Bucuresti le-a dat deja frunza, la mine la tara se doarme intr-o veselie. Zici ca-s dupa betie... dar nu am niciun strugure de vin si nici nu vreau sa ma apuc - e prea multa munca si nu-s nici asa sarac sa nu pot cumpara.

#6860
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,762
  • Înscris: 11.03.2007
N-am urmărit meciul, e mai vechi, sau abia a început?

View Postlicap, on 06 aprilie 2024 - 14:18, said:

..............

Dacă nu puteți/nu știți/nu vreți să dați informații, lăsați-i pe cei care pot/știu/vor ca dă dea, nu-i fugăriți. Este un privilegiu să avem printre noi oameni care-și rup din timpul lor pentru a ne împărtăși din experiența acumulată, informații care astăzi costă. Vița-de-vie este un subiect atât de vast, încât face mult o informație venită din tarla. Ambii colegi au oferit informații prețioase, ele rămân pe forum, la o scurtă săpătură găsești rapid un anumit subiect, iar dacă ei au un meci (habar n-am de asta), măcar să rămână unul izolat, să nu o facem horă, punând paie pe foc. Era mai interesantă și mai utilă o zonare a soiurilor de viță, decât una, închipuită, a caracterelor...

#6861
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Eu cred că forumul este o arie de dezbateri. Unii cer informații, alții oferă informații. Unii stăpânesc informații dintr-un anumit subdomeniu (al viticulturii), alții din alt subdomeniu. Cred că ar fi o formă de respect să se recunoască meritele celor care au aceste cunoștințe și le oferă. Mai ales că o fac de 18 ani pe acest forum. De asemenea, cred că experiența de 50 ani a unuia primează în fața unuia care practică viticultura de câțiva ani și nu trebuie tratată cu dispreț. Repet, este o formă de respect.

Edited by Otineu, 07 April 2024 - 09:10.


#6862
fane52

fane52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 21.11.2021
In alta ordine de idei.
30 de vite altoite,plantate in iarna si primavara,cate10 de la SCDVV Iasi,ICDVV Valea Calugareasca si Ciumbrud Plant.3 dintre ele,inca nu au infrunzit.Una,i-a ramas doar petiolul la doi lastari.In rest,in tonul obisnuit al unei vite nou plantata.Lipsind ploile,le-am dat 5-10 de apa pe un santulet in jurul gropii.Credeti ca ar trebui mai multa si in ce ritm?
Licap,Am 10 ani de Ardeal.Nepoata,este unsfert olteanca.La 2 ani ai ei este isteata,eleganta,frumoasa si devreme...Ce si-ar dori mai mult un oltean?Pe unde am fost,am fost tratat mai degraba ca unul cumpatat decat coleric cum sunt oltenii si prahovenii(de,grupa 01)Apropo,cred,Otineu este prahovean,nu ca mi-ar fi rusine sa fie oltean,chiar m-as mandri.De 40 de ani,m-am intors la obarsie.
Dar tu,fiul meu Brutus,ai recunoscut intr-un moment de ratacire,ca ti-a fost rusine cu tine.De unde,tratarea semenilor dupa origini.Aici nu suntem olteni,ardeleni,moldoveni samd.Suntem cu totii doar forumisti si trebuiesa ne respectam statutul.Mitici sunt peste tot.Mai multi sunt insa oameni cu bun simt.Tu,in care caruta vrei sa urci,unde crezi ca te vei simti mai bine.Hotareste-te si fii sigur ca vei fi tratat functie de alegerea facuta.Eu,cred ca stiu ce vei alege.
Sa fim sanatosi ca belelele se tin scai de multi dintre noi.

#6863
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Eu am plantat zilele astea vreo 200 de vițe și mai am de plantat vreo 400. Nici pe la mine nu a mai plouat de câteva săptămâni. Chiar dacă la suprafață pământul este uscat, de la vreo 10 cm în jos pământul este suficient de umed. Pentru siguranță, am pus câte 5 litri de apă în fiecare groapă făcută.
Nu știu cum a fost la dvs. la momentul plantării. Acum trebuie o ploaie serioasă ca să ajungă apa-n sol până la nivelul rădăcinilor. Irigatul ajută dacă se dă suficientă apă ca să ajungă la ele. Sunt de părere că trebuie o irigare zilnică pentru a se atinge acest obiectiv.

#6864
fane52

fane52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 21.11.2021
Vezi,Gabi,parlamentarii insisi sufera de aceeasi meteahna si din aceleasi considerente.Sa nu mai spunem ca,cu precadere in prejma alegerilor, aleg fiecare o buza de sant mai mizerabila sau..si mai mizerabila functie de ce dicteaza partiduletul,isi pun poalele in cap ca,de,ei este barbati si incep sa balacareasca.Uneori mai iese si de o bascalie dar nu toti se,sau o pricep.
Nu ma mai mira,ce e rau insa este ca si pe forum avem parte de derapajele astea ca uneori nu mai ai loc sa pui o problema care te doare pt ca toata lumea e prinsa in hora.Nu poti spune insa decat ca...erare humanum est.

#6865
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,588
  • Înscris: 10.01.2019
Nu trebuie neaparat o irigare zilnica dar e  mai buna o irigare prin picurare, adica una data incet astfel incat sa patrunda in adancime si nu se imprastie  in lateral (cum se intampla daca dai multa apa deodata). Din experienta pot spune ca 5 litrii de apa data prin picurare este suficienta ca sa ude foarte bine pana la 50 cm adancime un butas plantat in groapa. Practic daca irigarea se face prin picurare tot pamntul in care butasul a fost plantat se uda foarte bine. Cand ai putine plante poti adapta un sistem de picurare dintr-un PET de 2.5 sau de 5 litrii pe care sa-l folosesti apoi pe tot parcursul primului an. Pentru o eficienta si mai buna langa butas se poate introduce un tub de plastic (din cele folosite la tras firele de curent prin pereti), 20 cm in pamant si 10 cm deasupra in care sa se faca picurarea. Astfel apa ajunge direct, chiar deasupra radacinilor Cu un astfel de sistem poti face si  fertirigare dizolvand  ingrasamant in apa de irigare. Eu chiar am experimentat cu rezultate foarte bune fertirigarea in acest mod, administrand Ferticare S, 1, 2 si 3 si azotat de potasiu, 1 gr/litru  (similar cum si face si la tomate). Starter pana la prindere, 1 pana la inflorit, 2 pana la compactare si 3 alternativ cu azotat de potasiu dupa compactarea boabelor. Evident fenofazele respective se refera la via pe rod luata ca reper, nu la butasul nou plantat

#6866
fane52

fane52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 21.11.2021
In iarna am pus butasul cu radacinile in jos,pamant marunt si reavan presat cu mana pt contact intim,5-10 cm pamant,5l balegar de capra,umplut groapa,presat putin cu piciorul,musuroit si ..basta.Fara apa pamantul fiind reavan,oricum ploua si se taseaza pana in primavara.
In primavara la fel doar ca am pus balegarul la 5-10cm sub radacina la sfatul celor de la Ciumbrud si 10l apa.Ar fi echivalentul unei fertilizari de baza?Pt ca va primi d alde Klastorf si ceva Croopmax in vegetatie.Bidonul de 5l l-am folosit si eu,ingenioasa ideea cu copexul.Am sa ud la gavan 10l la 4 zile pana ajung sa leg lastarul de tutore,apoiu bidon de 5l la doua zile.Imi era teama sa nu fac abuz cu apadar vad ca este chiar necesara.Cred ca butasullui caruia i-au cazut frunzele va recidiva din ceva muguri latenti,doar nu moare o planta odata pornita invegetatie.Mai tarziu ii voi pune picurare.

#6867
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Apa în groapă e bună pentru cel puțin două motive. O dată pentru hidratarea propriu-zisă a butașului și a doua pentru a avea pământul de la rădăcină suficient de moale încât noile rădăcini să-l penetreze cât mai ușor. Irigarea prin picurare nu ajută prea mult deoarece apa nu ajunge până la adâncimea rădăcinilor, ci doar în zona de suprafață 10-15 cm. Ori, interesul este să se dezvolte rădăcinile de jos, nu cele din zona intermediară sau de suprafață. Când irigați pe șanț sau pur și simplu cu furtunul o faceți ca să se ude bine de tot pământul astfel încât straturile profunde să absoarbă apa. Va fi mai multă apă consumată și, implicit, șanse mai mari ca apa să ajungă la rădăcină.

#6868
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,588
  • Înscris: 10.01.2019
Apa ajunge prin picurare fara probleme la o jumattate de metru. Eu chiar am facut acum multi ani un experiment si "am picurat " 5 l de apa intr-o zona similara cu o groapa de plantare. Rezultatul a fost ca s-au umezit foarte bine  cca 35 litrii de pamant, mai mult in adancime decat in largime. Sunt absolut sigur ca daca cantitatea de apa ar fi fost mai mare volumul udat si implicit adancimea de umezire ar fi fost si mai mare. Sigur ca este importanta si adancimea si in general  geometria gropii de plantare, ca acolo pamantul este mai afanat si mai usor penetrat de apa.

#6869
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Eu am înlocuit la cineva o viță de-un soi cu altul, iar omul avea irigare prin picătură. După o săptămână apa nu ajunsese la mai mult de 15 cm de nivelul solului.
Din partea mea nu are decât să încerce ce variantă vrea.

View PostAlexD2, on 07 aprilie 2024 - 13:19, said:

Din experienta pot spune ca 5 litrii de apa data prin picurare este suficienta ca sa ude foarte bine pana la 50 cm adancime un butas plantat in groapa. Practic daca irigarea se face prin picurare tot pamntul in care butasul a fost plantat se uda foarte bine. Cand ai putine plante poti adapta un sistem de picurare dintr-un PET de 2.5 sau de 5 litrii...
Credeam că este o greșeală de redactare, dar văd că e mai rău.

#6870
fane52

fane52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 21.11.2021
Pe orizontala 25-30 cm max dar in adancime iti amintesti cam cat a mers?

#6871
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
15 cm, cum am spus în comentariul anterior.

#6872
fane52

fane52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 21.11.2021
Scuze ,sunt cu gandul la operatia de luni la Craiova.50cm.
Ma urmareste  permanent ideea de patrundere in adancime a radacinii tomatelor pt a rezista mai bine la seceta.In directia asta bilonul si plantarea in mocirla fara a mai primi apa 7,chiar 10 zile,ar fi un inceput.Ce se intampla apoi prin picurare,udare zilnica,max la 2 zile,duce la o radacina superficiala,in jur de 30cm.Tinand cont de cca 1,5l pe ora la o duza,o udare mai consistenta apoi sa uitam 3-4 zile de irigare!Stiu ca sunt of topic dar nu ai incercat ceva si in directia asta?Stresarea plantei ar duce si la un gust mai bun,daca nu-l suparam pe parinte.

#6873
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Adâncimea la care pătrunde apa depinde de cantitatea de apa.

Eu pomii ii ud doar prin picurare și dacă uit pompa data drumul peste noapte trebuie sa fiu atent pe unde calc.
Am avut roșii pe interval și am uitat sa le opresc liniile peste noapte, au rămas deschise, pompa mergând pt pomi... A doua zi am călcat neatent pe lângă un pix... Nu vreți sa știți cum am ieșit...

Dacă după o săptămână ai găsit 15 cm în jos înseamnă că ăla care a irigat acolo a lăsat apa data durmu puțin, cât a apucat sa se vadă la suprafata o banda umeda, iar apoi a oprit.
Asta nu e irigare.



Discutia însă e inutila, oricine poate face experiment, pui 5m de banda și dai drumul la apa, apoi la interval regulat de câteva ore tot sapi câte o gaura și vei ce găsești..

Edited by parintele, 07 April 2024 - 16:21.


#6874
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Personal, nu am folosit până acum irigarea prin picurare, dar având în vedere că via din fața casei trece printr-un proces de transformare din soiuri de vin în soiuri de masă este nevoie de irigare. Până acum am folosit irigarea cu furtunul. Fie pe șanț, fie prin stropire propriu-zisă. Dar anul acesta voi instala un sistem de picurare cu programare pentru că prefer irigarea pe timpul nopții.

View Postparintele, on 07 aprilie 2024 - 16:19, said:

Dacă după o săptămână ai găsit 15 cm în jos înseamnă că ăla care a irigat acolo a lăsat apa data durmu puțin, cât a apucat sa se vadă la suprafata o banda umeda, iar apoi a oprit.
Asta nu e irigare.
Omul avea programator de irigare, nu curgea apa-n continuu. De regulă, sistemul pornea pe timpul nopții. Să înțeleg că voi udați zi și noapte? Adică, dați drumul la apă și ziua-n amiaza mare, când este caniculă?

#6875
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,762
  • Înscris: 11.03.2007
Și mai contează și umiditatea generală a solului... temperatura și vântul, etc. Un sol uscat, suge imediat din lateral, un sol saturat lasă apa să se deplaseze gravitațional, în jos. La fel am dat și eu anii trecuți la zmeură, puțin, jumătate de oră seara la 10, cu picurătorii reglați cât să adune un 250-500 ml în timpul ăsta, suficient pentru plante, aproape inutil pentru solul din adâncime. Asta s-a verificat când am îngropat niște șpalieri de i-am mai îndesit. E drept, ultimii doi ani au fost catastrofă în zona mea, care au lăsat în sol un deficit imens de umiditate, reglat, sper, anul ăsta, unul bogat deocamdată în umiditate. Ce-o fi vom mai vedea. Via nu mi se pare specia care are mari probleme cu seceta, însă pentru a se prinde trebuie ceva atenție și muncă. Acum e parfum, în august însă...

#6876
tioopedi

tioopedi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 01.12.2018
Am o galeata de respect .
O vars toata odata, sau cate un ibric la fiecare sfert de ora?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate