Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Garantie apartament dezvoltator

Aplicație GPS cu zoom automa...

Ipad Pro & Air 2024

Service si revizii reprezentanta
 Ati returnat produse pe aliexpres...

Certificate de nastere digitale

Fitbit sau huawei band ?

Tatuator handpoke
 Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...

Impamantare
 Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...

Probleme fibra (internet ) rooter...

Renovare completa + pompa de cald...
 

Vita de vie

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
6975 replies to this topic

#325
vecinu2012

vecinu2012

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 29.10.2012

View Postsilvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:

Vreau sa plantez vie langa casa (in locul gradinii de zarzavat), in jur de 30 butasi cu scop hobby/autoconsum. Locatie 30 km sud de Stefanesti Arges.
Doresc sfaturi in alegerea soiului.
Caracteristici dorite: vie de vin alb, soi cu rezistenta minim medie la mana, fainare, ger si sa se preteze zonei si unei culturi organice/ecologice/bio.

1. Din ce am citit eu as alege Alb aromat sau Feteasca regala. Ce parere aveti/ alte recomandari?

2. Am mai vazut in oferta de la Pietroasele butasi de Fetească regală clona 21 Pt. Stiti ceva despre rezistentele acestui soi? Este preferabil soiului de baza pt ce imi trebuie mie?

3. Alb aromat este un soi nou creat. Intra la categoria cu "rezistenta biologica"?

4. Exista soiuri cu "rezistenta biologica" cu genitori din soiuri de Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca? (o parte din soiurile mele favorite)
Posted Image

gasesti ceva date  pe www.scribd.com

#326
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postsilvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:

Vreau sa plantez vie langa casa (in locul gradinii de zarzavat), in jur de 30 butasi cu scop hobby/autoconsum. Locatie 30 km sud de Stefanesti Arges.
Doresc sfaturi in alegerea soiului.
Teoretic, recomandarea cea mai potrivita poate veni din partea specialistilor de la Stefanesti. Ei stiu mult mai bine decât noi tipul de sol şi condiţiile climatice specifice zonei şi, implicit, care ar fi soiurile cele mai potrivite pentru zona respectivă.
Oricum, dacă zici că e vorba de o zonă aflată la 30km sud de Ştefăneşti înseamnă că este o zonă de câmpie care, în mod normal, nu este pretabilă pentru cultura viţei de vie.
Pe de altă parte, fiind la şes, înseamnă că ar trebui să te orientezi în special pe soiuri rezistente la ger.
Recomandarea mea este să faci un drum la Ştefăneşti şi să le ceri un sfat de specialitate.

View Postsilvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:

1. Din ce am citit eu as alege Alb aromat sau Feteasca regala. Ce parere aveti/ alte recomandari?

2. Am mai vazut in oferta de la Pietroasele butasi de Fetească regală clona 21 Pt. Stiti ceva despre rezistentele acestui soi? Este preferabil soiului de baza pt ce imi trebuie mie?

3. Alb aromat este un soi nou creat. Intra la categoria cu "rezistenta biologica"?

4. Exista soiuri cu "rezistenta biologica" cu genitori din soiuri de Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca? (o parte din soiurile mele favorite)
Ai motive în plus să faci un drum la Ştefăneşti.

#327
adiboju

adiboju

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.03.2010

View Postsenator, on 15 decembrie 2012 - 13:24, said:

Poţi să o tai şi acum, şi la primăvară fără probleme. Lăsarea cepilor mai lungi cu 1-2 ochi este o mare prostie.
În primul rând, este la mintea cocoşului că tu ai tot interesul de a lăsa cele mai sănătoase corzi. Şi, dacă este să dea gerul (cum s-a întâmplat, de exemplu, anul trecut), degeră toată coarda, nu doar vârfurile.
Eu, personal, tai de ani de zile via de la boltă din toamna . Au fost două ierni foarte geroase (cea de acum un an şi cu 3 ani în urmă) când viţele au degerat aproape complet (adică, a dat primăvara de la rădăcină). În rest, nu s-a pus problema să degere un ochi de la coardă aşa cum se discută pe-aici. De fapt, n-are nici-o logică. De ce ar degera doar primul ochi, iar ceilalţi nu?


Bolta are un sistem specific de tăiere. Adică...
Alegi coarda/corzile cele mai sănătoase şi drepte de care te foloseşti pentru formarea corzilor principale, care cresc pe verticală. E bine ca tăierea să fie în stil telescop pentru o rezistenţă mai bună la îngheţ şi secetă. Adică, chiar dacă ai o coardă care a dat de jos, de la butuc, şi a ajuns până la locul unde se lasă pe boltă şi este coardă sănătoasă, anul ăsta o tai până la prima sârmă, la anul coarda care va creşte o tai la a doua sârmă şi tot aşa până ajungi la bolta propriu zisă când apleci coarda peste boltă şi o tai până la prima sârbă a bolţii. Din acel moment, dezvoltarea bolţii o faci doar din cepi de 2-3 ochi.
Asta nu înseamnă că nu poţi te poţi folosi şi de alte corzi pe care să le cercuieşti pe sârmele aflate de la butuc până la bolta propriu-zisă.
mai copii---iertata-mi-fie interventia---,cand ati vazut voi facandu-se tratamente la vita de vie iarna?io din cate am citit prin carti,nu am intalnit ,tratamentul de iarna ca lucrare specifica in vita de vie (a nu se confunda cu pomii fructiferi, unde tratamentul in repaus vegetativ este obligatoriu ).si legat de taieri,acestea se pot face si toamna dar numai in zonele unde temperatura minima absoluta nu scade mai jos de -16,-18 grade,zone unde vita de vie se conduce pe tulpini inalte.in zonele unde vita se conduce dupa sistemul culturii protejate,se pot aplica asa zisele taieri de usurare,in nici un caz taieri totale.

#328
adriano1978

adriano1978

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 696
  • Înscris: 25.07.2010

View Postadiboju, on 25 decembrie 2012 - 21:19, said:

mai copii---iertata-mi-fie interventia---,cand ati vazut voi facandu-se tratamente la vita de vie iarna?io din cate am citit prin carti,nu am intalnit ,tratamentul de iarna ca lucrare specifica in vita de vie (a nu se confunda cu pomii fructiferi, unde tratamentul in repaus vegetativ este obligatoriu ).si legat de taieri,acestea se pot face si toamna dar numai in zonele unde temperatura minima absoluta nu scade mai jos de -16,-18 grade,zone unde vita de vie se conduce pe tulpini inalte.in zonele unde vita se conduce dupa sistemul culturii protejate,se pot aplica asa zisele taieri de usurare,in nici un caz taieri totale.

Iarna se poate face tratament la vita de vie daca ai probleme cu Paduchele lanos...Cat despre taiat via de toamna te asigur ca in zona Vrancea unde temperaturile coboara fregvent sub -20 de grade se taie de obicei o mare parte din vie, vorbim de taiere definitiva. Anul trecut la timpul asta eu aveam toata via taiata ...

#329
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
XXXXXX, există Google şi dacă încearci o căutare după tratamente vita vie iarna ai să vezi că gasesti.
În altă ordine de idei, dacă foloseşti astfel de formule de adresare, vei primi replici pe măsură.

View Postadriano1978, on 26 decembrie 2012 - 19:32, said:

Cat despre taiat via de toamna te asigur ca in zona Vrancea unde temperaturile coboara fregvent sub -20 de grade se taie de obicei o mare parte din vie, vorbim de taiere definitiva. Anul trecut la timpul asta eu aveam toata via taiata ...
Confirm şi pentru zona Valea Călugărească-Năeni. Via personală este deja tăiată la sfârşitul lunii noiembrie.

Edited by scaiba, 27 December 2012 - 12:39.
Iar cei care continuã cu formule de adresare deplasate, vor fi editaþi.


#330
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
m-ar interesa un sfat pentru cultivarea catorva  soiuri de vita de vie in curte la tara ....mentionez ca in zona confluentei  raului Suceava cu Siretul deci in judetul Suceava. Ce as putea alege din urmatoarele soiuri care  se gasesc la unele firme distribuitoare de butasi?   Pinot Gris, Muscat Otonel, Bianca, Riesling Italian si din cele de masa Helikon, Victoria, Chasselas d"ore, Palatina, Tereza, Napoca, Splendid, Moldova....negasind  descrieri complete ale acestora privitoare la temperatura la care rezista pe perioada iernii si timpul de coacere

#331
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Tu ce doreşti să pui: struguri de masă? Struguri de vin ? Sau combinaţie?

#332
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
incerc sa completez din amandoua asa ca pentru  uz personal...mai am  un soi  dar nu stiu exact ce e atunci cand reuseste sa se coaca e o nuanta de mov in rest daca nu  ajunge la maturitate ramane verzui dar boabele la fel de dulci...

#333
adiboju

adiboju

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.03.2010

View Postmuscleman, on 05 ianuarie 2013 - 02:12, said:

m-ar interesa un sfat pentru cultivarea catorva  soiuri de vita de vie in curte la tara ....mentionez ca in zona confluentei  raului Suceava cu Siretul deci in judetul Suceava. Ce as putea alege din urmatoarele soiuri care  se gasesc la unele firme distribuitoare de butasi?   Pinot Gris, Muscat Otonel, Bianca, Riesling Italian si din cele de masa Helikon, Victoria, Chasselas d"ore, Palatina, Tereza, Napoca, Splendid, Moldova....negasind  descrieri complete ale acestora privitoare la temperatura la care rezista pe perioada iernii si timpul de coacere
uite aici ceea ce cauti : http://www.scribd.co...24/Ampelografie
acolo aflii cam tot ce te intereseaza despre o gramada de soiuri mai putin Bianca,Terez si Palatina. Bianca si Palatina,ti le recomand cu placere. Bianca este foarte rezistent la ger si principalele boli. acumuleaza pina la 280 g zahar/litru si se coace pina la jumatatea lui septembrie.merge foarte bine in combinatie cu soiul Muscat Ottonel.
soiul Palatina e soi de masa,tamaios si se coace incepind cu jumatatea lui august.si el e rezistent la boli dar, la -24 grade,au inghetat 75%din mugurii principali.
Terez, la mine la Cluj,in 2012 nu a ajuns la maturitate desi a intrat in parga la inceput de sptembrie.

#334
adiboju

adiboju

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.03.2010
uite aici soiul Bianca: [ http://light.sunphoto.ro/photos/normal/45871103_NSFYBKHPK.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]  si soiul Palatina:[ http://light.sunphoto.ro/photos/normal/45198374_MJLBBKOKF.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#335
silvian10

silvian10

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 13.12.2012

View Postadiboju, on 05 ianuarie 2013 - 18:32, said:

Bianca si Palatina,ti le recomand cu placere. Bianca este foarte rezistent la ger si principalele boli. acumuleaza pina la 280 g zahar/litru si se coace pina la jumatatea lui septembrie.merge foarte bine in combinatie cu soiul Muscat Ottonel.

adiboju cate kg de struguri iti da Bianca la butuc si ce gust are vinul (franc, aromat, etc)?

#336
adiboju

adiboju

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.03.2010

View Postsilvian10, on 10 ianuarie 2013 - 16:42, said:


adiboju cate kg de struguri iti da Bianca la butuc si ce gust are vinul (franc, aromat, etc)?
sincer, nu i-am cantarit.strugurele are ~100-130g.are in general 2 inflorescente pe lastar.acuma ce sa zic,in 2011 anul fiind mai bun strugurii au fost mai mari si batuti,anul trecut boabele mai rare dar mult mai dulci.
o alta caracteristica interesanta,am observat-o atunci cand  ciupesc varfurile lastarilor (inainte de inflorit).din majoritatea copililor iese cate o inflorescenta,care leaga si se coace la 2-3 saptamani dupa prima productie.acest lucru l-am mai observat si la alte soiuri cu coacere mai timpurie.
gustul e franc .

#337
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,155
  • Înscris: 16.06.2009

View Postadiboju, on 10 ianuarie 2013 - 17:23, said:

o alta caracteristica interesanta,am observat-o atunci cand  ciupesc varfurile lastarilor (inainte de inflorit).din majoritatea copililor iese cate o inflorescenta,care leaga si se coace la 2-3 saptamani dupa prima productie.acest lucru l-am mai observat si la alte soiuri cu coacere mai timpurie.
cat de mult ciupesti din varfuri?

#338
adiboju

adiboju

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.03.2010

View Postcasuta_papusilor, on 11 ianuarie 2013 - 19:35, said:

cat de mult ciupesti din varfuri?
in faza aceasta doar varfurile lastarilor.se face in perioada infloritului pt a dirija substantele asimilabile catre inflorescente si pt diferentierea mugurilor de rod de la baza corzilor.

#339
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postsilvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:

3. Alb aromat este un soi nou creat. Intra la categoria cu "rezistenta biologica"?

4. Exista soiuri cu "rezistenta biologica" cu genitori din soiuri de Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca? (o parte din soiurile mele favorite)Posted Image
Profitând de câteva momente libere am găsit câteva informaţii interesante care te-ar putea ajuta.
Soiurile cu rezistenţă biologică realizate în România le găseşti aici (pag. 14). Alb aromat nu intră în această categorie. Ca să vezi cum arată, îţi poţi arunca o privire aici.

Edited by senator, 12 January 2013 - 03:23.


#340
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003

View Postmuscleman, on 05 ianuarie 2013 - 02:12, said:

m-ar interesa un sfat pentru cultivarea catorva  soiuri de vita de vie in curte la tara ....mentionez ca in zona confluentei  raului Suceava cu Siretul deci in judetul Suceava. Ce as putea alege din urmatoarele soiuri care  se gasesc la unele firme distribuitoare de butasi?   Pinot Gris, Muscat Otonel, Bianca, Riesling Italian si din cele de masa Helikon, Victoria, Chasselas d"ore, Palatina, Tereza, Napoca, Splendid, Moldova....negasind  descrieri complete ale acestora privitoare la temperatura la care rezista pe perioada iernii si timpul de coacere

care din soiurile mentionate de mine se preteaza la cultivarea  cu "bolta".?

#341
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,155
  • Înscris: 16.06.2009
daca vrei de masa, ia unii fara samburi sau ceva muscat, ca sa aibe personalitate ca aspect sau ca gust, ca de pe o bolta langa casa nu faci mare vinacoteca toamna, dar niste red globe, jupiter, thompson seedless etc la fara samburi, chiar cardinal si victoria pentru aspectul deosebit si timpurietate, arata altfel decat napoca si moldova care imi par doar niste coarne mai reusite si cam samburoase.

oricum, daca alegi de masa, poti pune mai multe soiuri, ca eu zic ca sa nu  lasi mai mult de 4-5 metri patrati de acoperit unei vite (poate nici atat), ca sa iti dea struguri de calitate atat ca forma si marime cat si ca gust.
daca o lasi sa se intinda mult isi pierde din vigoare si se pierde din valoare.

eu as alege struguri de masa, mai ales daca bolta nu e mare.

Edited by casuta_papusilor, 16 January 2013 - 17:33.


#342
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Şi eu recomand să pui la boltă struguri de masă. Merg pe ideea de a avea soiuri diferite astfel încât să ai disponibili strugurii pe o perioadă cât mai lungă de timp. Asta înseamnă că poţi să pui şi Perla, Regina Viei (mai cu reţinere astea două), Victoria, Cardinal şi (mai zic unii de bine) Arcadia (din soiurile timpurii), Chasellas, Chasellas d'Ore şi Coarna Neagră dintre soiurile clasice (dar poţi lua în calcul şi Muscat d'Ada), iar dintre cele tardive Italia, Afuz Ali.
Poţi încerca să pui şi soiuri de vin aromate (Muscat Ottonel, Muscat Hamburg sau Tămâioasă Românească) dar sunt cam pretenţioase.
Deşi nu ai spus nimic despre acest criteriu, fiind vorba despre o boltă, Cardinal şi, mai ales, Coarna Neagră asigură o umbrire foarte bună.
Poate contează şi acest criteriu...

Edited by senator, 16 January 2013 - 18:28.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

3 user(s) are reading this topic

1 members, 2 guests, 0 anonymous users

fane52

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate