Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Vita de vie
#325
Posted 18 December 2012 - 17:40
silvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:
Vreau sa plantez vie langa casa (in locul gradinii de zarzavat), in jur de 30 butasi cu scop hobby/autoconsum. Locatie 30 km sud de Stefanesti Arges. Doresc sfaturi in alegerea soiului. Caracteristici dorite: vie de vin alb, soi cu rezistenta minim medie la mana, fainare, ger si sa se preteze zonei si unei culturi organice/ecologice/bio. 1. Din ce am citit eu as alege Alb aromat sau Feteasca regala. Ce parere aveti/ alte recomandari? 2. Am mai vazut in oferta de la Pietroasele butasi de Fetească regală clona 21 Pt. Stiti ceva despre rezistentele acestui soi? Este preferabil soiului de baza pt ce imi trebuie mie? 3. Alb aromat este un soi nou creat. Intra la categoria cu "rezistenta biologica"? 4. Exista soiuri cu "rezistenta biologica" cu genitori din soiuri de Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca? (o parte din soiurile mele favorite) gasesti ceva date pe www.scribd.com |
#326
Posted 18 December 2012 - 20:25
silvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:
Vreau sa plantez vie langa casa (in locul gradinii de zarzavat), in jur de 30 butasi cu scop hobby/autoconsum. Locatie 30 km sud de Stefanesti Arges. Doresc sfaturi in alegerea soiului. Oricum, dacă zici că e vorba de o zonă aflată la 30km sud de Ştefăneşti înseamnă că este o zonă de câmpie care, în mod normal, nu este pretabilă pentru cultura viţei de vie. Pe de altă parte, fiind la şes, înseamnă că ar trebui să te orientezi în special pe soiuri rezistente la ger. Recomandarea mea este să faci un drum la Ştefăneşti şi să le ceri un sfat de specialitate. silvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:
1. Din ce am citit eu as alege Alb aromat sau Feteasca regala. Ce parere aveti/ alte recomandari? 2. Am mai vazut in oferta de la Pietroasele butasi de Fetească regală clona 21 Pt. Stiti ceva despre rezistentele acestui soi? Este preferabil soiului de baza pt ce imi trebuie mie? 3. Alb aromat este un soi nou creat. Intra la categoria cu "rezistenta biologica"? 4. Exista soiuri cu "rezistenta biologica" cu genitori din soiuri de Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca? (o parte din soiurile mele favorite) |
#327
Posted 25 December 2012 - 21:19
senator, on 15 decembrie 2012 - 13:24, said:
Poţi să o tai şi acum, şi la primăvară fără probleme. Lăsarea cepilor mai lungi cu 1-2 ochi este o mare prostie. În primul rând, este la mintea cocoşului că tu ai tot interesul de a lăsa cele mai sănătoase corzi. Şi, dacă este să dea gerul (cum s-a întâmplat, de exemplu, anul trecut), degeră toată coarda, nu doar vârfurile. Eu, personal, tai de ani de zile via de la boltă din toamna . Au fost două ierni foarte geroase (cea de acum un an şi cu 3 ani în urmă) când viţele au degerat aproape complet (adică, a dat primăvara de la rădăcină). În rest, nu s-a pus problema să degere un ochi de la coardă aşa cum se discută pe-aici. De fapt, n-are nici-o logică. De ce ar degera doar primul ochi, iar ceilalţi nu? Bolta are un sistem specific de tăiere. Adică... Alegi coarda/corzile cele mai sănătoase şi drepte de care te foloseşti pentru formarea corzilor principale, care cresc pe verticală. E bine ca tăierea să fie în stil telescop pentru o rezistenţă mai bună la îngheţ şi secetă. Adică, chiar dacă ai o coardă care a dat de jos, de la butuc, şi a ajuns până la locul unde se lasă pe boltă şi este coardă sănătoasă, anul ăsta o tai până la prima sârmă, la anul coarda care va creşte o tai la a doua sârmă şi tot aşa până ajungi la bolta propriu zisă când apleci coarda peste boltă şi o tai până la prima sârbă a bolţii. Din acel moment, dezvoltarea bolţii o faci doar din cepi de 2-3 ochi. Asta nu înseamnă că nu poţi te poţi folosi şi de alte corzi pe care să le cercuieşti pe sârmele aflate de la butuc până la bolta propriu-zisă. |
#328
Posted 26 December 2012 - 19:32
adiboju, on 25 decembrie 2012 - 21:19, said:
mai copii---iertata-mi-fie interventia---,cand ati vazut voi facandu-se tratamente la vita de vie iarna?io din cate am citit prin carti,nu am intalnit ,tratamentul de iarna ca lucrare specifica in vita de vie (a nu se confunda cu pomii fructiferi, unde tratamentul in repaus vegetativ este obligatoriu ).si legat de taieri,acestea se pot face si toamna dar numai in zonele unde temperatura minima absoluta nu scade mai jos de -16,-18 grade,zone unde vita de vie se conduce pe tulpini inalte.in zonele unde vita se conduce dupa sistemul culturii protejate,se pot aplica asa zisele taieri de usurare,in nici un caz taieri totale. Iarna se poate face tratament la vita de vie daca ai probleme cu Paduchele lanos...Cat despre taiat via de toamna te asigur ca in zona Vrancea unde temperaturile coboara fregvent sub -20 de grade se taie de obicei o mare parte din vie, vorbim de taiere definitiva. Anul trecut la timpul asta eu aveam toata via taiata ... |
#329
Posted 27 December 2012 - 08:00
XXXXXX, există Google şi dacă încearci o căutare după tratamente vita vie iarna ai să vezi că gasesti.
În altă ordine de idei, dacă foloseşti astfel de formule de adresare, vei primi replici pe măsură. adriano1978, on 26 decembrie 2012 - 19:32, said:
Cat despre taiat via de toamna te asigur ca in zona Vrancea unde temperaturile coboara fregvent sub -20 de grade se taie de obicei o mare parte din vie, vorbim de taiere definitiva. Anul trecut la timpul asta eu aveam toata via taiata ...
Edited by scaiba, 27 December 2012 - 12:39.
|
#330
Posted 05 January 2013 - 02:12
m-ar interesa un sfat pentru cultivarea catorva soiuri de vita de vie in curte la tara ....mentionez ca in zona confluentei raului Suceava cu Siretul deci in judetul Suceava. Ce as putea alege din urmatoarele soiuri care se gasesc la unele firme distribuitoare de butasi? Pinot Gris, Muscat Otonel, Bianca, Riesling Italian si din cele de masa Helikon, Victoria, Chasselas d"ore, Palatina, Tereza, Napoca, Splendid, Moldova....negasind descrieri complete ale acestora privitoare la temperatura la care rezista pe perioada iernii si timpul de coacere
|
#331
Posted 05 January 2013 - 10:28
Tu ce doreşti să pui: struguri de masă? Struguri de vin ? Sau combinaţie?
|
#332
Posted 05 January 2013 - 12:54
incerc sa completez din amandoua asa ca pentru uz personal...mai am un soi dar nu stiu exact ce e atunci cand reuseste sa se coaca e o nuanta de mov in rest daca nu ajunge la maturitate ramane verzui dar boabele la fel de dulci...
|
#333
Posted 05 January 2013 - 18:32
muscleman, on 05 ianuarie 2013 - 02:12, said:
m-ar interesa un sfat pentru cultivarea catorva soiuri de vita de vie in curte la tara ....mentionez ca in zona confluentei raului Suceava cu Siretul deci in judetul Suceava. Ce as putea alege din urmatoarele soiuri care se gasesc la unele firme distribuitoare de butasi? Pinot Gris, Muscat Otonel, Bianca, Riesling Italian si din cele de masa Helikon, Victoria, Chasselas d"ore, Palatina, Tereza, Napoca, Splendid, Moldova....negasind descrieri complete ale acestora privitoare la temperatura la care rezista pe perioada iernii si timpul de coacere acolo aflii cam tot ce te intereseaza despre o gramada de soiuri mai putin Bianca,Terez si Palatina. Bianca si Palatina,ti le recomand cu placere. Bianca este foarte rezistent la ger si principalele boli. acumuleaza pina la 280 g zahar/litru si se coace pina la jumatatea lui septembrie.merge foarte bine in combinatie cu soiul Muscat Ottonel. soiul Palatina e soi de masa,tamaios si se coace incepind cu jumatatea lui august.si el e rezistent la boli dar, la -24 grade,au inghetat 75%din mugurii principali. Terez, la mine la Cluj,in 2012 nu a ajuns la maturitate desi a intrat in parga la inceput de sptembrie. |
#334
Posted 06 January 2013 - 19:16
uite aici soiul Bianca: [ http://light.sunphoto.ro/photos/normal/45871103_NSFYBKHPK.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] si soiul Palatina:[ http://light.sunphoto.ro/photos/normal/45198374_MJLBBKOKF.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
|
|
#335
Posted 10 January 2013 - 16:42
adiboju, on 05 ianuarie 2013 - 18:32, said:
Bianca si Palatina,ti le recomand cu placere. Bianca este foarte rezistent la ger si principalele boli. acumuleaza pina la 280 g zahar/litru si se coace pina la jumatatea lui septembrie.merge foarte bine in combinatie cu soiul Muscat Ottonel. adiboju cate kg de struguri iti da Bianca la butuc si ce gust are vinul (franc, aromat, etc)? |
#336
Posted 10 January 2013 - 17:23
silvian10, on 10 ianuarie 2013 - 16:42, said: adiboju cate kg de struguri iti da Bianca la butuc si ce gust are vinul (franc, aromat, etc)? o alta caracteristica interesanta,am observat-o atunci cand ciupesc varfurile lastarilor (inainte de inflorit).din majoritatea copililor iese cate o inflorescenta,care leaga si se coace la 2-3 saptamani dupa prima productie.acest lucru l-am mai observat si la alte soiuri cu coacere mai timpurie. gustul e franc . |
#337
Posted 11 January 2013 - 19:35
adiboju, on 10 ianuarie 2013 - 17:23, said:
o alta caracteristica interesanta,am observat-o atunci cand ciupesc varfurile lastarilor (inainte de inflorit).din majoritatea copililor iese cate o inflorescenta,care leaga si se coace la 2-3 saptamani dupa prima productie.acest lucru l-am mai observat si la alte soiuri cu coacere mai timpurie. |
#338
Posted 11 January 2013 - 20:16
#339
Posted 12 January 2013 - 03:21
silvian10, on 18 decembrie 2012 - 14:11, said:
3. Alb aromat este un soi nou creat. Intra la categoria cu "rezistenta biologica"? 4. Exista soiuri cu "rezistenta biologica" cu genitori din soiuri de Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca? (o parte din soiurile mele favorite) Soiurile cu rezistenţă biologică realizate în România le găseşti aici (pag. 14). Alb aromat nu intră în această categorie. Ca să vezi cum arată, îţi poţi arunca o privire aici. Edited by senator, 12 January 2013 - 03:23. |
|
#340
Posted 16 January 2013 - 02:28
muscleman, on 05 ianuarie 2013 - 02:12, said:
m-ar interesa un sfat pentru cultivarea catorva soiuri de vita de vie in curte la tara ....mentionez ca in zona confluentei raului Suceava cu Siretul deci in judetul Suceava. Ce as putea alege din urmatoarele soiuri care se gasesc la unele firme distribuitoare de butasi? Pinot Gris, Muscat Otonel, Bianca, Riesling Italian si din cele de masa Helikon, Victoria, Chasselas d"ore, Palatina, Tereza, Napoca, Splendid, Moldova....negasind descrieri complete ale acestora privitoare la temperatura la care rezista pe perioada iernii si timpul de coacere care din soiurile mentionate de mine se preteaza la cultivarea cu "bolta".? |
#341
Posted 16 January 2013 - 15:51
daca vrei de masa, ia unii fara samburi sau ceva muscat, ca sa aibe personalitate ca aspect sau ca gust, ca de pe o bolta langa casa nu faci mare vinacoteca toamna, dar niste red globe, jupiter, thompson seedless etc la fara samburi, chiar cardinal si victoria pentru aspectul deosebit si timpurietate, arata altfel decat napoca si moldova care imi par doar niste coarne mai reusite si cam samburoase.
oricum, daca alegi de masa, poti pune mai multe soiuri, ca eu zic ca sa nu lasi mai mult de 4-5 metri patrati de acoperit unei vite (poate nici atat), ca sa iti dea struguri de calitate atat ca forma si marime cat si ca gust. daca o lasi sa se intinda mult isi pierde din vigoare si se pierde din valoare. eu as alege struguri de masa, mai ales daca bolta nu e mare. Edited by casuta_papusilor, 16 January 2013 - 17:33. |
#342
Posted 16 January 2013 - 18:28
Şi eu recomand să pui la boltă struguri de masă. Merg pe ideea de a avea soiuri diferite astfel încât să ai disponibili strugurii pe o perioadă cât mai lungă de timp. Asta înseamnă că poţi să pui şi Perla, Regina Viei (mai cu reţinere astea două), Victoria, Cardinal şi (mai zic unii de bine) Arcadia (din soiurile timpurii), Chasellas, Chasellas d'Ore şi Coarna Neagră dintre soiurile clasice (dar poţi lua în calcul şi Muscat d'Ada), iar dintre cele tardive Italia, Afuz Ali.
Poţi încerca să pui şi soiuri de vin aromate (Muscat Ottonel, Muscat Hamburg sau Tămâioasă Românească) dar sunt cam pretenţioase. Deşi nu ai spus nimic despre acest criteriu, fiind vorba despre o boltă, Cardinal şi, mai ales, Coarna Neagră asigură o umbrire foarte bună. Poate contează şi acest criteriu... Edited by senator, 16 January 2013 - 18:28. |
Anunturi
▶ 3 user(s) are reading this topic
1 members, 2 guests, 0 anonymous users
fane52