Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Carti istorice

- - - - -
  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#1
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Ideea mea e sa discutam despre cartile care descriu anumite evenimente istorice. E normal ca in fiecare sa apara si elemente de fictiune, analize proprii ale realizatorilor, autorilor, multe din opere si autori sa fie deja pomenite in alte parti, de ex "Cartile WW II " sau Al Dumas,  ..
Pt ca e normal ca sa fie multe carti provenite din strainate decat cele din Ro, am deschis discutia la scriitori straini. Dar e pacat sa ii uitam pe ai nostri de ex Vintila Corbul, depre care stiu sigur ca exista un topic dedicat.
Conform obiceiului meu, nu voi face  pe nebunul aruncand piatra si apoi spalandu-ma pe maini si lasand inteleptii sa o scoata din balta.
Nu ma consider nici nebun si nici ironic zicand ca alti sunt "intelepti". (M)As jigni inutil si NU asta doresc. Sper ca e clar ca am citat un proveb si atat tot. Asta pt ...
OK, acum sa purcedem la treaba.
Valerio Manfredi. "Ultima legiune", "Oracolul". "Faraonul nisipurilor".. De fapt aceste 3 carti citite in ultima vreme m-au facut sa ma gandesc sa deschid discutia.

#2
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
A trecut 1 zi, subiectul a fost vizionat de 12 ori. Am senzatia ca o sa "urlu" de unu' singur, asa cum am facut si in "Cartile WW II". Sper sa mi se (re)demonstreze ca aberez...
Dar hai sa il comentez pe Valerio Manfredi : "Ultima legiune" de fapt e prima carte care mi-a cazut in mana. Sunt convins ca a fabulat la greu, de ex. faza cu numele sabiei, hi, hi, dar pt mine care care stiam doar ca in anul ..., ... care era atunci imparatul Romei a fost detronat de ...Si atat. (Cine stie completeaza singur ...Cine  nu a aflat, sa caute. Vreau sa starnesc, nu sa fac misto de genul vai cat sunt Io de destept si cat de prosti cei care nu..)
Dincolo de fictiune e interesanta decrierea epocii, analizele pe care le face. Se simte ca e un om super documentat.
Nu-i frumos, dar recunosc ca am fost invidios. Stiu ca sunt nedrept, pt ca am alta profesie, de care sunt legat si cu care ma mandresc, dar mi-ar fi placut sa citesc mai multi clasici. Partea proasta ca e nu ii gasesc...
"Faraonul nisipurilor". Sunt nepracticant religios si nu prea imi vine sa cred cele scrise chiar ar fi avut un asemenea impact. Stiu ca e literatura, dar cum conflictele intre religii au fost si au ramas ceva deosebit de serioas, ipoteza e interesanta. Dar la un monent dat mi s-am parut atat de trasa de par, incat a devenit cam putin credibila..
"Oracolul". Acum realizez ca habar nu am ce mai scria in ea. Si nu am terminat-o acum 3 ani, ci duminica trecuta, adica acum 4 zile. Si nu am mai citit altceva intre timp. Sau e scleROZA sau e altceva la mijloc..
Mda, m-am uitat pe ultima pagina si mi-am amintit. E o carte buna. De citit in tren la drum lung. 450 pagini, format de buzunar, ai ce face..Si lupta si dai, Coane Fanica...Ma gandesc daca as mai lua-o cu mine sau daca as lasa-o in compartiment...E voluminosa, grea, nu cred ca as ma lua-o..
Senzatia mea e ca omul s-a prostit, pardon s-a desteptat. Daca se vinde si e cerut, ..de parca Jack London, sau Al Dumas..
va urma...

#3
Gabi73C

Gabi73C

    atrophied member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,164
  • Înscris: 11.11.2007

View PostPrien, on Jul 3 2008, 08:59, said:

A trecut 1 zi, subiectul a fost vizionat de 12 ori. Am senzatia ca o sa "urlu" de unu' singur, asa cum am facut si in "Cartile WW II". Sper sa mi se (re)demonstreze ca aberez...
Hai sa te ajut.:) Sa ti se demonstreze.
Sau sa urlam impreuna, poate facem un cor pana la urma....
De ceva timp ma chinui cu Istoria declinului si prabusirii Imp.Roman. Sper ca se incadreaza, nu?
Cartea asta are ea insasi o istorie, atat personala (pentru mine), constituind la vremea ei un pretext, cat si o istorie a scandalului produs. Numai ca nu stiu prea multe despre acest scandal. Se pare ca a fost privita cu ochi foarte rai la vremea aparitiei (acum peste 200 de ani) datorita faptului ca Gibon "indraznea" sa nu cante obisnuitele bisericisme la adresa persecutiilor crestinilor si a trudei cu care Lumina Ierusalimuluia izbandit asupra Intunericului Romei... Ca doar de-aia s-a numit ceea ce a urmat Light Age (adica ievu mediu, huh?)

#4
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Ura. Ma bucur de 2 ori.
1) pt ca nu mai "urlu" singur. Poate o punem de un "Rudel taktik" -Asta vine de la submarinele germanen din WW II, unde insemna tactica haitei de lupi..
2) pt ca te stiu de la "Cartile WW II". Unde ai avut niste postari deosebit de interesante.
Nu, nu cunosc cartea de vorbesti. Dar de abia astept sa iti citesc comentariile.

Apropo de ce Imperiul roman. Montanari Danila Comastri are un ciclu "Un detectiv in Roma antica", in care un senator se joaca de-a Colombo-ul acelei epoci. Sunt 6 volume, care NU merita sa fie lasate in tren. Chiar ar face un mare pacat. Si nu e vorba de bani dati.
Dincolo de ancorarea in istorie, m-a amuzat sa vad cum o femeie face sa gandeasca un barbat. E total credibil ce zice. O Agatha Christie sau Rodica Ojoc-Brasoveanu
Lectura placuta.
Si sper sa ne creasca "haita".

#5
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,688
  • Înscris: 23.04.2006
Hm, daca suntem 3 poate se aude mai tare...
Vin si eu , dar de data asta cu un autor roman, am auzit multe despre cartea asta, si bune si rele, poate imi puteti spune si mie 1-2 pareri despre ea (eu n-am citit-o....inca)
O istorie sincera a poporului roman, autor Florin Constantiniu

#6
magul132001

magul132001

    Twisted mind,twisted soul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,684
  • Înscris: 14.09.2007
Nah..ce sa zic.Am citit multe carti istorice, atat analiza, cat si romane.
De Manfredi am citit Ultima legiune si cele 3 volume despre Alexandru cel Mare, f frumos scrise ambele.
De Wilbure Smith ati citit ceva?Eu am citit Razboinicii Nulului si Magul si mi au placut.
LA analize, am citit nu demult ciclul Istoria loviturilor de stat in Romania de Mihai Stoenescu.O lucrare care intr adevar mie unul imi inspira respect.

#7
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Din nou URA. Creste haita. Sper sa "urlam" chestiuni interesante. Si sa ne contrazicem util
Postarile ultimilor -dar sper si nu a celor din urma- veniti mi-au reamintit de o carte de istorie absolut superba.  E vorba de "Istoria războiului pentru întregirea României" de Constantin Kirițescu, Eu am editia de la Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1989. care o reprodeuce pe cea din 1928..
Dar inainte de a o comenta dati-mi voie sa va povestesc o alta istorie traita cde mine...
In primavara lui 89 Ceausescu platise datoria exerna a Romaniei si toti credeam ca o sa mai relaxeze surubul. Singura "bucurie" a fost cresterea de la 2 la 3 ore a emisie TVR, dar si a procentului de propaganda..
In jurul nostru Gorbaciov zdruncina sistemul socialist, dar la noi nimic.
Cred ca numai eu am asteptat cu nerabdare Congresul al XIV-lea sperand ca se va schimba ceva. Dar nimic, cu exceptia faptului ca cizmarul a latrat puternic impotriva URSS si a lui Gorby...Cu o oarecare teama de baieti cu ochii albastri-adica turnatorii-, cei care au trait epoca inteleg, am incercat sa decifram ce se intampla si care vor fi consecintele..
Aproape imediat dupa congres, adica spre sfarsitul lui noiembrie, am intrat in libraria M.Eminescu din Buc.
Cum intram des pe acolo, si imi scuturam ultimii frfirici din buzunar, vanzatoarele ma cunosteau. Si  pt ca eram si vorberet, .. o vanzatoare, mica de statura mi-a zis ca uite ce am primit, "AR FI BINE BINE SA O CUMPERI. AZI. "Eu, ca prostu; "Pai nici nu am rafoit-o" la care tipa "CREDE-MA, O SA-TI PLACA. Iti stiu gustul, ia-o ACUM. Ca om al epocii am inteles si m-am sapat prin buzunare. A fost penibil, am platit si cu fise metalice de 25 bani..Casiera a incercat sa imi zica ceva, dar colega ei, care ma indrumase, practic ma obligase, i-a facut semn din cap sa ii pastreze comentariile. Dupa ce am dus bonul m-a dat cele 2 volume dupa care mi-a zis pe cel mai banal si profesional ton la revedere.
Cum -atunci -intelegeam- mai- repede deact azi, am luat cartile, am zis un multumesc, la revede la fel de neutru si am iesit pe usa. Ma gandeam de ce mi-oi fi dat ultimi bani fara ca macar sa rasfoiesc..
Acasa am inteles. Evident ca stiam de inceputul razboiului, de luptele din Transilvania, retragerea, Oituz, Marsti, Marasesti, si in final pacea cu reintregirea si creerea Romanie Mari. ce ne era in amulale de istorie + ciuguleli din magazin Istoric de unde auzisem de Turtucaia..
In cartea era foarte multe. Tratatul secret dintr Carol I si si familiile regale, de zbaterile pt alegerea unei tabere in scopul obtinerii avanatajelor maxime, argumetele folosite, interventiile partilor, Consiluil de Coroana. Atunci am realizat ce insemna cuvantul dat pt oameni acelei epoci. Si respectare lui.
Cand TVR-ul a facut emisiunea aia despre cel mai mare roman, ideea e discutabila, am realizat ca nu sunt singurul care a admirat faptul ca desi era ofiter si rege, legat prin tratate si aliante de sange, Carol I era un om de cuvant. Iar datoria lui principala era fata de tara lui, Romania. Daca poprul a vrut, el s-a supus. Si a murit de inima rea respectand o decizie care nu ii convenea. Cqand ma gandesc la politicienii de azi, indiferent de partid, care asa s-ar kaka in el de cuvant..(Scuzati cuvantul kaka..)
pe mauzoleul de la Marasesti vazume incrie nite nume. mi-am imaginat ca era vorba d elocalitati unde s-au dat batalii.
In cartea asta am auzit de sarja de la Robanesti. Unde cavaleria a atacat impotriva mitralierelor. Cel mai batran din trupa lupatse in 1877. In 1916 avea ..ani..Dar a plecat voluntar pt  o idee. Evident ca nu s-a mai intors aproape nici unul, dar au stopat inaintare inamicului..
Mare pacat ca in cartile de istorie actuale se spune ca Mihai Viteazu avea buze senzuale. Si este pomenita Andreea Esca. Dar aceste aceste acte de bravura pe campul de lupta, NU.
Si nu stiam nici ca niste ofiteri romani care transportau planurile de aparare ale Bucurestiului au cazut cu ele cu tot in mana inamicului. Fara ca macar sa incerce sa le distruga. Sau sa isi folosesca pistoalele. M-am bucurat afland ca dupa razboi multe doamne nu ii mai primeau in casa lor. Sau ii tratau cu spatele, daca sotii lor le obligau. Cica o doamna de familie buna chiar l-ar fi intrebat pe unul daca e adevarat ca ofierii au pistol si daca a fost invata sa il folosesca. Dupa care a iesit trantind usa...
La fel nu stiam, desi era logic, ca in 196 si 1917, armata aliata rusa, era cunoscuta pt capacitatea ei de non combat. Si ca nemtii si austrieci atacau doar acolo, stiind ca dupa cateva obuze, si rafala, rusii o stergeau si ii lasa pe romani sa duca batalia pt pamantul tarii lor. Si cum acestia era slab pregatiti si inarmati, rezultatul era previzibil..
Chiar, am fost uimit sa aflu cum un regiment romenesc a fost incercuit. Nemtii au trimis emisari propunand capitularea. Comandantul roman a cerut un ragaz de gandire de cateva ore, jurand pe cuvantul lui de ofiter ca nu va intreprinde nici o actiune ostila. La scurt timp inamici au fost socati sa auda o explozie in partea romaneasca. Dupa care a fost acceptata propunerea de predare. Dar nemtii au fot socati cand au constat ca romanii nu mai aveau nici o arma si mai ales nici un steag. Era clar la ce fusese utilizata ultima rezerva de munitie. Ma rog, aproape toata. Comandantul isi pastrase pistolul si ultimul cartus. Pe care le-a folosit adecvat, dupa ce a evitat masacrarea inutila a oamenilor lui..
Dzeule mare, tin minte a multi fotbalisti, si numele acestui barbat l-am uitat.
Asa ca va recomand acest carte..

#8
costi_rage

costi_rage

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 31.01.2008
Hai ca ma bag si eu. Cand aveam vreo 14 ani am citit Regii Blestemati de Maurice Druon, la recomadnarea profului meu de istorie. Dupa cum zicea si dumnealui cartea asta te invata istoria Frantei mai bine decat 100 de ore de istorie de la scoala, si e si o lectura placuta.

#9
lavy_evva

lavy_evva

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 06.07.2008
sal. am citit si eu Ultima Legiune de Manfredi si Alexandru cel Mare. mi-au placut foarte mult si asta m-a determinat sa citesc si alte carti de Manfredi. vreau sa ma apuc sa citesc si Regii Blestemati pt ca ma auzit ca merita. imi plac deasemenea si cartile lui Dumas, de la care am invatat mai multa istorie decat la liceu

#10
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
lavy_evva.."imi plac deasemenea si cartile lui Dumas, de la care am invatat mai multa istorie decat la liceu"
costi_rage " Regii Blestemati de Dupa cum zicea si dumnealui cartea asta te invata istoria Frantei mai bine decat 100 de ore de istorie de la scoala, si e si o lectura placuta."
Extrem de corecte observatiile voastre. Si ideea dascalului dvostru, care astfel a reusit sa va deschida gustul. Acest om merita sa fie felicitat din inima..
Dar sa nu uitam ca toate cartile romanteaza..

#11
herlino

herlino

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 07.05.2005
Fain topic, si pe mine ma pasioneaza istoria si de cand eram in gimnaziu citesc tot pe ce pun mana, fie ca sunt romane istorice, sau biografii sau mai stiu eu ce.

Stiti ceva despre o serie de romane istorice scrisa de Ioan Dan ? Cavalerii Ordinului Basarab, Curierul Secret, Taina Cavalerilor ? Sunt bune cartile? Sunt ceva in genul muschetarilor lui Dumas ? Am chef de asa o lectura usoara dar antrenanta zilele astea. Sa imi aduca aminte de vremurile cand devoram cartile lui Dumas, Zevaco, W. Scott.

Si inca o carte interesanta este 1421: Anul in care China a descoperit lumea. Deocamdata e clasificata la pseudo-istorie, dar cine stie, poate autorul chiar a dat peste ceva. E o teorie in care se spune ca de fapt China a facut marile descoperiri geografice, cu ceva ani buni inaintea europenilor. E scrisa de un fost comandant de submarin britanic, Gavin Menzies. Lucrarea nu e prea luata in serios dar e foarte interesanta. Sper ca se incadreaza la topic.

Edited by herlino, 09 July 2008 - 20:01.


#12
Laberta

Laberta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,491
  • Înscris: 04.09.2006

View Postherlino, on Jul 9 2008, 20:55, said:

Fain topic, si pe mine ma pasioneaza istoria si de cand eram in gimnaziu citesc tot pe ce pun mana, fie ca sunt romane istorice, sau biografii sau mai stiu eu ce.

Stiti ceva despre o serie de romane istorice scrisa de Ioan Dan ? Cavalerii Ordinului Basarab, Curierul Secret, Taina Cavalerilor ? Sunt bune cartile? Sunt ceva in genul muschetarilor lui Dumas ? Am chef de asa o lectura usoara dar antrenanta zilele astea.


Sunt cam in genul romanelor istorice ale Rodicai-Ojog-Brasoveanu. Romane de capa si spada care se petrec, pare-mi-se, pe vremea lui Mihai Viteazul (sa ma corecteze careva daca gresesc, le-am citit demuult)

Altele:
Louis Couperus- Iskander, un roman despre viata lui Alexandru cel Mare
Gore Vidal - Iulian - viata unui imparat roman cu convingeri religioase pagane care a avut nesansa sa domneasca in timpul crestinismului fanatic de dupa Constantin cel Mare.
Robert Graves - Eu, Claudius imparat si Eu, Claudius zeul - despre ascensiunea pe tronul Romei al unuia dintre cel mai neinsemnat si cel mai batjocorit pretendenti la el, Claudius, unchiul lui Caligula.

#13
lavy_evva

lavy_evva

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 06.07.2008
am citit si eu Eu Claudius Imparat si mi s-a parut interesanta. povestea unui imparat mai putin cunoscut. cat despre cartile lui Danila Comastri Montanari le-am citit pe toate 6 traduse. nu mi s-au parut a fi carti istorice, cu toate ca descrie multe dintre obiceiurile romanilor, de altfel foarte interesante, sunt mai mult carti politiste, de genul Agatha Christie, dar foarte bune. le recomand cu caldura celor care le place genul   :thumbup:

#14
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
herlino
"Stiti ceva despre o serie de romane istorice scrisa de Ioan Dan ? Cavalerii Ordinului Basarab, Curierul Secret, Taina Cavalerilor ? Sunt bune cartile? Sunt ceva in genul muschetarilor lui Dumas ? Am chef de asa o lectura usoara dar antrenanta zilele astea. Sa imi aduca aminte de vremurile cand devoram cartile lui Dumas, Zevaco, W. Scott."
Da, asa cum a zis Laberta, merita.
Dar parca cel putin unul se petrecea pe vremea lui Constatin Brancoveanu.
Ca barfa, nu mai stiu care destept al acelei epocii i-a reprosat  scriitorului faptul ca in romanele lui domnitorul ii recompensa pe agentii lui secreti, care muncea si isi riscau piele pt el.
La care scriitorul i-a raspuns ca agentii secreti nu sunt o inventie romeansca si ca recompensa fidelizeaza si sporeste interesul..
Asa ca brusc a primit interzis la tipar..

#15
herlino

herlino

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 07.05.2005
Asa vechi sunt cartile? Adica din vremurile cand se putea da interzis la tipar ? Spre rusinea mea, doar anul asta am aflat de ele.

#16
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Eu le-am citit prin '80-'81. Eram la biblioteca "Emil Garleanu", de pe str. Popa Soare. Iar bibliotecara i-a a zis sa le "procesez" pt ca a primit indicatie sa le retraga din fondul public...
M rog, recomandarea ei a sunat altfel, dar cand dupa un timp cand am adus un prieten sa le imprumute nu mai erau disponibile.. Abia dupa cativa ani am inceput sa inteleg..
In alta ordine de idei, nu cred ca are de ce sa iti fie rusine ca pana anul trecut nu ai auzit de ele. Ai citit altceva. Care-i "buba"?
Asta e ca si cum eu as spune ca cine n-a citit cartile ....despre Ubooturi e ..Oricat imi place sa aberez (pe tema asta), dar nici chiar asa.
(Se vede ca n-ai umor, Prien..)

#17
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
-Ca de obicei - O sa incep/termincu / de la Adam si Eva, cu un ocol pe langa Pitestii..
Am fost plecat la "locuinta mea de vara/e la tara"
Acolo am rugat un pusti sa ma ajute cu ceva..Vrand sa ma revansez si cum o gasisem in bibloteca i-am facut cadou si cartea.
Vizibil dezamagit, pt ca se astepta sa ii dau mai multi bani, de parca nu stiam cam cat face prestatia lui, mi-a zis franc ca el nu prea se omoara cu lectura.
"Nici titrajul la tv nu il citesc in intregime, urmaresc doar actiunea"...
Elev care tocmai a terminat cls a VII-a si isi doreste sa ajunga "avocat, pledant, ca tupeu si replica am.."
Cartea se numea "Spartacus". Dar si filmul, evident romantat, merita...La fel si baletul lui Aram Khachaturian.
Recunosc public ca m-am dus sa il vad pt ca era tema principala din "Linia maritima Onedin".. Ca scuza, aveam doar ~13 ani..
Sincer, documentarele de pe Dicov@History mi-au aratat si altceva decat latura romantica creata de cele 3 (capod)opere enumerate...

Recitind cele scrise despre cei 13 ani pe care i-am avut si eu candva, mi-am gandit la ce citeam atunci. Si mi-am reamintit (si) de "Pe aripile vantului".
Cine considera ca e doar beletristic nu si istoric, sa isi argumenteze...de vedere...Eu il reiau...
Va astept.
PS. Nu credeam ca o sa fac al 500-lea post cu o tema istorica. Si mai ales din istoria antica, nu din ubooturi sau electronica...

Edited by Prien, 04 August 2008 - 19:00.


#18
lavy_evva

lavy_evva

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 06.07.2008
din coincidenta  :P  recent am terminat de citit Pe aripile vantului. parerea mea este ca poate fi considerata si o carte istorica , pe langa povestea romantioasa a lui Scarlet. in carte este descris mult mai bine razboiul decat este facut in film si poti intelege mai multe din carte decat din film (poate de aceea prefer in primul rand cartile in locul filmelor). modul cum sunt descrise scenele din razboi si viata de dupa acesta mi se par fascinante

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate