Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Carti istorice

- - - - -
  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#19
herlino

herlino

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 07.05.2005
De mult am zis si eu ca o sa citesc Pe aripile vantului, dar latura preponderent romantica ma impiedica. Nu prea gust asa ceva de ceva vreme. Nici filmul nu l-am vazut. Dar e pe "to do list", alaturi de foarte multe altele.

#20
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View Postherlino, on Aug 5 2008, 15:51, said:

De mult am zis si eu ca o sa citesc Pe aripile vantului, dar latura preponderent romantica ma impiedica. Nu prea gust asa ceva de ceva vreme. Nici filmul nu l-am vazut. Dar e pe "to do list", alaturi de foarte multe altele.
Daca ai timp si iti poti procura cartea, nu mai sta pe ganduri. Volumul I are mai multe parti descriptive care pot fi catalogate si drept romantice, dar in volumul al II-lea, partea practica chiar prea pragmatica, ce depaseste spoiala de civilizatie, e cea care face legea...Pe un fundal istoric foarte bine definit si descris.
Desi imi place istoria, nu am savurat inca, hi, hi, cartile in care se scrie ceva de genul : pozitia era urmatoarea. In nord, grupul de armate compus din 23 unitatti de..+ 10 de.., iar ca rezerva erau,... pe comandatii ii chema, numele unitatilor era...In sud, langa mlastina..erau..
Corpul X a atacat pe flacul stang, apoi divizia ...a efectuat miscarea..., astfel ca centrul de greutatea al atacului a cazut pe gruparea ...a inamicului, care a trimis pe flacul lui drept..."
In "Pe aripile..." razboiul e descris prin ochii civililor, mai ales prin ale femeilor care prin natura lor sunt mult mai realiste decat barbatii..Iar pacea de dupa..Dupa dec'89 m-am gandit de multe ori ca traiesc perioada reconstructiei descrisa in carte.
Si am inceput sa inteleg KuKusKlanul, desi excesele mi se par la fel de reprobabile indifeent de partea implicata..
Lectura placuta

Edited by Prien, 06 August 2008 - 11:24.


#21
MistressOfDark

MistressOfDark

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 11.07.2008
Apropo de Ioan Dan...romanele lui au fost retiparite acum aprox 2 ani....:) si sunt ok, desi cam usurele. De Valerio Massimo Manfredi eu abia acum ma apuc, desi am citit niste eseuri scrise de el pe teme de arheologie si sunt impresionante.
  Mika Waltari a citit cineva??? "Amantii din Bizant" e superba. Si descrie extrem de bine caderea Bizantului...si atmosfera din aceea perioada...in " Egipteanul"  e o perspectiva interesanta a perioadei Amarna din ist Egiptului...

#22
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
incercarati careva Bernard Cornwell?
seria "Saxon Chronicles" sau "Sharpe"?

#23
kruger

kruger

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,926
  • Înscris: 04.02.2006
Ati tot mentionat Al Dumas la capitolul Carti Istorice si nu ati pomenit de volumul "Cezar"? Profanilor care sunteti voi :P
Mai e interesanta istoria lui Alexandru Cel Mare povestita de Quintus Curtius Rufus.
Claudius Imparat a fost interesanta, dar cam fara actiune; cam plicticoasa. Istoria trebuie sa aiba ceva...actiune ca sa fie interesanta; o insiruire de ani si de aventuri ale Messalinei ma adoarme.

#24
MistressOfDark

MistressOfDark

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 11.07.2008

View Postkruger, on Nov 15 2008, 14:52, said:

Ati tot mentionat Al Dumas la capitolul Carti Istorice si nu ati pomenit de volumul "Cezar"? Profanilor care sunteti voi :P
Mai e interesanta istoria lui Alexandru Cel Mare povestita de Quintus Curtius Rufus.
Claudius Imparat a fost interesanta, dar cam fara actiune; cam plicticoasa. Istoria trebuie sa aiba ceva...actiune ca sa fie interesanta; o insiruire de ani si de aventuri ale Messalinei ma adoarme.



Poate nu suntem profani....doar ca nu ne intereseaza istoria Romei.....:)....pe mine cel putin nu
   Daca vrei o viziune diferita asupra vietii lui Alexandru cel Mare incearca cartea scrisa de Valerio Massimo Manfredi despre ele...sunt 3 volume ,dar scrie cu adv captivant....eu acum o citesc. Dar am citit Faraonul nisipurilor de el si nu am putut lasa cartea din mana....a fost extraordinara...

#25
Gabi73C

Gabi73C

    atrophied member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,164
  • Înscris: 11.11.2007
Ab urbe condita, Titus Livius.
Pentru amatorii de istorie antica si in special de istorie a Romei antice, e o carte  mai mult decat "de capatai".
Chiar daca istoriografia moderna a "nuantat" multe din cele cuprinse in Ab urbe, cartea trebuie privita in primul rand ca pe un monument al literaturii universale. In  aproximativ 140 de "carti", din care s-au pastrat doar 35 (?)T.Livus prezinta istoria celei mai mari civilizatii antice, de la 756 i.e.n (intemeierea dupa legenda a Cetatii Eterne) si pana la moartea lui Germanicus - 9 i.e.n.

Conform practicii curente a acelor timpuri, autorul a amestecat datele istorice cu propria lui fantezie literara descriind scene, intamplari, personaje, discursuri samd ca si cand ar fi fost martor ocular. Prin asta nu afecteaza cu nimic placerea lecturii ci dimpotriva. Cel putin modul in care descrie al doilea razboi punic (Hanibal, Scipio etc) "face toti banii". :)

:scratchchin: Stau si ma intreb insa daca e recomandat sa incepi cu Titus Livius in conditiile in care nu ai mai citit altceva din istoria Romei... Oricum, una peste alta, e o lectura usoara si placuta.

#26
ionel_danciulescu

ionel_danciulescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 185
  • Înscris: 09.05.2006

View PostPrien, on Jul 8 2008, 10:07, said:

Din nou URA. Creste haita. Sper sa "urlam" chestiuni interesante. Si sa ne contrazicem util
Postarile ultimilor -dar sper si nu a celor din urma- veniti mi-au reamintit de o carte de istorie absolut superba.  E vorba de "Istoria războiului pentru întregirea României" de Constantin Kirițescu, Eu am editia de la Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1989. care o reprodeuce pe cea din 1928..
Dar inainte de a o comenta dati-mi voie sa va povestesc o alta istorie traita cde mine...
In primavara lui 89 Ceausescu platise datoria exerna a Romaniei si toti credeam ca o sa mai relaxeze surubul. Singura "bucurie" a fost cresterea de la 2 la 3 ore a emisie TVR, dar si a procentului de propaganda..
In jurul nostru Gorbaciov zdruncina sistemul socialist, dar la noi nimic.
Cred ca numai eu am asteptat cu nerabdare Congresul al XIV-lea sperand ca se va schimba ceva. Dar nimic, cu exceptia faptului ca cizmarul a latrat puternic impotriva URSS si a lui Gorby...Cu o oarecare teama de baieti cu ochii albastri-adica turnatorii-, cei care au trait epoca inteleg, am incercat sa decifram ce se intampla si care vor fi consecintele..
Aproape imediat dupa congres, adica spre sfarsitul lui noiembrie, am intrat in libraria M.Eminescu din Buc.
Cum intram des pe acolo, si imi scuturam ultimii frfirici din buzunar, vanzatoarele ma cunosteau. Si  pt ca eram si vorberet, .. o vanzatoare, mica de statura mi-a zis ca uite ce am primit, "AR FI BINE BINE SA O CUMPERI. AZI. "Eu, ca prostu; "Pai nici nu am rafoit-o" la care tipa "CREDE-MA, O SA-TI PLACA. Iti stiu gustul, ia-o ACUM. Ca om al epocii am inteles si m-am sapat prin buzunare. A fost penibil, am platit si cu fise metalice de 25 bani..Casiera a incercat sa imi zica ceva, dar colega ei, care ma indrumase, practic ma obligase, i-a facut semn din cap sa ii pastreze comentariile. Dupa ce am dus bonul m-a dat cele 2 volume dupa care mi-a zis pe cel mai banal si profesional ton la revedere.
Cum -atunci -intelegeam- mai- repede deact azi, am luat cartile, am zis un multumesc, la revede la fel de neutru si am iesit pe usa. Ma gandeam de ce mi-oi fi dat ultimi bani fara ca macar sa rasfoiesc..
Acasa am inteles. Evident ca stiam de inceputul razboiului, de luptele din Transilvania, retragerea, Oituz, Marsti, Marasesti, si in final pacea cu reintregirea si creerea Romanie Mari. ce ne era in amulale de istorie + ciuguleli din magazin Istoric de unde auzisem de Turtucaia..
In cartea era foarte multe. Tratatul secret dintr Carol I si si familiile regale, de zbaterile pt alegerea unei tabere in scopul obtinerii avanatajelor maxime, argumetele folosite, interventiile partilor, Consiluil de Coroana. Atunci am realizat ce insemna cuvantul dat pt oameni acelei epoci. Si respectare lui.
Cand TVR-ul a facut emisiunea aia despre cel mai mare roman, ideea e discutabila, am realizat ca nu sunt singurul care a admirat faptul ca desi era ofiter si rege, legat prin tratate si aliante de sange, Carol I era un om de cuvant. Iar datoria lui principala era fata de tara lui, Romania. Daca poprul a vrut, el s-a supus. Si a murit de inima rea respectand o decizie care nu ii convenea. Cqand ma gandesc la politicienii de azi, indiferent de partid, care asa s-ar kaka in el de cuvant..(Scuzati cuvantul kaka..)
pe mauzoleul de la Marasesti vazume incrie nite nume. mi-am imaginat ca era vorba d elocalitati unde s-au dat batalii.
In cartea asta am auzit de sarja de la Robanesti. Unde cavaleria a atacat impotriva mitralierelor. Cel mai batran din trupa lupatse in 1877. In 1916 avea ..ani..Dar a plecat voluntar pt  o idee. Evident ca nu s-a mai intors aproape nici unul, dar au stopat inaintare inamicului..
Mare pacat ca in cartile de istorie actuale se spune ca Mihai Viteazu avea buze senzuale. Si este pomenita Andreea Esca. Dar aceste aceste acte de bravura pe campul de lupta, NU.
Si nu stiam nici ca niste ofiteri romani care transportau planurile de aparare ale Bucurestiului au cazut cu ele cu tot in mana inamicului. Fara ca macar sa incerce sa le distruga. Sau sa isi folosesca pistoalele. M-am bucurat afland ca dupa razboi multe doamne nu ii mai primeau in casa lor. Sau ii tratau cu spatele, daca sotii lor le obligau. Cica o doamna de familie buna chiar l-ar fi intrebat pe unul daca e adevarat ca ofierii au pistol si daca a fost invata sa il folosesca. Dupa care a iesit trantind usa...
La fel nu stiam, desi era logic, ca in 196 si 1917, armata aliata rusa, era cunoscuta pt capacitatea ei de non combat. Si ca nemtii si austrieci atacau doar acolo, stiind ca dupa cateva obuze, si rafala, rusii o stergeau si ii lasa pe romani sa duca batalia pt pamantul tarii lor. Si cum acestia era slab pregatiti si inarmati, rezultatul era previzibil..
Chiar, am fost uimit sa aflu cum un regiment romenesc a fost incercuit. Nemtii au trimis emisari propunand capitularea. Comandantul roman a cerut un ragaz de gandire de cateva ore, jurand pe cuvantul lui de ofiter ca nu va intreprinde nici o actiune ostila. La scurt timp inamici au fost socati sa auda o explozie in partea romaneasca. Dupa care a fost acceptata propunerea de predare. Dar nemtii au fot socati cand au constat ca romanii nu mai aveau nici o arma si mai ales nici un steag. Era clar la ce fusese utilizata ultima rezerva de munitie. Ma rog, aproape toata. Comandantul isi pastrase pistolul si ultimul cartus. Pe care le-a folosit adecvat, dupa ce a evitat masacrarea inutila a oamenilor lui..
Dzeule mare, tin minte a multi fotbalisti, si numele acestui barbat l-am uitat.
Asa ca va recomand acest carte..

salut Prien...
am gasit topicul acum...
frumos ceea ce spui - da asta este istorie ... bravo tie ca ai in biblioteca asa valori.
nu am cartea - nu am stiut de ea din pacate...

#27
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Tot se apropie vacanta asa ca recomand "Căderea Constantinopolelui" de Vintila Corbul.
Super roman fluviu. Extraordinar de bine scris, simti ca esti in locul descris si in mijlocul actiunii...

#28
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
io deocamdata-s la 11 din 27 de carti din seria "Sharpe's $something" de Bernard Cornwell.
omu are un stil fain de a descrie batalii si diverse caractere, dar cam prea-i pupa-n fund pe englezi.
"4 rounds a minute! only the redcoats could do that!". desi ca material de research foloseste publicatiile de la osprey military, i-a scapat "Frederick the Great's Army 2. Infantry", ca altfel ar fi stiut ca infanteria prusaca tragea 7/minut.
dar macar spune in cuvantul de incheiere unde a deviat de la realitate si de ce.

#29
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
On topic
7/MINUT?Adica un foc la 8, 6 secunde? E prima data cand aud de o asemenea cadenta...Eu stiam de maxim 3/minut...
In alta ordine de idei,  ce imi plac cuvintele ca research, Io,
Da, sunt batran. Si imi pierd vremea ...

#30
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
7/min in training, 4/min live action. zice Philip Haythonrthwaite in MAA-240, Osprey Military Publishing.

#31
sorin520

sorin520

    OM

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,572
  • Înscris: 05.09.2008
-Am citit aici mai multe recomandări pentru Roma antică Încerc să adaug încă una;-Iulius Caesar-Rex Warner --Cartea este autobiografia marelui om de stat ,iar ce mi s-a părut interesant este că prezintă explicații despre fapte ,multe din ele necunoscute mie
-Mai adaug cartea prof-- Albert Soboul-Revoluția Franceză(1789-1799)---Cartea are avantajul exprimării concise despre multitudinea de fapte petrecute in acea perioadă Cred că imparțialitatea prezentări o face mai mult decît interesantă,mai ales pentru cititorul obișnuit cu stilul românesc(pătimaș)
-Pentru cei care sunt interesați de istoria „mai recentă”recomand ---John Reed-Zece zile care au zguduit lumea ---Autorul recunoaște partizanatul cu stînga revoluționară(este de altfel îngropat în Piața Roșie),dar prin multitudinea de documente și prin prezentarea cronologică cartea arată altfel decît lecțiile de istorie din școală,poate și pentru că nu se încadreaza la capitolul„istorie oficială”

#32
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View PostPengoon, on Dec 11 2008, 11:55, said:

7/min in training, 4/min live action. zice Philip Haythonrthwaite in MAA-240, Osprey Military Publishing.
Carcotasul din mine nu pricepe de ce in trening erau mai rapizi decat pe campul de lupta unde am senzatia ca erau in Pericle mai mare decat la poligon. Cineva imi zicia ca daca Dorel nu se misca cu talent poate sa pata neshte chestii neplacute. Priesupiun ca de ex sa aduca de baut...
Vivat limba cea romanesca. Si cea engliziasca..Si filtrul rat iuniiii

#33
Gabi73C

Gabi73C

    atrophied member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,164
  • Înscris: 11.11.2007

View Postsorin520, on Dec 11 2008, 13:49, said:

-Am citit aici mai multe recomandări pentru Roma antică Încerc să adaug încă una;-Iulius Caesar-Rex Warner --Cartea este autobiografia marelui om de stat ,iar ce mi s-a părut interesant este că prezintă explicații despre fapte ,multe din ele necunoscute mie
Pardon?! :rolleyes:
Poate ai vrut sa spui ca e scrisa sub forma unei autobiografii. Dar NU ESTE o autobiografie.
---------------
De acord ca e o carte interesanta.

Edited by Gabi73C, 13 December 2008 - 13:22.


#34
sorin520

sorin520

    OM

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,572
  • Înscris: 05.09.2008

View PostGabi73C, on Dec 13 2008, 13:21, said:

Pardon?! :rolleyes:
Poate ai vrut sa spui ca e scrisa sub forma unei autobiografii. Dar NU ESTE o autobiografie.
---------------
De acord ca e o carte interesanta.



Am  ediția din ”72 ed.enciclopedică
Titlul este:Iuluis Caesar-Rex Warner Volumul nu este prefațat
Posibil să ai dreptate,dar atunci,cine este autorul?

#35
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

View PostPrien, on Dec 13 2008, 11:02, said:

Carcotasul din mine nu pricepe de ce in trening erau mai rapizi decat pe campul de lupta unde am senzatia ca erau in Pericle mai mare decat la poligon. Cineva imi zicia ca daca Dorel nu se misca cu talent poate sa pata neshte chestii neplacute. Priesupiun ca de ex sa aduca de baut...
Vivat limba cea romanesca. Si cea engliziasca..Si filtrul rat iuniiii
fum, artilerie, inamic care trage-n tine tot cu cu vreo 3-4/min, vreme proasta, cavalerie care se formeaza si te obliga in careu, dar tot nu ataca, asa ca te deployui iara in line etc. nu neaparat in ordinea asta.
in cadrul campaniei, un batalion trecea repede de la statusul de veteran la mixt, avand in vedere pierderile. iar "aia noi" pe langa faptul ca nu stiau un 7/min, mai aveau si tendinta sa uite sa traga. s-au gasit muskete pe campul de lupta cu pan' la 24 de gloante in teava.
altii uitau sa scoata ramrod-ul si trageau cu el in inamic. toate chestii care nu se prea intampla la parada.

Edited by Pengoon, 15 December 2008 - 12:23.


#36
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
In concluzie si pe romaneste, ca eu sunt mai batrann si nu prea inteleg ce sunt alea '"deployu", "muskete ", "ramrod"..
7/minut nu tine.
Mama ei de filtrul ratiunii...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate