Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...

Hyperos consum excesiv baterie?

Contractul pentru Salubrizare est...
 Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...

Permis de conducere nou

Packet Loss la Digi
 Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?

Internet Archive - adauga item la...

Electrica Furnizare + Poșta ...
 Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere

Casa noua finisata, teava incalzi...

Ce marca si model de DVD-RW sa cu...
 

RDS SLAMMING - RDS: frauda, fals privind identitatea si practici comerciale abuzive

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
47 răspunsuri în acest subiect

#1
galaad2

galaad2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 63
  • Înscris: 24.09.2005
In seara de Duminica 3 februarie am aflat de la fratele meu ca unul din prietenii lui are niste cunostinte care lucreaza la RDS la departamentul de telefonie mobila si ca mi-au facut deja contract pentru telefonie mobila, semnand in numele meu... si o sa mi-l aduca luni.

Cei de la RDS au facut toate astea fara sa ma intrebe pe mine, fara sa imi spuna nimic si astfel m-au pus in fata faptului implinit deoarece se pare ca au cote de indeplinit la abonati noi la telefonia mobila.

Luni seara mi-a adus frate-miu telefonul si contractul acasa... semnat de cei de la RDS in locul meu, si cu toate datele mele de identificare completate, inclusiv adresa, codul numeric personal si seria buletinului, pe care le-au extras din baza lor de date !!!

In plus, contractul era completat ca intocmit inca din data de 31 ianuarie 2008, desi eu am aflat de el abia duminica, 3 februarie.

Si mai mult, desi mi-au facut magaria asta nici macar nu s-a deranjat sa imi dea un telefon mobil mai de calitate, mi-au "bagat pe gat" cel mai slab model din oferta, Huawei U1220S, care nu are nici macar camera foto sau SkyPE/WiFi/bluetooth, are slot de cartela de memorie dar nu a venit cu nici o cartela de memorie.

Si, ca dovada suplimentara a fraudei, contractul l-au completat folosind adresa din baza de date unde m-au trecut ca locuind la "scara 3", desi aceasta denumire a scarii NU EXISTA.

Identificarea oficiala a scarii blocului este "scara C", in toate actele, hartile si planurile cadastrale pe care le stiu este identificata astfel si asa o scriu si eu de fiecare data cand scriu adresa, chiar si in contractele pe care le-am facut cu RDS pentru serviciile de cablu tv, telefonie fixa si internet am scris "scara C".

Numele "Scara 3" apare NUMAI in baza de date de la RDS (deoarece cei care au facut inregistrarea initiala in baza de date au trecut acolo "3" in loc de "C"), de unde a fost extras de cei care au completat contractul de telefonie mobila in numele meu.





Prin aceasta, dupa mine, RDS a incalcat mai multe legi, printre care, la o cautare rapida am gasit:

1)
Desi ma interesa serviciul de telefonie mobila al RDS si aveam de gand sa ma abonez in momentul cand devenea posibila portabilitatea numerelor sau macar erau publicate tarifele de portare ale numerelor (aveam intentia sa imi transfer actualul numar de pe alta retea pe reteaua rds), modalitatea prin care mi-a fost "bagat pe gat" anticipat se incadreaza in Codul Penal la fals si uz de fals privind identitatea - eu nu am semnat contractul acela, fapt ce se poate demonstra usor comparand asa-zisa "semnatura" a mea de pe acest contract cu celelalte contracte pe care le au semnate de mine pentru cablu tv, internet si telefonie fixa.

Ma deranjeaza METODA prin care s-a facut si ce s-ar fi intamplat daca foloseau datele mele ca sa isi faca vre-un imprumut la vre-o banca si aflam de acest lucru doar cand incepeau sa vina somatii de la banci si executorii la usa ?

2)
Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii.

In alte tari acest tip de actiune din partea unui operator de telefonie se numeste "slamming":
http://www.fcc.gov/slamming/  si
http://en.wikipedia....ephone_slamming

Nu stiu sa existe vre-o reglementare care sa previna expres acest lucru si in Romania, dar ar trebui, mai ales ca de la 21 octombrie 2008 ANRCTI va impune portabilitatea numerelor (detalii pe
http://www.anrcti.ro...aspx?tabid=2938 si
http://www.anrcti.ro...aspx?tabid=2939 )

3)
Ordonanta Guvernului nr. 130/2000 modificata prin legea 363/2007 si legea 51/2003 Art. 3. - (1) Inainte de incheierea contractului la distanta comerciantul trebuie sa informeze consumatorul in timp util, corect si
complet asupra urmatoarelor elemente...
Eu nici macar nu am fost informat ca s-ar fi incheiat vre-un contract in numele meu... am aflat "pe surse" la cateva zile dupa aceea;
Art. 14. - In cazul livrarilor pentru care nu exista o comanda prealabila, consumatorul este exonerat de orice contraprestatie, lipsa raspunsului neavand valoare de consimtamant."
- in contractul semnat de reprezentantii RDS in numele meu se mentioneaza costurile convorbirilor si faptul ca voi plati o penalizare de 100 euro daca pierd telefonul si cartela (80 euro telefonul si 20 euro cartela).. WTF ???!!!


4)
Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 - pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
Confidentialitatea prelucrarilor
Art. 19. - Orice persoana care actioneaza sub autoritatea operatorului sau a persoanei imputernicite, inclusiv persoana imputernicita, care are acces la date cu caracter personal, nu poate sa le prelucreze decat pe baza instructiunilor operatorului, cu exceptia cazului in care actioneaza in temeiul unei obligatii legale.

Securitatea prelucrarilor
Art. 20. - (1) Operatorul este obligat sa aplice masurile tehnice si organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal impotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificarii, dezvaluirii sau accesului neautorizat, in special daca prelucrarea respectiva comporta transmisii de date in cadrul unei retele, precum si impotriva oricarei alte forme de prelucrare ilegala.


5)
Ordinul Avocatului Poporului nr. 52 din 18 aprilie 2002 privind aprobarea Cerintelor minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal -
p. 8.Instruirea personalului
In cadrul cursurilor de pregatire a utilizatorilor operatorul este obligat sa faca informarea acestora cu privire la prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, la cerintele minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal, precum si cu privire la riscurile pe care le comporta prelucrarea datelor cu caracter personal, in functie de specificul activitatii utilizatorului. Utilizatorii care au acces la date cu caracter personal vor fi instruiti de catre operator asupra confidentialitatii acestora si vor fi avertizati prin mesaje care vor aparea pe monitoare in timpul activitatii. Utilizatorii sunt obligati sa isi inchida sesiunea de lucru atunci cand parasesc locul de munca.
si p.10.Imprimarea datelor
Scoaterea la imprimanta a datelor cu caracter personal se va realiza numai de utilizatori autorizati pentru aceasta operatiune de catre operator. Operatorii sunt obligati sa aprobe proceduri interne specifice privind folosirea si distrugerea acestor materiale. Fiecare entitate isi va aproba propriul sistem de securitate, tinand seama de aceste cerinte minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal, iar in functie de importanta datelor cu caracter personal prelucrate, isi va impune masuri de securitate suplimentare.

Ma intreb daca cine a facut contractul in numele meu a fost instruit macar pentru a cunoaste aceste legi...

6)
Legea concurentei - Legea nr.21 din 10 aprilie 1996 republicata in M.Of. nr. 742/16 aug. 2005 - Art. 6. - Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor.

7)
Ordonanta nr. 21/1992 din 21/08/1992 privind protectia consumatorilor actualizata cu Legea nr. 363/2007 publicata in MO nr. 899 din 28/12/2007
CAPITOLUL III Protectia intereselor economice ale consumatorilor -
Art. 10. - Drepturile consumatorilor, la incheierea contractelor, sunt:
a) libertatea de a lua decizii la achizitionarea de produse si servicii, fara a li se impune in contracte clauze abuzive sau care pot favoriza folosirea unor practici comerciale abuzive in vanzare, de natura a influenta optiunea acestora;
...
c) de a fi exonerati de plata produselor si serviciilor care nu au fost solicitate si acceptate;
...
g) de a sesiza asociatiile de consumatori si organele administratiei publice asupra incalcarii drepturilor si intereselor lor legitime, in calitate de consumatori, si de a face propuneri referitoare la imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor;

Va rog sa imi spuneti daca mai stiti vre-o lege aplicabila in acest caz,
multumesc.

Editat de galaad2, 06 februarie 2008 - 01:09.


#2
dade

dade

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 643
  • Înscris: 10.03.2006
E simplu.
E semnatura ta acolo?
Daca nu mergi la politie.

#3
Silviudeep

Silviudeep

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.962
  • Înscris: 07.11.2005
interesant. Consulta un avocat si actioneaza-i in instanta. Sa plateasca scump faptul ca isi permit sa isi trateze astfel clientii.

#4
galaad2

galaad2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 63
  • Înscris: 24.09.2005
cu politia si tribunalul... din pacate nu am atat de mult timp de pierdut, iar pagube nu sunt ca sa ma duc la tribunal... e deranjant insa ca trateaza atat de nepasator datele personale ale clientilor si ca oricine din sediu are acces nelimitat la baza de date cu datele personale.

Le-am facut in schimb reclamatie la OPC/ANPC si ANRCTI, si urmeaza si la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (dataprotection.ro), in vre-o trei saptamani, dupa ce trece termenul reclamatiei depuse la ei la sediu.

#5
Bobby_ro

Bobby_ro

    Celebru Anonim

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.629
  • Înscris: 30.04.2005

View Postgalaad2, on Feb 6 2008, 01:02, said:

In seara de Duminica 3 februarie am aflat de la fratele meu ca unul din prietenii lui are niste cunostinte care lucreaza la RDS la departamentul de telefonie mobila si ca mi-au facut deja contract pentru telefonie mobila, semnand in numele meu... si o sa mi-l aduca luni.

Probabil cunostina prietenului fratelui tau care lucreaza la rds (  :wacko: ) a vrut sa te ajute sa primesti telefonul mai repede. Nu spun ca e corect si legal daca au procedat asa dar nu stiu de ce am banuiala ca, cam asa au stat lucrurile si cand ai vazut ca ai primit un "jaf" de telefon te-ai atacat pe forumuri ;) . Daca primeai modelul ala cu "SkyPE/WiFi/bluetooth" (care btw nu exista) cred ca nu mai aveai nici o problema ca au facut altii hartiile in numele tau -_-



PS: da-i in judecata fa-ti drepate! si cere daune de 14154140 miliarde de lei.

#6
galaad2

galaad2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 63
  • Înscris: 24.09.2005

View PostBobby_ro, on Feb 6 2008, 03:16, said:

Probabil cunostina prietenului fratelui tau care lucreaza la rds (  :wacko: ) a vrut sa te ajute sa primesti telefonul mai repede. Nu spun ca e corect si legal daca au procedat asa dar nu stiu de ce am banuiala ca, cam asa au stat lucrurile si cand ai vazut ca ai primit un "jaf" de telefon te-ai atacat pe forumuri ;) . Daca primeai modelul ala cu "SkyPE/WiFi/bluetooth" (care btw nu exista) cred ca nu mai aveai nici o problema ca au facut altii hartiile in numele tau -_-

PS: da-i in judecata fa-ti drepate! si cere daune de 14154140 miliarde de lei.


1) ce ai zice daca eu as decide sa te "ajut" si eu nitel sa iti fac un contract la o banca oarecare... ti-ar conveni?? Mai ales fara sa fi discutat problema deloc in prealabil si fara sa stii ca urmeaza sa se intample. Fara nici macar un minim avertisment. Si asta chiar daca ne-am cunoaste.

2) da, ai dreptate, inutilitatea de model de telefon a avut si ea o oarecare influenta in gradul meu de enervare, dar macar puteau sa imi dea un model cu camera si bluetooth la magaria pe care mi-au facut-o. (btw caracteristicile alea erau cu titlu de exemplu)

si 3) o mare parte din nervii pe care mi i-am facut este datorita faptului ca isi permit sa trateze datele mele personale fara nici o restrictie privind accesul la ele. Codul numeric personal este la noi echivalentul Social Security Number-ului din SUA, si ar trebui folosit cu grija adecvata.

iar cu datul in judecata.... vezi postul de deasupra mesajului tau.

#7
Allex

Allex

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.051
  • Înscris: 02.01.2003
Eu cred ca situatia este umflata exagerat si fara rost. RCS & RDS functioneaza dupa reguli proprii si o fac chiar cu riscul de a fi amendati. Cum profitul acopera amenda si mai e loc si de profit, practicile lor sunt inca avantajoase. Degeaba te plangi, daca nu incerci sa remediezi situatia discutand cu acest operator. Daca nu rezolvi pe cale amiabila, atunci te poti adresa unui for abilitat.

Atata vreme cat aveai contract la RCS & RDS (Internet, CaTV etc.), iar serviciul de telefonie mobila iti este oferit MOKA, deci e un gen de bonus, nu vad cu ce au gresit ca ti-au facut un contract. Poti renunta la acest bonus fara probleme. Prea multa galagie pentru nimic, iar comparatia cu banca este absolut aiuristica. Bancile sunt foarte stricte si pentru orice fleac te legitimezi de zece ori. Cata vreme nu dai nici un ban in plus pentru telefonul mobil, nu vad in ce fel iti poti motiva plangerea... Probabil voiai sa-ti ofere ceva pur si simplu, pe baza de incredere.

#8
burgher

burgher

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.018
  • Înscris: 19.04.2006
Pe langa altele care s-au spus deja, eu nu inteleg de ce faci scandal RDS-ului. Agentul care ti-a facut contractul e un inconstient si da, este o oarecare norma care ar trebui sa se incerce a fi atinsa, insa nu se incurajeaza astfel de practici, de nici o culoare.
In alta ordine de idei, datele respective le primesti o data cu lista de abonati pe care trebuie sa ii vizitezi, si e vorba mai exact de nume, adresa, cnp si numar de contract. Daca tu faci contract la banca cu datele astea, felicitari. Chiar si cnp-ul din lista isi are utilitatea acolo, eu am patit sa fie doi cu acelasi nume in apartament si sa imi dau seama dupa cnp care e abonatul care figureaza pe lista mea. Wow ce confidential.. Seria de buletin le-a furnizat-o vreo ruda-cunostinta binevoitoare de-a ta, nu figureaza pe lista lor, eu trebuia sa iau buletinul persoanei careia ii faceam contract pentru a lua de acolo seria-numarul, m-ar mira sa fie altfel acum.
In sfarsit, si eu sunt printre cei de parere ca daca primeai nokia n71 poate nu exista topicul asta.

Nu cred ca trebuie sa mergi mai deoarte de un sediu RDS ca sa se rezolve. Repet, astifel de practici NU sunt incurajate in cadrul companiei si agentii respectivi (inventivi de altfel, se pare ca RDS au talent in a angaja tot felul de persoane de genul asta) ar putea avea probleme mari pentru smecheria lor.

#9
paulvanorton

paulvanorton

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.643
  • Înscris: 03.02.2007
pregateste si pentru fratele tau un avocat.va avea nevoie si el.

#10
adrian81

adrian81

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.105
  • Înscris: 13.04.2006
Din cate stiu eu, se lucreaza prin agenti. Prietenul ala a lu fratetu o fi ceva agent care a zis sa iti faca si tie contract si sa isi ia comisionu. Aici el a gresit si el va trebui tras la raspundere si nu RDS-u. Fii fara grija ca aia de la RDS nu io zis la ala sa iti faca tie contract si tu nici sa nu stii de el si sa semneze agentu in locul tau. Aici avem de-a face cu un agent iresponsabil care ar trebui tras la raspundere.
Este exact acceasi chestie ca si in cazul pensiilor private unde agenti pentru comisioanele alea care le primeau inregistrau un individ la 2-3 fonduri de pensii, sau mergea tipu sa isi faca pensie si el deja figura la un fond de pensii.

#11
alexandranyd

alexandranyd

    Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 682
  • Înscris: 27.07.2007
Daca RCS angajeaza toti vacarii sa faca imparta telefoane. Mergi si reziliaza toate serviciile si ai scapat...

#12
zendo

zendo

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 245
  • Înscris: 11.01.2007
Personal cred ca totul a avut la baza o buna intentie din partea fratelui si a agentului ,zimi si mie ce pedeapsa iai aplicat fratelui (precis e mai mic ca tine)
Nu cred ca nu tiai manifestat dorinta de a fi posesorul unui DIGI.mobil alfel fratele nu ar fi incercat sa te "ajute" oricum chestiile astea se fac pe incredere .....eu vreau ceva fratele cunoaste pe cineva ma rezolva si eu dupa aceea sunt nemultumit de ceea ce primesc si leo trag la toti la final ....fi siigur ca or sa sufle si in iaurt cu tine de acum
Cat despre agent atatia or fi tras de el ptr telefoane si nu cred cai primul contract facut de el asta nu isi imagina ca o sa aiba probleme

Editat de zendo, 06 februarie 2008 - 11:14.


#13
zendo

zendo

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 245
  • Înscris: 11.01.2007

View Postgalaad2, on Feb 6 2008, 03:15, said:

cu politia si tribunalul... din pacate nu am atat de mult timp de pierdut, iar pagube nu sunt ca sa ma duc la tribunal... e deranjant insa ca trateaza atat de nepasator datele personale ale clientilor si ca oricine din sediu are acces nelimitat la baza de date cu datele personale.

Le-am facut in schimb reclamatie la OPC/ANPC si ANRCTI, si urmeaza si la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (dataprotection.ro), in vre-o trei saptamani, dupa ce trece termenul reclamatiei depuse la ei la sediu.

Sunt curios daca in reclamatie ai mentionat ce a facut fratele tau......de unde stii ca datele nu lea dat fratele tau? este cuvantul agentului versus cuvantul frateleui ...
Problema in romania este ca toti romanii sunt avocati doctori si alte chestii de genul si fac miscari de genul reclamatii etc fara sa consulte un specialist in domeniu poate fara sa vrei io tragi si lu fratetu ...
Nu vreau sa crezi ca sustin RDsul sau pe tine vreau sa fiu obiectiv cat se poate...
Cat despre afirmatiile:frauda   zimi si mie care este frauda?
                                 practici comerciale abuzive care sunt ele?

Singura corecta este fals privind identitatea

Hai sa ne imaginam ca te duci la politie faci reclamatie si agentul ajunge la parnaie(chair si 1 luna) cum o sa fii cu constiinta dupa aceea?Ca ai facut ce?..dreptate...sau ce?

Ce ai facut ca sa impiedici ceea ce sa intamplat de duminica cind ai aflat de "ajutorul" primit pana luni cand ai vazut tel si hartiile?

Editat de zendo, 06 februarie 2008 - 11:25.


#14
adrian81

adrian81

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.105
  • Înscris: 13.04.2006

View Postalexandranyd, on Feb 6 2008, 10:51, said:

Daca RCS angajeaza toti vacarii sa faca imparta telefoane. Mergi si reziliaza toate serviciile si ai scapat...

Si eu mai pocesc limba romana da nici chiar in halul asta..

In concluzie reziliaza serviciile lor daca nu iti mai convine si fa-le o reclamatie astora de la RDS despre ce s-a intamplat.

#15
Materium

Materium

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.148
  • Înscris: 23.02.2005
Prea tare! Ii pune fratele o pila, dar cum nu-i place ce telefon a primit se rascoala.

RDS se scoate deoarce o sa zica ca agentul a actionat individual, ala si-o ia, daca ajunge nasoala treaba, desi nucred, si-o ia si fratele, daca firma are de invatat ce o sa mai stranga surubul, si altii care ar fi putut lua telefonul pe pile, nu o sa le fie la fel de usor.

Si dupa titlu eu credeam ca e ceva extrem de grav. Cand colo un mare fass! Ce face presa din Ro din creierele unora! A, si mai e ceva! Foameeaaa!

#16
zendo

zendo

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 245
  • Înscris: 11.01.2007

View Postadrian81, on Feb 6 2008, 11:32, said:

Eu zic ca a gresit agentul si nu RCS-ul. Iar RCS-ul ar trebui sa traga la raspundere agentul.

Da a gresit fata de client si compania care lucreaza si fata de el ca a ajutat un "prieten" incalcind legile ,avem destule zicale in popor pe care le stim cu totii nare rost sa le mai scriu

Editat de zendo, 06 februarie 2008 - 11:36.


#17
alexandranyd

alexandranyd

    Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 682
  • Înscris: 27.07.2007

View Postadrian81, on Feb 6 2008, 11:32, said:

Eu zic ca a gresit agentul si nu RCS-ul. Iar RCS-ul ar trebui sa traga la raspundere agentul.

Da asa este dar el este angajat la RCS. In acest caz RCS raspunde legal in fata clientului. Apoi RCS rezolva problema cu angajatul.

Din cate am inteles s-a facut un fals de semantura iar asa ceva se pedepseste cu inchisoarea dar pentru inceput clientul trebuie sa mearga la politie si sa faca o plangere impotriva RCS-RDS, apoi sigur RCS merge pe cale legala impotriva angajatului.

#18
dabb

dabb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 81
  • Înscris: 10.04.2006
sfatul meu:
1. fa host de hartii (PROBE valabile in justitie).
2. semnam un contract prin care iti platesc eu dublul salariului tau (tu iti iei concediu de odihna de la locul tau de munca).
3. mergem in justitie si FACEM BANI. (cu atat mai mult cu cat : ai functie de conducere la locul de munca, ai apartenenta/functie la un partid, esti persoana publica, etc).

daca in tara asta totul e pe bani - hai sa facem bani.

PS: doresc sa fac astfel de parteneriate cu angajati RDS. ei sa-mi faca contract mie, sotiei, frati, parinti, rubedenii, cunostinte, iar eu sa-i platesc jumatate din ce scot in instanta de la RDS.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate