Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8643 replies to this topic

#3781
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
1. Nu da niciun lastar...mugurii pleaca sub taietura, cativa....primii 2-3 mai vertical, urmatorii mai oblic( astia sunt buni de sarpante )

Pomul creste la extremitati nu la interior si deci cu mici exceptii  nu vei obtine ce doresti.
Crestarea functioneaza, in masura variabila, DAR aia e.treaba cand ai lipsa 1 ramura pe o parte, nu sa faci tu din arac o coroana cum doresti.
Oricum ce creste nou va fi in 99% din cazuri mult mai dlab decat ceea ce exista asa ca oricum e greu sa faci jonglerii, nu e treaba pt tine care practic nu stii mare lucru.

2. Primul o fi florina dar a doua poza nici daca e pe m9 altoit nu e florina, din ce e comun pe piata probabil e un generos.

3. Simplu si clar, ca sa faci o coroana plecata calumea trrbuie sa recepezi...adica tsi cum trebuia sa tai de prima data...retezi axul la 40-50-60 cm..nu te uiti ca e rod sau ca e o ramura sau altceva...tai si gata. Norocul tau ca e mar, ca daca era altceva...nici cu popii nu il mai faceai.

4. Esti sigur ca vrei piramida? Intreb ca fapt divers...e clar ca nu te pricepi dar iti sugerez sa te gandesti bine dupa ce mai citesti si sa incerci sa tai niste pomi facuti astfel...e cam aiurea in opinia mea.
Eu as face ori vas, ori daca e cu ax o palmeta dau un fus, adica o forma de coroana ingusta..
Pt mine piramida e o prostie demna de secolul 19 in conditiile in care azi ai atatea alte optiuni infinit mai comod de lucrat si care dau o productie calitativa superioara.

5. Uite poze cu coaja de florina , plus una la final cu un pui de generos...poti vedea mugurii direct pe ax, tipic pomilor spur, si coaja galbuie a generosului.



Attached File  20180407_170457.jpg   46.5K   54 downloadsAttached File  20180407_170536.jpg   41.09K   54 downloadsAttached File  20180407_170653.jpg   50.55K   52 downloadsAttached File  20180407_170706.jpg   39.81K   52 downloadsAttached File  20180407_170958.jpg   34.92K   56 downloadsAttached File  20180407_170623.jpg   97.56K   61 downloads

#3782
lyanna

lyanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,319
  • Înscris: 02.09.2007

 parintele, on 27 martie 2018 - 00:23, said:

Tarziu nu e, pana acum nu s-a prea putut planta decat sporadic.
Treaba e ca ...nu prea mai sunt pomi...din punctul meu de vedere.
Adica " mai gasesti" una alta..." un cires si 2 caisi" gasesti, sunt stocuri garla...
  insa "x soi" anume care are y calitati sau e pe un z portaltoi samd...cam nu prea....
Tehnic...ia si planteaza linistit, nu se prind daca e pt ca:
1. Nu plantezi tu bine
2. Pomii pot fi ambalati acum 3 luni, uscati, degerati prin nu stiu ce depozit...adica pomi "cu probleme"

Nu pt ca e tarziu...nu e tarziu deloc..

"Tactic" daca vrei sa faci treaba e bine sa stii exact ce si de ce plantezi si mai bine inveti pana la toamna despre pomi, soiuri si portaltoi..si la toamna gasesti " ce trebuie"..
Pierzi un an?
Nicidecum...10 balarii puse acum inseamna 3-4 ani pierduti pana ii inlocuiesti si inca 2-3 pana inlocuitorii vor rodi.
1 an de RABDARE si informare sunt un cost infim pe langa 7 de munca aiurea.

Multumesc de sfaturi, am reusit azi sa termin plantarile. Am pus 9 ciresi: Katalin, Kordia, Regina, Stella, Gemersdorf, Hedelfinger, Van, Boambe de Cotnari, Timpuriu de mai si 2 nectarini: Delta si Fantasia. Pomii i-am luat de la pepiniera de la Mitreni pe 4 aprilie si aveau pamant proaspat pe radacini, deci sper ca am reusit sa elimin macar a doua problema mentionata. Cat despre talentul meu la plantat, m-am uitat si eu pe youtube si am incercat sa replic. Mocirlirea nu prea mi-a iesit, dar le-am pus si ceva ingrasamant, 2 saculeti la toti, deci ceva mai putin de 1kg pentru fiecare pom. Pamantul avea culoarea maro inchis, dar consistenta plastelinei si nu era foarte permeabil. Acum sa vedem ce s-o prinde.

Edited by lyanna, 07 April 2018 - 18:17.


#3783
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,349
  • Înscris: 26.02.2006
Dintr-o rãdãcinã la un Golden Delicios a ieșit un lãstar, de fapt mai mulți. Nu știu dacã mãrul e altoit sau nu, e al unui vecin.
Daca îl plantez va ieși tot Golden?

Attached Files



#3784
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Cel mai probabil nu.
Va iesi un portaltoi daca pomul "golden" este unul altoit.
Daca e vreun franc dau un golden trecut pe radacini proprii samd e posibil insa sansele sunt extrem de mici.
Avand in vedere ca un pom costa 10-12 lei...sa plantezi o ragalie si sa astepti 4 ani ca sa vezi ce e cu el..nu cred ca e o idee bjna.

#3785
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,528
  • Înscris: 27.01.2012
Iei radacina si apoi o altoiesti cu altoi recoltat de la vecin...

#3786
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
De mers merge.
Practic e o idee proasta pentru ca in mod evident acel portaltoi are tendinta de a drajona(daca nu e cumva o marcota, adica un lastar dat de jos si ingropat care a inradacinat)
Nu prea e de dorit sa altoiesti pe soiuri de portaltoi care drajoneaza foarte usor( desi la mar nu prea e specific acest fenomen, drajonarea)
Exista riscul ca ulterior sa apara drajoni "ca la visin" ...sau salcam...
N-ar fi chiar o mare suparare in fond pt ca in curte ii stapanesti, nu faci livada sa ai o reala problema...insa e o alta chestiune legata de sanatatea plantelor..
Daca la visin, specia de fructifer cu o drajonare uneori exagerata, riscul de imbolnavire in zona noastra e mic, la semintoase exista o serie de boli la care portaltoii sunt sensibili, uneori mai sensibili decat soiurile altoiti pe ei.
Chiar nu vrei sa ai mereu lastar de portaltoi expus si mai rau, sa faci taieri alandala te miri cu ce unealta, cine stie cat de bine dezinfectata.

In principiu drajonarea e un minus fix si din acest motiv, pe langa faptul ca ai de munca permanent cu lastarisul.

Nu mai spun inca o treaba care poate in situatia asta nu e neaparat problema insa ...

Drajonarea la mar e un fenomen, asa cum spuneam, destul de rar intalnit.
Atat lastarirea cat si drajonarea in asemenea circumstante apar ca urmare a unor imbolnaviri severe , e drept ca de regula ale altoiului(pomului propriuzis)
Adica marul nu prea emite de nebun lastari sau mai ales drajoni.( asta in mod normal, presupunand ca e un portaltoi uzual care nu are astfel de apucaturi aberante)

Cand insa pomul e sever afectat, sau cand de exemplu compatibilitatea portaltoi/altoi e precara sau uniunea celor doi parteneri e din varii motive periclitata, portaltoiul daca e sanatos (inca) isi poate "baga picioarele" si vrand sa supravietuiasca isi creeaza o alta parte aeriana , cumva...
Adica altfel spus portaltoiul simte ca partea lui aeriana e pe duca sau nu e in stare sa faca fata cerintelor sale si iti face propria sa parte aeriana...

Am putea crede ca e semn de sanatate si vigoare a radacinii insa nu e chiat intotdeauna cazul...exista spre exemplu viroze care pot afecta zona de altoire samd....insa indiferent de care din parteneri a fost contaminat si care sanatos , in acest moment ambii sa fie virozati...portul isi face treaba lui, pare sanatos dar nu prea e .

Sunt mici exemple, poate nu ideal explicate samd...insa ca idee lucrurile pot fi uneori complicate si chiar nu e cazul ca pentru 10 lei sa te complici inutil.

Da, e frumos sa te joci si e o satisfactie sa iti faci tu din "nimic" propriul pom insa e bine de cele mai multe ori sa te joci cu cap, o mica joaca de acest gen te poate costa uneori cat nu iti poti imagina.





#3787
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,708
  • Înscris: 30.07.2003

 sov, on 06 aprilie 2018 - 04:07, said:

Mulțumesc, o sa caut, am crezut ca ai aplicat și tu aceasta soluție.
Trifoi alb am luat de aici, a fost foarte ok http://www.magazinse...ifoi-alb-haifa/
Am luat si http://www.magazinse...o/produs/solen/ pentru gazon, inca n-am semanat, sa vad ce iese. Teoretic e furajer si creste mai inalt.

N-am urmarit discutiile despre pomi pe forum. Mi se pare mie sau anul asta nu mancam caise, nici piersici?
Am numarat vreo 3-4 flori de cais si nimic de piersic prin curte.

Ciresii, in schimb, se prezinta super bine.

#3788
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,528
  • Înscris: 27.01.2012
Depinde de cum va fi vremea la timpul infloritului...deocamdata nu mi-a inflorit nimic cu exceptia ciresului amar...daca ma uit la prognoza meteo nu se anunta nimic alarmant, din contra...iar zapada si frigul ala neasteptat au avut ca efect benefic stagnarea pomilor ca isi cam luau avant inainte de vreme...in rest ciresii, visinii si perii au prins viteza, caisii nu prea...nici macar corcodusii nu par a se grabi...doar o bruma tarzie abrupta ne-ar putea lasa flamanzi...pe noi si pe albinutele prietenele noastre...

Edited by subway_guru, 11 April 2018 - 18:28.


#3789
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Drajonul ala poate sa apara si simplu ,fara pericol de boala sau virus;reactia unei radacini superficiale in urma ranirii din sapa sau casma.
Caisul infloreste inaintea ciresului,visinului;probabil mugurii floriferi sint morti.

#3790
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,528
  • Înscris: 27.01.2012
La mine caisilor nu le merge prea bine din cauza solului greu, rece...mai mereu infloresc mai tarziu decat normal...planuiesc sa trec pe zarzari...
;)
Am dat asta seara un telefon sa aflu cum arata livada dupa temperaturile astea de 27+ si am aflat ca e aproape totul in floare, ciresi, visini, pruni, peri, meri...e de bine!
Aici in Bucuresti in spatele blocului e un piersic decorativ cu frunze rosii, ala e cel ce da semnalul inceputului de primavara si deja s-a scuturat de flori!!!

Edited by subway_guru, 11 April 2018 - 18:56.


#3791
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,092
  • Înscris: 01.12.2006
La mine caisii, zarzarii si corcodusii s-au scuturat deja de petale, au scapat de ger si au fost albi de flori. In cateva zile se vede ce au legat
Ciresii sunt infloriti si incep visinii si merii sa deschida bumbii

#3792
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,708
  • Înscris: 30.07.2003
Da, caisii si piersici se inverzesc zilele astea, au sarit peste faza cu flori

Ori le-au avut in cele trei zile de Pasti, cat am fost plecat. Nu cred.

#3793
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,528
  • Înscris: 27.01.2012
Til, pe termen mediu trifoiasul alb dovedeste si invinge orice iarba!...iti spun eu din proprie experienta...

#3794
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

 subway_guru, on 11 aprilie 2018 - 18:47, said:

..........................
Aici in Bucuresti in spatele blocului e un piersic decorativ cu frunze rosii, ala e cel ce da semnalul inceputului de primavara si deja s-a scuturat de flori!!!
La voi in Bucuresti m-am speriat si eu prin parcuri ce de floare era inainte de sarbatorile de Paste.
La mine abia se vedea mugurele la Corn....

Zarzarul este o varianta foarte buna pentru zonele unde nu merge ok Caisul. Ba chiar si acolo nu-i rau sa fie si el. Este mult mai rezistent comparativ cu nenea Cais, dar na, fructele nu-s asa de parfurmate si calitative....

Dar daca lucrurile se prezinta oricum decent cu pomii in aceasta primavara, totusi, ce facem cu vrăbiile domnilor?! Ca e belea ce daune produc belitele la vişin, păr şi cais.... La cireş văd ca nu le plac...probabil sunt mugurii mai mari?

Cred ca trebuie priponite mâţele sub pomi...

Stimă.

#3795
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Mie si anul asta in curte mi-au distrus toti perii...

#3796
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Vrabiile ar trebui ca in primul rand sa nu aiba de mancare prin zona, altfel daca au ceva de mancare, cand vor veni in pomi se vor apuca sa manance si mugurii la pomi in bataie de joc.

 til, on 11 aprilie 2018 - 18:10, said:

N-am urmarit discutiile despre pomi pe forum. Mi se pare mie sau anul asta nu mancam caise, nici piersici?
Am numarat vreo 3-4 flori de cais si nimic de piersic prin curte.

Ciresii, in schimb, se prezinta super bine.
Caisii au fost afectati grav de frig, probabil atat de cel de pe 1 martie, cand temperaturile minime au fost sub -20 oC pe arii extinse, cat si de cel de dupa 18 martie incolo, cand deja erau aproape de a inflori si temperaturile aui fost negative multe zile la rand, cu -5 -7 oC care a persistat mult timp.
Ca urmare caisii la mine au inflorit slab cu multi muguri ramasi compromisi si uscati, iar unii au inflorit fortat cu florile handicapate fara petale pe ele, distruse fiind si alea de frig.
Dar au scapat si cativa muguri care au fost mai putin evoluati si au inflorit ceva mai tarziu bine.

La piersic nu sunt daune mari, in general au inflorit bine si nu ar fi problem, dar si ei au unele flori handicapate cu petalele aproape inexistente, insa procentul este mic raportat la total.
Daca nu ti-au inflorit piersicii inseamna ca cel mai probabil nu au diferentiat muguri floriferi in anul precedent, altfel daca ar fi distrusi de frig i-ai vedea acolo pe pom ramasi neinfloriti, ceea ce este putin probabil, pentru ca au fost mai putin expusi fata de caisi.
Si daca le cadeau petalele, restul florii ramanea oricum acolo, doar petalele dispareau, iar restul florii nu cade decat atunci cand se mareste piersica si o da jos.
Altfel daca cade toata floarea cand e inflorita sau dupa, atunci ea cade cu tot cu codita si odata cazuta codita florii va fi dus si fructul.

#3797
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,708
  • Înscris: 30.07.2003
Seby, zarzar inseamna altceva aici in sud, nu e vorba de caisele alea mici si dulci, cum stim noi. E vorba de corcoduse.

#3798
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012

 subway_guru, on 11 aprilie 2018 - 18:47, said:

La mine caisilor nu le merge prea bine din cauza solului greu, rece...mai mereu infloresc mai tarziu decat normal...planuiesc sa trec pe zarzari...
Pai daca iti infloresc caisii mai tarziu decat normal, asta ar fi un lucru bun strict din punct de vedere al infloritului, pentru ca caisul infloreste oricum prea devreme si este expus riscului de bruma, iar o intarziere cat mai mare la inflorit ar fi benefica, pentru ca s-ar mai reduce riscul de degerare a mugurilor floriferi.

Edited by Vincentiu_1981, 12 April 2018 - 13:32.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate