Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

Cartile WW II

- - - - -
  • Please log in to reply
191 replies to this topic

#91
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
ctatar
Toata stima pt ce ai scris, atat pt subiect cat si eleganta expunerii. Sunt (partial) de acord cu ce ai spus.
Dar incearca sa ma intelegi si pe mine.
Fara sa vreau incep sa imi arat varsta reala (+46) si treptat am ajuns sa fiu atent la toate amanuntele. Sunt de acord ca devin cam "carcotas". Si nu mai iau pe nemestecate chiar totul.

Altfel cartea nu e rea, si nici filmul. Iar macar unul dintre cele 2 a reusit sa faca macar cativa cititori/spectatori sa ii caute pe net personajele descrise, e mai mult decat bine.
Ca sa nu credeti ca doar dau din gura si nu aplic..
Cand goanaga mea a primit de ziua ei un triplan rosu, am avut grija sa ii pun in mana si articolul din revista si sa o trimit sa se dea pe net, cautand cine a fost ala si ce a facut..
Si dupa a trebuit sa ii raspund la ce inseamna AS, victorii probabile, de ce l-au inmormantat inamicii cu onoruri militare, dulce et decorum...etc, etc. Da mai ales ca razboiul e cea mai abjecta inventie a omeniri...

#92
daemon

daemon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,541
  • Înscris: 08.12.2001
Am fost doar "spectator pe aici", vreau sa va multumesc pentru titlurile insirate.

Am facut o lista cu ele, si incep sa le citesc.

Deocamdata am citit 3 volume de G.Blond - "Supravietuitorul din Pacific", "Cargouri masacrate", "Debarcarea". Interesante carti, par romane pe alocuri datorita epitetelor strecurate prin text, dar totusi sunt o lectura usoara. Cu ocazia asta am mai invatat despre razboiul din Pacific, despre care nu se aminteste asa de mult ca si de cel din Europa. De asemenea, a fost tare interesant sa citesc de convoaiele cu ajutoare trimise URSS-ului, si greul lor drum.

Am mai citit pe nerasuflate "Tancuri in flacari", de Ion S. Dumitru. Mi s-a parut captivanta, in ciuda stilului de jurnal, cu descrieri si cifre uneori greu de digerat, dar pare un joc FPS din perspectiva eroului principa. Ai in fata ziua intreaga, de cum se trezeste dimineata, pana cand se culca pe sub tancuri :)

Ca un off-topic, pentru ca nu are legatura cu WW II: Uitandu-ma prin biblioteca la rubrica de Istorie, am dat peste o carte care pare groasa la prima vedere, dar apoi am vazut ca hartia paginilor e foarte groasa : Rene Grousset - Istoria Secreta a Cruciadelor. Este o carte cu un inceput nu asa de captivant, dar care te prinde pe masura ce avanseaza evenimentele si trec anii. Dupa ce aduci cu picioarele pe pamant descrierile cronicarilor vechi (sunt citate cum un singur om tine piept la o ceata intreaga de soldati), inveti o multime de lucruri interesante (nu stiam ca au stat atat de mult "francii" prin coloniile din Levant), si iti pare rau cand se termina, intrucatva cu punctul culminant.

Astazi mi-am scos de la biblioteca doua carti de Antony Beevor - "Stalingrad" si "Berlin". Par interesante, destul de groase, abia astept sa ma apuc de ele. :)

#93
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009
Foarte bune cartile lui A.Beevor, ai facut o alegere buna. Tot din colectia lansata de editura RAO  am citit Laurence Rees- ''Auschwitz'', Frederick Taylor -''Dresda'' si Norman Davies- ''Varsovia''.
Desi topicul asta apartine cartilor si exista unul care se refera la ecranizari reusite, risc sa fiu off-topic. Si sa recomand dupa ''Stalingrad''  filmul ''Enemy at the gates'' cu Jude Law (e adevarat, povestea inclestarii de la Stalingrad vazuta de  cealalta parte a baricadei), dupa lectura ''Berlinului'' e adecvat ''Der Untergang'' (ultimele zile ale lui Hitler in Berlinul incercuit de Armata Rosie), iar dupa ''Varsovia'' (sau ''Auschwitz'') filmul ''Pianistul'' cu Adrien Brody (apropo de tragedia evreilor din ghetoul varsovian si fantastica insurectie poloneza impotriva ocupatiei naziste). Cartile nu vor putea fi inlocuite niciodata de film, internet etc. Dar o imagine vorbeste uneori cat 1000 de cuvinte.

#94
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
ctatar
Iarasi mi se pare interesant ce ai scris. Intamplator, hi, hi, cunosc rubrica "filmele WWII" si discutiile de acolo. Nu conteaza unde o sa fie puse analizele dar le voi astepta cu placere si interes.
daemon
Ma bucur ca ai postat. Imi pari o persoana care stie sa spuna ceva interesant.
Asa ca_curaj.
PS. Unde ai gasit "Tancuri in flacari"? O vanez de ceva vreme, dar ...oha
PPS. Apropos de cruciade. Cineva, hi, hi, crease si un topic numit parca "Carti istorice". Presupun ca respectivul va fi incantat sa te gasesca si pe acolo..

#95
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Stiu ca sunt...dar daca nu incerc, sigur nu o sa reusesc.
Acum circa 30 de ani mi-a cazut in mana primul volum din cele 2. In el descria cum in tanar se imprieteneste cu un coleg de clasa, un fel de lider al gastii. Dupa absolvirea liceului, care oricum nu prea conta pt el, se ia dupa prieten si pleca cu totii pe front, ca voluntari tanchisti.
La inceput fac un stagiu la antiaeriana, unde dupa un timp le moare primul coleg din clasa.
Dar sunt tratati inca omeneste de catre locotenet, in fond un om care era profesor in civilie..
Apoi ajung la tancuri, unde subofiterii se poarta porceste, de il regreta pe "raul" de la antiaeriana...
Cand ajung pe front treptat din amicii lui dispar aproape toti,iar supravietuitorii simt cum se dezumanizeaza treptat..
Prietenul lui e spanzurat de unii pe care ii batusera la sfarsitul liceului..
Parca pe erou il chema Wolzov, sau Volzov...
Morala. A recunoscut cineva cartea? Daca da, pls, sa imi spuna si mie numele ei..Mda, e ca acul in carul cu fan..

Edited by Prien, 24 December 2009 - 13:47.


#96
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Anul trecut, adica pe 31 dec.2009 am reusit sa mai bifez o carte. "Vanatori si vanati" de Jochen Brennecke. Ma rog, e in engleza..
Uff 0.99 lire ea, 4 lire transportul din Anglia pana la mine..
Evident despre submarinele germane din WWII...Dincolo de mari ASI, i-a pomenit si pe altii mai putini cunoscuti..
Dzeule, cat am putut sa rad, cu si fara ghilimele la faza cu W.C.B.A..
Adica era un tip, B.A.in W.C, ca sa poata sa isi faca oamenii nevoile la orice adancime.
Din pacate ceva nu a mers bine, apa a navalit cu presiune, a ajuns la accumulatori, unde dupa ce s-a combinat cu acidul din ei a rezultat clorul otravitor...
Asa ca au trebuit sa iasa urgent la suprafata ziua in amiaza mare, Si s-a nimerit sa fie exact sub nasul a 2 avioane inamice. Evident ca astea nu le-au trimis flori..
Cumplit...Si tot lantul de ghinioane a fost provocat de apasarea gresita a unei manete...
(Vezi si http://www.uboat.net/boats/u1206.htm)

#97
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Pt ca de "Revelion am avut atatea zile libere, si ca sa mai fac si altceva in ele in afara sa ma ocup de porcarii, hi, hi, am "procesat" "Submarinele imparatului" a lui Jean-Philippe Dalies-Labourgette. Ma rog, e in franceza, dar Pruteanu spunea ca...
Pretul poate parea cam mare, dar cum eu fac banii nu ei pe mine, si odata face omu 46', chiar daca nu are timp in luna respectiva..
Concluzia
E un volum superb, format mare, adica 40*30cm, cartonat, cu o mare multime de poze si explicatii. Practic in fiecare din cele aproape cele 200 de pagini ai si poza si textul.
Eu mai aveam cateva idei despre subiect, dar cam subtire..Iar cine chiar e bata, se scufunda, hi, hi, in carte si la sfarsit iesi bine blindat..Arme, aparatura, nave, asi, harti, afise de propaganda, poze bune, totul in detaliu...
Cel mai mult mi-a placut e ca la ultima pagina descria cum un anumit comandat de submarin, atunci prizonier, se intreba "de ce (dracu') am pierdut razboiul si cum ar fi trebuit sa il purtam ca sa il castigam?"
Tipu comandase UB-68 si il chema Karl Donitz...
Asa am o senzatie ca dupa 20 de ani cativa englezi se vor fi intrebat la randul lor de ce beep, adica BEEP, l-am salvat din apa tocmai pe ala, nu era mai bine sa il pape pesti, mama lui, beep, "Facerea de bine genereaza complexul lui Oedip" (va place cum am zis-o, hi, hi), etc, etc...
PS. Stiu ca aici e topicul despre WWII, dar daca cum nici la asta nu se prea inghesuie lumea sa scrie, sa mai fac unu separat doar ca sa ma dau mare, vezi ba cat sunt Io da' dashtept pa SP.....

Edited by Prien, 03 January 2010 - 19:45.


#98
daemon

daemon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,541
  • Înscris: 08.12.2001
N-am mai dat pe forum de o vreme, si nu imi venise alerta ca s-a mai scris in acest topic, asa ca nu am mai citit ce se scrisese aici.

"Tancuri in flacari" am gasit-o la biblioteca judeteana din Tg. Mures, am inceput acum cu ce gasesc mai accesibil acolo, urmand ca daca imi trebuie neaparat o carte sa vad daca o pot cumpara, si de unde.

De atunci am terminat de citit "Stalingrad", de Beevor. Superba carte, nu stiam multe din ororile de pe acolo. Un fel de documentar. Am fost putin carcotas si am incercat sa gasesc prin carte ceva "propaganda" sau laude pentru rusi sau germani, dar nu am gasit atat de multe incat sa influenteze cititul. Din pacate, in "Berlin", din care mai am doar putin de citit, sunt foarte multe relatari din partea sovieticilor, care desi se mentioneaza ca sunt exagerate sau greu de crezut, da o iluzie de poveste spusa de un rus. As prefera fapte mai obiective.

P.S. Am gasit pe "net" o serie de documentare, WWII in HD, unde s-au folosit ceva procedee interesante, cu care au fost colorate o gramada de documentare alb negru, si au fost "curatate de purici", par foarte reale. O sa le studiez indeaproape, am o gramada de documentare pe care nu le-am vazut inca, si sunt curios sa vad relatarile din mai multe puncte de vedere, nu doar din perspectiva seriei Battlefield de pe Discovery.

Un An Nou cat mai bun tuturor !

Edited by daemon, 03 January 2010 - 22:14.


#99
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
daemon
Daca te stiam acum 2 ani te rugam sa imprumuti pt mine cartea, ca intr-o noapte o "procesam"...
Acum sansele sa ajung iarasi in in Tg.Mures sunt minime spre nule...
Asa ca daca o gasesti  de cumparat, sau o scanezi, da-mi PM, psl. Multam anticipat...
PS. Dzeule, cat de bine m-am simtit in oras tau, pe unde am umblat , inclusiv "la Mitica".. Chiar si in sinagoga, hi, hi, desi sunt crestin..
Daca cineva interpreteaza ultima propozitie ca o necuvinta sau chiar ca atac la adresa respectivului cult religios, ii spun sa ii fie rusine pt gandul prost.

#100
daemon

daemon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,541
  • Înscris: 08.12.2001
Nu prea am cum sa o scanez. De cumparat, am vazut pe net, daca mai e pe stoc, e in jur de 16 lei.

Daca si la noi in Mures exista in Biblioteca, la Bucuresti sigur o gasesti, daca o vrei de imprumut.

#101
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
"Razboinicii lui Hitler" de Guido Knopp. Despre marile personalitati militare din al III-lea Reich, adica Rommel, Keitel, Manstein, Paulus, Udet si Canaris.
Evident ca lista mi s-a parut subiectiva, pt ca de ex Donitz, care a ajuns seful Marinei Militare si apoi succesorul lui Adolf in fruntea statului, nu apare.
Altfel cartea mi s-a parut bine scrisa, de un om obisnuit sa comunice. Si se vede ca autorul e foarte bine documentat.
Marturiesc public faptul ca nu stiam ca von Paulus se casatorise cu o romanca de familie buna si straveche (Rosetti).
Pe de alta parte imi e greu sa nu ma gandesc ca un adevarat ofiter si mai ales la gradul lui trebuie sa tina la oameni lui si sa le fie exemplu. Asumandu-si si victoriile si consecintele infrangerii.
Daca inteleg ca i-a fost greu sa isi traga un glont in cap, pt ca un maresal nu se preda, schimbarea de atitudine din si dupa prizonierat e chiar revoltatoare daca te gandesti ca prin actiunile lui a trimis oamenii la moarte. Iar el s-a eschivat cu gratie..
Ma rog, o figura trista...
Am zambit cand am realizat ca un om care este seful spionajului trebuia sa stie clar ca i se strange latul in jurul lui. Si sa actioneze intr-un fel sau altul..
Dar se pare ca i se terminase benzina si nu mai avea puterea sa continue.
Si mie mi-a fost greu sa indeplinesc constincios comenzile unui sef pe care il dispretuiam. Mai ales ca unele erau ilogice sau imposibile dpdv tehnic.
Cum nu vreau sa povestesc ce am citit, inchei spunand ca merita. Si cum costa nici 12 lei...

#102
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009

 Prien, on 3rd March 2010, 18:35, said:

"Razboinicii lui Hitler" de Guido Knopp. Despre marile personalitati militare din al III-lea Reich, adica Rommel, Keitel, Manstein, Paulus, Udet si Canaris.
Evident ca lista mi s-a parut subiectiva, pt ca de ex Donitz, care a ajuns seful Marinei Militare si apoi succesorul lui Adolf in fruntea statului, nu apare.
Altfel cartea mi s-a parut bine scrisa, de un om obisnuit sa comunice. Si se vede ca autorul e foarte bine documentat.
Cum nu vreau sa povestesc ce am citit, inchei spunand ca merita. Si cum costa nici 12 lei...
Incerc sa dau de cartea asta, la ce editura a aparut? Sunt curios de exemplu cum a ajuns pe lista W. Keitel, un militar controversat, sef al OKW, insa mult prea servil fata de Fuhrer si modul cum s-a purtat razboiul de catre Gremania. Aceeasi lipsa de vointa in a-l contrazice pe Hitler si in cazul lui von Paulus. In schimb un Manstein sau un Model aveau curajul sa i-o tranteasca verde in fata caporalului.
Apropo de modul in care isi intelege un feldmaresal german destinul, mare diferenta intre Model si Paulus. Daca nu ma insel Model chiar a facut trimitere la Paulus, la capitularea sa si naparlirea de dupa, inainte de a se sinucide.

#103
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009
M-am edificat, a aparut in ianuarie cu Saptamana financiara. O sa incerc sa o cumpar de pe net sau de la anticariat.
PS Am mai reflectat si poate ca l-am creditat cu prea mult curaj pe Manstein. A fost insa genial, asta nu i-o poate contesta nimeni. Din acest punct de vedere mi se pare insa ca titlul cartii ''Razboinicii lui Hitler'' e un pic fortat si are si un scop mercantil.

#104
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
n-are rost sa va pierdeti vremea cu vreun material pe care scrie "Guido Knopp" omul face histotainment si e luat la misto de practic oricine care se ocupa la modul moderat serios de tema respectiva. prin facultati omu nu-i citabil.

Quote

Pe de alta parte imi e greu sa nu ma gandesc ca un adevarat ofiter si mai ales la gradul lui trebuie sa tina la oameni lui si sa le fie exemplu. Asumandu-si si victoriile si consecintele infrangerii.
Daca inteleg ca i-a fost greu sa isi traga un glont in cap, pt ca un maresal nu se preda, schimbarea de atitudine din si dupa prizonierat e chiar revoltatoare daca te gandesti ca prin actiunile lui a trimis oamenii la moarte. Iar el s-a eschivat cu gratie..
taica-meu a intalnit in lagar la rusi pe unu' care zicea ca a fost bucatarul lu' v. Paulus. omu a povestit cum in ianuarie '43, cand mai toti mureau de foame, el dadea bancheturi pentru staff-ul lui cu cele mai fine meniuri si bauturi.

#105
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009

 Pengoon, on 17th March 2010, 10:58, said:

n-are rost sa va pierdeti vremea cu vreun material pe care scrie "Guido Knopp" omul face histotainment si e luat la misto de practic oricine care se ocupa la modul moderat serios de tema respectiva. prin facultati omu nu-i citabil.

taica-meu a intalnit in lagar la rusi pe unu' care zicea ca a fost bucatarul lu' v. Paulus. omu a povestit cum in ianuarie '43, cand mai toti mureau de foame, el dadea bancheturi pentru staff-ul lui cu cele mai fine meniuri si bauturi.

Asta era si suspiciunea mea, cum sa ii ''inghesui'' pe Rommel, Manstein sau Udet in nisa ''Razboinicii lui Hitler''??? A, ca pana si un profan ca Hitler le-a recunoscut meritele si i-a decorat si avansat asta e altceva. Pana si Churchill, unul dintre cei mai dificili si orgolisi oameni politici nascuti vreodata, era cazut in admiratie. In fine, o sa citesc cartea, nu vreau sa critic in necunostinta de cauza.
Legat de marturii care contrazic adevarul istoric unanim acceptat tin minte ca am fost socat de ceea ce mi-a povestit bunicul meu, vanator de munte pe frontul de est. Si anume ca il dispretuia sincer, alaturi de camarazii sai, pe maresalul Antonescu. Era arogant, vorbea dispretuitor cu ofiterii si in general il lasau rece conditiile in care luptau sodatii romani. Conditii groaznice raportat la ce tehnica, echipament etc aveau aliatii germani. Astea erau mai putin relevante pentru el, important era ca Hitler il numea aliatul lui si il primea la Rastenburg.

#106
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009
Am gasit ''Razboinicii lui Hitler'' la un hipermarket, alaturi de cartile scoase de ziare si care nu s-au vandut la chioscuri. O voi incepe cand termin ce am de citit acum.
Ieri a fost un targ de antichitati la Iulius mall din Cluj si acolo am gasit o carte deosebit de interesanta, in engleza: ''Panzergrenadier divisions'' - Chris Bishop. Exceptionala enciclopedie. Pretul a fost cam piperat, dar nu as fi plecat fara ea. Cuprinde toata organizarea diviziilor panzer din Wehrmacht, cu modelele de arme, vehicule, specificatii, compunerea statelor majore, descrierea pe scurt a operatiunilor la care au participat etc. Pe de alta parte domnul care mi-a vandut-o e un pasionat al WW2, locuieste o mare parte din an in Germania si casa lui e practic un muzeu. Am legat o amicitie si sper sa il reintalnesc la viitorul targ din mai.

#107
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
alta care n-are rost sa dai un leu pe ea e "Waffen SS" e de Henri Landemer. asta am vazut-o in RO prin librarii. cartea aia parca-i o colectie de zvonuri unul mai fals ca celalalt.

#108
xGrimReaperx

xGrimReaperx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 24.03.2010
Imi plac cartile despre Hitler si Auschwitz, la capitolul WW2 si am citit ceva carti. Am incercat sa citesc si Mein Kampf dar mi s-a parut excesiv de plictisitoare, si desi ii preaslavea pe nemti (si eu sunt nemtoaica) nu mi-a placut :| Era tampit omul ala.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate